Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2013 12:48 - ДЪРЖАВА ЛИ Е БИЛА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ИЛИ "НОМАДСКО ОБЕДИНЕНИЕ"?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 22197 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 21.07.2013 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      На съветската историческа наука дължим много от нещата, които сериозно са повредили правилната представа за ранната българска етногенеза.

image

На първо място това е отъждествяването на династията на хуните Дуло с тюргешките родове „дулуси”, които участват в създаването на първият тюркски каганат.

Все едно Ирник (Ернак, третият син на Атила) от V в. от н.е., упоменат в „Именника на българските канове”, е отишъл в Средна Азия и е станал тюргеш?

image

Плетньова дори смята, че „рода Дуло (Дулу) в Тюрския каганат се борил за власт с управляващият род Ашина” (гл. 2, Хазары, М., 1976).

image

През 1937 г. М. И. Артамонов издава „Очерки древнейшей истории хазар”. Това е по времето, когато Н.Я.Мар разработва хипотеза за произхода на българи и чуваши от Месопотамия. Под егидата на Мар, младият Артамонов пише, че Кубратова България не е вече „раздробена от хуно-български племена”, а е „държава”.

image

През 1950 г. обаче лично Сталин във в. „Правда” посмъртно развенчава теориите на Мар. Езиковедският яфетизъм на Н.Я.Мар наистина има своите слаби страни, но за съжаление, – нещо характерно за тоталитарно общество - заедно с езиковедските изследвания на Н. Я. Мар е натирена и „българската предистория”, която е изпратена от съветските идеолози в планината Алтай.

image

А. П. Новоселцев в „Хазарское государство и его роль в истории Восточной Европы и Кавказа” (М., 1990) повтаря след Плетньова, че Велика България (VІІ в.) не е била истинска държава, а някакво обединение на номадски племена. Те били „племенно-родови обединения”. Същото е мнението и на Плетньова, наричайки държавата на Кубрат с дефиницията „самостоятелно обединение” (гл. 2).

Това да се твърди, че Велика България не е била „държава” става догма, спусната от Москва, пред която и български учени като проф. Рашев и проф. Ив. Добрев чинопреклонно се подчиняват, налагайки си „автоцензура” да не пишат за държава Велика България на Кубрат…

И всичко това при условие, че Псевдо-Захарий Ритор пише още през 555 г. в своята сироезична хроника, че българите на север от Кавказките проходи имат СВОИ ГРАДОВЕ.... "И след Вратите са българите с техния собствен език, езически и варварски народ, и те имат градове.”
Виж тук
history.rodenkrai.com/new/istoricheski_izvori/zaharii_ritor_-_glava_3_ot_kniga_7_i_glava_7_na_kniga_12.html


image




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. aristotelis - Образовайте се хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури, с Курвенската Чалга, Циганите и Азис сте се превърнали в диви макаци!
13.07.2013 13:09
Преподаватели в програмата:
проф. д-р Стойна Пороманска
MGRB592 Странознание - важни административни и културни центрове
MGRB593 Семинар "Атина - губеща се във вековете"
MGRB791 Традиции и обичаи в съвременна Гърция
MGRB892 Бизнес новогръцки език
гл. ас. д-р Екатерина Григорова
MGRB594 Ние и нашето ежедневие
MGRB691 Поглед към гръцкото кино
MGRB792 Гръцките поети нобелисти
MGRB893 Семина "Пелопонес - портокалови градини, аромати и паметници"
гл. ас. д-р Янко Димитров
MGRB595 Магията на гръцката музика
MGRB692 Делова кореспонденция
MGRB693 Семинар "Древна Гърция и малоазийското крайбрежие"
MGRB891 Големите имена в гръцката история
преп. Христина Янисова
MGRB694 Разговорен новогръцки език
MGRB794 Вълнуващият свят на книгата
MGRB793 Семинар "Северна Гърция - древна, елинистична, византийска и нова"
MGRB894 Гръцките медии

цитирай
2. letopisec - 1. aristotelis
13.07.2013 13:48
Всички знаем, че не си грък, а привърженик на тюркската теория за произхода на българите...Това е твое право...Всеки има право и на грешки, все пак...
цитирай
3. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
13.07.2013 14:02
http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html

Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
4. letopisec - И всичко това при условие, че Псе...
13.07.2013 14:05
И всичко това при условие, че Псевдо-Захарий Ритор пише още през 555 г. в своята сироезична хроника, че българите на север от Кавказките проходи имат СВОИ ГРАДОВЕ....
"И след Вратите са българите с техния собствен език, езически и варварски народ, и те имат градове.”
..............................................................................

