Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 16:33 - Епос за народа Боян и произход на мартеничката...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 38315 Коментари: 81 Гласове:
14

Последна промяна: 06.03.2012 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нека да преразкажем фолклорния вариант на епоса за народа „бояни” (баан) такъв, какъвто е във втори том на „Веда Словена” (1881 г.).

          Един народ с име „баан” (боян) мигрира от източните земи на Черно море, наречени „Крайна земя”, установява се за известно време в близост до народа „карба” (карпи), след което продължава миграционния си път към „на Дунав, на море” (с. 395).

           Народът минава река Дунав и там „Бана крале” (с. 402), след много перипетии от чисто епосно естество (воюва с лоши свръхестествени същества, но пък постоянно му помагат добри свръхестествени същества) създава нова държава.

             Откъде идва този народ?

          Идва от източното Причерноморие, от местност до една река, около която расте специална билка (китка). Тази „трева”, която явно има важно значение за целия епос, е наречена по името на реката и се казва „купра билка”.

 

                             „Копра китка русина” (с. 486).

 

                             „Копра е китка росина” (с. 488).

 

          Китката има соларно-обредно значение, а не е подправка за манджа. Когато китката е с „роса” - животът е добър, слънчев, плодовит. Когато е скована от „слана”, е в обратно значение. В епоса сланата е персонифицирана - „Слана юнак” (с. 401). Този юнак е слуга на бога на снега („Снигна Бога, с. 401). Богът на снега праща „Слана юнак”, който:

 

                             „Да си вие бела снега

 

                             Дуръ да поле побелне” (с. 401).

          В епоса ясно е казано, че новата земя на този народ е на „църно море”, но и земята, откъдето идва, е на това море. „Край-земе” е била също на Черно море, но не на Дунав, а на река Купи (Кубан), където расте „купра билка”.

          Ето как епосът описва новата земя:

 

                             „Река са вие кату змие.

 

                             Та ми тече фафъ море-ту,

 

                             Река ми е ду белъ Дунав

 

                             Море ми е църну море,

 

                             Кат’ си ми е на Край-земе” (с. 403).

 

          Описана е територията на Добруджа, в чието поле (котлива) Бана крал построява първия си град.

          „Нова града нишенлие” (с. 402). Думата „нишенлие” в случая може да бъде преведена и като „столица”.

          Морето е Черно море, каквото е било („кат’ си ми е”) морето на „Крайна земля”/старата родина/.

          В епоса двете земи са в постоянен контакт, те не са разделени или поне авторът на епоса е искал да ги види така, ето защо именува земята, където расте „копра китка” - крайна земя. Епичният герой цар Боян е оставил там майка си, сестрите си и братята си. Той като тръгва към „новата земя”, определя:

 

                             „ут сега си брата уставем,

 

                             да ми в сарае седи” (с. 398)

          Фолклорните певци на епоса, благодарение на които днес имаме поне „фолклорен вариант” на този епос, не крият автора, откъдето те са пожънали онова, което българите-помаци съхраняват като легенди до края на ХІХ в.:

 

                             „Бана крале книга пее,

 

                             Бела книга църну писму” (с. 402)

          От теренните проучвания на Димитър Маринов, Любомир Милетич, Н. С. Державин и др. знаем, че фолклорни песни за „Бан” (Боян) и танц „боенец”, са съхранени не само при българите мюсюлмани (помаците), но и при българите християни, дори у тези, които живеят в Бесарабия (Н.С.Державин).

          На стр. 384 във втория том на „Веда Словена” са посочени всички книги на един стар средновековен авторов епос, който можем да предположим, че е бил именно на Вениамин, третият син на цар Симеон, който благодарение, че е създал епос за народа „бояни” (и техният легендарен цар Боян), е получил прозвището Боян.

          Това прозвище е толкова силно в българската средновековна държава, че никак не е случайно, че по времето, когато според Димитър Маринов се играе „боенец” („до денят срещу Лазарница”), по същото време преди Лазаровден в православния църковен календар, е „Св. мчк Боян, княз Български”.

          Според житието на този първи български християнски светец, той е брат на кан Маламир,  казва се Енравота и живее в първата половина на ІХ век.

          Защо обаче Енравота е мчк. Боян, е въпрос, на който може да се отговори, ако се припомни, че християнството масово учредява свои календарни празници, на мястото на стари езически.

          През Х век третият син на цар Симеон, Вениамин (Боян), се опитва със своя епос от няколко книги, да възкреси старите езически обреди на жертвоприношения (курбани) и легендарната история на народа „бояни”.

          На стр. 384 от т. ІІ, както казахме, са изброени книгите, които са съществували още от Х век и които масово са фолклоризирани по българските землища:

 

                             Ясна книга и ратина,

                             И ратина и звезница,

                             И звезница и земица,

                             Йоще ти дава и петица”


       Всяка празнична трапеза е вечеря - бъдница, според епоса, т. е. не само Коледа (Рождество Христово) е „бъдни вечер”, както се е съхранил този обичай досега в Република България.

          Празничната трапеза в епоса е носител на особена поетична образност и драматизъм. Съжетът силно се психологизира, което е още едно доказателство, че фолклорният материал има за източник авторски труд, както предположихме, че автор е Боян, третият син на цар Симеон.

          Легендарният цар Боян вижда трапезата и усеща тъга. Той си спомня как в древната му родина „бъдница - вечеря” не е ставала без „копра китка”.

          Тази китка (трева) е „мирнива (с. 476). На някои места е наречена също „мренива” (с. 477) и „мренева” (с. 477).

 

          Омуртаговият клетвен договор (814/15 г.) ни разказва за ролята на „тревата” като клетвен инструмент за сключване на мир. Лъв V, според дякон Игнат, е трябвало „да повдига нагоре трева”.

          Що е „копра билка” в епоса на Вениамин?

          Фолклорният вариант на епоса с течение на времето е битовизирал и фамиализирал един царски (владетелски) езически обред (да се въздига трева). Боян е епосен цар, той е угрижен, че трапезата му не може да бъде царска, без „трева” (копра китка), която от старата му родина да бъде „въздигната” (пренесена) на неговата владетелска трапеза.

          Това е дълбинното семантично ядро.

          От фолклорния вариант читателят може да остане с впечатлението, че „копра билка” е някаква подправка, необходима за манджата на момата, която готви вечеря. Но това едва ли е така? „Копра китка” е всъщност „мирнива” (с. 476).

           Този термин го срещаме и на друго място във втория том на „Веда Словена”, от стр. 163 до стр. 184, където общобългарският пролетен ритуал по връзване на бял и червен конец на ръката, не се нарича „мартеничка” (по името на месец „март”), а „маринка(с. 168, 169).  

 

          Етимологията на термините „мирниво” и „маринка”, е думата за владетел, господар (мар).

          Цар Боян, като сяда на трапезата, иска тя да е истинска царска трапеза. Той е владетел. Едва ли сюжета, който ще преразкажем сега, има за цел желанието на цар Боян да донесе от „Крайна-земя” подправка за манджа.

          Обзема го тъга и мъка!

                             „Нажелилу, натъжилу,

 

                             Та си ми, Бана, заплакал

 

                             Дребни си сълзи заронил.

 

                             Да ли за майка,

 

                             За майка за брата,

 

                             За брата за сестра...” (с. 471)


          Мъчно му е, че не може да ги покани на трапезата, изпитва носталгия към „Крайна земя”:

 

 

                             „Ил чи устави свое земе,

 

                             Чужда ти земе усилна,

 

                             Усилна, неволна” (с. 401)

 

          Има обаче един компенсаторен механизъм, чрез който Боян може да възприеме своята трапеза по същия начин, по който са я правили предците му. Ако на нея има „копра китка” („копра билка”). Той по навик се насочва към някаква Юда за молба да му бъде донесена тази свещена за обреда „вечеря - бъдница” трева от „Крайна земя”, но юдите не се занимават с психологически и съкровено-лични моменти.

          В този миг на вътрешно напрежение сюжетът вкарва един нов поетичен „персонаж”: лястовицата.

          Този литературен образ има за цел да експлицира именно носталгично-психологическата линия в епоса. Лястовицата като образ вече се е появила веднъж, при освещаването на Боянината столица. Новото й включване в епоса е за да се осъществи „хоризонталната връзка” между двете земи. Старата родина на Боян, където все още е майка му и новата му родина, на река Дунав. Юдите в епоса осъществяват „вертикалната връзка” между хората и боговете. Юдите са необходими, за да може епоса да възкреси жертвено-обредната памет. Това показва, че епосът е писан в една вече утвърдена християнска епоха, в която обаче езическото минало все още е живо. Това е може би епохата на цар Петър (Х в.), когато покръстването и първите години на християнската вяра са приключили, но обществото и народната култура все още не са станали чисто християнски.

          С династичния брак на Петър с Мария-Ирина се открива нова страница на влияние на Византия върху България. Вениамин е брат на Петър и е имал склонност към езичеството и неговата културна значимост. Тази особеност в деянията на Вениамин (с прозвище Боян), е фиксирана през 949 г. от  кремонският епископ Лиудпранд, посланик до Византия на немския император Отон І.

          Имаме всички основания да предположим, че Боян е написал епос за преселението на българите на кан Аспарух на река Дунав (680 г.). Това е било несъмнено литературен труд, а не исторически /нещо като дастан, епос/, но въпреки това при внимателен анализ не би било трудно да се види, че събитията в този епос имат исторически подтекст, експлицирайки като свой образ аспаруховото преселение на река Дунав.

          Образът на лястовицата в епоса хиперболизира родовата памет. Боян се обръща към лястовицата и я моли да отиде при майка му в „Крайна земя”. Да й каже, че той прави „вечеря-бъдница”, но трапезата му не може да бъде същата, както я правил „бабайку” /баща му/ , понеже липсва „копра китка”. Нека майка му да набере трева и да я изпрати чрез лястовицата.

 

          Това е молбата на Боян.        

          Ритуалното „въздигане на трева”, за което четем в омуртаговият клетвен мир, получава литературна интерполация: лястовицата ще вземе трева от р. Купи и ще я „въздигне”, за да я занесе в новата земя на Боян на р. Дунав.     

 

          Лястовицата приема ролята и казва на Боян да не бърза с трапезата, защото тя ще отлети и ще се върне мигновено.

          Лястовицата излита и съобщава на майката молбата на нейният син. Майката обширно разказва, че знае, че е усилно в чужда земя. Любовта й към Боян не е намаляла и тя решава да откъсне от скъпоценната трева в „бахчето”. Но на пътя й обаче се изправя „Сура Ламия” /Барадж у волжките българи/, която на старинен език брани тревата.

          Думите на Ламията (Дракон), която пази „тревата” на р. Купи (Кубан), са като учебник по история. Тези думи още повече засилват „сюжетната линия” на родовата памет:

 

 

                             „Фура ми, мале, татина.

 

                             Рунъ ми Дефина,

 

                             Чире ми Яра,

 

                             Яра ми Диа,

 

                             Диа ми Яра Прена” (с. 478)

 

          Това казва Драконът, известен у волжките българи като тотемът Барадж, а у дунавските като Ламия и змей Горянин.

          Тук „фура” е „гура”, а „дефина” е „делина” (дял). За първи път в епосът се споменава думата „татина”.

          Гур е татина!

          Думи, които по интересен начин ще срещнем и във фолклорният вариант на волжко-българския епос „Шан кизи дастани”, където е написано:

                   „тази гора хората наричат Татеш”.

          Какво точно казва ламята?

          Да се опитаме да разтълкуваме думите й!

          Гур е татина. Рунъ (Дунав) е дял, а Чир (Чора, Дербентския проход) е Яра (Аран). Яра (Аран) е земята на Диа (Дуло). Дуло (Диа) е на Яра (Аран) - Прена (т. е. Бран, воин).

          Ламята пази „копра китка” и застава срещу майката, когато тя иска да отиде до „бахчето” и да откъсне владетелската трева.

          Явно това е значението на „копра китка” /магичен жест за владетелска клетвена дума/, след като Ламята застава срещу майката и й обяснява, че Рунъ (Дунав) не е център на държавата, а е „дял” на Гур /разбирай: Кавказ, където е била държавата Велика България/.

 

          Ламята изнася нещо като урок по история.      

 

          Майката на Боян е натъжена и започва да „рони дребни сълзи” (с. 478). Тогава Бог изпраща една Юда, която да оправи нещата. Юдата казва на майката, че Ламята ще се махне, ако тя вземе „Ясна книга” (с. 478) и прочете нещо от нея.

          „Ясна книга” е в стаята на майката (това е силен образ, че езическите книги не бива да се обругават от новите българи - християни), тя я взима и излиза на порти, където чете:

                             „Та ми на порти седнала,

 

                             Пела ми майка, запела:

 

                             Яра ле, Диа ле,

 

                             Яра ле, Прена ле,

 

                             Зерби ти ярнеш,

 

                             Дуру ми дуру насита,

 

                             Насита дуру коприта.

 

                             Усен ми Бана назина:

 

                             Хай ми, Яра, хай ми Диа

 

                             Хай ми, Яра, хай ми Препа,

 

                             Дусун Лама на висе,

 

                             На висе на звеза” (с. 479)

 

 

          Този текст играе вълшебна роля и Ламята литва на „висе”. Явно при Диа (Дуа, Дуло).

          Майката бере китка, както Бана е „назинал” (зинал, поръчал), понеже тези треви в Дуру (Гуру) са в „насита” и му праща билка от Купи (Кубан), т. е. коприта.

          Под поетическите метафори обаче се крие езическо-обреден тайнопис.

      Лястовицата ще „въздигне” и отнесе на р. Дунав тревата марина (мренива), която участва в сключването на клетвени договори, т. е. ще отнесе владетелската (мар-ина) трева от Гур в новата земя на цар Боян.

