Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 09:36 - Произход на името Варна.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 82005 Коментари: 123 Гласове:
21

Последна промяна: 22.09.2013 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Както знаем старото име на гр. Варна е Одесос. Спори се дали `Одесос` е тракийско или гръцко название. Акад. Вл. Георгиев не го поставя сред тракийските. „За съжаление ние знаем много малко за езика на траките, за да можем да определим какво влияние той е оказал на старобългарския език. Известни са само около 40 думи (глоси), около 1800 собствени имена и няколко кратки надписа. Ето някои тракийски думи: бриа (град), болинт (див бик), брюнх (китара), зелас (вино), скалме (нож, меч) и др. Днес в нашият език са запазени някои географски названия от тракийски произход, като: Арда, Вит, Витбол, Искър, Лом, Места, Несебър, Осъм, Пловдив, Струма, Стряма, Тимок, Тунджа, Янтра, и др.(...)” (Вл.Георгиев. Проблеми на българския език., София, 1985., стр. 269).

             Какъв е произхода на името Варна?

image

         
         Географът Птоломей от ІІ в. от н.е. посочва на своята карта селище Варна по местата, където е била кимерийско-българската прародина, т.е. на юг от Кавказ, на север от р. Кура (Cyrus).

image

 
        Към 551 г. готският историк Йордан пише на латински език своята история. В нея той посочва, че след 465 г. хуните са се изселили от загубените си територии в Панония и горна Дакия, отивайки на изток. Йордан  пише: „ те се отправиха към онези области на Скития, по които протичат водите на р. Днепър, която на своя хунски език те наричат Вар” (`De origine actibusque Getarum`, повече известна като `Getica`).

image

          Река Кубан, според „Арменската география” от VІІ век на Анани Ширакаци, също е била наричана „Вардар”...За този подробност знае и Г. Ценов: „Арменският географ Анания Ширакаци пише,  че река Варданес или Вардар извира от планина Кавказ” (История на България, Берлин., 1917, ч. І).

            Всъщност, първоначалното очакване, че в езика на българите „Вар” е хидроним, не е правилно. Думата „вар” е означавала „крепост, препятствие, ограждение”, оттук и етимологията на думата ни „варда, вардя”.

          Произходът на тази дума е зает в кимерийският език (хуно-българите произхождат от кимерийците, както ясно пише през VІ в. Прокопий Кесарийски) от урартския език. Очевидно хурито-урартската дума за крепост е много стара, понеже тя е заета в много езици. От урартския, т.е. в езика на народа, който се самонарича „боян”, произхожда думата „burgana” със значение „кула” (с. 99 в книгата на I. M. Diakonoff, S. A. Starostin. Hurro-Urartian as an Easterr. Caucasian Language. Mьnchen, 1986.). Авторите смятат, че произхода на тази дума е източно-кавказки и оттам прониква в урартския, като твърдят, че в арменския, под формата „burg”, тя попада от урартския. Нещо повече, те предполагат такъв произход и за древно-гръцката дума πύργος (с. 99).

        Още в краят на ІV в. от н.е. хуно-българите превземат старото келтско селище Карнунт, намиращо се на отсрещният бряг на Виена. Именно този римски град тогава те устройват за своя столица, давайки му името `Ветвар`, буквално „вехта, стара крепост”. За това, че името „Ветвар” е хунско, пише през ХVІІІ в. Ханзиций в своя труд „Свещенна Германия”. Ханзиций,  проучвайки хунското име на Карнунт, а именно Ветвар, твърди, че немската дума `бург` е заета от хуните.

image


            Така че, думата „вар, бур” в хуно-българския, не означава буквално „река”, а означава използването на определени реки като `защитни крепости`, разбира се не само реки. Това става ясно от волжко-българския титул „балтвар”, което буквално значи `господар на крепостта`. С думата „бал” са образувани урартските и асирийските думи за градоначалник. Наместникът на урартския цар в града е носил титул `bēl paŋāti` (Б.Б.Пиотровски). `Вel ali` е градоначалник в асирийските текстове (В.А.Якобсен).

image

      Титулът „балтвар” при волжките българи е засвидетелствуван от Ибн Фадлан (в оригинала на risala на Фадлан е **[alm.sh** b.n sh.lki b.ltuar; = Алмъш, син на Шилки балтавар) и в летописа „Историята на Бейхаки”.

image

image




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. letopisec - отзиви от ФБ
22.09.2013 10:25
Pavlina Dimitrova БЛАГОДАРЯ...ОТНОВО НАУЧАВАМЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО... д-р Kiril Milchev: Географът Птоломей от ІІ в. от н.е. посочва на своята карта селище Варна по местата, където е била кимерийско-българската прародина, т.е. на юг от Кавказ, на север от р. Кура (Cyrus)..... Думата „вар” е означавала „крепост, препятствие, ограждение”, оттук и етимологията на думата ни „варда, вардя”.
преди 14 минути · Харесвам
цитирай
2. letopisec - отзиви от ФБ
22.09.2013 10:26
rdoğan Yusref-Sofuoğlu г-н Милчев а какво ще кажете за друга теза по въпроса за произхода името на гр. Варна. Името има корен в санскритския език който много е разпространен в Кавказ и около персийския залив и Варна означава пъстроцветие или сливане на различни цветове не случайно и морето е кръстено на цвят-черно. Знаете санскритския език е смесица на индо-ирански а по старият вариант се среща в индийските веди и едва ли не в оня период е като днешното влияние на английския в световен мащаб.
цитирай
3. czarnian - Областта "Варна", край ...
22.09.2013 10:35
Областта "Варна", край Одесос, в която се заселват Аспаруховите хуногундуро-българи носи името си от р. Врана голям приток на р. Камчия.
Малко извори - Никифор: "А българите, като видели това, започнали да ги преследват стремително и колкото войници улавяли, убивали ги, а мнозина ранявали. Те преминали Истър, [спуснали се] към така наречената Варна, близо до Одесос, и до разположената по-нататък вътрешна земя и когато видели, че
мястото е укрепено и осигурено отвсякъде, и от реката и от непреходимата
местност, установили се тук”; Теофан: “И като ги преследвали чак до Дунава, преминали го и дошли при т.нар. Варна, близо до Одесос, и до тамошната земя. Като видели, че мястото е много сигурно - отзад поради реката Дунав, отпред и отстрани поради теснините и Понтийско море [...] И тъй, след като се разширили в тези места, възгордели се и започнали да нападат и да поробват крепостите и земите, които били под ромейска власт. Принуден от това, императорът сключил мир с тях, като се съгласил да им плаща годишен данък за срам на ромеите заради многото ни грехове”; Лъв Граматик: „[...] народът на българите бил на стан при Варна в някакви гъсталаци и хълмове”; Скилица Кедрин: "[...] народът на българите се разположил на стан при Варна сред някакви гъсталаци и възвишения”; Симеон Логетет:
"По времето на този император (Константин IV) българският народ, след
като преминал (земите на север от устието на Дунав) и се отделил от
съплеменниците си, установил лагер от шатрите си във Варните, в някакви
гъсти гори и планини с пещери".
Изворите са си пределно ясни: българите се заселват във Варна. Походите на Копроним, от VIII в., са си насочени към същата тази Варна.
цитирай
4. letopisec - Тази теза също заслужава внимание...
22.09.2013 11:02
letopisec написа:
rdoğan Yusref-Sofuoğlu г-н Милчев а какво ще кажете за друга теза по въпроса за произхода името на гр. Варна. Името има корен в санскритския език който много е разпространен в Кавказ и около персийския залив и Варна означава пъстроцветие или сливане на различни цветове не случайно и морето е кръстено на цвят-черно. Знаете санскритския език е смесица на индо-ирански а по старият вариант се среща в индийските веди и едва ли не в оня период е като днешното влияние на английския в световен мащаб.

цитирай
5. letopisec - 3. czarnian - Областта "Варна", край ...
22.09.2013 11:08
Благодаря, тези извори потвърждават, че Варна означава място "укрепено и осигурено отвсякъде"...Имайки предвид, че народ хуногундуро не съществува, тъй като в някои 16 преписа на Теофан името им не е сгрешено и са уновундбългари, става ясно, че името идва от хуно-българите, които не пресичат Дунав на юг с Аспарух за първи път....Дадените от Вас извори ясно потвърждават наличието на името "Варна" във връзка със събития, свързани именно с българите...
цитирай
6. get - - Милчев, ИГРАТА С ДУМИ ! - Как го наричаше ... май "глотогенеза" ?
22.09.2013 11:58
- Ти стана бетер от Сталин - който разгроми Марр - за яфетизма и "глото-тенитечните" му уклони ?! :((
- Връщам репликата, ти за находката от Кавказ, на неандарталец който се хранел (ЗАБЕЛЕЖИ !) salmon-СЬОМГА(второ значение пъстърва) !
- Милчев с тази си илюстрация, явно се явяваш ПОСЛЕДОВАТЕЛ на германо-арийската теория за ПРОЗХОД(глотогенеза) на езика по признаци(думи) "бук" и "сьомга" :)) !
- Тоес тези народи, които са живели в гористите(с бук) и имат в езика си дума за "сьомга" - Са СЪЗДАТЕЛИ НА ПРОТО-ЕВРО ЕЗИКА !!

- ОТНОВО ПОВТАРЯМ ТЕЗАТА СИ !! - Преди "ВИЗАНТИЙСКО"(римско) идване-ПРИСЪСТВИЕ на Балкани - Тук живеят ЕТНОСНО(по род близки НАРОДИ) с ТЕЗИ от ПРИАЗОВИЕ и северно ПРИКАСПИЕ ?!

- Тези същите народи са известни с общо и родствени наименования(още от ВТОРО Х-Е пр.Хр.) Гети-Гата-Гота !
- Второто народностно(преобладаващо) наименование е и СКИТа-СКОТа-САКА ?!

- Тези СЪЩИТЕ са създатели на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ Божествен пантеон с ТРИЕДИННИЯТ БОГ: Индра-Варуна-Митра (виж Ж. Демюзел ?) !
- Единият от тази ТРОИЦА(Варуна) казват, името му идвало от КОРЕНОВА за ВОДА ?!
- Милчев, казваш:".. в краят на ІV в. от н.е. хуно-българите превземат старото келтско селище Карнунт, намиращо се на отсрещният бряг на Виена. Именно този римски град тогава те устройват за своя столица, давайки му името `Ветвар`, буквално „вехта, стара крепост”. " :)) !

- Милчев, какво ще кажеш за присъствието в езика на "скотите" на думата 'brough', на старо-норвежки: borg, на келтско(европейски дало, понятието ?) 'burg'.
- Милчев, знаеш ли за наличието на едни съоръжения (укрепени къщи - DUNS ?) в които на първият етаж живее скота(добитъка) на горните етажи "вардар"ите им ?
- Знаеш ли, че това DUN, дава в келтските езици приставките към имена на населени места: ДОНУМ, ДИН ... преминаващо в дакско-гетското ДАВА-Дева ?

- Това случайно да те навежда на ЕВРОПЕЙСКА а не на урарт-хуритска езикова връзка ... като "убежище": (а) ДИН-дЕна(скрия-оставя !) (б) ДАВА-Дева(Дява !) ... като Девня !?
цитирай
7. letopisec - 6. get
22.09.2013 12:35
Не аз, а Гото-Гет Йордан от VІ в. директно пише в `De origine actibusque Getarum`, повече известна като `Getica`, че както латинския е заел много думи от гръцкия, така и готския език е заел много думи от хунския...Пише си го, човека...Така е...
цитирай
8. letopisec - отзиви от ФБ
22.09.2013 12:41
Ekaterina Gustavsson strahotno...
цитирай
9. letopisec - отзиви от ФБ
22.09.2013 12:44
Ekaterina Gustavsson dobre e da se znajat takiva neshta!
цитирай
10. get - - Гота Йордан ... ясно какво пише ! - но какво пишат другите, досежно твърдяното от Йордан ?
22.09.2013 13:10
letopisec написа:
Не аз, а Гото-Гет Йордан от VІ в. директно пише в `De origine actibusque Getarum`, повече известна като `Getica`, че както латинския е заел много думи от гръцкия, така и готския език е заел много думи от хунския...Пише си го, човека...Така е...

- Тацит споменава в своята "Германия" (44,1) ругите („Rugii“), които живеят заедно с готите и лугите (Lugier, Lygier) на южния бряг на Балтийско море. Според Тацит трите племена се отличават чрез кръгли щитове, къси мечове и послушание към техните крале. При Птолемей се споменава областта „Rougion“ .(Виж къде е о.Руген и светилището на Яро/Марс ?) !
- Според средновековните "германски" хронисти: тези същите са РОДСТВЕНИ на ободрити, луги и варги ... резонно е Да са РОДСТВЕНИ и на Йордановите Готи - които според последният към началото на Милинеума, населяват именно ВЕНЕДСКО ?!
- Но отделно има други автори, които твърдят че наред с тях ПРЕЗ СЪЩИЯТ ТОЗИ ПЪРВИ ВЕК живеят и сармати ?!(а за сарматите е прието ЧАСТНО ОГРАНИЧИТЕЛНОТО(херодотово) стратифициране до/над Азов ?
- Отделно "арменците" ги наричат "мас(г/к)ути" - което си е едно към едно МАСАГЕТИ - Но при Прокопий, Орозий и други писали по въпроса - Те извеждат родственост на Сармати и Маса-гети ?!

- В гръчки източници по отношение думата "гет(а)" употребена не за народ а като епитет за бог Аполон(MUSA′GETES ) - Същата се превежда, като водач, предводител, цар (на музите) ?

- Сам виждаш, колко близко и явно от един корен ИМАМЕ ДУМИ - в ПРИЧЕРНОМОРИЕ и земи поселени от Енети->>венети->>венди, към които отнасят и Келти ? - това ако не ти е известно(Добре !) - но ако ти е известно - И въпреки това не ти прави впечатление ... Вече е зле ?!! :((
цитирай
11. shtaparov - Проф. Ив. Дуриданов намира 200-300 ...
22.09.2013 13:26
Проф. Ив.Дуриданов намира 200-300 Тракийски думи,до една звучащи като Български. Ето няколко примера,показващи до каква степен Тракийските ("пра"-Българските) названия са днешни Български и индоевропейски:

1. Струма (Стряма,Стрема)= Стремителна, Струйа (Струящ поток).
2. Места= Местеща се (Местеща леглото си). В древна Тракия са я наричали понякога Несто,но и Место (Местеща,Променяща ръкавите си),което би следвало да е било характерно най-вече за долното й течение.
3. Арда= Варда (виж "Вардар"),Валда (Валга,Влага).
4. Вардар= Валгар (Волгар,Влагар,в смисъл "Мокър,Влажен"),но също и Вар-даря (Вел-дере,Вел-доле),т.е.- Великата (Голямата) долина.
5. Вар (крепост,препятствие,ограждение)= Вал (прех. Р-Л), Двар (Дувар), Двер (Врата,Препятствие), Двор (Владетелски двор: оттам- "Дворянство"), Бер (често срещано име на Тракийски и Български градове- виж Берое,Верея,Берия,Брия,Берово,Тероя [Троя],Тира,ДураТера,Доростол (ДъръсТър,Дуръс-вар),Варна (Вална,Място с валове),което може да се тълкува обаче и като Валга (Влага),намиращо се във връзка със старото й име Одеса (Уодиса,Водиса,Водица,но също и Зидица,Зидове,което се връзва с Вашето тълкувание),и т.н. От там иде и името Варош (Беруш,Белуш,Валуш= Валот,Валът),което е равностойно на Палас (Палат),Полис ("град" при гърците) и Белиц (Белица) в някои наши диалекти. Във връзка с него са нашите думи Паланка (Паланса,Паласа,Палата),Селанка (Селяща,Селище) и пр.
6. Искър= Истър (Бистър),Ибър (Хебър,Тибър),Тичар (Тича,Туча),Течар (Течение,Течащ,Тичащ),Тенчар (Тунджар- с носовка) и т.н.
7. Осъм= Носен (Носещ),с възст. на I-та съгласна).
8. Вит= Свит (Извит,Извиващ се на меандри),Вод (Воден,Многоводен).
9. Лом= Ломено (Разломено) място,Място с много свлачища). Виж и името на р. Лим в Черна гора,което указва,че градът Лом носи името на реката,а не обратното. В този смисъл името на река Лом означава "Река,причиняваща чести свличания",както и Ром (Гром,Гръм),т.е. Гърмяща,Буйна,Силно прииждаща.
10. Тимок= Тиняк (Тинеста река), Тъмяк (Река с тъмни води), Доняк (виж Скитските имена на реките Дон,Донецк,Донав [Дунав],Донепър [Днепър] и Донестър [Днестър],т.е.- Дон-Истър).
11. Скалме (вид нож)= Скалпе (виж "скалпел"), Сколне (Саколне,За коляне).
12. Брюнх (Бронх): китара= Брънк (Брънка),Дрънк (Дрънка).
цитирай
12. letopisec - 10. get
22.09.2013 13:42
Ама как нямат да имат общ корен, та това са индоевропейски езици, ГетЪ...За какво говориш..ааааааа, забрави да включиш и гог и магог, тях също църковните писатели са ги възприемали за готи...А името на масагетите е юеджи по китайските извори :)) От масгути към мискет, знаеш това българско лозе е донесено от областта на масагетите в Кавказ от прабългарите...
цитирай
13. letopisec - 11. shtaparov - Проф. Ив. Дуриданов намира 200-300 ...
22.09.2013 13:43
Ако се явиш на изпит пред Дуриданов с тоя коктейл, направо ще го шашнеш...Аз съм се явявал на изпит пред Боби Симеонов, знаеш ли какво значи професор по езикознание??? Страшилища са тия....
цитирай
14. shtaparov - Ама как нямат да имат общ корен, та ...
22.09.2013 13:52
letopisec написа:
Ама как нямат да имат общ корен, та това са индоевропейски езици, ГетЪ...За какво говориш..ааааааа, забрави да включиш и гог и магог, тях също църковните писатели са ги възприемали за готи...А името на масагетите е юеджи по китайските извори :)) От масгути към мискет, знаеш това българско лозе е донесено от областта на масагетите в Кавказ от прабългарите...

Което е вярно,не може да не е истина. Понеже Гог= Гот (Гет),а Магог= Масгот (Маскут,
Масагет),докато Юечжи (Юеджи)= Юджи (Юзи,Узи),наричани още Ази (Аси) и Изи (Мизи). Докато Мискет (Мускат)= Микет (Букет,Аромат).
цитирай
15. letopisec - Траките са несъмнено дали името и на думата Трактат или не?
22.09.2013 14:03
shtaparov написа:
letopisec написа:
Ама как нямат да имат общ корен, та това са индоевропейски езици, ГетЪ...За какво говориш..ааааааа, забрави да включиш и гог и магог, тях също църковните писатели са ги възприемали за готи...А името на масагетите е юеджи по китайските извори :)) От масгути към мискет, знаеш това българско лозе е донесено от областта на масагетите в Кавказ от прабългарите...

Което е вярно,не може да не е истина. Понеже Гог= Гот (Гет),а Магог= Масгот (Маскут,Масагет),докато Юечжи (Юеджи)= Юджи (Юзи,Узи),наричани още Ази (Аси) и Изи (Мизи). Докато Мискет (Мускат)= Микет (Букет,Аромат).

цитирай
16. letopisec - Г-н Щапаров, това е мнение на един руски езиковед...Смятате ли, че по-правилното е
22.09.2013 14:05
Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься.

вместо "русский" да се напише "ТРАКИЙСКИ"?
цитирай
17. shtaparov - И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
22.09.2013 14:17
letopisec написа:
Ако се явиш на изпит пред Дуриданов с тоя коктейл, направо ще го шашнеш...Аз съм се явявал на изпит пред Боби Симеонов, знаеш ли какво значи професор по езикознание??? Страшилища са тия....

НЕДОЗНАЙВАЩИ СТРАШИЛИЩА. ДОКУМЕНТАЛНО ДОКАЗАНО! СЪЖАЛЯВАМ,НО Е ИСТИНА. И НА МЕН МИ СЕ ИСКА ТЕ ДА ВЛАДЕЕХА ЦЯЛАТА МАТЕРИЯ НА СВОЯТА НАУКА,НО КАКТО ВИЖДАМЕ НЕ Я ВЛАДЕЯТ. МОЖЕ ДА БЪДАТ ПОСОЧЕНИ СТОТИЦИ ПРИМЕРИ КОИТО ГО ДОКАЗВАТ,И ОНЕЗИ ГОРЕ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-БЛЕДИТЕ! ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ХОРАТА: АЗ НЕ ГИ ОБВИНЯВАМ ПО СЪЩЕСТВО,ПОНЕЖЕ ВИНАТА НЕ Е ТЯХНА,А НА РАМКИТЕ,КОИТО ИМ Е СЛОЖИЛО КОНВЕНЦИОНАЛНОТО ЕЗИКОЗНАНИЕ И С ТОВА Е БЛОКИРАЛО ВЗОРА ИМ НАПРЕД. А ТЕЗИ ДУМИ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ОБИКНОВЕНИ ХОРА- НЕ ОТ ЕЗИКОВЕДИ,ЗАБРАВИХТЕ ЛИ? КОГАТО СА ГИ ИЗМИСЛЯЛИ,ДРЕВНИТЕ ХОРА НЕ СА ИМАЛИ ПРЕДВИД СКЛОНЕНИЯ,СПРЕЖЕНИЯ,КОРЕНИ,ПРОТЕЗИ,ПРЕМЯТАНИЯ,ГРАМАТИКИ И ПР.- ТЕ ПРОСТО СА ГИ ИЗМИСЛИЛИ И СА НАЛОЖИЛИ НА ЕЗИКОВЕДИТЕ ТАКИВА ЗАПЛЕТЕНИ РЕБУСИ И ЕНИГМАТИЧНИ ЗАГАДКИ,КОИТО ТЕ НИКОГА НЯМА ДА РАЗРЕШАТ,АКО НЕ ПРОГЛЕДНАТ И НЕ РАЗУЧАТ ПРАВИЛАТА НА "АНАЛИЗА". ПОНЕЖЕ ИМЕННО ОТ ТЕХНИТЕ (НА ПРАВИЛАТА) ПРИНЦИПИ СА СЕ РЪКОВОДИЛИ ДРЕВНИТЕ,КОГАТО СА ИЗМИСЛЯЛИ НОВИ И НОВИ НАЗВАНИЯ- НЕ ОТ ТОВА ДАЛИ Е СПАЗЕН КОРЕНЪТ НА ДУМАТА,НЕЙНИЯТ РОД ИЛИ СКЛОНЕНИЕ. АКО МНОГО ИМ ВЯРВАМЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ,ЧЕ ОБЩИЯ КОРЕН НА ДУМИ КАТО ГЪРНЕ,ГРЪНЦИ И ГЛИНЦИ Е БУКВАТА "Г". ПОЗДРАВ И ЧЕСТИТ
ПРАЗНИК!
цитирай
18. shtaparov - РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ПРАВИЛНО: ЕЗИКЪТ НЕ Е РУСКИ,А ТРАКИЙСКИ (ПРА-БЪЛГАРСКИ)
22.09.2013 14:25
letopisec написа:
Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься.

