Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 16:37 - Първата победа на българите над аварите през 465 г.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 23730 Коментари: 39 Гласове:
6

Последна промяна: 06.07.2013 11:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свидас (на гръцки: Σουΐδας) или по-правилно Суда (на гръцки: Σοδα) е обемиста византийска гръцка историческа енциклопедия от 10 век. Тя е енциклопедичен лексикон с 30 000 статии, много от които черпят от древни източници, които по-късно са загубени. Името „Суда“ идва от византийската гръцка дума суда, означаваща „крепост“ или „укрепление“. Алтернативното име „Свидас“ произлиза от грешка на Евстатий, който взема заглавието за собственото име на автора.

image

В Свидас под думата Άβαpις е поместен следния разказ: τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν, τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι π θνν οκούντων μν τν παρωκεανΐτιν κτν [τν δ χώραν πολιπόντων δι τ ξ ναχύσεως τοΰ κεανοΰ μιχλδες γινόμενον, κα γρυπν δ πλθος ναφανν· περ ν λόγος, μ πρότερον παύσασθαι, πρν βορν ποιήσασθαι τ τν νθρώπων γένος. δι δ π τνδε λαυνόμενοι τν δεινν, τοΐς πλησιοχώροις νέβαλον, κα τν πιόντων δυναττέρων ντων ο τν φοδον (Nieb. οχ) φιστάμενοι μετανίσταντο.] σπερ κα ο Σαράγουροι λαθέντες κατ ζήτησιν γς πρς τοΐς ’Ακατίροις Οννοις γένοντο..... Τоест, „Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана (те пък напуснали своята страна по причина на облаците, надигащи се от приливите на Океана и от появилото се множество грифони: разпрострял се слух, че грифоните няма да изчезнат докато не унищожат целият човешки род. Аварите, подгонени от тези бедствия, нападнали на своите съседи, които пък не били в състояние да ги възпрат и се преселили в други страни). По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя.

image

С какво е интересно това известие?

Във фрагмент 24 от запазените откъси на историята на Приск Панийски, отнасящи се към 463 г. (Exc. De leg. gent.: Р. 42, 43; В. 156; Μ. f. 30), срещаме същото сведение, но съкратено и без да упоменава за българи. „По това време към източните римляни били отправени посолства от сарагури, уроги и оногури, народи изоставили земите си, понеже с тях влезли в сражение савирите, които били изгонени от аварите. Последните също били прогонени от народи, живеещи на брега на Океана. По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя.

 

 

Видно е, че текста при Свидас и текста при Приск имат общ източник. Това е очевидно самият оригинал на историята на Приск Панийски, тъй като до нас е достигнал само редактиран препис на Приск, правен през 10 в. за Константин Багрянородни. Свидас пък, както отдавна е отбелязано от изследователите, на други места използва като източник и трудовете на Константин VІІ Багрянородни. С други думи се е случило следното: 

 

Историческият труд на Приск Панийски (V в.) не е съхранен в пълен вид.

През Х в. по заповед на император Константин Багрянородни секретарите му са преписвали части от много и различни исторически книги, които Константин използва при подготовката на своя труд "За устройство на империята". Между тези преписи е и непълният препис от историческият труд на Приск Панийски, обхващал в оригинал 8 книги.

 Учените отдавна са отбелязали, че императора-писател е „българофоб”, той не дава никакви сведение за миналото на българите и дори атакува предшественика си Роман Лакапин, заради женитбата на дъщеря му с цар Петър, сина на цар Симеон. Имайки предвид, че Свидас е ползвал все още оригинала на историята на Приск Панийски, ние виждаме, че сведението за българите, победили към 465 г. навопоявилите се от изток на Каспийско море (то е Океана, вж. по-долу) авари, е пропуснато в преписите, правени по заръка на Багрянородни, и така до нас е достигнал един осакатен от „българофобството” на Багрянородни „фрагмент 24” от Приск Панийски.

Бекер, Нибур и Мюлер издават съхранените текстове и фрагменти на Приск Панийски, но едва на Класен му прави впечатление, че фр. 24 при Приск и сведението при Свидас имат очевидно общ първоизточник и Класен дава в скоби и главата за аварите при Свидас, при представянето на фр. 24 от Приск.

 

И така, първото сведение за авари е дадено още през V в. от Приск Панийски. Те се намират на североизток от Каспийско море, което в представите на античните и късно-антични географи е „залив на Океана”. През 463 г. аварите отблъскват на запад савирите, но едва от Свидас ни става ясно, че в оригинала на Приск е било написано черно на бяло, че именно българите (на Ирник, третият син на Атила) спират аварското нашествие и отблъскват аварите. Ето защо почти всички византийски автори от VІ в. вече знаят савирите като хуни-савири, т.е. савирите стават част от пост-атиловите хуно-българи...

 

Както обърна внимание Ото Менхен-Хелфън в книгата си от 1973 г. „Светът на хуните”, единствено Приск нарича акатирите правилно, за разлика от Йордан, който ги именува „агацири”. Свидас очевидно ползва оригинала на Приск, защото също ги изписва  ’Ακατίροις....

 

В своя труд Приск упоменава сарагоски, т.е. сарагурите, още по времето, когато Бледа и Атила заедно до 445 г. установяват господство над тях в северно-черноморските степи, а акатирите Приск ги упоменава във връзка с назначаването през 448 г. на Елак, първородния син на Атила, за техен водач. Така че акатирите стават хунски народ със сигурност от 448 г.

 Знае се, че през 465 година Ирник и утигурите вече са към Приазовието. Те, според Прокопий, се върнали на „старите си места”, за да „владеят сами” тези земи. Отметката на Прокопий, че те се върнали сами, има смисъл единствено, ако с тях не са се върнали още някои от хуните, с които те преди са владеели заедно там. Незавърналите се, са наречени от Прокопий (от позицията на около век след тези хунски разслоения), с името „кутригури”.

Ние вече обърнахме внимание, че за първи път през VІ в. Прокопий, във връзка с генеалогията на хуните от кимерийците, нарича българите „утигури” и макар учениците на Прокопий – Агатий, Менандър, Теофилакт  да продължават делото на учителя и да ги наричат така, е видно, че през V в. Приск Панийски много добре е знаел кои са българите и как именно те са се завърнали на изток, за да отблъснат аварите и да включат прогонените савири в хуно-българската държава „древна Велика България” (Теофан, Никифор), която Ирник от рода Дуло създава през 465 г., отблъсквайки тюрките-авари, които обаче през средата на VІ в. са вече съставна част от каганатската тюркска армия на Истеми, която към 565 г. слага край на българската държава на Ирник. През 629 г. Орган и Кубрат освобождават и възстановяват именно ирниковата Велика България, прогонвайки каганатските тюрки на изток.

image

На тази древна карта, а и не само на нея, ясно се вижда как Каспийско море е възприемано като "залив на Океана"...
За настоящата статия благодаря на sandlih

image
още една карта, по идея на уважаемия germantiger чиито постинги чета с интерес






Гласувай:
7


Вълнообразно


1. bls - Поздравления
26.03.2012 19:36
статията очертава нови хоризонти пред историческото познание на прабългарите...
цитирай
2. get - - Милчев, откъде тази увереност и безапелационност ... при определяне на етнопринадлежност ?
26.03.2012 23:56
bls написа:

... която Ирник от рода Дуло създава през 465 г., отблъсквайки ТЮРКИТЕ-авари, които обаче през средата на VІ в. са вече съставна част от каганатската ТЮРКСКА армия на Истеми, която към 565 г. слага край на българската държава на Ирник.


