Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 09:59 - Авари, българи и славяни на прага на VІІ в.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9342 Коментари: 11 Гласове:
4

Последна промяна: 27.02.2012 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        През 596 г. вархоните, т.е. аварите и хуните-кутригури,  нападнали Далмация от север и унищожили 40 крепости (Теофилакт; кн.VІІ, ХІІ,1). Атаките на вархоните и славяните стигат и до Солун, чиято обсада е описана в „Чудесата на Св. Димитър”.

          През зимата на 599 г. срещу 600 г. войските на каган Боян и армията на византийският пълководец Приск били около гр. Томи, в дн. Добруджа, и се разузнавали без бой.

          Като настъпила пролетта на 600 г. войниците на Приск били омаломощени, те не били зимували в столицата, освен това ги нападнал глад точно пред  християнски празник Възкресение.

          Тогава каганът направил нещо, с което шашнал християнския свят.

          Той изпратил посланик при стратига Приск и предложил да бъде сключено петдневно примирие, като обещал да изпрати каруци с продоволствие за светлият християнски празник и предложил да бъде почетен заедно.

          Приск останал с отворена уста от изумление и се чудел каква хитрост се крие зад това предложение. Но след клетвено потвърждение, приел ромеите да спазват петдневното примирие.

          Тогава започнали да пристигат коли с храна от кагана, а римляни, авари и българи-кутригури „без страх се смесили едни с други(Теофилакт; кн.VІІ,ХІІІ,4). „Такова проявление на човеколюбие от страна на варвари дори до нашето време се счита като едно от най-чудесните дела(кн.VІІ,ХІІІ,5), пише Теофилакт по този повод.

         За да не се засегне Приск от дарението, кагана пратил посланик да му иска индийски подправки и стратига с удоволствие изпратил.

          Пет дена враговете, пише Теофилакт, живеели по съседство без страх, а кагана изчакал прилежно да мине Везкресение Господне и като свършил празника изпратил посланик, за да бъдат върнати повозките, с които били докарани продуктите и войските да се разделят и да заемат старите си позиции...

          През това време от юг дошъл византийският командир Коментиол, в помощ на Приск. Той разположил войските си вблизост до Iatrus (дн. Кривина), а на северният бряг на Дунав се появила армията на кагана. Коментиол се уплашил от противника, давал неясни заповеди на фланговете на своята войска, а после под някакъв предлог избягъл на юг и стигнал чак до Дебел, където молил да го пуснат, за да се измие с гореща вода, но гражданите обиждали страхливия командир.

          Изоставените ромейски войници до Дунав, си плюли на петите и започнали да бягат на юг. През това време армията на кагана минала Дунав и нейни авангардни отряди завзели клисурите на Хемус (Стара планина), вследствие на което много от ромеите били избити. Аварските войски стигнали до Дебелт и този път го превзели, като сред изгорените сгради бил и храма на мъченик Александър и мощите му.

          Император Маврикий изпаднал в ужас в столицата от приближаването на врага и изпратил посланик да моли за мир. Той чакал 20 дена да бъде приет от кагана.

           Причината да не приеме веднага посланика, била тъжна за аварския владетел. Около Дебелт армията му била нападната от чума, която отнела, освен живота на много от войниците му и седем от синовете на кагана. Той бил съкрушен и едва на двадесетият ден се съвзел и приел посланика.

          Бил сключен мир, според който аварският данък се увеличавал с още 20 000, а Дунав била призната за погранична река, но кагана отказал да поеме отговорност за набезите на славяните през нея. Доскоро той смятал за стабилна властта си над тези негови поданици, както ги бил наричал, но предвид на раздробеният общинен живот на славяните, те трудно били управляеми и кагана отказал в договора да поеме отговорност за техните нарушения на дунавската граница. Това свидетелства и за нарасналата мощ на славянските племена.

          „С това войната между римляни и авари била завършена(кн.VІІ,ХV,14), пише Теофилакт. Той признава, че ромеите са били причина за нарушаване на предишния договор за мир и това довело до много техни нещастия.

          Маврикий защитил Коментиол от войнишките обвинения и още на следващата 601 г. през лятото, пак го назначил за стратиг и той отишъл с войска към Сингидун (Белград), където се срещнал с Приск, който дошъл от Томи.