вместо "русский" да се напише "ТРАКИЙСКИ"?

ВСЪЩНОСТ ДРЕВНИТЕ РУСИ СА САРМАТСКО ПЛЕМЕ- САМО ЕДНО ОТ МНОГОТО,А СТРАНАТА НА САРМАТИТЕ СЕ Е НАРИЧАЛА БУЛГАРК (БУЛГАРЧ),КАКТО СВИДЕТЕЛСТВА ЕДИН АРМЕНСКИ ГЕОГРАФ ПРЕДИ 1200-1300 ГОДИНИ. ИМЕТО НА ТОВА ПЛЕМЕ Е ТРАКИЙСКО (БЪЛГАРСКО),ПОНЕЖЕ РУСИ= ПРУСИ,ФРЪЗИ,БРИЗИ,БРИГИ И ФРИГИ,ЩЕ РЕЧЕ ФРАКИ (ТРАКИ). А БРИГИТЕ ДНЕС СЕ НАРИЧАТ БЛЪГИ (С ПРЕХ. Р-Л),В УДЪЛЖЕН ВАРИАНТ (С ДОБАВЕН СУФИКС) БЛЪГАРИ (БЛЪГИ-АРИ,БЛЪГИ-ОРА,БРИГИ-ХОРА). КАТО ПРА-ГЪРЦИТЕ,НЕ МОЖЕЙКИ ПРАВИЛНО НИТО ДА ИЗПИШАТ,НИТО ДА ИЗГОВОРЯТ ЗВУКА "Б",СА ПРЕДПОЧИТАЛИ ДА ГО ЗАМЕНЯТ С "П" ИЛИ "Ф",А ПОНЯКОГА ДОРИ ДА ГО ПРОПУСКАТ.
цитирай
19. letopisec - 19. shtaparov
22.09.2013 14:43
Но, г-н Щапаров, мизийският език, т.е. езика на посочените в асирийските и лувийските текстове мушки и муши, е залегнал в арменският. Не е ли по-правилно, ако някой иска да чуе тракийски език, да слуша мизийския на арменците...Нашият прабългарски език, е несъмнено индоевропейски, но кимерийски...Само така можем да си обясним факта, че българския е различен граматично от всички славянски езици...Какво мислите по въпроса???
цитирай
20. aristotelis - Одесос е основан във втората четвърт на VІ в пр. Хр. (около 585–550 г. пр. Хр.) от гръцки изселници от малоазийския град Милет!
22.09.2013 14:48
Официален сайт на Аржеологически Музей Варна:
http://www.amvarna.com/eindex.php?slid=5&lid=2&lang=1

Одесос е сред най-древните антични селища в България. Основан е във втората четвърт на VІ в пр. Хр. (около 585–550 г. пр. Хр.) от гръцки изселници от малоазийския град Милет, на мястото на населено от траки по-древно селище, чието име гърците запазили. През целия период на съществуването на града, отношенията между двата етноса тук, както и с другите племена, населяващи вътрешността на страната били отлични. Административното му устройство, подобно на останалите древногръцки градове държави е демократично. Управлява се от Градски съвет (буле) и Народно събрание (демос). През първите два века от съществуването си, докъм средата на ІV в. пр. Хр. Одесос не е бил голямо селище, но е важно пристанище на западния бряг на Черно море. Жителите му търгували с редица градове и острови на Гърция и Мала Азия, откъдето били внасяни луксозни стоки: рисувана керамика, злато, мрамор, а също амфори с вино и дървено масло, и др. Част от тези стоки ползвали за свои нужди, а останалата разменяли с тракийските племена от вътрешността на региона. От тях купували и изнасяли зърнени и месни храни, дървен материал и различни суровини.Около средата на ІV в. пр. Хр. Одесос е вече укрепен със солидна крепостна стена, която устояла обсадата на Филип ІІ Македонски през 339 г. пр. Хр. Неговия син Александър ІІІ Велики (336–323 г. пр. Хр.) обаче превзел града през 335 г. пр. Хр. Големият разцвет на Одесос е през елинистическата епоха (края на ІV– І в. пр. Хр.), като за известно време той е изходен пункт на войските на Александровия наследник в Тракия – цар Лизимах (323–280 г. пр. Хр.). От това време в некрополите на града се откриват многобройни и красиви златни накити, скъпи дървени саркофази, украсени с теракотени фигури, бронзови и стъклени съдове и др. От втората половина на ІV в. пр. Хр. Одесос започва да сече собствени монети по гръцката монетна система – бронзови, сребърни и няколко емисии златни.....
цитирай
21. aristotelis - Гръцката култура е навсякъде! Големият разцвет на Одесос е през елинистическата епоха (края на ІV– І в. пр. Хр.)
22.09.2013 14:51
Големият разцвет на Одесос е през елинистическата епоха (края на ІV– І в. пр. Хр.), като за известно време той е изходен пункт на войските на Александровия наследник в Тракия – цар Лизимах (323–280 г. пр. Хр.). От това време в некрополите на града се откриват многобройни и красиви златни накити, скъпи дървени саркофази, украсени с теракотени фигури, бронзови и стъклени съдове и др. От втората половина на ІV в. пр. Хр. Одесос започва да сече собствени монети по гръцката монетна система – бронзови, сребърни и няколко емисии златни.....
цитирай
22. aristotelis - Гръцката махала (или Гръцки квартал) е най-старата част на съвременна Варна.
22.09.2013 14:55
Гръцката махала (или Гръцки квартал) е най-старата част на съвременна Варна. Преди Освобождението там живеят предимно гърци. В квартала са се намирали и първите дипломатически представителства не само в града, но и в цяла България. Кварталът граничи с ЖП гарата, Морската градина, Фестивалния комплекс и бул. „Княз Борис I“.
В квартала са намерени останките на множество римски и гръцки сгради от древността, най-известните от които са термите. Те са най-голямата антична постройка, открита до днес у нас.
В началото на 20 век в квартала са издигнати нови сгради с европейски вид, а за техни основи са използвани останките на древните сгради. В гръцката махала се намират сградите на Българския морски флот, Адмиралтейството на Военноморския флот на Българската армия, Музеят на медицината, църквата „Св. Богородица“, известна със своята Чудотворна икона, Областна дирекция на полицията — Варна, арменската църква, Музея за история на Варна, църквата Свети Атанасий, намират се множество морски и др. фирми. Намира се също и една от най-старите постройки в квартала - магазията за житни и др. култури.
Днес кварталът е сред най-скъпите във Варна и в България със средни цени на предлагане на имотите от 1200 до 2000 евро/кв.м.
цитирай
23. aristotelis - "Успехът на елинизма след 1870 г. във Варна е грамаден, пише Стефан Кабакчиев".
22.09.2013 15:04
ВАРНЕНСКОТО ОБЩЕСТВО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО
МАНТАЛИТЕТ

Безспорно след Освобождението манталитетът на по-значителна част от населението на Варна е ориенталски. Това е характерно не само за турците, татарите, но и за голяма част от българите, арменците, гагаузите, част от евреите. В първите години след Освобождението носители на европейската култура си остава образования гръцки и еврейски елит. Техни са магазините с европейски стоки, из техните среди са лекари, банкери, търговски и дипломатически представители на западни държави. Има фамилии като Презенти, Тедески и др., които са потомствени консули на западни държави.
Ориенталският манталитет не бива да се приписва изцяло на мюсюлманското население, защото неговата грамотност във Варна е 4 пъти по-висока в сравнение със средната за княжеството. Сред варненските турци също има търговски елит, чиито сделки основно са обслужвани от варненския клон на Отоманската банка. Сред турците има и личности, които се занимават с търговия и индустриално производство. Част от този турски елит активно се включва в политическия живот с предпочитания към Радославистката либерална партия и Народната партия.
В спомените на своите съвременици, като най-примитивни и с разпуснати нрави са останали гагаузите. Антон Страшимиров пише, че те са ходели с големи ножове на пояс, пиели много и вършели безумства. Писателят оприличава "лозарската половина на Варна" на "една малка тъмна република". "Властта нищо не узнаваше от деянията тук: провинените изчезваха из "комшулуците" на лабиринтните улици и се прехвърляха през море по четирите страни на света."
"Тук е доста забелижително гагаузкото пиянство", пише на 15 декември 1886 година до д-р Ст. Данев негов приятел, пребиваващ във Варна тогава. Варненските гагаузи особено впечатлявали с пристрастието към алкохола и с "бабаитлъка" си. В писмото се казва, че те всеки ден "чупят си кратуните и ками забодат право в гърди."
Ив. Церов пише, че гагаузите са "в постоянна саморазправа и сбиване, най-вече с нож..." и че са "вдадени страстно в пиене и грозно опиване". Същото потвърждава и Александър Дякович, който от 1888 година е съдия във Варна: "Пиянството цъфтеше предимно между гърците и гагаузите... Да заколят човека посред пладне и главата му на улицата да търкулат - това бе явление обикновено и се считаше за бабаитлък, а кървавите свади се редят почти ежедневно."
Интересни сведения като очевидец дава Иван Церов: "Гагаузките-варненки, облечени с дънести басмени шалвари пъстрочервен цвят, а някои с окичен фес на главата, падаха в мнозинството си доста лениви - повечето време прекарваха в приказки, струпани тук - таме до пътните врата на малки групички и, при все че замесваха тестото си за хляб, не го разкъсваха и разплескваха сами на пити, както другаде се прави, а цяло го занасяха на фурната да извърши туй хлебарят. Мъжете се отнасяха сурово, презмерно господарски към жените си. Говореха им думи много непристойни."
Константин Иречек също е впечатлен от гагаузите. Затова освен разсъждения за етногенезиса им дава обобщен портрет на гагаузите такива, каквито ги е видял през 1881 и 1884 година.
"По тип на пръв поглед гагаузите се отличават от българите и от гърците. Те са чернооки и чернокоси, с малък мускулест ръст и тъмна кожа, с широки ъглести глави и кокалести, дебели ръце и нозе. От очите на младите момичета изскача особен огън, но старите жени са извънредно грозни: тлъсти зъбести баби в широки шалвари, повечето със сини и бели ивици..."
"В техния характер на първо място стои инатът и страста във всичко. Много пият и при това скоро се скарват, като вадят веднага нож; убийства за отмъщение или само от случайна страст не са рядкост..."
"Нравите на гагаузите са подобни на турските. Мъжете ядат отделно от жените; жената в къщи не се и показва. Те се придържат здраво о христянството, почти с фанатизъм. Към чужденците, например по селата около Балчик, са доста гостоприемни. Тяхната носия повече или по-малко е турска. Жените носят кърпи на главите, къси елечета без ръкави и широки турски шалвари от пъстри материи. Обичат ясните цветове и на пръв поглед, например във време на жътва по нивите, изглеждат като туркини без обикновената забуленост или като цигани... Мъжете носят фесове или сега и рунтави калпаци, сини елечета, червени пояси, широки кафяви потури от овча вълна и турски емении."
Негативизмът на тогавашните българи към гагаузите се дължи донякъде на упорството им да се гърчеят, а от друга страна гагаузите се препитават главно с лозарство и кръчмарство.
Описаните явления са характерни за гагаузката махала, която тогава е средище на хилядите хамали, колари, моряци и всякакви неквалифицирани работници от пристанището. Поради това много от приписваните особености на гагаузите трябва да се приемат изобщо за манталитет на най-низките социални слоеве във Варна. "За самото име гагауз ми казаха, пише К. Иречек, че е от по-нов произход. Употребява се почти като прякор, каквато е съдбата, разбира се, на много етнографски названия, които са на измиране; самите гагаузи се срамуват от името си."
"Многобройните народности във Варна, обобщава К. Иречек, не се погаждат помежду си." Претенциите за духовен и културен монопол във Варна са на гърцизма. Процесът на противопоставяне и изтласкване на гръцкото религиозно-културно влияние е нерешен проблем на Българското възраждане. Това е продължителен процес, който затихва чак до Първата световна война.
Освобождението поставя варненските гърци и гърчеещите се в много особено положение. Градът остава в диоцеза на Цариградската патриаршия и те продължават да са част от гръцката църква. От друга страна те са български поданици, но техният патриарх Антим I на 16 септември 1872 година заклеймява техните сънародници като схизматици. Схизмата е частична, защото не е гласувана на Вселенски събор, а - на поместен. Тя не е достатъчно обоснована канонически и по-голямата част от православния свят не я приема. Дори и османското правителство не я приема.
Със синодално писмо от 13 октомври 1872 година е оповестено, че Негово Високопреосвещенство Симеон е назначен за Варненски и преславски митрополит със седалище Шумен. Въпреки това митрополит Симеон не е допускан във Варна и не е признат от турската власт за архиерей на Варна и дори от декември 1875 година до Освобождението той премахва от титула си "Варненски". Варна остава извън диоцеза на Екзархията.
Отношението на гъркоманите към българите-схизматици е по-лошо, отколкото към мюсюлманите или евреите. Гърцизмът поощрява нелоялност към българската държава. Внушава се, че патриаршистите във Варна са гръцки поданици, получават гръцки паспорти, синовете на гърчеещите се служат в гръцката армия и т. н. Като пряк свидетел на тези събития, К. Иречек пише: "Отношенията между гърци и българи във Варна, очевидно по вина и на двете страни, са много натегнати и се проявяват и в разни дребни неща;
напр. управлението на общинските гръцки училища е отказвало на българското правителство да съобщи годишните статистически данни, като изпълни обикновените печатни формуляри, което иначе у турците, арменците, евреите и т. н. не е срещало никакъв отпор. Причината лежи в някогашната църковна разпра между гърци и българи, която тук още не е забравена. Предмет на варненските спорове са тъкмо споменатите гагаузи, които и двете страни искат да спечелят за своята църква и за своето училище."
Гръцката митрополия във Варна датира от началото на XVIII век.
В началото на XIX век е разширена дейността на Митрополията чрез създаването на помощен орган - Герондия. Герондията се занимава с въпроси от просветен, битов, благотворителен и съдебен характер. След освобождението на Гърция, с декрет от 1834 година се откриват консулства в Европа. Във Варна гръцкото консулство започва да функционира от 1845 година. Пръв консул е Димитър Маврокордато, наследен от Андрей Пападопулос Вретос и т. н. Пребиваването на А. П. Вретос е свързано с началото на първите научни изследвания за Варна в Новото време. Автор е на "Memoria sulla seoperta di tome a sulla biingue iscriezioni di Varna" (1853) и "La Bulgarie ancienne et moderne" (1856).
Гръцки консулства са открити в Балчик през 1867 г., в Свищов на 19 март 1876 г., в Русе през 1877 г., в Силистра през 1881 г. Във всяка консулска област са организирани гръцки общини с изборен общински съвет и със събиране на особен данък по подобие на ония в кралство Гърция, който е различен от владичината.
За няколко години гърците построяват във Варна светски училища, създават библиотека към митрополията и печатница към гръцката община. През 1850 година във Варна е учреден така наречения Силогос и Казино - място, където се съсредоточава гръцкия обществен живот. Дори създават театрален салон. В консулството функционира гръцки съд, чиито решения след Освобождението само се заверяват във Варненски окръжен съд. Гърците устройват държава в държавата с всички необходими институции. Поддържат се много по-живи духовни връзки с гръцките културни институции, отколкото с българските. Събират парични помощи за подпомагане на църковната академия на остров Халки, където са изпращани стипендианти от Варна. Към всичко това трябва да се прибави, че най - богатата и красива част от тогавашна Варна е гръцката махала, за да се разберат успехите на гръцкото културно влияние.
"Успехът на елинизма след 1870 г. във Варна е грамаден, пише Стефан Кабакчиев. Съставеният от по-рано за тази цел Силогос, снабден с големи парични средства, подпомогнат от преданите на делото учители, са работили неуморно. Гъркът Сулини подарява за целта повече от 20 000 турски лири. Парашкева Николов завещава грамадни средства за построяване черква и болница и за издържане на двама стипендианти в странство. Приходите от манастирите "Св. Димитър" и "Св. Константин", приходи от разни малки завещания, са дали охолни средства за поддържане на училищата в града и стипендианти в Гърция."
"Нескончаемите проповеди в черквите и публични сказки в училищата на тема за славата и величието на Елада, че тя е била разсадник на науките и изкуствата, както и на християнството и в края на краищата "всеки, който не е грък, е варварин", всичко това е било втълпено в убеждението на растящата младеж и е имало за следствие да заварим в 1878 г. не само гърци, но и фанатизирани гръцки патриоти, които след установяването на българските власти във Варна, няколко години наред демонстративно проявяваха своя гръцки патриотизъм с покачване на гръцки знамена по къщите и дюкените си и с улични демонстрации."
Гърчеят се не само гагаузите, но и българи. Като такива Петър Ников посочва Чорбаджоглу, х. Димитроглу, Парасхос Парасху от Провадийско, х. Янаки Флори, също от Провадийско, Боюклю Стоян от Калофер, чиито синове стават най-видните гъркомани във Варна. Синовете на Абаджи Георги от Калофер, Желез, Паруш, Катели и Митако, ръководят гръцката община във Варна. Стефан Кабакчиев пише:
"Гръцките имена, с които много от елинизираните по-късно варненци се красят, са присадени. Мустакидевци не могат да откажат, че са внуци на котленеца Стоян Буюклията; Парасковци не могат да отрекат, че са синове на Пилич Парашкева от с. Добрина (Провадийско), Мисиядис, че е Мандежи Митишев син, Астенидис, че е Хаста Михалев син и много други "адевци" и "идевци"."
Още повече, че до Освобождението няма обособена българска махала и българите живеят пръснато по другите махали. В една дописка от Варна в "Търновска конституция", целяща дискредитиране на местните консерватори е посочено, че Перикли Хавезов живее "в къщата на една еврейка мадам Фрейнд", а Янко Славчев бил гръцки зет и живеел в дома на една арменка.
Преуспяващите българи предпочитат гръцката и еврейската, а по-бедните - гагаузката, арменската, турската или татарската махала. Дори и след Освобождението български език можело да се чуе само в кафенето на Петър Янев в турската махала или в кръчмата на Андон Карабатак на Ченгене-пазар.
Въпреки тези неблагоприятни условия за "българщината", както тогава се изразяват, една малка част от българите имат безспорно влияние в града заради търговските си успехи. Варна е преди всичко град на едрата вносно-износна търговия. За да се освободят от зависимостта и посредничеството на цариградските и атински търговци, българските основават свои кантори в Западна Европа. Така например Велико Христов имал кантора в Лондон и Бразилия, Хаджидечеви - в Манчестър, братя Георгиевич - в Египет, Марко Вълчев - в Манчестър, братята Димитър и Евстати (Стат) Атанасови Паница през 1881 година стават представители на параходната компания George Russell & Comp. със седалище Лондон. Една от причините за търговските им успехи се крие в огромния икономически хинтерланд на Варна, чието основно население е българско.
цитирай
24. aristotelis - getovski, shtaparovski, В първите години след Освобождението носители на европейската култура си остава образования гръцки и еврейски елит.
22.09.2013 15:16
В първите години след Освобождението носители на европейската култура си остава образования гръцки и еврейски елит. Техни са магазините с европейски стоки, из техните среди са лекари, банкери, търговски и дипломатически представители на западни държави. Претенциите за духовен и културен монопол във Варна са на гърцизма. Процесът на противопоставяне и изтласкване на гръцкото религиозно-културно влияние е нерешен проблем на Българското възраждане. Това е продължителен процес, който затихва чак до Първата световна война.
Освобождението поставя варненските гърци и гърчеещите се в много особено положение. Градът остава в диоцеза на Цариградската патриаршия и те продължават да са част от гръцката църква. От друга страна те са български поданици, но техният патриарх Антим I на 16 септември 1872 година заклеймява техните сънародници като схизматици. Схизмата е частична, защото не е гласувана на Вселенски събор, а - на поместен. Тя не е достатъчно обоснована канонически и по-голямата част от православния свят не я приема. Дори и османското правителство не я приема.
цитирай
25. shtaparov - В първите години след Освобожде...
22.09.2013 15:32
aristotelis написа:
В първите години след Освобождението носители на европейската култура си остава образования гръцки и еврейски елит. Техни са магазините с европейски стоки, из техните среди са лекари, банкери, търговски и дипломатически представители на западни държави. Претенциите за духовен и културен монопол във Варна са на гърцизма. Процесът на противопоставяне и изтласкване на гръцкото религиозно-културно влияние е нерешен проблем на Българското възраждане. Това е продължителен процес, който затихва чак до Първата световна война.
Освобождението поставя варненските гърци и гърчеещите се в много особено положение. Градът остава в диоцеза на Цариградската патриаршия и те продължават да са част от гръцката църква. От друга страна те са български поданици, но техният патриарх Антим I на 16 септември 1872 година заклеймява техните сънародници като схизматици. Схизмата е частична, защото не е гласувана на Вселенски събор, а - на поместен. Тя не е достатъчно обоснована канонически и по-голямата част от православния свят не я приема. Дори и османското правителство не я приема.

