Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2013 11:25 - Къде е била столицата на Атила?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 12781 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 14.12.2013 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Представата за хуните като хора без градове, безграмотни, неумеещи да правят оръжия и стенобойни машини, и лишени от дипломация, все още се носи като стереотип между историците.

Тази представа е налагана дълго, особено след ХVІІІ в. и за съжаление нейният връх е книгата от 1948 г. за хуните на Томпсън.

image

     В нея авторът си позволява да омаловажи до крайност хунското присъствие в Европа. То „допринесло” единствено, според Томпсън, че готите създали две държави: в Тулуза и в Италия. Атила, според автора, не можел да води никаква дипломация, а единствено пращал хора до двете римски столици, за да просят подаръци. Хуните не можели да правят стенобойни машини, правели им ги завоюваните от тях народи и т.н.

Тази оценка на старата хунология, бе радикално преосмислена след 1973 г., когато в Калифорнийския университет бе издадена монографията „Светът на хуните” от проф. Ото Менхен-Хелфен.

image


       Днес, ние имаме един нов поглед за ролята на хуно-българите в Европа, които създават империя, на която плащат данъци, както „двете римски държави
(написал го е още летописецът от V в. Приск Панийски), така и Персия (Бар Ебрей).

Хуните са имали дипломация, съответстваща на ранга на имперското им самочувствие. И свой столичен град! 

image

 

За доайенът на хунската дипломация сведение дава Приск Панийски през V в., казвал се е Есла.

Той идва на първо посолство в Константинопол след 419 г., когато Плинт станал патриций. Бил е дипломат на Руа, чичото на Бледа и Атила, а по всяка вероятност и на техният баща. Както ще видим, той е дипломат №1 и при Атила.

 

Към 421/422 г. Есла прави първа визита в Константинопол, момента е избран подходящо, по това време Източната римска империя е заета с персийски конфликт. Есла, според Приск, бил предявил искане няколкото военни формирования от различни хунски племена, които още след 408 г. са приети от Константинопол за федерати-заселници, веднага да бъдат върнати на Хунската държава.

При отказ Руа заплашвал да нападне. Това била мисията на посолството на Есла.

Патриций Плинт приел Есла, по заръка на сената. Той се чудил какво точно да направи и решил веднага да изпрати някакъв свой родственик като посланик при Руа, заедно с Есла, явно за да протака.

 Формално това римско посолство до Руа било изпратено с абсурдната молба на Константинопол, хуните да не общуват със западните римляни, а само с византийците (Приск).

Явно Плинт вече е знаел, че западният император Хонорий (395-423) е установил дипломатически отношения с хуните, чрез посолството на историка Олимпиодор.

В периода  410 - 420 г., летописецът от началото на V в. Олимпиодор участва в посолство на западния римски император Хонорий (Ото Менхен-Хелфен) до хунския рикс (цар) Донат.

Ето сведението от историята на Олимпиодор, съхранено в преразказаният текст на Фотий в „Библиотеката”: „Той (Олимпиодор - б. ред.) разказва за Донат, за хуните, за невероятното умение, с което кралете им (рикси) стреляли с лък, и за това как той, като историк, бил изпратен с посолство при тях и при Донат; пише за своето трагическо пътуване по морето и за опасностите, и за това как Донат, коварно излъган от клетва, бил престъпно убит. Също за Харатон, първият от риксите (владетелите на хуните - б. ред.), който бил обладан от гняв, заради убийството и как императорските дарове го успокоили. Това е съдържанието на първите десет книги от неговата история (§ 18)”.