          „Мирът между аварите и ромеите бил нарушен. Работата е там, че император Маврикий в писмо заповядал на стратигите да нарушат договора(кн.VІІІ,ІІ,1), пише Теофилакт.

          Приск и Коментиол се насочили към Веминакий, островче, което се намирало по средата на Дунав, според Теофилакт (кн.VІІІ,ІІ,2). Коментиол се престорил на болен и Приск след голямо колебание сам поел ръководството на военна операция на север от Дунав в посока на р. Тиса. В битката ромеите побеждават неколкократно, убити са четири сина на кагана, а 3000 авари и почти 7000 славяни са взети в плен и откарани в гр. Томи. Приск стигнал до р. Тиса (дн. в Унгария) в Панония.

          По това време каганът предприел хитър ход, още докато течали военните действия той пратил посланик при Маврикий и заканително поискал да му бъдат върнати военопленниците. Маврикий не знаел как вървели точно военните действия и понеже много си бил патил вече от кагана, се стреснал от тона му и изпратил писмо до Приск да върне военоплениците. „По такъв начин варварите бяха освободени от Томи и върнати на кагана(кн.VІІІ,ІV,2), пише Теофилакт.

          И при описанието на тези битки, Теофилакт упоменава, че славяните са бият в аварската войска.

          През това време Коментиол решава с войската си да се върне на юг, през старият траянов проход, който е близо до дн. гр. Ихтиман. Той намерил някакъв старец на сто години, който знаел пътя до Траяновия проход в Средна гора и въпреки предупрежденията, че е опасно от снега, поел, защото искал да си ходи в столицата. Голяма част от войската му замръзнала от студа, а Коментиол успял да стигне до Филипопол (дн. Пловдив). Там той изкарал зимата, а с настъпването на пролетта се върнал в столицата. Маврикий пак го назначил за стратиг.

          Изглежда Коментиол е една от фигурите, приближени на Маврикий, която има голяма вина за постепенно трупащото се недоволство на армията към императора...

          „На 19-та година от възцаряването на Маврикий, между ромеите и варварите не се случило нищо особено(Теофилакт; кн.VІІІ,ІV,9), т.е летописецът има предвид след есента на 601 г.

          През 602 г. императора назначил Петър, брат си, за стратиг на Европа и вдигнал свадба на сина си Теодосий.

          На празника на Рождество Христово през 602 г. започнал бунт срещу Маврикий, по време на църковната служба той бил замерян с камъни, в града липсвал хляб.

          Но преди това, през есента на същата година, Маврикий заповядал на Петър, който бил с войските си до Дунав, да премине реката и да зимува с армията в земите на славяните.

          Във войската избухнал метеж, във връзка с тази заповед, а Петър започнал да сънува кошмари.

          Бунтът се усилвал и размирните войници „изпратили при Петър, който се бил отделил от лагера на 20 мили, делегация, в чието число бил и командира Фока(кн.VІІІ,VІ,9). Парламентьорите поискали от Петър да върне войската да презимува вкъщи, но той отказал, като се мотивирал с писмата на Маврикий.

          На следващият ден Петър се опитъл да вразуми войската, но с това само налял масло в огъня.

          Още на следващият ден войниците вдигнали на щитовете си Фока и го обявили за император.

          Петър решил да бяга и пратил вестоносец до Маврикий за бедите. Императора се опитал да скрие страшният преврат от партиите на хиподрума, но те вече знаели за събитията... Слухове, че Фока идва с армията, се носели из цялата столица.

          Войските около столицата също решили, че времето на Маврикий е свършило и предложили на сина му Теодосий да поеме трона. Ако не искал, предложили те, тогава нека тъст му Герман стане император. Маврикий узнал това и обвинил несправедливо Герман за всички свои беди, а Теодосий посъветвал тъст си да се скрие, виждайки колко объркан е баща му. Герман се крил неуспешно по църквите...

          Маврикий скоро след Рождество Христово изпратил сина си при персийският цар Хосрой ІІ, на когото през 591 г. бил помогнал да вземе трона, с молба той да стори същото за Теодосий...

          Фока направил преврат в Константинопол и избил цялото семейство на Маврикий, включително него и жена му Константина (дъщерята на Тиберий), с дъщерите... Теофилак пише, че и Теодосий бил убит от някакъв Александър, служител на Фока.

          Но Хосрой ІІ обърнал театъра на военните действия от Балканите отново в Мала Азия.