ДА- ТЪРГОВЕЦЪТ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА Е ДОБРЕ ОБРАЗОВАН,ЗА ДА МОЖЕ ПО-УСПЕШНО ДА ЛЪЖЕ КЛИЕНТИТЕ СИ И ДА Е КОНКУРЕНТЕН НА ОСТАНАЛИТЕ ТЪРГОВЦИ.
цитирай
26. bezistena - Продължавате да робувате и се ма...
22.09.2013 15:48
Продължавате да робувате и се мамите от манипулативната сравнителна опростачена първосигнална семантика,при която за обяснение на произхода и значението на даден топоним се търсят и правят сравнителни успоредици със с несакрални битовизми!
Знае се категорично,че в древността хората са били дълбоко и безприкословно религиозни и при топонимните кръщявки е било задължително да уважат и омилостивят боговете си и получат тяхното благоразположение и закрила,като дават техните имена на колкото може повече обекти и субекти!
До преди стотина години науката е знаела категорично,че в миналото семантиката е била сакрална и табу-сиреч секретно познание и дейност за посветените,като в семантичния топонимен градеж и изработка на имената ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЧАСТВАТ ПЛЕМЕННИТЕ, ЕТНОСНИТЕ ИЛИ НАРОДНОСТНИТЕ БОГОВЕ!
БИЛО Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО,НЕДОПУСТИМО,НЕМИСЛИМО И БОГОХУЛНО С ВСИЧКИ СТРАШНИ ПОСЛЕДЕЦИ БОЖИИТЕ ИМЕНА И ПАРАМЕТРИ ДА НЕ ПРИСЪСТВАТ В КРЪЩЕЛНОТО СВИДЕТЕЛСТВО И ДОКУМЕНТА НА ТОПОНИМА!
Тази сакрална семантика е била научно неоспорима и безспорна до края на 19 век,когато в световен мащаб заговорниците срещу Българите предприемат поредната тотална цензурираща и фалшифицираща кампания срещу Българската историята и език,отричат съществуването на сакрална семантика на личните имена и топонимията и започват да налагат опростачената фалшива първосигнална сравнителна семантика,при която произхода на топонимите е всякакъв друг и до най-големите простотии и елементаризми,но не само и Божествен!
Водачи на научните фалшификатори на Свещения БГ език са корифеи като цитираните ДУРИДАНОВ И БОБИ СИМЕОНОВ...
А чудното и вълшебно древно и изконно Българско САКРАЛНО име на Свещения Български град ОДЕСОС стои пред всички с цялото си сияние и великоепие на христоматиен пример-образец за свещената кръстническа семантика на Пресвещените ни Деди,криела досега в имената на всички БГ махали,паланки, села и градове имената на Българските Богове,и сега ни казва:Ето ги Боговете ви!
ОДЕСОС=Диана и Исус!!!
цитирай
27. letopisec - 26. bezistena - Продължавате да робувате и се ма...
22.09.2013 15:55
Проф. Борис Симеонов, Бог да го прости, беше добър езиковед, но тюркист, при това и дарвинист. Той искаше да приложи теорията на Енгелс към езикознанието, което будеше в нас смях, но се кикотехме в шепи, от страх да не ни пише двойки. Б. Симеонов имаше теория, че човек е проходил от маймуната. Като се вдигнала маймуната на два крака, за да види над саваните какво става, и така проходила човешки. Б. Симеонов бе конвенционален учен и несъмнено нямаше таланта на Вл. Георгиев, но обичаше да изпитва по гари и на всякакви места, важното е студентите да тичаха по него. Пред вратата му в Пловдивския университет винаги бе стълпотворение, при това Б. Симеонов обичаше, докато изпитва, да яде кисело мляко. Чешит си беше.
цитирай
28. shtaparov - Но, г-н Щапаров, мизийският език, ...
22.09.2013 16:04
letopisec написа:
Но, г-н Щапаров, мизийският език, т.е. езика на посочените в асирийските и лувийските текстове мушки и муши, е залегнал в арменският. Не е ли по-правилно, ако някой иска да чуе тракийски език, да слуша мизийския на арменците...Нашият прабългарски език, е несъмнено индоевропейски, но кимерийски...Само така можем да си обясним факта, че българския е различен граматично от всички славянски езици...Какво мислите по въпроса???

Нащият народ до налагането на "византийската" власт в България е говорил основно на два езика: езика на Царското племе (Царските Скити,Хуните,Кимерите) и езика на обикновения народ (наричан днес "славянски" а преди това- "Скитски"). Вторият език е бил индоевропейски,а първият- неговата доиндоевропейска форма,използвана само за свещени нужди,за богослужение и управление. Онези Мушки,наричани още Бужки (Божки,Болжки),чийто език е залегнал в основата на арменския,са роднини или религиозно близки (както ни казва "Анализът") с доста други народи като Албани (Арвани,Армяни),Гермияни,
Карамани,Германи и пр.,както и на народите Мишари (Мизари),наречени по-късно Маджари и Унгари (Онгури,Оногури,Хоно-хори,Хуно-хора). Което означава,че доиндоевропейският език на Царското ни племе (Хуните,Царските Скити) не е бил тюркски,а съдържащ незначителен брой "тюркски" (по-точно тюркоподобни) думи език,който е бил близък до езиците на днешните Германци,Угро-Фини (Бугро-Хуни),Армени и Албани. Както и до езиците на Шумери (Кимери) и Асири (Азери).
цитирай
29. avitohol1 - Думата "вар" означава вода
22.09.2013 16:49
Думата "вар" означава вода на санскрит, а Варуна е бога на водата във ведите. От там в българския идва думата "варя" (нагрявам във вода) и "варена" (във вода). От тук следва, че Варна означава водна. От къде идва връзката на санскрит с българския и на ведическите богове с древните български "езически" божества може да видите тук:
http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/16/bylgarski-dumi-v-indiiskiia-ezik.902882
http://profesionalist.blog.bg/politika/2012/01/21/kompiutyren-analiz-za-izdirvane-na-familiite-ni-ot-prabylgar.887013
Два града Варна има и в Иран сега http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/07/bylgarski-imena-na-selishta-i-dr-toponimi-v-persiia.897538
цитирай
30. get - - На какво да вярвам Милчев - на глупостите, които сам към себе си пишеш ? - а после, сам си ...
22.09.2013 17:53
... ги опревергаваш ?
- Казваш ?!!
letopisec написа:

„За съжаление ние знаем много малко за езика на траките ... " !??

- За езика на траките сме знаели малко ? - аз ще допълня, пък че за езика на КИМЕРИТЕ Знаем НИЩО !!!

- На блговоият фанариот(което добре се римува с Идиот !)"Аристотел" - Ще му кажа, че не бе Екатерина Велика с нейният "гръцки проект" кьорав грък нямаше да има в гр.Варна !
- Нямаше да се обезлюд от към българия сев.Източна Бългрия и да се напълни с тюркско-езични бежанци от северно причерноморие(разменени срещу "отвлечените" от руските войски българи !) !
- Ще му дам елемантарният пример с ктитора на църквата "Св. Николай", който се казва Параскеви Николау ... но който прави изпълнители на проекта и строежа САМО БЪЛГАРИ ?!
- Втръснали са ми фанариотските пропагандни измислици ... които не са от средновековие, а още от първите години на "елинизма" - като ясна илюстрация ЗА ТЕХНИТЕ ЛЪЖИ И РЕДАКЦИИ по отношение на думи и етносен характер ... За това е примера с - лъжите относно ?!
... Най-старото име на ВИЗАНТИОН идващо(уж) от митичният основател Ви(з/с)ас ?!
- По силата на епонима(станало и етноним за траките !) от митичният им предтеча ТИРАС(смислово идващо от "бик"!) - "елинистите" превеждат МЕХАНИЧНО( визас, като бик(?), защото им е звучало според класически гръцки, като "визонтис" - тоест думата за селище, идваща от лемата: PIE *weik(сте я обърнали на "бик" с гпъцко изписване "визонтис" !).
- Но тази същата коренова дава(?):
а) латинско - VICUS (група къщи - село !); дало втора дума на лат."VILLA"(смисъл:ферма; селска къща) ?!
- Та казвам КЪСНО ЕЛИНСКИТЕ РЕДАКТОРИ на гръцкият "език" - МЕХАНИЧНО пренасят СМИСЪЛА НА ЕПОНИМА, към ИМЕ "ВИЗАС" - та става "бик-бизон" ?
- От там се е извело, вече по-късното наименование на Цариград - със смисъл и звучение Б/Визонтис ? - Правилно ли е това ? - Не !
- Защото ПЪРВОНАЧАЛНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА ВИЗ/СА е СЕЛО(досущ по смисъл, като латинското) ... НО НЕ САМО е така в латинският ! - Така е и в старобългарският при който ако прочетем за думата, ЩЕ УСТАНОВИМ, ЧЕ ТЯ Е СЪС ЗНАЧЕНИЕ ? - СЕЛО ! - ЗВУЧАЩО - "visi" ?!
- Подобно е значението(звучението !) при т.нар. "ГОТСКИ ЕЗИК"(?) - в него е звучала, като "weihs" ?!
- Подобна подмяна имаме и ст.гръцка(дума) за къща-дом(идентично на нашето "дом" !) ... която са я обърнали на "спити" ?!
- Милчев И ЗА ТЕБ ДАВАМ ... ТЕЗИ ПРИМЕРИ ОТ СЕМАНТИКА и МОРФОЛОГИЯ ?! - Кога ти КАЗВАМ ? - сармати, кимери, траки, фриги, мизи, лидийци ... ет цетера - Говорят на подобни и БЛИЗКО ЗВУЧАЩИ езици - Това, което давам примери с Византион и Дом е пример, за подмяна на ПАЛЕОБАЛКАНСКА лексика с някаква нова и измислена ?!!!

ПРИКЛЮЧВАЙКИ ЗАЯВЯВАМ ! - Най-близко, като смисъл за значението на ВАРНА, е твърдението на блогър:29. "Аvitohol1" - Но освен че, ВАРУНА ВЛАСТВА, И се свързва с ВОДАта - неговите божествени функции са свързани с опазването "оВАРДването" - на съществуващият ПОДНЕБЕСЕН РЕД - Той се явява гарант на същият и правилното му функциониране ?
- От тази частица, както имаме производни-смислово свързани с вода(примерно архаичното наименнование за лодка "варка" ?) !

- Но от ази коренова идва името на най-старият КВАРТАЛ на родният ми град Варна, който се е НАРИЧАЛ (?) Варош ?!! - Какво означава на ГРЪЦКИ това понятие - НИЩО ! - На български( и др.европейски езици, знам значението му !) - но ще се въздържа да го оглася - чакам Аристотелис или друг да ми доосади още с небивалиците си :)
цитирай
31. letopisec - Тоест, искате да кажете, че арменския е руски?
22.09.2013 18:17
shtaparov написа:
letopisec написа:
Но, г-н Щапаров, мизийският език, т.е. езика на посочените в асирийските и лувийските текстове мушки и муши, е залегнал в арменският. Не е ли по-правилно, ако някой иска да чуе тракийски език, да слуша мизийския на арменците...Нашият прабългарски език, е несъмнено индоевропейски, но кимерийски...Само така можем да си обясним факта, че българския е различен граматично от всички славянски езици...Какво мислите по въпроса???

Нащият народ до налагането на "византийската" власт в България е говорил основно на два езика: езика на Царското племе (Царските Скити,Хуните,Кимерите) и езика на обикновения народ (наричан днес "славянски" а преди това- "Скитски"). Вторият език е бил индоевропейски,а първият- неговата доиндоевропейска форма,използвана само за свещени нужди,за богослужение и управление. Онези Мушки,наричани още Бужки (Божки,Болжки),чийто език е залегнал в основата на арменския,са роднини или религиозно близки (както ни казва "Анализът") с доста други народи като Албани (Арвани,Армяни),Гермияни,
Карамани,Германи и пр.,както и на народите Мишари (Мизари),наречени по-късно Маджари и Унгари (Онгури,Оногури,Хоно-хори,Хуно-хора). Което означава,че доиндоевропейският език на Царското ни племе (Хуните,Царските Скити) не е бил тюркски,а съдържат незначителен брой "тюркски" (по-точно тюркоподобни) думи език,който е бил близък до езиците на днешните Германци,Угро-Фини (Бугро-Хуни),Армени и Албани. Както и до езиците на Шумери (Кимери) и Асири (Азери).

цитирай
32. letopisec - Напълно е възможно дублиране на думи, "гъба" е не само онова на мивката...В случая имаме летописни данни за едно име...
22.09.2013 18:20
avitohol1 написа:
Думата "вар" означава вода на санскрит, а Варуна е бога на водата във ведите. От там в българския идва думата "варя" (нагрявам във вода) и "варена" (във вода). От тук следва, че Варна означава водна. От къде идва връзката на санскрит с българския и на ведическите богове с древните български "езически" божества може да видите тук:
http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/16/bylgarski-dumi-v-indiiskiia-ezik.902882
http://profesionalist.blog.bg/politika/2012/01/21/kompiutyren-analiz-za-izdirvane-na-familiite-ni-ot-prabylgar.887013
Два града Варна има и в Иран сега http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/07/bylgarski-imena-na-selishta-i-dr-toponimi-v-persiia.897538

цитирай
33. letopisec - 30. get объркал си се, не аз, акад. Вл. Георгиев казва това:
22.09.2013 18:23
„За съжаление ние знаем много малко за езика на траките, за да можем да определим какво влияние той е оказал на старобългарския език. Известни са само около 40 думи (глоси), около 1800 собствени имена и няколко кратки надписа. Ето някои тракийски думи: бриа (град), болинт (див бик), брюнх (китара), зелас (вино), скалме (нож, меч) и др. Днес в нашият език са запазени някои географски названия от тракийски произход, като: Арда, Вит, Витбол, Искър, Лом, Места, Несебър, Осъм, Пловдив, Струма, Стряма, Тимок, Тунджа, Янтра, и др.(...)” (Вл.Георгиев. Проблеми на българския език., София, 1985., стр. 269).
цитирай
34. aristotelis - ........траките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен.
22.09.2013 18:48
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
35. aristotelis - Тракомания: "оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения"
22.09.2013 18:50
Тракоман: ИРОНИЧНО назоваване на БЪЛГАРИТЕ – един от най-древните автохтонни европейски народи, от страна на дегенерати с неясно национално съзнание под влияние на злоупотреба с алкохол, наркотици и юдео-комунистически варваризъм – изявление на уногондурски аспаруховски дегенерат след дрогиране и алкохолен 48-часов алкохолен запой!
Тракоман
"Ако случайно, подведени от порнографско любопитство, попаднете в някой автохтонистки форум или блог, ще се натъкнете на брутален историко-филологически сленг, който може да съсипе вярата ви в здравия разум. Кратка разходка из такъв виртуален сексшоп с езикови играчки за предизвикване на болка и разнообразни унижения може да даде решителен тласък на вашето историческо депрограмиране, ако по някаква причина сте заседнали в някаква последователна теория. Бедата е, че този инфернален кипеж от „научни” безумия, тази идиотска умствена сяра контролира позициите на дилетантската „съвест”. Авторите пишат и треперят пред страшния съд на електронната Жакерия. Готова е да ги линчува. При слабо отклонение от тракийския умствен канон получават мълниеносно квалификацията „комуноид” или "предател". Подсвирване за сбор на кучетата. Следва дълбинна „аналитична” оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения, които трябва да ви довършат или да ви доведат до шок и орфическо просветление. Порнографският линч е патриотична инициация. Това, което „родолюбивото” електронно население практикува тук под кодовото име „да си върнем истинската - разбирай величавата - история”, е конспиративистко-уфологична метаморфоза в имбецилен вариант. Нека не бъда разбран погрешно: проблемът не е в траките, а в тракоманите и то не във всички, а в повечето. Проблемът е в господството на ултрапатриотизирания лумпен и в неговата наглост. Тракоманите трябва да бъдат изоставени, това е препоръката, ако позволите. ”Расставаюсь с вами вечным расставанием”, е казал Розанов. Не бива да се занимаваме с обслужване на пустото."
цитирай
36. get - - Милчев, ако и аз да бях, на мястото, на определено интелигентният Вл. Георгиев ... ?
22.09.2013 18:55
letopisec написа:
„За съжаление ние знаем много малко за езика на траките, за да можем да определим какво влияние той е оказал на старобългарския език. Известни са само около 40 думи (глоси), около 1800 собствени имена и няколко кратки надписа. Ето някои тракийски думи: бриа (град), болинт (див бик), брюнх (китара), зелас (вино), скалме (нож, меч) и др. Днес в нашият език са запазени някои географски названия от тракийски произход, като: Арда, Вит, Витбол, Искър, Лом, Места, Несебър, Осъм, Пловдив, Струма, Стряма, Тимок, Тунджа, Янтра, и др.(...)” (Вл.Георгиев. Проблеми на българския език., София, 1985., стр. 269)

... и аз не бих си позволил ДА ПИША ВСИЧКО до които достигам в изследванията си !
- Човека е казал, че етруският е близък до палеобалканските езици ... със релация към малоазийски(тоже) ! - не е бъркал, което ще ти го докажа с елементарен ПРИМЕР !
- Платон в ДИАЛОЗИ - Казва ! - смисъла съдържащ се в името на бог Посейдон е ? ... непотъващ, тоест стоящ на водата ?!
- В латинският, този бог е с име:НеП(.)Тунос ... в по-старият етруски звучи НеТунос ?! - Това "Не-Тунос"(!) ... да ти изглежда ПОЗНАТО, и разбираемо, като фраза-смисъл ?!
- Отделно Херодот ни казва в произведението си История, означаващо "Из-дирване"(!) - че "етруските" са по прозход ЛИДИЙЦИ, които са мигрирали в Апенински п-ов ... отделно, че са родствени и на ТИРсените ?!
- Хайде направи съответни логически операции и релации-изводи, от това което ти соча ?

- При етруските, богинята им която отговаря на гръцката "Хера" е с епитети "Тална" и "Тушна" ?! - хайде да заменим в първата дума "а" с "е" ! - Какво ще се получи "тЕлна" ... при втората дума, хайде замени "Ш" с "Ч" ! - Какво получихме "туЧна" ? - поради такива, примери дадени от Вл. Георгив(и не само тези !) - го изкарват смахнат и фантазьор ... защото СЕ ЗНАЕЛО, че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК НЯМА КАК ДА ИМА АНАЛОЗИ С ЕТРУСКИЯТ ... Тъй като, ние сме били "тЮрки" и "славяни" -така че, нямало как да има влияние-паралели м/у Бъл-ски е Е-ски :((
цитирай
37. aristotelis - Направо ти се чудия!
22.09.2013 20:43
Летописец, как може да обръщаш внимание на "гет" който е пълен идйот, измета, боклука от микимауседонците дето търсят безнадежно майка и татко?
цитирай
38. get - 38. aristotelis - Момче, тук не идва реч за генезиса на гРъчите ?
22.09.2013 23:52
- Това че, пра-пра-баба ти е имала екзо-генна връзка с черен агюптенин от Еритрея ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Un-eritrea.png
- Не е тема, която се коментира в настоящият пост ?
- Моля не ни занимавай нас, с терзания относно произход ... това си е твой проблем !?

- Ако можеш да ми отговориш по същество, от областа на езикознание, като например ! - Защо в античноста за "къща" сте имали досущ българското, "доми"(?) вече в класически, по-късен "византийски" и съвременен я наричате "спити" ?

- Чета едни изсмукани от пръстите обяснения, че сте "заели" от латинската дума за гостоприемство "hospitium", само частта "spiti" ?? :))
- Защо не използвахте примерно "xenia" от вашето гостоприемство "filoxenia" ... а трябваше да заемате от латинското "hospitium" ?
- Второ, което ме обърква с шизофренното в езика ви, че използвате същата коренова от която идва "гост(топриемен)", тоест "xenia" и като му прибавяте едно "фобос", става "госто-омразец" ... :(( дословният превод е "страх-от-гости" - "xenofovia" :)) !!
- Фанариотче ! - действително ли ви е страх от гости ? :)) - От кога взех да се занимавам с гръцки, становището ми е ЧЕ ? - това гръцкият е много странен, като език ?!

- Милчев ! - по отношение на това, което закачам "блоговият идиот"(той си знае кой е !) ... За мен е показателно, че някой доста си е поиграл да редактира, та от прото-гръцки да се получи някакъв нов(продукт) ... с такива едни шизофренни форми ?!

- Второ Милчев, да си чувал едно понятие "Балкански езиков съюз"(шпрахбунд), както го наричат по немецки ? - та според лингвистите, балканските езици - показват еднотипност при синтаксис и словообразуване - Като това, го датират някъде около 1-ви в. от н.е. ... но как българският попада в този "съюз" ... след като знаем от ох-фициалната История(която така обилно ни цитира Аристотелис :) че по това време сме били или в Памир(може и Централна азия, като хуно-ПРАбългари) или в Припятските блата под вида на "славяни" ?! - имаш ли идея ?
цитирай
39. marknatan - Ха ха ха тоя научен работник Геор...
23.09.2013 02:38
Ха ха ха тоя научен работник Георгиев е по-голям идиот и от гетския лизач и смешнописец взети заедно ! Да пропусне изконно тракийскиот Хидроним Марица и още по славянския Вардарот, а да си скъса задник с турашко-гречески хидроними от Тракиш т.е. от тракийски произход:
"Днес в нашият език са запазени някои географски названия от тракийски произход, като: Арда, Вит, Витбол, Искър, Лом, Места, Несебър, Осъм, Пловдив, Струма, Стряма, Тимок, Тунджа, Янтра, и др.(...)” (Вл.Георгиев. Проблеми на българския език., София, 1985., стр. 269)."
смешнипишко на български гръцкото Ятрус лечител се произнасш и записжа до 20 жек като Етра
За всеки от изброениет от науяениш работник хидроними си има родосложие и как са навлезли ж българскиш ншма никви тракийски тъпни оборващи Йорданес

Та кво пишел Йорданес , Вар било на хунски Река ли?

Зачто го осра бе леснопишко защото си разбрал лжо искал да каже психопта боцко за пръж път на български
"Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "


""- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "

"вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.

- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?

- Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана "
Гет - ВАРненски

болни объркани мозъци, буркани, вардяни, A aВАРите ... и топонимите им с ВАР : кеф ти ТемешВар или БудВар, НандорфехерВар БелГрад или дуВАР

ВАР на аварски означава градя , от там и Град , градище виж билингжата НандорфехерВар > БелГрад ( българскиш град унг)
Вар на Хунски както се посочи в автентиян исторически източник ( Йораднес) обаяче е Река, В0да на хунски

или както и с всияки други ведениш имаме доказатеслтва за влияние от рязличните езици на разлияните етносни групи влели се ж т нар българи

Гетския психопата като психопата боцко и леснопишки кеф му да е от Водесос, кеф му да е от Варна Вода или Град Важното е психопата да го е казал
Такива у Варница се копат
4. marknatan - в Равенския пак в ЛИБИ тоже пише с...
31.03.2012 03:17
в Равенския пак в ЛИБИ стр 397-3898нтоже пише следното:
" на юг ... се намират две много обширни страни(земи),които се наричат Дакия Първа и Втора. Последната се нарича и Гепидия. Там отскоро живеят Хуни, които се наричат и Авари"


Всички знаят ,че Аварите били две племана Вар и Хуни.

Тези авари в Rавенския не са от аварскотo племе ХУНИ, защото Хелфен е доказал,че не тези Хуни са дали хунското име, а други Хуни.

нали така беше летописец важното да го е казал ХЕлфен за ХУнитецитирай

5. marknatan - "От горецитираните източ...
31.03.2012 03:50
"От горецитираните източници на Херодот се разбира, че главната троянска река Ликос тече в близост до р. Вардар, следователно Троя се е намирала в Тракия или Македония, а не в Азия, както погрешно се твърди"

реката Аксиос където живеят Пеоните които са союзници на Троянците е Вардарот

значи троянската война е станала до Троян или Трзн а не Троя

защото и трзнската река ЛЕпенац е ЛИкос ( и аксиос и ликос са споменати от ОМИР

а какво е Омир на гречески Пленник , отвлечен в плен и отнесен в мама азия за обрзквация на спараточката и други невменяеми тураки

тук вече очаквайте нова теза на спараточката за българиниът Омир което значи Пленник на който му подменили индентитето на Слепец


цитирай
40. letopisec - 37. get
23.09.2013 05:48
Гет, тотално си се объркал, никой не нарича Вл. Георгиев "фантазьор", така наричат Гриневич за безумните му фантазии, че етруския език бил славянски. Дори, според Гриневич, и минойския бил славянски...Значи Гет, Нептун иде от "непотъна", така ли....т.е. тук "не" не е отрицателна частица??????????????? а НЕ -ПОТЪНА е баш името на НЕПТУН???? Мале, мале....А навярно думата "майка" показва, че славянския е и език на маите, понеже те са носили потници ("майка" на руски)....
цитирай
41. apostapostoloff - Не е вярно- старото име на Варна е
23.09.2013 06:07
Сталин!
цитирай
42. letopisec - Да, от Сталинград до гр. Сталин дружба от векове за векове...Този модел някои мислят, че е жив и днес...
23.09.2013 06:40
apostapostoloff написа:
Сталин!

