Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 09:29 - СВЕДЕНИЯ ЗА ТРАКИ И КИМЕРИЙЦИ ПРЕДИ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 46947 Коментари: 95 Гласове:
8

Последна промяна: 16.03.2012 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       На картата, която давам, се вижда южно-черноморският град Хераклея (Heraclea Pontica), който се намира във Витиния (Bithynium).


    В този град е съществувала стара местна историческа школа, следи от която са били съхранени в поемата „Аргонавтика” на  Аполоний Родоски (ІІІ в. пр.н.е.) и във съчинението от ІІ в. на Ариан „Витиниака”. Точно последният е дал сведението за нимфата Траке, която била „майка на Трер” (епонима на тракийският народ „трери”). Откъсът е съхранен при Стефан Византийски: „Трери, народ. От Триер, син на Омбриарей и Траке, както казва Ариан във „Витиниака” (Steph. Byz., FGrHist 156 F 27).


    Древната хераклейска историческа школа е проучена от Stanley Mayer Burstein (Outpost of Hellenism: the emergence of Heraclea on the Black Sea, University of California Pr., 1976, p.p. 1 -14), който обръща внимание (на с. 6-11), че там има данни за събития преди Троянската война, според които местен народ били кимерийците, които именно траките-трери изгонили от Витиния.

    Времето на това събитие е преди Троянската война.

    Древните хераклейски логографи са съхранили спомена, че Кимерий имал син Мариандин и той дал името си на мариандините. Царят на мариандините Приол бил син на Татий, внук на Мариандин и правнук на Кимерий.

    Ако вземем предвид, че според „Аргонавтика” на Аполоний Родоски, Приол е бил съвременник на аргонавтите, става ясно, че „преименуването” на древните кимерийци на мариандини, е станало поне две поколения преди похода на аргонавтите, в който участва и Орфей, т.е. преди Троянската война, тъй като този поход се датира преди тази война...

    Дали тази генеалогия на Кимерий е „книжна”?

    Ако вземем предвид, че кимерийското нахлуване в Сарди и убийството на лидийския цар Гиг, е добре датирано, на основата на асирийските клинописи, и е през 644 г., то очевидно и атаката на същите кимерийци над йонийските градове, е поне няколко десетки години по-късно. Тогава възниква въпросът откъде са сведенията на Омир в „Одисея” за кимерийците, които той обозначава като „народ”, след като произведението му е доста преди 644 г. пр.н.е.?

    В науката е възприето, че първата среща на гърци-йонийци с кимерийци, е именно след 644 г., но очевидно Омир има някакви, макар и смутни, сведения за тях, от по-рано.

     При Страбон пък от 1 в., има отъждествяване на траките-трери с кимерийците, но ако се проследят внимателно данните, съхранени от древната хераклейска историческа традиция, става ясно, че отъждествяването от Страбон на трерите с кимерийците, е изкуствено.

    При Евстатий е съхранен откъс от „Витиниака” на Ариан, а както казахме Ариан ползва данни от хераклейската стара традиция. В този откъс (Eustath. FGrHist 156 F 76) е казано, че кимерийците имали „обичай да ядат трева” и те загинали от някаква отровна трева „аконит”. Същевременно, именно на нимфата Траке, са приписвани чародейства. Ако употребата на трева, при кимерийците, се свърже с Омуртаговият договор за мир, става ясно, че ролята на тревата при сключване на мир, е отколешна и се среща още при нашите предци кимерийците.

    Образът на „тревата-отровителка”, при която били загинали кимерийците, според Ариан, е очевидно отзвук от нападението на траките над кимерийците и сключването на примирие. Кимерийците обаче не изчезнали, а те при Титий станали още „по-многобройни и придобили голямо благоденствие”. Това сведение е съхранено при хераклейския историк Домиций Калистрат (в схолите към Аполоний Родоски, FGrHist 430 F 1=433 F 2): „Местният герой Титий, за когото едни разказват, че е син на Зевс, а други – най-големият от децата на Мариандин, син на Кимерий, при когото народа стана по-многоброен и придоби голямо благоденствие.”

    Този патроним Кимерий, не може да бъде сбъркан с етнонимът „кимериец”, защото схолите към Аполоний Родоски са съхранили името му още два пъти: „а други казват, че мариандините носят името си от Мариандин, син на Кимерий” и още „Казват, че Мариандин е син на Финей, Фрикс или Кимерий”.

    Така става ясно, че народа мариандини е същият, известен по-късно като кимерийци.

    Групирането на сведенията дава следната картина: кимерийците са заселват в далечното минало преди Троянската война във Витиния, където тракийците, които идват по-късно, ги изселват. Така трерите, чиято майка Траке дава името на тракийците, се заселват точно на кимерийски и мариандински поселища, което е дало основание на Страбон да смята през 1 в., че трерите са кимерийци.

    Асколд Иванчик обръща внимание, че „разказът за борбата на тракийци с кимерийци за Витиния е възможно да бъде съпоставен с борбата на мизийци и мириандини, в която последните претърпели поражение, а техният цар Приол бил убит” (Apoll. Rhod. 2, 780).

    С други думи, проучването на миналото на нашите предци кимерийците показва , че те са народ не само по-древен от траките, но и известен с патронима си Кимерий още преди Троянската война. При това кимерийците не забравят древните си поселища и през 7 в. пр.н.е. се връщат във Витиния и превземат тези територии от лидийци и йонийци.

    Нашите учени все още оставят без внимание въпросът, че именно кимерийците са предци на хуните (Прокопий Кесарийски), а сведенията за „мардуани” в волжко-българският средновековен летопис „Барадж тарих” отново показва, че именно кимерийците са били предци на българите. Това е казано и от Никифор Григора през 14 в. и неслучайно през 19 в. гениалният български революционер и книжовник
Г.С.Раковски, на основата на летопис от Атон, твърди, че българите произхождат от „гимери и кимери”.


 
вж. още http://history.rodenkrai.com/new/trakologiq/svedeniq_za_traki_i_kimeriici_predi_troqnskata_voina.html

image




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. letopisec - ПОСВЕЩАВАМ НА СПАРОТОК ГОРНАТА СТАТИЯ
29.12.2011 10:54
53. sparotok - трери
20.12 22:42
letopisec написа:
Г-н Серафимов, никой не е съвършен. Аз може да не знам за древните траки, но и не пиша за тях. Вие, като не знаете за средно-азиатските хсионг-ну и за европейските хуни, защо пишете за тях. Същото се отнася и до екзотичното Ви отъждествяване на Gamir с кимврите....Лек ден.


Г-н Милчев, трерите са класифицирани като кимерийци.

Четете, г-н Милчев, четете:)
цитирай
2. get - - Е-е-е, приятелю не се мръщи пред новогодишно ? :)))
29.12.2011 11:12
- Ако продължим в издирванията си вероятно ще стигнем и до още по-интересни изводи като:
- Къде първо поселяват амазонките с които са се омесили кимирийците ... които после бъркат със скити и сармати ??
- Какво ли ще е да е било облеклото на тези митични народи ? ... дали не приличат на нещо подобно, като мидийските ?? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/PLATE3DX.jpg ... тук още едно ... много по-точно !! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Persepolis_The_Persian_Soldiers.jpg ... това е вторият воин от ляво на дясно, за който се пояснява в текста под снимката, че Median soldiers in traditional costume (Medians are wearing rounded hats and boots) !! Тук пък една амазонка, но забележи от Мала азия(където първоначално са ситуирани) с традиционно облекло - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Amazon_trousers_BM_VaseB673.jpg ... на какъв ли език ще да са говорили, тези кимери, миди-меди и амазонки ??
- Сауроматката (масагетка) царица Томира ... каква ще да е ... Тя ?? ... Защо пък, в едни други източници от римско време правят извода, че гети/масагети са последващи сармати/сауромати и същите живеят по двата бряга на Дунав ?? ... по време, когато казват че там живеят и тракийски племена, като беси, мизи и гети ??

- Така че, дай да не прибързваме и да не разваляме предновогодишното си настроение !!

- Приключвам с - Да ти е Честита и плодотворна Новата 2012 година !!

от Гет ктист
цитирай
3. letopisec - 2. get - - Е-е-е, приятелю не се мръщи пред новогодишно ? :)))
29.12.2011 11:16
Съгласен съм Гет, да е жива, здрава и плодотворната Нова 2012 г. Ти как тълкуваш името на кимерийският владетел Татий отпреди Троянската война :-))))
цитирай
4. анонимен - Проф.Сиктиридис
29.12.2011 19:43
"Четете, г-н Милчев, четете:)"
............................................
Проф.Сиктиридис:
Му,ха,ха,ха!
цитирай
5. get - - Натанчик, "дьонме" Проф.Сиктиридис ... Как си ?
29.12.2011 21:25
- То и ти четеш ... ама и много фира дава прочетеното, при логическата му обработка в главата ти ??!

- Не се заплесвай много пред компютъра за да не забравиш да си вземеш лекарствата ?? ... тази вечер !!

Гет от вОдесос, също като Варна ... Ама Защо-о-о ?? :))))
цитирай
6. анонимен - Проф.Сиктиридис-5. get - - Натанчик, "дьонме" Проф.Сиктиридис ... Как си ?
29.12.2011 21:44
Проф.Сиктиридис
Смотаняк.
" Ти как тълкуваш името на кимерийският владетел Татий отпреди Троянската война :-))))"
Големеца ти зададе един въпрос.
Можеш ли, да му отговориш по същество?
цитирай
7. marknatan - летописец е настоящ путьо с &quo...
30.12.2011 08:44
летописец е настоящ путьо с "женкса" психика
нищо лошо,така генетично е диференциран света и мъжкото и женското се отличават съществено и като физиология и като психология в зависмост отъ различнет им цели поставени еволюционно или от дедо боже

една жена е готова да " бутне " на един мъж само за да може да си говори ,
един мъж е съгласен да я слуша как говори само и само за да може да и го "бутне"

летописец е путьовец ,който е съгласен да го бът психопатите партийци гетски лизачи и др. откаченяци маймунчовци само и само за да може да си ховори с тях за "хистори"

цитирай
8. letopisec - 7. marknatan - летописец е настоящ путьо с &quo...
30.12.2011 09:00
Натан, няма да те изтрия. Само ми прави впечатление, че ти толкова много рекламира боцмана, при условие че го нямаше в блог.бг, че когато той се регистрира, явно е очаквал да бъде много известен покрай теб, ама уви...никой не му се връзва нито на автохтонната теория, нито на бургиите....Тракедонизма трябва да бъде критикуван, не с псувни, както ти правиш и така ората още повече му симпатизират, а с доводи и компетентност...Честита Нова 2012 г.
цитирай
9. marknatan - letopisec, въпроса е да чуеш мне...
30.12.2011 09:14
letopisec,