          Той разпространил слух, че Теодосий е жив и че Хосрой ІІ започва война срещу Фока, защото иска да помогне на сина на Маврикий.

          Войските, дислоцирани от изток в Тракия по времето на Маврикий през 591 г., този път, по заповед на новият император-узурпатор Фока, поели от Тракия на изток...

          За да няма проблеми с аварите, Фока увеличил данъка и така постигнал мир с кагана, пише Теофан (л.м.6096).

          Тук трябва да кажем нещо и за славяните.

          Те действително предприемали ескурзии на табуни и се заселвали на юг от Дунав, дори стигнали до Пелопонес и Крит, но това по-скоро е част от политиката на аварския каган, който сериозно включвал в геостратегията си постепенното асимилиране на балканските земи до Солун и „дългите стени” в Тракия...А славяните били и си останали негови поданици, които той въоръжавал и обучавал как да воюват на страната на вархоните. Аварският каган обикновенно пускал в битка първо славянските дружини, след това кутригуро-българската конница и едва тогава собствените си тюркски формирования, според летописа от ХІІІ в. „Барадж тарих”. Това понякога създавало поводи за конфликти по отношение на трофеите...

Kiril Milchev was born 1963 in Karlovo, obtained Philology degree and docturanture in Medievistics. He is an author of 21 books, including novels, philosophy, theological and historical research pieces, Member of “Union of Bulgarian writers” and of the philosophy circle known as “Atelier of phenomenology”. During 2010 Kiril Milchev won a prize of Bulgarian culture ministry for the book entitled “First Bulgarian ruler”. He had been a member of Bulgarian parliament in 39th National parliamentary assembly, member of NDSV political party and his activities included proposals to the assembly of the following acts: “Law against discrimination”, “Law for ombudsman” and “Law for religious rights and regulations”.





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. marknatan - летописец, не "Базикай...
27.02.2012 10:54
летописец,
не "Базикай" играта. От Симоката та до Барадж ТАРикх ли беше кво беше от кой век !? ТИ тва стотици години за нищо го немаш , като славянски дружини аварски каган ги меткаш у хисторито.

Най-важното си изпуснал от СИМоката

и у СИмоката има дук на славяните значи са росмки стражари щом имат дук

да не пратиш некое другарче със славянски ник да ми сбеснява хисторито спред неговата предтсатав кво славо требвало д абъде

Я кажи си мнението,като насекъде са славяни и авари, славяни и авари, Кубрата от аварите дето пабежил, той къф е тюркут ли славянини ли е или е авар ?

Или според Барадж Тарикх, тва от кой век пак беше , че не се панима, бил ТУРК ?
Тз , Турк, не става, щом е пабежил от аварите па те били турки той не е турк. Славянин е значи.

АЗ тоя разговор с гепарда го водех и той нещо запецна за тоя Кубрат Славянина дето пабежил ут аварското робство. ТРЕбва да си прегледам записките по договора на вархонтите.
ПРОПУСНАЛ Си да ни обясниш за ВАРХОНИТЕ. Вар Хуните. ЛЪЖЕаварите. Произход, турки ли са не са ли. етимоилогия и так далее.

Още много интересни неща има у СИМоката. за БОколобъра, за местността на местен език забулени клисиури ли беше забуленте поле ли абе Мъглиж де ша та нападнат траколозите ти тамън ги разби видели кво квичане е напраил спарто при веселата вдовичка снях яко се смях как са се наредили там и бременната мтрошка се е появила сигурно е родил нещо с хоботче ха ха ха интересно е наприемр за СЛАвяните дето си карали по широкия друм плячката с каруците из МИЗИЯ. Или пътияата са си техни ХЕМА Е границата. директно доказатеслство са тея славяни дето си карали плячката с каруците по друмищата че границата е като при атила на два дни път от дунав или поне е ничия земя буферната зона в които сички се шетата нали серизоно не мислиш че човека измъкнал много повече парета и от атила аварския каган баян де епо тъп о него не е чел той за хисторито тва е точно тази ничия земя указана в българската хроника че била опразненеа от римляне и елини дето били настанени една трета от куманите взети от севр от рим и настанени в нея като българи забележи ендат трета кат са ги настанли тук в земята карвунска и са наречени българи преди това са си кумани и тва е фратер от българи за българи на български написано как да не е верно

ЗА българите граничари тоже си прапущил, дето отишли да му докладват на кагана на аварите, щото не били че ли РОМСКАТА теза на психопатъа боцко, че били ромски стражари по лимеса.