- Май и ти, като блогърът Атила ... това турците навсякъде ви се привиждат ?!
- Поне махни тази карта, защото в нея, просто няма място ни за "авари" ни за "тюрки" !! :)

- Но ! - Интересен е изводът направен на база антропологични проучвания, на аварски погребения ... в ранните години те са предимно европеиди ... пък към ДЕВЕТИ ВЕК метисизацията(монголоидноста), като процент се увеличава ?!
ЦИТАТ - от изследвания на Унгарската академия на науките ?
При антропологичните изследвания се откриха, само няколко скелета от монголоиден вид, които са вероятно признак за културното влияние от Евразийските номадски народи !(останалите са европеиди ? - б.м.)
- По късният Аварски период, дава по-голяма хибридизация ... в резултат на Евро-Монголско взаимовлияние" - изследването е от 1967 г.

Според румънските учени, (тяхно съобщение от 80-ге години) положението е същото ... "От антропологичният "аварски" материал се наблюдава преобладаваща ЕВРОПЕИДНОСТ !" това докъм края на СЕДМИ век ?
- Но става интересно, че за по-късен период - след 8-и век монголоидноста при аварите се увеличава ? ... също така се отбелязва че при погребалният инвентар се забелязват процентно повече предмети ... имащи паралели със Средна и Централна азия !? - но въпреки всичко над 80% от останките в аварски погребения, са на хора от европеиден тип ?!

- Та не разбрах, откъде прочете ... на какъв език са говорили "аварите" и къде е бил етногенезиса им ?
цитирай
3. letopisec - 2. get
27.03.2012 07:39
Ролята на тази стара карта не е за да показва тюрки и авари, а за да запознае читателя, ч за късно-античните географи и историци, подобно и за античните, когато се говори за "Океана" или за "залив на Океана", а това се среща и при Амиан Марцелин и при Приск, описвайки землищата на първоначалните хуни, трябва да се знае, че тези летописци са имали предвид Каспийско море...Това не е мое откритие, то е общоизвестно в науката...За произхода на аварите ще ти отговоря по-късно с цитати от Теофилакт, Бартолд и Пигулевская...
цитирай
4. germantiger - ...
27.03.2012 08:01
Гет, "обърнал" си се "нещо" към антропологията, а обикновено след като аз спомена и характеризирам антропологични типове, ти винаги ме съветваш да оставя расовите теории (явно пропускайки, че расология и антропология не са расизъм).

Гете, откъде тази увереност у теб (за Щапаров вече не питам) за вашите становища или позиции. Перефразирайки (или префразирайки без русизъм) теб, бих казал, че в блог.бг навсякъде се привиждат траки и това е факт. Важна обаче е истинноста била тя тракийска или хунска в общността с българите и в "привиждането" дали твое, дали на летописеца няма нищо лошо - може да е виждане, не привиждане!

Конкретика в коментара ми няма, има принципност.

Лично мен - картата като реконструкция на древните авторови виждания най ме учуди!
цитирай
5. letopisec - 4. germantiger - ...
27.03.2012 09:35
Благодаря ти, за принципното становище. Специално за теб следобед ще сложа още няколко древни карти...
цитирай
6. voulgaros - Здравеите,
27.03.2012 12:13
Г-н Милчев ,ако позволите, ще постна транскрипцията на извора с БГ букви.

ти тос Аварис о Вулгари кат кратос рдин фанисан, ти и Аварис Ксиласан Савинорас, метанасте. геномени п Тнн окунтон мн тн парокеанитин ктн (тн д хоран полипонтон ди т кс нахисеос ту кеану михлдес гиноменон, ка грипн д плтос нафанн пер н логос, м протерон паузазте, прн ворн
пиисасте т тн нтропон генос. ди д п тнде лауномени тн динн, тоис плисиохорис невалон, ка тн пионтон динаттерон нтон о тн фодон (ох) фистамени метанистанто.) спер ка о Сарагури латентес кат зитисин гс прс тоис Акатирис Оннис генонто.....
цитирай
7. vencivvg - Защо ?
27.03.2012 12:26
От много време ме интересува следния въпрос. Кубратова България успява да се справим с аварите. След това трайно успява да отблъсне арабите. Но по-късно идват хазарите и само за година завладяват почти цяла пост-Кубратова Велика България. Хазарите ли са били най-добрите войници по онова време ? Защо не успяваме да се противопоставим на тази опасност ?
цитирай
8. letopisec - Благодаря ви, нека всеки усети изговарянето на гръцки на този важен за българската история текст..
27.03.2012 12:36
voulgaros написа:
Г-н Милчев ,ако позволите, ще постна транскрипцията на извора с БГ букви.

ти тос Аварис о Вулгари кат кратос рдин фанисан, ти и Аварис Ксиласан Савинорас, метанасте. геномени п Тнн окунтон мн тн парокеанитин ктн (тн д хоран полипонтон ди т кс нахисеос ту кеану михлдес гиноменон, ка грипн д плтос нафанн пер н логос, м протерон паузазте, прн ворн
пиисасте т тн нтропон генос. ди д п тнде лауномени тн динн, тоис плисиохорис невалон, ка тн пионтон динаттерон нтон о тн фодон (ох) фистамени метанистанто.) спер ка о Сарагури латентес кат зитисин гс прс тоис Акатирис Оннис генонто.....

цитирай
9. letopisec - Благодаря Ви за този въпрос...
27.03.2012 12:45
vencivvg написа:
От много време ме интересува следния въпрос. Кубратова България успява да се справим с аварите. След това трайно успява да отблъсне арабите. Но по-късно идват хазарите и само за година завладяват почти цяла пост-Кубратова Велика България. Хазарите ли са били най-добрите войници по онова време ? Защо не успяваме да се противопоставим на тази опасност ?