          Ето византийският летопис, който е оставил спомен за клетвеното значение на владетелската трева: „При това беше възможно да се види Ромейския император да извършва с ръце възлияние от чаша върху земята, саморъчно да обръща конски седла, да хваща тройни ремъци, да повдига нагоре трева...” .

          Този стар клетвен езически обряд (да се въздига трева) е поетично интерполиран в епоса, който ние се опитваме схематично да реконструираме, на основата на помашкият фолклор за Бана.

          Но това не е всичко.

          Явно значението на епоса в средновековната българска култура е било изключително продуктивно, понеже епосът на Вениамин за преселението на цар Боян (и народа бояни), е източник на създаване на нов пролетен обичай „маринка” (мартеница).

          Старият езически обряд е трансформиран.

          Боян написва „на книга” да се прави следното. Три недели преди да дойдат лястовиците, да се връзва на дясната ръка на малките деца бял и червен конец. След това майката да сваля талисмана и да го поставя в градината /бахчето/ под камък, за нишан... За да види лястовицата, която носи в клюна си „копра китка” от Крайна-земя, къде да остави владетелската трева. На децата да се казва, завещава писателят Вениамин (Боян), че това на ръката им не е „белу сукну” и „червену сукну”, а е „маринка”, „устала ут Край-земе.

  

 

Този общобългарски обичай съществува и до днес у българите в Република България, само старото име „маринка” (от мар, владетел) се е отъждествило с месец „март” и обряда се нарича „мартеничка”.

 

 

 

                             „Я ви се молба моле,

 

                             Да пишете бела книга,

 

                             Бела книга, царну писму,

 

                             Да е пратите пу земе-та:

 

                             Кой си има малки деца,

 

                             Да увиет белу сукну,

 

                             Белу сукну и царвену,

 

                             Да му вързат на рока-та,

 

               




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. letopisec - произход на мартеничката
28.02.2012 16:40
„Я ви се молба моле,
Да пишете бела книга,
Бела книга, царну писму,
Да е пратите пу земе-та:
Кой си има малки деца,
Да увиет белу сукну,
Белу сукну и царвену,
Да му вързат на рока-та,
На рока-та на деснива-та,
Ега си е веке лету
Лету и пролету,
Да му вързат, да му думат:
Чи ни си е белу сукну,
Белу сукну и царвено,
Туку си е маринка,
Устала ут Край-земе” (с. 168, 169)

Лястовицата донася многожеланата трева от Крайна земя.

Веда Словенахъ., Обрядни песни от езическо время. Упазени со устно предание при Македонско-Родопските Българо-Помаци, С. - Петербург, 1881, том. ІІ.
цитирай
2. germantiger - ...
28.02.2012 17:57
Освен историк си и разказвач. Дали си овладял това умение или ти е дарба, та да помага на книгите ти не знам. Не очаквах толкова миролюбив етно да го наречем постинг. В никой случай не са ти авойнолюбиви постингите (дори беше писал под моя като убеден пацифист), но ти и Атил понякога ме изненадвате приятно с едни неочквани постинги!
цитирай
3. bls - много добре поднесено
29.02.2012 05:46
личи си разказвача в теб, народа казва "мед му капе от устата"
цитирай
4. letopisec - Благодаря ти, тигре, да добрите думи. От един
29.02.2012 08:52
germantiger написа:
Освен историк си и разказвач. Дали си овладял това умение или ти е дарба, та да помага на книгите ти не знам. Не очаквах толкова миролюбив етно да го наречем постинг. В никой случай не са ти авойнолюбиви постингите (дори беше писал под моя като убеден пацифист), но ти и Атил понякога ме изненадвате приятно с едни неочквани постинги!


представител на най-доброто от българската и германската култура, какъвто си ти, това звучи направо като комплимент...
цитирай
5. letopisec - Не, Белов...Истината е,
29.02.2012 08:59
bls написа:
личи си разказвача в теб, народа казва "мед му капе от устата"


че аз не умея да се изразявам добре като разказвач, силата на разказвача е в устната реч...Покойната ми баба Вера беше такова чудо, направо мед й капеше от устата...Аз съм повече книжен човек, склонен към кабинетност и самовглъбяване. Познаваш ме...Повече от 3 г. си пишех в сайта Роден край, в който пишеше и Павел Серафимов, и даже въобще не съм му обръщал внимание на "творенията"...Но, когато някой започне война срещу мен, а тя открито се води от мижитурките тракедонисти, начело с кукловода им П. Серафимов- Спаротокъ, тогава "юнак за бой се стяга"....Маскари са тия, тракедонисти...Искат да съсипат българската ранна история...Не мога да го допусна, въпреки, че съм съгласен, че е крайно време да се освободим от тюркската теория за произхода, която е антинаучна и априорна...
цитирай
6. zelas - Повече от 3 г. си пишех в сайта Роден ...
29.02.2012 12:40
letopisec написа:
Повече от 3 г. си пишех в сайта Роден край, в който пишеше и Павел Серафимов, и даже въобще не съм му обръщал внимание на "творенията"...Но, когато някой започне война срещу мен, а тя открито се води от мижитурките тракедонисти, начело с кукловода им П. Серафимов- Спаротокъ, тогава "юнак за бой се стяга"....Маскари са тия, тракедонисти...Искат да съсипат българската ранна история...Не мога да го допусна, въпреки, че съм съгласен, че е крайно време да се освободим от тюркската теория за произхода, която е антинаучна и априорна...


Доколкото си спомням ти първи започна със заяждането, поне тук в блог.бг. Проследи хронологията на спора, летописецо. lol

Набързо сканирах написаното и ме си уби желанието като стигнах то това.

letopisec написа:
за преселението на българите на кан Аспарух на река Дунав


Като пишеш кан (с малка буква?) Аспарух я покажи къде е споменат като такъв? В именика е записан като "княз". Тази титла кан/хан не е засвидетелствана в нито един средновековен документ, отнасящ се до българските владетели.

letopisec написа:
крайно време да се освободим от тюркската теория за произхода, която е антинаучна и априорна...



Уж ще се освобождаваш от тюрската терория, обаче от папагалщината не можеш да се освободиш!
цитирай
7. borjanmljakov - "Веда Словена" не беше ли доказано менте?
29.02.2012 12:51
.
цитирай
8. veselins - щял да освободи хахахаха
29.02.2012 12:52
За да наложи юдео хазарска такава , няма по нагло човече от тебе . А и ти си един юнак ,мани мани . Освен да поднасяш фалшиви истории обвити в лъскав целуфан , май за друго не те бива . Най са смешни и опитите ти да се правиш на патриот . хахахаха
цитирай
9. ka4ak - Самият факт,че мартеничката съществува и до днес,показва че не случайно,сме единствени в Европа,които не са сменили името си!:)
29.02.2012 12:56
Не случайно ни определят и като еретици?!,а обяснението е много просто,''НА СИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА"
И истината е че, КОРЕНИТЕ НИ СА ДРЕВНИ И ГИ НОСИМ В ГЕНИТЕ НА НАЦИЯТА НИ!!!:)))
цитирай
10. letopisec - 7. borjanmljakov - "Веда Словена" не беше ли доказано менте? ////НЕ, НЕ Е МЕНТЕ
29.02.2012 13:21
През 1874 г. (том първи) и през 1881 г. (том втори) последователно в Белград и в Санкт-Петербург са издадени народните песни на българите-помаци, събрани от Гологанов и Веркович.

Оттогава, т. е. повече от 130 г., около този огромен фолклорен материал, обхващаш 23 809 стиха, се води спор дали е автентичен или фалшификат.

Едва през 1997 г., за първи път след 120 г., песните са преиздадени в София в ограничен тираж. Фактически това е първото им българско издание. Известни са като „Веда словена” (заглавието им дава Веркович). При подготовката за изданието от 1997 г., на основата на езиковедската диалектология, бе посочено, че изворовият материал, е от поне три български диалекта, което обезсмисля основното обвинение, че песните, обхващащи два тома от по над 500 страници, са авторско дело на един човек: злощастно оклеветеният възрожденски учител и книжовник Иван Гологанов (1839 - 1895 г.).

Босненският сърбин Стефан Веркович (1827 - 1893) възлага на учителят от Валовища (дн. гр. Сидерокастрон, в Гърция) Гологанов, срещу скромно заплащане, да издирва и записва народни песни.

По онова време същото правят и братя Миладинови, които благодарение на своя меценат – Штросмайер, издават през 1861 г. в Загреб „Български народни песни”.

Книгата на Миладинови е посветена на Йосипа Юрия Штросмайер „епископ босански или дяковачки и сремски, узпрестолник на негова светост апостолическия управител на белградската и смедеревската епископия, римски граф, на негово царско кралско величество действителни тайни съветник...”. И т. н.

Стефан Веркович пък е бивш францискански монах, който от 1850 г. се установява в Македония и работи за сръбското правителство. В този регион населението е предимно българско и Веркович постепенно става част от онези възрожденски книжовници, които имат интелектуален принос преди Освобождението на България (1878 г.). След това Веркович живее в София и се ползва с опекунството на премиера Стефан Стамболов.

Колкото и парадоксално да звучи, но 130 години фолклорното съдържание не е интерпретирано, а единствено се "доказва" е ли то фалшификат или не е! Псевдо-дебатът, който водят учените, е доколко това са ведически стихове на някаква славянска митология. Стара, колкото - забележете - санскритските веди! Пълен абсурд! Българските легендарни песни стават заложници (а и до днес са) на една безумна историческа идея на пан-славизмът, с която на един етнос „склавини” (славяни), упоменат в историческите извори за първи път през VІ в. от н. е., се вменява „удревление” (старина), която да го направи древен (даже със свой митологичен корпус), колкото са ... санскритските веди.

Българската позивистична фолклористика пък, в лицето на Ив. Шишманов и особено в „догмите” (наречени „методология”), които очертава М. Арнаудов, е издигнала идеята, че българският фолклор не може да съхранява памет преди ХІV в. (превземането на Второто българско царство през 1393 г. от османците).

Арнаудов е готов да нарече „фалшификатори” не само Веркович и Гологанов, но и книжовници като Г. С. Раковски, Димитър Маринов, Кузман Шапкарев... Дори го прави, което е „тъмната страна” от лицето на този заслужил български учен.

Човек се чуди къде точно е причината? Коя „методология” ползва този немски възпитаник, че вменява на книжовници като Раковски, Гологанов, Маринов... ролята на книжовна мафия, която е сякаш някакъв културно-исторически клан, с призива си за... „жива старина”?

Песните за Крали Марко били изключение. Когато Кузман Шапкарев изкарва песни за цар Иван Шишман, Арнаудов му размахва пръст, че фалшифицира. Изобщо позивистичната фолклористика в следосвобожденска и в социалистическа България, на основата на своята сравнителна методология, си присвоява априорното право да е инстанция, която верифицира що е истина и що е мистификация (?).

Това е основната причина българите да не познават и досега историческите и фолклорни изследвания на Георги С. Раковски, те не са преиздавани в автентичен вид...

Ив. Шишманов пише студия „Раковски като политик”. Това е разрешено и българинът познава революционера Г. С. Раковски. Но историкът и фолклористът Раковски е табу. Книгите му не се преиздават, особено онези, които засягат проблемът „Жива старина”.

Веркович със своето събирателско дело пък ярък пример, чрез издаването на „Веда Словена” (1874, 1881), как хипотезите на Раковски за „Жива старина” (1859 г.), не са абстрактни постулати...

Според Арнаудов обаче в това няма някакъв сложен фолклорен проблем, който трябва да бъде специфично проучен, а съзнателен заговор. Конспирация, която субективно предприел и гениално осъществил един учител, Иван Гологанов!

Както знаем Веркович издава първият сборник песни през 1874 г. с гръмското название „Веда Славена” и с претенцията, че това са песни от „предисторично и предхристиянско доба”. В предговорът на вторият сборник (1881 г.) той се надява някой славист да проучи дали песните, които Гологанов е събрал, са от „докириловскаго времени или еще более старинной эпохи” (VІІ стр.).

Очевидно, в мечтите си Веркович се е надявал, че е открил толкова старинен славянски източник, колкото индийските веди.

Това му изиграва лоша шега.

Да допуснем, че Веркович няма критичен поглед за времевостта, която експлицират събраните от Гологанов песни. Това обаче, въобще не омаловажава труда и на двамата, които добросъвестно изваждат на бял свят онова, което българите са съхранявали като фолклорна памет.

В нея има значим исторически, а не доисторически момент.

Той е отпреди ХІV в.

Позивистичната фолклористика обаче, както вече посочихме, априори смята, че народната песенна култура на българите не може да съдържа историческа памет, макар и в стилизиран вид, отпреди ХІV в. Така, единствено на методологично основание, песенният материал на Гологанов и Веркович, е отстранен и фактически е оставен извън всякакво внимание и проучване. До 1997 г. даже не е преиздаден. Гологанов е обвинен, че сам е съчинил над 20 000 стиха! Това обаче е още по-абсурдно, понеже вменява, че даскалът Гологанов би трябвало да е в историята на българската литература един от най-оригиналните писатели (?).

Друга причина за тоталното забвение на народно-песенния материал във „Веда Словена”, е трудността да бъде... разбран.

Не като съдържание, а като културен феномен.

Там постоянно се пее, че обредите и ритуалите са се поддържали през вековете, понеже „народната памет”, която е двигател на сказа у певците, се е съобразявала с някакви книги. За позивистичната фолклорна наука, това е труден за разбиране момент, понеже ревизира концесията, че песенния фолклорен материал произхожда единствено от неписмен източник, от устната памет. Такава е базата на теоретико-хердеровите постулати за фолклора.

