Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 10:30 - Произход на българската титла "цар"...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 26044 Коментари: 45 Гласове:
8

Последна промяна: 12.04.2013 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Царските хуни още през средата на V в. Приск Панийски ги нарича "сарагури", тук "сар" е титул, а "Гур" е местност в северен Кавказ. Те нападнали Персия, според летописеца:

„Глава37. Сарагурите, след нападение над акатировите племена, предприели поход против персите. Отначало те се приближили към Каспийската врата (явно Чор, Дербенд – бел.ред.), но намирайки я заета от персийската охрана, преминали по друг път, по който стигнали до иберите (Дарялския проход над Грузия – бел.ред.) и започнали да опустошават страната им и да тревожат с набези селищата на арменците. Тогава персите, притеснени от това нашествие допълнително, тъй като имали преди това война с кидарите, отправили към римляните посолство с молба да получат пари или хора за охрана на крепостта Юроипах (явно Чор, т.е. Дербенд – бел.ред.). Това посолство повтаряло онова, което и по-преди често говорили такива посланици, а именно че римската земя остава невредима, понеже те (персите – бел.ред.) водят битки и не позволяват на настъпващите варварски народи да преминат през своята земя. Но на тях им бил даден отговор, че всеки трябва да защитава своята земя и да се грижи за охраната й и така те поели обратно без успех” [Exc. de leg., p. 44 Par., 161—162 Nieb.].

image


image

           През ІХ в. Крум завладява територии от Византия, които обявява за царски и ги именува "саракт", изпращайки там за управител брат си. Между другото термина "сар" (глава, начело) в персийският, също е зает от асирийския, както ще стане ясно след малко...

В переводе с персидского языка форма множественного числа ﻥﺍﺭﺴ саран (мн. от ﺭﺴ сар «голова», «вершина», предводитель»; в пехлевийской транслитерации sl) означает «предводители войска», «военачальники». Еще одно значение сар – “избранник”; соответственно, в множественном числе это слово, возможно, отражает практику избрания местных военных предводителей...” (А. К. Аликберов. Сасанидская титулатура правителей Кавказа по арабо-мусульманским источникам).
image
   Хамбарлийския надпис на кан Крум (803-814) ОТ 813 г. Саракта е наречен ДУЛТРОИНИ.            


             
 И все пак, какъв е произхода на българския титул "цар"?
  
image

      В едно писмо на асирийския астролог Аккуллану до асирийския цар в 657 г. кимерийците са признати за Велика сила (kissutu), макар и временно. Такова признание означава, че кимерийците са завладяли територии, които Асирия считала за собствени. Във всеки случай, тъй като кимерийският цар притежава, според писмото на астролога, титлата “sar kissati” ("цар на вселената"), е неизбежно заключението, че му е принадлежала една определена част от асирийските владения.

image

Явно прав ще се окаже Прокопий Кесарийски от VІ в. в твърдението си, пренебрегнато от историческата наука:
 
"В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях." (Войната с готите, кн.ІV.5).

image

Титулът „балтвар” при волжките българи е засвидетелствуван от Ибн Фадлан (в оригинала на risala на Фадлан е **[alm.sh** b.n sh.lki b.ltuar; = Алмъш, син на Шилки балтавар) и в летописа „Историята на Бейхаки”. Ако сравним асирийския титул "балтазар" с българския "балтавар" ще забележим още един титул при българите, чийто произход е асирийски, а преносител до нас са кимерийците. Думата „вар, бур” в хуно-българския, не означава буквално „река”, както знаем от летописа от VІІ в. на Йордан, а означава използването на определени реки като защитни крепости. Това става ясно от волжко-българския титул „балтвар”, което буквално значи господар на крепостта. С думата „бал” са образувани урартските и асирийските думи за градоначалник. Наместникът на урартския цар в града е носил титул bēl paŋāti (Б.Б.Пиотровски). Вel ali е градоначалник в асирийските текстове (В.А.Якобсен).




Гласувай:
9




1. syrmaepon - Казва се ,че в асирийските текстове е наречен така - sar kissati,а не че това е оригинална кимерийска титла
06.04.2013 09:05
Tugdamme's legacy began sometime around 660 BCE. It seems that his first known attacks were against the Greek coastal cities in Asia Minor. In 653 BCE he began to push at the mighty Assyrian Empire during the reign of Ashurbanipal. The Assyrian inscriptions speak of Tugdamme as being the "King of the Saka and Qutium" but the Assyrian inscriptions also call him by the title "Sar Kissati" which means "King of Kish" or "King of the world" which suggests that Tugdamme ruled a vast area of land.