„Предполагайки, че Олимпиодор е бил отправен при хуните от Византия, повечето историци разполагат центъра на хунската власт някъде около северните бреговете на Черно море. Това е изключително неправилно. Както Томпсън обърна внимание, „Историята” на Олимпиодор описва изключително Западната империя. Хедеке предполага, че Олимпиодор е бил на служба в имперския двор в Равена. Знаенето на латински, използването на латински думи, латинските форми на варварските имена от Олимпиодор, са все неща, които не ни оставят убедително съмнение в това, че Хедеке е прав. Олимпиодор е изпратен от Хонорий (западният римски император в Равена, ум. 423-бел.К.М.) при хуните и не е пресичал Черно море, а Адриатическо. Хуните, които той е посетил, са живяли в дн. Унгария.” (Ото Менхен Хелфън, 1973, с. 97, 98).

image

 

Към 406 г. хунският крал Донат, основателя на династията Дуло, вече изгражда нови взаимоотношения с народите в държавата си, подчинявайки ги чрез клетвен договор за вярност, създавайки нов тип имперско управление над различните хунски народи (Олимпиодор).

Властта му била еднолична и това явно не се харесва на аланите и вандалите, които избягват на запад през р. Рейн и създават свой съюз в Галия, после стигат до Испания, а оттам се прехвърлят в северна Африка през Гибралтар и превземат римските земи около Картаген, създавайки свое кралство, просъществувало 96 години напред.

 

През 408 г. при атака на хунският пълководец Улдин във Византия, с цел уреждане на данъчни задължения с новият императорски регент (след смъртта на Аркадий през 408 г., регент е персът Антиох), последният подлъгва с „римския начин на живот” голяма част от разноплеменната армия на Улдин.

Улдин се спасил по чудо отвъд Дунав само със „своите хора”, явно ултинзурите.

 

Есла към 421/422 г. търси обратно точно тия бегълци, станали вече римски федерати.

Приск Панийски отделя специално внимание в летописа си на „бегълския въпрос” сред хуните, понеже мисията му през 448 г. в неговите очи е завършек на една дългосрочна политика на хуните по тоя проблем.

 

След смъртта на Руа през 434 г., Бледа и Атила управляват заедно Хунската империя и пак искат обратно хунски бегълци от Византия, според Приск. И ги получават при гр. Марг (източно от Белгард, до дн. с. Дубравица).

 

До нас не са достигнали никакви сведения за висш военен в римската армия от хунски произход до 463/466 г., когато за първи път научаваме за един командир Хелхал, който имал такъв произход.

Ако хун е постъпвал на служба при римляните, било изпращано специално посолство, което да го върне и то почти винаги е успявало (случаят с „царските скити” Мам и Атака и др.).

 

Донат, Руа, Бледа и Атила имат последователна политика по отношенията на дезертьорите и бегълците хунски войници, и Есла е най-компетентното лице по въпроса.

Атила изпраща именно Есла, старият дипломат №1, при Теодосий ІІ през 448 г. и то по същото време, когато посолството на Теодосий ІІ, т.е. на Максимин и Приск, е при него.

 

През 447 г. Атила води война с Византия и превзема, според летописите от 60 до 100 града. През 448 г. Теодосий ІІ изпраща посолство до Атила.

По същото време западно-римско посолство, изпратено от Валентиниан ІІІ също пътува до Атила.

Двете римски посолства се засичат на път към столицата на Атила около р. Тиса.

image

Задачата на западното посолство била, според Приск, да спасят шефа на хазната на старият Рим Силван, когото Атила бил обвинил в присвояване на военна плячка.

 

Ситуацията е следната.

Атила превзема Наис (Ниш) много трудно през 447 г., използва стенобойни машини (Приск). Градът е разорен, само в църквите били останали болни хора, пише Приск като очевидец (оттам минава мисията и то само няколко месеца по-късно). Покрай реката, според летописеца, нямало чисто място, било пълно с кости на убитите дори през 448 г..

 

Атила се оттегля окончателно от региона на Сердика и поддунавската низина, едва след като за първи път получава от Анатолий и Ном новият данък от Византия от 2 100 фунта злато през 449 г. За сведение, последният данък, даван от Константинопол до 447 г., бил 700 фунта злато. След победата си от 447 г. Атила го вдига тройно.

Около Ниш е и новата хуно-византийска граница. 