п.п. върнах се та го найдох как било на местния язиком щота за мен това е Розовата долина при МЪГлиж и сега си е Мъглиж ВИЖ кво красиво описаниое два на розовата долина и тогава си е била с рози нали знаеш аз съм за розата като символ на българия ма педерунгелите си помнпт топонима балкан и вървят след демоните киро и киро

виж как красиво го е казал симоката за местността която на местен език била ЗАБУЛЕНТЕ КАНАЛИОН
Забуления канал. замъгления, мъглиж

"To e mnogo krasivo i visoko strymno pole, koeto se prostira do biloto na planinata, c]lo obkiqeno s cvetni gradini"


Сабуленте Калалион
цитирай
2. letopisec - аварите са тюрки, а кутригурите, са българи, наричани и хуни от летописците
27.02.2012 12:08
Теофилакт знае, че панонските авари са от две племена. Той се опитва да назове имената на техните древни вождове и въвежда легенда. „Древни вождове на тези племена били Уар и Хуни, ето защо и някои от тези племена получили название уар и хуни.”(кн.VІІ,VІІ,14). Явно Теофилакт се опитва да разгадае тюркското название за тези бегълци – вархони. Той го знае от Менандър, от когото и заема, че „котзигирите” (чети: кутригурите) се присъединили с допълнителна военна сила от 10 000 човека (кн.VІІ,VІІІ,17).
„Естествено, че и до наше време тези псевдоавари (така е правилно да бъдат наричани), присвоявайки си първенство в племето, са съхранили различни наименования: едните от тях се наричат по стара привичка уар, а другите се именуват хуни” (Теофилакт; кн.VІІ, VІІІ, 5).
Аварите са тюрки, те се наричат „уар” (авар), а кутригурите са наричани „хуни”, но по времето на Маврикий през 594 г., секретарите на пълководеца Петър ги визират и като „българи”. Това показва, че етнонимът българи е бил масово употребяван от кутригурските съюзници на аварите след 565 г.
Българите, които пълководеца Петър среща през 594 г. и с които неговите войници водят ръкопашен бой в близост до гр. Асим (ср. с р. Осъм, Asamus), са се движили спокойно, защото „между ромеите и кагана имало мир” (Теофилакт; кн.VІІ,ІV,2).
цитирай
3. letopisec - Кога българи и тюрки-авари правят съюз за първи път?
27.02.2012 12:12
През 568 г. е създадена в Панония новата държава на „вархоните” (авари и хуни), в която ръководител става аварския вожд Боян, той заема титлата „каган”, а негов заместник е владетеля на хуните-кутригури, който заема титлата ябгу (заместник на кагана).
Каквато и да е етногенезата на аварите, неоспоримо е, че те към 555 година са под подчинението на азиатските войски на тюркският ябгу (джабгу) Истеми, чийто старши брат е създател на Първият тюркски каганат в края на V в. и началото на VІ век.
„Името авари в китайските източници не се среща; среща ли се в Орхонските надписи, си остава спорно; беше изказано мнение, че така трябва да бъде обяснено загадъчното народно название пар-пурум и апар-апурум, присъстващо в надписите само на едно място, където се говори за миналото. При своя последен превод Томпсън разглежда думите апар и апурум като названия на два отделни народа, и при всеки от тях поставя въпросителен знак. Думата авари в разни форми се среща във византийските, западноевропейските и руските източници (в руските летописи като обри); византийците различават истинските авари, загинали, по техните думи, на изток, от народа, приел името авари и под това име появил се в Европа; но, както изглежда, тук имаме или един и същ народ, или, във всеки случай, народи, близкородствени помежду си. (В.В.Бартольд. Тюрки. Алматы., 1998, с.17, 18)
Тюркският военачалник Истеми стъпва на Кавказ в периода 562 – 565 г., когато покорява там, според арабоезичният историк ат-Табари (Х в.), народите „бунджар, баланджер и абхаз ”.
За народ „бунджар” ат-Табари употребява и етнонима „бурджан”, като използва и двете форми, за да обозначи един и същ етнос. В преписа на Бел`ами „бунджар” са изписани и като „булджар”.
Арабоезичната средновековна историческа школа, след посолството на Халифата до гр. Болгар на реките Кама и Волга през 921/2 г., в което Ибн Фадлан е секретар, започва масово да нарича „българи”, приелите мюсюлманството волжки българи, а българската държава на Балканите, създадена от Аспарух след 680 г., именува устойчиво - „Бурджан”.
Банджар/бунджар не са случаен народ в Кавказ и Истеми много скоро разбира, че те даже получават ежегоден данък от Персия.
Към 565 г. Истеми тръгва към Согдиана, като стратегическата му цел е да превземе държавата на хуно-ефталитската династия в Согдиана и да стигне до северо-източната граница на Персия.
Малко преди този поход обаче Истеми, по съвета на бунджарите, се насочва към северо-западната граница на Персия, която е на Дербендския проход в Кавказ.
В тази част планината Кавказ е най-близко до Каспийско море и тук персийския цар Хосрой Ануширван (531-579) вече е ремонтирал мощна и труднопревземаема стена, която е преградена между скалистите склонове на Кавказ и Каспийско море.
Дербендският проход е разкрит на Истеми от бунджар и точно те го завеждат там, като го съветват да иска данъка, който Кавад им е плащал някога, разказва ат-Табари.
Истеми не само, че не получава този данък, но и не успява да мине през силно укрепената Дербендска стена.
Тогава той решава да стигне до персийската граница откъм северо-изток и си поставя за цел първо да превземе Согдиана, която от 50 г. вече се управлява от хуно-ефталитска династия.
Когато стига на изток към Согдиана обаче разбира, че част от войската му в Предкавказието, която е от авари, се е отцепила от него и е сключила „вархонски” съюз с бунджарите.
Точно бунджар (известни на ат-Табари по персийските източници), са тези, които завеждат аварите в Панония и са известни във византийските летописи (Прокопий, Агатий и Менандър) като кутригури.
Истеми е бесен от измяната на голяма част от аварската му армия и в летописа на Менандър (VІ в.), е запазен текст как той се заканва, че като превземе държавата на хуните-ефталит в Согдиана, ще се върне и ще накаже отцепниците, които не са птици и не могат да избягат като отлетят...
Те обаче избягват,... чак в централна Европа.
Според Менандър, не всички авари в тюркската армия, са станали отцепници. Той изрично пише, че техният брой е само „20 000”, а Теофилакт Симоката даже нарича тези изменници авари „псевдо-авари”.
Тюркската отцепническа армия (позната в летописите оттук насетне като „аварите”), е заведена от кутригурите (бунджар, бурджан), чак в Панония.

