Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2013 11:45 - Изгубените десет израилски колена и българският цар Балас.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 37155 Коментари: 56 Гласове:
6

Последна промяна: 01.05.2013 08:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         През Х в. андалузкият министър Хасдай ибн Шафрут разбира от хорасански търговци, че в Хазария се проповядва юдейската религия. Това го хвърля в неистов смут и той след много усилия успява да изпрати писмо до хазарския цар Йосиф, питайки го за родословието му. 
..............................................................................
    "Десетте изгубени колена" (асерет ха-шватим) са онези от дванайсетте които се отделят от култа в Соломоновия храм в 928 г. пр.н.е. след разделянето на Давидовото царство (или Соломоновото царство) на две - чрез отделянето от него на северното Израилско царство при управлението на Ровоам.
image

Спорно
 е в херменевтиката как да се тълкува Библията за тези "десет изгубени колена". Формалистите ги търсят и до днес, а онези които предпочитат алегоричното тълкувание на Стария завет съзират в понятието всички онези колена без юдовото и част от вениаминовото, последните останали верни на централизирания култ и на свещения текст на скрижалите.
............................................................................

      Йосиф през Х в. отговаря, като му съобщава, че водят произхода си от Тогарма. Сред потомците на Тогарма, той съобщава, че са и българите.

image

Тогарма съответства на асирийския топоним Tilgarimmi в Melitene, посочен при Саргон II (722-705 г. пр.н.е. ) заедно с Kammanu и Sinaheribom и заедно с Hilakku. Но името на библейския Тогарма със сигурност обхваща по-голяма територия и както посочи Gesenius (Buhl, ор. cit, стр. 870) в нея е включено и Урарту. Емблематично за този извод е, че в библейските текстове, в които се споменава Тогарма (изключение прави I Хрон., I, 6, Езекиил XXVII, 14 и XXXVIII, 6), напълно отсъства  Урарту. 

             На въпросът на Хасдай как са приели юдаизма, Йосиф дава сведение за някакъв Булан, който бил положил началото.

         Същевременно истинска религиозна талмудиска реформа, според Йосиф, станала чак при хазарския владетел Обадия, който не е упоменат за непосредствен наследник на Булан, а за негов потомък.

         Прави впечатление, че Йосиф дава сведение за някакви стари книги, които се намирали  близо  до кавказкия гр. Семендер  (около дн. Махачкала в Дагестан)  в някаква еврейска кинеза, която била в пещера.

      Прави също така впечатление, че Булан не е еврейско име.

image

    И още нещо (постоянно пропускано от изследователите): кореспонденцията между Йосиф и Хасдай  е от ок. 960 г., според учените.
           Йосиф упоменава, че дейността на Булан била преди „340 години“, т.е. преди 620 г. от н.е..

             По онова време обаче няма Хазарска държава
(?), а Орган и Кубрат подготвят освобождаването на „древна Велика България“ на Ирник, превзета през 565 г. от тюрките на Истеми.

image

 image        

        Особено интересно е какво приписва Йосиф на Булан: той нападнал на юг от Дарялския проход и превзел страната „Ар-д-вил“, това е старото име на Азербайджан…
            Там Булан получил две торби: едната със сребро, а другата със злато…Йосиф описва всичко това, като обещание, което еврейския бог дал на Булан
(?) .

            Но от кого, ако се върнем на почвата на историята, е взел Булан това сребро и злато? Това налог и данък ли са, кой му ги е дал? По какъв повод?

         Териториите на юг от Кавказ в онова време са под протектората на Персия.

       Всъщност, да не би пък Булан да е една и също личност с упоменатият от летописецът  Йоан Малала (ок. 491 - 578)  хунски цар Балах?

           Да припомним!

         Към краят на 496 г. положението на Кавад (488-496 и 499-531) на персийския трон в столицата Ктезифон, е станало толкова опасно за него, във връзка със залитането му към маздакиската ерес, че той избягва при хунския цар и сестра си.

imageмонета на Пероз

         Това е същият хунски цар, който през 484 г. убива баща му Пероз (459-484), превзема Персия и се омъжва за сестра му Аспеведа, която Малала нарича само "Воа", без "аспа" (което е кон), но пък Малала казва, че тя е предвождаща, т.е. пак  язди, но името й явно не е Аспе-Веда, както мисли Прокопий, а Воа, както казва Малала.

            Та тази Воа имала мъж, хунския цар, който през 527 г. е вече починал, когато Юстиниан І (527-565) , току-що стъпил на трона на Византия, изпраща посолство при хуните. Покойният мъж на хунската царица Воа, според Малала, се казвал Балах...

image

       Апропо, след 484 г. на персийския трон до 488 г. е...Балас (Прокопий, Агатий), Балаш (Йешу Стилит).

          Наше проучване показа bghistory-letopisec.blogspot.com/2012/05/ephthalites.html, че е верно сведението на Прокопий Кесарийски, че след убийството през 484 г. на персийския цар Пероз, "две години бяха персите под властта на тия варвари". По това време на трона е именно Балас.   

      Ако той е хунския цар, както става ясно от Малала, тогава Персия е била под управлението на чужд протекторат от хуно-българите на Ирник, наричан, както става ясно от преписите на поп Йовчо: "Волек, Лимберт", като последното е несъмнено "прозвище за Освободител"...
        През 488 г. Балас предава трона на Персия на брата на жена си, Кавад, подтикнат и от зараустрийското жречеството, което постоянно повтаряло, че трона е даден от бога само на рода на Сасанидите...



       Да се върнем на легендарният  Булан, от еврейско-хазарската кореспонденция между хазарския цар Йосиф и андалузкия евреин Хасдай ибн Шафрут през Х в.!

     Авраам Фиркович (1787-1874) e един от най-известните караими на Евпаторската община. Именно той след 1834 г. изнамира пълната, т.е. пространна редакция, на писмото на Йосиф до Хасдай ибн Шафрут.

image

          Според Фиркович, евреите караими, които не са равинисти, са дошли на Кавказ и Крим още през VІ в. пр.н.е. Те не са съпричастни към убийството на Христос, твърди Фиркович.  Те – допълва той, базирайки се на архиви - са част от т.нар. „Десет изгубени колена“ израилтяни.
          Кембриджкият документ от Х в.  също потвърждава, че преди талмудиската реформа на Обадия, е имало доста евреи, които са спазвали някои основни моисееви закони, като за обрезанието, почитането на съботата и др.

         Изселени били тия израилтяни, според Фиркович, от „асирийския цар Саламансар през 721 г. пр.н.е. от Самария“. Тези колена, след погрома над Асирия от страна на Вавилон и Мидия през 608 г. пр.н.е.
(Хрониката на Геда),  мигрирали по времето на „цар Камбузи през VІ в. пр.н.е.“ (вади данни от караимските архиви Фиркович) в посока на Крим…
          Очевидно, евреите между Кавказ и Азовско море са под властта на кимерийските царе, които след VІ в. пр.н.е. се връщат на север от Урарту, след краят на военната им хегемония през VІІІ и VІІ в.в. пр.н.е. в Мала Азия... 

image

image

      Тази част от еврейската история, именно защото караимите са секта, спрямо ортодоксалния юдаизъм, винаги е пренебрегвана… Но от караимските архиви научаваме, че евреите от древни времена са поданици на кимеро-българите на север от Кавказ.

        През VІ в. от н.е. арменския историк Мовсес Хоренаци дава следното сведение, което заема от Мар Абас Катина, сирийски автор от ІІІ в. от н.е. . В кн.ІІ, гл.9 на своята арменска история, Хоренаци пише:  ”В дните на Аршак възникнаха големи смутове в пояса на великата планина Кавказ, в Страната на българите. Много от тях се отделиха , дойдоха в нашата страна и  се заселиха за дълго време под Кола /Kogh/, на плодородна земя, обилна на хляб.” 