 

И така, защо Атила обвинил западният бюджетар Силван?

По време на превземането на Ниш през 447 г., в града е имало някакви „златни чаши”, които явно не са били малко. Те били тайно изнесени и по неведоми пътища стигат до западната Римска империя. Силван ги купува за хазната.

Атила разбира за всичко това и с нарочно писмо до западната столица гр. Равена обвинява, че е ощетена хунската хазна. Той предявява искане да получи Силван, за да го съди или да му бъдат изпратени златните чаши.

Заплахата му е сериозна, но император Валентиниан ІІІ и Аеций не искат да върнат откраднатото (напълно вероятно е да става дума за старо тракийско съкровище – бел.м.) и сформират посолство до Атила, което да уреди някак работите.

Съставът на посолството е показателен. За посланник е назначен Ромул, комит на област в провинция Норик, който е вече тъст на Орест, дясната ръка на Атила.

В посолството като частни лица пътуват Татул, бащата на Орест и Констанций, опитен секретар (може би и юрист), който Аеций праща в помощ на администрацията на Атила. Явно по уговорка отпреди, когато синът на Аеций е ходил при Атила през 445 г.

След като двете посолства се срещат на хунска земя, те заедно продължават на северо-запад от р. Тиса, към столицата на Атила.

image

По онова време, средната цена за откупуването на византийски военопленник, е била 11 солиди. Хуните, както знаем, взимали винаги много военопленници. Така било и през войната от 447 г. Военопленниците били част от бюджета на огромната хунска държава.  Всеки един можел да бъде откупен от своите близки или сам да се откупи. И по живо и здраво го пускали да си ходи.

Да се върнем на двете посолства на източният Максимин и западният Ромул.

Те стигат в столицата на Атила, в която архитектурата е от обработено дърво и в центъра има мраморна баня по римски образец.

image

Домовете на хунските аристократи са заобиколени от декоративни дървени огради, а около жилището на Атила, освен ограда има и дървени кули.

Пред дома на Атила има широко пространство, играещо ролята на площад, където посолства от варварски народи са опъвали шатри, чакайки да получат аудиенция. Тоест, хунският двор, не е водил дипломация само с двете римски държави, но и с други народи, голяма част от които били васали или искали да станат хунски федерати (съюзници).

 На площада идвали и обикновени хунски поданици, чийто граждански спор изисквал последната дума на Атила като съдия, за да бъде решен.

 

Столицата на Атила била многолюдна, в нея Приск срещнал хора, които освен хунски, говорели на готски, скитски, латински и гръцки езици.

image

По всяка вероятност, хунска столица по това време е била около старият град Карнунт (Carnuntum; на гръцки: Καρνοιις в Птолемей), главен град на римската провинция Горна Панония, превзета от хуните.

image

 Разрушеният от земетресение в средата на ІV в. любим град на Валентиниан І, се е намирал на 40 км източно от Виена на южния бряг на Дунав в дн. Долна Австрия.

Според Ханзиций, в книгата му от ХVІІІ в. „Свещенна Германия”, там имало и хунски град, който носил името Ветвар. Ханзиций обръща внимание, че „вар” е хунска дума и означава „крепост”.

Очевидно думата е имала сред хуните и значение „преграда”, понеже Йордан в средата на VІ в. пише, че хуните наричали на своя език р. Днепър, с името Вар.

Важно е може би да отбележим, че и старото име на р. Кубан, е било известно като „Вардан” на Птолемей през ІІ в. от н.е.  (Птолемей, География, кн.V, гл. 9. 5. :"Устието на река Вардан 68 - 48,20; нос Кимерий 66,30 - 48, 30").

Най-старият произход на думата вар/бур е в хурито-урартският език, което недвусмислено показва, че хунският език е кимерийски и е верно сведението на Прокопий от VІ в., че произходът на хуните е кимерийски.

