Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 12:00 - Две доказателства за българизиране на Балканите през края на VІІ в. и началото на VІІІ в.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16415 Коментари: 22 Гласове:
9

Последна промяна: 09.09.2013 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Дълго време бяхме свидетели на лъжите, че създадената от Аспарух през 680 г. държава в Мизия, е основана от малка орда  българи, които търсят подкрепа сред  славяни и траки, и така закрепват държавата си, бидейки асимилирани от „славяните”.

image


   Очевидно, този „модел” на създаване на българската държава на Балканите бе привнесен от руската школа, където ордата на варягите е действително поканена, според първата руска историческа книга „Повест временных лет”, от славяните, за да ги ръководят…

image

      Но, според българският преводач на „Манасиевата хроника”, който е бил и историк, и прави допълнителни приписки през ХІV в. към гръцкия оригинал, дошлите с Аспарух българи били „многочислени”.

image


        Толкова „многочислени”, че българизирали целите Балкани, чак до днешна Албания. „При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече…” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).

            Но дори и да нямаше този източник, би било нормално един историк да си зададе въпроса, ако българите са били „малка орда”, как така именно българските войски на Тервел определят още в началото на VІІІ в. кой да е император в Константинопол? При това именно българските войски на Тервел през 718 г. спират арабската инвазия през Босфора към Европа.

            Този факт показва, че са лъжи твърденията, че българите на Аспарух били малка орда...

image


                    Само хазарите почти по същото време успяват да спрат арабите на Кавказ, иначе днес  Русия щеше да е част от Халифата... Има десетки книги, приписващи на хазарите "световната роля" на спасители от арабската инвазия на север от Кавказ, а НИТО ЕДНА КНИГА, ДАВАЩА ЗАСЛУЖЕНОТО НА ТЕРВЕЛ И БЪЛГАРИТЕ, СПРЕЛИ АРАБСКАТА ИНВАЗИЯ НА СЕВЕР ОТ БОСФОРА...

image

Паметник на кесар Тервел в град Тервел

image

Арабският халифат към 750 г.
 






Гласувай:
10


Вълнообразно


1. aristotelis - Доказателства за гърцизиране на Балканите..........
09.09.2013 13:35
Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в.те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".

От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи.
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
2. letopisec - 1. aristotelis
09.09.2013 13:46
Така е, Раковски е пример. Учи при Райно Попович в гръко-елинското у-ще, после в друг известен гръцки лицей, спасяван е от грък и въпреки това, когато е трябвало е бил строг, но справедлив към гръцката история...
цитирай
3. aristotelis - Ганчо Ценов, твърди че идолът на днешните македонци - Александър Македонски бил българин!
09.09.2013 16:12
Днес, покрай манията за величие и евтина грандомания изтъквана чрез "тракииските" съкровища, изразяващи се в златни посуди и изкуствени фалоси използвани при "Дионисиеви Оргий", се изтъкват на ново четене теориите на Ценов. Парадоксално е че повечето от Ценовите творби ВЪОБЩЕ не са били издавани на български език, а са били предназначени за германска публика, пред която Ганчо обяснявал че Българите са Готи, сиреч Старо-германци. След 1990, покрай истерията за реабилитиране на старите норми и автентичният национализъм, успяха да преиздадат и преведат на нова сметка, книги на невероятният фантазьор, наричан с какви ли не епитети още приживе, предизвикващ едновременно Смях, Недоумение, и възмущение от глупостите, с който Ценов успя да се отрече от Българските си корени. В Рецензията на Е.Минс, се казва: "Целта на автора е да докаже че българите са наследници на траките, и са били в страната си преди навлизането на славяните.... След прочитането на около 50 страници от книгата, с нетърпимо възмущение стигнах до абзаца в който се твърди че областта Скити включвала Тракия и стигала до Егейско море, Че Кимерииският боспор, бил тракииски, че КАВКАЗ БИЛ В ИЛИРИЯ... Считам за мой дълг да не чета по-нататък!
цитирай
4. letopisec - 3. aristotelis
09.09.2013 16:39
Според Г. Ценов не само Кимерийския босфор е на Балканите, но тук на Балканите е и планината Кавказ, а Троя е в Македония...Единствената заслуга на Ценов е опитът му да покаже, че българският произход не е тюркски, както грешно се твърди и този му опит го прави патриот. Като служител в Министерството на войната, той наистина би искал готи-немци и гети-българи да са братя, но автохтонната теория му е скалъпена...
цитирай
5. sandlih - Има е още едно доказателство - пр...
09.09.2013 18:35
Има е още едно доказателство - приписка в тази хроника : " При императора Анастасия наченаха българите да завземат тази земя, като преминаха от Бдин и първом почнаха да завземат долната земя Охридска, а след това цялата тази земя. От изхода на българите досега има 870 години". А тя е преведена на български език през 1345 г.
цитирай
6. vmir - Защо многобройните агресори изоставят майчиния си език
10.09.2013 00:06
и проговарят на езика на малобройните поробени "славяни"???