Нали разбирате, скъпи приятели и ти, тюрко-Аристо, че няма как българите да са тюрки от Алтай, щом през 555 г., в която се появяват за първи път на запад от Волга тюрките на Истеми, българите...имат построени градове...
цитирай
5. aristotelis - А вие сте просто един дълбоко комплексиран................................
13.07.2013 14:07
letopisec написа:
Всички знаем, че не си грък, а привърженик на тюркската теория за произхода на българите...Това е твое право...Всеки има право и на грешки, все пак...
Разбрахте ли така се представяме пред света официално!!!
цитирай
6. aristotelis - Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската....
13.07.2013 15:38
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803) Печат



Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view


Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.

Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
7. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
13.07.2013 15:39
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
8. letopisec - Критика от ФБ на тюрколога проф. Иван Добрев и мой отговор:
13.07.2013 16:50
Profesora Dobrev Стара Велика България освен това е и държава, само че от особен вид и характер, което, разбира се, не може да го проумее единствено А. Комар [2010в], който дори и не подозира, че точно този въпрос отдавна вече е решен и по принцип, и конкретно с оглед на късноантичните и ранносредновековните прабългарски държави, които са ни повече, ни по-малко военно-племенни конфедерации. Военно-племенната конфедерация е втората по ред и по-висшата форма на държава след полиса, града държава, познат още от времето на ранноантичните гърци. При това всяка една територия изобщо не се появява и не възниква отникъде и от нищо, защото тя си е там, където е била и където ще си остане. Щом обаче върху нея се настани даден народ, който е организиран в административно-политическото обединение, наречено държава, то тогава тази територия става конкретно-държавна територия, която заедно със съответното население вече изгражда и образува държавата:
Подчеркнем жестко: “старая (прежняя) Булгария” - это название не государства или политического объединения, а территории, появившееся не ранее нач. VIII в. В VII в. его еще не существовало, поэтому следует помнить об условности этого термина при его использовании в описании событий VII в. [161].
В действителност, аналог наследник на относително-условната централизация в Първата българска държава е формата на ръководство и управление на “държавата” на българите от Източнохунската империя от началото на Новата ера в Централна Азия, където властта на племенните вождове и старейшини по места е автономна до известна степен спрямо централната власт и която форма на управление и ръководство се определя като “додържавна племенна конфедерация”, както е в най-сполучливата според нас представа и терминология на Yamada Nobuo [1982], защото отразява не генезиса или етапа на развитие, а вътрешно-функционалната структура на тази империя и която формулировка, независимо че я приемаме по принцип, ние смятаме за необходимо да конкретизираме като “военно-племенна конфедерация” [вж. и срв. Крадин 2003, 155-159] [Добрев 2005, 76].
И все пак друга не по-малко велика глупост е прабългарите от тази България да се свързват по какъвто и да е начин или пък откъдето и да е чак пък с кимерийците на Омир и така да се и изкарва, че не само всички скити като цяло, в това число и скито-сарматите иранци, но и самите тези кимерийци всъщност били тюркоезичен народ:
Но в других исторических документах древнейший народ, обитавший восточнее Меотиды, назван киммерийцами. Этот народ впервые упоминает Гомер в «Одиссеи»...
Собственно, это подтверждал и Прокопий из Кесарии, когда он указывал, что киммерийцы обитали у берегов Меотиды и в его время, являясь гуннским племенем, назвались утригурами Кроме того, Геродот указывал, что киммерийцы расселились и на южном побережье Черного моря, в районе города Синопы: «Киммерийцы, очевидно, бежав от скифов в Азию, поселились на полуострове, где ныне стоит эллинский город Синопа».
Таким образом, киммерийцы (кимвры, кимбры) принадлежали к скифскому, т.е. к тюркскоязычному народу.
Итак, гунны были древнейшим в Европе скифско-сарматским, тюркскоязычным народом, европеоидного типа, первоначально обитавшим в районе Предуралья. Применительно к древнейшим временам их называли киммерийцами (Ю. Дроздов).
Ето защо през тази епоха Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία-Стара Велика България е и най-голямата и по територия, и по население държава в Европа, а следователно и най-силната и влиятелната сред всички останали [вж. и срв. Артамонов 2011б, 2; Бешевлиев 1981, 21-22; ~*~1984, 7-8,39-45; Добрев 1982, 19-34; Дроздов 2010, 57-66,229; Dimitrov 2010, 23-32; Marquart 1893, 89-91; МихСир, 124; Hebrae, 51; MichSyr_1, 363-364; Moravcsik 1983, 9-10,161-162,169, срв. Йорданов 2000, 167-168; Комар 2010в, 5; Róna-Tas 2009, 1-19; ~*~2010, 219-220].
http://bolgnames.com/Images/East.Bolgars.pdf
преди 12 минути · Харесвам · 1