Наличието в хунския език на думата „вар” идва от възможността тя да е заета в кимерийския от урартския език.

image
хунски котел

image

Урартски котел

     В урартският език, думата „burgana” е със значение „кула” (с. 99 в книгата на I. M.  Diakonoff,  S. A.  Starostin. Hurro-Urartian as an Easterr. Caucasian Language. Mьnchen, 1986.). Авторите смятат, че произхода на тази дума е източно-кавказки и оттам прониква в урартския, като твърдят, че в арменския, под формата „burg”, тя попада от урартския. Нещо повече, те предполагат такъв произход и за древно-гръцката дума πύργος (с. 99).

image

Приск Панийски нарисуван в бяло.

Приск Панийски получава възможност, докато чака хунското посолство на Есла до Теодосий ІІ да се върне, да се запознае с хунския бит, начин на живот и с много легендарни и исторически сведения.

Той е единственият историк описал всевластният Атила отблизо, по лични впечатления, внимателно наблюдавайки всички подробности и отбелязвайки си детайли, без които нямаше да знаем много за хуните, понеже сведенията от средата на VІ в. на готския историк Йордан са определено целенасочени, докато Приск е изключително обективен...

 

 




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. rustam - Значи
07.12.2013 18:19
може да се приеме, че и етимологията на глагола "ВАРдя" е със същия произход.
Макар че ми се струва несериозно от каквато и да е гледна точка Атила да иска да обявява война заради няколко златни чаши. По-скоро това искане е нещо като повод за друго.
цитирай
2. letopisec - да
07.12.2013 19:28
rustam написа:
може да се приеме, че и етимологията на глагола "ВАРдя" е със същия произход.
Макар че ми се струва несериозно от каквато и да е гледна точка Атила да иска да обявява война заради няколко златни чаши. По-скоро това искане е нещо като повод за друго.


той не обявява война заради това на Византия, а за да вдигне тройно данъка от 700 на 2 100 златни фунта. А когато разбира, че е имало златни чаши и че те са отнесени от Ниш към западната Римска империя, просто предявява искане към Аеций те да му бъдат върнати или да му бъде изпратен Силван, за да го съди. Все пак при хуните имаме римско право, той е имал римски юристи за съветници. Хуните не прилагат никакво друго наказание, освен побиване на кол, характерно и за римското право. Те не следват персийската наказателна система, където е имало одиране на кожа, ослепяване, членоразделяне, пълнене на одрана кожа със сено и т.н.
цитирай
3. letopisec - Как започнах да пиша за хуните ли? ...
07.12.2013 19:30
Как започнах да пиша за хуните ли? Когато някой е така настървено мразен от всички, това изглежда подозрително. А аз бях толкова доверчив в тоя живот, че си заслужаваше да бъда и мнителен в един момент...Със симпатия прочетох и в предговора на монографията "Светът на хуните" (1973) на американския проф. Ото Менхен-Хелфън, който цял живот (от 1945) проучва европейските хуни, че негови колеги също са му подхвърляли, че се занимава с изгубена кауза. Горкият професор, даже не се престрашава до края на животът си да предаде ръкописа си в университетското издателство към Калифорнийския университет, където преподава до смъртта си през 1969 г. Добре, че са били докторантите му, които от 1969 до 1973 подготвят монографията му за печат. Самият Хелфен скромно пише в предговора, че до 10 г. много от написаното от него ще е остаряло, тъй като ще се появят нови проучвания и разработки. Не е знаел, милият, колко е силна българофобията, тъй като Хелфен в 10 глава на своята книга издига еретичната и днес за нашите историци от хистори-факултето постановка, че европейските хуни, упоменати за първи път през ІІ в. от Птолемей, не са тюркоезични и че произхождат от българите...
цитирай
4. atil - Картата не е вярна. през Бретан и ...
11.12.2013 15:13
Картата не е вярна. през Бретан и Нормандия и стигала границата до Атлантика. И сега е пълно том с българска топонимия. Столицата била преместена в края на 4 век в Хон Балин(бъдещия Киев)! Във връзка с кампанията на запад. След това в Унгария и накрая в Германия. Германците и сега имат в западната част на страната си природен парк - Хунсрюк, кйдето има много велоалеи и всичко и много чисто и екологично, съвсем по български.
Друг въпрос е обаче че в днешната лъжлива и крадлива Балканска България, всичко е предимно комунистическо и циганско, а не българско...Дано даде Господ ум и разум, както и чиста съвест на нашите ръководители и на шашардисания ни социалистически бивш народ...!
цитирай
5. letopisec - От ІV в. в Киев няма никакви археологически останки от селище...И първата крепост се е казвала Самбатиос, а ни някакъв Балик...
11.12.2013 15:33
atil написа:
Картата не е вярна. през Бретан и Нормандия и стигала границата до Атлантика. И сега е пълно том с българска топонимия. Столицата била преместена в края на 4 век в Хон Балин(бъдещия Киев)! Във връзка с кампанията на запад. След това в Унгария и накрая в Германия. Германците и сега имат в западната част на страната си природен парк - Хунсрюк, кйдето има много велоалеи и всичко и много чисто и екологично, съвсем по български.
Друг въпрос е обаче че в днешната лъжлива и крадлива Балканска България, всичко е предимно комунистическо и циганско, а не българско...Дано даде Господ ум и разум, както и чиста съвест на нашите ръководители и на шашардисания ни социалистически бивш народ...!