Веднага си спомням как пълновластните господари от съветската епоха, колкото и десетилетия да живееха в България, не считаха за нужно да научат поне 10 български думи (при почти идентичен с техния език), а дивите и жестоки българи (според самоопределилия се като "славянин" Димитър Благоев), изоставят езика си и заобичват като свой езика на поробените си "жертви"?!?! Има ли по-голяма загадка в историята от тази?
цитирай
7. marknatan - leтopisec Във всичките тези ...
10.09.2013 01:22
leтopisec

Във всичките тези Позиви, с които задръстваш блога напоследък, че и плащаш на путанкамиони да ги разтоварват на 1 ва, дори отделните им безмислени парагарафи, като писани от болен мозък, не представлщват по тази причина дори хипоттични предположения, защото не са свързани логически един с друг, а за връзка с историческата фактология, дори налична вече чрез нета и за Вашата категорията боцкани гетски лизачи мислосхващачи громители на неправилното хистори, задължителна дори за юисто хипотетични предположения , за да си позволи, нормален, вменяем индивид да представя излязлото под клавито му за История, е изключено да намерим в представяните от теб безмислени текстове от една година насам

По лошо... с реплики заимставни от калъпа на офцата серафимка, с които пак от една година на сам "участвуваш" и се "аргументираш" на сериозните коменатари под "Стенвестника" ти, разбира се напрвени от Везд Ист анархразкриващи безмислеността и липсата дори на здрав разум на написанато от теб, напълно се върна в началото на появяването си в блога, когато не се различаваше от фцата серафимка (дойде с хвалбите към фцата серафимка и същите докази )
откачена ти работа

поне не дрискай смешните си реплики и "благодарства"
Очевидно е , дори и то си го знаеш, иначе нямаше да овцосерфимстваш и социализираш, че дойде изтрещял не възприемащ историческа фактология, и си оставая такъв
Не може да си разбрал правилния принцип на психопата боцкан и да пишеш за хистори
като илюстрация на горпосоченото, ч си изкуфяла вцца серафимка , прилагам веществените доказателства:

На коментара ми , с приложената фактология, цитирана и качена, която се отнася и запоредната ти доза олигофрения, по типично овцосерафимски се изходи с благодарности, че съм коментирал!?
Мен зел да ме коментира боцкания задник? и да ми благодари ,че съм коментирал, , а не изнесениет аргументи подкрепени с историческа актология

бегай във ФБТо да социализирате си лижете задниците по интереси за доказ колко сте сплотени ха ха х

ще наминете БАН ята с профсъюзните и събирания в Името на Науката
идиоти


http://www.kroraina.com/knigi/gibi/3/gal/3_261.html

" През същата тази година народът на Вулгарите нападнал Тракия.