Но нашите учени би трябвало да знаят, че средновековна България, е изключение в Европа до ХV в. със своето „трето писмо”, кирилицата, което е давало възможност още в Х в. да бъдет записани древните български легенди...Според традицията, третият син на Симеон, който се е казвал Вениамин, но е по-известен като "мага Боян", е правел точно това в обкръжението си, което учудило немския посланик Лиупрад...

Не може коя и да е методология да затрие реалността.
Сто и тридесет години българският фолклор се тълкува като славянски и не се проучва в България.

Един от защитниците на автентичността на народните песни във „Веда Словена”, е литературният критик Кръстьо Куюмджиев, който в книгата си „Словото - творец” (С., 1989, с. 63 - 114) написва специална студия: „Милион въпроси”.

Има и други адепти на автентичността, но ние тук ще се спрем единствено на Куюмджиев. Той обръща внимание на следният факт: „Приказките, записани от Гологанов, са истински и неподправени и представляват голям принос в славянския фолклор. Защо? Защото са издадени от Чешката академия на науките през 1932 г. под редакцията на П. Лавров и И. Поливка. Това вече е щемпел за автентичност. А защо „мошеникът” Гологанов песните съчинява, а приказките добросъвестно записва от народа, това умът (...) не може да го побере” (с. 96).

Куюмджиев се заема да проследи как се заражда "теорията" на Шишманов и Арнаудов за това, че „Веда Словена” е фалшификат и я преразказва в пародиен стил:

„Да се върнем отново на логиката на Ив. Шишманов и М. Арнаудов: Екзалтираният антиквар Ст. Веркович тръгва на лов за доисторически песни. Той направо знае какво иска и го заявява открито. Поради тая причина учените го изключват като фалшификатор. Случаят го среща с крушевския даскал Иван Гологанов, който се наема да му помага при търсене на песните срещу заплащане. Хитрият даскал вижда колко е наивен Веркович и започва да фабрикува народни песни. В скоро време се трупат цели грамади от ръкописи. Наивният Веркович изпраща по един екземпляр на Янко Шафарик в Белград и наивният Шафарик се връзва и той. За тия песни започва да се говори в учения свят. Френското министерство на просветата изпраща Албер Дюмон в Белград да провери песните. Наивният Дюмон също се връзва и изпраща възторжен доклад до министерството. По това време става френско-пруската война и едва след нейното завършване министерството, страхувайки се все пак от мистификации, наново изпраща човек да се увери на място как стоят нещата. Август Дозон пристига в Серес и се среща с Веркович. Запознава се със сбирката и със самия Гологанов. Гологанов му довежда певец, който му изпял ведическа песен. Наивният Дозон и той пада в капана. Изпраща доклад, в който поставя песните извън всяко съмнение. „Загубеният даскал” вече върти на пръста си цяла редица от наивници и ахмаци, кой от кой по учен, ама на, будали.

През 1874 г. първият том от сборника на Веркович излиза в Белград. Ученият свят вече може да се запознае с част от сбирката. Но ученият свят се оказва и той наивен. Наивният поляк Ал. Ходько пише възторжено за откритието на Веркович. Гологанов разбира, че работата става дебела и всеки момент може да го разобличат. Но продължава да съчинява все нови и нови песни, той е просто неизтощим, фантазията му се оказва бездънна и купищата с ръкописи нарастват застрашително.

Най-после един трезв глас. В реферат, изнесен в Чешката академия на науките, Йозеф Иречек „разобличава” Раковски, Милоевич и Веркович - във фалшификация на народното творчество. Видяхме, че цялата му аргументация се състои във въпроса - как е възможно това? Но Луи Леже веднага го превежда на френски и пише статия срещу Веркович, в която заявява, че тия на него не му минават, виждал е и други мистификации, не се безпокойте, виждал е.

Но тия трезви гласове не правят никакво впечатление на ученият свят. Продължават да пишат за „Веда Словена” солидни учени - Вс. Милер, Л. Гайтлер, Филгиер, Л.Подхорски от Клаузенбургският университет, който вижда във „Веда Словена” паметници от каменния век, а проф. Хуго Мелзл смята, че в песента за Вълкана има реминисценции от преданието за потопа. Тук вече иначе сдържаният Шишманов не може да скрие иронията си. А е толкова ясно, че в тая песен се съдържа именно спомен за някаква планетарна катастрофа.

Не стига това, но още един наивник. Професорът от Казанския университет В. Качановски се надига от далечна Русия и пристига внезапно на 27 декември 1883 г. при Гологанов в Крушево, където записва от местни хора песни, и се уверява, че наистина „Веда Словена” е съставена от песни, които се пеят от народа. Как е успял хитрият Гологанов да преметне и тоя наивник, не се знае, но фактът си остава факт.

Наистина събират се много наивници! Тоя демоничен даскал ги разиграва като маймуни и тайно им се смее. Как си го обясняват това скептичните Шишманов и Арнаудов? Обясненията за сполучливите анкети на Дозон, Качановски и в. „Новини” са направо смехотворни. Едното е, че Гологанов специално „мущрувал” срещу малко възнаграждение отделни помаци и ги е карал да пеят, когато дойдат учените. А за анкетата на в. „Новини” ни се дава следното обяснение: певецът Димо Ташков от с. Скребатно си е преписал песента за Юрфен юнак от „Веда Словена”. Но тъй като той я пеел през 1869 г., т. е. пет години преди да е излязло Белградското издание, то остава предположението, че я е преписал от Московското издание на песента за Орфей от 1867 г. Да предположим, че тая научна фантасмагория е самата истина, какво ли не става по тоя свят, едно научно издание може да попадне в с. Скребатно, грамотният Димо Ташков я харесва, преписва я и започва да я пее като народна песен. Добре, но „загубеният даскал” (Гологанов - б. м.) няма хабер от стихотворна стъпка, от метрика, песните които пише, нямат никакъв размер. Това го твърди М. Арнаудов през страница в своя труд и няма как да не се съгласим с неговото твърдение. Остава да се запитаме - как тия „мущрувани” помаци са пеели песните на Гологанов? Като оперни арии, речетатив? Нали, за да се пее една песен, е необходим точно определен размер! Ако Гологанов знаеше размера на песните, той нямаше да ги записва така неграмотно. А певците, които са пеели пред Дозон и Качановски, са знаели размера на песните.

Какво излиза? Излиза, че анкетите на Дозон, на Качановски и в. „Новини” са дали положителни резултати, но Шишманов и Арнаудов не могат да повярват на тоя факт, защото противоречи на техните теории.” (с. 91, 92, 93).



Ето по този начин през 1989 г. Кръстьо Куюмджиев е разказал как две книги с автентичен български фолклор са забравени за повече от цяло столетие от българската хуманитарна наука!
цитирай
11. zelas - "Веда Словена" не беше ...
29.02.2012 13:23
borjanmljakov написа:
"Веда Словена" не беше ли доказано менте?


Ти виждал ли си обема на тази епопея? Ако някой е искал да направи менте то доста се е престарал - трябва да е бил много даровит - Шекспир би се затруднил да напише такова менте.

Менте или не, сама по себе си и изключително произведение, което ако беше написано от някой инглизин или франсе, сега цял свят щеше да я рецитира.
цитирай
12. letopisec - 6. zelas - Повече от 3 г. си пишех в сайта Роден ...
29.02.2012 13:23
Чел ли си помията на тракедониската свиня Вазелин http://veselins.blog.bg/history/2012/02/26/letopiseco-bez-grim.909599
цитирай
13. letopisec - Много си прав, съгласен съм с теб...
29.02.2012 13:24
zelas написа:
borjanmljakov написа:
"Веда Словена" не беше ли доказано менте?


Ти виждал ли си обема на тази епопея? Ако някой е искал да направи менте то доста се е престарал - трябва да е бил много даровит - Шекспир би се затруднил да напише такова менте.

Менте или не, сама по себе си и изключително произведение, което ако беше написано от някой инглизин или франсе, сега цял свят щеше да я рецитира.

цитирай
14. letopisec - Така е, ние сме българи и сме древен народ...Няма как да сме траки, те нямат история слез 1 в. от н.е.
29.02.2012 13:26
ka4ak написа:
Не случайно ни определят и като еретици?!,а обяснението е много просто,''НА СИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА"
И истината е че, КОРЕНИТЕ НИ СА ДРЕВНИ И ГИ НОСИМ В ГЕНИТЕ НА НАЦИЯТА НИ!!!:)))

цитирай
15. letopisec - да, така е, Зелас
29.02.2012 13:44
letopisec написа:
Чел ли си помията на тракедониската свиня Вазелин http://veselins.blog.bg/history/2012/02/26/letopiseco-bez-grim.909599


Едно е да се критикува, да се спори и да се отстояват различни мнения...Все пак в рамките на една с приличен тон дискусия, а друго е тъпотиите на Вазелин, поддържани от Спароток, който с охота коментира при него...При това също пише глупости, бил съм казал, че българите са аргипей, представяш ли си...Аз просто коментирах ръкопис на Екатерина Велика за "Българи и хвалиси" и не може един нормален човек да ми приписва думи, които не са мои, нали...
цитирай
16. ka4ak - 14. letopisec - Така е, ние сме българи и сме древен народ...Няма как да сме траки, те нямат история слез 1 в. от н.е.От тях сме наследили правенето на вино!
29.02.2012 14:02
letopisec написа:
ka4ak написа:
Не случайно ни определят и като еретици?!,а обяснението е много просто,''НА СИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА"
И истината е че, КОРЕНИТЕ НИ СА ДРЕВНИ И ГИ НОСИМ В ГЕНИТЕ НА НАЦИЯТА НИ!!!:)))


А според традициите си,сме отрязали носът,на Трифон и на преден план е изкочил,култа ни към ЗДРАВЕ,който е характерен за предците ни и е останал и до днешни дни!:)))
цитирай
17. zelas - Г-н Милчев, ако историята ти беше ...
29.02.2012 14:26
Г-н Милчев, ако историята ти беше основния интерес, не би трябвало да се занимаваш с това кой какво казал и по чий интерес го е казал. Интернет е една голяма говорилня, така че не може да обръщаме внимание на всеки.

Но още с първите си писания ти ПЪРВИ започна атаките си срещу П. Серафимов. Сега вече е късно, защото отрицателното напрежение е вече натрупано. За съжаление действията ти показват, че има умисъл в това което правиш.

п.п. Очаквам да ми отговориш защо все още използваш титлата Кан/Хан след като не подкрепяш тюркската теория и след като я няма документирана никъде като титла на българските царе.

Поздрави
цитирай
18. borjanmljakov - Аха, ясно - значи аргументите на Арнаудов и Шишманов са така да се каже
29.02.2012 14:34
текстологични, докато на Куюмджиев (?) от криминологичен храктер. Едните почиват на пълнотата и реалността на съществуващия текст, докато другите на една еклектично съшита обстоятелствена дрипа, която никога няма да е пълна. Срещу конкретните аргументи на Шишманов/Арнаудов не чух нито дума, а само, че тяхното било теория, пък другото били факти!?!?!
Не може да бъде аргумент и противопоставянето на Арнаудов на книжовниците Раковски, Маринов, Шапкарев, защото Раковски е твърде много патриот за да може да е учен, за Маринов е доказано, че е съчинителствал доста в Живата старина (малко след излизането й, не помня кой беше обикалял да попровери някои моменти от уж теренните му анкети и на доста места се оказало, че такива хора като информаторите му там не са живели); Шапкарев няма научна подготовка и не може да е критерии.
А иначе литератутни мистификации има колкото искате, при това някои доста обемисти.
цитирай
19. letopisec - Уважавам Вашето мнение, а за трите диалекта, какво ще кажете...или Гологанов е някакъв гений?
29.02.2012 14:53
borjanmljakov написа:
текстологични, докато на Куюмджиев (?) от криминологичен храктер. Едните почиват на пълнотата и реалността на съществуващия текст, докато другите на една еклектично съшита обстоятелствена дрипа, която никога няма да е пълна. Срещу конкретните аргументи на Шишманов/Арнаудов не чух нито дума, а само, че тяхното било теория, пък другото били факти!?!?!
Не може да бъде аргумент и противопоставянето на Арнаудов на книжовниците Раковски, Маринов, Шапкарев, защото Раковски е твърде много патриот за да може да е учен, за Маринов е доказано, че е съчинителствал доста в Живата старина (малко след излизането й, не помня кой беше обикалял да попровери някои моменти от уж теренните му анкети и на доста места се оказало, че такива хора като информаторите му там не са живели); Шапкарев няма научна подготовка и не може да е критерии.
А иначе литератутни мистификации има колкото искате, при това някои доста обемисти.

цитирай
20. letopisec - 17. zelas
29.02.2012 14:55
Очаквам да ми отговориш защо все още използваш титлата Кан/Хан след като не подкрепяш тюркската теория и след като я няма документирана никъде като титла на българските царе.
...........................................................
а надписите с канасюбиги, как да ги четем като кан ябгу или княз о бозе
цитирай
21. zelas - Очаквам да ми отговориш защо все още ...
29.02.2012 15:00
letopisec написа:
Очаквам да ми отговориш защо все още използваш титлата Кан/Хан след като не подкрепяш тюркската теория и след като я няма документирана никъде като титла на българските царе.
...........................................................
а надписите с канасюбиги, как да ги четем като кан ябгу или княз о бозе


Не приемам свободните тълкования на KANAСYBIГI (KANAСYBHГH) като "кан ювиги" или "кан сюбиги" или "канас убиги". Титлата е изписана като една дума и всеки може да си я цепи както му е угодно.

Ето аз примерно я чета като Княз Ювиги. Морфологично, думите КАNАС; (гръцка азбука) и KNZZЪ (кирилица) са практически идентични. Освен това надписът към края е бил силно повреден и тази "титла" специално е използвана само за Омуртаг и синът му Маламир.