цитирай
6. get - - Милчев, отново си играеш на налучкване и нагаждане на думи ... а от там и идентификация на етноси ?
11.12.2013 19:50
letopisec написа:

1.Как започнах да пиша за хуните ли? Когато някой е така настървено мразен от всички, това изглежда подозрително. А аз бях толкова доверчив в тоя живот, че си заслужаваше да бъда и мнителен в един момент...Със симпатия прочетох и в предговора на монографията "Светът на хуните" (1973) на американския проф. Ото Менхен-Хелфън, който цял живот (от 1945) проучва европейските хуни, че негови колеги също са му подхвърляли, че се занимава с изгубена кауза.(...)

2.Най-старият произход на думата вар/бур е в хурито-урартският език, което недвусмислено показва, че хунският език е кимерийски и е верно сведението на Прокопий от VІ в., че произходът на хуните е кимерийски.(...)

3. Столицата на Атила била многолюдна, в нея Приск срещнал хора, които освен хунски, говорели на готски, скитски, латински и гръцки езици.(...)


- С това се връщаме, към наши разговори с давност от преди половин година: КЪМ КОЕ НАРОДНОСТНО(ЕЗИКОВО !) СЕМЕЙСТВО, СЛЕДВА ДА ПРИЧИСЛИМ - ХУНИТЕ ... ЕРГО приеманите от теб за ТЕХНИ преки предци КИМЕРИте ?!

- В тази връзка, ако е вярна ТЕЗАТА ти ? - КИМЕРИТЕ ГОВОРЯТ(съответно хуните) на хурито-урартски(и техни произнодни, като език) - С това те автоматично ОТПАДАТ от семейството на ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ !

II. Думата "вар-бург" - и едната и другата, се срещат в почти всички европейски езици(в това число и българският) - но имат индикирана употреба и в келтските езици - А келтите е малко вероятно да са били в контакт(през своята) история с народи от урарту-хуритската езикова група ?

III. Относно, хунските-урартски котли(калдрони) - подобни като пластика(технология на изготвяне) и ареал на откриване ... са от Британски острови, през келти, причерноморие ... до Китай (граница на Корейският п-ов) ?!