цитирай
4. argilos - че от кога аварите са идентифици...
27.02.2012 14:14
че от кога аварите са идентифицирани (на научно ниво) като турки ?
Сходни на аварските имена (от VIII в.) Targitios i Apsich са регистрираните от Херодот в прочутата му скитска легенда за бориcтенските скити, Тargitaos и Аrpoxais. Например.
нещо много набързо пробутвате идентичности на този и онзи.
цитирай
5. letopisec - Името на аварите се упоменава от
27.02.2012 14:55
argilos написа:
че от кога аварите са идентифицирани (на научно ниво) като турки ?
Сходни на аварските имена (от VIII в.) Targitios i Apsich са регистрираните от Херодот в прочутата му скитска легенда за бориcтенските скити, Тargitaos и Аrpoxais. Например.
нещо много набързо пробутвате идентичности на този и онзи.


Приск Панийски за първи път и визира средата на V в., когато аварите избутват на запад от долното течение на Волга, савирите....Престанете с вашият Херодот-логограф, излагате се...Четете Бартолд, Томпсън, О. Притцак ...стига сте сричали глупавите каламбури на Серафимов...Та вашият кумир Спароток даже не знае кои са иберите...и кога са дошли на Кавказ...да сравняваш думата "ибер" с Хеброс, е връх на невежеството...А ебрей и то ли идва от там ?
цитирай
6. bls - 4. argilos - че от кога аварите са идентифици...
27.02.2012 16:43
вие не знаете ли, че аварите произхождат от Табгач, близо до Китай?
цитирай
7. marknatan - летописецда се чуди человбек ...
27.02.2012 21:22
летописец
да се чуди человбек одкъде да го фати да оправя батака дет си забъркал