Ето отворил съм специална тема по въпроса

http://zelas.blog.bg/history/2012/02/29/kan-han.912505
цитирай
22. vmir - Баба ми по майчина линия е от Мартен, първото село (сега град) на 7 километра източно от Русе, а името й е Маринка.
29.02.2012 16:02
За името ми е казвала, че идва от Мартин, така се бил казвал военачалникът на римския гарнизон с крепост на брега на Дунава, дядо пък ми е разказвал как войниците от гарнизона са строили крепостта, част от която се виждаше. Нямам идея как може да се е запазил такъв спомен толкова време. Нямам спомен баба Маринка да е имала отношение към мартеничките или към баба Марта, но ще разпитам довечера майка ми, ако си спомни нещо интересно, ще разкажа.
цитирай
23. letopisec - Непременно разкажете, аз мисля, че баба Ви е кръстена на Св. Марина...
29.02.2012 16:42
vmir написа:
За името ми е казвала, че идва от Мартин, така се бил казвал военачалникът на римския гарнизон с крепост на брега на Дунава, дядо пък ми е разказвал как войниците от гарнизона са строили крепостта, част от която се виждаше. Нямам идея как може да се е запазил такъв спомен толкова време. Нямам спомен баба Маринка да е имала отношение към мартеничките или към баба Марта, но ще разпитам довечера майка ми, ако си спомни нещо интересно, ще разкажа.

цитирай
24. vmir - 23. letopisec - Непременно разкажете, аз мисля, че баба Ви е кръстена на Св. Марина...
29.02.2012 17:04
По документи навсякъде я пишеше точно Маринка и не съм чувал някой при някакви обстоятелства да я е наричал Марина, според мен тя категорично не искаше да я свързват по никакъв начин с Марина, трябваха ми години, за да приема, че Маринка може да се тълкува като производно на Марина, защото двете имена за нея явно бяха съвсем различни и без връзка едно с друго. Освен това, говорила ми е за прозвища в рода си във връзка с миграции единствено в рамките на България, а обясненията на дядо ми за строежа на крепостта от служещите в римския гарнизон бяха, сякаш говори за съселяните си. И никога, по никакъв повод не съм чувал и думичка за прииждане отвъд Дунава, но това го казвам единствено за сведение, не за да оспорвам нещо.

Спомням си определението й за хубост: "Дебела, червена - хубава", имаше предвид бяло лице с червени бузи. Странно.
цитирай
25. letopisec - Вазелин, защо си толкова тъп?
29.02.2012 17:06
veselins написа:
За да наложи юдео хазарска такава , няма по нагло човече от тебе . А и ти си един юнак ,мани мани . Освен да поднасяш фалшиви истории обвити в лъскав целуфан , май за друго не те бива . Най са смешни и опитите ти да се правиш на патриот . хахахаха


Вазелин, в статия против мен пишеш, че охулвам траки и Балкани и си дал пост на английски, който си неграмотен да прочетеш....В него аз пиша против теорията за тюркския произход на българите...Как е възможно да си толкова неграмотен? Явно и Спароток е неграмотен, за него си мислех, че поне знае английски...
цитирай
26. borjanmljakov - Ебаси, кво ли ше се окаже,
29.02.2012 17:33
ако излезе, че бабата на блогера вмир е имала отношение към мартеничките?
цитирай
27. get - - Въпреки риска отново да ми изтриеш поста - Ще ти кажа !!
29.02.2012 19:23
letopisec написа:
Очаквам да ми отговориш защо все още използваш титлата Кан/Хан след като не подкрепяш тюркската теория и след като я няма документирана никъде като титла на българските царе.
...........................................................
а надписите с канасюбиги, как да ги четем като кан ябгу или княз о бозе


- Канас/канос го има документирано в източно средиземноморие и на балкани поне от 6-ти век преди Христос !! ... имаме го документирано и от 2-ри век преди Христос ! После през 3-ти век !!
- Всичко това преминава в по-късното къназ/кънез !!
- Англичаните лингвисти дори извеждат глагола си "кен-мога" от този, корен !! НАЙ-СТАРОТО име на графство Кент(Англия) е КАН !!

- Отива към вероятностният протокорен на Март(еница) ... близкородствени думи можеш да срещнеш ... във върховнатаНАКАЗВАЩА форма на бог Марс-Арес-Мара-Ярна ... символ на същият е бялото !! - от там иде в българският ни език сМЪРТ-МРАЗ-ОМРАЗА ... но когато той не наказва е със смисъл Ярко-Светло, като името на един бог Демиург(етруски) Сетлан ... като неговата форма по-стара я свързват с източно Средиземноморският ВелКан ... от там идва латинското Вулкан ... и т.н.
- Чете бе брате ! ... а не така на парче ... защото българите са си от тук !! Те са част(най-стара) на Европейският етнос !! - поради това и тази родствмено между наши думи и обичаи с останалите европейски народи !! ... ппрестани с тези интерполации ... в духа "Българите са българи и-и-и ... толкоз !!"

- Ако отново ме изтриеш - Здраве да е ! - но жалко ще бъде, защото те смятах за по-читав мъж !!!
цитирай
28. veselins - За да наложи юдео хазарска такава, ...
29.02.2012 19:49
letopisec написа:
veselins написа:
За да наложи юдео хазарска такава , няма по нагло човече от тебе . А и ти си един юнак ,мани мани . Освен да поднасяш фалшиви истории обвити в лъскав целуфан , май за друго не те бива . Най са смешни и опитите ти да се правиш на патриот . хахахаха


Вазелин, в статия против мен пишеш, че охулвам траки и Балкани и си дал пост на английски, който си неграмотен да прочетеш....В него аз пиша против теорията за тюркския произход на българите...Как е възможно да си толкова неграмотен? Явно и Спароток е неграмотен, за него си мислех, че поне знае английски...

ЛЕТОПРЕПИСВЕЦ ти неграмотен ли си , ако бях сложил снимка от твой пост в който цитираш Прокопий , щеше да измънкяш ,че организацията Спараток ахахахаххахахаха мрази Прокопий , абе я не се занимавай с преписване , щото и това не можеш да направиш като хората ,,, Имай напредвид ,че не съм решил да се занимавам с тебе изобщо .. наистина си слабо питие , некъф ПАтоки .. И наистина се прегледай с тия организации дето те преследват , единствените които могат да се занимаят с тебе , това са хората от киберпрестъпления , да ходиш да им обясняваш какво прави човек на 48 г. сред малолетни ...
цитирай
29. letopisec - Гет, кога съм те трил, та халюцинираш. Та ти надмина и Щтапаров по етимологии...браво...
29.02.2012 20:35
get написа:
letopisec написа:
Очаквам да ми отговориш защо все още използваш титлата Кан/Хан след като не подкрепяш тюркската теория и след като я няма документирана никъде като титла на българските царе.
...........................................................
а надписите с канасюбиги, как да ги четем като кан ябгу или княз о бозе


- Канас/канос го има документирано в източно средиземноморие и на балкани поне от 6-ти век преди Христос !! ... имаме го документирано и от 2-ри век преди Христос ! После през 3-ти век !!
- Всичко това преминава в по-късното къназ/кънез !!
- Англичаните лингвисти дори извеждат глагола си "кен-мога" от този, корен !! НАЙ-СТАРОТО име на графство Кент(Англия) е КАН !!

- Отива към вероятностният протокорен на Март(еница) ... близкородствени думи можеш да срещнеш ... във върховнатаНАКАЗВАЩА форма на бог Марс-Арес-Мара-Ярна ... символ на същият е бялото !! - от там иде в българският ни език сМЪРТ-МРАЗ-ОМРАЗА ... но когато той не наказва е със смисъл Ярко-Светло, като името на един бог Демиург(етруски) Сетлан ... като неговата форма по-стара я свързват с източно Средиземноморският ВелКан ... от там идва латинското Вулкан ... и т.н.
- Чете бе брате ! ... а не така на парче ... защото българите са си от тук !! Те са част(най-стара) на Европейският етнос !! - поради това и тази родствмено между наши думи и обичаи с останалите европейски народи !! ... ппрестани с тези интерполации ... в духа "Българите са българи и-и-и ... толкоз !!"

- Ако отново ме изтриеш - Здраве да е ! - но жалко ще бъде, защото те смятах за по-читав мъж !!!

цитирай
30. letopisec - ех, тия тракедонисти
29.02.2012 20:38
и чисто българският обичай "мартеничка" мразят и обсипват с хули. Спрете се бе, хора. Какъв е този бяс?
цитирай
31. get - :))) Eх, тия тракедонисти ... кой е тракедонист ? - ами твоите интерполации, какво са ?!!
29.02.2012 22:34
- Ами да беше прочел в съюз с кого оперират заедно в Мала азия, така любимите ти "кимери" ?!! - Що се опитваш да предаваш някаква изключителност ... чиста проба повтаряш ексклузивността на евреите ... обяснявайки за нас самите !!
- Кимерите били българи ... щот не били траки !! - логика и чудо ?!
letopisec написа:

Гет, кога съм те трил, та халюцинираш. Та ти надмина и Щтапаров по етимологии...браво...

- Eх, тия тракедонисти,
и чисто българският обичай "мартеничка" мразят и обсипват с хули. Спрете се бе, хора. Какъв е този бяс?

Не е само итемология ... ами освен четене на гръцки извори и пет автора ... вземи поразшири кръгозора си !!
От Claudii Claudiani „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341; (Клавдий Клавдиан)(370-405) :

„Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от МИДИЕЦА Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите ТРАКИ ….”

- Кой век е това уважаеми Летописецо ?! ... А виж, кога и живял Клавдий ?!! - нали траките по твоята логика вече са умрели от ПРЕДИ ТРИ ВЕКА ??!!?
цитирай
32. marknatan - летописеца па е собрал помиярит...
29.02.2012 22:48
летописеца па е собрал помиярите

да ти имам и нервите летописец

ма освен от маймунска реч си разбиарл и от помиярски квичене '

е тва е вече дарба
цитирай
33. letopisec - 31. get -
29.02.2012 22:54
Клавдий Клавдиан е чудесен автор на панагерици, използва умело архаични имена и е образец на някакъв "висок стил", но признавам, че е говорил и верни неща...Да не би в този стих да става дума да хунското нашествие над Балканите? В книгата си "Светът на хуните" Ото Менхен-Хелфън обръща внимание и на Клавдиан и на неговите панагерици...Ще се удивиш Гет, ако прочетеш панагериците му докрай, какви древни имена на народи упоменава.....Що се отнася до това, че кимерийци и фриги са съюзници в Мала Азия, да така е...Аз Гет, имам и хипотеза за произхода на кимерийците от синдо-меотите, а последните - така се твърди - май са траки...Изобщо, не бива да се локализира тракийското присъствие само с Балканите, а трябва да се отчита и Анатолия, Ефрат, Меотида...Естествено, не бива да се прави по такъв каруцарски начин, по който действа Спароток...Има си и по-добри методи на изследване, напр. А.Иванчик
цитирай
34. letopisec - 32. marknatan
29.02.2012 22:59
Приятелю, кой е тоя Вазелин, дето говори глупости...Аз съм написал статия против тюркският произход на българите, намерих добър преводач и я разпространих даже в Чикаго, а тоя маймуняк Вазелин ми обеснява, че статията била лоша...Няма ли някой, като Спароток или Гет, да му преведе и обясни какво пише в статията и че в нея не става дума за тракиий...
цитирай
35. get - - Понеже започнахме да говорим разумно ... жест на добра воля от мен !
01.03.2012 00:07
letopisec написа:

Да не би в този стих да става дума да хунското нашествие над Балканите?

- Едва ли става дума за това събитие, тъй като Клавдиян живее в Египет(Александрия) поради това не вярвам да е имал дотолкова точна информация за настоящита разстановка и процеси около Черно море и Балкани ?
- Но относно твърденията ти, по силата на които приписваш на аварите тюркска етносност ... още веднъж си позволявам да се противопоставя на такава една категоричност !!
- В този смисъл ето една карта от англ.Вики: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Asia_500ad.jpg - където си е изписано ... Ефталити "posibli aka Аvars" ... моето становище по-скоро клони към това, че Ефталит и Авар са равнозначни ?!! ... тоест това са народи говорещи индо-европейски език(ци) !!
Пак в същата статия се твърди: "The Huna were further defeated around 565 by a coalition of Sassanians and Western Turks." - но това времево съвпада и с появата на аварите в ареала на причерноморието, преследвани от армията на Истеми. Тогава пък се намесваме ние и отвеждаме Аварите в Панония. Там пък те почват да правят едни щуротии спрямо местното население, с което обричат държавата си на упадък и разсипване(това го има в доста анали ?)!
- По отношение на това, което обяснявам има достатъчно добра и пълна информация в индийски и ирански източници. На база такива е правена тази статия във Викито(по мое мнение) - http://en.wikipedia.org/wiki/Huna_people
- Относно хуните ... същите се свързват отново с ефталитите или още(?) хионитите ! Тоест това са така наречените "бели хуни". Известни от по-ранно време, като принадлежащи към сака - според персийски и индийски източници.

- Тук за да бъдем категорични в изводите, си относно хуните - следва да извършим голям обем от работа по установяване, събиране и проверка на източници, от които най-вероятно ще се окаже че имаме едно приблизително хомогенно етносно население с различни имена ?! - имам още да чета, поради това се въздържам от крайни изводи !