- За да можеш да се измъкнеш от това, както ПОВЕСТВОВАТЕЛНО така й ПОЗНАВАТЕЛНО блато - Следва да изхождаш от ГЕНЕЗИСА НА етносните-семейства: семити, хурито-урарти(иберо-кавказци), тюрки, угро-фини и нас европейците !!?
цитирай
7. letopisec - 6. get
11.12.2013 20:15
1. Никога не съм причислявал хуните и техните предци кимеро-българите, към хурито-урартската езикова група. Не знам защо съзнателно се опитваш да заблуждаваш многобройните ми читатели? Повтарям за сетен път: хуните и техните кимеро-български предци говорят индоевропейски език. Наличието в прабългарския език, който е кимерийски, на думи от хурито-урартската група, показва откъде произхождат европейските хуни. Не от Средна Азия, а от кимерийците, които в периода 9-6 в.в. са съседи с урартите.

2. Естествено, че хунските котли имат приемственост в народите, които са им били поданици.

3. Йордан специално обръща внимание, че "вар" е хунска дума. Птолемей, нещо което не знае твоя патрон Спароток, посочва старото име на р. Кубан, като р. Вардан... Птолемей, География, кн.V, гл. 9. 5. :"Устието на река Вардан 68 - 48,20; нос Кимерий 66,30 - 48, 30" градуса
цитирай
8. get - - Аз ли, не мога да чета ... или ти пишеш неща от вида, който ме кара да приемам "хурито-урартска" близост на ...
12.12.2013 23:15
letopisec написа:
1. Никога не съм причислявал хуните и техните предци кимеро-българите, към хурито-урартската езикова група. Не знам защо съзнателно се опитваш да заблуждаваш многобройните ми читатели? Повтарям за сетен път: хуните и техните кимеро-български предци говорят индоевропейски език. Наличието в прабългарския език, който е кимерийски, на думи от хурито-урартската група, показва откъде произхождат европейските хуни. Не от Средна Азия, а от кимерийците, които в периода 9-6 в.в. са съседи с урартите.

2. Естествено, че хунските котли имат приемственост в народите, които са им били поданици.

3. Йордан специално обръща внимание, че "вар" е хунска дума. Птолемей, нещо което не знае твоя патрон Спароток, посочва старото име на р. Кубан, като р. Вардан... Птолемей, География, кн.V, гл. 9. 5. :"Устието на река Вардан 68 - 48,20; нос Кимерий 66,30 - 48, 30" градуса


... кимерийски ... хунски езици, материална култура; артефакти от вида "калдрони"(котли); религиозна символност; антропологичен тип ... и т.н.

- Самият Иванчик(явяващ се безспорен овторитет за теб) в работите си пише, че кимерите ПРЕБИВАТ а не, че са по произход от Урарту, ареал или етносна принадлежност !

- Милчев, правилно ме разбери споря с теб поради принципност ... не искам, да предизвиквам личностна неприязън !

- Поради по-горното, след като си приел да изясняваш генизиса на ПРЕДисторичен народ от ПРЕДписмен период и то в ареали, за които се спори, че изначално са населени от неевропейски народи ... Вземи тръгни от Произход(генезис) на индо-европейци, като етнос, култура)материална и духовна) и език ... иначе в изложението и най-вече изводите ти настъпва ... какафония !!

- Основните теории и миграции на европейци са поне СЕДЕМ и почти взаимноизключващи се, поради което знам че е трудно за изследователя ... Но ? - който го е страх от мечки ... или ... който се занимава с история, следва да взема в предвид всичко писано от преди него по основните въпроси ? :) - Произход !
цитирай
9. letopisec - Като начало за кимерийците препоръчвам тази литература:
13.12.2013 05:42
И. Н. Медведская. О скифском вторжении в Палестину / Вестник древней истории , 2000 г., № 2.
A.I. Ivantchik. Les Cimmriens au Proche-Orient // Orbis Biblicus et Orientalis. CXXVII. Fribourg, 1993.
Lanfranchi G.B. Cimmeri // History of the Ancient Near Eastern. Studies. II. Padova, 1990.
Kristensen A.K.G. Who were the Cimmerians and where did they come from? , 1988.
цитирай
10. letopisec - 8. get
13.12.2013 05:48
Иванчик не е "безспорен овторитет за теб", и въпросът за прародината на кимерийците е от териториите на север от Урарту до Приазовието, където е Кимерийския босфор, кръстен очевидно не на боспорци/босфорци, така както надявам се, според теб и Тракийския босфор при дн. Истанбул, не е кръстен на босфорци, а на тракийци, нали?
цитирай
11. get - - Да оставим за момент "авторитетите", тъй като за Иванчик - Примерно ... ?
13.12.2013 20:49
letopisec написа:
Иванчик не е "безспорен овторитет за теб", и въпросът за прародината на кимерийците е от териториите на север от Урарту до Приазовието, където е Кимерийския босфор, кръстен очевидно не на боспорци/босфорци, така както надявам се, според теб и Тракийския босфор при дн. Истанбул, не е кръстен на босфорци, а на тракийци, нали?