въпроса е да чуеш мнението ми,личното ми мнение и аз да съм сигурен,че си го чул.мнението на един единствен човек,гражданин от гражданско общество,защот атила написа в блога ми,че си бивш политик
не ме интересува нито мненеието на "загрижената" упщественуст ,научна или квартална,партийна и так далее ,нито това на "летопсиците " И

политици и Опщество,които плачат за "Гражданско" Общество,а чакат като психопата дзвер ,партихния урод лизача престъпник гет и други маймуни Државата в Лицето на нейни Институции да ОСЪДЕЛИ ПСИХОПАТА БОЦКО ха ха ха значи ако не го осъдели ДЪРЖАВНИТЕ ИСНТИТУЦИИ НА ОТГОВОРНИТЕ ДРУГАРИ ИЛИ ГРАЖДАНи ,психопата БОЦКО и гетските престъпници БИЛИ ДОКАЗАЛИ важното е ПСИХОПАТА БОЦКО И ГЕТСКИТЕ ПРЕСТРЪПНИЦИ И ЛИЗААЧИ ,че СТЕ го ДОКАЗАЛИ


ДОКАТО ИМА ПУТьОВЦИ„КОИТО КАТО ТЕБ СА СЪГЛАСНИ ДА ГИ БЪТ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ГЕТСКИЯ ЛИЗАЧ И ПСИХОПАТ БОЦКО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО НЯМА И ТИ КОНКРЕТНО НИКОГА НЕ СИ И НЕ МОЖЕШ ДА БЪДДЕШ ЧЛЕН НА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО С ПОВЕДЕНИЕТО СИ


ТАКА КАКТО И НАБОЖНИЯ ПСИХОПАТ РИЦАР ПОРАДИ СЛАБОУМИЕТО СИ ПЕТНИ ХРАМА ТАКА ВИЕ ВМЕСТЕ УЗАКОНЯВАТЕ И ПООЩРЯВАТЕ ПРЕТЪПНИЦИ И ПСИХИОПАТИ КАТО ВЪПРОСНИЯ ГЕТСКИ ЛИЗАЧ ПСИХОПАТА БОЦКО ЧРЕЗ ВАШЕТО АКТИВНО СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ЛЕГИТИМИРАНЕТО АН ЕДНИ ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИ ОТКАЧАЛКИ ЧИИТО "ДЕЛА"Са ВИ ИЗВЕТНИ

ЗАЩОТО ТИ НЕ СИ СЛАБОУМЕН „КАТО ШТАПАРОВ„ДОБРИЧЪК НО СЛАБОУМЕН„НО ДОРИ И ТАКЪВ ДА СИ ПАК СЪУЧАСТИЕТО ТИ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е НЕОПРАВДАНО И Т ПРАВИ ПУТьО

ТУК НЕ ХОВОРИМЕ ЗА ХИСТОРИ„ПО ДИФОЛТ С МАЙМУНПЦВИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХОВОРИ ЗА ХИСТОРИ

а за путьовщината ,като източник на злните,които с се струпали на този НАРОД,от общественици и политици,за които всеки следва да му е ясно и да си обясни всички черни страни от бг историята привидно необясними и защо ли българите се били кланяли на престъпници

Защо ли !? И ако някой се е чудел за всички тъмни страни от българскияпт характер и историята му нека погледне повдението и Делата ти



ТАКА ЧЕ И ДА ТРИЕШ И ДА НЕ ТРИЕШ МНЕНИЕТО МИ Е ЗАКОПАНО В БЕЗДЪННАТА МИ ДУША И СИ Е МОЕ

НО ИСКАМ ДА ЗНАЕШ МОЕТО МНЕНИЕ ЗА ТЕБ

ЗА МАЙМУНЯЦИТЕ ЦЕЛ БЛОК СЪМ НАНПРАИЛ
цитирай
10. letopisec - 9. marknatan - letopisec, въпроса е да чуеш мне...
30.12.2011 09:21
Споделям твоето гражданско обществено мнение, че тези ора, както написа в един твой пост, трябва да бъдат критикувани...Твоето мнение за мен, отнасящо се до теорията на Юнг за анима и анимус, е просто хипарболизация на вече известни психически феномени, които също са дискутируеми. Ако пък целта ти е била да ме обидиш, то по нищо тя не се различава от развилнелите се тракедонисти, които ме наричаха, "ченге", "гей", и др. такива. С миром, и смиреност, твой Летописец....
цитирай
11. get - - Натанчик, тъй като ме ангажира в разговорът ти със стопанина на блога !! ... ще ти ..
30.12.2011 09:29
... направя пред Новогидишен подарък ... който ... дано ти помогне да излезеш от менталното объркване и немериш СебеАз(ът) си !!! - Искрено го казвам !
marknatan написа:
летописец е ... психика
нищо лошо,така генетично е диференциран света и мъжкото и женското се отличават съществено и като физиология и като психология в зависмост отъ различнет им цели поставени еволюционно или от дедо боже

....

летописец ... психопатите партийци гетски лизачи и др. откаченяци маймунчовци само и само за да може да си ховори с тях за "хистори"



- Относно половете това е факт !! ... че, може да настъпи объркване(смесване) отново си прав ! :(( - Но когато то започне да е причина за болезнени състояния, това вече е диагноза !!!?
- Най-странното, че това е не само духовно-ментален, личностен проблем ... Това е нещо много по-сериозно, когато стане религиозно-философски и от там историко-социален !!
- Именно нещо такова става около 2 300 г. пр.хр. в Индия, па после принася при Саргон !!
- Отглас с трагични последици от този същият процес е при акадците от 7-ми век пр.Хр., когато уж се освобождват от асирийци а попадат в още по-тежка ситуация. Това е в резултат !! - Първо на развитие на стоково-парични отношения вследствие на което човек става зависим роб на друг човек !!
Второ - това е и по причина, че се извършва интронизация на един по-нисш космически аспект, чрез който се измества един по-висш такъв ... с последствия ... вземане храмове на концесия ... объркване на божествен пантеон ... основни културно-религиозни вярвания понятия и изобщо извечно създаденият и спазван ред в социума !!
- Тирците-тирАки-тАурАки-траки-Таури ... успяваме да се съхраним до към 4-ти век след Христа, когато и ние попадаме в клопката ?!! ... дано не съм го написал твърде сложно и ме разбереш ??? - та след това, като резултат, да излезеш от духовният си и интелектуално-познавателен смут ?!

- С най-добри пожелания за новата 2012 г. и на двама ви !!

от Гет ктист - тАурос-скитский ... от боу-рга: Варна-вОдесос
цитирай
12. marknatan - не, целта ми не е да те обидя, а да з...
30.12.2011 09:42
не,целта ми не е да те обидя,а да заклеймя подобно претъпно поведение,като престъпно

и ти се изявяваш,като ТАКЪВ,като съучастник на престъпници,които не само че не пороцаваш ,ами и РЕКАЛМИРАШ И НАЛАГАШ ЗА МОДЕЛ ОБЩЕСТВЕНО ПОВЕДЕНИЕ


и не,не говориме за хистори или други науки ,за психоплогия и политика,нито за това кой какъв е ,за за една ясна граница,коят ВИНАГИ трябва да е ясна,то не за морал или неморал,за за ОБЩЯЕТВЕНАО ОПределената граница , за това ,че не може да ЛЕГИТИИМИРАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗВЪРШВАЩИТЕ ГИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА СИ ИМ СЪУЧАСТНИК„И ДА ЧАКАШ ДЪРЖАВАТА ХА АХ АХ ДЪРЖАВАТА ДА РЕАГИРАЛА И ДА ГИ ПОСТАВИУЛА НА МЯСТОТОТ ИМ ХА ХА АХ ДЕБА И ГРАЖДАНИТЕ СВАБОДНИ ГРАЖДАНИ ЗА ХИСТОРИ И ВЕЛИЧИЯ СИ ХОВОРЯТ

НЕЗАВИСИМО КАКЪВ СИ ВЪВ ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА
след като не реагираш на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СИ ПРЕСТЪПНИК
СЛЕД КАТО ПОЗВОЛЯВАШ И РАЗПРОСТАРНЯВАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЕЯТА ИМ СИ ПрЕСТЪПНИК„НЕЗАВИИМО ДАЛИ СИ ДОБРИЧЪК СЛАБОУМЕН КАТО ШТАПАРОВ ИЛИ РИЦАР

КАКТО В ЖИВОТА ИЛИ АККТО НА ПЪТЯ АКО ВИДИШ ПРЕД ТЕБ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТИ СИ ДЛЪЖЕН ДА РЕАГИРАШ

ЕДИНСТВЕНО СИ ОСВОБОДЕН ОТ ОТГОВОРНОСТ АКО ИМА ДИРЕКТАН И ПО СИЛАН ЗАПЛАЧХА ЗА СОБСТЕВНИЯ ТИ ЖИВОТ

ТИ БЪРКАШ КАРИЕРА ОСНОВАНА НА ЛЕГИТИМИРАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ И ПСИХОПАТИ ЗАЩОТО БИЛИ МНОЗИНСТВО С ЖИВОТА

ЕДИН ЧЕЛОВЕК И САМ ДА ОСТАНЕ С МАЙМУНИ НЕ ЩЕ СЕ ФАНЕ

въпроса е да чуеш мнението ми,личното ми мнение и аз да съм сигурен,че си го чул,че за мен ти си един малодушен претъпник,пасивен,добричък кротък,като набожния психопата или доброто маломие антикомуйнистта штапаров.но резултата е същия узаконяването на престъпници и психопатаи било от доброта слабоумие или квито и да са мотиви не те слага по горе от баш престъпници и психопата ,като гетския лизач и психопата боцко,отвъд съмнение доказали се престъпни психопатичми обществено опасни случаи

цитирай
13. letopisec - 12. marknatan
30.12.2011 11:00
разбирам, че искаш да не им обръщам внимание, за да ги оставя свободно тук и във фейса, а и навсякъде другаде, да си проповядват идеите; този тракедонизъм, както много добре знаеш, по нищо не се отличава от македонизма, за който също много добре си осведомен... Няма да стане. Я ми кажи твойто мнение за македонизма, Натанчик...
цитирай
14. get - не, целта ми не е да те обидя, а да з...
30.12.2011 11:54
marknatan написа:
не,целта ми не е да те обидя,а да заклеймя подобно претъпно поведение,като престъпно

и ти се изявяваш,като ТАКЪВ,като съучастник на престъпници,които не само че не пороцаваш ,ами и РЕКАЛМИРАШ И НАЛАГАШ ЗА МОДЕЛ ОБЩЕСТВЕНО ПОВЕДЕНИЕ


и не,не говориме за хистори или други науки ,за психоплогия и политика,нито за това кой какъв е ,за за една ясна граница,коят ВИНАГИ трябва да е ясна,то не за морал или неморал,за за ОБЩЯЕТВЕНАО ОПределената граница , ...