Kiril Milchev Нормално е да не знаете кои са "историческите кимерийци", всъщност изследванията от последните 25 г. за кимерийците Ви се губят. Да не говорим, че е повече от лаишко смесването и отъждествяването на кимерийци и кимври...Но това както и да е! Все пак нали разбирате, че няма как българите да са тюрки от Алтай, щом през 555 г., в която се появяват за първи път на запад от Волга тюрките на Истеми, българите вече имат построени градове, според Псевдо-Захарий Ритор. Но пък, след като незачитате Прокопий, защо изобщо да зачитаме летописите...Да следваме догми, ок!!!
цитирай
9. apostapostoloff - Псевдо- Захарий много е
14.07.2013 05:08
налитал на мусака!
цитирай
10. sandlih - В отговор на мнението по ФБ на проф. ...
14.07.2013 10:23
В отговор на мнението по ФБ на проф. И. Добрев
В научният свят има една студия на немския проф. Gerhard Deorfer / Герхард Дьорфер (1920 - 2003), който е разностранен и оригинален изследовател на алтайските езици, работил в областта монголските, тюркските (името му е свързано с едно голямо собитие в тюркологията - описването на халаджския език), а също върху тунгуско-манчжурските езици. Завеждал е катедрата по тюркология и алтаистика в Гьотингенския университет. Неговата студия е преведена през 1986 г на руски език под името «О языке гуннов» и представлява особен интерес, тъй като в нея авторът е обсъдил най-полно събраните и натрупани от науката факти и резултати от изследванията на «хунските езици». Методическата задълбоченост на този учен дава несъмнена тежест на неговата аргументация и изводи, за разлика от предположенията и лингвинистичните еквилибристики на други “пишурки” по темата. Основната цел на автора е да изследва връзката между европейските и източноазиатските хуни (Хоуни – Птоломей, Oуни, hunni – Прицак и Иордан, гунни, унни, хун,сюнну – руските и съветски автори, hun или hon – западните автори, xwn – от единствения китайски извор). Авторът разглежда всички известни 20 хунски думи от различни извори; ето тези от Отто Менчан Хелфан - Adamie– името на прислужницата на Керека/ Ерека, съпругата на Атила, balan – името на тъмносивия кон с бяло на предната част на главата му го ноздрите, Elsa – за името на пратеника на Атила в Константинопол; шестте хунски имена при Приск - Adamis, Basich, Eskam, Mamas, Kursich и Oebarsius, като последното име във всички ръкописи се явява като – Oebarsius, за Бледа - Blidas– по гръцки, Bleda – на латински, за съветника на Атила Едекон – Edsecon;, за първия министър на Атила Онегесиус - Onekios на гръцки и Onegesius – на латински и т.н. без да ги изброяваме всичките и двустишие на езика на сюнну от 10 срички на народа хун (xwn), предаваемо с китайски писмени знаци (из «Цзин-шу»): (приблизително означаващо: «Изведете войската, заловете пълководеца»). Това е всичко известно от корпуса с думи на хуните за времето на Атила. След най-обстоен анализ на известното, без да претендирта за истината от последната инстанция, авторът прави заключение, че като се ограничим до хуните от епохата на Атила и империята му, да кажем Панония в V в., до сега не сме в състояние, например, да сравним езика на хуните по времето на Птолемей с езика на хуните на Приск, и от тук не можем да знаем, че са идентични; като същото е вярно и по отношение на кавказските хуни от VI в. В научните среди е известно, че тюрколозите и германците намират тюрки или съответно германци в най-невероятните места по света. Например за тюрките името Аспарух е от тюркски произход, но се оказва, че е от ирански/персийски и в Грузия в техен музей се пази съобщение за сановнически род с това име, чиито представители дълго време са били местни велможи, като е известно, че дори има запазен медальон с образа на един от тях и съответното изписване на името. Между другото не съм срещал, може и да греша поради това, че не познавам подробно всичките му трудове, проф. И. Добрев да се е позовал някъде по тази тема, на труд на световно известния тюрколог проф. Герхард Дьорфер.
цитирай
11. voulgaros - БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ МОН...
14.07.2013 10:45
БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ МОНГОЛЦИ...
БЪЛГАРИТЕ СА САМОЕДИ. И СА ЧАСТ ОТ УГРО-ФИНСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА...НО СА ПРИЕЛИ ЕЗИКА НА ЮЖНИТЕ ТРАКО-СЛАВАНИ - СКЛАВИНИТЕ..

