Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 17:07 - Ат-Табари и Ибн Рушдъ за българите...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 6169 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06.2013 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Най-авторитетният арабски средновековен историк ат-Табари (839 - 923 г.) в своята „История на пророците и царете” (Тарих ар-русул ва-л-мулик) посочва „Бунджар” и „Бурджан”.

        В константинополският вариант на същата книга, т.е. текста на Бел`ами, „Бунджар” (банджар) даже е редактирано на „Булджар”.

image

 
             Непосредствено със сведенията на арабоезичния персийски историк ат-Табари, друг ирански арабоезичен историк ибн Рушдъ (903 - 913 г.) пише, че съществуват три вида българи.

          „Те са три вида. Единият се нарича б. р. сула, другият - ас - к. л., а третият б. л. к. р.”

               „Худад ал-алам” (ок. 982) и Гардизи (1050 - 1059 г.) компилират от Ибн Рушдъ и повтарят същото.

image


    "Ас-к.л.", т.е. Аскал (Есегел, Ишикил) е българска провинция в Приднепровието с особен статут, подчинявала се е на владетеля на гр. Болгар на реките Волга и Кама.

image

 Повече сведения за Аскал (Ишигел) вж тук  
bghistory-letopisec.blogspot.com/2013/06/blog-post_6603.html    

         Това е единият вид българи (ас-к.л.).

         Вторият вид са - „б. р. сул”.

         Така са посочени у Ибн Рушдъ и неговите компилатори.

            Ат-Табари, който е по-добър извор, ги нарича „баланджер”.

image

            У ат-Табари „бунджар” са упоменати само веднъж, докато „баланджер” се срещат в годините по хиджра: 20, 32, 60, 104, 105, 112, 113 и т. н.

       Това не е случайно, бунджар/банджар, на които Кавад плащал данък, според ат-Табари, избягват заедно с аварите-отцепници в Панония, т.е. „банджар” на ат-Табари, са „кутригурите” на византийските  автори.

       А „баланджер”, които остават, според ат-Табари, са очевидно „утигурите” на гръкоезичните византийски късно-антични историци.

image

           Ибн Рушдъ познава баланджер като „б. р. сул”, а на мястото на „бунджар” (ат-Табари) поставя „б. л. к. р”.

             Третият вид българи са бунджар (=б.л.к.р.).

                                      Ас - к. л

                                      Б. р. сул

                                      Б. л. к. р.

                Какъв е извода?

         Фактически, във визията на ат-Табари бунджар изчезват, а баланджер (Артамонов дава данни, че под това име трябва да се разбират „българите”) остават.

           Ибн Рушдъ пък и неговите компилатори дават вече едно по-общо сведение, че българите са „три вида” и „б. л. к. р” не бива да се бърка с „б. р. сул” (баланджер).

 

         Следователно, „б.л.к.р” на Ибн Рушдъ са „бунджар” на ат-Табари, т.е. са същите онези, които други арабоезични извори от Х в., (а и писмото на хазарския цар Йосиф до андалузкия евреин Хасдай ибн Шафрут), наричат - V.n.n.d.r.

 

           Фактически, класическото за гръкоезичните късно-антични извори деление на българите на два вида: кутригури и утигури, е съхранено и тук, имайки предвид, че ас-к.л. е всъщност наименование на страна (Аскал, Ишигел),  а арабоезичните извори правят разлика между страна и народ, посочвайки v.n.n.d.r, като обитаващи именно в страната Аскал.

особено ценен е анализа на Минорски по тази тема

odnapl1yazyk.narod.ru/bulkar.htm     на руски и на английски

 www.kroraina.com/hudud/hud_53_c.html


image

 

              Ибн Рушдъ (Х век): „Мадиар. Между земята на печенегите и земята на българския Есгел лежи първият от краищата на мадиярите.”

              Гардизи и Бакри компилират свободно от Ибн Рушдъ.

image

 

                 Ахмед ибн Фадлан (921 г.) пише: „Друга група била с царя на някакво племе, когото наричаха цар Аскал. Той (Аскал) бе поданик на него (царя на Болгар)”.

image

              И така, бунджар/бурджан и баланджер, са същите онези, които гръкоезичните автори наричат "кутригури" и "утигури".

              Ето защо през Х в. хазарският цар Йосиф, давайки генеалогия на народа си, съвсем спокойно включва патронима на българите "Булгар" сред предците си, а посочва в-н-н-т-р като народа, с който Аспарух мигрира на Дунав.

       А от своя страна, повечето арабоезични средновековни автори, слагат знак на равенство между бурджан (бунджар, в-н-н-т-р) и българите в Дунавска България...

 

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. vmir - Фактически, Аспарух и хората му са малка част от многото народи, наричани "българи".
28.06.2013 13:16
От своя стана, Аспаруховите "българи", от стотици години са били в тесни връзки с населението по днешните ни земи, и след като част от тях с Аспарух се заселват на юг от Дунава, правят държава и я кръщават на името на огромната общност от народи, наричани "българи", по законите и правилата на поданичеството, всички етноси и народи в основаната през 681 година България, стават поданици на държавата си и започват да се наричат "българи" - като кавказците и азиатците, с които нямат много общо извън някогашните контакти, освен еднаквото име.
цитирай
2. letopisec - Писали са си във ФБ с населението по днешните ни земи и затова са в "тесни връзки".
28.06.2013 13:49
vmir написа:
От своя стана, Аспаруховите "българи", от стотици години са били в тесни връзки с населението по днешните ни земи, и след като част от тях с Аспарух се заселват на юг от Дунава, правят държава и я кръщават на името на огромната общност от народи, наричани "българи", по законите и правилата на поданичеството, всички етноси и народи в основаната през 681 година България, стават поданици на държавата си и започват да се наричат "българи" - като кавказците и азиатците, с които нямат много общо извън някогашните контакти, освен еднаквото име.