          Давайки същото сведение за Аршак, син на древния патрански цар Валаршак от ІІІ/ІІ в.в. пр.н.е., арменския историк от краят на ІХ в. Ованес Драсханакертци, в гл. ІV на своята книга „История на Армения“, пише следното:  „Во время его [царствования] кое-кто из евреев, живших в земле булкаров, что в ущельях Кавказа, отделились и пришли, поселились у подножья Кола.“ /Между другото, формата „булкар“, т.е. с „к“ , е белег за персоезичен произход на името на българите./

         Фактически, между двете сведения няма особено разминаване, освен това, че в страната на българите, са живеели и доста евреи. Както пише, Теофан през ІХ в., базирайки се на летопис от края на VІІ в., когато Хазария превзема Велика България, във Фанагория е имало голяма диаспора на евреите…

         Описвайки „древна Велика България“ от втората половина на VІІ в., Теофан сочи: „На източните брегове на Боспор Кимерийски, зад гр. Фанагория, освен евреи, живеят много народи.“

          И така, в посока на Кавказ и Крим е имало няколко миграции на евреи. 

     Несъмнено първата е свързана с легендарните изгубени израилски колена и река Самбатос (неслучайно очевидно брата на Кубрат носи името "Самбат", и е известен в латинските летописи, като "Само"), втората очевидно е от Персия в края на 4 в. от н.е., едва третата вълна са талмудисти и тяхното присътвие в Хазария се свързва с юдаизма на Обадия от 8 в. от н.е.

              А Булан?

        Ако той е легендарния хунски цар Балах/Балас, бихме могли да очакваме, че древните евреи, като негови поданици, са го запознавали с ценна литература, като напр. „Книгата на Нох“, която има само български, етиопски и открит в Кумран наскоро още един екземпляр.

           Може дори да очакваме, че този велик български цар  има надгробие с древноеврейски букви?

            И наистина във "Вестник древней истории",  №1, от 1993 г. на с. 66 в статията на Д.И.Даньшин „Фанагорийская община юдеев“, има едно изключително интересно сведение за надгробие с древноеврейско писмо на „сарматското име в гръцка форма – Балакос“,  датирано от V/VІ в.в.




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. aristotelis - /Между другото, формата „булкар“, т.е. с „к“ , е белег за персоезичен произход на името на българите./
29.04.2013 12:21
.....повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
2. aristotelis - През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход.
29.04.2013 12:22
Генерално консулство на Република България Солун, Република Гърция
http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html

През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

КОНТАКТИ

Генерално консулство на Република България в Солун, Гърция
Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1
Пощенски код: 54643 Солун
Телефон:
+30 2310 829210
+30 2310 869 495
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6973 550 133
Факс: +30 2310 854 004
E-Mail: Consulate.Thessaloniki@mfa.bg
цитирай
3. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
29.04.2013 12:23
http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html
Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
4. letopisec - През 1955 г. във Вестбаден излиза ...
29.04.2013 12:24
През 1955 г. във Вестбаден излиза проучването на украинския изтоковед О. Притцак (7.04.1919-29.05.2006) Pritsak, Omeljan. 1955. “Die bulgarische Fürstenliste und Sprache der Protobulgaren”. Ural-altaische Jahrbücher 26, 1-3. Wiesbaden. (http://www.kroraina.com/bulgar/pritsak_bf/index.html), в което той се опитва глотогенетично да свърже произхода на хуно-българите със средно-азиатския народ Хсионг-ну. Базирайки се само на "Именникът на българските владетели", Притцак общо взето преповтаря тезата за изконно тюркоезичие на прабългарите. Година преди това, пред 1954 г., Притцак, без да се съобразява с новото развитие на хунологията при учени като Томпсън и Хелфен, публикува само на езикови основания разбирането, че китайските хсионг-ну и хсионг-пи свободно са обикаляли през Европа и че дори родът на Атила, не бил от хсионг-ну, но от пра-монголите хсионг-пи (Pritsak, Omeljan. 1954. “Kultur und Sprache der Hunnen”. Festschrift für D. Cyževškyi zum 60. Geburtstag. Berlin, 238ff.)

След като през 1973 г. в Калифорнийският университет излезе монографията на Ото Менфен-Хелфен "Светът на хуните" (http://books.google.bg/books?id=CrUdgzSICxcC&printsec=frontcover&hl=bg#v=onepage&q&f=false), в която аргументирано, на базата на летописи и археология, се отрича произхода на европейските хуни да има нещо общо с китайските хсионг-ну и изобщо със Средна Азия, О. Притцак отказва да пише повече на тази тема и се занимава с произхода на руснаците и с евреите, които според него основали Киев през Х в.
цитирай
5. letopisec - Според най-големият учен хунолог ...
29.04.2013 12:28
Според най-големият учен хунолог от ХХ в. Ото менхен-Хелфен, хуните упоменати през ІІ в. от Птоломей, не са тюркоезични и произхождат от българите...Истината не може да се скрие, едно време комунистите не допускаха литература и говореха приостотии и догми за нашата древна история. Днес, въпреки, че тюрколозите нямат и намерение да преведат Хелфен на български, ние трябва да сведем глава пред този професор от Калифорнийския университет, който единствен в света е проявил загриженост към българския произход...Не ми цитирай комунистически слуги на Москва, око може аристотелис...
цитирай
6. aristotelis - Ще ме умориш от смях!
29.04.2013 12:46
letopisec написа:
Според най-големият учен хунолог от ХХ в. Ото менхен-Хелфен, хуните упоменати през ІІ в. от Птоломей, не са тюркоезични и произхождат от българите...Истината не може да се скрие, едно време комунистите не допускаха литература и говореха приостотии и догми за нашата древна история. Днес, въпреки, че тюрколозите нямат и намерение да преведат Хелфен на български, ние трябва да сведем глава пред този професор от Калифорнийския университет, който единствен в света е проявил загриженост към българския произход...Не ми цитирай комунистически слуги на Москва, око може аристотелис...

цитирай
7. letopisec - През 1939 година в град Кизил Яр ж...
29.04.2013 12:46
През 1939 година в град Кизил Яр живее Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулин, който е роден през 1916 година.


Може би един от неговите един предтечи е бил караим.

Караимите са тюркоезични израилтяни, които за разлика от останалите евреи, извеждат своя произход от Тогарма, а не от прародителя Евер. Те имат собствени молитвени домове и по особени ритуали.

През 1783 година Русия присъединява към своите територии Крим. Караимите живеят именно там, най-голямата караимска община е била в Евпатория.

Попадайки под руска власт, на караимите първоначално са наложени същите граждански и стопански ограничения, каквито тогава Русия законодателно е налагала върху всички евреи. Едва към 1839 година караимската община ще прави постъпки пред генерал-губернатора на Новорусийската област граф Воронцов, за да доказва, че караимите не са евреи.

Евпаторската община натоварва А. С. Фиркович да се заеме с доказателствата.

През 1872 година Фиркович издава книга, в която обосновава, че караимите са били някога хазари. По-интересно е обаче друго. В търсенето на доказателства Фиркович открива в личните архиви на караимските семейства огромен брой ценни за историческата наука средновековни ръкописи. Най-популярната реликва от колекцията на Фиркович е разширената редакция на писмото от Х век на хазарския каган Йосиф до андалузкият министър, евреинът Хасдай ибн Шапрут.

Оказва се, че караимите съхраняват ръкописи, които мнозина историци смятат, че са безвъзвратно изгубени, вследствие монголо-татарското нашествие от ХІІІ век.









