Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 10:10 - Блазиус Клайнер (1761): от Аспарух до Телец всички бяха от царския род на Реан!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 13569 Коментари: 16 Гласове:
10

Последна промяна: 11.03.2014 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  През 1761 година Блазиус Клайнер съставя „История на България”.
image

      В нея той заема от унгарски първоизточник името на рода на Аспарух и Тервел.
      Клайнер пише, че царския род се казвал „Реан” (История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г. Под редакцията на Иван Дуйчев и Карол Телбизов, гл.V).
    Узурпаторът Телец  унищожил „целия род Реан, който дотогава властвал над тях” (българите), пише Блазиус Клайнер.          Кой е Реан?
   Много изследователи, между които и Светлозар Попов („Либерт – „владетел на страшните българи”; Историческа конференция „България в световната история и цивилизации, 27 – 28 април 2013 г., Варна), правилно обръщат внимание, че това е името на Ернак, третият син на Атила, т.е. на Ирник от откритият през 1870 г. „Именник на българските князе“.
image



      Тоест, няма противоречие между сведението в "Именникът..." за династичния род Дуло и в сведениято на Блазиус Клайнер, че всички дунавско-български царе от Аспарух до Телец, са от царския род на "Реан" (Ернак, Ирник), понеже от "Именникът..." става ясно, че Ирник, третият син на Атила, е от рода Дуло.
image

        Блазиус Клайнер пише:
     "Преди да говоря за нашествието на българите в Европа, наложително е по-напред да се спомене за завзетата от тях нова родина, за да мога по-лесно след нейния преглед да проследя тяхното навлизане и останалите неща.
       Описание на Мизия.          Разположена е тази област, на която отпосле новите заселници — българите — са дали името България, в Moesia, която област според Волтеран не е тъждествена с Mysia, защото Mysia е азиатска област, разположена при Моротила. После една Мизия е Горна, а другата Долна; Горната обхваща Сърбия, а Долната, завзета от българите, била наречена България.“ promacedonia.org/bk2/bk_2.htm

image
На картата вляво се вижда коя област е била Азиатска Мизия.
Бележка:

Блазиус Клайнер

Малкото бележки за този пръв историк на българите от периода на европейското Възраждане се намират при Ив. Дуйчев (Предговор към История на българите от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г., С., 1977, 8–10). Във Винцул де Жос не успях да науча нищо за пребиваването на този монах и историк в манастира. В олтара има четири големи портрета на изявени местни монаси. Може би един от тях е на Блазиус Клайнер. Свещеникът отсъстваше, a г-н Молнар, моят гид, не беше достатъчно компетентен по тези въпроси. Предположението на Дуйчев, че според името Клайнер монахът, a после и игумен на манастира, е бил алвинцки гражданин от немски произход, насочва към колонията на единствените немци в Алвинц, именно хабаните в Горен Алвинц. Хабаните обаче са били еретици, каквито са и до днес, и не са давали монаси на католическия български манастир. Това обстоятелство ме кара да се съмнявам във възможността Клайнер да е бил немец. Може би тук става въпрос за вече понемчила българското си име фамилия с оригинално име Малък, Малчо или турското Кючюк. Основание за това ми дава и запазената до днес сред алвинските унгаризирани българи фамилия с унг. име Kis(s), т.е. "малък". Възможна е и друга версия: Клайнер е бил от колониите на българите в Бунгард или Русчор, които през XVIII в. вече са били в степен на напреднала германизация. Търсенето на немски произход при наличието на български колонии, които са германизирани по онова време, както и от ономастична гледна точка при наличие на калкирано с унгарското Киш българско Малко, Малък или Кючюк е неоправдано.  Хипотезата, че Бл. Клайнер е от фамилията *Малчов (*Киш) Клайнер, е най-основателна (?!).

    Тодор Балкански. Трансилванските (седмиградските) българи. Етнос. Език. Етнонимия. Ономастика. Просопографии., Велико Търново, 1996, І,4.





Гласувай:
12


Вълнообразно


1. letopisec - Но дали Ирник е наистина Ернак, третият син на Атила? Реан...
30.12.2013 11:36
Американският учен от руски призход Вернадски е убеден, че „българската орда, която впоследствие се заселила на Балканите в течение на седмото и осмото столетие, е принадлежала към утигурите и доколкото българските ханове от тези векове се причислявали към потомците на Ернак, можем да заключим, че именно ордата на Ернак става известна като орда на утигурите.” (G. Vernadsky. A History of Russia. Vol. 1, New Haven, 1943; vol. 2 - Kievan Russia, New Haven., 1948)

Вернадски се основава на Стивън Рънсиман в заключението си, че Ернак (упоменат от Приск Панийски през 448 г. като трети син на Атила) и Ирник (от „Именника на българските канове”), са едно и също лице.