цитирай
3. vmir - 2. letopisec,
28.06.2013 15:15
letopisec написа:
Писали са си във ФБ с населението по днешните ни земи и затова са в "тесни връзки".


Очевисно по ФБ са координирали действията си с българите. Чел съм свидетелства на древни автори, че населението по днешните български земи поне 150 години преди Адпарух е нападало войската на Византия на връщане от днешна Румъния, за да освобождава пленените отвъд Дунава. Няма как да е ставало без ФБ.
цитирай
4. aristotelis - Събуди се г-н Милчев! Британците за българите.......Внимавайте с балконите и проститутките!
29.06.2013 12:20
“Внимавайте за джебчии в градските центрове и курортите, особено в претъпкани места, като автобуси, влакове и оживени улици”, съветват още дипломатите. Островитяните са предупредени и че рискуват при контакти с проститутки около Бургас и Слънчев бряг, които често ограбвали чужденци. На последния курорт е обърнато особено внимание. “Не вземайте ценности на плажа и внимавайте по слабо осветени пътища на курорта през нощта. Получаването на полицейски рапорт за нещо загубено или откраднато може да бъде бавен и фрустриращ процес”, съветват дипломатите в характерния си прям британски стил. Все пак консулският отдел успокоява, че сериозните престъпления са рядкост и който не се забърква с тези групи, остава назасегнат. В по-разширената информация за България британците са съветвани да странят от улични кучета, особено в глутници, и да карат с изключително внимание по българските пътища, защото са в лошо състояние и се налагат глоби и за малки провинения.
цитирай
5. sandlih - В арабоезичната “Hudud al-Alam”/ ...
29.06.2013 17:35
В арабоезичната “Hudud al-Alam”/ “Областите на света” или “Персийска география” от 372 г.х. — 982 г.Р.Х., анонимният автор е отделил подобаващо място за описание на българите и техните местоживелища в един огромен ареал включващ Балканите, степите северно от бреговете на Черно море и тези между Азовско и Каспийско морета, поречията на реките, които се вливат в тях от север, от север и юг на Кавказ и на североизток до източните брегове на р. Волга. За разлика от другите описани народи, българите са представени с различни племенни имена в съответните им региони на обитаване и с най-характерния им облик на живот. Който прояви интерес, има възможност да се запознае подробно с тези описания в посочения от автора текст. Само за пример ще представя имената на тези племена и някои от описанията за тях.
В описанието за “§.42 Рум” / Източната Римска империя/ е посочено, че на север тя граничи с някои местности на страните “Сакалиба и Бурджа(н)”. Авторът съобщава, че тя има 14 провинции, от които 3 на европейския бряг () и 13 на малоазийския бряг . Повествованието продължава с други съобщения (представям ги на руски език), от които под:
“№ 16 Burjan,… провинция с шахром называемым Фракия, ; это цветущее/благодатное место, весьма облагодетель-ствованное природой, но обладающее малым богатством. В целом же это степь и пахотные земли. Это место благоустроенное и имеющее проточные воды. Это часть Рума платит харадж царю Рума. “
“№18. Булгари - это название народа, живущего на горе Булгари на северо-западе Рума. Они - неверные. Они тоже румийцы, но состоят непрестанно в войне с остальными румийцами. Эти булгари - горные жители, владеющие полями и большим количеством скота. За тях в коментар, преводачът на текста Минорски, пише: “16. и 18. Эти народы отличаются друг от друга не более чем спартанцы от лакедемонийцев. Оба названия относятся к дунайским болгарам, которые кроме того, похоже, будут описаны также как "внутренние болгары" (§ 45) и "V.n.nd.r" (§ 53). (другие…) называют дунайских булгар – Burjan.”
В описанието на “§ 45. Рассказ о стране внутренних булгар. К востоку от нее Mirvat; к югу от нее - море Гурз; к западу от нее - саклабы; к северу от нее - гора Rus. Это страна без городов. Люди мужественные, воинственные и внушающие ужас. Нрав их напоминает нрав тюрков, живущих возле страны хазар. Внутренние булгары в войне со всеми русами, однако ведут торговлю со всеми, кто живет вокруг них. Они обладают овцами, оружием и военным снаряжением. “
В описанието на “§.53. Рассказ о стране V.n.nd.r” е записано: “К востоку от нее - B.radhas'ы; к югу от нее - хазары; к западу от нее - горы; к северу от нее - маджгари (Majghari). Они - трусы, слабые, бедные, и обладают малым количеством товаров”. За последните има различни съобщения за обитаването им. За Гардизи то е в района на големите реки в северо-западната част на Черно море, което се потвърждава и от други източници на арабски, гръцки и латински езици, например в “Атилкузу/Атилкезе” по Константин Багренородни. За тази страна пише и хазарския каган Иосиф (но като W.n.nt.r., a като W.l.nd.r. - Ма’суди, а други като – оногундури/ унугундури и т.н.)
цитирай
6. letopisec - 5. sandlih - В арабоезичната “Hudud al-Alam”/ ...
30.06.2013 11:16
Благодаря за този коментар
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487406
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