Семейството на Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулин от гр. Кизил Яр притежава до 1939 г. волжко-български свод от исторически средновековни ръкописи, преписан и оформен през 1680 г. от Бахши Иман, секретар на феодала Джагфар. Сводът съдържа историческият труд от ХІІІ в. на Баба Худжей „Барадж Тарих”, както и още няколко текста от ХVІ в.


През 1938 година Ибрахим е истински уплашен от възможността да бъде арестуван, понеже семейството му притежава староръкописни книги на арабица и решава да преведе каквото може на руски език. През 1939 година той, като съвестен съветски гражданин, съобщава на НКВД (КГБ), че има ръкописи на арабско писмо и иска да ги предаде на властта. Чекистите веднага обискират къщата му, за да не е укрил нещо.

Както съобщава по-късно неговият племенник Ф. Нурутдинов, чекистите „работещи по точни инструкции” не обърнали внимание на рускоезичните тетрадки на вуйчо му. Заповедта „от горе” била да се конфискуват само ръкописи с арабско писмо.

Така съдържанието на свода „Джагфар тарих-и” било съхранено, но на руски език.

В края на ХХ век племенникът Ф. Нурутдинов, възползвайки се от горбачовата перестройка, успява най-накрая да издаде по частен път голяма част от рускоезичният текст на „Джагфар тарих-и”, преведен и подготвен от вуйчо му Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулим, който загива през 1941 година във Втората световна война.
цитирай
8. aristotelis - Софийски университет "Св. Климент Охридски" комунистически ли е?
29.04.2013 12:49
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Бакалавърска програма Тюркология

Специалност тюркология дава основни знания по езика в неговото историческо развитие и съвременно състояние. Студентите се запознават с тюркските и алтайските езици, които са родствени на турския, и добиват представа за мястото му в системата на езиковото родство. Студентите получават знания и по много важните за България проблеми за ролята на прабългарския субстрат във формирането на българския език, както и за същността и значението на турските диалекти.
Завършилите могат да работят като преводачи, журналисти, редактори, говорители в радиото и телевизията, екскурзоводи, сътрудници в различни държавни учреждения, фирми, туристически обекти, обществени организации, библиотеки, музеи, книгоиздателства и други културни институти. Специалността осигурява и педагогическа правоспособност. Бакалаврите тюрколози могат да продължат образованието си в магистърските степени на различни факултети.
цитирай
9. aristotelis - ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ АНДРЕЙ КИРЯКОВ
29.04.2013 13:01
Днешните славянски езици са близки както по своята граматична структура, така и по речниковия си състав. Но докато първото не важи в пълна степен, особено при разглеждането на един аналитичен език, какъвто е българският, близостта по речников състав е очевидна. Това нагледно може да се проследи при съпоставяне на едни от най-често употребяваните думи в ежедневието при различните славянски езици:
Украински лiто дiм один брат сестра жити пiць возеро
Белоруски лета дом адзiн брат сястра жыць пити возера
Сръбски льето дом jедан брат сестра живети пити jезеро
Полски lato dom jeden brat siostra zyc pic jezioro
Чешки lеto dum jeden bratr sestra ziti piti jezero
Български лято дом един брат сестра живея пия езеро

Руски земля осень ночь солнце звезда ветер река
Украински земля осiнь ноч сонце (зiрка) вiтер рiка
Белоруски земля восень нiч сонца звязда вецер рака
Сръбски земльа jeсен ноч сунце звезда ветар река
Полски ziemia jesien noc slonce gwiazda wiatr rzeka
Чешки zeme (podzim) noc slunce hvеzda vitr reka
Български земя есен нощ слънце звезда вятър река

Руски вода рыба снег зима голова горло город
Украински вода риба снiг зима голова горло (мiсто)
Белоруски вада рыба снег зiма галава горла горад
Сръбски вода риба снег зима глава грло град
Полски woda ryba snieg zima glowa gardlo (o)grоd
Чешки voda ryba snih zima hlava hrdlo hrad
Български вода риба сняг зима глава гърло град
цитирай
10. aristotelis - В предложените модели на т. нар. ...
29.04.2013 13:17
В предложените модели на т.нар. индоевропейско езиково дърво българският език намира своето място сред сродните т.нар. славянски езици, основни съвременни представители на които са полски, чешки, руски, белоруски, украински, словенски и сърбохърватски език и други (прил. 1).
Този факт едва ли подлежи на преразглеждане или на промяна. Спорове по този въпрос могат да се провеждат дотолкова, доколко е правилно разграничението на три вътрешни подгрупи в това семейство - западнославянска, южнославянска и източнославянска (или проторуска), какви са вътрешните прилики и разлики между отделните езици, доколко е правилно причисляването на българския към групата на южнославянските езици и т.н. Като цяло обаче, родството между изброените славянски езици е несъмнено и се дължи на един общ език-основа, изучаването на който, впрочем е от изключително значение както за самите славянски езици, така и за изучаването на всички съвременни индоевропейски езици.
цитирай
11. letopisec - "Старобългарски" се ...
29.04.2013 13:49
"Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., а към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно, че българския език е малко по-различен от писменият старобългарски, който е славянски....

Българският е аналитичен и има по-особена глаголна система.

Българския език и днес е "екзотичен" спрямо останалите славянски езици, понеже независимо от близката лексика с тях, (а и с останалите индоевропейски езици) няма падежи, каквито има в останалите славянски...

Всъщност, само българския и неговия диалект македонския, са без падежи...

Да се твърди, че аналитичния ни език днес е същия като тракийския, означава да се отрича, че писменият старобългарски е език на средновековната българска култура...

Да се твърди, че глаголицата е създадена от Урфила, означава да се твърди, че Кирил и Методий не са свързани с българската история...



Коптска икона на бр. Св.Св. Кирил и Методий, чийто култ в Египет е възстановен с налагането на арабския език...


Разликата в граматично и падежно ниво между българския и останалите славянски езици е повод да се търси, кой е този език, близък до славянските, който обаче е имал собствена граматична история....

Такъв език, според Леман-Хаупт е бил кимерийския...




( По Леманну-Гаупту, язык киммерийцев мог быть «потерянным звеном» между фракийским и иранским языком. Георг Хольцер [Prof. Dr. Georg Holzer. Entlehnungen aus einer bisher unbekannten indogermanischen Sprache im Urslavischen und Urbaltischen (=Sitzungsberichte der Philosophisch-Historischen Klasse der österreichischen Akademie der Wissenschaften, 521. Band), Wien 1989 (Habilitationsschrift). Das Erschließen unbelegter Sprachen. Zu den theoretischen Grundlagen der genetischen Linguistik (= Schriften über Sprachen und Texte, hrsg. von G. Holzer, Bd. 1), Peter Lang, Frankfurt am Main/ Berlin/ Bern/ New York/ Paris/ Wien 1996.georg.holzer@univie.ac.at; Seite an der Universität Wien;http://www.oeaw.ac.at/balkan/] выдвинул гипотезу существования отдельной индоевропейской ветви, которую он отождествил с киммерийцами. Он обратил внимание на ряд балтийских и славянских слов, в которых нарушаются регулярные соответствия с индоевропейскими языками. Слав. *poto (> рус «путы») и лит. pantis (путы) — по правилам соответствий должны восходить к и-е *pent-, но такого корня в и-е языке нет. Есть *bhendh- («связывать»), откуда нем. binden (связывать), > нем. Band (лента) > рус. бант. Слав. *tes-to (тесто) похоже на причастие от и-е *dheigh- (месить тесто, ср. нем Teig), но корня *teik- в и-е тоже нет. Слав. *trotъ, лит. tranas (трутень), тогда как в и-е название трутня восстанавливается не как *tron-, а как *dhron- (напр., греч. θρώναξ — дронас). И тому подобное.
Хольцер рассмотрел значительное количество слов вместе и обнаружил, что эти отклонения от стандартной системы сами по себе образуют систему.)