Освен това българския титул цар се появява с християнството и означава повече от предводител.Сасанитските предводители наречени sar в Кавказ са военачалници управляващи малка гранична територия с цел отбрана от нашественици и поддържане на постоянен военен корпус
цитирай
2. leonleonovpom - д-р Милчев, цар идва от Caesar /Ц...
06.04.2013 22:29
д-р Милчев, цар идва от Caesar /Цезар/. С известни условности цЕЗАР ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. НЯКОИ СЧИТАТ ,ЧЕ Е СУЛА, НО НЕТИПИЧНО ЗА ЦАР ТОЙ СДАВА ВЛАСТТА. ДРУГИ ОСНОВАТЕЛНО СМЯТАТ АВГУС ЗА ПОЛОЖИЛ ОСНОВИТЕ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ
ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ОТ ЦЕЗАР ПРОИЗЛИЗА ВИЗАНТИЙСКОТО КЕСАР И БЪЛГАРСКОТО ЦАР. В ТИТЛИТЕ НА РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ СЕ ИЗПИСВА ЦЕЗАР. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ИЗСМУКАНО ОТ ПРЪСТИТЕ
цитирай
3. shtaparov - Няма да сбъркаш, ако се довериш
07.04.2013 16:51
Няма да сбъркаш,ако се довериш на моя анализ,приятелю. Понеже според него излиза,че Сарагури= Цара-хора (Царе-хора,Царски хора),което е синоним на Хоногури (Каназари,Кънязари). Всеки случай,тулкуванието на Гури като Хури (Хора) е абсолютно сигурно. А титлата Сар (Цар) е добре позната на шумерите,асирийците и вавилонците- там няма начин да бъде сбъркана с името на Цезар,като при това е една и съща титла с нашата. Но не нашата произхожда от тяхната,а точно обратното: асировавилонците са я взели от шумерите,които отиват в Месопотамия от нашите земи (района между Стара планина и Днепър или още по-точно: между Варна и Одеса). Това става ясно когато проумеем,че името Шумери (Сумери) е древна форма на етнонима Кимери,получена чрез преход на "Сатем" формата в "Кентум". Самите Кимери (Хунари,Хун-ора) са гетско племе,а гетите са част от Траките,така че нещата се навързват точно така,както ги описват новите изследвания върху най-старата Българска история.
цитирай
4. leonleonovpom - Не споря приятелю, историята на ...
07.04.2013 21:21
Не споря приятелю, историята на най- древните цивилизащии-преди римската , донякъде и гръцката ми е слабо позната. Това , което излагаш е правдоподобно и съм склонен да го приема.
Все пак има течение сред историците, което приема ,че цар произхожда от Цезар.
Какво да се прави, много е манипулирана/ фалшифицирана/ древната история по ред причини и на този етап истината, да не говорим за абсолютната е почти невероятно да излезе наяве.
Поздрави!
цитирай
5. aristotelis - Здравей, shtaparovski - ето какъв е ...
08.04.2013 13:18
Здравей, shtaparovski - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!
Рано или късно shtaparovski, историческата мастурбация се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!
цитирай
6. aristotelis - Здравей, leonleonovpomvski - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците!
08.04.2013 15:37
leonleonovpom написа:
Не споря приятелю, историята на най- древните цивилизащии-преди римската , донякъде и гръцката ми е слабо позната. Това , което излагаш е правдоподобно и съм склонен да го приема.
Все пак има течение сред историците, което приема ,че цар произхожда от Цезар.
Какво да се прави, много е манипулирана/ фалшифицирана/ древната история по ред причини и на този етап истината, да не говорим за абсолютната е почти невероятно да излезе наяве.
Поздрави!


Здравей, leonleonovpomvski - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!
Рано или късно leonleonovpomvski, историческата мастурбация се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!
цитирай
7. leonleonovpom - Ари, Сърбят те джобовиете, просто ...
08.04.2013 20:40
Ари, Сърбят те джобовиете, просто бъркаш направлението. Пък техният сърбеж е от друг характер, пак бъркаш
Имах един въпрос. На оня за Магна Гърция си отговорих сам. Няма как да получа отговор за нещо свързано с Елада от теб или кръга ти , интересите ви там са други и са ясно какви
Та въпросът беше - ГОВОРИТЕЛ ли си или нещо ПОВЕЧЕ на проф Гюзелев. Имай предвид, че го познавам и ще проверя, така, че лъжата няма да мине.
цитирай
8. aristotelis - Средновековие : Създаване и укр...
09.04.2013 09:41
Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803)
Автор RValtcheva
25 Aug 2006
Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите. Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
9. aristotelis - http://valtcheva. com/index. ...
09.04.2013 09:49
http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view
цитирай
10. aristotelis - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
09.04.2013 09:54
"БГ - Наука"

Магна Греция (латински Magna Graecia — Велика Гърция“, от гръцки, Мегали Елас) е името на част от древна Южна Италия (Апулия, Калабрия, Кампания, Сицилия) която е колонизирана от древногръцки заселници през VIII век пр. Хр.

С тази колонизация гръцката култура е разпространена в Италия, като скоро се развива нова цивилизация, която по-късно си взаимодейства с местните италийски и латински цивилизации.