- Но относно Авари=тюрки почти на сто процента, казвам Не !
цитирай
36. marknatan - летописец, ти ме изненадваш. из...
01.03.2012 02:24
летописец,
ти ме изненадваш . използвай писателската сим дарба за да помогне на политикаа в теб по пътя на разбиранеро и осмислянето на историята който не познава историята е осъден да повтори грешките и
не се занимавай с тая помашка върхушка с небългарско съзнание. всичките тея помаци, които не се имат за българи огин да ги гори.
правят ти се на тракийци по ньета
на нам не нам
вубще не се занимавай с цялата тая пета колона
всиуките тея с помашко съзнание които не се имат за българи штапаров, зеляра, спаратока целата им сволоч психопата гет, невменяемия демограф и прокарват идея за ТРАКИ„ ТРАКИЙЦИ
е като им посочиш за изследванията на италианците от миналата година че в тоскана са като тея в туркия или това на американци от 2000 година показващо същото се правят на утепани деба и учените май не ги знаят тея неща
и утре като се оформят като ТРАКИЙЦИ и после съвсем случайно докажат как ТУРАКИТЕ Били ТУРАКИ от време ОНО по същите методи на ДЕНКА и сите тея тука с тупаните ша земат и зурлите
ша ти говорят научному с части на речта как бургарии били българи ма тураки не били траки
ми че утре точно по лесното ша го запеват из целия ссвет как ТУРАКИТЕ СА ТРАКИТЕ
и както са свикналиу на подобни " научни " доводи , за съжаление въведени от БАН яджиите по политически причини от времето на СЪЗДАВАНЕТО На новата порода балканци кво ша им се дуказва тогава на такива като гетския психопата дето рабрал тая година ,че българите са стражари по лимеса и оная седмица пак дои там го докара, вардариотите турки настанени в македонско били българите щото вардели
как ше легитимираш един психопат престъпник като гетския лизач или другите невменяеми
и ще узаконяваш доводите им
защото те правят сега по-трудното
после лесно се доказва че ТУРАКИТЕ Са ТРАКИТЕ когато ще бъде подкрепено и с ДЕНКА
за другия от петата колона курт вълканович волкогонски кво та ти акзвам
на него на челото му пише ШПИОНИН
за нередовните швестери швестерчета дето са лежали да ги апат комарите у джунглата на френска гвиана да пазят ракетите на франсетата нема кво да си аба клавито
опичай си акъла и умната
не легитимирай каквито и да са психопати с небългарско съзнание
ти не си ли забелязал,че гърчетата първи ги усетиха а
ти знаеш ли кво е грък кво казват българите за гърците и се замисли случайно ли гърчетата усетиха тая пета колона и надават вой

ти видялли си ги цялата пасмина да използват съобщение от българин на бъ;лгарски за българи написано
ша ти доказват разни помаци с небългарско съзнание,че били ТРАКИЙЦИ
гетски зеляри и помири ша предлагат славяснакта помия за шербет
стегни се или Киро и Мето още ти държат
да не си мислиш че като името ти е Кирил требва да иамш чувства като помиярите за тея убийци на Българщината
цитирай
37. vmir - 26. borjanmljakov - Ебаси, кво ли ше се окаже,
01.03.2012 08:10
borjanmljakov написа:
ако излезе, че бабата на блогера вмир е имала отношение към мартеничките?


Тъкмо и аз това се чудех, ама нямала такова отношение. Много разпитвах майка ми снощи, но тя само потвърди култовото отношение на майка си към комбинацията от бяло и червено като цветове, без да вижда каквато и да било връзка с мартеницата. Подчертавам КУЛТОВО, защото отношението й е ПОСТОЯННО, т.е. - целогодишно, а не сезонно или еднондневно и служи да поддържа канон за лицева хубост - бяла кожа с червени бузи. Килограмите са били само бонус към тази базова или основополагаща комбинация, не ме питай с кого е възнамерявала да се бори, защото проучванията ми показват, че всички жени в рода ми по майчина линия са запазили почти непокътнат манталитета и навиците на древните амазонки, които са живели по същите земи. Роднините ми по бащина линия са мургави, синеоки, стройни, произхождат от Беломорска Тракия и са безразлични към бяло-червената окраска на лицето, а баща ми горко съжалява, че се е оказал по пътя на амазонският й набег.
цитирай
38. letopisec - 37. vmir , благодаря за семейните спомени.... и блогерката
01.03.2012 09:06
bbfn ми сподели, но на лични, много ценни сведения за наличието в техният край на аналогични легенди за лястовицата, Аспарух и мартеничката. Помолих я, ако иска да го публикува и тук. Но ще го оставя на нейната воля и право. Благодаря още веднъж vmr, не всеки може да се похвали с родословие от амазонките...
цитирай
39. gvardeec1th - Истината за нашия произход
01.03.2012 09:56
Здравейте, искам да споделя нещо, което потвърждава тезата че сме дошли от другата страна на Черно море. Роден съм в село Реселец, живея около 40 години в Чехия. Неодавна си заплатих да ми направят -ГеноГраф тест за моя произход. Резултатите показват, че произлизам от кавказките области, където възникнали носителите на този профил. Преди 15-20 хил. години. Много по късно започва миграция на запад. Най близко към този профил са Сарматите!Тук са цитирани областите къде най-често в Европа се намират подобни профили - Балканите, Пиринейския полостров, север на Апенините и отделни области във Франция, Австрия, Швейцaрия и Германия. Точно както е легендата за сииновете на хан Кубрат. Така че съм горд и типичен Българин. Това е истината за нас! Поздрав, Тодор Цанов, canov@cmail.cz
P.S. И аз съм от този народ Боян!
цитирай
40. gvardeec1th - Здравейте, искам да споделя нещо, ...
01.03.2012 10:08
gvardeec1th написа:
Здравейте, искам да споделя нещо, което потвърждава тезата че сме дошли от другата страна на Черно море. Роден съм в село Реселец, живея около 40 години в Чехия. Неодавна си заплатих да ми направят Y-ГеноГраф тест за моя произход. Резултатите показват, че произлизам от кавказките области, където възникнали носителите на този профил. Преди 15-20 хил. години. Много по късно започва миграция на запад. Най близко към този профил са Сарматите!Тук са цитирани областите къде най-често в Европа се намират подобни профили - Балканите, Пиринейския полостров, север на Апенините и отделни области във Франция, Австрия, Швейцaрия и Германия. Точно както е легендата за сииновете на хан Кубрат. Така че съм горд и типичен Българин. Това е истината за нас! Поздрав, Тодор Цанов, canov@cmail.cz
P.S. И аз съм от този народ Боян!

цитирай
41. voulgaros - ГЕТКА. . . ГЛУПАВ БЪЛГАРИНО. . КЛ...
01.03.2012 10:10
ГЕТКА...ГЛУПАВ БЪЛГАРИНО..КЛАВДИАН СИ ПИШЕ САМО И ИЗКЛУЧИТЕЛНО ГРЪЦКИ ДУМИ ЗА ПЛАНИНИ....ЕМОС-РОДОПА-ПАНГЕОС-АТОН...НЯМА ДА КРАДЕТЕ ОТ ГЪРЦИЯ И ПАН ЕЛЛАДСКАТА КУЛТУРА...

АЗ НЕ ВИЖДАМ ТУКА ВУ;ЛГАРИ ДА ПШИШЕ..ИЛИО ПА ВОЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ПЛАНИНИТЕ,А САМО АНТИЧНИТЕ ГРЪЦКИ ИМЕНА!!!!!!!!

ГЕТЕ, БЪДИ СИ ГЕТ..И ТОЛКОЗ...БЪДИ И ВУЛГАРИН... ПОЗДРАВИ ГЕТКО--ПАЛЯЧО
цитирай
42. gvardeec1th - Здравейте, искам да споделя нещо, ...
01.03.2012 10:11
gvardeec1th написа:
Здравейте, искам да споделя нещо, което потвърждава тезата че сме дошли от другата страна на Черно море. Роден съм в село Реселец, живея около 40 години в Чехия. Неодавна си заплатих да ми направят Y-ГеноГраф тест за моя произход. Резултатите показват, че произлизам от кавказките области, където възникнали носителите на този профил. Преди 15-20 хил. години. Много по късно започва миграция на запад. Най близко към този профил са Сарматите!Тук са цитирани областите къде най-често в Европа се намират подобни профили - Балканите, Пиринейския полостров, север на Апенините и отделни области във Франция, Австрия, Швейцaрия и Германия. Точно както е легендата за синовете на хан Кубрат. Така че, аз съм горд и типичен Българин. Това е истината за нас! Поздрав, Тодор Цанов, canov@cmail.cz
P.S. И аз съм от този народ Боян!

цитирай
43. marknatan - Приятелю, кой е тоя Вазелин, дето ...
01.03.2012 10:18
letopisec написа:
Приятелю, кой е тоя Вазелин, дето говори глупости...Аз съм написал статия против тюркският произход на българите, намерих добър преводач и я разпространих даже в Чикаго, а тоя маймуняк Вазелин ми обеснява, че статията била лоша...Няма ли някой, като Спароток или Гет, да му преведе и обясни какво пише в статията и че в нея не става дума за тракиий...



летописец,
ма ти не го ли позна тоя другия гетски психопат, който участвува в ексеримента доказал, каг дебила плагиатор боцко "казва" ромски "тези" без да панимае за кво пише и гетските лизачи от колективното маймуняшко подсъзнание без да со го прочели панимаят идеята ,като, баш психопата престъпник гет -" Съзирате ли в какво намирам аналогии? м/у моите боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ? "
"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"
"Да си воин е било престижно"
Ми че тва е самоедния шимпанзок мерилина маскиран, като веселина.
ти ептен си си закърнил историческия зародиш , ако въобще е останало нещо.
да не си сложил един крайник на клона ,а ?
ха ха ха
ТУРАШКИЯ ЕТНОС БИЛ СУПЕР ЕТНОСА ОТ БАКТРИЯ ДО БУРГУНДИЯ И БРИТАНИЯ И ВСИЧКИ НА СВЕТА БИЛИ ТУРАКИ
ха ха ха
" Съзирате ли в какво намирам аналогии? м/у моите боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ? "
"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"
цитирай
44. letopisec - 36. marknatan
01.03.2012 10:49
Ти изследваш нещата много по-задълбочено от мен. Скоро ми попадна една книга на Фоменко за величието на славяните...Мога да дам и линк...В нея той пише, че траки и турки, било едно и също...Озадачен съм, че си стигнал до извод, че хора като Спароток, който изкара фригите в Мала Азия и мизите на Балканите, едно и също, прокарва пан-туркски интереси...Понеже автохтонността на родствените фриги и мизи, превръща България и Турция, в роднини...Ако ние сме траки, значи и турците са фриги, нали така?
цитирай
45. letopisec - Благодаря Ви за коментара...
01.03.2012 10:50
gvardeec1th написа:
gvardeec1th написа:
Здравейте, искам да споделя нещо, което потвърждава тезата че сме дошли от другата страна на Черно море. Роден съм в село Реселец, живея около 40 години в Чехия. Неодавна си заплатих да ми направят Y-ГеноГраф тест за моя произход. Резултатите показват, че произлизам от кавказките области, където възникнали носителите на този профил. Преди 15-20 хил. години. Много по късно започва миграция на запад. Най близко към този профил са Сарматите!Тук са цитирани областите къде най-често в Европа се намират подобни профили - Балканите, Пиринейския полостров, север на Апенините и отделни области във Франция, Австрия, Швейцaрия и Германия. Точно както е легендата за синовете на хан Кубрат. Така че, аз съм горд и типичен Българин. Това е истината за нас! Поздрав, Тодор Цанов, canov@cmail.cz
P.S. И аз съм от този народ Боян!


цитирай
46. vmir - 38. letopisec,
01.03.2012 11:02
letopisec написа:
Благодаря още веднъж vmr, не всеки може да се похвали с родословие от амазонките...


Ако бях писател, щях да напиша поне един роман за жените в рода ми по майчина линия, защото виждам ясно част от маниерите и начина им на мислене вкоренени силно у нас не само като отношение към мъжете (в което са наистина много близки до описанията на древните автори), но и по отношение на много други неща, главно на политиката и политиците. Проследил съм ги 5-6 поколения назад и е удивително да виждаш как едни и същи идеи и странни взаимоотношения се мотивират и повтарят от каквито са били при майки, баби, прабаби и т.н. Не бих ги забелязал, ако не контрастираха с другите ми роднини, а и дълги години не виждах разликата, защото се поддавах на манията им за изключителност и всемогъщество.
цитирай
47. voulgaros - ТУРЦИТЕ СИ ПИШАТ НАСЕРИОЗНО ЧЕ В...
01.03.2012 11:06
ТУРЦИТЕ СИ ПИШАТ НАСЕРИОЗНО ЧЕ ВСИЧКИТЕ ДРЕВНИ КУЛТУРИ В МИКРА АЗИА=АНАТОЛИА И ЦИВИЛИСАТИА СА БИЛЕ ДРЕВНО ТЮРКО--НЯКАКВИ НЕБЕСНО ТУРСКИ СЪС СЛЪНЧЕВ ПАН0ЕЗИК СВЕТОВЕН...ТЕ БИЛИ СПАСЕН КЛОН НА ШУМЕРИТЕМ КОИТО СЕ СПАСИТИ ОТ СЕМИТО-АКАДИТЕ,,,КУЛТУРИТЕ НА АНАТОЛИА И ЦЕНТРАЛНА АЗИА БИЛЕ ОЦЕЛЯЛО ПРОДАЛЖЕНИЕ НА ШУМЕРСКАТА ЦИВИЛИЗАТИА..