Създаването на писмения славянски език от бр. Св. Св. Кирил и Методий е исторически факт.

Техните ученици намират прием в България при Борис.

Дотогава дипломацията на Борис е успяла вече да създаде собствена архиепископия, вследствие отказа на българите на VІІІ Вселенски събор да са към Римската църква. Константинопол дава български архиепископ, но Борис продължава делото по автономия на българската църква, като въвежда с помощта на Кириловите ученици като писмен език славянския....

Славянския явно е бил много близко лексически до българския, който обаче се е различавал граматично от него...

През ХІІ/ХІІІ в.в. се оказва, че се пише по начин, по който не се говори...

Речта на българските поданици, все повече се отдалечава от изкуствено въведения писмен славянски, който има много падежи и разни двойствени числа...

Патриарх Евтимий прави цяла книжовна реформа, за да върне писмения в правилата на кирило-методиевата книжовна норма, но не успява...

Константин Костенечки също не успява в България с реформата на езика, но най-изненадващо успява в Сърбия, където хората, понеже са славяни, си говорят с падежите и няма "нарушение словесъ"....

И така, българския език е очевидно лексикално близък до славянския, но не и граматично...

Историческата граматика и диахронните особености на един език, са нещо което не може да се случи просто ей така и за нула време...Помислете!!!


Езиковедите са посочили различната граматична история/диахрония на българския, въпрос на мета-езиковедски анализ е дали може да се търси на основата на това, различна етническа субстанция (???).

Единствено Вл. Георгиев имаше доблестта да се опълчи и да каже, че нашия език има два етапа на развитие, а не три, както и до днес се учи в университетите.....



Първият етап е писмения старобългарски преди ХІІ/ХІІІ в. в. А вторият етап, е въвеждането, при това видимо, на аналитизъм в писмения български след ХІІІ в.....

Това е...
цитирай
12. aristotelis - Ако се чувстваш щастлив като ким...
29.04.2013 14:20
Ако се чувстваш щастлив като кимериец, приемете моите поздравления !
цитирай
13. aristotelis - V същност и сърбите са кимерийци, ...
29.04.2013 14:25
V същност и сърбите са кимерийци, след като се разбирам с тях чудесно без да знам нито една дума на "сръбски", или имаш нещо против ?
цитирай
14. aristotelis - Народ който се срамува от истинс...
29.04.2013 14:34
Народ който се срамува от истинското си минало няма бъдеще! Европа, се подиграва на българите от циганска гледна точка, Sparotokvski, от тракийска гледна точка а ти от кимерийска! Позор и срам!
цитирай
15. letopisec - Моите чувства нямат нищо общо с историческите ми проучвания, които
29.04.2013 15:09
aristotelis написа:
Ако се чувстваш щастлив като кимериец, приемете моите поздравления !


крайно време е, да премахнат внушаваната от вън патина на българското историческо минало, което е самороден метал, чист и златен, без примеси от сърби, траки и тюрки...
цитирай
16. aristotelis - Защо използваш 25 побългарени гръцки думи за да се изразиш?
29.04.2013 15:25
Система, догми, Граматично, аналитичния, Кирил и Методий, икона, история, дипломацията , архиепископия, автономия , лексически, Евтимий, диахронните, мета-, етническа , аналитизъм , архиепископ, алегоричното, Емблематично, библейските, трона, архиви, хегемония, ортодоксалния , ................
цитирай
17. aristotelis - Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.
29.04.2013 15:27
letopisec написа:
aristotelis написа:
Ако се чувстваш щастлив като кимериец, приемете моите поздравления !


крайно време е, да премахнат внушаваната от вън патина на българското историческо минало, което е самороден метал, чист и златен, без примеси от сърби, траки и тюрки...


40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
18. aristotelis - Защото.....Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи.
29.04.2013 15:28
aristotelis написа:
Система, догми, Граматично, аналитичния, Кирил и Методий, икона, история, дипломацията , архиепископия, автономия , лексически, Евтимий, диахронните, мета-, етническа , аналитизъм , архиепископ, алегоричното, Емблематично, библейските, трона, архиви, хегемония, ортодоксалния , ................

Защото.....Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи.
цитирай
19. aristotelis - Мога да ти преподам гръцки език, ...
29.04.2013 15:31
Мога да ти преподам гръцки език, така ще си научиш по-добре български!
цитирай
20. letopisec - Изглежда ме бъркаш с някой, аз съм възпитаник на гръцката култура, но ти нямаш нищо общо с нея...
29.04.2013 16:50
aristotelis написа:
Система, догми, Граматично, аналитичния, Кирил и Методий, икона, история, дипломацията , архиепископия, автономия , лексически, Евтимий, диахронните, мета-, етническа , аналитизъм , архиепископ, алегоричното, Емблематично, библейските, трона, архиви, хегемония, ортодоксалния , ................

цитирай
21. olivie - Геном
29.04.2013 19:13
Най - древният изолиран ген е българският. Сега се прави за 15 мин., по отпечатък от палец. И не лъже. И "елините" и "евреите" и "турците" не се подлагат на изследването, че най - вероятно ще се окажат българи. Затова приравняват религия с националност. Друго си е славното измислено минало.... Само че по този въпрос живеем в последните времена на лъжата.
цитирай
22. aristotelis - Рано или късно olivievski, историческата мастурбация се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!
29.04.2013 19:31
olivie написа:
Най - древният изолиран ген е българският. Сега се прави за 15 мин., по отпечатък от палец. И не лъже. И "елините" и "евреите" и "турците" не се подлагат на изследването, че най - вероятно ще се окажат българи. Затова приравняват религия с националност. Друго си е славното измислено минало.... Само че по този въпрос живеем в последните времена на лъжата.


Здравей, olivievski - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!
цитирай
23. danailvdimitrov - до гръцкия колега aristotelis - промяната в граматиката на българския език е направена през Възраждането
29.04.2013 21:33
под влияние на русофобите и чуждопоклониците:

Петър Берон (наложил отпадането на падежните форми в учебните пособия)

Неофит Рилски,Неофит Бозвели и Васил Априлов- премахнали изучаването в училищата на (1000 г. без прекъсване) църковно-славянския т.е старобългарския, а също псалтира, евангелието и часослова.

Така "тайно и полека" се видоизмени съвременния български език който вече няма нищо общо със старобългарския.( Подобен успешен опит имаме в наши дни с македонския, а преди това с румънския който до 1821г продължава да има около 80% българска лексика) [ Така, че не е чак невъзможно да бъде променен изикът на един народ. Ето българите в Северна Гърция днес говорят на гръцкщи но не са гърци.]

Но ако се четат старите хроники от IX,X,ХIV, XVI векове всичко си е на мястото.

Там българският език, който е класически език на славянството е еднакво разбираем и за сърби и за руси и за украинци .За това те векове наред го преписват без да променят нищо, абсолютно нищо!!! Чак до реформата на протестанта-германофил Петър Първи.(по данни на руски историци в Русия се е ползва основа от български богослужебни книги в размер на около 80000 еденици чак до 16 в)

Ако търсите друго обяснение за повсеместното разпространение на писмената форма на българския език из целия славянски свят , и особенно ако сте го намерили вече,моля да го споделите.