- Това в което ме обвиняваш ... Съм го правил и правя във всяка минута от живота си !!
marknatan написа:

КАКТО В ЖИВОТА ИЛИ АККТО НА ПЪТЯ АКО ВИДИШ ПРЕД ТЕБ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТИ СИ ДЛЪЖЕН ДА РЕАГИРАШ

ЕДИНСТВЕНО СИ ОСВОБОДЕН ОТ ОТГОВОРНОСТ АКО ИМА ДИРЕКТАН И ПО СИЛАН ЗАПЛАЧХА ЗА СОБСТЕВНИЯ ТИ ЖИВОТ

ТИ БЪРКАШ КАРИЕРА ОСНОВАНА НА ЛЕГИТИМИРАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ И ПСИХОПАТИ ЗАЩОТО БИЛИ МНОЗИНСТВО С ЖИВОТА

ЕДИН ЧЕЛОВЕК И САМ ДА ОСТАНЕ С МАЙМУНИ НЕ ЩЕ СЕ ФАНЕ

въпроса е да чуеш мнението ми,личното ми мнение и аз да съм сигурен,че си го чул,че за мен ти си един малодушен претъпник,пасивен,добричък кротък,като набожния психопата или доброто маломие антикомуйнистта штапаров.но резултата е същия узаконяването на престъпници и психопатаи било от доброта слабоумие или квито и да са мотиви не те слага по горе от баш престъпници и психопата ,като гетския лизач и психопата боцко,отвъд съмнение доказали се престъпни психопатичми обществено опасни случа



- Посочих пътя, по който можеш да се измйъкнеш от фактологичните и логически изводи(грешни) които правиш !! - не желаеш да разбереш, тъй като си предубеден !?
- Предубеден си по силата, че повтаряш неща възприети по силата, че са от "авторитети" или друго ... ами опитай се да направиш критичен прочит ... тогава ще разбереш много от нещата за които намеквам ?!! - направи си труда и усилието ??

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
15. get - - letopisec, добре е да защитаваш кауза :)) ... стига да си наясно срещу какво се бориш ... ?
30.12.2011 12:02
letopisec написа:
разбирам, че искаш да не им обръщам внимание, за да ги оставя свободно тук и във фейса, а и навсякъде другаде, да си проповядват идеите; този тракедонизъм, както много добре знаеш, по нищо не се отличава от македонизма, за който също много добре си осведомен... Няма да стане. Я ми кажи твойто мнение за македонизма, Натанчик...


- Иначе нещата стават, като при дон Кихоте, който атакува мелници ... които във въображението му са злостни великани !!?
- За "Н"-ти път обяснявавам на теб и др. такива, че порочното в цялата логико-познавателна конструкция започва от момента, когато се създава "тракологията" и институт, който да се занимава с това научно-историческо направление !! Придаването на една такава ексклузивност води до ... вкарването на идеята за "Тракийски народ" ... Хехехее !! ... нещо, както по-рано със "славянския" - На практика нещата са доста по-различни ... Но за първото не трябва да се сърдиш на нас "автохтонците" а на "академичнната" мисъл, която създаде това научно-познавателно "франкейнщайнче" ?!! :((( - Капиш ? :)))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
16. letopisec - 15. get
30.12.2011 12:33
Приятелю, изкарайте ги траките славяни и славяните траки, нямам нищо против. Просто оставете на мира българите :)))
цитирай
17. анонимен - Проф.Сиктиридис-14. get - не, целта ми не е да те обидя, а да з...
30.12.2011 14:12
Проф.Сиктиридис
"- Посочих пътя, по който..."
........................................................................
Проф.Сиктиридис:

Баси! Маймуняк,ръган навътре отзад от рогатия,
да показва пътя на разумните ора!
цитирай
18. анонимен - Проф.Сиктиридис-16. letopisec - 15. get
30.12.2011 15:48
"Приятелю, изкарайте ги траките славяни и славяните траки, нямам нищо против. Просто оставете на мира българите :)))"
.......................................................................................................................
Проф.Сиктиридис
Господин letopisec :
Имате абсолютно право.
Предлагам, да си направят една
Балканска среща-конференция,
с участието на разни "наши" главатари, боцнати и сапортъци тракедонисти, на една маса с колегите си
от Гърция, Николаос Михалолиакос от "Нова Зора",
воеводи от FYROM и башбакана на сивите вълци от
Туракистан.
цитирай
19. get - - Ако трябва да бъда искрен, и аз се мръщя ... като че ли ям лимон, кога трябва да ...
30.12.2011 16:37
letopisec написа:
Приятелю, изкарайте ги траките славяни и славяните траки, нямам нищо против. Просто оставете на мира българите :)))


... употребявам ... траки и славяни ... в контекста, тоест каквато гражданственост са получили тия понятия !!
- Можеш ли да предложиш по-собра алтернатива ?? - друг технически термин !

- Но и директното поставяне на знак за равенство между Ги(а)мири = българи не е много коректно в чисто историко познавателен аспект ?!!

- Само намеквам ...Какво четем в стари еврейски(?) текстове ! " ... the Ashkuz (Ashkenaz) are considered to be a direct offshoot from the Gimirri (Gomer) ... "
... поради липса на време и недостатъчно изворово потвърждение ! ... ЗАСЕГА !!

СПЕЦИАЛНО КЪМ НАТАНЧО ... ВЪПРОС ??
- Що е евреин ?? ... да не би в твоето съзнание, това да е хазарина, приел през 9-10 ти векове юдаизма ?!!

- Живи и здрави да сте и по-ведри през 2012 г. !! ... (защото е по-приятно да говориш с позитивно-учтиви и интелигентни люде !) :)))

от Гет ктист
цитирай
20. kagami5 - Весели празници и успешна година!
30.12.2011 17:16
Весели празници и успешна година!
цитирай
21. letopisec - 19. get
30.12.2011 17:35
да, така е...дори в Библията Гомер е по-старши епоним, а значи и доста преди скитите, както там са изписани...ех, Гет, зарази ни с твоята ведрост, но си прав, нещата трябва да бъдат подхванати из основите, да стъпим на темелите и да погледнем отвисоко, но не защото сме надменни, а заради сутрешната зора...Айде стига сме били играчки на геополитически интереси, пък били те и руски...Наздраве, да посрещнем новата година с вяра в себе си...
цитирай
22. letopisec - Много здраве и радостни дни пред теб и всички нас....
30.12.2011 17:36
kagami5 написа:
Весели празници и успешна година!

цитирай
23. letopisec - 18. анонимен - Проф.Сиктиридис
30.12.2011 17:47
идеята ти за конференция е добра, там ще обеснят на вси непосветени, че тюрките и славяните, дето се появяват в изворите през 6 в. от н.е., е добре да се възприемат не като етноси, а като политически понятия; така Динков ще обясни, че да си тюрк не е тюрк, а е равнозначно на древен човек; Спаро пък ще каже, че да си славянин не е славянин, а древен човек, който употребява думата "слово" в речникът си и е трак, но и словенин; изобщо ще е чудо и приказ...Може да се вземе решение Гърция да се прекръсти на Данайска република, за да не пречи на Скопие, а пък Турция, ще създаде нов евро-азиатски съюз и ще върне имперското си име Отомания. Българите ще ручат залци, щото и досега това са правили, те да избират дали да са тюрки или славяни, трети път няма. Не може да станат и 51 щат на САЩ, нито пък 16 република на новият СССР...В краен случай, докато се накумуват кой трак, кой тюрк...ромите ще превземат и Тракия и Мизия, щото се плодят като албанците...Тогава ще дойде Боцмана с пиратското знаме и ще отреже: Аз ви казах, че сме роми, сиреч римляни.....Айде, Честита Нова 2012 г....
цитирай
24. анонимен - Проф.Сиктиридис-18. анонимен - Проф.Сиктиридис-16. letopisec - 15. get
30.12.2011 19:53
"от Гърция, Николаос Михалолиакос от "Нова Зора",...
..................................................................................................................

Проф.Сиктиридис
Извинявам се.
Имах в предвид, протопаликари-то
от "Златна Зора"-Гърция,
Николаос Михалолиакос.
цитирай
25. get - - Хаха ! - letopisec, днес явно ми е ден да обяснявам ? - Що е това "тюрк" и Туркестан !!?
30.12.2011 21:12
letopisec написа:
идеята ти за конференция е добра, там ще обеснят на вси непосветени, че тюрките и славяните, дето се появяват в изворите през 6 в. от н.е., е добре да се възприемат не като етноси, а като политически понятия; така Динков ще обясни, че да си тюрк не е тюрк, а е равнозначно на древен човек; Спаро пък ще каже, че да си славянин не е славянин, а древен човек, който употребява думата "слово" в речникът си и е трак, но и словенин; изобщо ще е чудо и приказ...Може да се вземе решение Гърция да се прекръсти на Данайска република, за да не пречи на Скопие, а пък Турция, ще създаде нов евро-азиатски съюз и ще върне имперското си име Отомания. Българите ще ручат залци, щото и досега това са правили, те да избират дали да са тюрки или славяни, трети път няма. Не може да станат и 51 щат на САЩ, нито пък 16 република на новият СССР...В краен случай, докато се накумуват кой трак, кой тюрк...ромите ще превземат и Тракия и Мизия, щото се плодят като албанците...Тогава ще дойде Боцмана с пиратското знаме и ще отреже: Аз ви казах, че сме роми, сиреч римляни.....Айде, Честита Нова 2012 г....


- Създадената през VІ-ти век в Средна азия страна Туркестан ... няма нищо общо с древният "Туран" ... изписвано и като Туринам, още Туранианам ... Което е поне от VІ в. преди Христа, тъй като данните са от "Зенд Авеста" ... Авестата на Зароастър ?!!

от Гет ктист - тУрано-скит :)))) ... Айде, Честита Новата 2012 г. !!!

цитирай
26. анонимен - Проф.Сиктиридис-25. get - - Хаха ! - letopisec,...
30.12.2011 23:00
"...данните са от "Зенд Авеста" ... Авестата на Зароастър ?!!"
....................................................................................................
Проф.Сиктиридис:



Сму...таняк.
Или се скрий зад завесата,
или се гръмни доброволно,
...със служебния патлак.
цитирай
27. voulgaros - здравеите г -н Милчев, Весели пр...
31.12.2011 00:04
здравеите г -н Милчев, Весели празници и много успехи през 2012.
Наи вече в сериозната историческа анализа.

Това за военни контакти на ''траки'' с кимериоти, не мие попадало досега на моят път, и не съм правил проучване- или сериозен профи анализ....
АНЕ ЧАЛГА БОЗИ ,като някои запалени ентисуасти по потници.