.........................
Въпросът за произхода на хазарите е един от най-дискутираните във втората половина на 20 в. от учените; днес е общоприето, че независимо, че в Хазария е имало огромно мнозинство тюрки, самите хазари не са тюрки...Това го пише ясно още през първата половина на 20 в. Бартолд и на основа на арабоезични извори дава сведение, че езика на българи и хазари е сходен, но се различава от каганатския тюркски...Ал-Мас`уди и др. арабоезични автори дават ценното за нас сведение, че хазарите произхождат от савирите!!! Схващате ли, всъщност хазари са самите савири и неслучайно през 10 в. хазарския цар Йосиф в писмо до андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут, включва "Болгар" в произхода на предците си...Всъщност, савирите-хазари, се възползват от контактите си с тюрките и при Бат-Боян дефакто е извършен преврат, просто династичния български род Дуло е подменен от тюркския род Ашина, като водеща функция в хазарската държава поема т.нар. шад, бег...това е хазарин, нещо като министър-председател днес...цялата власт е била в негови ръце, а кагана, т.е. членовете на династичния род Ашина, са били нещо като дн. президент в България, без много-много изпълнителни и властови правомощия...
цитирай
10. get - @ 4. "germantiger" - "Гет, "обърнал" си се "нещо" към антропологията ... "
27.03.2012 14:24
- Ти не се ли усещаш, че прекаляваш с блондизирането на европейците ?! ... забравяш, че на територията на Европа има и езикови семейства ... има и култури, плюс вярвания ... ??! - Така че, какво да правим с народите от угро-финската група ... в голямата си част европеиди, но говорещи език(ци), не принадлежащ към европейските ?! - отделно различията им в материалният бит, култура и вярвания ?!
- Ако тръгна само по твоят път на разсъждения, то тогава гермнците би следвало да се явяват някакъв клон на "скандинавскте-блондини" ? ... в тази връзка съм препостнал тези съобщения за аварски погребения от 6 - 9 векове, при които имаме както антропологични особености до 20% монголоидност(към края на изследвания период) ... също така и погребален инвентар ... който Какво - носи признаци за взаимовлияние с подобен от Средна и Централна Азия !!? ... това всичко донякъде кореспондира на нещо друго ... първоначално между българи и хазари различията са по-малко от приликите(подобно и с аварите, които не живеят да Каспия а до(под/над) Арал) ... от там има едни други интересни съвпадения, за които в момента ще се въздържа да говоря ?!! ... но преди това, следва да си отговорим - Кой направи хазарите юдеи :))) или както е прието "евреи" ?? :)) - Ай замислете се над това, защото е определящото ... а не там разни тюркски династи !
цитирай
11. letopisec - 2. get - Та не разбрах, откъде прочете ... на какъв език са говорили "аварите" и къде е бил етногенезиса им ?
27.03.2012 15:19
„Името авари в китайските източници не се среща; среща ли се в Орхонските надписи, си остава спорно; беше изказано мнение, че така трябва да бъде обяснено загадъчното народно название пар-пурум и апар-апурум, присъстващо в надписите само на едно място, където се говори за миналото. При своя последен превод Томпсън разглежда думите апар и апурум като названия на два отделни народа, и при всеки от тях поставя въпросителен знак. Думата авари в разни форми се среща във византийските, западноевропейските и руските източници (в руските летописи като обри); византийците различават истинските авари, загинали, по техните думи, на изток, от народа, приел името авари и под това име появил се в Европа; но, както изглежда, тук имаме или един и същ народ, или, във всеки случай, народи, близкородствени помежду си. (В.В.Бартольд. Тюрки. Алматы., 1998, с.17, 18)
Статия в Роден Край
цитирай
12. get - @ 11 letopisec - Прочетох го тук, в твоя пост ... написано собственоръчно от теб ?!!
27.03.2012 16:37
- Сега започна да ми вадиш ... юдеи в подкрепа на турският произход на аварите ?!

- По тази логика, можеш да изкараш и хазарите тюрки - нали до скоро, това бе общовъзприетата теория при тях ??! ... аз пък, мога да ти изкарам пак от техни автори, теории в които се отрича "тюркизма" и "тюркски език" при тях ?!

- В заключение, ще кажа ! - един обективен изследовател, когато коментира даден факт, който е двусмислен ... следва да отбележи това, НАЙ-МАЛКОто !?

- отделно отново ще коментирам ... за налични сведения за така известни(те) две групи сармати: а) лимитанеи б) ардараганти ... първите приели да са федерати на империята ... вторите свободни ?! ... а сармати ги имаме ситуирани през 6-и век, пр.н.е. на територията на съвременен Казахстан ... а през ПЪРВИ век между Днестър и Дунав ... също така през ТРЕТИ век, заедно с готи/гети се явяват като основни военни единици на Империята в Британия ?! ... тези същите са, които използва Константин Велики в похода си към императорското величие ?! - Такива са и част от имперският нобилитет в ИРИ ... Аспар, Ардабур и др. ?! ... има и още (!) - но защо не търсиш в тази посока и ареал, където се появяват аварите(за мен родствени на масагети-сармати) ... ами трябва да ходиш в Централна азия - да ги търсиш ??

- Точно това е смущаващо - Аз в средна Азия(нито преди, нито след новата ера ... никъде не срещам етносно или каквото и да е друго наименование "авари" ? - за хуни Да ! - авари, Не ! - А ти, Милчев ??!
цитирай
13. letopisec - 12. get
27.03.2012 17:10
Кн.VІІ,8 от Историята на Теофилакт Симоката http://krotov.info/acts/07/1/simo_07.html дава ясни сведения, че до 555 г. аварите са част от тюркската армия на Истеми, която едва в средата на VІ в. идва за първи път в Предкавказието и Приазовието; Това от мен...При това Теофилакт наистина описва аварите като най-войнствени и трудолюбиви от тази тюркска армия...Все още очаквам Гет да чуя някаква логика в твоето хрумване, че аварите са ефталити :-)
цитирай
14. анонимен - - Аз пък очаквам да чуя ... ?
27.03.2012 19:42
letopisec написа:
Кн.VІІ,8 от Историята на Теофилакт Симоката http://krotov.info/acts/07/1/simo_07.html дава ясни сведения, че до 555 г. аварите са част от тюркската армия на Истеми, която едва в средата на VІ в. идва за първи път в Предкавказието и Приазовието; Това от мен...При това Теофилакт наистина описва аварите като най-войнствени и трудолюбиви от тази тюркска армия...Все още очаквам Гет да чуя някаква логика в твоето хрумване, че аварите са ефталити :-)


... тогава - Какво има сбъркано в заглавието на поста ти Милчев ??! - щот по твоето умозаключение ... ТЕЗИ от 465 год. - Ще да са лъже-авари !!?

- Щот той кагана на АВТЕНТИЧНИТЕ авари, като седнал и-и-и ... като почнал да се обяснява на ромея ... кои са "истински", кои са "неистински" обрите ... сякаш е предполагал, като че ли ние двамата с теб ще го четем :))) !?

- Пък къде го този каган Истеми ... в кн.VІІ,8. от Историята на Симоката ?? - явно нещо недовиждам, веке ... старост нерадост :))) ... или предоверяване на чужди, думи без съответна проверка ? ... или това ще да е, цитат по цитат на Н. В. Пигулевская - а, уважаеми Милчев ?!

- Ние като по-прости полицаи ... обичаме да четем и сравняваме(проверяваме) било писменни, било материални източници на информация(казано по друг начин "доказателствени средства" ?) ... ПОНЕ ПРЕЗ ОЩЕ ДВА ДРУГИ НЕЗАВИСИМИ ИЗТОЧНИКА ?!! ... ПЪК ДА НЕ ПРОПУСКАМЕ И МАТЕРИАЛНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ ! - които могат да бъдат както погребални обичаи(жертване на кон), човешки останки(антропологични особености) срещани при тях(примерно изкуствена черепна дофермация) ... но няма смисъл да продължавам - Защото приемам, че в твое лице имам съвестен изследовател на старините ни ... нашите на българите !! - нали не бъркам ?

- С уважение !