Поздрави!
цитирай
24. kostelo - Лика-прилика сте си Летописец и ...
29.04.2013 22:44
Лика-прилика сте си Летописец и Аристотелис. Театро разигравате. Наистина ли си въобразявате, че някой ще се хване на тези евтини номера? Целта ви единствено е да отричате тракийския произход на българите, да ги изкарвате чужденци в собствената им земя, докато такива са именно гърците-африкаци в Гърция!
Да, плювайте по Спароток, но спрямо него вие сте джуджета.
цитирай
25. olivie - danailvdimitrov - до гръцкия колега aristotelis
29.04.2013 22:50
Оставете го да си чеше ташаците, че с чесането на езика нещо не му се отдава.
цитирай
26. aristotelis - kostelovski, olivievski, Омир е преведен от старогръцки почти на всичките литературни езици.
29.04.2013 23:22
Текстът е публикуван в Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичкитe родове съчинения, с приложение на кратки жизнеописания на най-знаменитите списателе, съставиха И. Вазов и К. Величков. Част ІІ, Поезия. Книжарница на Д. В. Манчов, Пловдив - Свещов - Солун, 1884.
http://theseus.proclassics.org/node/164

Иван Вазов, Омир (преводачески увод)
ОМИР

Из всичките велики имена, които вековете са прославили, ни едно не свети тъй бляскаво, както името на старий Омира. За древните, и за елините, Омир беше повече нещо, отколкото само поет; той беше отец на поезията, славен представител на народний гений, верен отклик на древните предания, вдъхновен разказвач на великите събития на миналото, животворен източник на всичко прекрасно и истинно.

Неговите безсмъртни произведения, пени по общите места, разгледвани от философите, изучвани от поетите, тълкувани от многобройни поколения критици, запечатаха в умовете удивление към старогръцката литература, пълна с сила и живот.

Двете поеми, които хвърлят такъв непомрачим светлик връз лицето на Омира, са „Илиада“ и „Одисея“. В първата се описва обсадата от гръцките царета на малоазиатский град Троя; а във втората скитането на Одисея подир разорението на казаний град. В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта. Езикът, на който са писани двете споменати поеми, е старото гръцко ионическо наречие, обогатен с голямо число образи, речи и поетически изражения: слогът Омиров е обикновено лесен и чудно ясен, както и мислите му.
Но мнозина от древните се силеха да налучат там някой скрит смисъл, някаква алегория.
Освен поменатите две поеми Омир е написал и третя – хумористическа Ватрахомахия, или боят на жабите.

Омир е преведен от старогръцки почти на всичките литературни езици.
цитирай
27. aristotelis - kostelovski, olivievski, През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите......
29.04.2013 23:29
През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите:

"Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."
цитирай
28. aristotelis - kostelovski, olivievski, Сега на дърти години, гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка....
29.04.2013 23:33
Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на ОФ. Каква голяма илюзия,всичко се срина.Ограбиха ви идеалите.Сега на дърти години,гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка,как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.
цитирай
29. aristotelis - danailvdimitrov, Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи
29.04.2013 23:41
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
30. kostelo - :)
29.04.2013 23:47
Ар... и т.н. - няма значение,
ти си малоумник:)
И децата знаят, че качествените хора в Гърция не са и гърците. С очите си видях какви са - хилави, мързеливи пушачи на цигари и канабис. Това са. Не, че се радвам, но това са. А ти си изпий хапчетата.
цитирай
31. olivie - Това за хапчетата е вярно, aristotelis
30.04.2013 00:17
Един безплатен съвет - сърбежът по ташаците може да е признак на диабет, щом няма външно нищо. Диабетът е едно от малкото заболявания дето се хващат от безсилна злоба. Все пак с толкова дълъг език пробвайте да ги оближете и ще получите облекчение на мъките, които ви терзаят. Хем и блогът ше почине от вас, хем и ще проверите дали са два, или четири, ако някой ви е издебнал като се навеждате.
цитирай
32. aristotelis - olivievski, НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ЗА ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!
30.04.2013 08:58
Българи, арестувани в Брюксел по време на кражба
Нашенците се опитвали да вземат полицейски баражи
Български граждани са били арестувани посред бял ден в идеалния център на Брюксел, докато се опитвали да откраднат метални полицейски баражи, съобщи вестник "Дерниер йор". Крадците, които пристигнали на местопрестъплението с бял фургон с български регистрационни табели, решили да задигнат металните заграждения, вероятно за да ги предадат за старо желязо, пише БТА. В информацията не се посочват броят и самоличността на арестуваните. Уточнено е, че превозното им средство е било отнето.
цитирай
33. aristotelis - olivievski, НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ЗА ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!
30.04.2013 09:09
Гърция гони наши просяци
29.07.2011 Гръцката полиция гони български просяци, които създават проблеми в Ксанти. Това пишат медии в града, цитирани от БТА. В материалите на пресата се обяснява, че премахването на българските просяци от града се превръща в една от основните задачи на полицията. Над 90% от нашите просяци са от ромски произход от районите на Бургас, Сливен, Пазарджик. Данните за клошарите са цитирани в сайта на област Ксанти и бяха потвърдени от Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян. Проблемът не може да бъде разрешен, докато гръцките власти не екстрадират просяците по официален път и не им наложат ограничение за влизане в Гърция, обясни директорът на Граничната полиция в Смолян комисар Тодор Георгиев. На граничните пунктове има списъци с имената на просяци, но граничарите нямат правно основание да ги спрат при повторно преминаване в Гърция, каза още комисарят. В сайта на областта се цитират публикации за "набези на български просяци" и за екстрадирани в България през април 13 просещи. По данни на Граничната полиция в Смолян през последната седмица на ГКПП Капитан Петко войвода неофициално от гръцките власти са върнати две просякини, които са от района на Пазарджик. Сред 13-те изгонени от Ксанти един е инвалид. Обикновено при случаите на просещи инвалиди гръцките власти избягват да налагат санкции и да изправят пред съд хората с увреждания, а само ги връщат обратно в България. Според местната преса в Ксанти предприетите действия не са трайно решение на проблема.
цитирай
34. aristotelis - olivievski, Елинска култура е като влезеш в църквата да няма свещопродавачи /ки/! Елинска култура е да не изнасяш курви и цигани....
30.04.2013 09:21
Влязохме вътре в църквата и веднага се сблъскахме с различното от България - няма свещопродавачи /ки/. Има дървени поставки за свещи и който иска си оставя пари и който иска си взима каквито и колкото иска свещи. Много се учудих че този храм в Димотика е много по-голям от храма в Орестиада, който е 2 пъти по-голям, но отец Андрей ми обясни, че Димотика от древността е митрополитски център и Орестиада (който е най-новия град в Гърция, признат като такъв) е в неговата духовна юрисдикция. Луда работа. Храма е по-голям от Света Неделя в София и като го питах дали не невъзможно да се напълни, той се усмихна и каза че в неделя (там не се служи като тук през ден или всеки ден) храма е пълен и за гърците "черкуването" е нещо пропито със дълбок духовен смисъл. То си им личи де.В храма има малко икони - само на иконостаса и в западния край на северната и южната стена на храма. Няма като тук - тая баба донесла икона, оная баба сложила в рамка икона от вестника - там всичко е много, много напред. Манастира като условия не отстъпва на някой 4 звезден хотел по морето. Как няма да има по 40 50 монахини? Тук манастирите са половината под земята, другата половина са пред срутване. Както и да е. Просто ми става тъпо като гледам хората как си гледат духовната и национална идентичност, а ние сме мишоци и не правим нищо.Денят бе ужасно горещ, но около една от най-големите забележителности, даже май най-голямата, а именно фара на Александрополис имаше фонтани и беше приятно прохладно. Слязох и до плажа, където имаше един страхотен малък параклис, който детайлно заснех. Всичко отворено, няма катинари, няма затворени врати, няма продавачи на свещи... Колко сме далече.............
цитирай
35. aristotelis - ОЩЕ КАТО СТЪПИШ НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ СТАВА ЯСНО ЧЕ СИ В ГЪРЦИЯ А НЕ В BG-ЦИГАНИЯТА..............
30.04.2013 09:23
Ивайло Мирчев, религия, фотография, туризъм, спорт, музика, Поклонническо пътуване в Гърция - 23.07.2011.
Първите ми впечатления от Гърция бяха много хубавите пътища, изключително поддържаните и чисти селца с къщи, които нямат дворове и къщите започват буквално от тротоарите и многото щъркелови гнезда, които бяха навсякъде по пътищата. Нищо общо с нашата цигания. Влезте, в което и да е гръцко село. Което и да е. Дори най,-най-близките до българската граница. Къщите на гърците са бели, светят. В двора е спряно тракторче, с което гръкът си оре, каквото не го е мързяло да засее. В градината гъркинята е посадила цветя. От къщата на гърците лъха чистота, приветливост. Минавате границата и на 2 км. е българското село. Толкова близо и толкова далеч, както се казва. Къщите са сиви, рухнали, смачкани.. Пътищата до тях са като след война. Как така селата са едно до друго и са толкова различни. Да речеш, че в България хората нямат пари, че са премазани от живота, че едва свързват двата края. Да, това е оправдание. Обаче все има 1-2 къщи в селото, които са на по-богати хора. Пред тях се вижда я джип, я някоя лимузина. И въпреки че имат възможности, къщите пак са сиви, мръсни и грозни. Пак сякаш са строени като да се слеят със сивотата около тях. Колкото и да ми е болно, но гръцките села греят като слънце, докато нашите са мръсни, сиви, мизерни като след чумна епидемия.
цитирай
36. aristotelis - olivievski, Всяка година ни връщат по 50 просещи и проституиращи българчета
30.04.2013 09:28
Всяка година ни връщат по 50 просещи и проституиращи българчета Непълнолетните деца, жертва на експлоатация, са от ромски произход и се извеждат от близки на семейството 50 просещи и проституиращи българчета в ЕС връщат службите у нас всяка година. През 2011 г. 36 момичета и 11 момчета са били репатрирани, сочат данни на Агенцията за закрила на детето. Непълнолетните деца, жертва на експлоатация, са от ромски произход и се извеждат от близки на семейството, пише в. "Монитор". “За богатите ромски фамилии това е начин на прехрана. При тях не съществува вариантът да омъжват децата си рано, а ги изпращат да просят в Италия и Гърция”, обясни за “Монитор” експертът от дирекция “Държавна политика за детето” към агенцията Милена Дянкова. Автор: Десислава Станева
цитирай
37. letopisec - Не стига, че Аристотелис оспами ...
30.04.2013 09:36
Не стига, че Аристотелис оспами всичко, но са се появили пак копои на Спароток. Наивници, които не знаят, че по цял свят хората вярват не на спароток, а на тюрколозите и именно борбата с тюркологичният произход на хуни и българи, е проблема. Но Спароток не пише против тях, просто защото изпълнява заръка от Чудинов и Фоменко, тъй като целта на "мероприятието" е в думите на Фоменко :"Турк и трак са едно и също"...Неслучайно, другият "изпълнител", Нурутдинов вече запя песента, че българите са тьорки, траки, но това било тюркското "тьорк"....Много наивници и слабоумници има, ей....Наивници, подведени, а част от тях, обслужващ персонал...
цитирай
38. sandlih - Не се гаси туй що не гасне! Но за аристото Слънцето още обикаля около Земята!!!!
30.04.2013 12:21
Аристото, с тези с мнения, показва и доказва за сетен път, колко неверни твърдения са излезли на гръцки език и преведени на други езици от платени "псевдоучени". Типичен пример за това е твърдението от древно гръцки писания, че Слънцето се върти около Земята. Но за аристото, то и сега се върти така както са го учили в Атинския университет, да разгонването му от Юстиниян! Да се очаква от такъв "учен човек" някога да стигне състоянието да познава фактите е равносилно на това "да се трудим за невъзможното"
цитирай
39. aristotelis - sandlihvski, Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
30.04.2013 12:40
sandlihvski, mikimausedonska kurva, Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"