ЗА ПОСТА ВИ 23 - НЕ МОЖЕ ЕЛЛАДА---ДА СЕ ПРЕ ИМЕНОВА НА ЕДНА СЪСТАВНА ЧАСТ ОТ СЕБЕ СИ - ДАНАИА
НИТО НА АХЕА-МИКЕНЕ..НИТО НА ТЕСАЛИА, СПАРТЕ,ИПИРОС, МАКЕДОНИА ,ПАН АТИНАЕА,,НИТО НА ДОРИДА,НИТО НА ЕОЛИА, НИТО НА ИОНИА-нищо че за азиатските народи ЕЛЛАДА Е ИОНИА =ЮНАН, НИТО НА ГРАЕА- МЕГАЛИ ГРАЕА или Сикулиа

ТЯ =НИЕ Е ПАН ЕЛЛАДА.
цитирай
28. voulgaros - НАЛИ ЗНАЕТЕ ОТ КАДЕ ИДЕ ДУМАТА ''...
31.12.2011 00:25
НАЛИ ЗНАЕТЕ ОТ КАДЕ ИДЕ ДУМАТА ''ПРОФЕСИА'' И ПРОФЕСИОНАЛИКА-ОС - А НЕНЕ НЕЕ ОТ МПУЛГАРСКИ..ИЛИ ОТ ТРАКИИСКИ ЯЗИК...ОТ МОЯ СТАР И СЛАВЕН ЯЗИК ИДЕ-- ПРО ФЕТИС= ПРОРОК ОС -ИА
БРЪЖЕ В ВИКИПЕДИА ЗА ГЕТСКИЯ ЛИЗАЧ
цитирай
29. get - - Хехе !! - смени си буквичката в нейма вулгаризаторче - Щот от "проф" иде и Профан !! :)
31.12.2011 01:00
voulgaros написа:
НАЛИ ЗНАЕТЕ ОТ КАДЕ ИДЕ ДУМАТА ''ПРОФЕСИА'' И ПРОФЕСИОНАЛИКА-ОС - А НЕНЕ НЕЕ ОТ МПУЛГАРСКИ..ИЛИ ОТ ТРАКИИСКИ ЯЗИК...ОТ МОЯ СТАР И СЛАВЕН ЯЗИК ИДЕ-- ПРО ФЕТИС= ПРОРОК ОС -ИА
БРЪЖЕ В ВИКИПЕДИА ЗА ГЕТСКИЯ ЛИЗАЧ


- Граеците сте воулГарите ... ние сме БоуГари !! - първото е със значение ... добиче впрегатно, викат му и скот("ОХ" на литинизираните западни езици) ... при нас е със значение ... Бик (скопен) - Каталава ?

БРЪЖЕ В ВИКИПЕДИА ВОУЛгарче - паликаре :)))

от бар(а)ба Гет тавро-скитский

- Хай дано, ти е Честита 2012 г. !!
цитирай
30. letopisec - 27. voulgaros - здравеите г -н Милчев, Весели
31.12.2011 10:45
Весели Празници и честита Новата 2012 г, дано да е по-добра за всички, и за гърците също.....
цитирай
31. letopisec - 29. get
31.12.2011 10:47
да е честита 2012 г. и да намерим съединение, защото то прави силата....
цитирай
32. анонимен - до антитракедонисти, дьонмета и всякакви други мекерета
31.12.2011 12:36
Отново "дружинката" се е събрала да чумосва "тракедонизма". Всички в брога много ви обичат и за това моят съвет е:"Пазете се от към гърбовете си"
цитирай
33. анонимен - Всички много обичат татароманите и ...
31.12.2011 12:40
Всички много обичат татароманите и за това, "Татаромани, пазете се изодзаде".бухахахахаа
цитирай
34. анонимен - Проф.Сиктиридис
31.12.2011 13:42
До горния сапортък:


Баси! Маймуняк,по потник ръган навътре отзад от рогатия.
Му,ха,ха,ха!
Маймуняк!
Много внимавай,кой те сурвака,къде те сурвака,че
виждам дирника ти е разпран и цъфнал, като майска роза!
цитирай
35. анонимен - Проф.Сиктиридис
31.12.2011 14:01
Пожелавам на целия братски, български народ
единство,сплотенност и
весело посрещане на новата 2012 година!


цитирай
36. sparotok - кимерии
31.12.2011 14:09
Г-н Милчев, имам желание да коментирам твърдението Ви - " ...става ясно, че „преименуването” на древните кимерийци на мариандини, е станало поне две поколения преди похода на аргонавтите, в който участва и Орфей, т.е. преди Троянската война, тъй като този поход се датира преди тази война..."

Има няколко проблема, на които се надявам да представите разрешение.

1. Страбон твърди, че по отношение на език, външен вид и т.н. мариандините приличат на витините ( География -12-3-4).

2. Витините пък носели в древността името мизи (12-3-3), като името витини им било дадено от друго тракийско племе, което се смесило с тях (12-3-3).

3.Мизи и витини са определено тракийски племена, както сведенията на старите автори, така и топонимията доказват това. Щом мариандините не се различават от тракийските витини, то какъв извод трябва да направим?

4.Мариандините не може да са кимерии по простата причина, че са били малко, а и слабо племе. Страбон разказва, че милетците поробили мариандините и ги продали като роби (География 12-3-5).

Кимерийците са имали конница и са били силен народ. Победили са най-силната армия на Ориента- асирийската и са обезглавили Саргон II...Малко, поробено племе не може да направи това.

Весела Нова 2012-та!
цитирай
37. анонимен - Проф.Сиктиридис
31.12.2011 14:41
sparotok написа:
Г-н Милчев, имам желание да коментирам твърдението Ви - " ...става ясно, че „преименуването” на древните кимерийци на мариандини, е станало поне две поколения преди похода на аргонавтите, в който участва и Орфей, т.е. преди Троянската война, тъй като този поход се датира преди тази война..."
.....................................................................................................................


Има няколко проблема, на които се надявам да представите разрешение.

1. Страбон твърди, че по отношение на език, външен вид и т.н. мариандините приличат на витините ( География -12-3-4).

2. Витините пък носели в древността името мизи (12-3-3), като името витини им било дадено от друго тракийско племе, което се смесило с тях (12-3-3).

3.Мизи и витини са определено тракийски племена, както сведенията на старите автори, така и топонимията доказват това. Щом мариандините не се различават от тракийските витини, то какъв извод трябва да направим?

4.Мариандините не може да са кимерии по простата причина, че са били малко, а и слабо племе. Страбон разказва, че милетците поробили мариандините и ги продали като роби (География 12-3-5).

Кимерийците са имали конница и са били силен народ. Победили са най-силната армия на Ориента- асирийската и са обезглавили Саргон II...Малко, поробено племе не може да направи това.

....................................................................................................................
Проф.Сиктиридис:
Хм... Да!
Балканска... шкембе чорба!
Весела,Весела!
Взе да става,все по весело!
Ай,наздраве!


Весела Нова 2012-та!

цитирай
38. анонимен - Проф. Сиктиридис-36. sparotok
31.12.2011 15:28
Проф. Сиктиридис:
Господин sparotok
Един приятелски съвет

Не търсете под телето вол.
И...не си играйте с мадурите на ИСТОРИЯТА!



цитирай
39. анонимен - Проф. Сиктиридис - ено вромйазико скато!
31.12.2011 16:23
Проф. Сиктиридис, колко поколения във вашия род сте омофилофилоси?
цитирай
40. letopisec - 36. sparotok - кимерии
31.12.2011 18:24
Г-н Серафимов, желая Ви Весело посрещане на Новата 2012 г., още преди исках да Ви обърна внимание, че Страбон е късен автор за легендите около кимерийците, а така също и за предположението му, че трерите-траки са кимерийци. Вие сте прав, въпросът с мариандините изисква още проучване, но хераклейската традиция е твърда, че техният епоним Мариандин е син на Кимерий. Освен това има доста схолии, които дават сведение за война между траки и кимерийци и то отпреди Троянската война. Хубаво е като се цитира Страбон да се посочват и източниците му, в това отношение е направено много от науката. Надявам се, че кимерийският владетел Татий е име всеизвестно и днес в българският език...Историческите източници не са праволинейни, някак е неловко просто да се цитират буквално...
цитирай
41. анонимен - Проф.Сиктиридис
31.12.2011 21:18
анонимен написа:
Проф. Сиктиридис, колко поколения във вашия род сте омофилофилоси?

..................................................................................................................
Проф.Сиктиридис
Господине ,запазете самообладанието
и добрия тон!
Четете,четете !



цитирай
42. анонимен - Професоре Сиктиридис,
01.01.2012 23:05
Честита ти Нова година.
Ама как да не си играят с мадурите на историята гетския лизач и спародокуса, кат се сметат за едни Говинди?
цитирай
43. get - - Натанчик, докога с тези игри и представяния под различни ...
02.01.2012 07:20
... превъплащения ... то не бяха сиктиридиси, анонимни и др. подобни ??! - умири се бе момче, дотегна ми ??!
анонимен написа:
Проф. Сиктиридис:
Господин sparotok
Един приятелски съвет

Не търсете под телето вол.
И...не си играйте с мадурите на ИСТОРИЯТА!


- такова едно поведение показва тенденциозност и кореспондира с провокация ??!! - После да няма ... възгласи от вида и със скритият подтекст - Ама ... Защо все биете Рабинович ??(който "все не е виновен" а все го бият ??) - Защо ли е вкаран един такъв образ и отношение относно, този герой от градското "народно" творчество ??

- За последен път предупреждавам - Престани да водиш "религиозна" и провокативна "старозаветна" пропаганда ... желаейки, да извлечеш некоректно дивиденти, по този начин !!

от боу"ил Гет ктист - тауро(тиро)-скитский ... той и , Еупатор тирасполски кан :))))))
цитирай
44. анонимен - Гете, мноо си заблуден!
02.01.2012 10:00
Тотално. Не само в латинския и старогръцкия, не само в историята, а и в психологията. Очакваш Натан, затова ти се привижда навсякъде. Аз съм от Варна и бих те осурвакала едно хубаво, защото си ми явно под ръка.
цитирай
45. get - - Давай ... !!
02.01.2012 13:32
анонимен написа:
Тотално. Не само в латинския и старогръцкия, не само в историята, а и в психологията. Очакваш Натан, затова ти се привижда навсякъде. Аз съм от Варна и бих те осурвакала едно хубаво, защото си ми явно под ръка.


... много обичам да се "сурвакам" !! :((((

пост:
34. "Пожелавам на целия братски, български народ
единство,сплотенност и
весело посрещане на новата 2012 година!"

36. "Баси! Маймуняк,по потник ръган навътре отзад от рогатия.
Му,ха,ха,ха!
Маймуняк!
Много внимавай,кой те сурвака,къде те сурвака,че
виждам дирника ти е разпран и цъфнал, като майска роза!"

38. "Не търсете под телето вол.
И...не си играйте с мадурите на ИСТОРИЯТА!"