от боу"ил Гет ... той канос тауроСкитский от Тираспол, тоест Бикоград
цитирай
15. germantiger - ГЕТЕ - ПРИНЦИПНО:
28.03.2012 00:16
СРАВНЯВАЙ:

Според вас автохтонистите българите били заминали и върнали се траки
Според вас славяните били траки
Готите също "отишли" и върнали се траки
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЧИСТ ТРАКИЙСКИ - ВИНАГИ

В същото време - дргуите народи според вас са:
Винаги миксирани с траки
Траки където си искаш по европа, азия и африка

ЗА ВАС БЪЛГАРСКИЯ АНРОД Е ВИНАГИ ЧИСТ ТРАКИЙСКИ, НО ПЪК ДРУГИТЕ НАРОДИ ОБЕЗАТЕЛНО ОМЕШАНИ И РАЗБИРА СЕ, ВИНАГИ С ТРАКИ ;)

За вас
траките могат да мигрират от Ирланадия и Британия до Египет и Индия
обаче готите примерно не могат да мигрират скромничко от Скандза през Европа
траките могат да са навсякъде, но няма начин тюркска или друга група народи да митарстват на коне - за тях е забранено

Гете, честно те питам - вярвайте ли си на:

всезавръщането в себе си
на чистотата като сълза на младенец или дева
и на потенцията, че само траките ходят по света - другите растат в саксия
(или като викинги им е позволено само по вода да разпускат)?
цитирай
16. letopisec - Гет, Защото приемам, че в твое лице имам съвестен изследовател на старините ни ... нашите на българите !! - нали не бъркам ?
28.03.2012 06:28
Гет, извинявам се от името на блог.бг, че са те изкарали анонимен, на мен пък ми взеха едното от знаменцата горе.....:-) Старая се, Гет да бъда именно такъв "съвестен изследовател на старините ни" и то на нашите български...Ужасен съм от някои манипулатори, които в миналото ни превърнаха в тюрки и в славяни, а днес - продължителите на манипулации - заблуждават младите българи, че славянския език е тракийски, при това едно към едно...Но примитивизъм и опит да се манипулира на едро, е нещо, което както ти казваше веднъж "не знаеш срещу какво си тръгнал"...Възможно е, Гет...аз зад гърба си нямам нищо, освен едната добросъвестност, едва ли ще се преборя със сложни геополитически интереси...Ама, за едното име живеем, затова аз не крия своето, а ти си ...Гет+; що се отнася до Пигулевская, не намерих цитата, където тя даваше разяснения на пасажа от Теофилакт за местонахождението на Табгач.....Пък и ти вече си решил априори всьо, за какво да се трудя; учудва ме обаче, че имаш и някакво мнение за авари, а даже не си прочел Менандър от 6 в., за да не ме питаш кой е този тюркски каган или ябгу от средата на 6 в. , известен в научната литуратура като Истеми; кой е Турксанаф, как Истеми се заканва, че 20 000 аварите избягали от неговата армия ще бъдат върнати и как кутригурите, които пък са 10 000, според Менандър ги завели чак в Панония; та Гет, когато Теофилакт пише за "псевдо-авари", има предвид дезертиралите авари от армията на Истеми, щото не всички авари избягват заедно с кутригурите в Панония, останалите, които се претопили в тюрки на изток, са си баш истинските авари, според Теофилакт, а дезертьорите 20 000, са псевдо-авари; и т.н.
цитирай
17. get - Менандър Протектор (6 в. ). . . сп...
28.03.2012 12:10
Менандър Протектор (6 в.) ... според Енциклопедия Британика и приетото от историците за факт той живее и описва събития по времето на имп.Юстиниан (558) и имп. Тиберий (582) - за/от от него имаме, цитати(препратки) в "Souda" известна ни още и като "Suidas"(Лексикон), там пък цитатите (позововаванията) са взети основно от Енциклопедията на Константин VII Порфирогенет(Багрянородни).
- Според това което е останало ... и ако е автентично той описва:
а) нахлуването на кутригурите в Тракия;
б) приемането на християнството от персийски маг, в релутат на което същият умира, като мъченик;
в) историята на войните с Средна азия (в частност и някакви сведения за тюрки, Истеми, ягбута и т.н);
г) на него също така принадлежало първото описание на турското или тюркското писмо за което той казва, че е било със "скитски" букви(?) .

- Но отново казвам ! - всичко това е по Свидата или Су(в)ода(лексикон) ... който е писан:
а) 10-и век общоприето;
б) 12-и век, вероятно (?).

- Прощавай, но това са порочни разсъждения и преповтаряния(без критичен прочит, плюс тексткритика) от други: "как Истеми се заканва, че 20 000 аварите избягали от неговата армия ще бъдат върнати и как кутригурите, които пък са 10 000, според Менандър ги завели чак в Панония; та Гет, когато Теофилакт пише за "псевдо-авари", има предвид дезертиралите авари от армията на Истеми, щото не всички авари избягват заедно с кутригурите в Панония, останалите, които се претопили в тюрки на изток, са си баш истинските авари, според Теофилакт, а дезертьорите 20 000, са псевдо-авари " - А-а-а ... Защо избягалите авари !! - ДА НЕ СА ОРИГИНАЛНИТЕ, а останалите със турците "псевдо" ? - върху този вариант мислил ли си ... проверявал ли си го ?
- Не е ли логически, ПО-ПРАВИЛНО, неподчинилите се да са автентичните ... а тези попаднали под власта на каганата ... да започнат да се тюркизиратНЕАВТЕНТИЧНИ ?! ... Нямаме ли пример именно за това, в антрополигични останки и обредни/погребални предмети ! - поради това ти цитирах и данните от изследванията !?!
цитирай
18. get - @ germantiger - ПРИНЦИПНО ! - ти отговарям !!
28.03.2012 12:32
- На следният въпрос:
"В същото време - дргуите народи според вас са:
Винаги миксирани с траки
Траки където си искаш по европа, азия и африка

ЗА ВАС БЪЛГАРСКИЯ АНРОД Е ВИНАГИ ЧИСТ ТРАКИЙСКИ, НО ПЪК ДРУГИТЕ НАРОДИ ОБЕЗАТЕЛНО ОМЕШАНИ И РАЗБИРА СЕ, ВИНАГИ С ТРАКИ ;)"

- Към разглежданият времеви и исторически период - Имаме ЕВРОПЕЙЦИ ! и ... други ! ... какво си се вкопчил в това ТРАКИ ? - както Натанчо пък ти внушава, че германците са хуни ... ерго Тюрки ... щот те пък били производни на Туранци ?!

- Пояснявам ти още, относно това което не можеш да си уясниш а пък силно те вълнува ?!! - Туранците са/се припокриват и с другото понятие гета/гота ... най на изток, са известни и с другото си име гата/гаяти-джата ... това чак до Хималай и Индия ! ... тези са ходили да търсят хората на "Аненербе" и Ото Ран в Тибет ... но пообъркани от писаното, от теософите като Блаватска и нейните ... лемури, атланти и други по-стари раси !! - Ама, хайде да не спамим тук при Милчев ... ако желаеш постави си въпросите с лични съобщения ??!