И действително Рънсиман (Runciman. The History of the First Bulgarian Empire, 1930, P. P. 279 - 281.) има специално „Приложение ІІІ”, озаглавено „Ернак и Ирник”.

Преди Рънсиман двама от най-значителните европейски учени Бъри (J. B. Bury. Byzantinische Zeitschrift, XX, P. P. 135 - 136 (1910 г.).) и Макуарт (J. Marguart. Osteuropaische und ostasiatische Streifizuge, Hildesheim, 1903.) вече са формулирали, на основата на историческите факти хипотезата, че Ернак (Приск) и Ирник („Именника...”), са едно и също лице.

Златарски през 1918 г. отхвърля тази хипотезата на Бъри и Макуарт, като се мотивира, че „щяхме да знаем, че родът на Атила е бил Дуло” (Васил Златарски. История на българската държава през средните векове, т. 1. Първо българско царство, част 1 - Епоха на хуно-българското надмощие, С., 2002, трето фототипно издание., с.42).



Рънсиман (1930 г.) опонира на Златарски: „аргументът би бил убедителен само ако знаехме със сигурност, че Атила не е принадлежал към рода Дуло”.



Рънсиман пише: „Атила заема такова видно място в нашата история само защото дейността му е била насочена предимно към завладяването на Запада. Ернак, който е бил определено източен владетел, може и да е водил завоевателни войни на изток, за които не знаем нищо, и може би е бил по-значителна фигура от Атила в източната традиция”.
цитирай
2. didanov - за Мизия
30.12.2013 15:43
за мен Мизия е по скоро тракийска - не трябва да се подминава възможността разселващите се в Азия тракиййски племена да са нарекли завзетите от тях области - по подобие на тяхната родина (както е Сакар в Египет и Мадар в Азия). И така завръщащите се в своята прародина траки под името българи заварват името Мизия.
цитирай
3. letopisec - Всъщност, според акад. Вл. Георгиев мизите не са траки...
30.12.2013 16:15
didanov написа:
за мен Мизия е по скоро тракийска - не трябва да се подминава възможността разселващите се в Азия тракиййски племена да са нарекли завзетите от тях области - по подобие на тяхната родина (както е Сакар в Египет и Мадар в Азия). И така завръщащите се в своята прародина траки под името българи заварват името Мизия.


През 14 в. пр.н.е. мизи се разселват от Балканите в Мала Азия, според учените. Те слагат край на Хетската държава. Мизи се заселват в западна Мала Азия, там където е по-късно и римската провинция Мизия, заселват се в централна Мала Азия и това са фригийците, заселват се и в източните региони, до Ефрат и Тигър. Там през 12 в. пр.н.е. асирийските клинописи ясно пишат кога се заселват. Асирийските текстове ги наричат "мушки", а лувийските "муши". Тези последните, според И.М.Дяконов и мн. др. учени, са бъдещите арменци. Изобщо науката много добре знае разселванията на траки и мизи, съветвам Ви да не вярвате на глупостите на Спароток...
цитирай
4. leonleonovpom - Либерт, владетелят няа страшните ...
30.12.2013 22:28
Либерт, владетелят няа страшните българи, е с латински произход на името си.
Как ли да се тълкува това според именника?!
Има и други с латински имена-Требелий например, погърчено на Тервел, има и интересно име като Коврат или Корват, още Хорват, както го наричат хорватите-хърватите.Интересно, те са славяни, а намират български произход
И какви изводи да си направи човек от писанието?
Дошли сме в Европа ,има Мизия, която не е Мезия/ Както е написана, така се чете на латински/
Весели празници!
цитирай
5. letopisec - Понеже сте инженер, г-н Симеонов, да Ви преведа какво написахте на Вашия език:
31.12.2013 06:04
leonleonovpom написа:
Либерт, владетелят няа страшните българи, е с латински произход на името си.
Как ли да се тълкува това според именника?!
Има и други с латински имена-Требелий например, погърчено на Тервел, има и интересно име като Коврат или Корват, още Хорват, както го наричат хорватите-хърватите.Интересно, те са славяни, а намират български произход
И какви изводи да си направи човек от писанието?
Дошли сме в Европа ,има Мизия, която не е Мезия/ Както е написана, така се чете на латински/
Весели празници!