42. apostapostoloff - Не е вярно- старото име на Варна е
06:07
Сталин
цитирай
43. get - - С това ЦЯЛАТА ИСТИНА ЛЪСВА ! @40. marknatan ... и ... @41. letopisec
23.09.2013 12:07
- Първият: "Мarknatan" явяващ се ЕПИГОН на проповядвано от "Стар" завет, представител на направление в историческата наука, което наричам БИБЛЕИСТИ, на практика създадено от немско езичните АШКЕНАЗИМ - откровен представител на които, е МАРАНА Теодор Момзен !!?
- Вторият Киро Милчев - който на мястото на СКИТИЦИЗМА ползван в миналото от ИМПЕРСКАТА-руска историография - за да обоснове ДРЕВНОСТА на московка РОСС, развиваше едни такови теории ... кото сега поради тяхната неиздържаност ... явно е решила да подмени със КИМЕРИЗЪМ ??!

- На ПЪРВИЯТ(НАТАНаил) - заявявам, че не се оттеглям от твърденията си, че КОРЕНОВАТА "Вар" е както със значение за ВОДА ... така и със значение ОПАЗВАМ=гВАРДа ... от което имаме производни в БГ. езика ни Вардянин ! ... та дори и ВРТЦ - дало топонима ВРАтЦа вероятно идва от такъв един произход ?
- ГРД - ни дава, оГРАДа, също ГРАД, така и ГАРД ... което е синоним на гВАРД(ия) ?! - но явно за интелекта ти, съпоставим с такъв на "bodyGUARD"(телеПАЗИТЕЛ) му е трудно да смели това :)) !?

- Милчев, не с такива елементарни приьоми ГОВОРИМ за ЕЗИКОВЕДА (!!) ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ (1908 - 1986) - НЕ ГОВОРИМ за Гриневич, Генади Станиславович(!) по образОвание ФИЗИК ?!

- Елементарната ГРЕШКА - която допускате в разсъждениета си, което СЕ ДЕМОНСТРИРА от МаркСатанИЛ :)):
" ... гръцкото Ятрус лечител се произнасш и записжа до 20 жек като Етра ... " - Какво ми се е заобяснявал и извежда(!) ИМЕТО на ЯНТРА-ЕТЪР ... от гръцка дума, означаваЩа ЛЕЧИТЕЛ ? - юдеократ(ос)щината НЕ СЕ ТОЛЕРИРА !! - ГРЪЦКАТА ДУМА ЯТРУС - недей да я прилагаш към ХИДРОНИМИ ПО ЗЕМИ ... КЪДЕТО НЕ Е СТЪПВАЛ ГРЪЦКИ КРАК - поне това можем да го УСТАНОВИМ САМИ ЗА СЕБЕ - от историческите извори(писани от гърци и латино говорещи) - Как може такова СКОДОУМИЕ ? - да ми се извежда ХИДРОНИМ от език на хора, които не населявАТ тази територия ?!
- В старо-български ИМАМЕ дума, означаваща(о) БЪРЗ(!) - ЯНДРъ !
- Кво излЕЗЕ, ТРАКИТЕ УМРЯХА - Дойдоха ПРАбългари и Цлавяни и възприеха ТРАКИЙСКИЯТ - Ъ ?!
цитирай
44. letopisec - Българският е аналитичен и има ...
23.09.2013 12:40

Българският е аналитичен и има по-особена глаголна система.

Българския език и днес е "екзотичен" спрямо останалите славянски езици, понеже независимо от близката лексика с тях, (а и с останалите индоевропейски езици) няма падежи, каквито има в останалите славянски...

Всъщност, само българския и неговия диалект македонския, са без падежи...

Да се твърди, че аналитичния ни език днес е същия като тракийския, означава да се отрича, че писменият старобългарски е език на средновековната българска култура... Създаването на писмения славянски език от бр. Св. Св. Кирил и Методий е исторически факт.

Техните ученици намират прием в България при Борис.

Дотогава дипломацията на Борис е успяла вече да създаде собствена архиепископия, вследствие отказа на българите на VІІІ Вселенски събор да са към Римската църква. Константинопол дава български архиепископ, но Борис продължава делото по автономия на българската църква, като въвежда с помощта на Кириловите ученици като писмен език славянския....

Славянския явно е бил много близко лексически до българския, който обаче се е различавал граматично от него...

През ХІІ/ХІІІ в.в. се оказва, че се пише по начин, по който не се говори...

Речта на българските поданици, все повече се отдалечава от изкуствено въведения писмен славянски, който има много падежи и разни двойствени числа...

Патриарх Евтимий прави цяла книжовна реформа, за да върне писмения в правилата на кирило-методиевата книжовна норма, но не успява...

Константин Костенечки също не успява в България с реформата на езика, но най-изненадващо успява в Сърбия, където хората, понеже са славяни, си говорят с падежите и няма "нарушение словесъ"....

И така, българския език е очевидно лексикално близък до славянския, но не и граматично...

Историческата граматика и диахронните особености на един език, са нещо което не може да се случи просто ей така и за нула време...Помислете!!!


Езиковедите са посочили различната граматична история/диахрония на българския, въпрос на мета-езиковедски анализ е дали може да се търси на основата на това, различна етническа субстанция (???).

Единствено Вл. Георгиев имаше доблестта да се опълчи и да каже, че нашия език има два етапа на развитие, а не три, както и до днес се учи в университетите.....



Първият етап е писмения старобългарски преди ХІІ/ХІІІ в. в. А вторият етап, е въвеждането, при това видимо, на аналитизъм в писмения български след ХІІІ в.....

Това е...
цитирай
45. leonleonovpom - Милчев, един съвет. Завършвай м...
23.09.2013 13:28
Милчев, един съвет.
Завършвай материала с извода си, а не да е потулен някъде в края, така, че да остане и незабелязан
Друг е въпросът дали твърдението може да се счита за доказано
Вар го има и на латински, така, че има раздвоение-Като име-Варус, но се чете Вар, също и варум.
Известно и прошението на Авгусгт към мъртвия пълководец Вар да му върне трите елитни легиона!
Вар означава различен.
Струма я има и в днешния италиански и означава гуша.. Наистина в района където тече има форма на гуша.
Това е последица вероятно на тракооооо-етруските връзки
Просто изказвам мнение за диалог, не се нахвърлям като див звяр, съгласен си , нали?
цитирай
46. letopisec - 46. leonleonovpom
23.09.2013 14:17
Инж. Симеонов, благодаря Ви, че все повече разбирате истината и сте склонен да вземате на майтап тия "тракооооо-етруски" дружби
цитирай
47. leonleonovpom - Не, нищо не приемам на майтап, пр...
23.09.2013 14:56
Не, нищо не приемам на майтап, приема ли на майтап някого, това означава автоматически и моето да е майтап. Но ще го маркирам като пародия.
Трябва да се уважаваме!
Сега по същество
Древните са били много по-мобилни от сега. Защото на път се е грабвало цяло племе или народ, а не като сега, които могат или избрани.
И резултатът е страшната смесица
От тази смесица да извлечеш чист народ, да кажеш днешния еди кой си народ е точно копие на древния е наистина смешно.
Ето и Вар.
Оттук произлиза и вариант
Първата столица на Аспарух е Варна. Склонен съм да възприема името като нещо различно, нещо като ново - начало
Има логика в тракийската теза, не може траките да изчезнат яко дим.
Има логика и в твоята киверийска теза/ въпреки, че те са повече митологичен народ, достигнал върха си преди римляните/
Всичко това е резултат на контактите и взаимодействието, което са имали- траки, кимври, етруски
цитирай
48. leonleonovpom - Относно мобилността. Нямали са ...
23.09.2013 15:07
Относно мобилността. Нямали са автомобили, но са имали каруци-каруца си е латинска дума, залегнала е в основата на автомобил-кар, дори известният Икарус е на база карус-каруца
Така, че смесване между тракийски, кимврийски или германски племена и каквито да е други-за народи не може да се говори е напълно възможно и допустимо!
цитирай
49. letopisec - 48. leonleonovpom
23.09.2013 15:27
Да, нали Ви казвам, Аспарух и Варна, не Одесос...Вие настоявате на тракийското име Одесос, но прабългарите, които са кимерийци и хуни, са го променили на Варна. Траки трябва да е имало, та те от 2 в. са работели за да издържат римската армия, това са правели и след 680 г., когато Аспарух ги обявява за български поданици. Че кой отрича траките...
цитирай
50. letopisec - Куруци е хуритска дума и означава меча, с които земята е разделена от небето..
23.09.2013 15:37
leonleonovpom написа:
Относно мобилността. Нямали са автомобили, но са имали каруци-каруца си е латинска дума, залегнала е в основата на автомобил-кар, дори известният Икарус е на база карус-каруца
Така, че смесване между тракийски, кимврийски или германски племена и каквито да е други-за народи не може да се говори е напълно възможно и допустимо!

цитирай
51. aristotelis - Вие настоявате на тракийското име Одесос, но прабългарите, които са кимерийци и хуни,
23.09.2013 17:02
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯМЕ ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ: Посолство на Република България в Атина.......се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход!

http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html

Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
52. aristotelis - българи=микимауседонци: дълбоко комплексирани индивиди!
23.09.2013 17:04
....повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската....Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803) Автор RValtcheva
История. Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
53. sandlih - Варна — многозначен термин. За п...
23.09.2013 17:30
Варна — многозначен термин.
За първи път името Одесос, с което е известен, преди и почти 10 века след н.е., град Варна на западния бряг на Черно море, се среща при хиоския поет Скимнос и историка Страбон. Известно е още че, в периода 580 - 560 г.пр.н.е. милетски гърци постепенно и безпроблемно се заселват в тогава съществуващото селище наричано Одесос, като възприемат и името, дадено му от местните жители, за които се знае, че са били траките корбизи.
Името Варна, за първи път в писмени източници се среща в Ригведа (1700 – 1100 г.пр.н.е.) – сборникът от химни на ведийски език – известни като ведите, първият писмен паметник на индийската култура, като общо име на четирите социални групи (касти) в индийското общество. Това са кастите брахмани, кшатрии, вайши, шудри.
Името Варна, като име на вид населено място за постоянно обитаване, за първи път се среща в писмения източник зороастрийското свещено писание Авеста, написана на авестийски език, който през първата половина на I хилядолетие вече е бил мъртав. В т.н. ящи (почитания, химни в стихотворна форма) в Карде 3, Стих 13 е написано: “Наследник рода Атвьяни; сильнейший из рода Траэтаона; в Варне четырехугольной: сто жеребцов, тысячу коров, десять тысяч овец, принося возлияния.” Освен това е известно, че един заслужил с деянията си поданик е бил награден от владетеля, с конски бяг да определи четирите страни на земята, на която да изгради своята Варна, състояща се от три солидно обградени със стени (глинени) концентрични площи – външната за разполагане на добитъка, средната за обитаване от населението и вътрешна, в която да обитава господаря с велможите и военната сила.
Варна — село в Исмаиллински район на Азербайджан, на над 250 км западно-сев.запад от Баку, кръстено на първоначалното име на местността между две планински езера на десния бряг на р. Гирдъйманчая на височина 2260 м, в планинската част на областта Нагорни Ширван (http://mapk39.narod.ru/map1/ik39109.html квадрант 36 / 78), която е била в състава на васално владение на сасанидската държава; последното насочва към наименование от пехлевийски/ персийски/ ирански език.
От двата предходни текста може да се стигне до заключение, че Варна, според иранските разбирания е понятие, което се отнася за съответно защитено обитаемо място от население с оседнал поминък и съответни домашни животни, разположено на бряг на река между две езера. Като се направи аналогия с текстовете на Теофан и Никифор и се познава местността западно от Одесос по тези времена, където са разположени две езера Варненското и Девненското и които се свързвали с малка рекичка (това продължава до 1972 г., когато се прокопава плавателния канал между двете езера и се разгръща строителството на пристанище Варна-запад,к.м.) , става ясно защо те са оприличили тази територия като “така наречената Варна”, още повече, че освен споменатото, са на лице и население с поминък и крепост (Одесос) за осигуряване на защитата му.
Варна — град в България, чието име до Х век от н.е. е Одесос.; Известно време преди Х век е имал името Теодосиопол.
Град Варна – Италия, Varna в провинция Болцано на северната граница с Австрия
Варна – село в Сърбия, западно от Белград
Варна — село от 1843 г. в Русия, център на Варненски район на Челябинска област на границата с Казахстан; кръстено така в чест на превземането на Варна по време на поредната руско-турска война през 1828 г.
Селце Варна – САЩ 3 броя; в щата Вашингтон, до град Дейтън; в щата Илинойс, сев.зап. до град Толука; в щата Ню Йорк, до град Итака;
Варна – Канада, създадено от потомък на участник в Кримската война 1850 г. на името на българската Варна.
Парк Варна – Австралия, в град Сидней.
Залив Варна – о-в Тасмания, Австралия.
П-ов Варна – Антарктида, сев.зап. част на о-в Ливингстон.
Варна — другото име на горното течение на река Ялмъй на южната граница между Московска и Рязанска област.
цитирай
54. sandlih - Къде е „така наречената Варна”? ...
23.09.2013 17:47
Къде е „така наречената Варна”? Иван Петрински
Бавното по дефиниция археологическо проучване няма да може да е от голяма полза за разрешаването на загадката
Къде се намира "така наречената Варна" от летописите на Теофан Изповедник и патриарх Никифор, е въпрос, чието разрешаване става все по-наложително, ако искаме да сме сигурни в съжденията си за началото на българската държава. Повдигането му едва ли е нечия лична инициатива. Търсенето и намирането на неясни, проблемни и загадъчни части от българската история е професионално задължение на всички историци, археолози, етнографи, архивисти. С последващо сполучливо разрешаване, разбира се. И едно последно уточнение - за такова разрешаване обикновено претендират тези, които са най-широко приети, а не непременно най-верните. Във всеки случай, къде е "така наречената Варна" трудно може да получи бърз, еднозначен и общоприет отговор.
Същината на загадката е в споменаването у доста средновековни недомашни извори на някаква си "така наречена Варна", където първом след битката при Онгъла през 680 г. (СЕГА/15.5.2008) победителите устроили "лагер от шатрите си". И понеже това трябва да е първата столица на новата държава България на Долния Дунав, то и важността на проблема надминава обичайното.
Ще бъде ли изместена Плиска като първа столица?!
Най-тъжното в цялата работа със загадката "Варна" е, че има едно злокобно изискване. Практически тя ще трябва да се разреши без съществена помощ от археологическите проучвания, поне засега и в обозримо бъдеще. Проучването на по-ранните пластове в Плиска едва сега започва. Ако всичко върви много бързо, за ранната архитектура на града ще знаем колкото и за архитектурния му вид през IХ в. точно след едно столетие. При това археологията беше доскоро държавна наука. Освен това едва сега ще трябва да се разкриват пластове от изтляло дърво, като се държи сметка за цвета на пръстта на всеки сантиметър от изкопа, вместо смело да се окопават дебели зидове в opus quadratum. Още повече че първите сгради в Плиска, ако наистина са били там, трябва да са били юрти, чиито стъпки оставят едва забележими следи. В добавка, тези стъпките са били изгребани сигурно още в началото на IХ в., при строежа на по-късните сгради, чиито основи са много по-дълбоки. Търсенето на първите сгради в Плиска ще е като на игла в купа сено.
Задачата ни изведнъж стана по-лека. Като няма скоро да има резултат по нашия въпрос, то няма нужда да стоим на разкопки потни, морни и недоспали в адските юлски жеги, да рисуваме зидове, да пишем дневници и да датираме/сигнираме керамиката. Ще се задоволяваме в домашен уют с писмените извори, които вече са известни, при това много широко известни.
Първото сведение, което ни е интересно, е за "така наречената Варна". Него дължим на летописеца Теофан Изповедник, екстравагантна и даже нещо малко нефелна личност. Но ако е имал дефекти, то те не са били от раменете нагоре със сигурност. Веднага оставаме учудени - тая Варна е голяма, даже много голяма. Защитават я Дунав, Стара планина и Черно море. Уточнението, че е "близо до Одесос", малко помага при тия размери. Точно така, излиза, че според Теофан Варна е област, при това не малка. На североизток тая област би трябвало да граничи точно с днешна Добруджа.
Изглежда, че в края на VII в., както и през VIII в., съществува област Варна, която обхваща не само Провадийска река и Девненското езеро, както предполагаше К. Иречек, но изглежда и Роякското плато, Провадийското плато, Шуменските височини, а даже и Преславско-Драгоевската планина на юг от Велики Преслав, както и Авренското плато за излаз на крайбрежието. Вярно, патриарх Никифор не описва толкова впечатляващи размери за областта, но той ще ни е полезен с уточнението, че местността е непроходима.
В средата на Х в. местните названия са вече обогатени и уточнени, населението е силно, почти взривообразно увеличено. Сега Варна е, изглежда, само река (въпреки не съвсем сигурния превод на този израз в текста на Константин Багрянородни; родителният падеж, който трябва да пояснява точно Варна, може да се тълкува двузначно). Всъщност ако Варна е река, това би било и най-логично - от старобългарски вран - черен с метатеза. "Черните" реки по нашите земи трудно се поддават на изброяване. Пак там изразът "река Варна и от Варна до река Тичина" подсказва смислово неидентичност на двете Варни, което веднага намира потвърждение у Симеон Логотет, който направо ни съобщава, че българите изградили през 680 г. "лагер от шатрите си във Варните (sic! мн. ч.), в някакви гъсти гори и планини с пещери". Изглежда, че по това време освен област и/или река Варна е вече и новото име на града Одесос. И през ХХ в. се е случвало една доста голяма област като Разлога например да даде името си на някое от селищата в себе си.
Как би се разрешил столичният проблем в края на VII и през VIII в. при така представените данни? Нищо необичайно. Както при всички т.нар. "варварски" ранносредновековни държави идеята за държавен център, за столичен град е много различна от днешната. Всъщност столицата е там, където е владетелят. Така със сигурност е при франките например до късно. Самата идея за град до IХ в. е много мътна.
Както показаха археологическите разкопки в днешна Североизточна България, в началото България трябва да е имала много столици - укрепените владетелски резиденции са над 10 и излизат и извън земите, които ни интересуват сега. Изглежда, че всяка от тях има функцията на държавен център, когато владетелят пребивава в нея. Във всеки случай това, изглежда, е валидно поне за последните години на VII в.
Днес няма да може да се даде отговор на въпроса кога Плиска придобива по-специален статут сред останалите владетелски резиденции. Това може да стане ясно един ден от дълбочинното археологическо проучване там. Във всеки случай големи промени няма нужда да се очакват. Плиска ще си остане първата същинска столица на средновековна България.

Извори
"А българите, като видели това (бягството на византийската конница при Онгъла през 680 г. след оттеглянето на император Константин IV в Месемврия, за да прави бани на болния си крак), започнали да ги преследват подире им и повечето погубили с меч, а мнозина наранили. И като ги преследвали чак до Дунав, преминали го и дошли при така наречената Варна, близо до Одесос (днешния град Варна), и до тамошната земя. Като видели, че мястото е много сигурно - отзад (т.е. от север) поради реката Дунав, отпред (т.е. от юг) и отстрани (т.е. от изток) поради теснините (т.е. старопланинските проходи) и Понтийско (Черно) море . . . (те) се разширили в тези места . . ."

"След като императорът (Константин V - 741-775) стигнал чак до Варна (през май 774 г.), се уплашил и замислил да се върне."

Из "Летописи" на Теофан Изповедник (758/760 г.-817/818)

"А българите, като видели това (бягството на византийските конници при Онгъла), започнали да ги преследват стремително и колкото войници улавяли, убивали ги, а мнозина ранявали. Те (българите) преминали Истър (Дунав), (спуснали се) към така наречената Варна, близо до Одесос, и до разположената по-нататък вътрешна земя и когато видели, че мястото е укрепено и осигурено отвсякъде - и от реката, и от непроходимата местност - установили се тук."

Из "Кратка история" на патриарх Никифор (VIII в.-829)

"Еднодръвките, спускащи се от външна Русия към Цариград са от Новгород... Всички те прочее слизат по река Днепър и се събират в крепостта Киев... като навлязат в България, стигат до устието на Дунав. От Дунав те стигат до Конопа, от Конопа до Констанция (Кюстенджа); до река Варна и от Варна до река Тичина (Камчия)."

Из "За управлението на империята" на Константин (VII) Багрянородни (905-959)

"По времето на този император (Константин IV) българският народ, след като преминал (земите на север от устието на Дунав) и се отделил от съплеменниците си, установил лагер от шатрите си във Варните (sic! мн. ч.), в някакви гъсти гори и планини с пещери."

Из "Летопис" на Симеон Логотет (средата на Х в.)
цитирай
55. get - - На КАКЪВ ЕЗИК са говорил, тези хора, които са ни известни от гръцки източници, като ТРАКИ ?!
23.09.2013 18:41
letopisec написа:
Да, нали Ви казвам, Аспарух и Варна, не Одесос...Вие настоявате на тракийското име Одесос, но прабългарите, които са кимерийци и хуни, са го променили на Варна. Траки трябва да е имало, та те от 2 в. са работели за да издържат римската армия, това са правели и след 680 г., когато Аспарух ги обявява за български поданици. Че кой отрича траките...

- След пространният постинг на "sandlih" ... И аз да осветля или дообъркам, темата ?! :))
1. македонските "славяни" или "гърци" използват думата ВАРам( в смисъл, вървя след някого, грижа се за него).
2. По Абаев - на алански думата "uаrd" е пазя.
3. в микенският имаме леми:"гВА-си-реу" и "гВА-нахк";
4. имаме едно СЛУЖЕБНО понятие или ЕТНОНИМ: "ВАР-яг", които според писаното за тях са(?):
а) венедско население наричано "ВАРГи", поради: derived from the Slavic, which meant "those who live by the bays"(тоест живеещо до море ?);
б) варяжки данъци - сборове от населението, за издръжка на княжеската лична дружина(гВАРдия);
в) пирати - известни още и като "викинги".
5. "WARoch" - - Waroch (Breton: Gwereg) was an early Breton ruler of the Vannetais. Waroch gave his name to the traditional Breton province of Broërec (Bro-Waroch, "Waroch's Country"). However, it is possible that there were SEVERAL successive local leaders with this name.
Waroch I or Guérech (Breton: Gwereg) (d. 550) was an early ruler of the Vannetais. Either he or his grandson Waroch II is the namesake of Broërec (Bro-Waroch, "Waroch's country").
- Обърнете внимание ! - как наричат населението на Бретон ? - Vannetais !?
- Да прочетем по-натам, историята на тези ВЕНЕТИ от Бретан ?
"Waroch son Chanao I, or Canao, son of king Waroch I, was king of the Vannetais in 550–560. Chanao claimed power over the whole south of Breton Armorica and used political assassination to achieve his ends.
Conomor (fl. c. 540+), also known as Conomerus or Conomor the Cursed, was an early medieval ruler of Brittany."