- С уважение !
цитирай
19. letopisec - 17. get - Менандър Протектор (6 в. ).
28.03.2012 13:19
Менандър от краят на VІ в. е бил юрист, но дълго време прекарва живота си по непорядъчен начин, както той сам пише за себе си. Възхищавал се е от личността на историка от VІ в. Прокопий Кесарийски, когото смята за светило и явно това го подтиква в края на VІ в. да продължи историята на Агатий. Последният пише своята история от VІ в., като ползва основно като първоизточник Прокопий, но добавя и свои проучвания. Историята на Агатий повествовува до края на император Юстиниан І, който умира през 565 г. Ето защо Менандър разказва за Юстиниан вече в минало време. Наследници на Юстиниан са последователно Юстин ІІ и Тиберий. В историческият труд на Менандър се говори за времето от 565 г. до 581 г., поне доколкото става дума в съхранените фрагменти от труда му и в преразказите от историческият му трактат, които са били във византийската енциклопедия „Свидас” от Х в. Историята на Менандър има редица издания, едно от последните е на V. Vаldenbегg, Le politiche di Menandro Protectore,1935. При интерпретацията на историческият трактат трябва да се прави разлика между авторския текст в съхранените фрагменти и преразказите на Свидас от Х в., които също са включени в запазеният свод. Така например дело на Свидас е твърдението, че кутригурите и утигурите били унищожени от аварите. Самият Менандър, когато препредава думите на аварския посланник до Юстин, пише, че те са поданници на аварския каган. Менандър, понеже е бил юрист и явно се е изкушавал от дипломатическото изкуство, пише изключително подробно за мисиите и договорите, които са били сключвани между Византия от една страна и перси, тюрки и авари, от друга. Това показва, че той може да бъде наречен документален историк, тъй като пише своя труд на основата на архивни документи от стари договори, които явно ползва в канцеларията на константинополската администрация. Като юрист Менандър се впуска в точен преразказ на тези договори и дори ползва архивните писма на посолствата до василевса, писани по време, когато са течали преговорите. Така той реконструира не само историческото събитие, довело до даден договор, но и работата по същество на преговарящите. В известен смисъл неговият труд е нещо като наръчник как са се водили междудържавните преговори за съюз или за мир. Менандър дава сведение какво е съдържал като клаузи още договора на Юстиниан І с Персия от 562 г., сключен от Петър Ибер. От тук насетне внимателният читател може да научи имената на всички посланници, независимо дали са византийски или са били от ответната страна: персийски, тюркски, аварски...А така също какво искат от името на своите владетели, с какви похвати водят мисията си, как договорките водят до сключване на мир или началото на война... Ако другите историци просто констатират сключването на договори, Менандър ни въвежда в лабораторията как се изработват тези споразумения и ползва сведенията, които черпи, за да създаде около голите исторически факти атмосферата на причините и следствията, които в крайна сметка стигат до личността на различните владетели и техните съветници-посланници. Да вземем за пример аварския каган Боян. Първоначалният образ за него, който може да бъде почерпан от страниците на Менандър, е доста странен. Това е един владетел, който пристига в непознатата за него земя Панония и се държи не като каган, а все още като военачалник на своята 20 000 армия; негова основна грижа е как да изхрани войниците. Той се съгласява да стане съюзник на лангобардите срещу гепидите, ако те му изпратят храна, коне и добитък. После воюва с франките, а когато сключва примирие с тях, моли да му пратят храна и продукти, понеже франкския крал бил туземец, а той бил пришелец. Дори иска от римския генерал Вон, който защитава обградения от аварите гр. Сирмий, да му прати малко римски наметала, за да не си помислели от обкръжението му, че е неспособен... Тези лични качества на избягалият от тюркския ябгу Истеми войник, самопровъзгласил се за каган в Панония, обаче ярко контрастират с наличието на държавен апарат и дипломати около него, където основна функция играят кутригурите. Последните са преки съветници на Боян още от времето на похода му към Панония, когато те му казват какво да прави с антския владетел. Те го водят от Кавказ в непозната земя и те са причина той да воюва с гепидите и франките. До 565 г. кутригурите са основен враг на Юстиниан І, който не успява да се справи с тях. Той се опитва да насъска утигурите, но се оказва, че политиката му се свежда до това да дава данъци и на едните и на другите и така повече мотивира вътрешно-племенна завист, отколкото реален сблъсък. Утигурският владетел пише писмо до Юстиниан, че като дава данъци на кутригурите греши, понеже вълка си менял козината, но не и нрава. Угрозата над Юстиниан откъм кутригурите е била толкова голяма, че той обеснява в сената на всеослушание какви мерки бил предприел, за да скара утигури и кутригури. Агатий завършва своята история с панагерик, че тези племена се били избили помежду си, хвалейки патрона си василевс. Изводът му е неверен. През 569 г. при Юстин ІІ, наследника на Юстиниан І, идва първото аварско посолство. Истинското име на новите заселници в Панония, които побеждават гепидите, е вархони. Тюркските военачалници до последно наричат така отцепниците си, защото много добре знаят, че това не са само авари, а отцепници авари, които са заведени от хони (кутригури) в Панония. Когато умрял Истеми (Дизавул, според Менандър) неговият западен тархан (Турксанф, според Менандър) принесъл в жертва четирима военопленници уни (хуни)(фр.45). Този тюркски военачалник постоянно именува бегълците в Панония с термина „вархони”, т.е. аваро-хони, с което ясно показва, че новосъздаденият съюз в Панония, не е само от авари-бегълци, но и от хони-бегълци, които също са подвластни на Истеми, според него. Турксанф е обиден на византийците, според Менандър, че те не са показали на тюрките северния, сухопътен маршрут до Византия, по който са избягали вархоните. Това показва доколко 20 000 отцепници тюрки, според числото на Менандър, са били зависими от 10 000 кутригури, които са с тях, според летописеца. Именно кутригурите имат държавен опит в преговорите с Византия по времето на Юстиниан І и те оглавяват първото аварско посолство до Юстин ІІ през 569 г. Менандър е много навътре в дипломацията на Византия от това време, както с аварите, така и с персите. Той акцентира на два възлови града, около които през онези години се върти византийската политика. Единият е в северо-западния край на империята, това е Сирмий. Той е основният проблем на византийско-аварските преговори. Другият град е в източният, малоазийски край на империята. Това е гр. Дар, той пък е основният проблем на византийско-персийските преговори.
цитирай
20. letopisec - get - Прощавай, но това са порочни разсъждения
28.03.2012 14:47
Все още съм в очакване на твоите "непорочни разсъждения" относно хипотезата ти, че аварите са ефталити
цитирай
21. get - ?@ - историческият труд на Менандър ... ??
28.03.2012 15:13
- Твой цитат ! ?
"В историческият труд на Менандър се говори за времето от 565 г. до 581 г., поне доколкото става дума в съхранените фрагменти от труда му и в преразказите от историческият му трактат, които са били във византийската енциклопедия „Свидас” от Х в. Историята на Менандър има редица издания, едно от последните е на V. Vаldenbегg, Le politiche di Menandro Protectore,1935."
В ТАЗИ ВРЪЗКА И ОПАСЕНИЯТА МИ ?!!
- Защо Павел Дякон, който предава срещата между Йоан Цимисхи(узурпатор на Констинополският трон ... с неустановен произход ?) - цитира думите на Светослав ... в смисъл, че гърците са пришълци(натрапници) на територията на Европа ... НА КОЕТО НЕ СЕ получава никакъв отговор от страна на "византийците" !??
- Нали по него време(вероятносно) е започнато създаването на "Свидата" ? - в какво се състои същностното на този сборник ... да се даде тълкуване на по-стари, географски названия, имена, понятия и т.н. ?! ... нали подобен, по същноста си, е и труда "Етника" на Стефан Византийски ?!( А обективно ли е то ?)
- откога получава гражданственост термина/понятието Византия-византийци ??
- Свидата се появява, като произведение сред "научният" свят около 12-ти век - пък през 15-ти век, започва масово издаването му в Милано !