Понеже има втори закон на термодинамиката, може ли да се приеме квантовата физика?
цитирай
6. leonleonovpom - Здравей Милчев!
31.12.2013 08:20
Това което написах е на твоя език, не е на моя, съжалявам:
" Пиберт-владетел на страшните българи"-историческа конференция във Варна, 2013, докладчик Светлозар Иванов
Българите са дали името България в Мезия/ превод/, която област според Волтеран не е тъждествена с Мизия/ превод/"
Не цитирам дословно, но контекстът не е променен
И какви са изводите от това, не ги виждам, пък като ги направя, се сещаш за професията ми.
Тя е на същото стъпало, каквато е милиционерската за теб, извинявай, че ти напомням, правя го да стане ясно. Плюс това не съм физик, въпреки, че са сродни науки
Какви са изводите, съвсем добронамерено, не пиши, че съм смешник или клоун, това е бягство от отговор, често го прилагаш
Весели празници и на тебе!
цитирай
7. letopisec - 6. leonleonovpom
31.12.2013 09:23
Моля Ви се, инж. Симеонов, асоциацията бе, че четете много книги тип Дан Браун или поне една, тази на сина Ви за Египет и траките, която е наистина забавна...
цитирай
8. leonleonovpom - Благодаря ти, че не ме нарече сме...
31.12.2013 09:59
Благодаря ти, че не ме нарече смешник или нещо подобно,
но като представител на точните науки, какви са изводите, от написаното или предложеното- 1, 2 3 , и така нататък
Може да са ясни и да няма нужда от тях, такъв отговор очаквам, но виждаш, че има различно мнение, а и е редно да се посочат
Да, чета една книга и то от много години, на една страница стои
Напомня ли ти на нещо познато?
цитирай
9. letopisec - Словоохотлив сте, искате да си побъбрим. На каква тема. Асоциации, история или точни науки?
31.12.2013 13:10
leonleonovpom написа:
Благодаря ти, че не ме нарече смешник или нещо подобно,
но като представител на точните науки, какви са изводите, от написаното или предложеното- 1, 2 3 , и така нататък
Може да са ясни и да няма нужда от тях, такъв отговор очаквам, но виждаш, че има различно мнение, а и е редно да се посочат
Да, чета една книга и то от много години, на една страница стои
Напомня ли ти на нещо познато?

цитирай
10. leonleonovpom - Хлъзгав си! Казах ясно, какви са ...
31.12.2013 13:46
Хлъзгав си!
Казах ясно, какви са изводите от поднесения материал- твоите.
Аз за себе си ги правя, но важни са в случая твоите, ти предлагаш материала, допусни, че сме като Гоголевия герой, удоволствие ни доставя четенето, процеса, четем и термодинамика с удоволствие, заради самото четене, но не можем да правим изводи.Интересува ни четенето
Нищо друго, какви са изводите, като в тях обязателно бъде удостоен с внимание Либерт-владетелят на страшните / върви със силни-страшна сила/ българи
Поздрави!
П.п.
Да не мислиш, че злонамерено гласувам с минус, сега гласувам с + , но заради изводите с особено мнение
Личи си школовката-задаваш въпрос, вместо опит за отговор - вниманието се насочва върху задалия въпроса,като че ли въпросът е бил, какви недостатъци има, да му помогнат, да се открият
Благодаря за неисканата услуга, друг ми беше въпросът
цитирай
11. letopisec - 10. leonleonovpom
31.12.2013 14:12
Но, уважаеми инженер Симеонов, тази статия за Либерт, както става ясно, не съм я писал аз, само цитирам от нея правилното предположение на изследователя, че Реан в текста на Блазиус Клайнер е очевидно Ернак, т.е. Ирник. Това е и мнението на автора. Що се отнася до Гогол, препоръчвам Ви "Шинел", мечтата на всеки чиновник. Иначе относно духовните проблеми, доколкото разбирам Вас не Ви интересува нито поезия за поезията, нито литературата за литературата, нито историята за историята...А това е именно духовната сфера на живота, която чиновниците от СИВ не знаеха и загубиха шинела си СССР...
цитирай
12. letopisec - Оценка от ФБ
31.12.2013 14:19
Savka Kostova Благодаря за това което успях да прочета във вашите публикации!Прегърнете днешния последен ден от тази Година!Да го посрещнем с любов!Приемете всяка ситуация с отворено сърце,вярвайте в могъщата любов,която носите!С искрящи души и вяра в доброто посрещайте всеки нов ден!Всичко ще върви по вода,по мед и масло! Най-доброто тепърва предстои!Здраве, Късмет и Благополучие през Новата 2014-та Година за всички!
цитирай
13. leonleonovpom - Милчев!
31.12.2013 14:50
Никога не съм бил чиновник, поне в смисъла който му влагаш
Ной-великото произведение на Гогол е "Мъртви души", то е актуално и днес
Добре, нека да е Весела и щастлива Новата Година, аз нищо лошо не съм поискал или направил.
На работата липсват изводи, в никакъв случай не твърдя нещо лошо, затова ги потърсих и поисках
Така е незавършена, но въпрос на вкус, не налагам моя
Весели празници!
цитирай
14. get - - Le Roi Est Mort, Vive Le Roi !(фр.) - това е сакралната формула, употребявана от времето на ...
01.01.2014 14:13
leonleonovpom написа:
Никога не съм бил чиновник, поне в смисъла който му влагаш
Ной-великото произведение на Гогол е "Мъртви души", то е актуално и днес
Добре, нека да е Весела и щастлива Новата Година, аз нищо лошо не съм поискал или направил.
На работата липсват изводи, в никакъв случай не твърдя нещо лошо, затова ги потърсих и поисках
Така е незавършена, но въпрос на вкус, не налагам моя
Весели празници!


