Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2012 15:49 - Имало ли е реална романизация или елинизация на тракоскитите на Балканите ???
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 4395 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 12.03.2012 07:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според Ал. Фол и неговата епитомистка покойната М. Тачева, от която черпя основните идеи и голяма част от текста (чудех се дали, да не и сложим едно пост мортем в заглавието) " религиозно-митологичното основание на символичния брак на тракийския цар с Великата богиня съставлява елемент от тракийския орфизъм." Този преекспониран култ става фикция за горните автори( по-скоро за Фол ) и макар да изпускат някои основни елементи относно тракийската действителност, те ни дават възможност да доловим от една страна орфическите реликти в българската народна култура , а от друга да преразгледаме мита за някаква елинизация и романизация на местното население на битово и религиозно ниво.
Както казва , Тачева причините за пренебрегването им са много и при това известни , но с много и сериозни последствия.
Това се отбелязва и от филолога Михайлов в книгата си за траките.
Няма никакво приемане и подмяна на народностното съзнание на траките (македонци, даки, гети) възоснова на някакво официално приемане на елинския или латинския език  , които са били доста варваризирани.
Хилядите надписи от своя страна, при един анализ на В. Бешевлиев , не говорят за една такава елинизация или романизация , а само за официализирано използване на два езика. Ако съпоставим , казва същия автор, 5000 или дори над 10 000 епиграфски паметника с милионното население на Тракия, то ще установим , че това е капка в морето . Основното население - тракийското е приело това , като норма на съществуващото статуково. Но това не означава ,че е сменило говоримия си тракийски език. И въпреки това, траките запазили до император Траян трайно участие в административното управление. Временно положението се изменило , дори самата Тачева смята ,че върхушката е унищожена, но от епиграфските паметници установяваме ,че през 143г./ Басос Мока ( тралеос ? - неразчетено, но според мен , съвсем ясно , от племето на тралийците ) заема важната муниципиална длъжност на архиерей и архонт на Сердика. Малко отклонение - municipium oт латински - град , който се намирал под върховната власт на Рим, но запазва своето управление и закони. Отначало това се отнасяло за Италия, но по-късно и за цялата Римска империя.
Може да се предположи , че Сердика е била предадена под управление , не на някой местен архонт от сердийски или сапейски произход, а от съседното племе на тралийците.
Сега идва ред на П. Браун - да според Глишев и западните коментатори , систематично пропагандираните норми на обществено-културен живот от Рим , които били внедрявани, наистина методично са били катализатори за този процес - романизация и елинизация.
С грандиозното строителство на градове, форуми, обществени постройки, крайградски вили и шествието на безчислените многонационални легиони Римската империя би могла да създаде чуството , че е ликвидирала границите между държави, племена и цивилизации превръщайки я в неизменното Пакс Романа. Но всъщност тя самата признава (поради липсата на основни рупори за въздействие ,а и в недостатъците на системата ,като например ,слабо изразения религиозен култ в латините ) , че това е контактна зона между - романизъм, елинство и варваризъм.

Да резюмираме - римската култура в провинциите , особенно на Изток , на Запад , да се оправя П. Браун , за там не споря, е многообразна заради активното си , но различно по мащаби взаимодействие между т.нар. романизъм ( който самия е породен от синтез на културите на етруски, елини и латини) и многообразното културно наследство на варваските поданици на Римската империя.
Както казва , Тачева - " Това активно взаимодействие зависи от много променливи в качествено и количествено отношение, които определят преобладаващата роля на отделните елементи, участвали в синтеза. "
Да дадем един пример за девиация за т.нар. романизиране на Балканите и неговото население- илири, траки и скити.

Променливата - 1.Римска римска рекрутна система

Лесно и ясно - изнясяме войни траки на Запад (Изтока, Галия, и Британия), внасяме келти,сирийци и африканци .