Необходимо е да се каже и за миналото на уногуддурите-българи и котраги."

добрият стар Теофан


Кой напада непознатата намираща се в междуречието според фците серафимки Тракия, нечестивото племе или познатите на автора Българи ?

http://www.kroraina.com/knigi/gibi/3/gal/3_263.html

"А императорът Константин /с пълен член/, като се научил, че МРЪСЕН И НЕЧИСТ НАРОД СЕ Е НАСТАНИЛ НЕОЧАКВАНО ОТВЪД ДУНАВА “

къде е Тракия бе маймунi , в която започна Теофан,че е нападнта от българите

ОТВЪД ДУНАВА ЛИ Е

къде е посочен нечестивията народ и как, като Българи ли

ами ако само котрагите са били смелчаците ?

като е псоочен нечестив народ само боцкан психопат ще го вземе за доакз че тоша са българите защото българите са бойци а не се бият народите абойците на народите




Добрият стар Теофан е описал и генезиса на т. нар. Българи, чиито закони бяха разкрити от везд Ист Анарх , единствеата Българска историческа школа, поакзала генезиса на т.нар, Българи такъв, какъвто е, въпреки повсеместното двеста годишно осиране от бг слабоумнит лайномети на новата дегнерирала порода балкански родопци


http://imageshack.us/photo/my-images/580/kznr.jpg/

" Обаче ОТКАК богоомразния Български народ премина реката Истър, ТОГАВА и самият император се принуди поради нашествията на СКИТИТЕ и НА САМИТЕ БЪЛГАРИ да сведе Тракия до тема. ...

Тогава стана известно и тяхното име, понеже преди това ги наричали
ОНОГУНДУРИ. (5) "

(5) ПРАБЪЛГАРИТЕ са известни и под това име ОНОГУНДУРИ !?

Фца, блее за Българизиране на Балканите от Аспарух, като той отседнал с КОТРАГИТЕ на север от Дунава

цитирай
8. letopisec - 6. vmir////Не може да се каже, че българският език е типично славянски!!!!
10.09.2013 04:17
Т.нар "старобългарски" е писмен славянски език с падежи, каквито и доднес имат славянските езици, с изключение на българския и неговия диалект македонския. През 9 в. славянският писмен език на Св. Св. Кирил и Методий е приет за църковен в България и затова този писмен език се нарича от учените "старобългарски", а така също "църковнославянски". Още през 12-13 в.в. обаче става ясно, че истинският български е лексически близък до славянския, а и до индоевропейските езици, но има собствена глаголна система, особени наречия и е безпадежен. Така учените делят диахронно българския на старобългарски, средно-български (с грешки в падежи) и новобългарски (безпадежен), но единствено акад. Вл. Георгиев има смелостта да посочи, че тук става дума за два етапа: един език с падежи и един без падежи...С други думи, живата българска реч не е била славянски език и така от 12 в. в българската книжнина се пише с навлизане на аналитизъм, т.е. безпадежност, която идва от живата реч...
цитирай
9. letopisec - 7. marknatan
10.09.2013 04:24
Прав си, че блога ми заприлича на "стенвестник", но това се дължи на трудната рецепсия на елементарните истини, които от соц.време се оказа, че най-добре се поглъщат като лозунги по стените. Сиреч, съобразявам се с храносмилателната система на тракедонистите. Все пак си прав, че като психиатър, който ги лекува ежедневно, вероятно заприличвам на пациентите си. Твоят позив ме навежда на сериозин размисъл, но искам да ти кажа, че имам някакви успехи. Фцата серафимка и боцко, само като чуя за мен и вече сами си пият хапчетата, без да се дърпат, както преди. Сполай за грижата, коментирай при мен, ще ми е доволно приятно...
цитирай
10. letopisec - Да, така е...То кореспондира и с други извори, че от към 491/3 атаките на българите стават системни на юг от Дунав...
10.09.2013 04:31
sandlih написа:
Има е още едно доказателство - приписка в тази хроника : " При императора Анастасия наченаха българите да завземат тази земя, като преминаха от Бдин и първом почнаха да завземат долната земя Охридска, а след това цялата тази земя. От изхода на българите досега има 870 години". А тя е преведена на български език през 1345 г.