- Ами сега ?! - "ВАР", вода ли е или вардя ?!
цитирай
56. leonleonovpom - Така е, от имената, в частност Ва...
23.09.2013 21:02
Така е, от имената, в частност Варна, не може да се трупа капитал .Вижда се, че то е поливариантно, има го в близки варианти на много езици
Те, имената по скоро говорят за многобройните контакти на племената, връзките им, а не пряко за произходът.
цитирай
57. marknatan - гетскки лизач разбарл мисълта на ...
24.09.2013 05:37
гетскки лизач разбарл мисълта на боцкан плагиатор
дуВАР е ЗИД което е оГРАДА и означава точно това което бе показано по-горе, СТРОЯ, ГРАДЯ< ИЗЗИЖДАМ личащо от билингвта на историяески засвидетелствувани "топоними" а не кво бил искал да каье психопата боцман ха ха х а

темешвар, будвар надлевно уизпроени по-горе от което се доказва и за не лингжисти боцкани преписвачи какво еВАР -ГРАД от наименованието на
БелГрад Нандорфехервар на унг на български белград

ВАР е познато, на едни от племената населшващи Тракиш , като ВРИЯ, БРИА, запазено в несеБАР, месемБРИА
и отново ознаяава ГРАД

ДРГУ племена населяващи Тракиш изплзват ДЕВА което означава ГРАД например нагръцки град бе ПОЛИС и Филипопол на да го нареючем усл дакийски става пулпуДЕВА от което забележете преминава ж българскиш като Пловдиж а не от тракийското Понерополис Град на престъпниците или Филипополис града на Филип

Запазени са и гардове на трети език от скитските етноси населяващи тракия ДУНУМ

Град Новиодунум-днешен Неверс ,Франция. Етимология ,кратка история

http://marknatan.blog.bg/history/2011/02/06/grad-noviodunum-dneshen-nevers-franciia-etimologiia-kratka-i.680767





"тракийското" дуВАР на черковнославшнски се превежда от ибаните уйчовци като ЗИД което е оГРАДА

а дуВАР / ЗИД/ оГРАДА на български строя значи СТРОЙ служебно военно понятие разбрал ли си и тракийския произход

за Шопите от Първа Шопска Дивизия които цитирам
"Нечеме я газиме БАРАТА "
и как се превежда

с боцкани олигофрени типа олигофрена плагиатопр боцко не се дискутира
цитирай
58. letopisec - 54. 55. sandlih
24.09.2013 05:45
Много благодаря, от Вашите уточнения, които са по същество на темата, става ясно, че когато се разглежда произходът на името Варна, то не трябва да се прави само глотогенетично, а при нас то е свързано и с летописни източници, чиято семантика е добре да се види и в светлината на хуно-българите. Понеже за Теофан напр, е характерно в стилът му, че винаги употребява "така нареч.", когато става дума за новости, т.е. видно е, че към Х в. българската дума "Вар, Варна" в значение `ограждение`, е вече известна на византийските летописци...
цитирай
59. marknatan - смешнопишки как от според по-...
24.09.2013 10:09
смешнопишки
как от според по-горния копипеййст на Петрински от к/о освен да се набляга ка Прабългария се заключава в "прабългарския триъгълник на смъртта " Разград- Шумен -Каспичан дето всияко сивилизасионно изяезва и къде и да копнеш или дупки от юрти или "прабългарски" градежи от девети век излизат скочи на дуВАРа и ж същия стил разбра мислълта му, че понеье Жарна била до Дунава хахаха и имало планински клисури това значело ограда
през кокошите ви мозъци не се ли процежда написаното ОДЕСОС, което е града, който т нар Българи наричат ВАРНА е успоредно написано с Варна в планинските клисури ? до Дунава, ъ.е. това не е Одесос дн Варна
Одесос е наречен от т нар българи на името на Великата КОБИЛА (кибела) където е голямото и светилище или УРАНИЯ VRANIA откъдето те по нашенски си наричат града
градовете и селищата на българите VRANIA са на името на VRANIA
цитирай
60. get - - Материалните следи, от отминали времена мълчаливо ни ? - говорят !
24.09.2013 13:48
- Някои, несъзнателно или поради предубеденоста си - Предава нещата в превратна светлина ?!
1.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Granary_and_Grave_Circle_A_in_Mycenae_.jpg - Микенски тип строеж на стена, от 16th century BCE ?
1.А. - Конструктивни особености при този тип крепостна стена ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Rubble-fill-wall.jpg - Двоен ЗИД ! - според Дуйчев "due war" :)) !

2. Идентичен инженерно-технически строеж от 1-ви век, от столицата на Гето-Сарматите ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Murus_Dacicus.JPG

3. Карта с населени места в името на които участва частицата, PIE *dhe-, "to set, place") - дява(м) - дена, в съвременен български ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Teritoriul_onomastic_al_elementului_dava_-_Sorin_Olteanu.jpg

4. Светилищният комплекс при с.Старосел - със специфичното стротелство: http://www.imagesfrombulgaria.com/v/The_Bulgarian_History/Starosel/P1060314.JPG.html
4.А. Ето отново СЪЩАТА "двойна стена" запълнена в средата с инертни(б-ни м-ли) ? -http://www.imagesfrombulgaria.com/v/The_Bulgarian_History/Starosel/P1060232.JPG.html

5. Ето ви същият ВИД КОНСТРУКЦИЯ но вече от ЧЕТВЪРТИ ВЕК - от "ПРА"българските градове(на които историците "търсят юртите" ? :)) - от Плиска и Преслав ?! - http://radulov.blog.bg/photos/22336/original/Shumensko_plato_4.jpg

- Докато нашите ЗЛАТНИ историци продължават да търсят "славянски" землянки и "прабългарски" юрти - Даките от РОМаня - изкарват, че този тип строеж се казва "ромски" строеж - с научно наименование "Murus Dacicus" - ТУК ПРАВЯ ЕДНО обяснение относно етимо-понаЯтието, участващо като образуваща в столицата на "ром"ите - Сармази, което е СИНОНИМНО на ДАКИ, последното е синонимно на близко географски и родствено(сарматско) племе документирано в източници с името ДАХАИ-ДАХОИ ?!

- Защо ли Йорданес, казва че "готи" през 90-те години се бият с император Домициан (81—96 год.) ... Нали по това време, готите са били ... на половината път м/у Скандза и Данубия ?! - ако мога да вярвам на историците ?

П.П.
- Защо ми се струва че, писания от вида на г-на Петрински & Ко - се опитват да замъглят, истината на българската история ... ??!
цитирай
61. letopisec - 61. get
24.09.2013 15:14
Гет, няма нищо лошо в това, че се съмнявате и задавате въпроси, та всъщност философията започва именно със съмнението, а несъмнено Вас Ви интересува философията на историята, графа "строеж с квадрати"...Аз съм съгласен с Вас, че историята на народите обитавали днешните земи от епохата на Варненския некропол до 680 г., трябва да се изучава, защото древността не е само на даките...Може би и заради това се разминават оценките ни, понеже аз се занимавам с историята на ранните българи, а вие с историята на народите на Балканите от древни времена...Имат ли право те да бъдат наричани българи? Разбира се, нали след 680 г. стават българи. Следователно траките са наши предци, но няма как да отъждествим траки, славяни и българи...Аббсуурд..
цитирай
62. get - 62. letopisec - Поставих КОНКРЕТНО ПИТАНЕ ? (на който не получавам отговор !) ... с риторичното ... ?
24.09.2013 15:58
- Защо ли Йорданес, казва че "готи" през 90-те години се бият с император Домициан (81—96 год.) ... Нали по това време, готите са били ... на половината път м/у Скандза и Данубия ?!

- ВТОРАТА ЧАСТ в образуващият ТОПОНИМА на СармазиГетуза Е ? - ГЕТ !!

- Обясних, макар и накратко ЧЕ ? - Дак-Дакия ... идва от ЕТНОНИМ на НАРОД БЛИЗЪК не само родствено но и географски БЛИЗКИ на МАСА-ГЕТИ(сармати !!), известни и като АЛАНИ ?
- Тоес когато масагетите живеят в Средна азия (време на царица Томирис - 6 ВС) - Даките им са съседи ... известни са с името ДАХОИ-ДАХАЯ ?
- Към четвърти век ! - ВЕЧЕ ИМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНО трайно присъствие на САРМАТИ (в Европа !), КОЕТО (УЖ) ОТМЕНЯЛО присъствието на по-ранните СКИТИ ?! - Но за мен СКИТ и ГАТА-ГОТА)САРМАТИ ?) са родствени и идват ПЪРВОм, поради начина им на стопански живот(препитание) ГОВЕДОВЪДСТВО ! - А такива по принцип са и "Торлаците"(шопи !), които не са искали да минат "барата" ! - Барата разбирай р.Дунав !!

- Но връщам се към тези митични ГОТО-ГЕТИ ?
- Виж какво е разпространението на материалниследи, тоест (археологическа култура) обекти ГОТСКИ ?
• Пшеворска (II до н. э.—IV в.)
• Оксивска (II до н. э.—I в.)
• Велбарска (I—III вв.) - За руснаците много им е удобно да ги извеждат(по този начин ?) тези археологически култури, като им ПРЕДАВАТ И ЕТНОСНА ОБРАГРЕНОСТ(абсурдно !) - Защото после "Велбарската култура" ДИРЕКТНО(!) я СВЪРЗВАТ с "Черняховска" ??!
- Та от там да могат да изведет произход на "славяните" - Тоест носители на по-старите (предчярняховска к-ри, много им ОТЪРВА !) ДА идват ОТ СЕВЕР ... А не - Както Е(!) на практика? - от ЮГ !!

- Същото го правиш и ти цитирайки ми тази руска "партенка"(за Авторитет на английски ?) ! - Очевидно хурито-урартската дума за крепост е много стара, понеже тя е заета в много езици. От урартския, т.е. в езика на народа, който се самонарича „боян”, произхожда думата „burgana” със значение „кула” (с. 99 в книгата на I. M. Diakonoff, S. A. Starostin. Hurro-Urartian as an Easterr. Caucasian Language. M&#252;nchen, 1986.).

- Не може да има дума с такъв ареал на разпространение - Без ХОМОГЕННОСТ !!! - тоест РОДСТВЕНОСТ НА ЕЗИК, а това означава РОДствени народи !?!
- Казвах ти и ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ за пред аудиторията ! - Това което ти наричаш ХУРИТО-УРАРТСКИ език отговаря на КАРТВЕЛО-АБХАЗКИ - група на Кавказки езици ... които някои ги слагат, дори извън НОСТРАТИЧЕСКОТО СЕМЕЙСТВО(езиков конструкт, за европейски и др. езици ?) !!

- Толкова, като те е заинтригувала думата БУРГ - вземи прочети за ПРОТООБРАЗА му, който се нарича ОПИДУМ и е КЕЛТСКИ от ЦЕНТРАЛНА Европа ?!
цитирай
63. letopisec - 63. get
24.09.2013 22:00
Гет, как така славяните идват от юг, ако искаш да кажеш, че славяните са предишните траки, дошли от юг, каква връзка правиш между материалната култура на траки и славяни. Какво общо има между гробниците на траките и славянските землянки...И как така нито едно славянско племе не помни тракийския си произход и име?
цитирай
64. aristotelis - Това се дължи на всекидневната и продължителната духовна мастурбация която извършва "гет" по поръчка на казахстанската маймуна ГРУЕВСКИ
24.09.2013 22:17
letopisec написа:
Гет, как така славяните идват от юг, ако искаш да кажеш, че славяните са предишните траки, дошли от юг, каква връзка правиш между материалната култура на траки и славяни. Какво общо има между гробниците на траките и славянските землянки...И как така нито едно славянско племе не помни тракийския си произход и име?
Това се дължи на всекидневната и продължителната духовна мастурбация която извършва "гет" по поръчка на казахстанската маймуна ГРУЕВСКИ, които си мисли че дивите маймуни макаци дето до 10 век след христа са мастурбирали по дърветата са македонци!!!
цитирай
65. aristotelis - Г-н л Кирил Мирчев, не сте ли разб...
24.09.2013 22:30
Г-н л Кирил Мирчев, не сте ли разбрали че тези нещастници като гет, щапаров и великия простак спароток, са дълбоко коплексирани цървули дето микимауседонците им плащат за да докажат че са местни жители на балканския полуостров от векове? Става дума за лайнарска микимауседонска пропаганда, докато в същото време цяла европа ги смята за боклуци, измет, клоуни, дето търсят безнадежно майка и татко!!! Така дълбоко са им прекарали пишката през гъза и устата гърците че, удоволстието е приказно!
цитирай
66. aristotelis - А вие Г-н Кирил Мирчев с такава тежка ...
24.09.2013 22:38
А вие Г-н Кирил Мирчев с такава тежка биография обръщате внимание и дори се обяснявате на всеки микимауседонски цървул който си мисли че може да промени историческите факти! Крайно разочарован съм от вас!
цитирай
67. aristotelis - Г-н Кирил Мирчев, вие като виден и ...
24.09.2013 23:00
Г-н Кирил Мирчев, вие като виден и сериозен учен знаете че историята се пише в научните официални среди а не на лайнарски интернет сайтове! А позволете ми най-скромно да ви кажа че вашето достйно място е в научните среди, защото напълно го заслужавате!

ЗАБРАВЕНИТЕ КМЕТОВЕ НА АНХИАЛО
„Когато кметът на Анхиало се избираше само измежду гърците“, 1886-1910 г.

ПОМОРИЕ – ДРЕВНИЯТ АНХИАЛО: Анхиалос от гръцкото ‘анхи-’= близо, наблизо и ‘алс-’ = сол

Неа Анхиалос(на гръцки: Nea Anxialos в превод Нов Анхиало) е град в Република Гърция, област Тесалия, дем Волос. Градът има население от 5 514 души. Градът е основан от гърци бежанци от българския град Анхиало (днес Поморие) в 1906 след изгарянето на града на 30 юли 1906 година по време на Антигръцките вълнения в България. До 2011 година е център на самотоятелен дем Неа Анхиалос в ном Магнезия.

АРХЕОЛОГИЯТА ДНЕС
портал за българска и световна археология
Проф. д.и.н. Иван КАРАЙОТОВ

Анхиало Anchialus (Поморие, обл. Бургас)
Гръцката колония Анхиалос е емпорион(от гр. търговия) на Аполония, възникнал в близост до богатата на сол Поморийска лагуна. За първи път името на селището (Anchialos) се споменава в едни декрет, открит сред развалините на Истрия. Той датира от първата половина на ІІ в. пр. Хр. (IGBR I(2) и с него аполонийците дават проксения на истрийския наварх (от гр. адмирал) Хегесагорас, син на Монимос, който имал големи заслуги за възвръщането на крепостта Анхиалос във владение на Аполония.
Този малък гръцки град станал ябълка на раздора и предизвикал война между гръцката дорийска колониия Месамбрия и гръцката йонийска Аполония – метрополия на Анхиалос. (IGBR I(2), 388bis). Към ранната история на селището се отнася една кана от последната фаза на ранножелязната епоха и две чернофирнисови купи, открити в акваторията на Поморие. В близката до градището околност има открити и други халщатски материало. Един посветителен надпис, от който става ясно, че Пасиксенос, син на Антефилос е поръчал скулпторна група на Сарапис и Изида като здравеносни божества също датира от ІІ в. пр. Хр. и беше открит сред римското градище на Анхиалос, което се намира в м Палеокастро, до новия квартал на Поморие между Соленото езеро и морския бряг. Оттук произхожда и базата за статуя на Дионис, издигната от стратега Гайос Юлиос Аполониос, син на Ептайкентос от Бизия през 13-надесетата година на управлението на бизийския тракийски цар Реметалк ІІ т. в 38 г. след Хр. Това е станало по времето на император Калигула, когато Аполониос вече е станал римски гражданин. Този факт е съваршено ясен, защото върху другите по-ранни надписи той носи името “Аполониос, син на Ептайкентос” и само в надписа от градището Палеокастро името му се допълва със съставките “Гайос Юлиос”.

Повече от век Поморие има местно самоуправление. Вероятно няма да е пресилено твърдението, че гражданите на една от най-старите европейски общини до голяма степен дължат на избраните от тях кметове своя личен просперитет и превръщането на града в процъфтяващ административен, културен и туристически център на българското Черноморие. Днес обаче много от поморийските кметове са забравени или неизвестни. Дори някои от тях да са заслужили забрава, тази тежка присъда по-често се дължи на нехайство или къса историческа памет.
Изследванията ни показаха, че 47 личности в 77 мандата са стояли начело на съдбините на Поморие (Анхиало) от 1886 до 2011 г. За периода 1878-1886г. - т. е. за почти осем от най-ранните години, не бяха намерени надеждни факти и документи, които да удостоверят кои са заемали кметската длъжност в Анхиало. Сред редките упоменавания на този период е съчинението на гръцкия историк Адамандиос Н. Диамандопулос, където не са дадени имената на градските кметове, а само се подчертава, че след 1878 г. „кметът се е избирал винаги измежду гърците”.

По-нататъшните изследвания вероятно ще уточнят имената и ще предоставят още сведения за първите кметове след Освобождението. Събраното от нас показва, че кметовете – гърци, са играли интересна и все още слабо проучена, и оценена роля в историята на черноморския град.

* * *
Първият известен ни днес кмет на Анхиало е ПОЛИДОР КАРИПИ. Той заема длъжността още през 1886 г., но документално потвърден е следващият му мандат - от 23.11.1887 до 1890 г. и от 1890 до 07.02.1891 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К; описът на фонда е публикуван – виж: Опис-фондове Бургас 1996). Практиката да се назначават влиятелни личности от заможни гръцки фамилии е обичайна за освободените черноморски общини. В съседен Несебър през 1878 г. първи кмет става КЛЯНТИС КОМНИНОС (виж: Кметове Несебър 2006), а в Балчик - ЙОАНИС КОМНИНОС (Янаки Комнино), който е избран и в Учредителното събрание (виж: Кметове Балчик 2007).
Продължителното управленско участие на гръцката общност в Анхиало обаче поражда чувство за независимост от централната българска власт и доминиране на гръцкия елемент. Тази доминация се подхранва и от активната дейност на Цариградската Вселенска патриаршия и местните гръцки владици, които направляват определени настроения сред гръцкото население. Така например през мандатите на КОСТАКИ СТАВРИДИС - кмет от 07.02.1891 до 22 .07. 1894 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К) и на ПАСКАЛ КОКОНИДИС - председател на тричленна комисия от 23.07.1894 до 21.09.1894 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К) в администрацията на града се засилва твърде много присъствието и влиянието на икономически силната гръцка общност.
Нарушеното равновесие се възстановява донякъде при управлението на ЯНКО ИКОНОМОВ, кмет на Анхиало от 21.09.1894 до 16.07.1899 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К). През времето на неговото управление основните гръцки родове в Анхиало са (по: Магнетограма с Анагност Карулев 2003): „Кабадеи, Варуля, Каруля, Румела, Какаяни, Маркуни, Папарула, Карталис, Къчоулу, Суралис, Москояни, Сулинас, Скумас, Венкос, Марлис, Рибас, Ласакис, Диамандопулос, Мавроматис, Мавруляс, Екатодекарис, Кокинос, Пецас, Палаванга, Сараидарис, Канариес, Каприс, Тукалис, Кутрубис, Турнас, Стаматеос, Схудос, Партенис, Магаридис, Гуджукас, Дракопулос, Карвунас, Которос, Кюлбасанос, Камас, Диамандула, Филипакис”.
Те скоро налагат като свои представители следващите градоначалници на Анхиало. Това са: БАЛАС ДРАКОПУЛО - председател на тричленна комисия от 16.06.1899 до 11.10. 1899 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К). Той е наследен от БАЛАС ПАПАДОПУЛО - председател на тричленна комисия от 11(15).10.1899 до 12(20).01.1900 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К) и ПАСКАЛ КОКОНИДИС - председател на тричленна комисия от 12(20).01.1900 до 20.12.1901 г. (ТДА-Бургас Ф. 212К). След КОКОНИДИС управлението на Анхиало отново попада в ръцете на БАЛАС ПАПАДОПУЛО от 20.12.1900 до 11.10.1903 г. (ТДА-Бургас Ф. 212К).
Преображенското въстание от 1903 година повсеместно не е подкрепено от гръцкото население в Тракия (виж документите в: Георгиев, Трифонов 1994). В резултат нараства напрежението между двете етнически общности, населяващи
Източна Тракия и Поморие. Не малка заслуга за това има и вече споменатата подмолна дейност на поморийските митрополити. С открито проявената омраза към българското, гръцките владици (включително и анхиалският) задълбочават схизмата между Цариградската патриаршия и българския народ. Така добросъседството между двете общности се превръща в бързо разгарящ се етнически конфликт (виж: Avramov 2009 et cit.lit. и Р. Аврамов, студия “Анхиало 1906 ...”, тук).
По това време представителите на двете общности се редуват на кметската длъжност, от която зависи управлението на града и Анхиалско. ПАВЕЛ ИВАНОВ е временно изпълняващ длъжността кмет от 11.10.1903 до 17.01.1904 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К). На свой ред КОСТАКИ ДЖУМЕРТИ става временно изпълняващ кметска длъжност от 17.01.1904 до 29.01.1904 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К), А ХРИСТО ЙОКОС е председател на тричленна комисия от 29.01.1904 до 31.03.1904 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К). Стига се и до повторното идване на КОСТАКИ СТАВРИДИС на кметското място на 31.03.1904 г. (ТДА-Бургас, Ф. 212К). Той е кметът на Анхиало, през чийто мандат новата история на града е белязана с една от най-черните дати - 30.07.1906.