Първото , което се набива на очи , че до I в. и по -точно до Дакийските войни дедукцията на римски войски-ветерани в Тракия и Мизия е слабо .
Ескус, Нове, Рациария, Деултум и Филипополис това са градове свързани с ветерани .
През II в. ще добавим Алмус, Утус, С. приста , Абритус и Анхиало.
Чак при Северите започва по-сериозен рекрут на тракийско население. Да не говорим ,че Натан потвърди , че Северите са от гетски пеоизход. Не казвам ,че и преди не е имало рекрут, но специално за ветераните , които са доведени в Тракия и Мизия са си малко . Изведените също едва ли са застрашителен брой. Римляните са разчитали  повече на разпокъсаността на тракийските племена и тяхното взаимно неутрализиране, отколкото на големи гарнизони с натъпкани в тях римски ветерани или забравили рода си войни.
Има една сериозна индикация, че фактически римската власт е насърчавала войничеството, т.е. наследственото военно съсловие. Единствено това подхранва редовете на нетракийската римска аристокрация в българските земи ( да не повтарям постоянно Мизия и Тракия).
Естетвено е да се отбележи , че това е продиктувано от големия страх на римляните от тракийски въстания. Чуждо население и нрави има , но е много малко за да може да осъществи някаква  сериозна етническа промяна в тракийските земи.

На другия полюс - траки са изнасяни за легионери към границата с германите и със ското-пиктите. От епиграфски и агиографски данни се доказва наличие на траки и на Изток (Сирия и Юдея). До средата на IIв. нямаме индикации на тракийски надгробни паметници. Всички паметници изградени в германските и британски земи са правени приживе. Какво означава фактически  това ? - Траките са се завръщали след отбиването на военната си служба по своите родни места.
Помним и филма " Гладиатор" , няма нужда да доказваме този факт.
Резултатите от транша - екс и им порт на нетраки са слаби и доказателство за това служат данните от слабата активност на рекрутираните римски войски в Тракия.
Тракийската община успява да повтори и да изгради механизъм в който абсорбира загубите , защото действащата традиция е силна и не може да се осигури необходимото въздействие от страна на Рим за промяна на еднородната тракийска среда.
Апропо , тракийския и скитския етнос на Балканите  е запазен непокътнат до края на IV в/





Гласувай:
8



1. gocho52 - Открих много заемки от днешните романски езици
11.03.2012 16:24
ползвани от нас днес на битово ниво.
Няколкостотин...
Сигурно са романизирани.
цитирай
2. merlin68 - Днешният ни език ясно показна, че ...
11.03.2012 17:25
Днешният ни език ясно показна, че елинизация и романизация по нашите земи няма. Що се отнася специално до елинизацията, за мен такова чудо въобще не съществува. Докато следите от романизацията и днес са ясно видни посредством латинските елементи в езиците на половин Европа, то такива гръцки елементи напълно отсъстват. Да не забравяме и това, че в навечерието на Балканските воини, българите са 4 милиона, докато гърците са 2.5 милиона, за каква елинизация и гърчеене въобще става въпрос.
цитирай
3. анонимен - иванко тертер
11.03.2012 21:49
може да включиш в етюда "Спар/а/ток = Спартак /гр. "еСпор" таг - Испор таг??/" - роба /sclavus-sclavin/ тракиец.
"таг" - титла /справка Омор таг/
все не ми е остава време да разбаротя тази линия... ако някой е схванал идеята, може я да развие...
цитирай
4. анонимен - Проф.Сиктиридис
22.03.2012 23:45
Уважаеми дами и господа.Братя Българи!Предоставям на вашето внимание подмолно-опасното подхлъзване на блогера zelas
Четете и се наслаждавайте на този "патриот".
Пфуй! Абсолютна гнусна помия!
Ай сиктир от такива псевдопатриоти.
==================================================
Християнски ли е българският народ?
http://zelas.blog.bg/history/2012/03/17/hristiianski-li-e-bylgarskiiat-narod.922521


цитирай
5. анонимен - Проф.Сиктиридис
22.03.2012 23:50
21.03 13:10 12. zelas- Това не е вярно и е манипулация! Б...
..."Надявам се разбираш какво имам предвид. Кланяме се на лъжеидоли.
То не че трябва да се кланяме на каквито и да са идоли."
=================================
Баси урода! Навярно смята, че трябва да се навеждаме на неговия муамет.
цитирай
6. анонимен - Проф.Сиктиридис
22.03.2012 23:57
АФЕРИМ,МАААШАЛА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1078597
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930