Много нови градове се развиват и замогват, като например Капуа, Неапол, Сибарис. Други важни градове в Магна Греция са Таранто, Локри, Регион, Кротоне и Турии.

През ранното средновековие гръцкото влияние остава силно, тъй като районът е част от Византийската империя или под силно Византийско влияние до края на XI век.

И днес населението в тези райони пази елински характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи.

Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
цитирай
11. aristotelis - http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view
09.04.2013 10:01
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.


Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.
Антисемитски отношения 19 - 20 в. 6712
България в годините на Първата световна война 12848
България през Балканските войни 12819
Националноосвободително движение на българите 9585
България в началото на XX век 12753
България след Съединението до края на XIX в. 8487
Съединение на Княжество България и Източна Румелия. Сръбско – българска война 10296
Възстановяване на българската дъжава 7277
Възраждане : Руско – турска война 1877 – 1878г. 7578
Възраждане : Априлско въстание (1876г.) 12446
Възраждане : Националноосвободителното движение от края на 60те до средата на 70-те години 10154
Възраждане : Начало на организирано националноосвободително движение 11910
Възраждане : Църковно – национална борба на българите през Възраждането 18218
Възраждане : Изграждане на новобългарската просвета и на възрожденската култура 24696
Възраждане : Зараждане на националноосвободителна идеология 11899
Възраждане : Начало на българското възраждане 19489
Средновековие : Могъщество на Българската държава при цар Иван Асен II ( 1218 – 1241г.) 13249
Средновековие : Възстановяване и укрепване на Българската държава (1185 – 1207г.) 13357
Средновековие : Борба за запазване на независимостта на българската държава 11393
Средновековие : Политическо и културно могъщество на България при цар Симеон ( 893 – 927г.) 14942
Средновековие : България при княз Борис (852 – 889г.) 22987
Средновековие : Политическо издигане на Българската държава през първата половина на IX в. 15109
Средновековие : Създаване.......
цитирай
12. aristotelis - ....са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&
09.04.2013 10:06
Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.

През I - II в. една част от българите заедно с техния предводител Вунд (според арменският историк Мойсей Хоренски – V в.) с Великото преселение на народите, населили земите между Каспийско и Черно море на север от Кавказ. Установили контакт с местните сармато – алански племена от ирански произход, чиято култура и обществена уредба оказали влияние върху българите. Друга част от българите се включили в състава на могъщия Хунски военно – племенен съюз през втората половина на IV в. (377 – 453г).

Най – ранното писмено сведение, в което се споменават българите е в Анонимен римски хронограф през 354г. Интересни сведения за земите, които заселявали българите дава и Моисей Хоренски (V в.).
Българското общество. Българите водели полуномадски начин на живот. Българските селища били изграждани в степните и лесо – степните пространства край бреговете на реките. Повечето от тях били неукрепени, само някои били оградени с ров и вал. За кавказкия период от историята на българите свидетелства византийският автор Захарий Ритор. Той известява, че българите водели полуотседнал живот. Българите изграждали постоянни селища, в които прекарвали половината година, докато през другата половина се придвижвали в търсене на паша за добитъка. Захарий Ритор споменава, че те живеели в градове, което се потвърждава и от археологическите разкопки.
цитирай
13. aristotelis - Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етни
09.04.2013 10:10
Заключение. Заселването на Аспаруховите българи съществено променило хода на събитията на Балканския полуостров. На Балканите се закрепила една нова държава, създадена върху византийска територия– България. Тя осъществява първия “варварски пробив” в политическия модел на империята. Успешното отстояване на държавната независимост и историческата и устойчивост се превърнали в модел за останалите народи. Въпреки многобройните войни и кризи, българските ханове успяват не само да запазят териториите си, но и да придобият нови. В лицето на Българската държава Византийската империя виждала един нов, изключително устойчив и конкурентноспособен противник.
цитирай
14. aristotelis - http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view
09.04.2013 10:17
shtaparovski, leonleonovpomvski РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО МЕ СЪРБЯТ ТАШАЦИТЕ?

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
15. aristotelis - Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етни
09.04.2013 10:26
letopisec, РАЗБРА ЛИ СЕГА ЗАЩО МЕ СЪРБЯТ ТАШАЦИТЕ? На Балканите се закрепила една нова държава, създадена върху византийска територия– България. Тя осъществява първия “варварски пробив” в политическия модел на империята. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
цитирай
16. aristotelis - letopisec е на мнение че българите са "татаро – монголи" и не принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
09.04.2013 10:38
letopisec, според тебе важи тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ) тоест българите са "татаро – монголи". OK, съгласен съм с твоята теза! Въпреки че повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
цитирай
17. aristotelis - F.Y.R.O.M (Бивша Югославска Република Македония), принадлежат към татаро – монголите
09.04.2013 10:46
кирил милчевски, shtaparovski, leonleonovpomvski, РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО МЕ СЪРБЯТ ТАШАЦИТЕ?
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
18. aristotelis - http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view
09.04.2013 10:49
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

кирил милчевски, shtaparovski, leonleonovpomvski, РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО МЕ СЪРБЯТ ТАШАЦИТЕ? F.Y.R.O.M (Бивша Югославска Република Македония), принадлежат към татаро – монголите.
цитирай
19. aristotelis - Македония(Bulgaria) прилича на исторически кич и карикатура със стремежа си за "антиквизация"
09.04.2013 10:58
Македония прилича на исторически кич и карикатура със стремежа си за "антиквизация" заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.