структурните противоречия в младата българска хунологищ водят до колапс и в този пост срутването е пълно, което е добро зачтото от най-малките неделими историески частици
се възстановява историческия анархизъм
окъде да започнеме от упоменатата от симоката местност която на Местен език били наричали Сабуленте канале , забулените закътаните айде да не е Мъглиж
нан какво напомня това , на македонското Бяла зора нъл тъй
кои са тези хора които в подножието ан Балкана ха ха ха Балакана наричали тази местност на местния си език сабуленте канале тва канаел на гръзки ли е сабуленте на римски ли е или обратното
айде тва яе го оставиме за поздне
както ти дадох веч най-добрата етимология на т.нар. Авари, тея западните за които и самоедите и беззъбите и средноевропските турци германците пишат , че името авари било СПОРНО

иде от алчните, което на ромски е АВАРИ

потвърждението си е налице . когато карлито ги уничтожи намери и у най-бедния повече злато отколкото и у неговата хазна сбирнаа от времето на цар мировец . кагана им отмъква 100 000 евро годишен данък тва колко пъти е повече от атиловото

тези вар хуни или вид хуни ти наричаш ТУРКИ ? и на кво основание , на основани на измислицата Барадж тарих созддадена по времето на създаването на другата великосамоедска компилация ПОВЕСТА ИМ в която българите са изкарани ТУРЦИ , кагана Михаил РУСНАК пабеждавал Булгарите хе хе хе и Владимира атказал да става мюсулманин по примера на булгарите

е този хунски народ ако са турки то и хуните са турки , което противоречи и на тв оите писания за хуните
аварите, без страшни хунски воини , бягат от туркутите поради същата причина поради която от там са избягали и черните хуни дали наименованитео на хуните като политически съюз
само като знаели че тва са хуни (авари) и ония им се предали без бой нали така

какво да кажеме за прочутата аварска носия която се налага и в Константинопол
е не е наречена ТУРСКА носия въпреки,че турския каган си е редовен посетител в Непревзимаемия град нъл тъй
АВАРСКАТА НОСИЯ И МОДА И МАНИЕРИ НА КИЧЕНЕ СЪС ЗОЛОТО И Т“НАТ“ СТАВА ВИЗАНТИЙСКАТА ОФИЦИАЛНА ДРЕХА
и тй като ти цитираш измилсици от 17 век нека да ти сложа и нещо по раншне ее от 16 век
ето кво пише за Българите Ханс Дерншвам в 1553
" Не са остригани кат турците, а отзад им висят дълги кичури коса, по които се познава, че не са турци"

за тея турци дето визираш ми тва са татарите
тези които по късно Чингиз хан разбива и омразните му врагове и които включва като воини във военната си машина и които дават даже и името на завладениет земи татарски вместо правилното монголски
цитирай
8. marknatan - летописец, и пак да повторя за Ба...
27.02.2012 21:58
летописец,
и пак да повторя за Барадж тарикха
та тва си е къден самоедски фалшификат кат ПОВЕСТТА ИМ фалшификат
тва дори не е историография(1670 г) а фалшификат. бъка от модерни изрази и отразява доказано неверната самоедска историография разказана по бабешки за автентичност
пълни глупсоти са това дори не са зaсегнати родословията на турки които се съдържат в достоверни сведения само защото не са били познати на самоедкста историографска махинка
да не говорим,че какво е отразено за българите ,които както си установил присъствуват от 5 век насам в абсолютно всички източници вкл и на киро метовския език е пълня тъпня повтаряща едно кън едно велишовиниските рушняшкомоскалски глупости от времето на катеринка
пълни глупости са това
компилация от ислямски татарски тусрски огузки средноазиатски щуротии предтасвени да изглеждат автентични за балъци
и ти тук пак го навирах и пишеш некви неверни дати га бил създаден

Ти пренебрегваш тоновете първокласни сведения, е не си сам целата маймуняшка сган ведно със БАН яджиите и БАЛКАНЦИТе тея ноите източна порода БЪЛГАРи го делат за да въвеждаш бабинодеветинския подход на барадж тарикжите по запсичките на Кашчей безсмъртни !?

