Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 12:28 - Картата на Йероним и Равенския географ...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 16388 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 30.04.2014 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Известната ни карта на Св. Йероним, където е отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”.

image
image
image

imageimage

 Св.Йероним е живял през IV век, но не бива да се премълчава факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св. Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в.

Текстовете в нея са написани на т.нар. варваризиран латински - “Mesia”, вм. “Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. в Анонимния латински хронограф от 354 г. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в.

Тези наблюдения, дават обяснение на надписа “Mesia hec Bulgaria”, да е прибавен в късния препис, като отражение на реалността след VІІ век, а да е отсъствал от оригинала на Св. Йероним, съставен през IV в.

image

От научна гледна точка е редно да се анализират и тези възможности...





image

Частта от Географията на неизвестния автор от Равена, касаеща българската история, е поместена в т. І на сборника „Латински извори за българската история”, накратко ЛИБИ, с. 390 – 400. 

        Преводачът дава следните сведения за ръкописа: „Съставителят на т. н. Ravennatis An
оnymi Cosmographia, чието име е неизвестно, произхождал от Равена. Приема се обикновено, че неговото съчинение, което се състои от 5 книги, е писано към края на VII в., обаче някои данни в самия текст, например като споменаването на българите като обитатели на днешните български земи, ни дават право да отнесем съставянето поне на известна част от Равенското земеописание към началото на VІІІ в. Това земеописание представя списък на всички известни дотогава земи.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 390).

        Ето и текста на цялото изречение, отнасящо се до историята на българите: „Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.

    Превод: „А между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 393).

image
.................................................................................

Ето и още една интересна карта, която е доста по-късна, но дава реална картина за значението на хуните.

image

 




Гласувай:
9




1. atil - Освен на Балканите има там и други ...
22.03.2013 14:32
Освен на Балканите има там и други Българии...Много интересна карта, чрез кит обърнат обратно. За Балканите и аз бях озадачен, но заселвания на българи имало по негово време. Офанзивата на запад почнала след преместването на столицата в Хон-Балин(селище на мястото на днешния Киев) точно около средата на 4-ти век. Живели са автономно ,но са служили и за пари на римляните. И тракийските князе са го правили в някога. Така че не са били скрити и неизвестни за такива хора като Евсевий.

Едва ли има значение толкова граматиката според мен, когато става дума за едно и също.
цитирай
2. letopisec - Според г-н Павел Серафимов, Тео...
22.03.2013 16:25
Според г-н Павел Серафимов, Теофилакт Симоката бил казал, че гетите са славяни. Г-н Серафимов, може и да е така, но същият Теофилакт Симоката (кн.VІІ,ІV,4) много добре различава българите от "гетите-славяни"... „Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство” (Теофилакт Симоката (кн.VІІ,ІV,4).)...Аз затова Ви обяснявам, че една група хора, под байрака на Серафимов, се занимават с древно-славянски проучвания. Няма нищо лошо да се търсят такива между траки и славяни. Редица учени обръщат внимание на възможна езикова близост между тях. Разбирате ли, аз не съм ви проблем, аз не се занимавам с "удревления" на славянската история, дори ги приветствам. Приветствайте и Вие истинските проучвания на ранната българска история..
цитирай
3. letopisec - Невероятно, но факт...
22.03.2013 16:27
Павел Серафимов Г-н Дойчинов, славяни е арйско име, обяснява се с арийската дума славана -славене. Гети е само по-старото име, или синоним на славяни, гети се обяснява с арийския глагол гаяте-прославям. Българи се обяснява с арийската дума балга, барга-сияние... Старите славяни са гетите-тракийски народ, старите българи са мизите -тракийски народ...От траките прозлизат арийците покорили Индия. Старото име на Тракия е Ария...но това се пропуска често от историци и траколози... Поради това, че траките-арии завладяват населението на Средна Азия, днес част от индийците, иранците и др. говори езици имащи близки думи с нашите... Тъй както римляните създават романсктата група езици посредством завоеванията си, така и дедите ни траките дават език и култура на много народи и то хилядолетия преди римляните...
цитирай
4. letopisec - РАВЕНСКИ КОСМОГРАФ http:/...
22.03.2013 16:31
РАВЕНСКИ КОСМОГРАФ

http://samoistina.com/bulgbalkan.htm

На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия отскоро българи живеят ...".