Ако страната не влезе в НАТО и ЕС, албанците ще излязат от Охридския договор
Македония прилича на исторически кич и карикатура и може да бъде обект на анализ на Фройд и Юнг, заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.

Той даде пример с ширещия се в момента стремеж за "антиквизация" на Македония и масовото самовъзприемане на македонците като "антични македонци", а подобни тези вече влизат дори в научни разработки.

Той определи мащабните паметници на исторически личности, които се издигат в Македония, като голяма и непотребна карикатура, лишена от историческа и естетическа концепция.

Македонците строят "антично" Скопие като идеята през 2014 година градът да бъде залят от бронзови паметници, антични дворци, мостове, широки куполи, а в центъра на града да бъде издигната и триумфална арка.

Любчо Георгиевски, който получи българско гражданство, посочи още, че правилната политика на България е да подкрепя евроатлантическото бъдеще на Македония, въпреки проблемите, които идват от Скопие.

Според него в Македония има един център, който иска непрекъснато да създава проблеми с България, и София се представя като "дежурен виновник" за Македония.

Последният скандал между София и Скопие стана, след като македонци не дадоха на българския посланик да положи цветя в памет на Гоце Делчев. София до момента обаче не е поставяла твърди ултиматуми пред членството на Македония в ЕС и НАТО.

Георгиевски коментира обаче, че ако Македония не реши проблемите с Гърция и не влезе бързо в НАТО и ЕС, Охридският мирен договор няма да издържи и албанските партии ще се изтеглят от него.

"Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците", каза Георгиевски.

Според него гръцката позиция по спора за името на Македония, който блокира евроатлантическата й интеграция, е "ирационална".

Груевски коментира, че името "Северна" или "Горна" Македония е можело да бъде един разумен компромис, който не би заплашвал идентичността на Македония.

Според него, ако Скопие не направи компромис, няма да стане скоро член на НАТО и ЕС. Той обаче смята, че със сегашното правителство на Никола Груевски, това няма как да стане.
цитирай
20. letopisec - Под толкова мои статии пишеш, Аристо, а даже не ги четеш ????
09.04.2013 14:18
aristotelis написа:
letopisec, според тебе важи тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ) тоест българите са "татаро – монголи". OK, съгласен съм с твоята теза! Въпреки че повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.

Ако четеше статиите ми, щеше да разбереш, че в цяла Западна Европа и в Гърция също, отдавна е прието становището на американския проф. Ото Менхен-Хелфен, че европейските хуни не произхождат от средно-азиатските монглоиди хсионг-ну и нямат никаква антропологична и етнографска близост с тях...ЗАПОМНИ ГО!!!
цитирай
21. letopisec - ЕТО КАКВО ПИШЕ ЕДИН ИСТИНСКИ ГРЪК ЗА БЪЛГАРИТЕ
09.04.2013 14:21
„Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство”, пише Теофилакт (кн.VІІ,ІV,4).
цитирай
22. aristotelis - "татаро – монголи", тюркско – алтайската..... няма значение! не се срами, не се плаши българин да си.
09.04.2013 14:55
letopisec написа:
„Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство”, пише Теофилакт (кн.VІІ,ІV,4).


Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
цитирай
23. aristotelis - кирил милчевски, Ще Ме Умориш От Смях!
09.04.2013 16:31
....отдавна е прието становището на американския проф. Ото Менхен-Хелфен, ЧЕ АЗ СЪМ РОЖБА НА МОНИКА BELUCCI И АРИСТОТЕЛ ОНАСИС !
цитирай
24. leonleonovpom - Аз пък Ари, мислех че майки ти е Дж...
09.04.2013 20:33
Аз пък Ари , мислех че майки ти е Джекито, сещаш се , нали, за Белуччи и през ум не ми е минавало. Виж , като съвременните автори пишат такава история, представяш ли си какво чудо ще е след години?!
цитирай
25. get - „Българите се приготвиха, както е ...
09.04.2013 21:18
aristotelis написа:
letopisec написа:
„Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство”, пише Теофилакт (кн.VІІ,ІV,4).


Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.