цитирай
11. vmir - 8. letopisec,
10.09.2013 10:34
Не съм филолог и може да греша, но това може да се провери, ако евентуално не ме лъже паметта (имам ясен спомен от тогава), в началото на 70 - те години само винителния и евентуално родителния падеж се преподаваха като руски. Именителния и дателния се преподаваха не само като руски, но и като български. Баба ми използваше дателен падеж, без да има каквато и да било връзка с Русия, и макар впоследствие този падеж да беше премахнат от българската граматика, и днес чувам хора да го използват като нея, казвайки: учителу, доктору, човеку, вместо учителят, докторът, човекът. Интересно, че макетата, които зорлем писаха славяни, го казват по-далечно от славянското и по-близко до българското, а именно: учителот, докторот, човекот. Нас ни дави организирана пропаганда, която ни лъже каквото си иска, а ние вярваме ли, вярваме, и за има-няма 20-30 години, повярвахме като в светата истина, че българския език нямал бил падежи поне от няколко хиляди години.
цитирай
12. letopisec - 11. vmir - 8. letopisec,
10.09.2013 14:25
Да, българският език няма падежи, може би с изключение на едно архаично "е", при звателния падеж "Иван-е", "Петр - е", а нас наистина ни лъгаха десетилетия, че отпадането на падежната система е нещо ей така, случва се за има-няма 100-тина години...Що се отнася до макетата, в тяхната правописна реформа "идентитет-ОТ" е внесен именно с цел да се демонстрира, че имат падеж, при условие, че такъв няма. Изкуственото създаване и мимикрия за падежност има конкретна цел, да се покаже, че не е български езикОТ, а славянски. Нали разбираш, че пълния и краткия член в писмения български е също отживелица, която не съществува в устния, но когато преди време акад. Вл. Георгиев повдигна въпросът за реформа, Джагаров от ДържавниОТ съвет се възпротиви, та той с пълен член си римува стиховете човекОТ...
цитирай
13. vmir - 12. letopisec,
10.09.2013 15:23
Вие, филолозите най-добре ги познавате тези проблеми. Аз като лаик отстрани мога само да питам: Защо от векове се казва "БогУ"?
цитирай
14. letopisec - Да, така е...Ортодоксиалното християнство и
10.09.2013 15:55
vmir написа:
Вие, филолозите най-добре ги познавате тези проблеми. Аз като лаик отстрани мога само да питам: Защо от векове се казва "БогУ"?


неговата книжнина, която е на славянски писмен език, е нещо много консервативно. Ако присъствате на литургия и се вслушате в езика на свещенника, ще разберете как се е писало през 9 в. по времето на цар Борис
цитирай
15. vencivvg - Спрежение на глаголи
10.09.2013 15:55
В български език няма падежи,
но за огромно съжаление има спрежение на глаголите.
Това е много объркващо за чужденците изучаващи български. Например :

аз работя
ти работиш
тя/той работи

ние работим
вие работите
те работят

Вместо една дума чужденецът трябва да научи цели шест !
При това окончанията хич не са очевидни.
В английския е лесно - механично слагаме едно 's' при 'he' / 'she' - и готово.