... на Меровингите, до Луи XVI(последният от династията на Хуго Капет "капетинги")
- Поради нарушаването династичните правила за УНАСЛЕДЯВАНЕ (според Салическа правда) Става битката на "хунските" войски, с тези на "римляните" на каталунското поле !!

- Да си изясните, Повече по въпроса - препоръчвам:
- Идването на власт на "Каролингите" - фактически става чрез предателство
- Причини за войната м/у Англия и Франция и известна ни, като "Сто годишната война"
- Етимология на "Roi"(крал; кралска; царска) също и английското: "Royal" ... за което казват че идвало от:Latin rеgаlis, from rеg- произв. от rеx/z (“king”); срещано в санскрит- Raj; античното име ... или титла Рез(ос) - вж."Троянска война" :))

- МИЛЧЕВ специално към теб ! - Не знам, доколко си запознат с творчеството на Н. Гогол - но ситуацията тук и в цялост(твоята хаотичност) в изследване и позоваване на източници или чужди становища ... Повече ми докарва СЮЖЕТА в разказа "Нос" :)) !

- А доколко ? - хетите били "унищожени" от бриги-фриги ... или мизи ? - Цитат по Херодот: "Арменците били снаряжени от като фригите, БИДЕЙКИ ФРИГИЙСКИ КОЛОНИСТИ" !
- А относно ЕКЛЕКТИКАТА, присъща за Дяконов и теб, преписващият от него - ще ти я демонстрирам отново с цитат по Гогол:
"Заплюйте тогава оногова, който го е напечатал!
Лъже, кучият му руснак!
Така ли го разказвах аз ? Изглежда, че дъската му хлопа !
Слушайте, аз ще ви я разкажа сега !" :))
Забележка: Цитата е по ! - "Вечера на хуторе близ Диканьки" ... отнася се за "Еньовден" празнуван в Българско и МалоРуско - но НЕПОЗНАТ за ВЕЛИКО-РОССите ?!! :((
цитирай
15. letopisec - Обикновено през новата година човек поумнява. Аз това очаквам от гет...
01.01.2014 17:41
get написа:
leonleonovpom написа:
Никога не съм бил чиновник, поне в смисъла който му влагаш
Ной-великото произведение на Гогол е "Мъртви души", то е актуално и днес
Добре, нека да е Весела и щастлива Новата Година, аз нищо лошо не съм поискал или направил.
На работата липсват изводи, в никакъв случай не твърдя нещо лошо, затова ги потърсих и поисках
Така е незавършена, но въпрос на вкус, не налагам моя
Весели празници!


... на Меровингите, до Луи XVI(последният от династията на Хуго Капет "капетинги")
- Поради нарушаването династичните правила за УНАСЛЕДЯВАНЕ (според Салическа правда) Става битката на "хунските" войски, с тези на "римляните" на каталунското поле !!