ОЩЕ 30-ТЕ ГОД.НА 20ВЕК ПРАВЯТ ГОЛЕМИ КАЛАМБУРИ,ИНЕТРПРЕТАЦИИ,САЛТО МОРТАЛЕС И БОЗАЕНИ РЕКОСТРУКЦИИ.....СЪЩИНСКИ СПАРЧО И КОХОРТАТА СА ИМ ПРОДАЛЖИТЕЛИТЕ ДНЕС И ТУКА..
цитирай
48. letopisec - 46. vmir
01.03.2012 11:09
хубаво е да оставите книга за родословното ви дърво, това е много ценна реликва за бъдещето на рода Ви, за да не Ви упрекват поколенията, че сме безписмени. Разбира се, в това упрекват днес и траките и ги изучават по чужди извори. В това упрекват и българите, и за тях знаем от чужди автори. Това е болката на Паисий, тя е обща...
цитирай
49. get - - Относно някои, които вече досаждат с поведението си на ... говеда !!
01.03.2012 12:17
- Обяснявам, говедо иде от PIE г(в)оу в нашият език.
- Но тъй като ние сме наследници на много по-стари ... тоест нашият народ е много по-стар и местен ... сме възприели эоще много названия за този вид добитък.
- Освен названията сме възприели и една много сложна религиозно-философска образност свързана пак с този обект на поста ми.
- Той се почита, като обект от неолита през бронзова ... желязна и съвременната ера !!
- Названието(етно) на латинизираните ни роднини, на север от р.Дунав през средните векове именно идва пак от Bovinae още срещано и като "Урус", Таурос ... Тавър, Боу ет цетера !!
- Но за да ме разбере, тази личност към която е насочен поста ми ... му трябва да попрочете и помисли, например Какво се крие в образността на крито-минойският Минотавър( поне от ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА) ?? ... а не да ми използва модел на мислене формиран от Старият завет, тоест някъде от 800 години пр.Хр. !!

- Ако не стори това, никога не ще разбере какво искам да му кажа с "Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant" !!

- Допълвам още малко ... като за такива примитиви, като "вулгароса" !! - Бре момче объркано, защо правиш тези глупави връзки с "тюрките" появили се след 12 век в Мала азия и поне хиляда години живелите по-рано народи по тези земи ??
- Да не би страни, които са възприели "Тура", като емблема(с етносно съдържание) символизираща страните им да са Турци ??!!
- Ей на !
а) молдавски флаг на Стефан чел Маре(Велики) дето трепе тЮрките-турци - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Flag_of_Moldavia.svg
б) литовците турци ли са ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/KNS_Coa.svg
в) поляците - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/POL_Turek_COA_PioM.svg
... да не ви ги показвам при източно германци и скандинавци !!
- Така че, престанете да пишете глупости за народа, на който, едно от етноназванията е свързано с Бика (Траките) ... и го свързвате механично с Турците(съвременните) !!
цитирай
50. letopisec - 9. get
01.03.2012 16:40
ама Гет, откъде е тогава произхода на името турци; не е от селджуки, мамалюки, османлии...те изкарват своя корен от Шумер, значи искат да са автохтони в Анатолия...очевидно е че асирийските клинописи не познават име "траки"...Омир пък разделя мизи и траки на два народа...приликата между тюкю и днешните турци ми напомня разликата която правите между славяни и словени...казвате няма славяни, те са словени и името им идва от слово...изобщо идеята ми е, че заиграването с историята и създаването на екзотични хипотези, е очевидно обща черта, на доста хора, включая и шумеро-турките...Ето защо, историческия анализ не бива да е без юзди...
цитирай
51. merlin68 - Милчев,
01.03.2012 17:24
интерпретациите ти върху "Веда Словена" ми се струват доста свободни...меко казано.
Не ти ли се струва, че колоритен обичай като Баба Марта би трябвало да се запази и от двете страни - в новата и старата земя на народа "баан" (боян), демек българи? Имаме ли запазен обичаят с мартениците в Татарстан да речем? Пазят ли го там татари, чуваши, или 200-300та нарекли се българи?
цитирай
52. letopisec - Произходът на мартеничката е в Дунавска България...
01.03.2012 17:32
merlin68 написа:
интерпретациите ти върху "Веда Словена" ми се струват доста свободни...меко казано.
Не ти ли се струва, че колоритен обичай като Баба Марта би трябвало да се запази и от двете страни - в новата и старата земя на народа "баан" (боян), демек българи? Имаме ли запазен обичаят с мартениците в Татарстан да речем? Пазят ли го там татари, чуваши, или 200-300та нарекли се българи?

цитирай
53. merlin68 - Милчев,
01.03.2012 17:36
това означава, че дошлите с Аспарух заварват тук този обичай, дали пък не ще да е тракийски? А можеш ли да ми кажеш какъв обичай носят те който днес да ни свърже с "братята" татарстанци?
цитирай
54. get - - За да си отговорим на тези въпроси, не трябва да разглеждаме историята "на парче" ?
01.03.2012 18:28
... тоест трябва да задълбаем, до ГЕНЕЗИСа ?!!
letopisec написа:

... ама Гет, откъде е тогава произхода на името турци; не е от селджуки, мамалюки, османлии

- В началото на проучванията си и моите разсъждения страдаха от ограниченост, тъй като се опитвах да изведа същественото за една епоха и от там за социално-исторически процеси - Но нещо не се връзваше схемата на разсъжденията ми !!
- Принудих се да отида до прастория Халколит-неолит ... най-късно до ранно-бронзова и нещата започнаха да се проясняват ?!!

- Така че, за да мога да ти отговоря ще трябва да започна от генезиса на цивилизацията - А тя е от тук, от нашите земи !! ... маркирам какво включвам в този генезис на цивилизацията ?!
- Усложнен социален живот на база технологичен скок насстъпил в живота на "Хомо сапиенс сапиенс" ... тоест на "децаата" на кроманьонците ... не неандерталците ?!!
- Този технологичен скок датира поне от ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ - пример за това е културата създала "Варненски халколитен некропол", която е родствена ако не и идентична на тази от Мала азия Чатал хьоюк !! ... накратко това е "ден Първи" на историята на културното човечество !!

- Относно името на Тюркия ... просто това се явява "екзоним" по отношение на тази страна, докато тя продължи да настоява да извежда етносна връзка със Централно и средно азиатските ... ЗАБЕЛЕЖИ тЮркути !! Генезиса на които е датиран от средата на първо хилядолетие в Централен и западен Сибир !!
- Съвременната политическа доктрина на тази страна се старае да изкара родственост на тези тЮркути с едно друго население живяло в централна и средна Азия, което съседните народи са наричали(им е било известно) с името ТУРанци !!
- В заключение европеидите(понтийски тип) Туранци нямат нищо общо с монголоидите или метисизирано Тюркутско насаление !! - Допълнително прочети за Енесей и "орхонско писмо" от кога датира ... тоест от там ще разбереш антропологичен тип и езиков признак на това население !!
цитирай
55. marknatan - летописец, когато ти не реагираш на ...
02.03.2012 01:00
летописец,

когато ти не реагираш на невменяеми и доказани психопатаи гет, боцман, дори след като ти е написано, и цитирано, и даже и те самите си го пишат в блога ти ,както направи дебила боцман , когато ти в собстевния си блог не реагираш на психопата плагиатор , опроверган лично от меня,самият членелн на историческия анархизъм с който им бе разпран маймнуняшкия червфгеняшки, т.е. ти заемаш активна позиция в защиатат на психопатията им, какво очакваш да разбереш от хисторито. за теб това е една словесна чикия, разоворите " по нашенски' заместват познавателния ти процес, ако изобщо целта тие такава, да зилседваш историята, защото ти реагораш точно обратноито на това което е историческо и научно излседване.

За да го напиша това тук, за тураците траки дето требва да се мине не случайно през служебно название тураки, въпреки че е антилогично и неиздържано и им е показано, то е тествано и доказано със помачетата спартакисти . до последно. и както ти написах се япродължава до дупка с измилянето на оксиморони в които трябва всичко да мине през ТУРАК„ ТРАК, като и полседния за МИЗИТЕ СЕВЕРНИ ТРАКИ. Тураки в кавказ и т.н. Само не и ТУРАКИ в ТУРАКИЯ засега.

Е не не са несъзнателни неща задължителното минаване през ТУРАКИЯ и ТРАК, подобнои на психопата боцко плагиатозирал тезат а на керамопулос за бургариите =българи. Без БУРГАРИИТЕ на керамопулос няма РОМАКА теза.
БЕЗ да кажат помачетата съвсем съзнателно ТУРАКИ ние сме ТУРАКИ ТУРАКИТЕ СА БЪУЛГАРИ, да оставим ,че редица по необрчазивани се леяят и наливат вода, не ства . Задткжително с еминава през ТУЕРАК. Които ставт за една секунда траки. И са ТРАКИ. ТАм е и проблема. Ти си обичаш словесните мастурбации със лекетата , но пренебрегването на человечексат логика води до израждане. Впечатването е основен человечески механизъм на познанието. И това побгрешно впеч2атване подменя съвсем съзнателно съзнанието на всички тея мпсихически обремненени хора и това става с помощта на такива общественици като теб. жалкото е ,че дори лица от научни иснтитуции са съллани и рекламират очевидни идиотщини, както е случая с писнаията на невцменяемия дзвер. самоп защото отговарят на тяхната предствава за света.
И тук и ти не правиш изключение. неможеш да намериш человеч3ски сили и стваш съую1астник в едно престъпленуие , дпори само с това ,че го поощряаваш. Ми говори сис престъпници и психопата , но заяви открито мче ти е ясно,че насреяща имаш за събесшедни психопат и невмеяняеми.
и кво ша се псотигне с легитимиране на дебили психопати и палгиатори като нердовния престръпник гета или бокания нередовник ?
Ша избистриш хисорито поо техному.

Ето и в тази прекрасна тема , послужила за подгряваща група на Веда Словена , в което си обяснение4 си псоптигнал успех и трпбавц да разискваш, ти си рекламирша психопата гетр и смотаняците от спараткиадите Ми психопатите ша си пишат за палгиатора глупак боцко и невменяемото помаче с тракийски индентитет до като са живи.
те ще възприемат само неща сведени до тяхната пртедтвава . кво бил казал еднини дебил и как те го разбирали щото ткъв им е мирогледа.

ршшеил си да пише и изследваш история ми прави го . не налагай престъпниците и психопатите за норма.
цитирай
56. bbfn - Не желая да споря кой какъв е и защо е, ...
02.03.2012 07:04
Не желая да споря кой какъв е и защо е, просто искам да споделя какво се знае и пее в моя край за мартеницата. Всъщност легендата е донякъде сходна - имало голяма суша и глад по земята на Испор, а й се затъжил за сестра си от другата България и се присетил, че оттам може да вземе "плодородното зърно", за да го засее и да поникне хляб. За тази цел провел лястовица със закачен бял конец на крачето. Седмици по-късно дошла лястовицата и на крачето й имало окачена кесийка със зърно, обаче от тежестта крачето и се разкървавило и конецът станал червен и оттогава наредил всяка година на ръцете на децата да се закача бял и червен конец.Тази песен се пее и в село Марково (зад Мадара) от хората съхранили обичая за хранене на соколите/орлите с месо, наред с много сакрални песни за хановете и царете... Какъв е техният произход не знам т.к. съм лаик, но изглежда са живо наследство пред загубване...
цитирай
57. letopisec - Благодаря Ви за хубавия коментар...
02.03.2012 11:00
bbfn написа:
Не желая да споря кой какъв е и защо е, просто искам да споделя какво се знае и пее в моя край за мартеницата. Всъщност легендата е донякъде сходна - имало голяма суша и глад по земята на Испор, а й се затъжил за сестра си от другата България и се присетил, че оттам може да вземе "плодородното зърно", за да го засее и да поникне хляб. За тази цел провел лястовица със закачен бял конец на крачето. Седмици по-късно дошла лястовицата и на крачето й имало окачена кесийка със зърно, обаче от тежестта крачето и се разкървавило и конецът станал червен и оттогава наредил всяка година на ръцете на децата да се закача бял и червен конец.Тази песен се пее и в село Марково (зад Мадара) от хората съхранили обичая за хранене на соколите/орлите с месо, наред с много сакрални песни за хановете и царете... Какъв е техният произход не знам т.к. съм лаик, но изглежда са живо наследство пред загубване...

цитирай
58. get - - Отново обръщам внимание, на блогъра с непристойно поведение на гВУедо !!
02.03.2012 14:15
- Другото име на този добитък (който е обожествяван) поради това, че се явява основна фигура в една много сложна философско-религиозна образност е Bos taurus още и по-младото Lat. Вovinus още и Аurochs(откъдето идва и гр. Archon (господар-цар) при народите по северно причерноморие се среща под формата Urus(със значение "светлост"-"господар") !!
- На Старо-църковно-славянски е ... забележете ТУР !! - защо е старо-цэрковно-славянский а не старо-български ... е друга тема ?!! - Хм !! :(((

- Старозаветниците(юдеи) в резултат на религиозният им опортюнизъм са демонизирали този много стар Божествен образ и спомена за него, и ако в началото са използвали думата Bakkar(близко и до съвременното бг. Бикар), после са направили трансфорации с него(пуста злоба !), като то е звучало Бел - биал - Баал- Ваал- Бал(Мелкарт) - Малакх ... докато стигат до кръвожадният Молокх ?!?
- Междувпрочем Баал-Зебу(б) е сатанизираният праобраз ... известен ни като Велзевул ... някаква адска същност !!

- Накратко, това е която мога да кажа ... разглеждайки от този ракурс въпроса - вие изберете ... Какво за да си мислите ?!!