* * *
Лятото на 1906 г. се характеризира с ескалация на българо-гръцките отношения, като в Анхиало напрежението между гръцкото малцинство и българското население стига своя връх до края на годината. Поводът са борбите между българските четници и гръцките андарти в Южна Македония и Егейска Тракия след 1903 г. (Матов, 1997) и особено клането над мирното българско население в Загоричане, Костурско (виж: Avramov 2009 et cit.lit.). Румен Аврамов убедително тълкува конфликта в Анхиало като резултат от преплитане на икономически интереси и етнически мотиви, а случилото се в Загоричане (Костурско) - само като претекст.
В България се надигат все повече масови антигръцки гласове. На свой ред гръцкото малцинство продължава да се държи неразумно провокативно - особено в южните черноморски градчета, където живеят негови компактни маси. Ще припомня, че по Южното Черноморие борбата между българското и гръцкото население води началото си още от църковните борби по време на Възраждането (виж: Маркова 1979; Тонев 1995 с пос. лит.).
Трудно може да се намери български или гръцки извор за случилото се в Анхиало, който да даде обективна картина на събитията в „късо резюме“, както това прави Христо Силянов в „Освободителните борби на Македония”, т. II, (фототипно издание, 1983 г.). Той ги предава по следния начин: „Въ Анхиало, обаче, се разиграха потресни събития, които хвърлиха черно петно върху целото движение: по-големата часть на града бе унищожена отъ пожаръ и 14 души загинаха въ пламъците и въ едно ожесточено сражение, което трая целия день. Въ късо резюме, историята на страшните анхиалски събития е следната: Близу до Анхиало има единъ манастиръ, „Св. Георги”, владенъ отъ гърците, но оспорванъ, като много други гръцки църковно-общински имоти, отъ българите. Уведомено, че въ манастира, гърците държатъ складъ отъ оръжие и муниции, правителството, още преди митинга, изпрати едно войсково отделение, което конфискува складираното оръжие. Пазачите на склада, обаче, успеха да избегатъ и да се укриятъ въ града. Следъ тази находка правителството натовари българската църковна власть да управлява временно манастира, докато съдилищата се произнесатъ по спора за правовладението му. Българите отъ околните села, които до тогава немаха достъпъ въ манастира, поискаха въ навечерието на митинга, да посетятъ манастира, но се натъкнаха на въоръжена съпротива отъ страна на анхиалските гърци; посрещнати съ пушечни изстрели, те се върнаха. На 30 юлий жителите на същите села се отправиха къмъ града за да взематъ участие въ оповестения митингъ, но като наближиха града, те беха пакъ посрещнати съ пушечна стрелба. Паднаха неколцина ранени. Нападнатите отстъпиха, по-голема часть отъ техъ, ожесточени, се върнаха въоръжени и предъ самия градъ се завърза правилно (истинско) сражение. Гърците, изтикани, отъ позициите си, отстъпиха въ града и се затвориха въ неколко учреждения, а най-много въ църквата, където имаха складирано значително количество оръжие и муниции. Сражението се пренесе по улиците и предъ църквата. Малкото жандармерийско отделение се оказа безсилно да разпръсне сражаващите се. Напраздно и околийскиятъ началникъ увещаваше обсадените да спратъ стрелбата, за да се отслаби ожесточението на нападателите и да се тури край на кръвопролитието. На поканите му гърците отговаряха съ по-силенъ огънь. Между това, въ една къща избухна пожаръ. Силниятъ ветъръ спомогна за бързото разпространение на огъня, толкова повече, че по-големата часть на къщите съ дървени. Сражението обаче не спираше. На поканите на околийския началникъ да прекъснатъ стрелбата, за да се организира спасителната служба, обсадените отговаряха пакъ съ гърмежи. Тогава властьта остави сражаващите се и се зае съ спасяването на хората, които се бореха съ огнената стихия. Пожарната команда отъ Бургазъ и едно войсково отделение пристигнаха на коне, но пожарътъ, продължаваше да се шири. Вечерьта, къмъ 8 часа, пристигна отъ Карнобатъ, където се намираше на лагеръ Бургазкиятъ гарнизонъ, едно по-големо отделение войска. Тогава гърците се предадоха. Пожарътъ, обаче, бе окончателно потушенъ чакъ на другия день зараньта.
Равносметката на този съдбоносенъ за Анхиало день е: 14 души убити, отъ които 4 българи, 733 сгради (отъ всичко 1147) изгорели, между които околийското управление, телеграфо-пощенската станция, почти всички други държавни учреждения, заедно съ архивите, гръцкото училище, българското училище, една джамия и пр.”
Показателни за решаващата роля на кметовете в крайморските общини са различните реакции на местните власти по време на събитията в Анхиало и при сходна ситуация в съседна Месемврия (дн. Несебър), където през юли 1906 г. кмет е ЯНАКО ЯНУЛОВ (виж: Кметове Несебър 2006). Надвисналата опасност от погром над Месемврия кара гражданите му да се въоръжат и да организират денонощни дежурства. Когато се разбира, че към града е тръгнал въоръжен отряд, ЯНУЛОВ заповядва всички да се приберат по домовете си и да не се предприемат никакви предизвикателства. Кметът посреща отряда, разговаря с четниците и се намира мирен изход. Тогава например се решава в църквата „Св. Стефан” да се служи на български, а в църквата „Св. Богородица” на гръцки език. По този повод в-к „Край” (бр. 125 от 30.09.1906 г.) съобщава следното: „... Гърците в Месемврия доброволно отстъпиха на българите църквата - Митрополия и [тя] стана „Св. Стефан”, предадоха училището и [то] стана „Любен Каравелов” ...”(виж: Кметове Несебър 2006).
Истинските размери на унищожението в Анхиало - резултат от конфликта, са изследвани едва в наши дни безпристрастно от Румен Аврамов. (Avramov 2009; Аврамов 2010). Негова заслуга е, че първи и за сега единствен разглежда именно политическата икономия на етническия конфликт, докато всички други автори наблягат на етническия момент за обяснение на случилото се, определено от Христо Силянов като „потресно събитие“.
Атмосферата на дните след 30.07.1906 г. може да се почувства в спомените на Анегност Георгиев Карулев - по произход от стария анхиалски род Каруля. Той е роден през 1912 г. в Поморие и свидетелства по разкази на баща си Георги Анегностиев Карулев - кмет на Анхиало през 1910-1911 г. (Магнетограма А. Г. Карулев 2003):
„Сега, как стана изгарянето на града, пожара. Имаше построена църква, където е сега спортното игрище и беше най-голямата църква във Балканския полуостров. Мрамора, колоните, всичко идваше с шлепове от Гърция: „Света Богородица”. Патриарха [митрополита], който беше в църквата, не признаваше местната власт и от друга страна - заобиколен от всички гърци, държаха такава позиция. Не се подчиняваха на властта. И тука наште .... анхиалски гърци се намериха в едно нещо, което не може да се позволи такова нещо - те да ръководят тука и да са самостоятелни и да не са... Някак си един шовинизъм. Не всички, но повечето гърци бяха около него. И насъскваха хората. И тогаз се принуди властта от Стара Загора, идват [да пратят] едни комити, дават им по една тенекия газ и почват да горят града. Те наемници от Стара Загора. И цялата работа стана. И от двете страни се допуснаха пресилени неща и изгоря града. 1906 година. Моя дядо, баща ми, се евакуираха в селата - Каменар [е] наблизо. И дядо ми с багажа. Патриархът [митрополитът] там го облекоха, за да го спасят, в женски дрехи и го качиха на парахода и така го спасиха. Цялата работа беше абсолютно шовинистична. Но ние с българите бехме много задружни. Винаги с веселбите - те знаеха гръцките песни, ний знайм българските песни, валсове, женитби. Ний се чуствами като българи.”

* * *
След събитията през 1906 г., за една година в Анхиало се сменят няколко кмета. На 19 август е прекратен мандатът на СТАВРИДИС и срещу него започва следствие. Временно изпълняващи длъжността кмет са (ТДА-Бургас, Ф. 212К): ДИМИТЪР ХЛЕБАРОВ от 25(19).08.1906 до 5.09.1906 г.; ИВАН ХРИСТОВ от 05.09.1906 до 25.11.1906 г.; ПЕТЪР ИВАНОВ от 28.11.1906 до 02.07.1907 г. и ИВАН ХРИСТОВ от 02.07.1907 до 13.07.1910 г.
Заслужава да се спрем с няколко думи на Иван Христов. Според събраните от нас сведения той е компромисна фигура за двете общности след погрома в Анхиало. Приеман е по различен начин от двете страни. На него и още няколко кмета, между които е ГЕОРГИ КАРУЛЕВ, се пада тежката задача да заличат следите от случилото се през 1906 г. Личността на Георги Карулев от житейска гледна точка е интересна за изследователя с това, че той не изминава традиционния родов път към кметското място в Анхиало, а го дължи на своята висока образованост. Георги Карулев завършва гимназия в Буден. Още в младежките години се интересува от чуждата литература. Неговата образованост е карала много от жителите на Анхиало да го търсят за съвети. След като завършва образованието си, той работил при един от най-богатите гръцки винари и лозари в Анхиало. Заминайки за Гърция след събитията през 1906 г. неговия патрон му завещава своите лозя и винарна. Младият и възприемчив Карулев не само успява да придобие привързаността на богатия собственик, а и успява да научи технологията за нов сорт грозде, което успява да наложи през следващите години. Така Карулев печели уважението и авторитета на анхиалци. Този авторитет и уважение продължава и след кметския му мандат, който започва от 1910 г. и продължава до 27 май 1911 г. .
През тези и следващите години Анхиало бавно и мъчително преодолява последиците от разединението. В разрушения град са останали едва няколко кладенеца, изкопани в североизточната му част (до самото море). Тази част от брега е известна със силната си ерозия и през годините вълните са съсипвали няколкото източника на вода. Прокараният през XIX век водопровод от с. Даутли (дн. Каблешково) се изхабява и в Анхиало водата става по-ценна от солта и виното. Градът е заплашен да бъде обявен от медицинските власти за зона „забранена за живеене”, тъй като понякога избухват епидемии от коремен тиф.
Околийският лекар д-р Малинов поставя много остро въпроса за водоснабдяването с чиста вода и проявеното безхаберие от управниците. Първите сондажи за решаването на този голям градски проблем са направени по времето на кмета Иван Христов. Така започва една нова битка за Анхиало. Тя е не по-малко тежка от погрома през 1906 г. - битка за водата на града...
Д-р Стефан ПЕЙКОВ
цитирай
68. aristotelis - След като прочетете статията мо...
24.09.2013 23:03
След като прочетете статията можете да изтриете всичко!
цитирай
69. aristotelis - Траките нямат писменост и интел...
24.09.2013 23:13
Траките нямат писменост и интелектуален елит и още в началото IV век пр.Хр. елинизацията на аристокрацията им е очевиден факт, стимулиран от политическите, икономическите и културните контакти с гръцките полиси, настанили се по крайбрежията на Черно, Бяло и Мраморно море.

Гърцизацията се усилва в елинистическата епоха (III-I в. пр.Хр.), когато в днешните български земи (особено на юг от Балкана) се заселват хиляди гърци, някои насила доведени от Филип II Македонски като заселници (във Филипопол), други търсещи работа и възможности за професионална изява.

Между втората половина на I в. пр.Хр. и първата половина на I в. сл.Хр. траките в днешните български земи са покорени от римляните, но в края на този период са обявени за пълноправни римски граждани.

В тракийските земи са настанени на юг от Балкана хиляди заселници от елинизираните земи на Близкия изток, а на север от Балкана — римски колонисти.

От хилядите открити надписи (предимно на гръцки език на юг от Балкана и на латински на север от билото му) става ясно, че елинизацията и романизацията на траките е успешно завършил процес още в края на II век сл.Хр.
цитирай
70. aristotelis - Да вярваме, че в тези нападения м...
24.09.2013 23:14
Да вярваме, че в тези нападения между средата на III и средата на VII век в българските земи са оцелели значими групи тракийско население (макар и елинизирано или романизирано), толкова големи, че да имат величината на равностоен трети контингент в процеса на образуването на българската народност, е повече от смешно и наивно.
цитирай
71. aristotelis - когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини.
24.09.2013 23:15
Тук искам да отбележа твърдението на някои византийски хронисти, че в навечерието на славянското заселване на Балканите в първата половина на VII век Тракия е напълно опустяла и равнините й са обрасли с тръни и храсти.
Това сведение неслучайно съвпада с мнението на автора на български апокрифен летопис от XI век, според който, когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини.
цитирай
72. aristotelis - GET, нещастен микимауседонски ...
24.09.2013 23:19
GET, нещастен микимауседонски цървул без майка и татко не се самоубивай, няма да има клоун за да ни развеселява!
цитирай
73. get - - Опростявам и УТОЧНЯВАМ ?! - ТОВА КОЕТО ЗА шовинистката ВЕЛИКОРУСКА историография ...
24.09.2013 23:48
letopisec написа:
Гет, как така славяните идват от юг, ако искаш да кажеш, че славяните са предишните траки, дошли от юг, каква връзка правиш между материалната култура на траки и славяни. Какво общо има между гробниците на траките и славянските землянки...И как така нито едно славянско племе не помни тракийския си произход и име?


... под вида на Черняховска култура е "славянско" (?) - Е СЪЗДАДЕНО ОТ НАСЕЛЕНИЕ ДОШЛО ОТ ЮГ - не от север, където на практика СА ЖИВЕЛИ "славяните" ?!

- Не може население с много по-висока КУЛТУРА И БИТ, каквото е "черняховското" да е наследник ... на ПО-НИСКО, като бит, технологии ... най-общо казано МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА - Да е наследник на тези измислени "славяни" съществуващи в описанието от учебниците ни по история ?!

- Вероятно ти доставя удоволствие ? - ругатните от блоговият идиот Аристотел, по мой адрес !?
- Това момченце продукт от насажданата фанариотска етносна омраза ... Си позволи В МОЕ ПРИСЪСТВИЕ ДА ГОВОРИ - Същите обиди ЗЛЕ ЩЕ СИ ПАТИ !
- Опичай си акъла аристотелчо !!! :((( - Вероятно ще се срещнем ? :(( - та мисли му ... да няма после проСка бате сбърках !!

- Идиотче ! - не разбра ли от ВСИЧКО КОЕТО ОБЯСНЯВАм от толкова време - ЧЕ ! - етносни и езикови разлики на балкани (респективно между ЕЛИНИ и неелини !) - се появяват най-вече от ПЕТИ ВЕК насам - Преди това, населението е било сравнително близко етносно-езиково и културно ?!
- Това че са навлезли, чужди етносни представители, които местните приемат ... и това влияе в последствие при етносно формиране в южни Балкани е факт ! - но преди настъпването му, езикът е един и е ЕВРОПЕЙСКИ (с прибавката ИНДО )
- Това не ти ли стана ясно от общите коренови, като: Доми-Дом(старогръцко) - А кажи ми коя форма е гръцка, коя не-гръцка ?
- Несебърски и поморийски "гърци" казват: момицес - (бг)момите
- кораба в който се носи обраното грозде и изцедената мъст са нарича: "шарапана" и на български и гръцки ... означаваща, пълна със шара ?

- Защо ме караш да те мисля за идиот ?! - поради това, че не разбираш ... АЗ ГОВОРЯ ЗА БЛИЗОСТ - ти ЗА РАЗЛИЧНОСТ ! - като искаш да си различен, бъди си - но не го завирай в лицата ! -аз говоря за близко културно и от там човешко РАЗБИРАТЕЛСТВО - Ти ми се блещиш ... Да знаеш - ксенофобите си патят !!
цитирай
74. aristotelis - get: Доми-Дом(старогръцко) - А кажи ми коя форма е гръцка, коя не-гръцка ? ШЕСТ ГОДИНИ СЪМ УЧИЛ В АТИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ СТАРОГРЪЦКА ФИЛОЛОГИЯ, ДОКТОРСКА ТИТЛА!
25.09.2013 11:23
До такава степен си неграмотен, необразован и тъп че, дори да говориш с мене i letopisec е голяма чест за тебе, да не кажа че трябва да ни плащаш по 1000 евро на час! Само спароток ти прави сериозна конкуренция по тъпотията и идиощината! Вашата Идиощина няма край!

гетовски, няма на гръцки дума "Доми-Дом" a само дума "thomi" a се пише с делта и е една и съща както на старогръцки така и на новогръцки, множ. число "thomеs" и значи на побългарен английски език "структура", „строеж“, тоест на гръцки викат: "И thomi ту ан-th-ропину соматос", тоест: Структурата на човешкото тяло (the structure of the human body)!

На гръцки думата "Дом" е "oikos - икос, oikia - икиа, spiti - спити". А на новогръцки думата "спити" която също значи "дом", е съкратен вид на старогръцката дума "ospition" която както други хиляди гръцки думи, е преминала на латински език под формата на "hospitium".

А на побългарен латински думата Дом — жилище, Сродна с лат. domus, „домашен“, авест. dam- м.р. „дом, жилище“.

МНОГО СТЕ ТЪПИ И ПРОСТИ БЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
75. aristotelis - от турски "шарап" - вино! ГЕТ МНОГО СИ ПРОСТ И ТЪП!
25.09.2013 11:26
Ритуалният камък Шарапана край село Врело е една от най-добре запазените шарапани (от турски "шарап" - вино) в Родопите.
цитирай
76. aristotelis - гетовски, ОБРАЗОВАЙ СЕ БЕ ТЪПАНАР! Значителна част от старобългарската литература е превод от гръцки!
25.09.2013 11:48
ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ
Старогръцки или византийски език
гл. ас. д-р Анета Димитрова
Значителна част от старобългарската литература е превод от гръцки, а структурата и особеностите на гръцкия език са повлияли върху езика и стила дори на оригиналните старобългарски съчинения. Познаването на езика на оригиналите е необходимо и полезно за всеки специалист по средновековна българска литература и култура.
Курсът по старогръцки или византийски език е предназначен за начинаещи и дава основна представа и умения за четене и превод на старогръцки и средновековни гръцки текстове. Основна цел е усвояването на умения за работа с таблиците на склонението и спрежението, както и за превод с помощта на речник и други помагала. При група от напреднали студенти се поставя акцент върху особеностите на византийския език и разликите му спрямо класическия старогръцки. След усвояването на основни знания по граматика се четат оригинални текстове, които имат старобългарски превод. Коментират се и особеностите на превода.
1. Общи сведения за историята на гръцкия език. Азбука. Надредни и препинателни знаци, графика.
2. Правила за употребата на ударенията. Енклитики и проклитики. Правила за четене, видове произношения.
3. Определителен член. Употреба на падежите.
4. Второ (о-) склонение (мъжки, женски и среден род).
5. Спомагателен глагол „съм” – сегашно време, инфинитив.
6. Сегашно време, деятелен и възвратно-страдателен залог на глаголите от първо спрежение.
7. Първо (а-) склонение (женски род).
8. Първо (а-) склонение (мъжки род). Прилагателни с три и два завършека по 1 и 2 склонение.
9. Сегашно възвратно-страдателно причастие – образуване, употреба, превод.
10. Образуване на имперфект – сегашна основа на глагола, аугмент. Имперфект на спомагателния глагол „съм”.
11. Имперфект, деятелен и възвратно-страдателен залог на глаголите от първо спрежение.
12. Глаголна основа на глагола. Времена, образувани от глаголна
цитирай
77. aristotelis - getovski, Наложилата се в езическа ...
25.09.2013 11:52
getovski, Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация!
цитирай
78. aristotelis - Слава и безсмъртие во веки веков на ...
25.09.2013 11:53
Слава и безсмъртие во веки веков на делото на първопросветителите и апостолите на почти всички славяни Кирил и Методий и техните ученици!
Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.
Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език"; три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
Три фрагментарни надписа на латински език от периода 866-870 г. (времето на пребиваването на латинското духовенство в България) документират употребата на "римските букви". Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура. Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви. Слава и безсмъртие во веки веков на делото на първопросветителите и апостолите на почти всички славяни Кирил и Методий и техните ученици!
цитирай
79. aristotelis - В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
25.09.2013 11:55
Думата “Македония” лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” , дорийска-гръцка форма за “микос”, (в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език).
Накратко, “Македнос” означава “висок човек”.
В съвременнен гръцки език, “makrys” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос],macro•molecule [макромолекула]).
Името на Александър — Да, същият Александър (III Македонски, “Велики”), чието име сте използвали неотдавна за да наименувате вашето международно летище — също е име е от гръцки произход. “Александър”, е едно име което за вас се изглежда напълно непрозрачно, това име се състои от две части на гръцки език:
“Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин ние имаме думи в съвременния гръцки език като “алексисферо”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото” (“парашут”, защита от падане).
И “андър” идва от гръцки “aндрос”, родителен падеж на думата “мъж” (андрас). Омир започва Одисея по този начин:“Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”.
На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко.
Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” — но само на гръцки означава това! В твоя славянския език абсолютно нищо не означава, защото думата произхожда от гръцки език и няма славянски произход.
Искате ли някоя справка за предишното ни изказване ? Защото “александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”.
Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия.
Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос” се състои от две части:
Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”.
И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”).
“Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език?
Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел — един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?
цитирай
80. aristotelis - Несебърски и поморийски "гърци" казват: момицес - (бг)момите
25.09.2013 12:14
Гетовски тъпанарски цървул, така викат гърците защото като гърци които живеят от векове в българия, от както гърците колонизират черноморието, 6-ти век преди христа, прибавят гръцки окончания на българските думи, но ти си толкова прост и тъп че лекуване или терапия на побългарен гръцки език няма!
цитирай
81. get - - Не ръси, глупости относно ДОМ !...
25.09.2013 12:18
- Не ръси, глупости относно ДОМ !!
- Сам не се чуваш, какви глупости приказваш ? - Доми си е "Д"елта не е с "th" ?! - виж и латинците, как го изписват ! - Язък ти за за зугебоното време и пропилените пари !

- Сам себе си опровергаваш, цитирайки ми СИНОНИМНИТЕ ОТ ТАКЪВ ГОЛЯМ АРЕАЛ, където се среща думата с ЕДНО И СЪЩО на българското ДОМ ЗНАЧЕНИЕ ?
- Значи ? - с лат. domus, „домашен“и авест. dam- м.р. „дом, жилище“! - са смислово еднакви с българското ДОМ, ама гръцката дума(която не означавала) СТРУКТУРА-СТРОЕЖ било ПО-ТОЧНОТО !
- Образование, което почива на механично ЗАЗУБРЯНЕ - е ПАПАГАЛЩИНА ! - папагалщината води до това, че жертвите й се гелпят в такива елементарни ПРИМЕРИ - като патета в кълчища !

- Второ ! - не си правиш труда поне да видиш времево-хронилогично ... Коя дума След коя следва ((се е използвала !) - Доми е ПО-СТАРА от ОЙКОС, като употреба !

- Трето ! - Щом като, "ospition" е заемка в латински под вида "hospitium"(! - гостоприемство, бг.) - Защо ползвате - съвсем друго понятие за това "ксенофилия" ?

- Като споменах "xenofilia" (гостоЛЮБИЕ :)) - "filia" - какво ли е означавало първоначално ?

- Някой доста си е поиграл НАД ГРЪЦКИЯТ - та направо ви е бръкнал в мозъците ?!

- Една илюстрация на ТОПОНИМ в материкова Гърция - Където се знае, че ни СЛАВЯНИ ни ПРАБЪЛГАРИ са живели ... та дадат наименование на това място ! - Със звучното Цисто гръцко наименование Камена Върла ?! :))

ПОРАДВАЙ МУ СЕ ? - http://w0.fast-meteo.com/locationmaps/Kamena-Vourla.8.gif
цитирай
82. get - - Много си прост - язък, че си губил време и парите да учиш "Елиника глоса" :)))
25.09.2013 12:42
aristotelis написа:
Несебърски и поморийски "гърци" казват: момицес - (бг)момите
!
... защото като гърци които живеят от векове в българия, от както гърците колонизират черноморието, 6-ти век преди христа, прибавят гръцки окончания на българските думи


- Защото, едно дете(от женски пол) кога му напъпят МАМИТЕ(гърдите) започват да му викат МОМА ! - това е и бозка ... което дава латинският думата за клас БОЗАЙНИЦИ - Мамилае !
- За тази трасформация в женското(и не само) тяло е изведено в строго специфични понятия !
В тази връзка, което ти обяснявам ?
- Андрос(мъж) идва от понятието(фразата, на гръцки Ан"Ер) превеждащо се изглежда става мъж ... на български е дало понятието: ЕрГен !!
- Относно тази частица "Ер" - можеш да потърсиш(е прозводна от Arete - Става(гр.старо) - Същото е синонимна на Menos - Меня-проМеня(бг.) ?!