http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html
Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
40. danailvdimitrov - до аристотелис- Вие очевидно не сте чели моя коментар!
30.04.2013 17:33
В него става въпрос за видоизмяната на старобългарския език, както и за сътворяването на македонски и румънски езици, а не за това кой кога е учил в гръцки училища и до колко добре е знаел гръцки през Възраждането.

Това са доста различни неща! Със същият успех можем да си говорим и за шистовия газ.

Не отричам , че предложените от Вас нови теми са интересни, но те създават само хаос.

А от хаоса чрез енталпия и ентропия може да създава подреден и смислен свят само Господ.

За нас е по-полезно да се съсредоточим върху нещо по- малко и по-разбираемо.
цитирай
41. bls - Много точно казано
01.05.2013 08:32
danailvdimitrov написа:
В него става въпрос за видоизмяната на старобългарския език, както и за сътворяването на македонски и румънски езици, а не за това кой кога е учил в гръцки училища и до колко добре е знаел гръцки през Възраждането.

Това са доста различни неща! Със същият успех можем да си говорим и за шистовия газ.

Не отричам , че предложените от Вас нови теми са интересни, но те създават само хаос.

А от хаоса чрез енталпия и ентропия може да създава подреден и смислен свят само Господ.

За нас е по-полезно да се съсредоточим върху нещо по- малко и по-разбираемо.

цитирай
42. aristotelis - danailvdimitrov - Ето българите в Северна Гърция днес говорят на гръцкщи но не са гърци.
01.05.2013 09:01
.........Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!
цитирай
43. aristotelis - danailvdimitrov, да си Грък е чест! ...
01.05.2013 09:21
danailvdimitrov, да си Грък е чест! Думата българин в гърция е обидна дума!

цитирай
44. danailvdimitrov - aristotelis - ти си българин признай си !
01.05.2013 23:57
Само един българин-чуждопоклонник може така от душа да мрази българите.

"От препълнено сърце говори устата" е казал Господ Иисус Христос.

Аз познавам много гърци и те, нито мислят, нито говорят като Ваша милост, понеже нямат комплекси които да избиват.

За "бугараша Пашич" навремето сърбите казвали, че само един българин може така зверски да ореже България както Пашич направил със Западните покрайнини, понеже на сърбин не би му дало сърце да го направи.

Да не говорим за Митхад паша(българин от Ниш) преследвал българите като кучета, или Ататюрк (български помак и евреин)-разорил цяла Тракия, Василии II Българоубиец(внук на българина Васил I от Одринско)-ослепил 15 000 българска армия, султан Баязид (българин по майка, женен за българка)-разрушил Търново, киевския княз Светослав (син нна дъщерята на Боян Расате-Елена)-унищожил България и обезглавил 1000 първенци на Силистра, Осман Пазвантоглу (помак), Ахмед Ага Барутанлията (български помак)- касапина от Батак както и десетки други "ренегати".

Ние си познаваме "нашите" по храченето.

То си е Божие наказание!

ПП. В същото време няколко гъркини -български царици са били по-ожесточени защитници на българските държавни интереси от мъжете си българи. Същото важи и за преп.Теофилакт Български който макар и грък, макар и да смятал службата си в България за тежко заточение, с такава ревност защищавал итресите на Охридската архиепископия от домогванията на Цариград,(и то когато не съществува държавата България), че много наши историци се усъмниха в неговите корени-мислейки го за българин. Напълно неоснователно, разбира се. А за отстояването на българската държавна идея и българщината от арменеца (по майка) цар Самуил мисля, трябва да се определи някаква специална награда или поне орден на негово име.