('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)

Думата "modo" погрешно бе превеждана от латински, като "само", въпреки че първите три значения на думата са "сега", "отскоро", и "от някое време"

"modo : now, just now, only"

...

http://letopisec.blog.bg/history/2011/09/02/gancho-cenov-kato-bai-gania-istorik.812502?reply=3112019
цитирай
5. marknatan - летописец т. 1 -/1/някои неща ...
23.03.2013 21:13
летописец

* т.1 -/1/някои неща ги пишеш от глупост
/2/ други защото просто си си тъп

на картата както всеки може да се убеди ( ако ти трябва ще ти кача супер изображение б.a.) не пише Bulgaria какти си го изТЪПпанчил ( идва от тъп , виж т.1ал.2) , а uulgaria

uulgaria

(Твоята падружка психопата боцко, на `иято лично му излиза задника в собствения си блок ( виж т 2 . Т.2 е същата , като т 1, но вместо " пишеш " се замества с " вършиш " б.а.) доказа че вулгарите не били българите

Та ти като лингвист лизач си обясняваш, че понеше било Б като бургарии то тук първият звук от "служебното название" е предадено с uu ли защото е част от изречение ли !?

УУУУУУУУУУУУУ

ха ха ха

ФАКТА че е записано УУ ( uu ) иде да докаже че е Вулгариа


** " споменаването на българите като обитатели на днешните български земи, ни дават право да отнесем съставянето поне на известна част от Равенското земеописание към началото на VІІІ в" !?


За следващата тъпня цитираната от ГИБИ за Равенеца ти не си виновен други са я писали но по т 1 не можеш да осмишля какво пишат лайнометите а според тях

Такава е лайнометската кръгова защита на хисторито българско !

Лайнометите са доказали че Българите дошли в осми век ( 681 )
и това се потвърждавало от Равенеца където пишело за българите значи българите са дошли в осми век ( 681 г0 защото равенеца е съставен, писан в осми век

И всичкото това доказа т.1 защото гледам си изТЪПанчил и аварите с кагана на аварите при гото отивали едни българи

хе хе хе преди година в друг твой "научен" пост направо те съветвах да не ги пропускаш тея неща и да пишеш за кагана на аварите при когото отивали българите ма ти го даваше дръв ха ха ха тогава беше любоф с фцата серафимка ха ха ха сега си

сближил "тезите" с инж алтафини и другия престъпник гетския лизач по "кристиянската" теза за служебния произход на мъжете ха ха ха

инж алтафини и гетския лизач устанбовили че имали мадури начи за от м род в ед ч начи дедо им е мъж начи щом те са мъже то досега у сичките им предишни поколения дедовците са били мъже ВОАЛА до дедо АДАМ ТРАКИЕЦА на основание
АКСИОМА ДЕВЕТА за психопатично следствената връзка на боцканите психопати и фците серафимки

Между другото си водя списък на осралите писанията на българите на български за българи и след фцата серафимоф току що осрала по ветеринарски т нар манасиева хроника като фанариотска измислица щото там имало некъф фанариот който за да заблуди фците серафимки писал на български с червено мастило неща които противоречели на "тракийската му тйеза"

Та и твоя мършав задник се е наредил р лайнометската редика спазвайки Правилният Принцип на психопата боцко, което не разбираме го осираме

цитирай
6. letopisec - 5. marknatan
26.03.2013 07:07
Да много се смях, оказа се, че Серафимов не знае, че българския преводач на Манасиевата хроника е направил 19 свои добавки, касаещи българската история...това за сетен път показва подготовката на Серафимов, той е ала-бала...дай му да нарежда думички и да плете глотогенеза...последното му откритие, за което смело ме уведоми, било, че словените са троянци........................Павел Серафимов Топонимите и хидронимите в Адриaтическа Венетия имат обяснение на български и на словенски.

Във Венетия срещаме Тергесте и ОпиТергум. Преди повече от половин век лингвистите признаха, че частицата терг ( в Тергесте и Опи Тергум) се обяснява с думата търг, тържище...

Река Адрия (Атриaнус) има успоредица в Тракия, това е Ятрус. Обяснение получаваме със словен. ядарн- бърз и стблг. йендръ-бърз.

На север от Венети я има река Течинус. Нейното име се обяснява с блг. течение и словен. течай-течение...

Днешните словени са старите венети, за които Страбон твърди, че след Троянската Война заедно с траки се отправили на запад и се заселили на Апенините.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484177
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