- Е-е-е, хвала на интелекта родил тези (и подобни) постове ?!? :((((
цитирай
46. get - Честита ти Нова година. Ама как да не ...
03.01.2012 13:50
анонимен написа:
Честита ти Нова година.
Ама как да не си играят с мадурите на историята гетския лизач и спародокуса, кат се сметат за едни Говинди?


- Гоувинда е дравидската Ви баба Естир(от която сте приели да си вадите произхода ?) ... виновна за смърта на над седемдесет ХИЛЯДИ акадци-вавилонци !!

- Хехе ! - Странно ? - Защо и как бе "изобретен", "8-ми март" ... "Денят на Жената" ??! ... Дали той не съвпада с един "друг празник" ?? :(((


- Не се закачайте с Гет - он е проЗДо ченге ... Нищо не знае !! :))
цитирай
47. анонимен - Sandilh > Хети, кимери, скити, гети, готи, хуни и ....
03.01.2012 22:21
Сандилх> Най-първо - Г-н Милчев, и занапред да сте жив и здрав и всички около Вас. Напоследък стана ясно - археологията не може да докаже, че малкото, колкото площта на стадион, градче с доказана история от 3500 г. пр.РХ до 500 г.сл.РХ, Троя е било арена на десетгодишната "световна война", описана от Омир и като че ли само той е знаел за нея и я е описал в Илиада и Одисея. На всичко отгоре и по този повод изобретил съгласните и гласните букви да я опише. От тук и достоверността на надписа на мраморна плоча от Парос, изчукан на мрамор, на който са посочени датите от старата гръцка история, в т.ч. датата за превземане на Троя 5 юни 1209 г. пр.Р.Х., се оттича в ... Напомням само на тези, които се изкушат да ползват "Троянската война" за хронографски цели. Има още един неоспорим факт, който попарва с "вряла вода" претенциите на южните ни съседи за по-ранно присъствие от българите на тези земи, а имено изследването на германския славист Макс Фермер, който установява над 3000 топоними с български произход, подчертавам български, тъй като не може да се произнасят нито на гръцки нито на някой от другите "славянски" езици, в земите на гръцката държава след годините на ПСВ и то разпространени и до най-южните й части, дори на езеро, на планински връх, на островите Тасос и Крит. Няма как и сега да накарате грък да произнесе Търново, Жужъл, Бъзово, Белъш, Чърнеш и т.н. и т.н. до над 3000. Ми то и руснак не може да ги произнесе! Но от този брой и род топоними има и във всички съседни нам страни. Въпреки тоновете книги и "научното" понятие "велико преселение на народите" не е ясно как до император Нерон в латинските традиции има сведения за гети и скити, а по негово време и след него гетите изчезват от страниците им, а се появяват готи, които пък след 3 века се изпаряват без всякаква следа в писмените източници и никой не знае на какъв език са говорели тези народи и Константин Велики, а се знае за Вурфила и превода му на Светото писание, както и този на епископ Кардост и т.н.
цитирай
48. анонимен - Гете, ама ти наистина си се развихрил, и продължаваш да ме бъркаш с Натан.
03.01.2012 23:04
Щом сам се напъваш да се наричаш проЗДо ченге, няма да те разубеждавам.
цитирай
49. get - - Хети, кимери, скити, гети, готи, хуни и ... ? "изчезналите" ...(?) ... ??
03.01.2012 23:05
Сандилх написа:
Сандилх> и ... градче с доказана история от 3500 г. пр.РХ до 500 г.сл.РХ, Троя е било арена на десетгодишната "световна война", описана от Омир, като че ли само той е знаел за нея и я е описал в Илиада и Одисея. ... достоверността на надписа на мраморна плоча от Парос, изчукан на мрамор, на който са посочени датите от старата гръцка история, в т.ч. датата за превземане на Троя 5 юни 1209 г. пр.Р.Х., се оттича в ... Има още един неоспорим факт, който попарва с "вряла вода" претенциите на южните ни съседи за по-ранно присъствие от българите на тези земи, а имено изследването на германския славист Макс Фермер, който установява над 3000 топоними с български произход, ... разпространени и до най-южните й части, дори на езеро, на планински връх, на островите Тасос и Крит. Няма как и сега да накарате грък да произнесе Търново, Жужъл, Бъзово, Белъш, Чърнеш и т.н. и т.н. до над 3000. Ми то и руснак не може да ги произнесе!

- Хетите с кого водят война ? - през този исторически период ??
- Кога изчезнаха "траките" та на тяхно място дойдоха "ромеите" ? ... в тази връзка можем да прочетем прелюбопитната история за прочутата икона на Божией Матери Влахернская(която, "не знам" :) защо) русите я наричат й , "Бла-черница" ??!!
- Още по-интересно става, как се е озовала тя в "братската" ни рОска церква ??
- Също така е интересно(за един добросъвестен изследовател) да се зачете в "Сказание за полагането на честната дреха на Пречистата Дева Богородица от Влахерна" ?
- Още по-интересно става, когато обърнем внимание на императора, по чието време "византийците" са се сдобили от "юдейска" девойка с "покровът Богородичен" ? ... Флавий Валерий Лъв ; император Лъв ! Велики(457-474); Лъв Бес още му казват й "Леон о Тракс", което било Лъв Тракиец, но родом бил от бесите, които живеели в Дакия ... и-и еди такива осукано-витиевати обяснения ??
- Хм, добре да приемем популярната теза че траките-беси от Дакия се били романизирали или гърцизирали ... ама императрицата му явно не е била ... Защото името й било ... Верина (?) !!
- Но около нея се завърта една още по-голяма интрига ... лъсне ли нейният произход, ще стане ясно на кого са близки (родствените и "барбари") - Защото "първият" барбарски кинг на Рим е Одоакър, пък той и се е явявал племенник или братовчед, покрай баща и Едеко, последният пък бил крал на "скирите" !!(с други думи източните "германци")
- Явно логиката на летописците от това и по-късно време е - Някак си по е престижно да си германец, отколкото българин-хун ?!! :)))

от Гет скит, от Мизо-Гето-Дакия
цитирай
50. get - - Ако сте жена ... определено сте ... блондинка !!
03.01.2012 23:33
анонимен написа:
Щом сам се напъваш да се наричаш проЗДо ченге, няма да те разубеждавам.


- Дали сте Марк или Натанка-Сиктиридис ... да виждате някаква разлика в съдържанието и демонстрираното поведение в постовете Ви ??

- Не сме психолози та да си, говорим за "анимуса", и за "анимата" !! :((( - Народът ни го казва много по-точно: Не в тикви, ами в кратунки !! :))
цитирай
51. letopisec - Благодаря за коментарите...
04.01.2012 06:47
Заслужава с достойнство да се върнем при Раковски и Зографската история, където ясно е посочено, че предци на българите са "гимери и кимери" и конкретно да посочим защо кимерийците не са траки...За да не се заблуждаваме. Не бива да се заблуждаваме вече и кой е Едеко, описан от Приск Панийски като най-важният хунски генерал на Атила, а мисля че след Томпсън, 1948 г. въпросът с това, че бащата на Одоакър е хун, е вече решен, въпреки мощното желание на германската история да присвои като германец т.нар. "първи варварин император на Рим"...Преди олимпийското летоброене, всички хронологии при гърците са се правили на основата, войната с кимерийци от 7 в. пр.н.е.....така се е обсъждало и двойното основаване на Синоп, " преди и след кимерийците "...по-късно са въведени научни изчисления "коя година бил" похода на Аргонавтите, коя Троянската война...те са книжки...
цитирай
52. get - - Е-е-ех, пак задълбахме в етимологичните ... с онтогологично значение, понятия, оставени ни от ...
04.01.2012 17:15
... двуличните "гърци" чрез "Етника"та, на Стефан "Византийски" !!!? :(((
letopisec написа:
Заслужава с достойнство да се върнем при Раковски и Зографската история, където ясно е посочено, че предци на българите са "гимери и кимери" и конкретно да посочим защо кимерийците не са траки...За да не се заблуждаваме. Не бива да се заблуждаваме вече и кой е Едеко, описан от Приск Панийски като най-важният хунски генерал на Атила, а мисля че след Томпсън, 1948 г. въпросът с това, че бащата на Одоакър е хун, е вече решен, въпреки мощното желание на германската история да присвои като германец т.нар. "първи варварин император на Рим"...Преди олимпийското летоброене, всички хронологии при гърците са се правили на основата, войната с кимерийци от 7 в. пр.н.е.....така се е обсъждало и двойното основаване на Синоп, " преди и след кимерийците "...по-късно са въведени научни изчисления "коя година бил" похода на Аргонавтите, коя Троянската война...те са книжки...


- Това е все едно да ми отговориш откога се поселява(от "скити") намиращият се в Близък изток град Bethshean ??!
- Цар Симеон Велики, как да го определим ... Като ? ... скит ... мизиец ... или българин, съобразно това, как го наричат константинополските летописци ??!

- Приятелю в момента си съсредоточил вниманието в един клъстер и ... поради това не можеш да видиш цялостната картина ... оставена ни в "историческият пъзел" ?!!

- С уважение !

от Гет ктист - а"ски/ет от СкитскиТЕ пустини ... едната до Дунав, другата до Нил ??!
цитирай
53. anonymousbulgaricus - Ех, този Гет, няма спиране направо, ...
04.01.2012 18:59
Ех, този Гет, няма спиране направо, като истински инспектор Стрезов в историята - пълен с възсторзи, загадъчност и тайнствености... Ами Гет, защо мислиш, че си първия, който е установил, че има две "скитски пустини", ми то и две Междуречия има и две Иберии, три че и повече Албании, да не говорим за всички други съвпадения - звукови, смислови, преводни, пренесени или реални на база на имена. И ся кво - украинците да не са Шумери или Вавилонци, кат живеят в Междуречието или обратно? Ами грузинците ибери ли са или иберите са грузинци, ама тия от Иберийския полуостров? За албанците да не питам, ми кво да правим с гордите макета от Пирин и Пиренеите....Това ей тъй за закачка за ЧНГ пък и съвет-молба и при мен те питах безответно се и тук да кажа по друг начин - имаш блог, нарисувай ни го най-накрая тоя пъзел, извори, источници, култури, езиковедски анализи, автори и т.н., че да ни просветне, хем ще се прославиш, хем и българската родна наука ще процъвти во век и награда "Историк-скитник" може да създадат в твоя чест!