Ако може да се махнат тези спрежения ще е прекрасно.
Повече хора по-лесно ще могат да научат нашия език,
от което ще имаме само полза.
цитирай
16. letopisec - 15. vencivvg
10.09.2013 18:26
Да, именно. За това става дума. Българският език изобщо не е лесен за чужденци, включително славяноговорящи чужденци. Хубавото на българският език е, че е без вокални дълги гласни и е фонетичен. Пишеш както слушаш, не е необходимо спелване...Представяш ли си да учиш всяка дума все едно е йероглиф, както е в английския, напр....хаха
цитирай
17. leonleonovpom - Това, че няма падежи, че всеки звук ...
10.09.2013 21:48
Това, че няма падежи, че всеки звук си има буква, че няма сложни гласни или съгласни според мен говори, че българският е достигнал висша форма на развитие
Пълният член също е доказателство за порядъка в него
А това, че е достигнал такова съвършенство / то е по-точната дума/ е доказателство, че е много стар език и не, че не е славянски, а , че е пред тях
цитирай
18. letopisec - 17. leonleonovpom
11.09.2013 08:45
Учените отдавна са констатирали, че развитието при езиците и развитието в обществото, са две съвсем различни неща. Не може да се каже, че един език е по-съвершен от друг, а що се отнася до старостта на един език, за това си има цяла наука, която изследва диахронните процеси. В областта на индоевропейското езикознание е направено предоволно. Въпросът е имат ли право историците да използват езикознанието за исторически цели, така както е резонин въпросът имат ли право историците да използват генетиката за исторически цели. Отговорът е "да, но като помощни дисциплини на историята". Историческият пантюркизъм е изцяло глотогенетичен, т.е. подменя историята с езиковедски изводи. Опитът генетиката да подмени историята, е също непрофесионален, но за зарибяване на лаици, е важен за стратезите на псевдо-теории в историята. С други думи, историците имат право, но внимателно, да търсят исторически изводи, чрез езикознание и генетика. В този смисъл и аз предлагам да се помисли, след като българският език е граматически различен от всички славянски езици, може ли това да е основание за отговори по отношение произходът на българите?
цитирай
19. rizar - Летописец,
11.09.2013 20:26
във всеки следващ постинг на стенвестника започваш да си противоречиш с някой от предишните .... то и аз го правя.... но поне си признавам , а ти си оставаш , знаеш си определението на Вездесъщия исторически реализъм -б----н май--н .

Защо българите са си писали в своите си извори, че са "приели" земята си по времето на Анастасий, а ти като болшевишки негодяй постоянно навяваш 680 г ???
цитирай
20. letopisec - Неграмотността е поправима, ако се образовате...
16.09.2013 09:13
rizar написа:
във всеки следващ постинг на стенвестника започваш да си противоречиш с някой от предишните .... то и аз го правя.... но поне си признавам , а ти си оставаш , знаеш си определението на Вездесъщия исторически реализъм -б----н май--н .

Защо българите са си писали в своите си извори, че са "приели" земята си по времето на Анастасий, а ти като болшевишки негодяй постоянно навяваш 680 г ???


Българите ясно пишат кога е създадена държавата в Мизия и откога нападат Византия ...Четете Манасиевата хроника и ще се образовате...
цитирай
21. shtaparov - Аристотелис пак е писал купища г...
01.02.2014 13:05
Аристотелис пак е писал купища глупости в коментарите. Точно като македонистите,той цитира комунистическите съчинения за България,а не мненията на древните очевидци. И понеже е на едно мнение с "македонците",няма никакво право да им се сърди за името!
цитирай
22. shtaparov - във всеки следващ постинг на сте...
01.02.2014 13:07
rizar написа:
във всеки следващ постинг на стенвестника започваш да си противоречиш с някой от предишните .... то и аз го правя.... но поне си признавам , а ти си оставаш , знаеш си определението на Вездесъщия исторически реализъм -б----н май--н .
Това за времето на Анастасий I е истина,а същинското Българизиране на Балканите е настъпило хиляди години преди първия грък да припари в Европа!
Защо българите са си писали в своите си извори, че са "приели" земята си по времето на Анастасий, а ти като болшевишки негодяй постоянно навяваш 680 г ???

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472889
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