от боу"ил Гет Кан(ос) Тауро-тирский(от Тираспол) още и Таврический(от Таврия) :))
цитирай
59. letopisec - 58. get
02.03.2012 17:14
- На Старо-църковно-славянски е ... забележете ТУР !! - защо е старо-цэрковно-славянский а не старо-български ... е друга тема ?!! - Хм !! :(((
..................................................................................................
Че има ли разлика между писменият средновековен старобългарски /до патриарх Евтимий/ и старо-церковно-славянский?
цитирай
60. marknatan - летописец, видях, че политика в ...
02.03.2012 22:20
летописец ,

видях,че политика в тебе не е издържал историческите напъни да облизваш гетските невменяеми и боцккнаите психоипати и се е обадил

в тебе политика се сбади за да ти осветлява хисторите дръж го и не го изпущай
не го убивай и него
питай го одобрява ли лизането на нневменяемите психопати гетски лизачи и боцкани нередовници из ньета га е за хистори

намери си заместител ора на страста за ховорене на хисторически теми с маймунчовци и психопатаи

не убивай политика той паниемае малце от хистори несъзнателно з сега но достатъчно
цитирай
61. submarine - Поздрави за интересния постинг.
02.03.2012 23:50
Проследявайки дискусията, ми се ще да вметна, че ако търсите нещо за етруските(расените) в нетните пространства, няма как да не се натъкнете на турски сайтове, парадиращи с претенциите си да родство с тях.
цитирай
62. sandlih - Къде го чукаш, къде се пука
03.03.2012 10:10
Свързването на "Копра китка русина", "купра билка", "копра билка", Боян, Дунав и отвъд морето с 1 март (идването на пролетта), като тема от епоса "Веда словена", не е случайно и е емблематично за българите, каквото и да са писали уважаваните професори Шишманов и Арнаудов. Те, между другото, явно не са знаели за една легенда на волжските българи за Боян и "питието на живота" от "живата трева". Повествованието от "Веда словена" за донасянето на билката от "крайната земя" има аналогия с тази легенда на волжските българи. Тя е за съживяването на героя Гилгамеш с "питието на живота" от Боян - далечния прародител на българите и вожд на племето на именците, които живеели по двата бряга на реката Дуло-съ. Няма да разказвам тази легенда, но свързаното с темата е следното: Когато Гилгамеш за да спаси българите от злия безсмъртен дух Шурале, след като го победил го насякъл, но духът се вселил в парчетата и с това способността му да прави злини многократно намаляла. Гилгамеш бил много уморен от битката и след като пил вода от извора, веднага заспал непробудно, защото злият дух предварително бил я отровил. Боян извикал двама алпи Карага и жена му Чак-Чак и ги помолил да отлетят с него до чудната долина Басан, където растяла "живата трева - просото". Боян наскубал от тази трева и приготвил от нея "питието на живота" и съживил с него извора и събудил от вечния сън добрата богиня на любовта Туран и бога на плодородието и благодатта Самар (Чумар, Кабар), но за Гилгамеш силата на това питие стигнало само до есента. И за това алпът Карага/Грач и Чак-Чак всяка пролет му носели "жива трева" за да го събуждат.Та тази мартеничка е символът на носенето на "живата трева", от която Боян (българският ни дух) ни приготвя "питието на живота" и ни събужда, като Гилгамеш, за нов живот.
цитирай
63. get - - Така е "sandlih" - Къде го чукаш, къде се пука ?!!
03.03.2012 12:18
sandlih написа:
Свързването на "Копра китка русина", "купра билка", "копра билка", Боян, Дунав и отвъд морето с 1 март (идването на пролетта), като тема от епоса "Веда словена", не е случайно и е емблематично за българите, каквото и да са писали уважаваните професори Шишманов и Арнаудов. Те, между другото, явно не са знаели за една легенда на волжските българи за Боян и "питието на живота" ...

- Имаме, трерско-троянско-кипърска богиня (lat.Kupra-Cupra)
- имаме етруска богиня на любовта Turan
- имаме българска дума и топоними "Кипра" !!
Отделно по времето на държавата Рим - наследници на тези хора(този народ) са известни, като "ториски" още и "боии" ... по-късно те са ситуирани в средното течение на р.Дунав(Бановина-Панония). Военните им князе-предводители са ги наричали Boiorix ... късна форма на троянският Парис, според мен !!
- Относно думата за духа(алп) Карага/Грач имаме в българският език, успоредици Гарга/Врана ?!
- относно кореновата частица "бой" ... същата се среща, като обрязуваща в етнонима на Беотия(центр./сев.Гърция) - правилно изписване и самоназоваване е Б/Войотия !!
- от същата частица в съвременният бг. език имаме лични имена "Бойо", "Бойка" също "Боян";
- отново се връщам към "бео-бойотийците", гръчцкият език го тълкува, като б/воло-пастири;
- Относно напитката ! - в ирански и индийски, текстове четем за т.наречените суни(синове) на сака-скита, че са "пиещи саома". Именно при едни такива обстоятелства, персиеца Ксекркс убива синът на сармтската-масагетска царица Томира.
- Прощавайте за тази историческа и географска ретроспекция, която направих ... но ако дръпнем хордите ... пресечната точка(географски център) на всички тези съвпадения, май се оказват ... Балкани и зап.Мала азия ??
- Само маркирам ... без претенции за изчерпателност и пълнота - Защото има още много, което може да се напише по въпроса !!
- Това обяснявам и на г-н Милчев, на няколко пъти до момента !

- Честит "3-ти Март" !!
цитирай
64. letopisec - 63. get
03.03.2012 17:56
Прощавайте за тази историческа и географска ретроспекция, която направих ...
.........................................................................„

Уважаеми, Гет...Ще ме прощавате, но това, което направихте не е нито историческа, нито географска ретроспекция, а глотогенетични хипотези, за съжаление отречени като научен метод за етногенетични изследвания още от времето на позорният фашиско-арийски глотогенетизъм, с който бяха обслужвани интересите на хитлериският национализъм...Повярвайте ми, глотогенетичният метод, практикуван от Спароток, е всъщност "вчерашният ден на науката"...Честит 3 март!
цитирай
65. letopisec - 62. sandlih
03.03.2012 18:04
Няма да разказвам тази легенда, но свързаното с темата е следното: Когато Гилгамеш за да спаси българите от злия безсмъртен дух Шурале
................................................................

но моля Ви, разкажете легендата, да я чуем...особено е интересно, че думата "шурале" е урартурска...........а пък легендата за алп Карга има аналог в хуритският мит за божеството Кумарби и неговото-отроче скала Уликуми, което скрило слънцето....За първи път чувам за волжко-българска легенда с Гилгамеш...че това име никой никъде не го знаеше до откриването на акадските клинописи....Все пак легендата за Боян в Барадж тарих е най-автентична и според нея "хоните произхождат от Боян"...Боян е увидян във волжко-българската легенда като патроним и е посечена р. Амул...Всъщност този град Амул е на южното Прикаспие и Боян е етнонимът на Урарту, самонаименованието на Урарту...Аз мисля, че Нурутдинов е в голям дълг пред чичо си Ибрахим Нихматулин и вместо да популяризира съхрененото от него, извърши непростими грешки, като реши да го дописва...Къде го чукаш, къде се пука...
цитирай
66. merlin68 - "Аз мисля, че Нурутдинов е в ...
03.03.2012 18:58
"Аз мисля, че Нурутдинов е в голям дълг пред чичо си Ибрахим Нихматулин и вместо да популяризира съхрененото от него, извърши непростими грешки, като реши да го дописва...Къде го чукаш, къде се пука..."

А аз Летописецо, мисля, че голяма грешка вършиш ти и другите като теб захванали се да популяризират една фалшификация - Барадж тарих.
Не мога да си представя как може да се допусне глупостта, че един народ който не се е съхранил е запазил общата за българите история, а ние запазилите самосъзнанието и държавността си до днес, не сме успели да съхраним историята си - тъпо е това г-н Милчев.
Не само, че е тъпо, това е опасна спекулация. Използвайки чистото желание на българина да знае своите корени и своите братя, нечисти люде заменят корените ни с тръни!
Ние Милчев наистина имаме братя и край Кубан и край Днепър, Волга и Дон, но те не са чуваши, башкири и татари, говорещи "автентичен български" непонятен нам. Не, не са те, други там са нашите братя и ще ти дам един жокер, да видим дали ще откриеш връзката.
Жокерът е "Да ти е обеца на ухото!", знаеш ли Милчев от къде произлиза тази типично българска поговорка?
Честит празник на всички българи, нека ни има винаги, нека ставаме повече и по-мъдри!
цитирай
67. letopisec - 66. merlin68
03.03.2012 19:29
Жокерът е "Да ти е обеца на ухото!", знаеш ли Милчев от къде произлиза тази типично българска поговорка?
...........................................................
Прокопий охотно разказва една почти вълшебна приказка за огромен бисер, пазен в морето от хищна риба и за един самоотвержен перс рибар, който пожертвал живота си, за да вземе бисера и да го подари на своя цар Пероз.

Като образован ритор Прокопий много добре е знаел как да задържи вниманието на аудиторията и продължава да описва съдбата на безценния бисер.


Хунският цар го намерил на ухото на Пероз след битката от 484 г. и го присвоил. Римляните като разбрали за това се свързали с хунския двор и пожелали да го купят (ето тук става ясно, че още след смъртта на Пероз (484 г.), византийският император Зенон е изпратил специално посолство до ония хуни, които са убийци на Пероз – бел.ред.). Но римляните не успели да купят бисера-обица.

В завършек Прокопий добавя, че по-късно хунския цар го подарил на Кавад.

ЯВНО ПРОИЗХОЖДА ОТ ИРНИК, МАЙ ТОВА Е КАЗАЛ НА КАВАД, СИНА НА ПЕРОЗ?

цитирай
68. get - - Хехе ! - летописецо, направо ме разби с глотогенитично-фашистките си изводи :))
03.03.2012 21:12
- Ми по твоята логика, цялата култура на съвременна Европа почива на този фундамент - Щот гърците(по-точно "византийците") не правят нищо по-различно от това в което обвиняваш мен ?!
- Ами, пантюркистите-"булгаристи" да не са нещо по-различно, бе брате ??! - що си се хванал за това "Тарихи", като удавник ??
- Кога е писано "Тарихито", кога се налага исляма(през арабски Халифат !). Ми като сме "братя" с пантюркистите, що нашият каназ(канез) Требелий/Тервел отива да помага на врага си Византия и попилява арабската армия при Царграда ?!

- А относно, богинята на любовта Туран, същата не е от приволжието а от Средиземноморският ареал, а мъжкият й бог консорт се казва Се(у)тлан(досущ, както изписват няколкото тракийски владетели с гръцко изписване "Севт" - латинско "сеУт" ... а от там и столицата им "сеУтополис" ?!!).
- Пък този етруски(ториски бог Сеутлан) го има документиран в "плочките от Иговине" !!
- Пък отделно римските поети(писатели) го свързват и с Вулкан ?! - но допълнително има инфо, че Вулкан идвал на Апенините от средиземноморието, където са го наричали - Велх/канос или Велшанос ??! ... да не би, западните лингвисти нещо да бъркам, като казват че, Сеутлан(ос) произлизало от озарен-искрящ ... но мен много ми докарва на българското "Светъл" ... пък що ли в по-късно време, към особите от царски произход са се обръщали почтително със ... Ваша светлост ??!
- А пък аз ще си позволя да дообясня, че Вел(и)Канос ... елементарно се превежда и през съвременен български и означава "ВодачПовелител" !! - а това, го няма в нито един друг древен език ... само в нашият, дето ни изкарват, че сме "Памирски тюрки" - А замисли се малко над това, което ти казах !?! - и после ме обвинявай в расизъм, глогенизъм, фъшизъм или в какъвто си искаш друг ... "изъм" !

от боу"ил Гет, кан Тирски(от Тираспол) ... и за др. можеш да се досетиш сам ...
цитирай
69. letopisec - 68. get
03.03.2012 22:24
Прав си, Гет. Пантюркизмът също си служи с глотогенетичния метод, затова и никой не му вярва...Някак много смело и възрожденски превеждаш етруски думи със СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРСКИ...Що се отнася до Джагфарито, ами не съм се хванал за него, просто проучвам кое в Барадж тарих, не във вълшебните преразкази на Нурутдинов, има някакви верни корени...Че е компилация, компилация е...но тя цялата арабоезична историческа средновековна писменост, е компилативна...Твоето желание да подмениш индоевропейското езикознание с някакво друго, също не е оригинално...вече имаме яфетизма на Н.Я. Мар и прословутото "скрещение"...
цитирай
70. get - - Що да променям, европейското (индото, идва по-късно) езикознание ??
03.03.2012 22:40
letopisec написа:
Прав си, Гет. Пантюркизмът също си служи с глотогенетичния метод, затова и никой не му вярва...Някак много смело и възрожденски превеждаш етруски думи със СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРСКИ...Що се отнася до Джагфарито, ами не съм се хванал за него, просто проучвам кое в Барадж тарих, не във вълшебните преразкази на Нурутдинов, има някакви верни корени...Че е компилация, компилация е...но тя цялата арабоезична историческа средновековна писменост, е компилативна...Твоето желание да подмениш индоевропейското езикознание с някакво друго, също не е оригинално...вече имаме яфетизма на Н.Я. Мар и прословутото "скрещение"...


- Само, ще ти напиша два от епитетите, които се използват по отношение на този богиня на любовта Туран:
- Тална
- Тушна (превода твърдят, че е точен) - ма не могат да си проведат, тези етруски думи ... щото нямали аналог в нито един нито индо, нито европейски език ... поне така твърдят езиковедите ?!! :)))

Пък в по-горните си постове, ти обяснявах, че от Раннобронзовата епоха, на почит и уважение е "гуе"дото ... боу-са, тура(старо-църковно-славянски), който ти ме поправяш, че било български но и в руски и западни източници, си държат на църковно-славянското !!? :(((
- Така че, използвай смислово думата за женски ТУР ... от което, като промениш само по една буквичка и ще разбереш, какво означават тези епитети на кравата-богиня :))) ?!!

- Здрав да си !