Летописец, сега трябва да се плеснем гордо и да подскочим от радост, че сме кимерийци..., както Раковски е казал.. по анонимната зографска история.... Ми по същото време в тоя манастир и съседния твори един не анонимен автор - Паисий му викат, той друго говори, йеромонах Спиридон и той, Поп Йовчо.... ся да сбълскаме първопроходниците в историческата ни наука и съвременна памет за нас си, щот на един му се иска така, а на друг иначе.... И като как щом Томпсън казал какъв е Одоакър и това вече сложило точка и въпроса е решен. Те и Гумильов и Иностранцев и Мар и Дзержавин и Рънсиман и Шафарик и Иречек и бай Ганчо и кой ли не що точки сложиха до сега и продължават да слагат... и все няма точка. Точката в историята е винаги запетайка, щот изводите могат се променят с едно само парче глина първо и второ, тия "точки" винаги са резултат от "научен консенсус", който не е задължително да е верен за различно време. Имало консенсус, че хуните са тюрки - нали?
цитирай
54. get - - Най-напред, като българи ! - Да си пожелаем ... Честита 2012 год. !! - анонимний
04.01.2012 20:46
anonymousbulgaricus написа:

...
Летописец, сега трябва да се плеснем гордо и да подскочим от радост, че сме кимерийци..., както Раковски е казал.. по анонимната зографска история.... Ми по същото време в тоя манастир и съседния твори един не анонимен автор - Паисий му викат, той друго говори, йеромонах Спиридон и той, Поп Йовчо.... ся да сбълскаме първопроходниците в историческата ни наука и съвременна памет за нас си, щот на един му се иска така, а на друг иначе.... И като как щом Томпсън казал какъв е Одоакър и това вече сложило точка и въпроса е решен. Те и Гумильов и Иностранцев и Мар и Дзержавин и Рънсиман и Шафарик и Иречек и бай Ганчо и кой ли не що точки сложиха до сега и продължават да слагат... и все няма точка. Точката в историята е винаги запетайка, щот изводите могат се променят с едно само парче глина първо и второ, тия "точки" винаги са резултат от "научен консенсус", който не е задължително да е верен за различно време. Имало консенсус, че хуните са тюрки - нали?


- При толкова много "съвпадения" се получава феномена на "стотната маймуна" !!

- След като ти самият казваш, че има толкова сериозен Свод от знания(съвпадения) ? . Отстъпвам правото на теб професионалиста-историк да сложиш "ключовият камък" на Свода !!
- Само по себе си като архитектурен и "полусферата-свод" е най-здравият конструктивен елемент, можещ да понесе най-голямо натоварване ... ? - така че, ... Давай !! - постави свързващият камък ... това само един майстор и дръзновен човек, може да направи !!

- Хехе !! - да си майстор се изисква не само "усталък" ами и "курназлък" ... казваха старите строители ... наследници на майстор Манол и Никола Фичев ?!!

от Гет а"скит - от Скитската "пустиня"
цитирай
55. anonymousbulgaricus - Честита и успешна:) За &quo...
05.01.2012 10:03
Честита и успешна:)

За "сводове" със знания нищо не съм казал, не че няма. За съвпаденията звукови и всякакви други, известно е и казано и казвано и с тези неща си играят, забавляват и спекулират разни хора, някои с претенции и аз учени от над 200 г. Цитирания от летописеца Раковски е първопроходника на тези "исторически доказателства" в българската съвременна традиция, както е всеизвестно. Всеизвестни са и мотивите и причините, поради които го прави. Мотивите и причините за всички след него обаче, нали най-снизходително могат да бъдат определени с оня лаф "Не стреляйте по пианиста...", за съжаление, често не заслужават подобно снизхождение и за далеч от всякакви форми на възрожденски патриотизъм, идеализъм и формиране на национално съзнание, водили Раковски.

За "ключови камъни" и т.н.- благодаря, цялото ми разбиране за историята, което многократно съм обаснявал и отстоявал, като наука, а не като инструмент в ръцете на политици и комерсанти е драматично против всяка идея за "слагане на точки", "ключови камъни", "категорично доказаване", "еднозначно сочене" и т.н. любими изрази на някои с претенции да се наричат историци и на други, занимаващи се с история люде - всеки със своите лични цели и мотивация.

Отделно, като човек имащ общо с тази наука смело мога да твърдя, че няма историк-професионалист, който разполага с подобна подготовка, знание, самочувствие и широкообхватност на тематиката нито в България нито никъде по света, който би се нагърбил с нещо подобно - точно защото е учен и познава науката история. А ако не си разбрал, подобно на всяка друга наука и историята е наука на тясната специализация. Общи курсове има по всяка наука, но съшността й е в специализацията и всеки с претенции да разбира в детайли и дълбочина от повече от два-.три проблема, на които е посветил поне 5-10 години изследване минимум е толкова учен-историк, колкото е бай ти Ганьо, Божо и избери си който си пожелаеш тук форумен герой!

На ниво ей такава дискусия да... ама наука!
цитирай
56. anonymousbulgaricus - И за финал на офтопика. Все пак пр...
05.01.2012 10:24
И за финал на офтопика. Все пак прозренията са твои, от тук заявената политематичност и интердисциплинарност от теб е видно, че разполагаш с далеч по-добри и по-богати източници в сравнение с всеки познат историк, ползваш ги в оригинал, имаш достъп до терени и теренни разработки, разбираш от археология, културология, социална и расова антропология, ентнология, спец си в палологията, палеобалканистиката, неолит, енеолит, бронз, античност, късна античност, както за региона, така и за предна Азия, Близък ИЗток, Средиземноморие, Северна Африка и Европа, боравиш свободно с десетки езици в това число и мъртви такива, което пък като се допълни с дедуктивните способности и методология на един криминалист дават далеч по-голяма предимство и възможности за синтез и "редене на пъзели", което и очаквам с интерес и нетърпение, защото ще реши нерешени в науката проблеми, с които се блъскат поколения учени от най-различни науки и дисциплини в тях.

А пак по темата Това с Троянската война и произведението на Омир, като как е отнесено преди 664, като все съм чувал, че то е записано и редактирано във вида, в който го знаем при Пизистрат и синовете му, които живеят, пак както съм чувал след 664 г. и какво са включили, записали, дописали и т.-н. от всичките тия разкази приписвани на Омир хич не е ясно или пък греша?

А и отново да се върнем на етнообразуващите процеси, които продължавам да твърдя, че са на отграничаване, а не определяне на принадлежност към предходния - къде в българската историческа памет и трациция, фолклор и т.н.- има спомен за Кимерий, Мариандин и т.-н. И къде в поста ти има доказателства, че кимерите не са траки? Това, че два народа или племена от един народ воюват помежду си доказателство ли е, че те не са еднообщностни?

Всъшност какъв е проблема да са траки или пък обратното траките да са кимери? Има ли драма някаква в това? Извън липсата на солидни доказателства за едното или другото и спекулациите в тази посока на тема история?
цитирай
57. get - - Така, назовахме едно от имената в драмата наречена "Българска история" Раковски !!
05.01.2012 11:15
anonymousbulgaricus написа:

За съвпаденията звукови и всякакви други, известно е и казано и казвано и с тези неща си играят, забавляват и спекулират разни хора, някои с претенции и аз учени от над 200 г. Цитирания от летописеца Раковски е първопроходника на тези "исторически доказателства" в българската съвременна традиция, както е всеизвестно.

- Ползваш некоректно понятието СЪВПАДЕНИЕ(я) с което правиш внушение за случайност ?!!
- Но какво казваше марксистката ни наука ? ... Едно съвпадение е случайност ! - две системност. Три и повече, това вече говори за цикличност и да приемем, че е закономерност !!!
- Картинка първа ! - http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenahist/aventinus1/jpg/as0001.html ... на нея ясно се чете как през 17-ти век се изписва етносното наименование на баВарците ... JOANNIS AVENTINI "ANNALIUM BOIORUM".
- Златните от българската историчска школа учени - Какво говорят за произхода на българската дума "боил", че произхожда от средноазитско тюркската "бей" ? ... не от "бой" !!
- Говорят ни за турански народи и вкарват предпоставената теза "тюрк" - Така ли е ?
- От там въвеждат предпоставеното и некоректно понятие "прабългари"-ТЮРКИ и "Ашина" !!
- Бащицата Златарски, прави коментар на "Именника на българските къназе" и сякаш не чете(!) ги нарича ХАНОВЕ ! - Защо ?
- Бешевлиев ... четейки "кана су/ю биги" ... пак развива предпоставена теза за да докаже че тази титулатура е от тюркски произход !! ... Въпреки, че от 6-ти век пр. хр. имаме документирано употреба на служебна титла "канос" и лично име "Хано" ... такова се среща и при един от синовете на "римски" император от 3-ти век, родом от Ниасус !!
- Хуните тюрки ли са ? след като Прокопий пише:" ... Масагетите, които днес назовават Хуни ... ", History of the Wars Book III: The Vandalic War(XI. 37) ... Да продължавам ли ? - или това е достатъчно за начало ?
- Непрехвърляй проблемите от болната на здравата глава, етносност(тюрк) се извежда още от времето на Златарски ... с прабългарите !!
цитирай
58. anonymousbulgaricus - Ох, казах че е офтопик това и по въ...
05.01.2012 12:08
Ох, казах че е офтопик това и по въпроса ти казах - напиши пост, изложи целия доказателствен материал и теза и ще коментираме, такива разпарчетосани и напарчетосани вметки нищо не вършат. Освен това, нали вече за Златарски си говорихме не веднъж - добре е да бъде прочетен и то не тенденциозно и преднамерено. И второ, българската историография не е само Златарски, нито е замряла на ниво Златарски, със сичките и слабости. Остави му кокалите на човека, това дето е направил за българската наука, колкото да го "златаросвате" ще стои винаги. Все едно да почнеш да ми обясняваш слабостите в литературата на Вазов или в геологията на брат му на Златарски и да не продължавам с имената на всички научни първопроходци в модерна България.

Раковски също не закачай, освен ако не си много подготвен по темата, такъв титан е и вселена необятна, че 250 години не може го обхванем, осмислим, разберем и приемем -. като общество и личността му и краткия му житейски път и мотивирищатие го фактори и делата му най-различни и визиите му и енергията му и авторитета му и всичко.

Златарски не извежда етностност тюрк, стига му вменява вини на човека, извел е за "прабългарите" произход "хун"!

За хуните, е летописеца да ти каже - чето Ото с дълогото име, той има друго мнение по въпроса в сравнение с учените, които ги определят за тюрки - все още струва ми се са мнозинство и не са български също така, ако бъркам, той може да ме поправи бързо и лесно.

И ако са "масагети" хуните какво от това, според летописеца и не само са кимерийци, според повечето учени пък въобще не са съществували, освен като събирателно име на племенен съюз с разнородни в него племена.....

Нали все пак няма да излезеш и да кажеш, въпреки че съм го виждал да го правиш, че масагетите са просто гети с голяма маса или ядящи повечко мас, щот веднага ще ги курдисам за брадчеди на масаите... и да не продължавам.