АНТИ--ИЗТОЧНИ..ВЕНЕДИ=ЗАПАДНИ..СКЛАВИНИ - ЮЖНИ !!

АИДЕ, ДА ПОЧЕРПИТЕ ВУЛГАРИ.....РАЗКРИТИ СТЕ ВЕЧЕ !!
ИСТОРИЯТА ВИ Е ИЗЯСНЕНА.
цитирай
12. dinkov - Динков
16.07.2013 00:09
Брей няма спокойствие от видния простак aristotelis. Пък и voulgaros цъфна.
Абе, вашето мнение сте го писали не един или два пъти. Айде престанете да досаждате. Оставете малко на мира да прочетем нещо ново неизвестно. Вие не сте интересни. Ясни сте като бял ден. Айде стига да повтаряте едно и също. Ако имате какво да кажете напишете постинг. Пък може някой и да го прочете.
letopisec не се дразни от тези. Няма как да им спреш бръщолевиците.
Ицко
цитирай
13. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!
16.07.2013 09:16
dinkov написа:
Брей няма спокойствие от видния простак aristotelis. Пък и voulgaros цъфна.
Абе, вашето мнение сте го писали не един или два пъти. Айде престанете да досаждате. Оставете малко на мира да прочетем нещо ново неизвестно. Вие не сте интересни. Ясни сте като бял ден. Айде стига да повтаряте едно и също. Ако имате какво да кажете напишете постинг. Пък може някой и да го прочете.
letopisec не се дразни от тези. Няма как да им спреш бръщолевиците.
Ицко

цитирай
14. aristotelis - letopisec, ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ 2013! Срам ме е, дайте ми съвет.......
16.07.2013 10:35
"Билд": Напливът от бедни българи застрашава социалния мир в Германия

Масовата имиграция на българи и румънци (437 000 имигранти през последните три години) натоварва общините много по-силно, отколкото си мислехме, пише най-тиражният германски всекидневник "Билд". Според Федералната статистическа служба през 2012 г. около 176 000 българи и румънци са дошли в Германия. Това са почти с 30 000 души повече от предходната година (147 000).
Вестникът цитира документ, в който се предупреждава за последиците от имиграцията към Германия. Тя засяга най-вече големите градове: Дуисбург, Дортмунд, Берлин, Хановер, Мюнхен, Манхайм, Офенбах и Франкфурт.
Документът изрично предупреждава за ефектите върху "социалния мир". В повечето засегнати градове се стига до превръщането на порутени, необитаеми имоти в незаконни общежития, замърсяване на площите (мръсни дворове, преливащи кофи за боклук), увеличаване на оплакванията от силен шум рано сутрин, големи трудности в училища с деца от България и Румъния, които не знаят и дума немски. Уличната проституция нараства в много градове заради бедните имигранти, допълва изданието. След 1 януари 2014 г. българите и румънците ще имат свободен достъп до трудовия пазар в германия. Много от тях ще се възползват от пропуск в социалния закон и да кандидатстват напълно легално за детски надбавки и социални помощи. Според експерта Щефан Майер от Християн-социалния съюз злоупотребите с германската социална система под прикритието на свободното придвижване в ЕС трябва да бъдат прекратени: "Ако се налага и чрез промяна на европейските договори."
цитирай
15. letopisec - Благодаря...
16.07.2013 11:09
dinkov написа:
Брей няма спокойствие от видния простак aristotelis. Пък и voulgaros цъфна.
Абе, вашето мнение сте го писали не един или два пъти. Айде престанете да досаждате. Оставете малко на мира да прочетем нещо ново неизвестно. Вие не сте интересни. Ясни сте като бял ден. Айде стига да повтаряте едно и също. Ако имате какво да кажете напишете постинг. Пък може някой и да го прочете.
letopisec не се дразни от тези. Няма как да им спреш бръщолевиците.
Ицко

цитирай
16. aristotelis - Последно нещо, без азбука и писменост една държава не може да е велика а дива и варварска!
16.07.2013 11:15
Последно нещо, без азбука и писменост една държава не може да е велика а дива и варварска.....Академик Проф. Васил Гюзелев, Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.......Славяните и по-късно прабългарските племена идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484721
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