- Казваш за такива уроци ... по хиляда евро ли си плащал ? - язък ти за харчовете, нещастен "Идиотис" - А такъв си поради, отвратилното увство за превъзходство у фанариотите - та и поради тази надМенност ... не ви обичат !!
цитирай
83. aristotelis - get: Доми си е "Д"елта не е с "th" ?
25.09.2013 13:38
Ре малака гетовски, "th" на английски език звучи като делта, например, the......Айде фиромауседонски цървул, боклук!
цитирай
84. aristotelis - Със звучното Цисто гръцко наименование Камена Върла ?! :)) На гръцки значи: "изгорени храсти"!
25.09.2013 14:01
Ре микимауседонски цървул, "камена вурла" на гръцки значи "изгорени храсти", камена=изгорени а "вурла" е едно растение - (botany) rush (aquatic plant)- които е в изобилие на тази местност и от него дори правят кошници! А понеже преди много десетилетия имало голям пожар местността се нарече "камена вурла", защото са "били изгорели растенията-вурла"! РАЗБРА ЛИ БЕ МИКИМАУСЕДОНСКИ ЦЪРВУЛ? ЕГАТИ ЦЪРВУЛА, ЕГАТИ ИДИОТА!

А на бг език бе нещастна курва думата е върла, върло, мн. върли, прил.
1. Най-голям, краен. Върл противник. Върли разбойници.
2. Диал. Парлив на вкус, лют. Върла ракия.
цитирай
85. aristotelis - гетовски, микимауседонски цър...
25.09.2013 14:08
гетовски, микимауседонски цървул, За коледа ще ти подаря чехли и вибратор,ако не харесаш чехлите се еби в гъза!
цитирай
86. get - @ 84. aristotelis - get: Доми си е "Д"елта не е с "th" ?
25.09.2013 14:12
- Престани да ми мътиш и на мен главата с глупостите, които са ти наливали ... в съвременното обучение ?!

- Посочи ми изписване на ДОМИ - от време, когато се употребява в гръцкият ?

- Посочвам ! - в ТРИ ЕЗИКА ИМАМЕ едно такова ЯСНО "Д" (като изписване/изговаряне) и в латински и в групата на иранските(авестийски) и в български ? - само в гръцкият ... Ако е обратно ! - ще ме накараш да приема, че изключението е ПРАВИЛО, ли ?!

- Чакам да чуя ?! - какво прави това "гръчцко" "Kamena Vourla" (!) наименование(топоним) в района на Термопилите ?
- Относно етимологията на СЪЩОТО ? - чета в Суда-лексикон(по Стефан Византийски) че означавало ВРХО ПОТАМОС - Каква ще да е тази "река(!) на върха" ? :)) ! - това ВРХО ПОТАМОС ? - ще да е отговаряло отговаряло(?) на българското "урва" ... сурна, спусна :)) - май ?

- Яссу паликаре - смеешник ! - от бараба Гет !

- Гледам много си се запенил покрай това Върла-о-и ... означаващо СТРЪМНО !

- Камена и Камина са с едно и също значение ... както и производната в българският език КОМИН(Щот се правят/изграждат от камък с цел да извеждат пушека ?) !
- На гръцки как ли е :)) ? - Защото, същата коренова е дала в английският chimney ... което се употребява, за тръба(газовод), камина, огнище, дори кратер на вулкан ?! - Но това отново и САМО единствено НА ГРЪЦКИ давало и огън(или пожар) ?! :((
- Доколкото се сещам "пожар" е "фотияс" ... а комин е "kaminаda" ?
- Странен език е гръцкият ? :))
цитирай
87. aristotelis - - Чакам да чуя ?! - какво прави това "гръчцко" "Kamena Vourla" (!) наименование(топоним) в района на Термопилите ?
25.09.2013 14:28
Ре микимауседонски цървул, "камена вурла" на гръцки значи "изгорени храсти", камена=изгорени а "вурла" е едно растение - (botany) rush (aquatic plant)- които е в изобилие на тази местност и от него дори правят кошници! А понеже преди много десетилетия имало голям пожар местността се нарече "камена вурла", защото са "били изгорели растенията-вурла"! РАЗБРА ЛИ БЕ МИКИМАУСЕДОНСКИ ЦЪРВУЛ? ЕГАТИ ЦЪРВУЛА, ЕГАТИ ИДИОТА!

А на бг език бе нещастна курва думата е върла, върло, мн. върли, прил.
1. Най-голям, краен. Върл противник. Върли разбойници.
2. Диал. Парлив на вкус, лют. Върла ракия.
цитирай
88. aristotelis - Г-Н Кирил Мирчев, как може да доп...
25.09.2013 14:30
Г-Н Кирил Мирчев, как може да допускаш такива цървули, тъпанари да коментират в твойте постинги и дори да спориш с тях? БОКЛУЦИТЕ НА БОКЛУКА!
цитирай
89. aristotelis - Доколкото се сещам "пожар" е "фотияс" ... а комин е "kaminаda" ?
25.09.2013 15:12
Микимауседонска курва, ФОТИЯ=ОГЪН, а ПОЖАР=ПИРКАГИЯ(от там е думата Пир+мания=ПИРОМАНИЯ), а Ancient Greek: Kaio-КЕО=ИЗГАРИЯМ А ОТ ГЛАГОЛА "kaio-КЕО" ПРОИЗЛИЗАТ СЪЩЕСТВИТЕЛНИТЕ "КАМЕНОС", кавси, Кавтириазо.........РАЗБРА ЛИ БЕ КУРВО? МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ! ДОРИ ВИБРАТОРА НА ГЪЗА НЯМА ДА ТЕ ОПРАВИ, НА ТЕБЕ И НА ТВОЯТА КОМПАНИЯ ВИ ТРЯБВА ВИБРАТОР НА МОЗЪКА ДОКАТО СИ НАМЕРИТЕ МАЙКА И ТАТКО, БОКЛУЦИ НА ЕВРОПА!
цитирай
90. leonleonovpom - Аристотелис, пропущаш нещо много ...
25.09.2013 20:09
Аристотелис, пропущаш нещо много важно за траките, освен ,че са безписмени, са живеели и подскачали по дърветата като маймуни.
Под дърветата е имало други маймуни, които не можели и да се качат на тях, затова чакали нещо да падне, келепир демек Освен това вместо ч казвали ц
Например: Аз поцуках и поцаках, но ти не ме цу
Ти като вещ оценител на БГ учени ,как оценяш великия анхиалски учен Чанев, виждам, че си вещ по Анхиалските въпроси, заслужава ли Нобел, как мислиш аджеба?
Ако случайно си ти самият Чанев, може скромно да кажеш, че се въздържаш от оценка, работата е ясна
Ако искаш пък мен да оценяш, не се хаби, мен са ме оценили десетки, не се нуждая от подобна оценка....
Ако все пак го направиш, напиши я на тоалетна хартия, аз ще я занеса в градските тоалетни , по предназначение
Ако беше в Гърция, която толкова обичаш, но харчиш български пари и пишеше подобни пасквили, с ритнищи щяха да те натирят при тези, които възхваляш
Шапка им свалям за това на гърците!
цитирай
91. get - - Момче, нещо не си на таман с тези ... вибратори, които са ти постоянно в устатата ?!!
25.09.2013 20:50
ФОТИЯ=ОГЪН, а ПОЖАР=ПИРКАГИЯ(от там е думата Пир+мания=ПИРОМАНИЯ), а Ancient Greek: Kaio-КЕО=ИЗГАРЯМ А ОТ ГЛАГОЛА "kaio-КЕО" ПРОИЗЛИЗАТ СЪЩЕСТВИТЕЛНИТЕ "КАМЕНОС", кавси, Кавтириазо
Пушек - Smoke - Kapnos – foumaro
Комин – chimney – kaminada (много по-близко МОРФОЛОГИЧНО до "КАМЕНОС", от примера с Kaio ?? :(((
Камина – fireplace – tzаki
Пиромания – Pyromania - from PYRO- "fire"from Greek pyro-, combining form of pyr (genitive pyros) "fire, funeral fire," also symbolic of terrible things, rages, "rarely as an image of warmth and comfort"; see FIRE (n.). Pyriphlegethon, literally "fire-blazing –изгарящ, палещ, ПАРЕЩ," was one of the rivers of Hell.

- По голямата част от нещата, които цитирам е от така любмият ти [LIDDELL & SCOTT] :))) !

В заключение !
- Знам "скромното" ти мнение, което си свикнал да изразяваш Тук !
- Нещата, при теб(и изобщо фанариотите, верни следвовници на "елинисти" !) горе-долу стоят по следният начин !
- Първата маймуна, която слязла от дървото се е нарекла ЕЛИН и е заприкзвала на ГРЪЦКИ ?! - след това са се появили всички останали езици от европейското семейство - Буха-ха-ха !!

цитирай
92. aristotelis - getovski...От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
25.09.2013 22:17
getovski...От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"
цитирай
93. aristotelis - getovski, Ако тялото ти беше пропорционално на мозъка щеше да се побереш в орехова черупка!
25.09.2013 22:19
Бихте ли внесли яснота по въпроса кога човек е за психиатър,кога за психолог и кога за психоаналитик а каква всъщност е разликата между психолог и психоаналитик? И може ли човек сам да прецени към кой от трите специалиста да се обърне за помощ?

Благодаря Ви за отделеното време!
цитирай
94. get - @ 93. 94 aristotelis -
25.09.2013 22:44
- Пае макриа фанариотИС ! - язък, ти за шесте години, които си загубил в даскалото ... да учиш грамОта ?!
цитирай
95. shtaparov - letopisec - Тоест, искате да каж...
26.09.2013 00:07
letopisec написа:
letopisec - Тоест, искате да кажете, че арменския е руски?....


Не сте ме разбрал. Искам да кажа,че арменския е по-близък до езика на Царските Скити,а руския- до езика на обикновените Българи.- Затова до края на "Втората" Българска държава литературният ни Български е бил с такива падежи,каквито днес нямаме.
цитирай
96. leonleonovpom - Аристотелис, Кирил Христов е пр...
26.09.2013 00:11
Аристотелис, Кирил Христов е прекрасен поет и ...женкар, но няма нищо общо с географията, за да го цитираш като географ
В поезията са позволени ,заради римата основно, такива отклонения, хайде моля ти се, не ги измъквай от контекста, променя се драстично смисълът!
Пишеш чужди биографии, направи достояние своята, откъде си, от Стамбол или от Ямбол, Цоню ли си или Щерю, грък ли си или някакъв мелез, така ще спечелиш уважение, хората ще кажат, защитава принципи , а не пари.
Вярно, гладът е по силен и от тока и за парите е разбираемо
А ние, дето защитаваме българското, ясно е, не е за пари!

Затова е достойно, драги ми гръкомане!

И още нещо.Х-древните гърци е различно от У- съвременните.
Да, неизвестни са, защото са такива
Можеш ли например да ми очертаеш географските граници на древна Елада, да опишеш точния брой на жителите й?!Защо в Анхиало, интересен е интересът ти към него, има уникални тракийски гробници?
Известно ти е със сигурност, че най голямата от тях е разкопавана от германците през войната.Със сигурност знаеш, че са наели първоначално младежи от града, след проверка, че нямат нищо гръцко
Интересно е Анхиало, не само с копи пейст кметовете
Пропущаш дядо ми и той е бил кмет през1923 г, говорил съм с Пейков за това И той знае, че има двама неописани кметове. Но ти откъде и как да го знаеш?!
Хайде, че много се разприказвах
цитирай
97. shtaparov - Г-н...
26.09.2013 00:22
aristotelis написа:
Г-н л Кирил Мирчев, не сте ли разбрали че тези нещастници като гет, щапаров и великия простак спароток, са дълбоко коплексирани цървули дето микимауседонците им плащат за да докажат че са местни жители на балканския полуостров от векове? Става дума за лайнарска микимауседонска пропаганда, докато в същото време цяла европа ги смята за боклуци, измет, клоуни, дето търсят безнадежно майка и татко!!! Така дълбоко са им прекарали пишката през гъза и устата гърците че, удоволстието е приказно!

Дивия клоун простотелис пак сипе плюнки безразборно и вилнее по арената като лошо дресирано цигане. Няма ли най-сетне да спреш да се лигавиш,въшльо? Не знам как търпи простотиите ти letopisec,та още не е сложил цедка на коментарите?
цитирай
98. shtaparov - В Александрия се появява и най-г...
26.09.2013 00:37
aristotelis написа:
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.!

Грешиш клатлъйм. Езикът на Александер и Клеопатра не е бил гръцки,понеже те са говорели с Македонците на "техния си език",а той е архаичен Барбарски (Баргарски). Демостен определено е бил по-умен и по-честен от теб,като е казвал че Македоните на Филип и Алек-Сандер (Велик-Сантир,Велик Сатир) в никой случай не са елини,понеже са Баргари! Казал го е очевидец- не съчинител или профан!
цитирай
99. marknatan - кой с нормалн разум ще прояете, че ...
26.09.2013 02:30
кой с нормалн разум ще прояете, че бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи " и ще ходи да дриска из нета ?

само съафтурите гетски лизачи, анхиалски алтафинита и штапарясали фце серсафимки

олигофрена гетски лизач, който зафърлил партиен билет, понеже разбрал непълноценността на ИДЕЯТА, схванал МИСЪЛТТА на психопата плагиатот боцман за пръв път на Български, дриска за ДУМИ

ЕЙ престъпник бегай направи дна свирка на инж алтафини да те уиреди, като бургазлиш с интервю ж ДУМА ха ха ха да обясниш Новата Идея:
" Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи

" Съзирате ли в какво намират аналогии гетските и техните лизачи между боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"
ПСИХОПАТА ГЕТ ИЗУЧАВАЛ ХИСТОРИТИ И ПАНИМАЕЛ ИДЕИ НА ДЕТЕВ ОТ 1970 Г ЧЕ НОЕВАТА ЧИНИЯ Е ТРАКИЙСКА ,ДОКАТО НЕ ПРОЗРЯЛ ТАЗИ ГОДИНА, kak ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР БОЦМАН ДОКАЗАЛ:

"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

гушни съафтура олигфофрен штапарски и спомени ж интервюто смешнопищко като разбрал Мисълта на шпсихопата боцко ха ха ха

" бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "

майка ви деба нещастна, кой с нормалн разум ще прояете, че бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи " и ще ходи да дриска из нета ?





цитирай
100. letopisec - :-) Оказалось, что понятия КРОМ...
26.09.2013 06:23
:-) Оказалось, что понятия КРОМАНЬОНЕЦ, и ЧЕЛОВЕК, ГОВОРЯЩИЙ ПО-РУССКИ, совпали.


В этой связи хотелось бы отметить присланную на Конгресс статью Павла Серафимова, болгарина, и Джанкарло Томеццоли, итальянца, о попытках дешифровки надписи, выполненной линейным письмом А, до сих пор не дешифрованным. Многие исследователи полагают, что это письмо принадлежит носителям крито-микенской культуры, пеласгам, славянам по происхождению.
www.organizmica.org/archive/505/viss.shtml
цитирай
101. letopisec - Павел Серафимов, Джанкарло Том...
26.09.2013 06:24
Павел Серафимов, Джанкарло Томеццоли: «Доказательства раннего присутствия славян на Минойском Крите/Новое азбучное прочтение ЛИНЕАРНОГО А письма/EVIDENCE FOR EARLY SLAVIC PRESENCE IN MINOAN CRETE. NEW AZBUKAS (SLAVIC ALPHABET) READING OF THE LINEAR A INSCRIPTION»
www.srpska.ru/article.php
цитирай
102. letopisec - Дизайнер-историк ще даде скоро интервю в Дума и ще каже:
26.09.2013 06:26
Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься. По данной тематике хорошо поработала секция «Докирилловская письменность», в которой выступили с докладами: Тентов Аристотель, член Палаты представителей Македонии («Древнейший македоно-славянский словарь»); Томеццоли Джанкарло, главный эксперт Европейского патентного бюро в Германии, и Серафимов Павел, дизайнер из Голландии

za.zubr.in.ua/2010/05/28/6442/
цитирай
103. get - - Милчев ти политически СЛУГИНАЖ ЛИ СИ(?) на велико руското ВЕЛИЧИЕ - правейки се на нещо различно друго ТИ ...
26.09.2013 11:38
... съзнателно работиш за руската ПАНславянска кауза - писанията ти ! - ни повече, ни по-малко ОБСЛУЖВАТ ВЕЛИКОруската кауза в историята на нас БЪЛГАРИТЕ ?!

- До сега на НЯКОЛКО ПЪТИ обяснявам !? - В същността си, като генезис и произход ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ от тези с претенции за най-ВЕЛИК и НАЙ-ГОЛЕМИ СЛАВЯНИ (като етнос ?!)са от УГРО-ФИНСКАТА езикова група народи !!
- Същите до ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК на практика НЯМАТ ИСТОРИЯ - тоест поради примитивното им ниво, на което са се намирали - НИКЪДЕ С НИЩО НЕ СА ОБЪРНАЛИ ВНИМАНИЕ ВЪРХУ СИ, на ИСТОРИЦИТЕ !
- Вече след създаването на усадбата - Москва(от княз Долгоруки РОДСТВЕН НА НАС БЪЛГАРИТЕ !) - Начева да се пише тяхната история ! - Отново ПОВТАРЯМ до този момент тях никакви ги няма !!
- Езика (със специфичното ЙОкане ?) също говори в потвърждение, за произхода им - УГРО-ФИНСКИ ! - Започвайки да говорят на "славянски" КОЕТО НА ПРАКТИКА Е СТАРОБЪЛГАРСКИ - ЦЪРКОВЕН ЛИТЕРАТУРЕН - започват да се изживяват, подобни на ДОМИНИРАЩИЯТ ТАКЪВ ЕТНОС - Тоест, на население от Стари Новгород, Илмен и най-общо Киевска рус - А Киевска рус е остатък(обособил се и заживял самостоятелно исторически !) от по-Старата Велика България на Кубрат и от преди него !!
- Поради ПРЕНЕБРИЖИМОСТА като историческо участие, на удмуртите ?! - Те се принуждават (вече по времето на Империята-Московско царство !) да започнат да обосновават ИСТОРИко-политическите си и териториални плюс ЕТНОСНИ АСПИРАЦИИ !!
- Поради тези причини, започват да присвояват БЛИЗО ЧЕТИРИСТОТИН ГОДИНИ от Историята на Северно-черноморска(Стара българия) Известна вече, като Киевска РУС !!
- Украинците с право недоволстват, че руската историография се явява УЗУРПАТОР на ЧУЖДА(украинска) История - И това е с основание !!

- Разбери(осмисли) простата ИСТИНА - Руската историография е узурпатор на Украинска и по този начин на БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ от началото на МИЛЕНИУМА ... та чак до 12-ти век !
- Ако не си ПОРЪЧКОВ "летописец" се съобрази с това - Ако ли не ... продължавай да ни изкарваш от ... КОМАГЕНА ?
- Виж къде е Комагена ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Komagen135.jpg
- Виж, на нейно място в последствие - КОЯ Е ДЪРЖАВАТА ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/RomanEmpire_117.svg

- Ти още малко, ще ни изкараш с арменците КРЪВНО РОДСТВЕНИ по СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ?
- Вероятно разликата на българският с арменският ... е от вида на сърбо-хърватски с българският ?! - Тази щуротия, която ни я натрапваш с Урарту(област) и страна Биян - усещаш ли колко е изсмукана от пръстите, като теория и реалности ?
- Факт е ! - който и самите арменски историци ПОТВЪРЖДАВАТ(!), че при генезиса на народа им има(участва !) ФРИГИЙСКИят етносен елемент ! - но, като цуло, я погледни ЕЗИКОВАта БЛИЗОСТ ... между арменски и български ?!
цитирай
104. leonleonovpom - Във връзка с коментарите на Аристотелис , Щапаров и осветленият Натанаил
26.09.2013 14:25
Аристотелис, понеже прави реклама на Пейков и книгата му, с ясната цел копи пейст текстовете му да намерят място в новата му книга, да се свържи и пита Пейков какво е мнението на афганите за българите в района където е бил Александър
Че са свещени!
И на българи не се посяга! От военният ни контингент Афганистан няма пострадал българин.
От всички останали има и то много убити и ранени
Сигурно е случайно
Ако ли не, излиза, че са добри стражи, срещу което незнайно защо се пеняви обладаният от дявола Натанаил Той какво предпочита - да са разбойници ли, за това ли се гневи?
Завалията, наясно е какво не трябва да пишат другите, какви им са грешките-това ,че имат грешки се разбира от псувните тип Гочоолу и Дочоолу.
Но липсва неговата теза, неговата постановка, ние да посочим пък неговите грешки, ако държи и в негов маниер, па проблем
Сигурно и тя е на Митика, в пещера, охранявана от спартански хоплипти, заедно с оригинала ина гръцката азбука и името на съчинителя й!
Такава ще да е работата
цитирай
105. bls - 104. get
26.09.2013 19:57
Наистина сте много смешен, господине....
цитирай
106. letopisec - Наистина сте много смешен, госп...
26.09.2013 20:25
bls написа:
Наистина сте много смешен, господине....


Не, просто центъра на тракедонизма е в Киев....Затова и Гет ме моли да забравя истината, че антите, т.е. протоукраинците винаги са били слуги на българите и да забравя, че след Велика България името на антите вече не се чува, и да помня ей това, което ми препоръчва : "- Разбери(осмисли) простата ИСТИНА - Руската историография е узурпатор на Украинска и по този начин на БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ от началото на МИЛЕНИУМА ... та чак до 12-ти век !"...........КАКВО МИ ПУКА , ГЕТ, ЗА УКРАИНСКАТА ИСТОРИЯ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТИ, КАТО АНТИБЪЛГАРИН, МЕ СЪВЕТВАШ, ЧЕ НЯМАЛО....ИЗОБЩО....БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОВА БИЛО ИСТОРИЯ НА ГЕТИ, НА СКИТИ, НА УКРАИНЦИ, НО НЕ И НА БЪЛГАРИ...ПФУ, ПРАВ Е АРИСТОТЕЛИС, ЧЕ ТИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ
цитирай
107. get - @ 106. bls @ 107. letopisec
26.09.2013 21:36
Вие изобщо разбрали ли сте какво ГОВОРЯ и за КАКЪВ ВРЕМЕВИ ПЕРИОД Е ПОСЛЕДНИЯТ МИ ПОСТ ?

- Какви АНТИ търсите във ВРЕМЕНА от СЕДМИ ДО ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ? !! ?

- Българите според вас са се изселили на СТО ПРОЦЕНТА от предишните си ОБИТАЛИЩА ? - Няма ги в СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ, така ли ?

- Така че, не знам кой е "смешен" - Вие които извеждате генезиса на българите от народи, които дори НЕ ГОВОРЯТ език от семейство на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ?