- От котекста(изхождайки) на даденият историечски момент и събития ... доколко твърдените факти и обстоятелства са обективни, а не се предават в превратна светлина ? ... кой насъска родствените нам "киевски руси" да ни ударят в гръб - с което улесниха падането на България под "византийско" ?? ... Виждаш ли колко въпросителни възникват относно този ... "извор" и неговата обективност(в който са цитатите на Менандър Протектор ?!).
- А дали този "извор" ... писан през 10-и век(доколкото може да се вярва) ... не повтаря, устройващи някого "истини" от 12-ти век ?!

- С други думи аз подлагам на съмнение ... обективноста на даденото в Свида, което ти ми цитираш ... като нешо общо"известно" и писано още в 6-и век от Менандър !?

- Защо аварите(европейските), в други изночници ги свързват с хуните ... последните пък със сърматите, още и масагетите ?!

- Та това накратко ... относно безспорната "истинност" на цитираното по Свидата "оригинално" съчинение на Менандър, което на практика не е запазено ... а е цитирано за да се придаде тежест ... тъй като авторът живее и пише през 6-и ... а не късният 12-и век ?!

- Твърде много "ако" и "може би" има относно актуалноста на тези цитати от Свидата - поради това и, моето недоверие ... и предпазливост ?!
цитирай
22. letopisec - 21. get...ясно Suidas не се изказва добре за траките, значи е ненадежден източник, разбрах...
28.03.2012 16:24
Suidas, в слове ТРАКИ

Фракияне клятвы не знают. Эту поговорку припоминает Менандр в первой книге: «В этой земле,— говорит он,— один посланник, получив удар копьем в грудь, умер. Отсюда у ионян и эолян пословица „Фракияне клятвы не знают“»
цитирай
23. letopisec - СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕТ, за да не бърка авари и ефталити
28.03.2012 16:34
Отрывок 10

Ехс. de sent Mai 354, 355.

Человек, обиженный правителем, большей частью имеет неудовольствие на государство.

Владетель турков Силзивул 20, узнав о побеге аваров, которые ушли по нанесении вреда туркам, со свойственной варварам дерзостью сказал: «Авары не птицы, чтобы, летая по воздуху, избегнуть им мечей туркских; они не рыбы, чтобы нырнуть в воду и исчезнуть в глубине морской пучины; они блуждают на поверхности земли. Когда покончу войну с эфталитами, нападу на аваров, и они не избегнут моих сил». Говорят, после этих-то хвастливых слов Силзивул устремился против эфталитов.

Катулф, удерживая эфталитского вождя от дальнейшего похода, говорил пословицу простую, в которой, однако же, есть сила убеждения: «В своем дворе одна собака сильнее десяти чужих».
......................................

Каква хубава българска поговорка: "В своя двор едно куче е по-силно от десет чужди."
цитирай
24. get - - Мда, според издателя на Суидата - цитата е ... ?
28.03.2012 18:08
letopisec написа:
Suidas, в слове ТРАКИ

Фракияне клятвы не знают. Эту поговорку припоминает Менандр в первой книге: «В этой земле,— говорит он,— один посланник, получив удар копьем в грудь, умер. Отсюда у ионян и эолян пословица „Фракияне клятвы не знают“»

- Тук Мюлер допълва ? - По-всяка вероятно в Суда(Лексикона), това е заимствано от Менандър ? - под черта !!

- Но, не усещаш ли че, станахма в диалога си като, радио Ереван и радио Ерушалаим ?!

- аз питам откъде вадиш етносност и тюркски език на аварите ... ти ми обясняваш - Ами защото Истеми ги гонил ?! :)) - ми като ги е гонил (?) ... вероятно пък те са бягали ... защото не се искали да изкарат "ускорен курс" по турски език ?! :))

- Обяснявам ти че след падането на Ефталитската държава ... в прикавказието се появяват "аварите" ... ти ми казваш - ами защото Истемито ги гонил - Защо ги гони Истемито обаче ... отговор никакъв - или по-скоро някакъв абсурден ... Ами защото те били част от неговата войска ?? - егати войската, дето гони другата част от "собствената" си войска ?!

- Силзивул се бил хвалил, че няма да избягнат от меча му ? - ами както виждаш с помоща на кутригурите са избягали ... и то доста успешно ?!!

- отделно в предходният пост ти обяснявах(по ирански източници) - Падането на ефталитската държава става вследствие на координирани действия на перси в личето на Хозрой (от запад) и тюркски каганат от Изток ... но ти си знаеш своето - Аварите са тюрки и туй то ?!!

- Какво мога да отговоря ... тюрките са авари ... които бягат, от самите себе си ?!?

- Междувпрочем ти наблегни на другите данни за Лазика ... която се явява обект на спор между перси и ромеи ?!
цитирай
25. marknatan - Цикълът на Психопатите е ДОКАЗАН. ...
30.03.2012 08:16
Цикълът на Психопатите е ДОКАЗАН.

цикъла на психопатите съафтури е като този на БАШ АФТУРА двумесечен:

От : " Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е ".

И :
"бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи.
ун-гар-ци(Hun-gar-y): Стражи хуни ( за името “хуни” вж. доктор Г. Ценов)
хър-ват-и(гър-ват(бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи.

До :
боцман"--- Аз нямам теза за бургариите, а ЗА ИМЕТО BULGARI "

И сдавай сначале. С доказите, както е казал психопата боцко в РОМСКАТА "ТЕЗА"



Същата пасмина на психопата боцко ще си изживява ФАЗИТЕ докато има летописци и набожни педерасчета боцкащи се от човещинка да превръщат блоговете си в стена на ПСИХОПАТЩИНАТА

При психопата гет и падружката дзвер е от :

от

гето зафърлило билето "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

патамучта панимало МИСЛАТА МУ

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "


До току що изсраното този месец при другия сбъркан маймун Спараточката :


"... полагам грижи(за нещо, някого, тоест (о)пазя-съхраня) ... от там идва и остарелите вече, глагол и съществително: вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.

- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?

- Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана !

... А в по-старо време ? - да от разчетена в микенските плочици "линеар В" дума, протообраз на василевс(пазител), който се е изписвал ОТБЕЛЕЖЕТЕ ... "г"ва - си - реу" ... отново частицата Г"ВА, която се среща пък в още по-старата владетелска титла "гва-нах(к)".