"The Dönme - Jewish Converts, Muslim Revolutionaries, and Secular Turks" (?): "This book tells the story of the Dönme, the descendents of Jews who resided in the Ottoman Empire and converted to Islam (...) The Dönme helped transform Salonika into a cosmopolitan city, promoting the newest innovation in trade and finance, urban reform, and modern education. They eventually became the driving force behind the 1908 revolution that led to the overthrow of the Ottoman sultan and the establishment of a secular republic.(...) To their proponents, the Dönme are enlightened secularists and Turkish nationalists who fought against the dark forces of superstition and religious obscurantism. To their opponents, they were simply crypto-Jews engaged in a plot to dissolve the Islamic empire. Both points of view assume the Dönme were anti-religious, whether couched as critique or praise. (...) But it is time that we take these religious people seriously on their own terms. In the Ottoman Empire, the Dönme promoted morality, ethics, spirituality, and a syncretistic religion that reflected their origins at the intersection of Jewish Kabbalah and Islamic Sufism.(...)" -Рецензия на книгата, по/by Marc David Baer !
- Много се изкушавам, да ти препечатам от една друга книга(?) - Становището, че след римската инвазия на Балкани - Тесалоники, започват да го наричат Втори Ерусалим !
- Аристотелчо, че си "дьонме", дьонме си(!) ... но се чудя от Кой (Какъв) вид ?
цитирай
26. aristotelis - getovski, Македония прилича на ...
09.04.2013 22:30
getovski, Македония прилича на исторически кич и карикатура със стремежа си за "антиквизация" заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.
цитирай
27. danailvdimitrov - интересно е обаче откъде идват титлите на вавилонските, асирийски и персийски царе?
09.04.2013 22:38
leonleonovpom написа:
д-р Милчев, цар идва от Caesar /Цезар/.


и те ли са ги взели от името на Цезар.

Вижте как звучат : Небопала-сар , Набукодоно-сар, Саламан-сар,Тиграпала-сар и т.н.
цитирай
28. get - - Римляните, кога превземат Гърцията унишожават града Коринт ! - Но ...
09.04.2013 23:13
aristotelis написа:
getovski, Македония прилича на исторически кич и карикатура със стремежа си за "антиквизация" заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.


... сред време, той пак се въздигнал, дори по-богат и пищен ... дотолкова, че "куринтиазо" в късната античност е била прилагателно за изнежен и разпуснат(развратен) живот ! - По тази причина св.Павел (от Тарсус), кога отишъл в синагогите им(наред с другите храмове), да проповядва "християнство" - един от основните му проблеми бил, борбата с разпуснатите им нрави и многобожието ! - Цитат - Не е моя мисълта (ако трябва, ще ти цитирам източник и автор !).

- Мен македонците, не ме касаят - ако щат да се изкарват и с извънземен(космически) произход ! - но че, ВНУЦИТЕ на "дановите дъщери" са узурпирали историята на "аргеадите", които са свързани пряко с македоните - не са прави !
- Още по-глупаво е претенциите им Аце Великиот, дето са го карали да изкарва генеалогията именно от предците си "аргеадите" ? - за да го пуснете на панелинските игри :)) ! ... Като казах "панелински игри" да знаеш, кои са предобраза им, тоест кои са най-старите - Щот там цъфва съшитата с "бели конци" история за "Цистите елини" ? - Бу-хаха - добре ми я припомни !!

от Гет "Zoilus" - Знаеш ли защо са му викали така на този трак от Amphipolis("гръЧки" граматик !) ?
- Що ли значи дмичката "zoil" на гръцки ? - щот на български, тя лесно се превежда ! :))
цитирай
29. aristotelis - getovski, ......като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“.
10.04.2013 09:14
В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това трудно може да има съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
цитирай
30. aristotelis - getovski, Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци.
10.04.2013 09:15
Д-р Божидар ДИМИТРОВ
Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
31. aristotelis - getovski, В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
10.04.2013 09:16
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
Думата “Македония” — да, името, което мислите, че въплътява вашата национална идентичност — лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” , дорийска-гръцка форма за “микос”, (в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език).
Накратко, “Македнос” означава “висок човек”.
В съвременнен гръцки език, “makrys” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос],macro•molecule [макромолекула]).
Името на Александър — Да, същият Александър (III Македонски, “Велики”), чието име сте използвали неотдавна за да наименувате вашето международно летище — също е име е от гръцки произход. “Александър”, е едно име което за вас се изглежда напълно непрозрачно, това име се състои от две части на гръцки език:
“Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин ние имаме думи в съвременния гръцки език като “алексисферо”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото” (“парашут”, защита от падане).
И “андър” идва от гръцки “aндрос”, родителен падеж на думата “мъж” (андрас). Омир започва Одисея по този начин:“Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”.
На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко.
Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” — но само на гръцки означава това! В твоя славянския език абсолютно нищо не означава, защото думата произхожда от гръцки език и няма славянски произход.
Искате ли някоя справка за предишното ни изказване ? Защото “александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”.
Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия.
Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос” се състои от две части:
Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”.
И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”).
“Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език?
Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел — един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?
Вижте, аз знам, какво вашите неисторически историци твърдят: че Македонският е бил един различен език, не бил гръцки, и че Александър е говорил на хората си с този различен език. Но мисля, че време е да пораснете и да разгледате доказателствата: няма нито един древно македонско писание, открито в археологически обекти, което да не е на гръцки, или, че намеква за един език различен от гръцкия. Всички македонски имена са гръцки, като вече е обсъдихме. Хората на древна Македония са разбрали атически гръцки, ние знаем това, защото, например, театралните пиеси на Еврипид които са били изпълнени в Македония, и естествено хората които присъствали на тези пиеси ги разбирали.
(Няма доказателства, на преводите на тези пиеси в древността).Нещо друго е, че с завоеванията на Александър в Азия и Северна Африка езика който беше разпостранен е гръцки език и не някакъв предполагаем македонски език, въпреки, че армията на Александър бил македонската армия.
(Смятате ли, че македонците искаха да разпостраняват един чужд и не техния език?). Заради Александър Гръцки език е станал lingua franca (“общ език”) на народите в средиземноморския свят по време на наречената “елинистическа епоха” (последните три века преди Христа), и затова Новия завет е написана на гръцки.
цитирай
32. get - - Първо не съм македонец - а Българин !
10.04.2013 10:40
- така че не е необходимо да ми цитираш, това което си писал по македонски форуми !
aristotelis написа:
... същият Александър (III Македонски, “Велики”), чието име сте използвали неотдавна за да наименувате вашето международно летище — също е име е от гръцки произход.