- Да си изясните, Повече по въпроса - препоръчвам:
- Идването на власт на "Каролингите" - фактически става чрез предателство
- Причини за войната м/у Англия и Франция и известна ни, като "Сто годишната война"
- Етимология на "Roi"(крал; кралска; царска) също и английското: "Royal" ... за което казват че идвало от:Latin rеgаlis, from rеg- произв. от rеx/z (“king”); срещано в санскрит- Raj; античното име ... или титла Рез(ос) - вж."Троянска война" :))

- МИЛЧЕВ специално към теб ! - Не знам, доколко си запознат с творчеството на Н. Гогол - но ситуацията тук и в цялост(твоята хаотичност) в изследване и позоваване на източници или чужди становища ... Повече ми докарва СЮЖЕТА в разказа "Нос" :)) !

- А доколко ? - хетите били "унищожени" от бриги-фриги ... или мизи ? - Цитат по Херодот: "Арменците били снаряжени от като фригите, БИДЕЙКИ ФРИГИЙСКИ КОЛОНИСТИ" !
- А относно ЕКЛЕКТИКАТА, присъща за Дяконов и теб, преписващият от него - ще ти я демонстрирам отново с цитат по Гогол:
"Заплюйте тогава оногова, който го е напечатал!
Лъже, кучият му руснак!
Така ли го разказвах аз ? Изглежда, че дъската му хлопа !
Слушайте, аз ще ви я разкажа сега !" :))
Забележка: Цитата е по ! - "Вечера на хуторе близ Диканьки" ... отнася се за "Еньовден" празнуван в Българско и МалоРуско - но НЕПОЗНАТ за ВЕЛИКО-РОССите ?!! :((

цитирай
16. get - - Eдин от признаците на остаряването - кога човек започне да губи МЛАДЕЖКОТО ДРЪЗНОВЕНИЕ !
01.01.2014 18:47
letopisec написа:
Обикновено през новата година човек поумнява. Аз това очаквам от гет... !


... ставаме нерешителни и консервативни ... наместо свои, предпочитаме да цитираме чужди мнения ?

- Но тъй като изявлението ми може да е голословно За ? - "ЕКЛЕКТИКАТА, присъща за Дяконов" и теб неговият "прозелит" - Да дадем Цитати по същият !
1. Родственные связи хурритского языка остаются невыясненными, по мнению С. А. Старостина он находится в отдалённом родстве с современными СЕВЕРОКАВКАЗКАМИ(НАХСКО-ДАГЕСТАНСКИМИ) языками.
Начиная с конца 2-го тысячелетия до н. э. и до IV—II веков до н. э. хурриты наряду с урартами, и некоторыми другими народностями участвовали в процессе сложения армянского этноса.
2. Мелкие ХУРРИТСКИЕ царства стали возникать в начале 2 тысячелетия до н. э. Самым известным из них было государство Митанни, (XVII — XIII вв. до н. э.)
3. Акадцы и шумеры называли страну хурритов Субарту*, а жителей — субареями.
4. В 1 тыс. до н. э. хурритские царства исчезают (...) остатки хурритов, видимо, растворяются среди арамеев, урартов, армян, лувийцев, мидийцев.
ОБОБЩЕНИЕ: Хурито-урартци участващи в генезиса на АРМЕНЦИ - не са ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - Такъв се ХЕТИТЕ (несити) - За тях ОЩЕ ПРЕЗ 1915 г. ученият Б. Хрозни установява, че са ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - Разчитайки текст в който присъства думата "вода" - Звучаща "wad(t)ar" - Но освен тази (звучаща по-скоро на английски лексема) - Продължавам да цитирам ?
А. Лични местоимения: а)mu-мене б)nas-нас в)ta-тебе г)smas-вас д)si-той(негов) ... думи за: НЕБЕ - НЕБИШ; ДЪЛГО - ДАЛГУШАТИ ! - Това е език, който е говорен 2 500 г. пр.н.е. в Мала азия !

Цитатите са от ?
1. И. М. Дьяконов - Предыстория армянского народа “История Армянского нагорья с 1500 по 500 г. до н.э.” Хетты, лувийцы, протоармяне" - Забележи ОТКОГА автора, прави датировка ОТНОСНО ГЕНЕЗИСА НА протоАРМЕНЦИТЕ ?
2. Хетолозите говорят за Неситите-Хети, че се ПОЯВЯВАТ от 2 500 г. ПР.Н.Е. ?!!
3. Мога да ти обясня и ПРИЧИНАТА за ГИБЕЛТА на ИМПЕРИЯТА им ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485701
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