от Гет - ВАРненски, още и вОДЕСоски "


Среща се среща и тук на Балканите у съафтурите това ВАР


У аВарите бре престъпен психопат .
Уеле ,уеле, пак направих Доказ на РОМСКАТА "ТЕЗА" без дфа съм разбрал
ха ха ха , ха ха ха

Това даже и психопата боцко не се досетил, АВАРИТЕ са ВАР дяните от ВАР оша крепост

Важното е да е казал дебилния ПСИХОПАТ Борислав Борисов- БОЦМАН
""- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"
И сдавай сначале "--- Аз нямам теза за бургариите, а ЗА ИМЕТО BULGARI "


Психопатската пасмината ще си изживява ФАЗИТЕ докато има летописци и набожни педерасчета боцкащи се от "човещинка" за маймнска слава да превръщат блоговете си в стена на ПСИХОПАТЩИНАТА с писания на маймуни
мама ви деба маймунска поне да бехте религиозни
цитирай
26. letopisec - 25. marknatan
30.03.2012 11:07
Среща се среща и тук на Балканите у съафтурите това ВАР


У аВарите бре престъпен психопат .
Уеле ,уеле, пак направих Доказ на РОМСКАТА "ТЕЗА" без дфа съм разбрал
ха ха ха , ха ха ха

Това даже и психопата боцко не се досетил, АВАРИТЕ са ВАР дяните от ВАР оша крепост
..........................................

Светна ми, Натан...А аз си се чудех отгде иде тоя напън аварите да се доказват готи, гети-траки и българи...А то кво било...
цитирай
27. get - @ Натанаилчо ... не Господ-Слово, ти говори тези думи ... а ... ?!!
30.03.2012 11:20
marknatan написа:

мама ви деба маймунска поне да бехте религиозни


... а "князът на този свят" !! - разбра ли :)) ... Сатанаилчо ?!
- Само да не си прекалил с "розовите хапчета" ? - защото не е добре да ги предозираш ! - Нали знаеш приказката ??
- Когато си говориш с Господ - това е Вяра ! - Но-о-о ?!!
- Когато Той започне да ти отговаря - това е вече диагноза !! :((

- Като гледам при теб, повече е второто ... явно си прекалил с "розовите хапчета" ... щом ни започна ... като един нов, пророк Езекиил ?
- А след седемте дни Господното слово дойде към мене и рече; Сине човешки, поставих те страж за Израилевия дом; слушай, прочее, словото от устата Ми, и предупреди ги от Моя страна !

- Единствено, което мога да те посъветвам е - Обърни се, към лекуващият те лекар !

П.П. Вече по темата ! - питам се на глас ? - защо едни и същи народи ... един път ги наричат ... гета, - втори път вар-хони ... трети път - сармати и меланхлени ... като за последните ни обясняват, че било:
А/
- сармати - бели/сребърни
- меланхлени ... нещо като чернодрешковци
Б/ защо пък друг наричат тези същите сармати:
- лемитанеи
- ардараганти ?!!

от боу"ил Гет - скито-гето-дако-сармат от Сарма(то)зеГету(за) :)) ... странно уж е "дакска" столица а я наричат, на имената, на Сармати и Гети ???

П.П.
- Милчев по добре ... сармати и гети ... отколкото да им преписваш измислен турцизъм ... от ПЕТИ ВЕК когато турците са ловили и яли риба по Байкал и Енисей ?! ... явно за тебе епохи, хронология и датировки ... са нещо несъществено и второстепенно ?
- Второ - Да не споделяш тезите на Матиас Кастрен за "урало-алтайскте езикова група" ?! ... като А. Вамбери притуряше към тях и Маджарският ? ... пък един наш езиковед извеждаше и българският от тази група ... но няма да му споменавам името ... засега :)) !
цитирай
28. letopisec - 27. get======айде пак на дребно
30.03.2012 12:12
П.П.
- Милчев по добре ... сармати и гети ... отколкото да им преписваш измислен турцизъм ... от ПЕТИ ВЕК когато турците са ловили и яли риба по Байкал и Енисей ?! ... явно за тебе епохи, хронология и датировки ... са нещо несъществено и второстепенно ?
===================================

Не разбирам, защо не разберете елементарното. Първо, аварите са упоменати за първи път през 5 в. от Приск Панийски, но те идват за първи път в Европа едва през 568 г., когато заедно с кутригурите-българи правят обща държава в Панония. Благодарение на аваро-българските контакти от 6 и началото на 7 в., в българския език, особено в титулното военно ниво, навлизат определени тюркски звания, като каган, ябгу (бълг. ювиги), чоргубоил и т.н. Основната грешка на радетелите за тюркски произход на българите е, че не дават отговор откога все пак българи и тюрки (авари) имат контакти, а те са от средата на 6 в., и оттогава навлиза определено тюркоезичие сред българите. Опитът ви да изкарате аварите готи или гети, е всъщност опит да не бъде ревизирата тюркската теория за произхода на българите. За кого работиш, Гет или просто си заблуден?
цитирай
29. letopisec - 27. get
30.03.2012 12:16
.. пък един наш езиковед извеждаше и българският от тази група ... но няма да му споменавам името ... засега :)) !
.......................................................

Спомени го. Екзотичния Боби Симеонов, който си умираше от кеф пред вратата на кабинета му да бъка от студенти, а мен ме е изпитвал на гара Пловдив, щот все бързаше...Хаха...Спомени малката му брошурка, основана на Енгелсовата теория, как и кога маймуната се е вдигнала на два крака и станала чиляк...
цитирай
30. get - @ 27. get======айде пак на дребно !
30.03.2012 13:09
- Ама изобщо не е на дребно твърденето ми ?!! - ПЕТИ ВЕК когато турците са ловили и яли риба по Байкал и Енисей ?!!!

- Изобщо "за никого не работя" ... Ама ти я се замисли с твоите твърдения: "Опитът ви да изкарате аварите готи или гети, е всъщност опит да не бъде ревизирата тюркската теория за произхода на българите" ... Докъде може да я докараш ?!!

- Ти или не можеш или не искаш да разбереш ... сам себе си в какъв логически и силогистически капан вкарваш(!) ... изкарвайки, че през ШЕСТИ ВЕК имаме масово присъствие на тюркско езично/етносно население в причерноморието ??

- Аз ти давам инфо ... от Енциклопедия Ираника ... плюс Индийски автори и енциклопедии ... че СЛЕД ШЕСТИ ВЕК имаме масово присъствие вследствие утвърждаване на Тюркски каганат в Средна азия ... респективно ... последваща миграция на тюрки в причерноморието !!? - ти на това, ми излизаш с контратеза, че това не е така - тоест имаме наличие на тюркоезичен етносен масив в този ареал от преди това ?! - От КОГА ??
- Ако е Да,(съобразно новият елемент, който внасяш) ... то може да излезе, че е правилно твърдението на съвременният пан"туранизъм", че тюрки има дори и в античният свят на територията на Гърция(балкани) и Мала азия ?

- От тази твоя логика ? - Ще последва че, дори и "ексклузивните" за теб кимери ... са тюркоезични ?? ... в частност и траките :)) - от това и Атил хан Капански ще да е доволен, защото според него това и скити и сармати са тюркоезични ... Е-е-е, кво стана то ... май като, в онази приказка - ОТ УСУРИ ДО МИСУРИ ... СИТЕ ВСЕ СМЕ ОНОГУНДУРИ ?! :))) - тоест теориите на казанските "прабулгаристи" ???!!! :(( в действие !!