- Малко ни бяха от миналото тероиите, че сме били по произход ТЮРКИ, МОНГОЛИ, СЛАВЯНИ или УГРОФИНИ - сега искате да ни изкарате от КАВКАЗКИТЕ народи ли ? - Ако за вас българският е със ЗВУЧЕНИЕ много МНОГО близко до ГРУЗИНСКИ или ДАГЕСТАНСКИЯТ ?! - За мен НЕ Е !!

- Отново натъртвам СЪЗДАТЕЛИТЕ на МАЙКОПСКА КУЛТУРА с най-голяма вероятност са хора, които СЛЕД ВРЕМЕ СТАВАТА ИЗВЕСТНИ, като БЪЛГАРИ !!?

- Относно АНТИ, за мен са дял от ВЕНЕДСКИТЕ НАРОДИ - или както казват църковните отци ... поради естеството си са "подобосъщни", но НЕ ЕДИНОСЪЩНИ на нас БЪЛГАРИТЕ ?!
- Украинците ТЕЖНЕНИЯТА ИМ са ! - е че СА РАЗЛИЧНИ(!) от това, което се вкарва в съвременното понятие "славяни" от историческата наука !
- Продължавай да си говориш с Аристотел - като гледам накрая и двамата ще запеете една и съща песен на два гласа !! :((

П.П.
- Тъй като често злоупотребаваш с многоучени обобщения от вида ... Какъв бил езика ЦЪРКОВНО СЛАВЯНСКИ - Обяснявам ти го просто и по същество !
- Лексиката е БЪЛГАРСКА, граматика ... спрежения и окончание СЛАВЯНСКИ - Което е обяснимо логично ?!
- Тъй като тези книги и по начало ЦЯЛАТА МИСИЯ(на Кирил и Методия е мероприятие с конкретна насоченост !) - ПРЕДНАЗНАЧЕНО Е (!) ЗА славяните(!) от ВЕЛИКА МОРАВИЯ ! - поради това, тези странности в този пусти цЕрковно-славянски !!
цитирай
108. letopisec - 108. get И да лъжеш, хората ме четат и знаят, че кимерийският е индоевропейски, сори...без кантрадезинформацион :-)))
26.09.2013 22:23
- Така че, не знам кой е "смешен" - Вие които извеждате генезиса на българите от народи, които дори НЕ ГОВОРЯТ език от семейство на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ?

- Малко ни бяха от миналото тероиите, че сме били по произход ТЮРКИ, МОНГОЛИ, СЛАВЯНИ или УГРОФИНИ - сега искате да ни изкарате от КАВКАЗКИТЕ народи ли ? - Ако за вас българският е със ЗВУЧЕНИЕ много МНОГО близко до ГРУЗИНСКИ или ДАГЕСТАНСКИЯТ ?! - За мен НЕ Е !!
цитирай
109. letopisec - VІ в., Юстиниан І 527-565
26.09.2013 22:27
108. get - Какви АНТИ търсите във ВРЕМЕНА от СЕДМИ ДО ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ? !! ?
............................................................................................

Според Павел Дякон, Юстиниан І освен император на двете римски империи, бил „наричан Аламански, Готски, Франкски, Германски, Антски, Алански, Вандалски и Африкански и той заслужил тези имена” (кн.І, 25).
цитирай
110. get - 1. @ 109. letopisec - И да лъжеш, х...
27.09.2013 11:10
1. @ 109. letopisec - И да лъжеш, хората ме четат и знаят, че кимерийският е индоевропейски, сори...без кантрадезинформацион :-)))
- Тогава защо правиш релации с ХУРИТСКО-УРАРТСКИ езици ? - Ерго НАРОДИ !

2. @ VІ в., Юстиниан І 527-565 - Цял век отстояние от ВРЕМЕВИ ПЕРИОД, за който соча ?! - явно представите в главата ти ?! - Е че, БЪЛГАРИТЕ са нещо подобно на АВАРИте ? - които карали "славяните" да им плащат, данъци, да ги хранят и спят с жените им ?! - Тогава, как така ПРОГОНВАТ аварите и Само прави държава от народи, явно(?) от този етнос !
- Това по-скоро го отнеси към "удмуртите" - по отношение на които "украинците" казват: На времето ги ловяхме с аркани по горите за да ги накараме, да живеят в къщи(тоест градски живот), пък те се изкарват сега ... по-стар народ, от нас РУСите ?!
цитирай
111. letopisec - 111. get
27.09.2013 14:09
Благодаря ти, че ВЕЧЕ признаваш наличието на хурито-урартски думи в българският, чийто произход е кимерийския. Кимерийският език е лексически близък до славяно-украинския, но има собствена глаголна система. Днес, въпреки че езикЪТ НИ БЪЛГАРСКИ Е причислен към т.нар. "славянски езици", той е - както казват учените- не съвсем славянски и украински, "екзотичен" бил спрямо славянските, със своята безпадежност и граматика...ТОВА ОБЕСНЯВА ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ, ГЕТИ, ТРАКИ И УКРАИНЦИ... А дано го разбереш, ама надали...
цитирай
112. get - 112. letopisec - 111. get "... ВЕЧЕ признаваш наличието на хурито-урартски думи в българският ..."
27.09.2013 15:25
- Точно обратното, от ХУРИТО-УРАРТСКИТЕ са се породили съвременните ГРУЗИНСКИ и ДАГЕСТАНСКИ - Генацвале, тоест "драгий" (!) както казват грузините !
цитирай
113. letopisec - Иберите, т.е. протогрузинците, се появяват там чак през ІV в. пр.н.е.; хоните са преди тях, т.е. кимерийците
27.09.2013 17:25
get написа:
- Точно обратното, от ХУРИТО-УРАРТСКИТЕ са се породили съвременните ГРУЗИНСКИ и ДАГЕСТАНСКИ - Генацвале, тоест "драгий" (!) както казват грузините !


Вж. изследванията на Грумба за Мокцевай Картрлисай и за Животът на картлийските царе от Леонтий Мровели...Зборувай...
цитирай
114. voulgaros - GET------КОИТО НЕ ЗНАЕ ГРЪЦКИ МУ ...
27.09.2013 22:30
GET------КОИТО НЕ ЗНАЕ ГРЪЦКИ МУ ЛИЧИ ВИНАГИ...


ТИ СИ ЕДНО МИЛИЦИОНЕРЧЕ, И ИСКАШ НАБЪРЗО ДА НАУЧИШ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК !!


''КАМЕНИ'' - Е ЧИСТО ГРЪЦКА ДУМА, ЗНАЧИ ПЕЩ ПЕЧЕНЕ-- И СЪЩО ИЗГОРЕН-ИЗГЯРЯНЕ + ФУРНА-ПАК ГРЪЦКА ДУМА.
..СИНОНИМ НА ''КАУСТИА-ОС''...ХОЛОКОСТ---СОДА КАУСТИК.
НА САНТОРИНИ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ НАРИЧА КРАТЕРА-ИЛИ КАЛДЕРАТА ПО-ТОЧНО, КОИТО СЕ Е ОБРАЗУВАЛ ОТ ПОСЛЕДНОТО ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАНА В ДРЕВНОСТТА ?? = ''НЕА КАМЕНИ'' - НОВАТА ПЕЩ.

ПОЗДРАВИ ЗА Г-Н МИЛЧЕВ, ЗА ТЕМАТА.
цитирай
115. voulgaros - САМО ДА ДОПЪЛНЯ------ДУМАТА, К...
27.09.2013 23:13
САМО ДА ДОПЪЛНЯ------ДУМАТА ,КОЯТО ГОВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ''КАМИНА''----ИДВА ИМЕННО ОТ ГРЪЦКАТА- КАМЕНИ !!!

GEIA SOUUU, VOULGARES !!
цитирай
116. get - - Какво ли пее индийското-дегенератче на греко ? - с неговото ... !
28.09.2013 00:36
voulgaros написа:
GET------КОИТО НЕ ЗНАЕ ГРЪЦКИ МУ ЛИЧИ ВИНАГИ...


ТИ СИ ЕДНО МИЛИЦИОНЕРЧЕ, И ИСКАШ НАБЪРЗО ДА НАУЧИШ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК !!


''КАМЕНИ'' - Е ЧИСТО ГРЪЦКА ДУМА, ЗНАЧИ ПЕЩ ПЕЧЕНЕ-- И СЪЩО ИЗГОРЕН-ИЗГЯРЯНЕ + ФУРНА-ПАК ГРЪЦКА ДУМА.
..СИНОНИМ НА ''КАУСТИА-ОС''...ХОЛОКОСТ---СОДА КАУСТИК.
НА САНТОРИНИ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ НАРИЧА КРАТЕРА-ИЛИ КАЛДЕРАТА ПО-ТОЧНО, КОИТО СЕ Е ОБРАЗУВАЛ ОТ ПОСЛЕДНОТО ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАНА В ДРЕВНОСТТА ?? = ''НЕА КАМЕНИ'' - НОВАТА ПЕЩ.

ПОЗДРАВИ ЗА Г-Н МИЛЧЕВ, ЗА ТЕМАТА.


... с неговото "FоTIA ME FоTIA"http://www.youtube.com/watch?v=QAlQKdR-z_o

- Калдерата или Каминадата(комина) ... плюс ''НЕА КАМЕНИ'' - съществително ли, прилагателно или глагол е ?!

- Как от "Kaio"(изгарям) са се получили производните: "камина-каминада"(за каустик не споря !) ... Много ми е странно ?!
- Каква е кореновата му ... Ако тръгнем от Kaio, тогава ще остане от цялата дума, само "КА"-то дай ФОНОЛОГИЯ- да видиш, какво е първоначално звучение ... та от там ще разбереш първоначално в какъв смисъл се е ползвала - това, че е получила ново смислово значение - Какво ме интересува ?!

- Давал съм ти пример с PIE:*klewo, която както е дала СЛАВА - дала е и КЛЕВЕта ... в гръцкият е останала основно, в смисъла "клевта" лъжец-клеветник, престъпник, мутра ?!

- В заключение ! - недей много, много ми давай "семитски" препратки за смисъл на гръцки (тоест уж, за европейска дума) - да не излезе с произход от иврит ?! :((

- Междувпрочем ... "гръцкият" Холокост(дума) дословно отговаря на иврит смислово:"Всесъжение" - "да изгори до сажди" - Писалите по въпроса, в мнозинството си отнасят произхода на гръцката дума, към еврейската "olah" ... нещо подобно, на "хало" следата, която остава от изгорелите газове след комета ?! - Но спирам в обясненията си ... за да не стигна до неща, които ще обидят гръцките ми "приятели" :)) !!

- Странен език е гръцкият ? - защото примерно при нас от пек-пече (!) е произлязло пеЧка ? - освен печка, печиво и пекар (съществителни) имаме ПОДОБНИ на тази дума в английски "бейкър"; фригийски "бекос-хляб"(припомни си, херодотовата история за фараона Псаметих ?) - А при гръцкият език, от камината или комина - дошло понятието за ИЗГАРЯМ ... странно е някак си ?!
цитирай
117. voulgaros - АБЕ ТЪПАКО ГАГАВУЗКИ. . . . . КАЗАХ ЧЕ ...
28.09.2013 03:10
АБЕ ТЪПАКО ГАГАВУЗКИ.....КАЗАХ ЧЕ Е СИНОНИМ НА КАУСТОН=ИЗГАРЯМ.

КАМЕНИ-- ЗНАЧИ ПЕЩ.ПЪКЪЛ. = КАМИНИТЕ КАКВО ПРАВЯТ = ИЗЛЪЧВАТ ТОПЛИНА, СЪЩО КАТО ПЕЩИ, ИЛИ КАТО КРЪГЛИ ЛАГЕРНИ ОГНЬОВЕ.
цитирай
118. aristotelis - гетовски, Фиромикимауседонски цървул, сложи си пишката на гъза!
28.09.2013 09:27
Терминът Холокост идва от гръцки език и означава животинско жертвоприношение, предлагано на боговете, при което holos (цялото животно) изгаря напълно (kaustos). латинската му форма holocaustum за първи път е употребена през 1190-те при описание на масови убийства на евреи. Дълги години думата е използвана за означаване на масови жертвоприношения или масови убийства.
Холокостът (от гръцкото олокавстон — олон „напълно“ и кавстон „изгаряне“) е геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия.

The term holocaust comes from the Greek word hol&#243;kauston, referring to an animal sacrifice offered to a god in which the whole (olos) animal is completely burnt (kaustos). For hundreds of years, the word "holocaust" was used in English to denote great massacres. Since the 1960s, the term has come to be used by scholars and popular writers to refer to the Nazi genocide of Jews. The television mini-series Holocaust is credited with introducing the term into common parlance after 1978.
цитирай
119. get - @ 118. voulgaros @ 119. aristotelis
28.09.2013 11:07
- Като ви гледам колко сте кухи, като пукната СТОМНА=STOMLA(на ново-гръцки:) - Отново ще трябва да ви обяснявам - Май ?

- дадох ви пример от МОРФОЛОГИЯ(дял от Езикознание, за словообразуването ?) с PIE:*KLeWo - дали ни в по-късно време ДВЕ ФОРМИ: СЛАВА(dоxa;megaleio) ... съответно в старогръцки (клео; клио - странно защо не ги озползвате ?) ОТДЕЛНО ТОВА тази коренова дава и КЛЕВЕТА(клефта-разбойник,хайдук) - в български е дала КЛЕВЕТА, клеветник и "КЛЕ(.)Тник"(тоест НЕЩАСТНИК) !

Нарочно ви дадох ТОЛКОВА РАЗШИРЕНО ОБСТОЯТЕЛСТВЕНО ОБЯСНЕНИЕ с КОРЕНОВАТА от прото-евро-индо ЕЗИКА ? - за да разберете, Къде страдат разсъжденията Ви(мисловно-оценъчните конструкти) ??!

- Въпреки НЯКОЛКО-ХИЛЯДОЛЕТНОТО (!) съществуване на думата "KLЕWО", въпреки настъпващи промени в изговарянето й (?) - КОНСТРУКТА НА СЪЩАТА СЕ ЗАПАЗВА дори и при производни от нея ?! - Конструкта разбирай съгласните K.L.W съответно с гласните знаци между ... които(последните) малко или много се променят, като звучение ??!

- Да вземем ВАШИЯТ ПРИМЕР с "Kaios" - същата ВЕРОЯТНО Е ДАЛА каустик(сода !) - но ЕДВА ЛИ Е ДАЛА (е била коренова) при образуването на КАМЕНА, КАМИНИ, КАМИНАДА ? - Това по причина, че би следвало да се получи в ПРОИЗВОДНИТЕ Й ?! - ОБРАЗУВАЩО ЯДРО В НОВАТА ДУМА да е нещо от вида "К.С/Ц или КАW(плюс) "Йота" от което думите за Които вие държите, че са и ПРОИЗВОДНИ би СЛЕДВАЛО да са от ВИДА: "КАЙО+мена" или "КАО/у+мена" с уговорката и коментара, че за мен ТОВА "мена" - Не знам(по-скоро е порочно вмъкване на частица неприсъща) за език от ЕВРОПЕЙСКАТА ГРУПА при НОВО-СЛОВО-ОБРАЗУВАНЕ ?!

- Това ЧЕ ! - Вас са ви научили от детство, че на КАМЕНА отговаря събитиен факт ГОРЯ-ИЗГАРЯМ ... това вече е друг ВЪПРОС от когнитивната психология и езикознание ?!
цитирай
120. voulgaros - ABE БОКЛУК---КАМЕНИ НЕ Е ГЛАГОЛ. . А ...
28.09.2013 13:57
ABE БОКЛУК---КАМЕНИ НЕ Е ГЛАГОЛ.. А Е ДУМА ЗА ОБЕКТ = СЪЩЕСТВИТЕЛНО ИМЕ..

КАУСТОН=ИЗГАРЯНЕ Е ГЛАГОЛА, ГАГАВУЗИН ТЪП ВАРНЕНСКИ.


КАК УДОБНО СИ НАМЕСТВА ВСИЧКО..ДА ТИ БЪДЕ УДОБНО.

РЕАЛНИЯ ЖИВОТ И СВЕТА НЕ СА ТАКИВА....ЗАТОВА ТРАКОМАНЕ И ВИЕ ВСИЧКИ ТРАКОМАНИ= ТРАКЕДОНИСТИ, ЩЕ ЯДЕТЕ ГОЛЕМИЯ ГРЪЦКИ ПЕНИС = ПУЦА !!
цитирай
121. get - 121. voulgaros - Куха жетварска STOMLA - Колко пъти да го обяснявам, че за втората дума от "Kamena-Vourla" ...
28.09.2013 16:05
... тоест думата "Vourla" - имаме в лексикон "Суда"(!) цитат по Стефан Византийски, че значението било "VRHO POTAMOS" ?! - тоест "Vourla"="VRHO POTAMOS", тоест СМИСЛОВО:потъващ-пропадащ, ВРЪХ-СКАЛА-Камък !!
- Относно "POTAMOS"(река - гр.) и по-рано съм ти го казвал, че и при друг грък - имаме обяснение, че значението на думата идвало от ПОТЪВ/н/А(м) ?!
- Какво иде това всичко, Да ни рече ? - че от казаното от Стефан Византийски (!) можем да КОМЕНТИРАме(разбираме) термина "Kamena-Vourla" в смисъл ВРЪХ, който ПОТЪВА(спуска се стръмно) - това на български му казваме Урва(върло-стръмно място, като останалото в гръцкият:"Стримон-Стряма" !), на гръцки "Vourla" - Това е от време ШЕСТИ ВЕК ! - не на съвременен "модерен" гръцки !
- Тук ще те попитам ... по логиката на това всичко, което ти обяснявам ... до тук ! - не разбираш ли, че Стефан Византийски - Не ни обяснява, за някаква печка или горене ... Ами за ВРЪХ ! - а върховете са от КАМЪК !
- С други думи ПРЕВОДА(смисъла на понятието, в гръцкият език, говорен през 6-ти век !!!) НА ЦЯЛОТО СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ Е ? - "Стръмен връх" !! - А не, както се напъва да ми доказва Аристотелец "ГОРЕЛИ храсти"(през "ново"гръцки !) ??!
цитирай
122. letopisec - 122. get
28.09.2013 21:14
Гет, що се правиш на милиционер, та ти си явно преподавател, може би в МАНУ (?). Спароток и той се правеше на лаик, а се оказа, че го канят на конференции в Словения и Русия? Каква Ви е идеята за ранната българска история??? Че траките са българи, вардарските българи са македонци, а словените - троянци ли? Сърбите какви са в тая матрица? Най ми е интересна "Киевската явочна квартира"??? Украинците искат да не са славяни ли или, както пише Спароток, руснаците не са славяни, а венети???...Много сложен план??? Славяни значи не са ония дето говорят славянски днес, а са тия дето са били траки и автохтони по Балканите? Невероятна матрица...Ти привърженик ли си на идеята на Пасков, че руснаците са българи? Изобщо помня едни твои думи, Гет...Каза ги в началото, когато прописах в блог.бг: Горе-долу звучаха: "Не знаеш срещу какво си тръгнал?"...САМО НЕ РАЗБИРАМ, ЗАЩО ПЪРВОНАЧАЛНИ ВИЕ, ТРАКЕДОНИСТИТЕ, ПРИЧИСЛЯВАХТЕ И КИМЕРИЙЦИТЕ В кюпа, пък сега се опънахте...Имате нещо против, че не са автохтони на Балканите ли? Значи няма значение, че може и те преди 8 в. пр.н.е. да са траки, понеже и арменците са траки...За вас е важно априори автохтонната теория...Че кой тъп генен историкоинженер измисли тая версия, при условие, че тя е нож в гърдите на българите в областта Македония на запад от Струма? Как така ще се съгласим, че македонците не са българи, щото македонци не са траки??? Вие в ред ли сте в МАНУ???Македонската академия на науките и УМЕТНОСТТА...У-метете се...То това изкуство ли е, да метете историята безпрецедентно за нормален разум????
цитирай
123. get - @ 123. letopisec - Гет, що се правиш на милиционер, та ти си явно преподавател, може би в МАНУ (?).
28.09.2013 22:43
- Генацвале Милчев !
Сам ти си казвал, че лиризначта ти душевност, ти е подсказала ,че не ставаш за полицай ? - та поради това си записал да учиш филология ! - Защо сега се правиш на "разследващ" такъв ?
- Обяснявам ти в потвърждение на казаното, че не ставаш за разлесладващ полицай ? - тъй като на първо място, ти поставяш меркантилноста, като условие за занятия с История ?
- Ако бях движен от такива подбуди ... най-вероятно щях да стана "агент на влияние", тоест пишещ проВЕЛИКОруски небивалици, тъй като те "се отблагодаряват" най-добре (имат най-големи финансови възможности) ! - по тази логика не съм и от МАНУ - щот те са по-бедни и от академичната ни БАНя !!

- Вече да си говорим за КИМЕРИЙЦИ - Като такива и техният произход ?! - Да, много са древни ... дотолкова че, в исторически среди се правят допускания (?) тяхната култура да кореспондира с тази от древният "УРУК" ?!
- Но да докажеш, една такава връзка и приемственост ... определено считам(без да се обиждаш ?) не е по силите ти !
- Забележи Урук(шумер) ... ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ (ВС) ... МАЙКОП ... ареал с НАЙ-ВИСОКО КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ от ВСИЧКИ НАРОДИ от така наречената АНДРОНОВСКА КУЛТУРА (?) - За които се приема, че са протоЕВРОПЕЙЦИ или поне, образеца за(?) ПРОТОЕВРОПЕИЗМА ?!
- Присъщо, като материална(архелогична) култура !
- Стоителство на МОГИЛИ ! - обработка на МЕТАЛ - първо бронз, второ те са първите които работят с дж"илязото ! - специфичен "зверинен" стил ! - първи откриват и вкарват в употреба колелото ... та от там първи използват "вихикъла" като "военно средство"- бойна колесница ! - композитен лък ! - погребват наред със знатните си мъртъвци и КУНЕУСа му ! ... и още ред съвпадащи признаци с население от БАЛКАНИ но известни ни, не като ТРАКИ а(?) ... като МИКЕНЦИ ?!

- От микенци, както вече казах имаме запазена лемата:*gWa - дала ГВА+ЗИ с окончание РЕУ(което е досущ като РЕЯ-ЛЕЯ ?) - но в по-късна форма "гВА-ЗИ-Реу", се е обърнал на титла ВАЗ(с)ИЛ+ЛеВС даващо Васил, БАЗИЛ(лат.) - Кво ли значи ?
цитирай
124. letopisec - никъде в научните среди кимерийците не се свързват нито с Урук, нито с Шумер, освен в АнализЪТЪ на твоя научен ръководител Щапаров...
29.09.2013 10:48
124. get- Вече да си говорим за КИМЕРИЙЦИ - Като такива и техният произход ?! - Да, много са древни ... дотолкова че, в исторически среди се правят допускания (?) тяхната култура да кореспондира с тази от древният "УРУК" ?!
- Но да докажеш, една такава връзка и приемственост ... определено считам(без да се обиждаш ?) не е по силите ти !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485395
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