- Вземи прочети Платон, та да се ориентираш, колко негръцки думи има в гръцкият език !
- Поставих Конкретни въпроси(!) получих, като отговор ... късноантична и средновековна апологетика че в Гърция, освен "гръцки"(по-младият) друг език е нямало ! - е като е нямало, защо не отговориш относно посоченият от мен Zoilus(което е по-скоро епитет) какво означава и има ли такава гръцка дума ? - Това го превеждам(чета) точно по Речника на Смит(Dictionary of Greek and Roman Antiquities edited William Smith (1870) ! - А там едно към едно, си пише срещу думата и значението й:
- злобен
- зловреден
- заядлив
- придирчив ... но най-точната, фонетично и семантично, до българският аналог Е ? - ЗЪЛ/З"ЛОБЕН ! - дай ми аналог на единствено говореният в гърция език Който морфологично да е близък до това "Zoilus" (едва ли ще намериш, с какво да ми отговориш ?) ! - и това не е един изолиран пример(случай) а МНОЖЕСТВО думи, които са НЕПРИСЪЩИ(чужди) за гръчцкият - за който нагло се твърди, че бил заприказван от времето, когато за пръв път се е появил ЧОВЕКа в Гърция ! :((
- Така че така нареченият гръцки се явява от вида езици "креолски", тоест в него се набелязват успоредици при използване на различни(от два различаващи се езика) думи - Такива едни езици, се получават при смесване на различно етносно и езиково население !
- За да не останете с впечатление за предубеденост от моя страна, цитирам Херодот:
„Какъв език са приказвали пеласгите, не мога да кажа сигурно...Ако, обаче, се съди по останалите живи пеласги... трябва да кажем, че те са приказвали един варварски език.
Щом това е тъй, то жителите на Атика, която е пеласгийска земя, с преминаването им към елините, са възприели друг (елинският ?) език”.
- По-ясно, от това което, ни казва с горното Херодот ? - Здраве му кажи !
цитирай
33. aristotelis - getovski, 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!
10.04.2013 13:25
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
34. aristotelis - getovski, Тъпичък си и малоумен!
10.04.2013 13:27
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
35. aristotelis - getovski, "татаро – монгол" , Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета "орфическите химни" от 6 век преди Христа на български език!
10.04.2013 13:32
Здравей, getovski, "татаро – монгол" - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета "орфическите химни" от 6 век преди Христа на български език!
Рано или късно getovski, историческата мастурбация се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!
цитирай
36. bls - Не е ясно какво иска да каже, Арис...
10.04.2013 14:59
Не е ясно какво иска да каже, Аристотелис?
цитирай
37. leonleonovpom - Провери джобовете, Ари, казах ти, ...
10.04.2013 20:28
Провери джобовете, Ари, казах ти, да не би сърбежът да идва оттам.
Той говори кодирано Бис, а кодът е скрит под един камък на Митика, но описанието му го пазят двама спартанци на смени, денонощно в Лакедемон, в една пещера, чийто вход е зазидан . Чак след 1000 е разрешил разкодирането През това време той ще пише и превежда орфически химни на старогръцки. Текстът ще е с черен туш на бяла хартия, може и обратно, както реши авторът
цитирай
38. get - - Доктора, който те съветва за долното - да не е прекалил с транквилантите и психотропните ?
10.04.2013 21:40
aristotelis написа:

... Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета "орфическите химни" от 6 век преди Христа на български език!
...