- За мен "аварите" са просто сарматско-скитско еетносно или каквото искаш друго образувание ... което БЯГА от тюрките !! ... обратното на това е ГОРЕЩА БРАТСКА ДРУЖБА между българи(разбирай тюрки) с други тюрки(разбирай авари !), които те скриват в Панония ... и които се преследват ... отново от тююрки ?!? - за други просто не остава място, ако изхождаме по твоему
цитирай
31. letopisec - 30. get....навий си хронометъра
30.03.2012 16:23
- Ама изобщо не е на дребно твърденето ми ?!! - ПЕТИ ВЕК когато турците са ловили и яли риба по Байкал и Енисей ?!!!
====тоест имаме наличие на тюркоезичен етносен масив в този ареал от преди това ?! - От КОГА ??=============
====================================
Не можеш да четеш или не искаш да разбереш? Нищо причерноморско не се случва през 5 в., когато българите отблъскват аварите в северното Прикаспие. До появата на каганатските тюрки през средата на VІ в. в Предкавказието и Приазовието, никой от късно-античните географи даже не е знаел, че на североизток от Каспийско море има земя, за тях там е ...Океана...Няма сармати на изток от Волга...Птоломей нарича Сарматия земята от Карпатите до Кавказ и Волга (Ра), като Танаис, т.е. Дон, дели Сарматия на европейска и азиатска, според късно-античните географи...За Птоломей, Скития е земята, където са любимите ти саки, при Амурдаря...Това, което Херодот нарича "Скития", т.е. от Дунав до Дон, не е Скития на Птоломей...и т.н.
цитирай
32. bls - 31. letopisec - 30. get....навий си хронометъра
30.03.2012 16:37
eeeeeeeeee, даже аз го разбрах...какво толкова: аварите правят опит през 463 г. да дойдат на запад от Волга, и прогонват савирите. Българите спират набега на аварите и превръщат савирите в хуни-савири. Аварите обаче, като съставна част от тюрко-каганската армия на Истеми, все пак превземат древна Велика България през 555/565 година. Кутригурите подлъгват 20 000 авари и ги завеждат чак в Панония, където правят обща държава. Истеми е бил тръгнал вече към Согдиана, когато научава, че 20 000 авари са избягали с кутригурите в Панония и един самозванец се е обявил за каган. Истеми е бесен и се заканва, че като се върне ще ги открие и накаже. Самият Истеми/Дизивул е ябгу, а брат му е каган, така че е бил наистина бесен. Оттук нататък основно искане на тюрките към Византия, е тя да не поддържа контакти с аварите, а Турксанаф, който прави човешки жертви с 2-ма "уни", демек кутригури, ядосано порицава едно от византийските посолства, че византийците са укрили, че има и сухопътен маршут до Византия през Емус, демек Марица, щото дотогава хитрите византийци са водили в Константинопол тюркските посолства през Дербент и оттам през земята на лазите до Трапезунд и оттам по море до Констонтинопол.
цитирай
33. marknatan - Е, не го ли докарва пак престъпния ...
30.03.2012 20:13
Е,не го ли докарва пак престъпния психопат гето зафърлило билето снова до Важното да го е казал психопата боцко Българите са Стражари
Цикъла на психопата е научно доказан

"... полагам грижи(за нещо, някого, тоест (о)пазя-съхраня) ... от там идва и остарелите вече, глагол и съществително: вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.

- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?

- Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана !

... А в по-старо време ? - да от разчетена в микенските плочици "линеар В" дума, протообраз на василевс(пазител), който се е изписвал ОТБЕЛЕЖЕТЕ ... "г"ва - си - реу" ... отново частицата Г"ВА, която се среща пък в още по-старата владетелска титла "гва-нах(к)".

от Гет - ВАРненски, още и вОДЕСоски "


""- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "

"вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.

- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?

- Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана "
Гет - ВАРненски

фнимавай летописец с пудсказванията

с какъв се сбереш такъв ставаш

цитирай
34. get - @- Как става това Милчев това подлъгване ... а обясни ми, че и аз да те подлъжа ?? :)
30.03.2012 21:36
- Милчев каза:
Кутригурите подлъгват 20 000 авари и ги завеждат чак в Панония, където правят обща държава.

- Ти как си я представяш една редовна армия(от него време ?) ... която е научена след спечелена битка да граби, продава в робство ... да изтърве кяра ... ами нали, тогава тюрките са във възход ... тоест да остави всякакви екстри и материално облагодетелстване ... и да хукне да бяга от късмета си ... във случая военен ?? ... оставят "питомното" да се награбиш, като част от армията на Истеми и ... да тръгнеш да гониш "дивото" в Карпатските планини или Панония ?? ... Ти явно Милчев, не мислиш, като аварин :))

- Като свързваш авари с тюркски каганат и Истеми ... Защо си ми сложил това заглавие на темата си ?? - "Първата победа на българите над аварите през 465 г."
По този начин ... значи документираш присъствието им тук в причерноморието през 465 год. и после след сто години ... отново ?
През това време къде бяха те ... приятел ?? ... у Персия или къде(в) Централна Азия ... където са пребивавали до преди съюзът на персите с ... тюрките ??! ... или у Алтай ... което пак не попада в Средна Азия ??

- Уважаеми/ма "Блосъм" ... не разбрах - Какво сте разбрали ??!

- Сармати има на изток от Волга ... та чак до Сър и Аму ... даря (Средна азия !) ... Прочети кой е отрязъл главата на Кир Велики ?? ... това ШСТИ ВЕК преди Христа ?!!
цитирай
35. marknatan - от Гет - ВАРненски, още и вОДЕСоски ...
30.03.2012 21:54
от Гет - ВАРненски, още и вОДЕСоски


""- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи "

"вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.

- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?

- Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана "


ногу докюментирани у Варна ногу нещо
цитирай
36. marknatan - Чувстваш ли Чувстваш ли, Лето...
30.03.2012 22:11

Чувстваш ли Чувстваш ли, Летописецо,че Българите са стражари БЪЛ Гърци - Стражари на Долини
или вардянин , вардя - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец

""- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като "комита е " и бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).

вече и ВАРдяни-за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец
цитирай
37. get - - Натанаилчо имаш ли да кажеш нещо по същество ... ?
30.03.2012 22:37
... или ще продължаваш с малоумните си пасквили ... някаква компилации от мои ... и неизвестно чии мисли ??

- Питах те нещо конкретно за ранна "гръцка" античност ... къмто времето на Пизистрат ... дето прави и той компилация от текстове на Тамир-Омир ? - и не само това !!

- Питах те какво е това боуле, тюран/тиран ... защо е заменено с демоНкрация ... още казано еклесия(по времето на Пизистрат ?) !! - мъльчиш ... и интелекта ти дрънчи като празна градинска лейка ??!

- Попълни празнотите си в историческата култура и-и-и ... след това ела отново да те препитам - Какво си разбрал :))))
цитирай
38. marknatan - Летописец току що направи заявка за ...
30.03.2012 22:52
Летописец току що направи заявка за СъаФтурство редом с видните психопатио гето и дзеро штапаров и льохмано , като поквари Стари римски обичаи, в които се ховори за БОЙ

ВАРдянин, Боец
"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

" Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ? - защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си !! ",
защото Конкретно Римската теза е доказала ,че COMITAE = BULGARI.

"вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war (БОЙ б.а.), но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.
цитирай
39. letopisec - Волтер. Философски новели. Кандид или Оптимизмът. С., 1983. стр. 137
01.04.2012 08:43
..."царя на българите даде сражение на царя на аварите"
................................................................................................................
Явно Волтер от тайният кръг "Темпъл" е знаел повече, отколкото е казвал ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485712
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