Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2013 11:47 - Хунската империя заема форми на държавност от Рим.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 4945 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 18.03.2013 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                 Хунската столица гр.Боспор израства върху стария полис Пантикапей и има за цел същата стратегическа позиция, която наблюдаваме при издигането и освещаването през 330 година на стария град Византион в новия Рим.

image

          Гр. Пантикапея/Боспор/Керч

      Хунската държавна организация заема римската идея за федератите, но и придава друг смисъл. Разказа на Приск за царят на хуните Руа започва с важното съобщение, че той изисква от Римската империя в началото на V век да му бъдат върнати няколко племена, които са били негови федерати и които са дизертирали при римляните с молба да станат техни.

image

          За Рим, независимо дали става дума за западната или източната части на империята, федератите са варвари, които идват при Рим, молят за земя и се включват в селския и военния живот на империята. Тоест, федеративния принцип е в някаква степен позиционен и изчакващ, Рим не тръгва да събира федерати. Те тропат на вратата .

image

         За хунската държава федератите са племената, които хунската армия превзема. Това е активен принцип.

image

          Амиан посочва последния кавказки елемент от военната дейност на хуните, преди те да тръгнат на запад от река Дон. С победата над аланите и превръщането им във федерати, хунската държава завършва един етап от своето формирование, който тече от около 165 година от н.е.

          Това вече е обединена предкавказка държава, начело на която стои един владетел. Хунския съюз е от хетерогенни етноси, но вече е излъчил династия, която претендира за имперски статут, не по-различен от този на сасанидската династия.

          Планът на хуните да тръгнат към Европа и Рим не е чужд по тези боспорско-кавказки места, където в края на старата ера е проведен последния опит на понтийския цар Митридат да обедини предкавказките племена с идеята да се превземе италийската земя и Рим, като се изостави малоазиатския маршрут и се тръгне северно на Черно море.

          В очите на Амиан хуните вече са един народ, който се простира от Азовско море (Меотида) до северния Океан (северното Прикаспие).

          Аланите са последния народ в Кавказ, който е около дербентския проход (наричан „Аланска врата”) и тяхното превземане цели предкавказката хунска държава да има монопол над този най-важен и единствен път между земите на юг от Кавказ и тези на север от планината.

image

         Овладяването на дербентския проход, откъдето хуните свободно ще минат по-късно през 395 година, е последния елемент от завършването на предкавказката хунска държава.

               Избирането за столица на град като Боспор пък, който изцяло копира стратегическото разположение на Новия Рим на тракийския босфор, е свидетелство, че Рим, зает от векове с традиционния си противник Персия, е пропуснал да разбере, че в Предкавказието се е формирала нова геополитическа сила.

          Оттук и всеобщото учудване за тяхната поява, след като само за няколко години стигат до римската провинция Панония.

              Кои са, откъде са ?

          Йероним смята, че те са призлезли като от кошер от меотийските земи.

          Йордан пише басни, готите изгонили едни вещици и зли духове се съвокупили с тях, така се родил хунския народ.

          През ІV век ритора и историка от Сарди, Евнапий, решава да напише „История на хуните”. От нея е съхранен само предговора. Евнапий отбелязва, че е ползвал древни автори и дал свои сведения. Той нарича всички народи, които хуните превземат на запад от Дон „скитски”, но не казва, че те са скити.

          През V век Приск Панийски отбелязва, че цяла Скития е превзета от хуните и не се притеснява поради това да ги нарича „скити”, между другото той прави разлика между скитски, хунски, готски, латински и гръцки езици, които са се употребявали в обширната хунска империя към 448 година.

          През VІ век Прокопий Кесарийски уточнява, че утигите, които са хуни, произхождат от кимерийците. Едва тогава за първи път е косвено посочено, че хунския феномен е свързан със стария кимерийски географски ареал, култура и цивилизация. 