от боу"ил Гет канТауро-скитский
цитирай
71. merlin68 - Жокерът е "Да ти е обеца на у...
03.03.2012 23:34
letopisec написа:
Жокерът е "Да ти е обеца на ухото!", знаеш ли Милчев от къде произлиза тази типично българска поговорка?
...........................................................
Прокопий охотно разказва една почти вълшебна приказка за огромен бисер, пазен в морето от хищна риба и за един самоотвержен перс рибар, който пожертвал живота си, за да вземе бисера и да го подари на своя цар Пероз.

Като образован ритор Прокопий много добре е знаел как да задържи вниманието на аудиторията и продължава да описва съдбата на безценния бисер.


Хунският цар го намерил на ухото на Пероз след битката от 484 г. и го присвоил. Римляните като разбрали за това се свързали с хунския двор и пожелали да го купят (ето тук става ясно, че още след смъртта на Пероз (484 г.), византийският император Зенон е изпратил специално посолство до ония хуни, които са убийци на Пероз – бел.ред.). Но римляните не успели да купят бисера-обица.

В завършек Прокопий добавя, че по-късно хунския цар го подарил на Кавад.

ЯВНО ПРОИЗХОЖДА ОТ ИРНИК, МАЙ ТОВА Е КАЗАЛ НА КАВАД, СИНА НА ПЕРОЗ?




Уникално:))) Само дето истината както винаги е много по-проста и лесна за обяснение.
Поговорката "Да ти е обеца на ухото!" има предпазен характер, очевидно обецата трябва да те пази от нещо, кого и от какво е пазела тя?
На казак чийто баща е загинал и е единствена опора на майка си, са поставяли обеца на лявото ухо. На дясното ухо обеца слагал казак който е единствен останал мъжки наследник в рода. Обеци на двете уши се слагат на единствено момче в семейството.
Командирите и другарите им са били длъжни да предпазят до колкото е възможно носителите на обеците. От тук идва и поговорката. У нас казаци няма но обичая да се слага обеца на сирак е запазен в някои части на страната ни. Очевидно обичая е по-стар от казаците, но те го съхраняват защото водят същия начин на живот като предците си - скитите. При нас спомена е предаден чрез поговорката.
цитирай
72. merlin68 - "Да ти е обеца на ухото!&qu...
04.03.2012 00:12
"Да ти е обеца на ухото!"
Цялата тази система с обеци на ляво, на дясно и на двете уши е очевидно създадена в общество където всеки е войн, войната е занаят, а оцеляването на рода (дори на чуждия род) е издигнато в култ.
Това, че в България никога не е имало казачество и въпреки това е съхранен както подобен обичай, така и тази поговорка, показва, че обичаят е по-стар от казаците. Казаците просто го продължават поради сродния си начин на живот, ние не продължаваме тази традиция, но запазваме предпазващата сила на обецата в една прекрасна поговорка.
Ние Милчев сме наследници на скитащите се из цяла Източна Европа и част от Азия СКИТИ. Ние говорим техният език и сме запазили част от обичаите им, а в живота на казаците до преди само стотина години можем да видим навярно автентичната структура на скитските племена. Самоуправление и самоотбрана са ключови за това общество. Ще ти припомня Летописецо и какво казва Лев Троцки относно казачеството - Казаците са единствената общност в Русия способна да се самоуправлява, затова казачеството трябва да бъде унищожено.

П.С.
Специално към МаркоКатърНатански, Марко това по-горе сякаш добре допълва Боцнатата теза за народа на граничарите:)))) Половината си направили държава, пък другата половина си останали граничари ама без империя. По-късно си намерили и нова империя чиито граници да пазят и ги нарекли казаци:))))
цитирай
73. marknatan - ей самоеден шимпанзок психопата ...
04.03.2012 04:29
ей самоеден шимпанзок
психопата боцман нямал историческа теза за народа българи
той работел за помощната на историята наука езикознаие и бил направил езиковедко проучване за ИМЕТО
боцман"--- Аз нямам теза за бургариите, а ЗА ИМЕТО BULGARI "
заяви го лично АФТУРА плагиатот на КЕРАМОПУЛОС при гюведжарите
престъпния психопат гет невменяемия дзвер и такива малоумници като тебя са го набедили,че РОМСКАТ теза била за БУРАГРИИТЕ или за народа българи в исторически аспект
не се ли виождаш че си тъп като гъз и само гетския престъпник те надминава по безочливост и невменяемост

психопата боцко му бил сказал кво бил граничарския народ
дебил
боцко е невинен бе шимпанзе той само преписва гръка КЕРАМОПУЛОС за името БЪЛГАРИ„ Че няма етносна характеристика,а е служебно название на военни части наречени от него БУРГАРИИ

стига сте клеветили боцко кво сте панимали от плагиата му за ИМЕТО БЪЛГАРИ по тезата на Керамопулос Боцко е доказал езиковедски етимологията на ИМЕТО БЪЛГАРИ В ПОМОЩ НА ИСТОРИЦИТЕ И ЛЕТОПИСЦИТЕ И ТУК ТАМЕ НЕКОЕ НАБОЖНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ че БУЛГАРИ иде от БУЛ Долина и ГАР СТаржар И значи старжари на долини
а не бургарии стражари в БУРГ , както твърди КЕРАМОПУЛОС и престъпника гет и гипедския дзвер с ил да дебила нарочват невиннийо боцко за името БУРГАРИИ,Че било РОМСКАТА ТЕЗА
гърци- само стражари
за хуните - четете Г Ценов
цитирай
74. demograph - Letopisec...?!
04.03.2012 04:38
Veselin:"От известно време насам постоянно ми се натрапва един блог на човек, кръстил се 'летописец'. Очаквах история пресъздадена като летопис, но истината беше съвсем друга - т.нар. летописец се заел със сериозната задача да хули траките и всеки българин който се интересува от древната българската история на Балканите... Отделя труд и време да се опитва да обижда и да омаловажава труда на всеки българин изследовател, историк или просто любознателен, интересуващ се от историята която не е по "официоза".
С присъщата си милиционерска упоритост (ако не знаете "летописеца" е бил милиционер), ни се натрапват обиди и хули по българите , които минават от исторически спор просто в едно голямо милиционерско поръчeние по ПЕТНЕНЕ НА ИМЕТО , по всякакъв долен и гаден милиционерски почин.
Летописецо обявява всички които дръзнат да кажат че траките не са изчезнали (специална разработка в блога му да докаже че траките са се изпарили) за луди ,за сектанти, и не на последно място агенти на чужди разузнавания... Един от доводите му е ,че траки нямало защото те били влезнали в Римската империя, и от там, ами те нямат държава ,значи са изчезнали ... Много се смях на тази глупост, защото летописецо, твърди че сме кимерийци, ама и те май трябва да са изчезнали по тази логика, а какво остава за нас българите ,които сме били под 500 годишно робство, и ние ли сме били изчезнали ??????
Летописецо, пиши стихчета, и не си преписвай чужди трудове за свои, защото чета как си правил проучвания за най древната история на българите ,а всъщност копираш постоянно изследователи на кимерийците, Нещо подобно прави и Бешевлиев, когато ни обявява за тюрки, той разказва за българския бит и култура, но всъщност разказва за бита и културата на тюрките хитан през цялото време ......Много станаха предателите и продажниците в нашата история, а виждам си се обединил и с най-големия от тях - Стоян Динков ... браво вече лъсна цялата истина !!!!' Chenge
цитирай
75. letopisec - 74. demograph....аз нямам нищо общо с Динков, но ето точно ти си един от слугите на Спароток..лаладжия
04.03.2012 07:41
ИСТИНАТА ПОБЕДИ! СПАРОТОК ПОБЕДИ! Ние българите сме траките!Автор: demograph Категория: Политика

Последна промяна: 09.09.2011 14:23


цитирай
76. letopisec - 73. marknatan
04.03.2012 08:06
Да, Натан е прав...и според Г. Ценов хуните създават българската държава...четете Г. Ценов и вопийствувайте...
цитирай
77. letopisec - 73. marknatan
04.03.2012 08:07
Да, Натан е прав...и според Г. Ценов хуните създават българската държава...четете Г. Ценов и вопийствувайте...
цитирай
78. merlin68 - Марко
04.03.2012 11:00
катърче натанско, аз за Боцнатата теза знам само от теб и ако не съм добре панимал идеята Му на боцамана плагиатор, то вероятно е защото магарешката ти патология я е изкривила до непанимаемост.


Летописецо, кой Ганчо Ценов ни препоръчваш да четем, същия който според теб бил байганьото на историята ли, шарлатанина и прочие епитети дето го бе закичил, този ли д-р Ценов ни препоръчваш?
И Милчев, какво ще кажеш за обецата на ухото?
цитирай
79. sandlih - Сандилх> Г-н Милчев, намирате ...
04.03.2012 18:42
Сандилх> Г-н Милчев, намирате "http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/Djagfar_Tarihi/Volume2/DjagfarTarihiV2P6En.htm" и там в текста за "CHUMAR (SAMARAS) BOTKASY" прочитате интересуващия Ви мит/легенда. Името на Боян там е представено като Аудан (в текстове на английски е посочено как и защо, а в един пасаж как Боян, превозвал хората от българското племе през опасната река, станала такава от действията на Шурале), а и обяснение за Гилгамеш / Гюлджгимеш/.
цитирай
80. marknatan - самоеден шимпанзок бегай при пр...
04.03.2012 23:14
самоеден шимпанзок бегай при престъпниците демогарфи и гетски лизачи дето били служели на помачетата с небългарско зъзнание щото психопата спараток им цитирал НАУЧНО без да трие и вика дедо БОЖЕ за свидетел кви му били ЧИСТИ намеренията
психопата демограф като е отвотрне що си изтри ГОЛЕМИЯ ПОСТИНГ дето обявпва ТАРКИСЙКАТА ТЕЗА АН СПАРАТОК деба и плагиатоирте ви тъпи

оня нередовния и той дето служил на лизачите и се има за бълхарин панимал чеб БУРАГАРИИТЕ НА РОМСКАТА СА БЪЛГАРИТЕ и тав след десетгодишно дудняне с ДЕТЕВ

прозрял лизача и че ТУРАЦИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ТУР

боцко бил невинен в кражба на Историческа теза по дифолт на безмислиците поднесени на маймуняците с претенции за "человеческа теза " ха ха ха
невменяемите психопати и престъпници гетския лизач, гипедския дзвер де ходи у гипеда да гледа тракийските пирамиди и обявил за факсимилета надпсите на на муртагон защото противоречали на БУРАГРИИТЕБ НА ПРЕДПОЛАГАЕМО ПИСАНО ОТ ПСИХОПАТА БОЦМАН ма сега се опровергава АФТУРА и СЪАФТУРА от РОМСКАТА на боцко, хе хе хе другия дебил щурман е изредил де що има надписи с ВУЛГАРИ, дето до един маймунчовците беха доказали,че не били БУРГАРОИ начело с бременния ил да дебила
изясняване на ИМЕТО БЪЛГАРИ, което не било Стражари на Бургове, ами Стражари на Долини е само кражба на езиковедско обяснение на Керамопуловото,че БЪЛГАРИ са ВОЕННО понятие
ама били Стражари на ДОЛИНА от БУЛ долина не били на БУРГ , от ПИРГ
доказва,че са ментални случаи и психопатаи като тебя самият преписал без да панимаеш кво препипсваш
от меня бил панимал пагрешно РОМСКАТА ха ха ха боцкан безмозъчен шимпанзок самоеден скапаняк с туракска закваска като изодилите се тука престъпници демографи геткси лизачи смотаняци разняци с небългарско съзнание и др. под.
цитирай
81. merlin68 - Магаре натанско,
05.03.2012 00:22
то човек като ти чете автодиагнозата ще излезе, че само ти очевидният небългарин си с българско самосъзнание, и само ти очевидно ненормалния си психично здрав.
Магарешки ми ти работи.
цитирай
82. get - - Продължавам, да обяснявам, като за слабосмислени ... Натанчик ?!!
05.03.2012 14:09
- От думата "Боус" произлизат:
а) на старобългарски "боуйвоул", тоест съвременен бг. бивол;
б) от същият корен произлиза и названието за благородник при ст.френски "бьоф"-което е й омоним и за "гуедо";
в) от същият корен произлиза и думата за строител(и гражданин) на немски/английски - бюилдър/бюргер;
г) поради същата логика и словообразуващ механизъм арабите-семити използват за нас думата "бург/ж", което при тях става "бурж"ан ... но което при тях отговаря и на "Тавър" ?? - Да разгледаме тогава - Що означава Тавър и през какви форми преминава тя :
а) В английският, това е заимствано в названието на лондонският "Тауър"-Кула-постройка-Бюил/динг(също и ТауърБридж);
б) в близък изток Тавър - това иде да обозначи - издигнато високо място(планината на която живее Бело/Ярхи ... Бог/Бол ... това го имаме документирано ... търси си сам(от кого, къде и кога !);
в) малко по на север от Голан ... е планината разделяща Сирия от Турция, която все още се нарича Таурус(теле-биче);

- Спирам дотук ... като само ще кажа, че наличието на тези топоними ... са много от преди появата на тюркутите-селджуки по тези земи !! - така че, сам си направи извода ... и престани да пишеш под нейм "Сиктиридис" небивалиците си ... правейки механични взаимовръзки, без грам вътрешна логика ... като приравняваш траки-трери-туриски-тураки-бур"Гари(още и бугри-катари) ... с много по-късно появилите се тЮрки(селджуки) !!

- Та кой обърка и сатанизира прастарата вяра в "Белият бог"(който бе изобразяван, като БоуТурБик) ... ами семитите с техният култ, към женското начало ... на което все още ходят на поклонение(хадж) в Мека - Да целуват и милват символа му(й), който си е едно, към едно ... "йони" казано на английски/лат. "vagina" (!?) - то май и природата на YHWH е подобна ?!!? :)) - ай стига съм те ограмотявал !!

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484376
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