Така, че ...не на нас тия Г-н Ганьо Аристотелидис !
цитирай
45. sandlih - "О юроде аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин!?"
02.05.2013 13:39
"О юроде аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин!?" А що се отнася до хвалените от теб игнорамуси, попрочети спомените на Бенжамен Франклин от неговото пребиваване в Истамбул и за разказаното от него за това какво са си говорели двама бащи - гърци за "подвизите" на синовете си в уменията им да мамят благодетелите си! Няма спомен на чужденец, преминал през българско, да е споделил за подобен морал на българите. Слънцето никога не се е въртяло около Земята, но гърците не са има ли разума да го разберат, а и колко много други знания! Неоспоримо е доказано, че те са откраднали чуждата митология и са си я приписали, че е тяхна. Но винаги рано или късно Истината излиза на яве!
цитирай
46. aristotelis - Гръцката полиция задържа шестима българи за трафик на хора
03.05.2013 09:38
sandlih написа:
"О юроде аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин!?" А що се отнася до хвалените от теб игнорамуси, попрочети спомените на Бенжамен Франклин от неговото пребиваване в Истамбул и за разказаното от него за това какво са си говорели двама бащи - гърци за "подвизите" на синовете си в уменията им да мамят благодетелите си! Няма спомен на чужденец, преминал през българско, да е споделил за подобен морал на българите. Слънцето никога не се е въртяло около Земята, но гърците не са има ли разума да го разберат, а и колко много други знания! Неоспоримо е доказано, че те са откраднали чуждата митология и са си я приписали, че е тяхна. Но винаги рано или късно Истината излиза на яве!

Полицията в Северна Гърция задържа шестима българи за трафик на хора, пише гръцкият вестник „Катимерини". Нашенците са на възраст между 19 и 53 години. Те са задържани при опит да закарат в Гърция 11 нелегални имигранти в две превозни средства с българска регистрация. Шестима от имигрантите са сирийци, четирима афганистанци, а един е иракчанин.

Пак българин пак български мутри.Ето защо европа не ни иска.
цитирай
47. aristotelis - Аристотел (384 г. пр. Хр. – 322 г. пр. Хр.) : „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”
03.05.2013 10:45
http://vemiplast.wordpress.com/2012/11/27/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8/#comment-363

Аристотел учи Александър, че владетелят винаги трябва да отдава голямо значение на чувството за чест. Той казва: „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”. Александър счита своя учител за „философ с правилни възгледи”.
Аристотел е роден в Македония, в Стагира, и на седемнайсет години е приет в академията на Платон в Атина. Той се счита за “родоначалник на познанията”с трактатите си за науката, тъй като се интересува от множество дисциплини, като например философия. В биологията той първи открива, че делфините са бозайници. Във физиката поставя основата на теорията за четирите елемента – огън, земя, въздух и вода. Той дава името на “Аристотеловия модел” в астрономия­та, според който Земята е в центъра на Вселената. Той открива, че Земята е кръгла, след като наблюдава затъмнение. Много от неговите открития се доказват по-късно – в наши дни. Но чак през Ренесанса европейските учени доказват, че неговият труд има фундаментално значение за науката. Той опровергава теорията за идеите на своя учител Платон и всява смут сред политическите кръгове с твърдението си, че гръцката демокрация е моно­полна. Аристотел, който се прочува в цяла Гърция, е поканен от Филип II да се върне в
родината си и да стане наставник на сина му. Съществува теория, според която това решение е подкрепено и от факта, че Аристотел е син на дворцовия лекар на дядото на Александър.

Мъдрият Аристотел предава на тринайсетгодишния принц богатството на знанието. Той му преподава чужди езици, започвайки с латински, юдейски и вавилонски, обяснява „движението на звездите”, изкуството на реториката, показва му как се прави дисекция на жаби и как плува сепията. Философът е дълбоко уважаван от Александър. Все пак ученикът не постига успехи в областта на философията и политиката и просто приключва с тях.
цитирай
48. sandlih - "О неразумний юроде аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин!?"
03.05.2013 16:18
Пак не си разбрал ролята на Аристотел за постиженията на Александър Македонски! А няма как и я да разбереш! Умът на човек идва до седмата година, ако не дойде до тогава, не идва и до седемдесет и седмата! Така е наредил Господ! Александър, син на Филип II, син на Аминта III, син на Архидей, син на Александър I, син на Аминта I и т.н., да не продължавам по-нататък, се е родил с тези си умствени дадености и ги изявил в съответните условия на времето. Ако ролята на Аристотел е доминиращата, в смисъла, в който се опитваш да я представяш, то би трябвало всичките му ученици да са постигнали такива върхове в съответната област, за която им е "дошъл" съответният ум. Но, такива примери няма, което е доказателство, че Александър, син на Филип II т.н. е орисан от третата орисница да постигне това, което е известно за него и да се пресели в другия свят още на 33 г., както и Исус Христос. (Това се учи още от Петър Бероновия Буквар) Не в известно друг ученик на Аристотел да е постигнал, подобни на Александър македонски, успехи в някоя друга област, за която му е "дошъл" ум, което е още едно доказателство за решаваща роля на "идването на ума до седмата година", а не за изключителната роля на учителя, който и да е той, пък бил и Аристотел! Толкова за Аристотел! Но това ни най-малко не оправдава незнанието му, че не Земята се върти около Слънцето, а тъкмо обратното, което е доказателство, че не е проумял невярното твърдение на своя учител Платон, а и за твърдението му, че небесните тела и ефира са безтегловни и неподвижни, както и за много други твърдения, които към настоящето ни са опровергани !!! Първо се проумяват нещата, а после се разумява как да се постъпва!!! Между другото, обидните слова охарактеризирват културата на изричащия ги, умният човек използва доводи, примери и доказателства, както и че винаги търси мостовете, но никога не ги гори. Последното, горенето на мостовете, е характерно за глупаците!
цитирай
49. aristotelis - sandlihvski, Остани заровен в л...
03.05.2013 16:30
sandlihvski, Остани заровен в лайната от където надигаш глава от време на време, там ти е мястото, там ще си умреш, гадино нещастна!
цитирай
50. shtaparov - Правдоподобна версия
04.05.2013 11:02
Моята версия вероятно е по-точна и по-правдоподобна от онази на Фиркович. Според мен евреите са попаднали при кавказките Българи през I-II век,където нашите им дават убежище,за да ги спасят от римските преследвания и кланета. Благодарността им по-късно я виждаме: отделянето на Хазарския каганат,който е бил административна единица на Стара Велика България,и насъскването на Византия срещу Аспарух. Изгубените Израилеви колена навярно са гърците,които имат изключително много общи допирни точки с евреите: лични и областни имена,обичаи,расов тип,манталитет,начин на обличане,имена на богове и т.н. Затова не вярвайте на "аристотелес"- той не е грък,а евреин и то нередовен,затова така ожесточено лае срещу всеки,намесил се в неговата тема. "Гърцизмът" му е чист камуфлаж,целящ да прехвърли клетвите срещу неговата ненормалност на гърба на гърците. Съчувствам на останалите евреи за това,че им се налага да търпят този несвестен нещастник.
цитирай
51. sandlih - Неразумен юрод ли си, от семето ще да е! Щото от семка за кратуна, кратуна се ражда!
04.05.2013 14:01
Хулите никога не са били доказателство! "Стори ми се, че навлизам в осеян с тръне и изпълнен с бодли лес, когато ми дойде на ум да изложа накратко поредицата от достойните за споменаване дела на царство България не само поради това, че работата ми изглеждаше извънредно трудна, тъй като царство България, което някога е било най-цветущо, още не е имало писател, който да остави на потомството описани превратните съдбини на царството и на своя народ, прочут в света, но и защото чуждите писатели, измежду тях главно гърците, които често са изпитвали мощта на българите, говорят за тях малко, и то само случайно. Смятам, че е станало така главно затова, че този извънредно войнствен народ, слабо загрижен за писмеността, е бил склонен повече да върши славни и достойни за споменаване дела, отколкото да ги описва. На второ място, е станало, както лесно можем да се досетим, поради тази причина, че чуждите и особено латинските писатели, бидейки отдалечени, са имали ограничени сведения за достойните за упоменаване преславни деяния на българите; а пък гърците, които са имали действително отлични сведения за българите, които биха могли да оставят и на потомството, понеже понесли много злини от българите, то завистта им не е допуснала те да кажат нещо похвално за този народ, но против волята си разказват за нанесените им щети, а, напротив, своите победи, които понякога са спечелвали над българите, много преувеличават и въздигат. И ако българският народ не е бил толкова войнствен, щото често да причинява извънредно големи затруднения на гръцките императори, гръцките писатели нито го биха споменали, но, както премълчават деянията на други народи, така биха отминали и делата на българите." Така започва францисканският монах Блазиус Клайнер (Blasius Kleiner), абат на франциканският монастир в Алвинц, своята "История на България" от 1761 г. Така ги оценява и моя милост! А що се отнася за отправените "благопожелания", Съдбата се грижи те да се връщат тъпкано на изреклия ги!
цитирай
52. voulgaros - еи ГЛУПАКО -АРИСТОТЕЛ--ПО ВРЕМЕТО ...
04.05.2013 17:26
еи ГЛУПАКО -АРИСТОТЕЛ--ПО ВРЕМЕТО НА АРИСТОТЕЛ И ЛАЕКСАНДЪР 356-323 ПР,ХР.--АРИСТОТЕЛ НЕ МОЖЕ ДА Е УЧИЛ АЛЕКСАНДЪР НА ЛАТИСНКИ,,,ПОРАДИ ОГРОМНАТА ПРИЧИНА--ЧЕ САМИТЕ ЛАТИНИ И РОМАНИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ КАКЪВТО И ДА Е КОНТАКТ С ЕЛЛИНИ, С КОЕТО И ДА Е ПЛЕМЕ-ФИЛЛА ИЛИ ЕТНЕ..