... разликата между скиФи и кимери е пренибрежимо малка или почти нарезличима в културната и материалната им история - Цитирам по памет, но ако пожелаеш и с Произведение и конкретен пасаж ?!

- Милчев, един път вече ти писах ... Руската(чети и сАветска) историографии са натоварени с политически пристрастност и национализъм от най-висока степен ! - Причини много, но основна ТАЗИ, която вече ти посочих чрез строфата от училищният ни химна "Кирил и Методий", в който се казва: "духовно покори страните, които завладя с меч"
- Нашите предци поселяващи ПРИПОНТИДА са тези, които по силата на по-високото си културно и материално развитие са тези с "меча" - но меча им е бил съпровождан и с културна роля и от там доминация над РУСите ! - но това не са легендарните РУСи от сев.Причерноморие ... а на практика угро-фини(етно самоназвание меря-мордва) - Те са проживявали в по-голямата част от така наречената Велика Рус(московитското царство) същото това ЦАРСТВО, което вече след 12-ти век започва държавно да се самоорганизира ... След това попода под монголо-татарска зависимост и са ударната сила на същите ... па после приемат от нас християнство-култура и език - И стават, по големи католици от папата (както казва народа !)!
- Тези същите в последствие диктуват историческата мода - известна ни под името "славянство", което свързват със "скитството" ... отделно съзнателно РАЗКЪСВАТ (не на етносен а на велико-шовинистичен признак) на практика етносно близкото Балканско и Северно причерноморско население - Тва накратко ! - така аче, четем ли рОснаците, следва да бъдем крайно "осторожни" :) ! - Защото от тюрки, могат да ни изкарат ?
цитирай
12. voulgaros - ТРАКО-ТУРСКИ МИШОК, ТАКАВА ДУМА ...
14.12.2013 00:11
ТРАКО-ТУРСКИ МИШОК, ТАКАВА ДУМА ''ПРИПОНТИДА'' НЯМА В НИКОИ ИЗВОР.

ВИЕ ТРАКИИСКИТЕ МИШКИ ЗА ДА БЪДЕТЕ СЕРИЗОНИ ХОРА ПОНЕ ЦИТИРАИТЕ КОРЕКТНО ,НЕУТРАЛНО И ОБЕКТИВНО ИМЕТО НА ''МАРМАРА ПЕЛАГОС'' = ПРО-ПОНТИС И ПРОПОНТИДА = КЪМ,ЗА О ПОНТОС = ЧЕРНО МОРЕ...ТОЕСТ ДРУГОТО ИМЕ НА МАРМАРА ПЕЛАГОС Е ''КЪМ-ЗА ЧЕРНО МОРЕ...ИЛИ ПЪТЯТ КЪМ ЧЕРНО МОРЕ''

НЯМА ''ПРИПОНТИДА'', ТРАКО-ТУРСКА МИШКО ГЕТОВСКА !

ПРО - АНТИ = ЗА - ПРОТИВ !!!

ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК Е ВЕЛИК !!!