image




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. letopisec - Ако за хуните със сигурност може да ...
18.03.2013 12:30
Ако за хуните със сигурност може да се каже нещо като техен произход, то е че те са от Предкавказието или както казва още през V век пр.н.е. Херодот „на изток от Танаис вече не е Скития”
цитирай
2. letopisec - Понтийски цар Митридат (ок. 132 ...
18.03.2013 12:31
Понтийски цар Митридат (ок.132 година пр.н.е. – 63 година пр.н.е.), в завършека на живота си омъжва всичките си многобройни дъщери за племенни водачи от Предкавказието и им препредава своята цел на живота си: да превземат Рим по маршрут северно от Черно море.
цитирай
3. letopisec - Много интересно явление при тази ...
18.03.2013 12:39
Много интересно явление при тази приемственост между старите, антични полиси, които са били на дн. Крим и новата, късно-антична хунска държава, е констатираната липса от археолозите на разрушения през ІV век на баспорските градове. Това показва, че хунския феномен е местен за региона, едни завоеватели, каквито по-късно по тези места през VІ век са тюрколатите на Истеми, са разрушавали крепостите.
цитирай
4. letopisec - „102. Когда Митридат вступил в о...
19.03.2013 09:35
„102.Когда Митридат вступил в область Мэотиды, над которой много правителей, то все они приняли его (дружески), ввиду славы его деяний и его царской власти, да и военная сила его, бывшая еще при нем, была значительна; они пропустили его и обменялись взаимно многими подарками; Митридат заключил с ними союз, задумав другие, еще более удивительные планы: идти через Фракию в Македонию, через Македонию в Пэонию, и затем вторгнуться в Италию, перейдя Альпийские горы. Для укрепления этого союза он отдал замуж за наиболее могущественных из них своих дочерей./.../ 109. Потеряв столько детей и укрепленных мест и лишенный почти всего царства, уже являясь совершенно небоеспособным, и не рассчитывая добиться союза со скифами, Митридат тем не менее даже тогда носился с планом не ничтожным или соответствующим его несчастиям: он задумал, пройдя через область кельтов, с которыми он для этой цели давно уже заключил и поддерживал союз и дружбу, вместе с ними вторгнуться в Италию, надеясь, что многие в самой Италии присоединятся к нему из-за ненависти к римлянам;...»/ C:\Documents and Settings\PC\Desktop\Аппиан, Митридатовы войны.htm/
цитирай
5. letopisec - Версията на готския историк Йордан за произхода на хуните:
19.03.2013 09:58
„От древните предания научих следното за произхода им. Филимер, крал на готите и син на Гандарих Велики, пети подред от лицата, управляващи кралството на готите след напускането от тях на остров Скандза, и под предводителството на когото народа му навлиза в земите на скитите, научава, че сред народа му се въдят някакви вещици, които самият той, на своя роден език, нарича алиарумни. По негова заповед те са прогонени и осъдени да се скитат из степите, далече от лагера на готите. Виждайки скитащите се из пустинята вещици, нечестивите духове се съединяват с тях и раждат този варварски народ - хуните.””
цитирай
6. letopisec - Пламен Пасков кои точно &qu...
19.03.2013 10:38


Пламен Пасков кои точно "форми на държавност"?
Републикански? Имперски?
преди 25 минути · Вече не харесвам · 1

Kiril Milchev Имперски, а в някои отношения ги доразвиват. Например статута на робството при хуните. Всеки военопленник, ако не е откупен става роб, но докато не се откупи сам. Тоест, има тази възможност...Военнопленниците-римляни са част от бюджета на хунската държава. Всеки един, ако бъде откупен, е бил свободен да се върне в римските предели. Другите, за които техните роднини не се погрижват да платят, стават собственост на хунската аристокрация. Един такъв роб може да бъде освободен от своя господар и да стане хунски поданик. Приск се среща през 448 година в Панония с такъв.




„Докато в очакване си почивах пред оградата, към мен дойде някакъв човек, когото аз приех за варварин по вида на скитската му дреха, ала той ме поздрави по елински, казвайки «caire»,което много ме учуди, че този скит говори елински. Представлявайки разноплеменна смес, скитите, освен своя варварски език, лесно изучават и хунски и готски, а така също латински, ако някои от тях имат контакти с римляни, но много малко от тях говорят елински, освен пленниците, отведени от Тракия и Илирийското крайбрежие. Но последните при среща лесно се познават по издраните дрехи и невчесаните коси, понеже са в лоша участ. А този приличаше на богат скит, беше добре облечен и подстриган в кръг. Отговорих на поздрава му и го попитах кой е той, откъде е дошъл във варварската земя и защо е приел скитския начин на живот. Той ми отговори с въпрос, защо искам да знам това. Аз му казах, че причината за моето любопитство е неговия елински език. Тогава той се усмихна и ми каза, че е родом грък, но по търговски дела бил във Виминации, мезийски град на река Истър (Дунав-бел.м.), където живял недълго и се оженил за много богата жена. Но бил лишен от своето имущество при завоюването на града от варварите и благодарение на своето предишно богатство бил избран от самия Онегесий при дележа на трофеите и пленниците. След Атила висшите скити имали свобода да си избират пленници от множеството. Той ми каза, че по-късно се отличил в битки с римляните и акатирския народ и като дал на своя хазяин-варварин по скитския обичай заграбените по време на война богатства, откупил свободата си. Оженил се за варварска жена, има деца и дели трапезата с Онегесий. Счита своя настоящ живот по-добър от предишния.”
преди 21 минути · Харесвам
цитирай
7. marknatan - влезе в групата на психопата боцман ...
23.03.2013 21:27
влезе в групата на психопата боцман и фцата серафимофф с безмислени нечеловечеки мадурозаключения


лизането на боцкани задници ти се е усладили дотам че си възприел и психопатично следтвените връзки за принцип в нечленоразделноизлиянията си


напълно си изпушил от критическат ли от кво ли дори логика няма на човешко същество тук само боцкания
цитирай
8. marknatan - фцата серафимофф тъкмо осра ман...
23.03.2013 22:44
фцата серафимофф тъкмо осра манисевата хроника като фанариотска измислица защото неизвестна ръка написало с червено да му разваля 'доказите' и една друга демогарфирала фца се разплюнчи за доказ на Истината с подлеца конски доктор и слабоумен малодушен старозагоркси нередовник да цитираш който педал щел да съди учени писали против Историята на Българите и като ветеринарния дебил правешл "АТАКА"

ша вика другата овца дето била националист да ги пази как серат в хисторио на България

мама ви деба и овцете нероедовни Важното е една офца от техните да го е казала



манасиевата хроника с личните поправки на цар лександзр била фанариотска иъмилсица за невменяемия серафимоф
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11486517
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