- Първо, като човек с претенции за познаване историята на Гърция си пълен ... (щях да кажа тъпан) ... ама айде профан !
- Обяснявам ти тъй ... като за профан ?
- Автентични ОРФЕЕВИ химни от 6-ти век НЯМА как да има !
- Ако си бе направил труда да четеш и мислиш, щеше да разбереш, че Орфей е живял преди Троянска "война" (прочети Аргонавтика ?) - тоест не само аз а и други датират Орфей от преди нея ... минимум ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК пр.н.е.
- А това е време, кога на територията на Гърция (и не само !) е МИКЕНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - За която категорично твърдя, че няма нищо общо с гръцкият архаичен и класически период(и гърците) !

- В заключение ще кажа - Определено си жертва на "елино-фанариотщината", резултат от която са както виждам: Първо морално-етичните ти увреждания (съобразно написаното в пост №35 ?) - А второ, същото е довело явно и до повреди в интелектуално-разсъдъчният апарат, от което страда логиката ти, при позоваване на факти и аргументи, плюс тяхното интерпретиране от теб ?!

Ако не си разбрал какво обяснявам ... :))) - автентичните за теб Орфически химни са от ШЕСТИ ВЕК( а Орфей живее СЕДЕМСТОТИН години ПО-РАНО !) пр.н.е., от което те са са толкова "автентични", колкото аз да ти изпея един химн и ти да ми го преведеш от "старогръчцки" ! - Бу-хаха, то е пример за връХта на кретенизма, от която няма как да не страдат великошовинистите-фанариоти !
цитирай
39. aristotelis - getovski, "татаро – монго...
11.04.2013 00:03
getovski, "татаро – монгол", Когато гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде по-казахстанските степи сте се люлели на клона хванати с опашката и мяукали както котките, лаели като кучета, диви и варвари като маймуните макаци, без писменост до 9-ти век след христа, както пише и Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи.........Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
40. get - Когато гърците са създавали евр...
11.04.2013 12:12
39. aristotelis написа:
Когато гърците са създавали европейската цивилизация ... вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде по-казахстанските степи сте се люлели на клона хванати с опашката и мяукали както котките, лаели като кучета, ...

- Типично като пример, за МЕГАЛИ-шовинизма, който заразява всеки прочел НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКАТА гръцка истЕрия(с име история) ?!
- А вземи прочети и сравни къде се намират ГРЪчКИТЕ пост елинистични царства след похода на АЛЕКСАНДРО "МЕГАЛОТО" в Азия и Индия, елинско шовинистче ? - нали според вашите смахнати претенции всичко това е станало на "ГРЪК" ? - Който приказва на "лингва-франката" КоЙНЕ - нали според ваште претенции(аргументи !), това е признак за елинизъм ... ЕРГО "цист" ГЪРЦИЗЪМ ? :)))
- Голям си абдал ? - виж картата на "Greco-Bactria" http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greco-BactrianKingdomMap.jpg

- Ама то Гърцията, била много голяма държава ! :)) - като почнеш от сев.Индия, (Памир и Хиндукуш) в Средна азия, та Иран, Ирак, Близък изток ... ця-я-ялото крайбрежие на сев.Африка (чак до Херкулесовите стълбове) това все Гърция е(!) ... по твоите аргументи, май ? :))
- По тази логика, да не се окаже, че ХУНИте са наследници на гръко-бактрийците=ЕЛИНИ ? :))
39. aristotelis написа:

... и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания ...

- И защо им викат "олимпийски" на игрите ?
- До - Кой Олимп са се провеждали "пелопонеският" или "македонският" - а какво казвате за елисци(те) от които сте заели игрите и съдии ?
- Ето едно изказване от 5-и ВС (?) относно езика и какви са елисци (!):
"And when he was asked again, according to the account given by Hegesander, which were the greatest barbarians, the Boeotians or the Thessalians he said: The Eleans.”
ЗАБЕЛЕЖКА: С допълнението, това го казвате вие, не аз да го измислям !(Искаш ли автор и цитат/източник ?)
- Кво излиза, ТЕЗИ КОИТО СА СЪЗДАЛИ Олимпийските игри - били най-големите ВАРВАРИ(неЕЛИНСКО говорящи !) щот "ц"истите гърци не разбирали езика им !
- Що така ве етиопче, от "дановото племе" ?
- От този пример, схващаш ли как се е развивал(изкилиферчвал) през времето езика (ви)... този за който, имате претенции, че е останал с траен лексикален и фонетичен континиум - от пораждането му, до настоящето ни ?! :))

- А за ... кой Олимп говорим през 7-ми ВС ?
Този !
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_greek_sanctuaries-en.svg
... или този ?
http://www.promacedonia.org/vk_macedonia_b.png (в най-долната, средна част на картата !)
- В чест на кой бог са провеждани игрите - Знаеш ли как го наричат(изкилиферчват името ?) !