ВИЖ ПРЕДНАТА ТЕМА, 35 -И КОМЕНТАР- ЗА ТЕБЕ Е, ГЕТСКИ ТУРКОС.
цитирай
13. get - - Абре каракачанче, стига си се държал, като пуле пред майка си !! :))
14.12.2013 19:16
- Стига си ми преповтарял(вече прочетени) от мен фанариотски измислици(ранно-средновековни) измислици !
- Обяснявах ти че ?
а) Стефан Византийски - дава, обяснение за урва(стръмна скала) като ползва понятията "врио потамос" ?
б) от което, названието възприето за "река" е заетото от фригийците дума за "потъвам-ПОТАМОС".
в) Платон казва, че смисълът в името на бог Посейдон е ? - Стоящ на водата (!) - казано по друг начин НЕПОТЪВАЩ ! ... в езика на тирсени-етруски е (!) - "Не^тунос" в по-късният и близък на етруският латински се нарича Не(п)Тунос !

voulgaros написа:
ПРО - АНТИ = ЗА - ПРОТИВ !!!

- След, като според теб частица ПРО=ЗА (!) - как ще ми преведеш името на титана ПроМетей - за което етимолозите, са казали, че е означавало "Про-Умяващ", казано по друг начин:
"Предварително разбиращ свойството или качеството на даден предмет или протичащо събитие"

III. Знаеш ли че историци и лингвисти, казват че ПРОИЗХОДА НА ГЪРЦИТЕ НЕ Е ОТ БАЛКАНИ ... А някъде около 2 000 години(пр.н.е.) са мигрирали от Север(?) и са се омесили с местното по-старо, балканско ("неевропейско") проживяващо там ?!

- Искаш ли за това всичко, което твърдя ЦИТАТИ и отправки към Научни теории, за да видиш че (!) - Не си измислям ?!

П.П.
- Нали вече сме си говорили, че "понт(ос)" е вероятна заемка в гръцкият език, в латинският означава "нещо, което свързва"(от там ПОНТ-мост !) - на български думата се е запазила в смисъл ПЪТ !! - тоест древните казвайки Пънт-Понт са имали предвид смисъла "Това, което ни свързва" ... а не Разделя - Защото морето в древността е бил най-краткият път за културен и стопански обмен !!
цитирай
14. aristotelis - getovski...От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
14.12.2013 22:44
getovski...От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"
цитирай
15. sandlih - БЪЛГАРИЯ никога не е била нито аз...
16.12.2013 09:34
БЪЛГАРИЯ никога не е била нито азиатска, нито варварска държава. В България никога не е съществувало робството, както в древните гръцки полиси, тъй като до А. Македонски, гръцка държава, никога преди това не е имало, и както то е било в Източната и Западната римски империи. Българите никога не са се продавали в робство, както свидетелстват писмените паметници за такива практики в гръцките полиси. Българите са взимали пленници по време на войните си и са ги освобождавали срещу заплащане, но от съответния владетел на тяхната държава и никога не са ги продавали по пазарите на роби, както са правели гърците. Когато Крум Страшни изселва населението на Източна Тракия отвъд Дунав, той там го оземлява и му осигурява условия само да се изхранва. Борис откупува продадените в робство някои от учениците на Кирил и Методий. За това в Търновската конституция е прокламирано, че който роб стигне до българската земя, веднага става свободен. А що се отнася до К. Христов, той е могъл да получи тези си знания от тогавашните исторически писания, където и руските и латиноезичните "авторитети", по негово време, са ни приписвали произход чак от далечния изток, просто на принципа "кой какво казал или една жена каза", без съответните материални доказателства за "казаното". Но така е, когато човек не познава историята на българите, а се основава на някакви непроверени "свидетелства"!?
цитирай
16. czarnian - Хахахаха. . . @sandlih българите са ...
16.12.2013 13:24
Хахахаха... @sandlih българите са едни от най-големите робовладелци в периода на ранното средновековие (тамън до покръстването). Оземлявал Крум ромеите отвъд Дунав... :D :D :D :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485957
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