Ето ще го постан и при теб едно такова първокласно сведение на което беззъбите и западняците си градят хисторито ти ми шпрехаш за самоедски фалшификати от 17 век

ми след като е спорно или контаминирано не се пипа

ето ти го що пише Преподобния Беда за тези дето ги диреиме и го пише кога в края на 7 век И това е забележи от човек който никога не е излизал от Манастира си

е виж Слага Българите като Библейски народ

май е имал предвид новопоявилия се нечист народ нв Онгъла а ?
И той като Йоан никийски
така,че както и да го сучат официозите е безмислено след като се прочете текста да се твърд нещо друго от записаното в текста ,че хората на аспарух и владяната от тях земя са територия на север от Дунав.

А ако добавиме и тва дето мирандите и архиваторите учат , " текст критика 'и ако си направи някой трдуда да отвори на Преподобния Беда писал в края на този седми век, ще установи с ужас,че там българите фигурират , като един от библейските анроди владетели на ЕВропа.

е га е разбрал беда за великата тику що държава на астбиау, га е сделал конспирацията , забележи пробългарска конспирация от беззъб и ги е курдисал за библейски народ.
ти за гаджалите от 17 век по селджиски и монголски легенди пишеш

в том 2 на ист анарх в писанията за франките ги кима връзките за Беда и по момзен и оригинала

original tekst
http://www.kmatthews.org.uk/history/hb/historia_brittonum5.html#m17

".. hi sunt francus, romanus, alamannus, britto. armenon autem habuit filios quinque: gothus, ualagothus, gebidus, burgundus, longobardus. neguio autem habuit tres filios: uuandalus, saxo, BOGARUS. ab hisitione autem ortae sunt quattuor

gentes franci, latini, alamanni et britti. ab armenone autem quinque: gothi, uualagothi, gebidi, BURGundi et longobardi. a neguio uero quattuor BOGARII, uuandali, saxones et turingi..."


Нещо за Преподобния Беда и поставянето на Българите като Библейски анрод или и тва по БАН яджиски се . щото противоречи на РОМКСРТА теза на психопата боцко доказал ,че БЪЛГАРИТЕ са военно понятие по лимеса

Тук като завършек ще използвам любимото съупщену на историк анархизъма лично от солташака на Юстиниана,Кузма Мореплавателя ,че българите имали църкви в 506 год. пък ти си опевай за Барадж тарикх "оригиналише" от 17 век , с което под ръчичка с набожното търгашче рицар скачаш в жопчето на РОМСКАТА теза , ха ха ха щото Българите били военни нпонятия в изречението и не могли да имат църкви
цитирай
9. letopisec - 8. marknatan
29.02.2012 09:07
сведенията, които давам не са на основата на Джагфар тарих, а на основата на Теофилакт Симоката, който е дал и сведение за произхода на аварите от Табчаг, което според специалистите е към Китай (Пигулевская). В орхонските надписи на тюрките се споменава за тяхното родствено, но свободолюбиво племе табчаг...По всяка вероятност "авари" е едно от названията на тюрките табчаг...
цитирай
10. rizar - Летописец
09.03.2012 00:17
Право си го каза Самоедските приказки на баба Яга разказани с посредничеството на кашчей на комунистическарата дружинка на тавариш Ленин аххаха

Голям ханотюркофил се извъди хуните уж били старите кимери, а пък изведнъж станаха ТЮРКИ/ТУРКИ и тюркути да ги напишеш, това не ги прави жълтоочнидръпнатокрачковци , сиреч алтайски пришълци.
За аварите има ясни индикации , че са ГОТСКИ НАРОД, който заради голямата си лакомия, както спомена Натан е наречен АЛЧНИЯ.
Също като друг готски народ наречен СВИРЕП - SEBEREIS.
цитирай
11. letopisec - Отговорен съм само за това, което казвам, но не и за това, как ти го разбираш...
10.03.2012 07:31
rizar написа:
Право си го каза Самоедските приказки на баба Яга разказани с посредничеството на кашчей на комунистическарата дружинка на тавариш Ленин аххаха

Голям ханотюркофил се извъди хуните уж били старите кимери, а пък изведнъж станаха ТЮРКИ/ТУРКИ и тюркути да ги напишеш, това не ги прави жълтоочнидръпнатокрачковци , сиреч алтайски пришълци.
За аварите има ясни индикации , че са ГОТСКИ НАРОД, който заради голямата си лакомия, както спомена Натан е наречен АЛЧНИЯ.
Също като друг готски народ наречен СВИРЕП - SEBEREIS.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472394
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