- Айде, със здраве ! - и не се мъчи себе си(и нас) с История - Не е по силите ти !
цитирай
41. aristotelis - getovski, "татаро – монгол", Македония прилича на исторически кич и карикатура
11.04.2013 13:15
getovski, "татаро – монгол", Македония прилича на исторически кич и карикатура със стремежа си за "антиквизация" заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.


Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.
цитирай
42. aristotelis - getovski, "татаро – монгол", НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ЗА ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!
11.04.2013 13:22
Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция!
Kутригури,Xуни,Утигури,Готи, Траки,Прабългари,Tюркски,Oногури,Славяни...?
Кои са тези диви и варварски племена? Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция! GRACIAS GRECIA - Nuestra herencia - Video Febr 2013
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=huzfSsSwT5Y#!
цитирай
43. get - - Що така болезнено реагираш на ... истината за произхода на "гърците" ?
11.04.2013 14:28
aristotelis написа:
Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция!
Kутригури,Xуни,Утигури,Готи, Траки,Прабългари,Tюркски,Oногури,Славяни...?
Кои са тези диви и варварски племена? Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция! GRACIAS GRECIA - Nuestra herencia - Video Febr 2013
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=huzfSsSwT5Y#!


- Един път вече ти обяснявах ! - тези които ви благодарят са ви(ти) роднини ?
- Това по причина, че са по произход "мориски"(така са наричали в Испания, наследниците на арабите, след Конкистата !)
- Това, че сте род с наследниците на арабскиите-завоеватели(а те са от семитски-АФРАЗИЙСКИ ПРОИЗХОД !) - Е ФАКТ ! - който нямам намерение да оспорвам, поради неговата обективност и истинноста му !
- Защото протогенезиса и на тях и на "данайците" е един и същ СУБСАХАРА(на стика м/у Египет и Етиопия !).

- Това го пише едно към едно Есхил, в драмата си "Просителките" ? - за съжаление царят на "пелазгите" със същото име, прави грешката да ги допусне да се поселят в царството му ?
" „..Не вкарвайте ме в съд
Аз казах вече,
Че без народа мой да го реши,
Аз сам не искам да отсичам,
дори да знам той как ще прецени.
Че малко ли е да се случи
да ми го кажат някой ден
- „На чуждите помогна ти,
а своята страна затри …”

- Чети момче ... чети ! - че то четмото прави, от сляпото окато ! - и не се срамувай от произхода си - срамно в това няма !
- Срамно е кога лъжеш и крадеш, чужда история и слава ! - защото "Славата" е суета/плява ... която вятъра на времето отвява и накрая лъсва истината ! - а тогава срам за лъжеца и крадеца !
цитирай
44. leonleonovpom - Ари, убеден съм, че съм прав за пр...
11.04.2013 14:35
Ари, убеден съм ,че съм прав за произхода на сърбежа / № 37/ ,след като не го коментираш повече. Много се радвам, че с нещо съм ти бил полезен, много те моля не ми разваляй удоволствието от това. За мен ти си изключително важен, напомняш ми за прабабите, които наистина обичам.
цитирай
45. get - д-р Милчев, цар идва от Caesar /Ц...
12.04.2013 14:58
danailvdimitrov написа:
leonleonovpom написа:
д-р Милчев, цар идва от Caesar /Цезар/.


- Интересно е обаче откъде идват титлите на вавилонските, асирийски и персийски царе?
и те ли са ги взели от името на Цезар.

Вижте как звучат : Небопала-сар , Набукодоно-сар, Саламан-сар,Тиграпала-сар и т.н.


- Милчев, прощавай за спама досега !
- Но, защо не направиш коментар относно: " Според разказа на самите скити техният народ бил най-младият на света и водел началото си от Таргитай — първия човек, обитавал техните земи, които преди него били пустинни. За този Таргитай се говорят, по моему, неправдоподобни неща, но все пак се говорят — че негови родители били Зевс и дъщерята на речния бог Бористен и че на така произлезлия Таргитай му се родили трима синове ... " - (Херодот: кн.IV)

- Казват, че това е "първият човек" - който може да се приеме и за цар-основател на т.нар. "скитски народ".
- Та ако разложим името му ? - дали не се получава нещо, което звучи, като:
А) Т(с/ц)АР - с указание на (кои е цар "таргитай" ?) - на "гитай"
Б) - А, ако сменим една буква в думата с "е"(?) - Дали не се получава "Гетаи" - което на пръв поглед е пълна бесмислица - Що е това ГЕТИ ? - ами , това е просто "калка" малко изкривено произнасяне(предаване) на прото-индо-евро дума *gWo~gWe*, явяваща се кореновата на "Гове(д/т)о" - основен източник за препитание и богатство, при тези СКИТАЩИ скито-скот(ски) народи ... от западно и северно причерноморие ?!

- Но ти понеже изкарваш кимерийците враждебни и неродствени на скити - вероятно няма да те устрои обяснението ми ? :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11488154
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