РОМАНИТЕ МОЖЕ ДА ЗНАЯТ НЕЩО ЗА ЕЛЛИНИТЕ,ПОСРЕДСТВОМ ЕТРУСКИТЕ....НО САМИТЕ ЕЛЛИНИ И КОНКРЕТНО АРИСТОТЕЛ, ДА Е ЗНАЕЛ ОБРАТНОТО ЗА РОМА=РОМЕ=РИМ И ЛАТИНСКИЯ ЕЗИК - Е ПРОСТОТИЯ ОГРОМНА.

ТИ СИ ВУЛГАРИН !!

НО МЕ РАДВА КАКВО ПИШЕШ ВСЕ ПАК !!
цитирай
53. oranjevia - под влияние на русофобите и чужд...
04.05.2013 18:12
danailvdimitrov написа:
под влияние на русофобите и чуждопоклониците:

Петър Берон (наложил отпадането на падежните форми в учебните пособия)

Неофит Рилски,Неофит Бозвели и Васил Априлов- премахнали изучаването в училищата на (1000 г. без прекъсване) църковно-славянския т.е старобългарския, а също псалтира, евангелието и часослова.

Така "тайно и полека" се видоизмени съвременния български език който вече няма нищо общо със старобългарския.( Подобен успешен опит имаме в наши дни с македонския, а преди това с румънския който до 1821г продължава да има около 80% българска лексика) [ Така, че не е чак невъзможно да бъде променен изикът на един народ. Ето българите в Северна Гърция днес говорят на гръцкщи но не са гърци.]

Но ако се четат старите хроники от IX,X,ХIV, XVI векове всичко си е на мястото.

Там българският език, който е класически език на славянството е еднакво разбираем и за сърби и за руси и за украинци .За това те векове наред го преписват без да променят нищо, абсолютно нищо!!! Чак до реформата на протестанта-германофил Петър Първи.(по данни на руски историци в Русия се е ползва основа от български богослужебни книги в размер на около 80000 еденици чак до 16 в)

Ако търсите друго обяснение за повсеместното разпространение на писмената форма на българския език из целия славянски свят , и особенно ако сте го намерили вече,моля да го споделите.

Поздрави!

Падежните форми на писмения български език започват да отпадат още по време на Втората българска държава ,която пише на т. нар. среднобългарски език/4тири падежа вместо 6/.Дали в разговорния език се е говорело с падежи е друг въпрос.
цитирай
54. shtaparov - За да няма
04.05.2013 19:26
За да няма повече заблуди около падежните форми в древния Български език ще поясня,че те не са онова за което ги мислеха недоучилите квазиисторици,завзели нашите постове в академиите и университетите. Причината за тяхното присъствие е съвсем друга: над 90% от древния Български народ е ползвал падежи (това са днешните поляци,руснаци,чехи,хървати,сърби,украинци,белоруси,словенци и т.н.),а останалите са ползвали безпадежни форми (Българите,живеещи от хиляди години в земите на древна Тракия). Царското племе на Българите пък е ползвало своя собствен професионален служебен език едновременно с останалите две форми,като тези три форми в своята съвкупност са представлявали цялостния древен Български език в множество различни диалекти,който днес се е разпаднал на "отделни" езици (впрочем те все още са само диалекти на Българския праезик,а не отделни езици). Здраве,късмет и весели празници на всички!
цитирай
55. aristotelis - voulgaros - НО МЕ РАДВА КАКВО ПИШЕШ ВСЕ ПАК !!
05.05.2013 20:58
В Гърция е съвсем друга атмосферата. Като мина Промахон и ми става леко на душата. Сякаш въздухът става друг. Чисто и подредено, всичко свети, питищата широки почти няма дупки. Като се сетя обаче как са изселили дядовците ми от Александруполис и ми става тъпо и тъжно. Като се върна обратно в БГ и ми е едно сиво - разбитите пътища, сивите порутени къщи, освирипелите хора, тъпотията и чалгарщината. В момента са на светлинни години от нас.
В момента съм в едно курортно селце до Кавала.Снощи ,след
литургията,собственикът на хотелчето разаде на всички ни червени яйца и супа от агнешки дреболийки . За мене е важен жестът ! Вчера ,на излизане от "Carrefur" забелязах,че доста клиенти оставят в един грамаден кош (който беше вече почти пълен) различни продукти . Попитах "Защо" и ми казаха ,че това е помощ за бедните и безработните . Може да са в криза ,но продължават да се държат като Хора ! Тук , хората имат съвсем различен манталитет
цитирай
56. letopisec - Да, той е...А защо се прави на друг, единствената цел е да проповядва нещо...
13.05.2013 09:45
voulgaros написа:
еи ГЛУПАКО -АРИСТОТЕЛ--ПО ВРЕМЕТО НА АРИСТОТЕЛ И ЛАЕКСАНДЪР 356-323 ПР,ХР.--АРИСТОТЕЛ НЕ МОЖЕ ДА Е УЧИЛ АЛЕКСАНДЪР НА ЛАТИСНКИ,,,ПОРАДИ ОГРОМНАТА ПРИЧИНА--ЧЕ САМИТЕ ЛАТИНИ И РОМАНИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ КАКЪВТО И ДА Е КОНТАКТ С ЕЛЛИНИ, С КОЕТО И ДА Е ПЛЕМЕ-ФИЛЛА ИЛИ ЕТНЕ..

РОМАНИТЕ МОЖЕ ДА ЗНАЯТ НЕЩО ЗА ЕЛЛИНИТЕ,ПОСРЕДСТВОМ ЕТРУСКИТЕ....НО САМИТЕ ЕЛЛИНИ И КОНКРЕТНО АРИСТОТЕЛ, ДА Е ЗНАЕЛ ОБРАТНОТО ЗА РОМА=РОМЕ=РИМ И ЛАТИНСКИЯ ЕЗИК - Е ПРОСТОТИЯ ОГРОМНА.

ТИ СИ ВУЛГАРИН !!

НО МЕ РАДВА КАКВО ПИШЕШ ВСЕ ПАК !!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485622
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