Напиши пост или постове по повдиганите от теб съответно въпроси и да коментираме, така е почтено!
цитирай
59. get - - Анонимус, защо съюзнииците от Антантата, наричаха немците и войските им "Хуни" ?!
05.01.2012 23:29
- От къде и кога е тази "хунска мода" в изкуството им а и в историческата наука ??(имама в предвид германците).
- Малък цитат от англоезичната Енциклопедия на първата световна война ?!
"'Hun' was a derogatory nickname used primarily by the British and Americans - officers rather than men - during the First World War to describe the German Army, e.g. "the Huns attacked at dawn".
- Ето на плакат(картинка) това за което обяснявам !! - http://multimedialearningllc.files.wordpress.com/2009/05/wwi.jpg
- проф Фрицлер като говори за баварци(история) ... да си обърнал внимание, че ги свързва с "туранци" на които към момента, пък им преписват тюркски характер ?!!
- Вярвам виждал си в Википедията изображението от 19-и век на "хуни", художник Johann Nepomuk Geiger(от немска културна среда!) ?! - Ето го !http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Hunnen.jpg
- Поради същата "мода" са повлияни изводите на д"Амико за българите в Италия, който едно към едно приема, че българите сме от тюркски произход !!
- Няма да се спирам, какво пише руската историография по въпроса но то не е по-различно !!

- Та отново да питам, в лицето на Златарски, който така ревностно защитаваш(няма лошо) ... Ти виждаш поддръжник или отрицател на тезата, че българите не са от тюркски произход ?? - Защото по мое мнение, към него време, тюрк и хун са думи от един и същи порядък(равнозначни по смисъл !) !!

- Моля те, отговаряй по-конкретно а не в присъщият ти витиеват стил !!? ... Какво е твоето становище за нашият произход на българите !! ... пък после, ако щеш ми обяснявай, какво е искал да каже Златарски извеждайки произхода ни от хуните ?!

- Простотиите, относно гети, маси, мас ... масаи и т.н. които си изписал, не ме касаят, по-скоро така ти обиждаш сам себе си !! - Ако ме смяташ до степен толкова проЗД, тогава ме игнорирай (!) наместо да пишеш глупави абракадабри !!

- Все още с уважение, към вас !!

от Гет а"скит - от Скитската "пустиня"

П.П. Моля те, не ме прави на малоумен, като ми вменяваш отрицателно отношение към титана Георги Сава Раковски, с рождени имена Съби Стойков Попович !!
цитирай
60. anonymousbulgaricus - Ама ти пак го обърна на разпит бре ...
06.01.2012 13:44
Ама ти пак го обърна на разпит бре гет, и все питаш без на нито един въпрос да отговаряш.- Така дискусия се не води, все пак това е форум, а не стая в некое районно - дано правиш разлика.
Отделно като си дал картинката на един художник на порнография от 19 век, нали си полиглот, да беше прочел написаното в германското уики, че малко ми е неудобно на такъв познавач на езиците да му казвам, че хората черно на бяло са си написали - хуните са номадски и полуномадски народ, чийто точен произход и етническа принадлежност са е неизвестен или спорен в съвременната историография и че също така е несигурно дали са ясно определени племена от една група, като в съвременната историография по скоро се приема, че е общо и престижно име за разнородна група от племена и т.н..... така със скромничките ми езикови познания го разбирам аз, не зная за ерудитите! Както и още пише, че по-ранните изследвания свързвали хуните с китайските Хонсю, като последните изследвания в тази посока са много скептични или напълно я отхвърлят - кой да му обясни на художника еротоман от 19 век, че през 20 и 21 век хуните вече няма да същите хуни, които са били по негово време... Но както знаем ти времето - календарно и периодиката не ги тачиш особено, сега установяваме, че трябва да се дават на незнаещи присъди с обратна времева връзка.

Между другото, ако беше прочел статията в уикито им, наистина, то четене му е майката или пък нещо друго, щеше да разбереш и защо в английския и по какви причини "хун" става обидна дума за "германец"

Виждам, че в историографските си познания, доколкото ги имаш някакви, си тежко замрял до накъде към средата на 20 век, но пак да кажа, историята е динамична наука, случват се там разни неща, променят се разни неща, откриват се разни неща и това дето е било прието през 18 век и общоприемливо през 19 до началото на 20 век изглежда доста по-различно през 21 век.... Векове, хилядолетия, такива неща има, колкото и да не ти се иска!
цитирай
61. anonymousbulgaricus - Златарски не го защитавам, няма ...
06.01.2012 13:55
Златарски не го защитавам, няма нужда от защита човека, опитвам се да накарам форумните историчари, дето се им е в устатата по линия на "митичния чукундур" Ценов и опитите да се изкара историк, че и с принос, поне преди да плюят някого да вземат да го прочетат и отделно давам информация за непредубедените читатели по въпроса, та да не изпадат във форумни заблуди, защото не са длъжни да четат и познават нито Златарски и още по-малко "чук и ндури", за да се интересуват на популярно ниво от историята.

"Простотиите", както ги наричаш са иронизация на "методологията" твоя и на други звуково-словестни абракадабристи, които с претенция на ученост и без никакви езикови познания и знания за това, за което говорят правят исторически конструкции, реконструкции, тези, теории, изводи и т.н.

Те също са илюстрация за непредубедения е непознаващ историята, но любознателен читател, какво може да се прави и се прави с по отношение на историята с два три речника в ръка или ей просто така по слух!

За Раковски не съм ти вменил отрицателно отношение, явно не четеш внимателно, просто те предупредих, като ползваш името му и то е предубреждение към всеки, вкл. и мен, че като се ползва трябва да се има огромна подготовка и разбиране за него, каквато твърдя съвсем отговорно, че нямаш, а и за съжаление не познавам такива дето да имат. За съжаление на българската наука и историческа памет, но това е положението.

Та ето, за пореден път коректно отговорих на разпита и въпросите, някога ще получа ли отговор под форма на пост, коментар или друго, на тези дето аз и други сме ти задавали, относно собствените ти езиковедски, исторически, култорологически, етнографски, антропологически, религиозни и т.н. познания, както и за цялостната конструкция на "внушаваните, намеквани, изказано-недоизказани" тези, които аз лично с любопитство и интерес очаквам, може пък да се изненадам приятно (нали съм си оптимист)!

Поздрави!
цитирай
62. anonymousbulgaricus - ПП. Хайде, нали е нова година, тр...
06.01.2012 15:03
ПП. Хайде, нали е нова година, трябва да сме добри, та пак да кажа, с беглите си познания по разни езици, все успях да прочета, че причината за това да "хуни" да бъде нарицателно за германците през ПСВ е речта на Вилхем ІІ пред експедиционния корпус от германски войски, заминаващи за Китай като част от международните сили (руснаци, англичани, австрийци, французи, германци...) да потушат въстанието в Пекин.

Та на тях той им казал нещо такова - "Дръжте се като древните хуни и сейте опустошение и отмъщение! Нека германския удар всее такъв страх в сърцата им, така че да се страхуват както от хуните!" За спец в германския или английския може да предложиш и по-добър превод от този, разбира се!

Та от там, англичаните и американците 13-14 години по-късно, подигравайки се с Вилхелм и германците ползват това определение за германските войски, наричайки ги "хуни".

ПП2.- А гледам и моето становище за произхода на българите питаш... казвал съм го много пъти, смятам, че българите са си българи и толкоз. От кого са се отграничили или обособили като етнос преди това е въпрос, който няма особено значение нито за въртенето на света, нито за историята на българите като българи именно, защото са се отграничили и са запазали собственото си съзнание и самоопределение като българи има няма вече 2000 години, който и както да ги е наричал, определял, изкарвал и т.н.

Темата за "произхода" в популярния блогово-форумен вид, 1000 пъти съм казвал и явно пак трябва е псевдонаучна-псевдонационалистическа-расистка-ксенофобска дъвка за политически, битови, социални и всякакви други комплексари и комерсанти, които в най-добрия случай избиват собствените си комплекси и непълноценности, създавайки всякакви "тези, теории и истории", но за съжаление по-често са опит на разни хора да получат по-добър политически или бизнес статус на гърба на интереса на хората към историята.

Извън науката, тази тема е безкрайно вредна, по начина, по който се експлоатира за нас българите, като българи, антибългарска е в своята същност, води да процеси на денационализация и обслужва по същество (волно или неволно), ретроградни (не модерни), чужди интереси.

Темата, като обществена е била интересна, значима и съществена в процеса на създаването на българската модерна нация през 19 век и при възникването на българската модерна историография през 20 век!

Извън научното познание и изследвания, днес тя е изчерпала всички възможности за положителна обществена и популярна полза, а само вреди и нейната вредност е видима само дори като се погледнат дискусиите и темите в блог.бг, тона, посоката на изказвания, конфликтността, обидите във всичките им аспекти и да не продължавам, че да не си развалям новогодишното настроение хубаво!

Със здраве!
цитирай
63. get - - Офтопик и спам ... никакъв конкретен отговор !!
06.01.2012 17:02
anonymousbulgaricus написа:
... моето становище за произхода на българите питаш... казвал съм го много пъти, смятам, че българите са си българи и толкоз. ...


- Първо ме обвини, че изнасяните (може и постни) но факти били на парче !! После сарказъм от вида "кой сте вие "инспектор Стрезов" ... та да си говорите с мен професионала историк ?? Пък после, срещу моите доводи ... малко или много подкрепени с фактология ... Какво получих, като отговор - Едното нищо ? - от вида !
anonymousbulgaricus написа:
... българите са си българи и толкоз. От кого са се отграничили или обособили като етнос преди това е въпрос, който няма особено значение нито за въртенето на света, нито за историята на българите като българи именно, защото са се отграничили и са запазали собственото си съзнание и самоопределение като българи има няма вече 2000 години, който и както да ги е наричал, определял, изкарвал и т.н.


- Хаха-хах !?? - Е от кого се самоотграничиха "праб"българите и кога става това ??
Ето още един цитат от Прокопий, читателите сами да отсъдят, кой как подкрепя "голословните" си твърдения !?
"There were many Gothic nations in earlier times, just as also at the present, but the greatest and most important of all are the Goths, Vandals, Visigoths and Gepaedes. In ancient times, however, they were named Sauromatae and Melanchlaeni (Black-cloaks); and there were some too who called these nations Getic. ..."

- Моля те, наместо да тиражираш постове-пасквили, бъди коректен и пиши с факти, цитати и изводи(свои собствени !) :)))

- Докато, не се разчистят авгиевите обори, наречени Българска история ... оставени от Златарски, Бешевлиев, Ваклинов, Рашев, Панайотов и още ред други ... "герои" от историческият мезансцен, ще продължаваме да слушаме абракадабри от вида, подобен на горният ... ?!! :))

- Хайде, със здраве !

- НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ, Е(като) ДЪРВО БЕЗ КОРЕН - ПОГИВА !!
цитирай
64. анонимен - Спартакос Тракидис-get
06.01.2012 17:42
Лошото при вас е , че искайки да се изравните с другите ,
се мъчите да ги принизите до вашето ниво!
цитирай
65. anonymousbulgaricus - О, инспектор Стрезов се е превърнал ...
06.01.2012 17:44
О, инспектор Стрезов се е превърнал в майор Деянов, то няма как, за съжаление. Офтопик са всички тия коментари, които са характерни на тролския стил, който имаш и с който влизаш в разни теми с разни "внушения", "въпроси" и "намеци". Възпитаните хора се опитваме да ти отговорим, очаквайки разумен и двустранен диалог, разни по-реактивни люде почват да ругаят и сипят хули един към друг и с това диалога и дискусия по темата, засегната в поста отива по дяволите. И тук, за пореден път!

Направих и изрично споменах, че е новогодишна закачка, лека шега с поредната ти доза от енигматика и звуково-словестна еквилибристика, за по-разтоварващо начало и зададох някои въпроси към автора, отговора на които ме интересува, за да си изясня както авторовата му позиция, така и доказателствената й стойност. В резултат се получи поредната доза "Гетизация" на коментарите. Доза въпроси и внушения, на които възпитано отговарям, задаване на въпроси от моя страна, на които отговори не получавам и следващ коментар, който няма връзка с предходните по своето съдържание, а се лови за нещо от последния, за да последва доза нови въпроси и внушения, напоследък гарнирани с цитати на английски (що ли, явно си бил на езиков курс и сега ни демонстрираш, че може да попрочетеш нещо) и картинки, които нямат нищо общо с периода и темата на разговора!

Приложения пък сега цитат, ако може да си го преведеш (има го на български преведен Прокопий все пак, пък ти се справяш добре и с гръцкия и латинския знам) не засяга по никакъв начин "българите" и тяхното отграничаване и разграничаване. За разни "пра незнамкакво си", ти си спец по тия работи, аз имам скромно твърдение, което съвсем коректно изложих и чиято достоверност трудно може да обориш.

На енг, ако още не си стигнал до този урок българин се изписва като Bulgarian, като намериш в някой текст на енг, така изписано името, тогава го поствай и цитирай иначе хабиш само клавиатурата.

Като прочетеш Златарски и другите дет си ги цитирал, може да си поговорим по същество за българската историография, нейната история (между история и историография има разлика), развитие, постижения, недостатъци, провали, открития, приноси и т.н.

Претенциозното нечетене и ползване на видяни и заучени в нета клишета, извадени от контекст съждения и твърдение може да вървят за среда и при дискусия с хора, които по една или други причина не са чели съответната историческа литература и могат да се впечатлят и увлекат от тази риторика и "доказателствен материал".

Опитваш се да влизаш в дискусия по исторически теми с хора дет са държали в ръката си и извор и историографски текст, имат някакъв методически опит и умения да боравят с различни исторически, археологически и т.н. материали и въобще - не може да минеш метър.

И да си прав трябва да качиш нивото, за да може да не бъдеш така леко опровергаван, иронизиран и въобще да имат стойност истинска казаните от теб неща.

Интересът ти към историята ти е похвален и заслужаващ поощрение, но понеже твърдиш, че си експерт в друга професия, спомни си как си се учил на "занаята" и приложи тези спомени към отношението ти към историята (добронамерен съвет, не че ми е искан, ама ей на такъв съм си). За да може да се занимаваш с дадена наука трябва първо да я уважаваш, преди всичко нея, а след това и потребителите й!

Така че, пробвай, напиши нещо, опитай се да систематизираш някакво знание и да построиш логическа картина на това, което ти е в главата, чуй и виж коментарите на другите и се опитай да осмислиш техните аргументи и критики и тогава може да се получи някакво добро начало.

С което приключвам офтопика и моля летописеца за извинение и ако влиза в тази тема и има желание и добра воля да отговори на поставените ми към него въпроси!


цитирай
66. get - - Отново, демагогия и софистика !! :(((
06.01.2012 20:30
Не се гаси туй, що не гасне !!

За нас е радост, слънце златно
в навъсен ден когато бляска,
но лучът му грей по-приятно
през някоя тъмнична рязка.

Една звездица - и тя тоже
моряка води сред морето,
едничка искра нявга може
пожар да дигне до небето.

Огънят, в който Хус изчезна,
огря вселената по-ясно,
в нощ мрачна, бурна и беззвездна
светкавицата грей ужасно.

Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне.

Тук всичко мре, изтлява, гние
и тез, що бдят, и тез, що падат,
престоли, царщини и вие
и червите, що вас изядат.

Едната светлина е вячна -
една във хаоса грамадни!
Със нея тоя свят се начна,
със нея няма да пропадне.

Във мрачен гроб фърлете нея -
тя повеч блясък ще се пръсне,
убийте я във Прометея -
тя във Волтера ще възкръсне.

И ако слънцето изчезне
от тия небеса приветни,
то някой в ада ще да влезне,
главня да вземе, да ни светне!

Януари, 1883 г. Иван Вазов

- Като отговор, на всички нападки и казуистика !! ... граничещи с понятието мракобесие ... мрак и бяс !!

от Гет а"скит - От скитската "пустиня"

П.П. Не е грях да сгрешиш ... грях става според това, ако после Не си се разкаял и прошка, не си поискал !!? ... Да, да !! - за вас се отнася ... скъпи родни историци, обитатели на безоблачният "исторически" Олимп !!


цитирай
67. анонимен - Спартакос Тракидис-get
06.01.2012 21:08
Боже,Боже!
Колко мъка има по тоя свят, Боже!

Боже,Боже!
Слез да си прибереш вересиите,Боже!
......................................................................................
Вървя по улицата и срещам само тъжни хора, отчаяни, загрижени... Питам се защо ли е всичкото това нещастие? Явно мъка лежи на сърцата им. Вървя. Продължавам напред. Виждам човек, който рови в кофите за боклук. Казвам си: Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! Защо светът е толкова жестоко устроен? Защо някой живеят в разкош, а други се скитат и ровят в кофите за боклук? Оставам без отговор и продължавам по пътя си, с надеждата да срещна поне един весел човек, който да ме зареди с малко положителна енергия. Но става точно обратното. Отсреща ми стои човек в инвалидна количка! И пак се запитвам защо има толкова мъка по тоя свят? Защо животът е толкова несправедлив? Какво лошо е направил този човек, че съдбата да му изиграе този жесток номер? И пак оставам без отговор на въпросите, които ме вълнуват. Смело продължавам напред, но пак се сблъсквам с мъката. Какво да видят очите ми!?! Малко детенце - мръсно, с изпокъсани дрехи, което проси! То пък, горкичкото, какво е видяло още от живота, какво е сторило, че сега така страда и проси, вместо да си играе с децата в близкия квартал!

Ето, стигнах си до вкъщи! Надеждата ми е само една - за миг да забравя мъката на всички хора, които срещнах по пътя си. Лягам на леглото си, пускам телевизора и отново всичко се повтаря! Сега пък дом за сираци. Дом, събрал мъката на хиляди деца. Деца, останали по една или друга причина без родители! Беззащитни деца, разбрали още от сега що е мъка. Но стига вече с тия дечица, че сърцето ми се къса от тази мъка, Боже! Превключвам на друга програма. Там пък върви съобщение за едно момченце, което спешно се нуждае от трансплантация. Боже, колко мъка има по този свят, Боже! Изключвам телевизора и се опитвам да заспя, но всичката тази мъка натрупала се в сърцето ми не ми дава и минутка покой! Хиляди въпроси се въртят в главата ми. И главното до което стигам всеки път е това, че най-добрите, най-невинните хора, най-много страдат. Така както в разказа на Йордан Йовков “По жицата” – по жетва се навила змия върху гърдите на Нонка. Най-кроткото и най-милото момиче. Така е и в реалния живот - все най- кротките, най-милите и добри хора страдат! И какво им остава, освен да се надяват, че бялата лястовичка наистина съществува и мъките ще изчезнат.

Човечеството е уморено от много неща: от страдания и възторзи, от открития и мъдрости, от победи и поражения. Никога няма да се умори само от три неща - да вярва, да се надява и да обича! Аз винаги съм се стремяла именно към тези три неща - да вярвам, да се надявам и да обичам! И ще продължавам да вярвам и да се надявам, че все по-малко мъка ще има по света. И може би ключът към всичко това е обичта! И както Йовков е казал: “С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго - любовта между хората.” Затова нека се обичаме.

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=20759
цитирай
68. анонимен - Спартакос Тракидис-Към всички пишман ТРАКтористи:
06.01.2012 21:28
Спартакос Тракидис
Към всички пишман ТРАКтористи:
...........................................................................

България - Гърция: копаница или сиртаки?

Кулминацията на финансовата, икономическа и политическа драма на Гърция още предстои, но редно ли е в тази тежка ситуация гърци и българи да се джафкат по някакъв повод в опит да крепят разклатеното си самочувствие?

Невъздържаният, а понякога и оскърбителен тон в публичното пространство на двете съседни, при това приятелски държави, е етично необясним и европейски недопустим. През тревожните месеци на финансовата и икономическа криза от умерено ироничен и раздразнен езикът в Гърция и България на моменти започна да става доста остър и ироничен. Факт, който буди съжаление, още повече, че в тези трудни за Европа дни напомня удивително на балканската поговорка

"Присмял се хърбел на щърбел”

Още в началото на годината, когато протестиращи гръцки фермери blockираха за дълго време ГКПП Кулата, в някои гръцки електронни медии и интернет страници беше цитирано изказване на премиера Папандреу, което истински жегна българите. В него той предупреждавал съгражданите си, че ако не се съгласят с антикризисните мерки, ги очаква „съдбата на България”, питал пенсионери дали искат да получават, както в северната им съседка, по 50-100 евро, а не по 800-1000 евро, както е у тях, интересувал се дали желаят да живеят в „лунно бунище”, на каквото прилича с дупките и боклуците си тази страна, и сам си бил отговорил: „ Ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти”. Впоследствие българското външно министерство опроверга твърденията, че Папандреу е изричал подобни думи и помоли местните медии да не се поддават на непроверени и спекулативни информации.

Кой е по-цивилизованият?
Лека нощ, деца!

В началото на лятото, отново в интернет под заглавие: „Тихо, да не събудим българите”, неизвестни гръцки студенти, които следват в България, публикуваха текст, който също изобилстваше от оскърбителни констатации. Например, че макар недоволни от живота си, българите не протестират като гърците, че техните млади връстници в иначе „красивата, но изкорубена и ограбена държава” са се отдали само на „кючеци, маанета, пиене, мацки, наркотици и побоища”, а онези, които не харесват подобен живот, постоянно емигрирали. Отново в опит за запазване на добрия тон въпросната публикация беше обявена за недостоверна, тъй като била анонимна. Преди броени дни обаче български тв-канали разпространиха кадри от вълненията в Атина, на които протестиращи гърци открито критикуваха правителството си затова, че иска да ги докара до „жалкото положение на българите”...

Копаница или сиртаки?

Докато подобни изявления от гръцка страна върлуват предимно в интернет и по-рядко сред протестиращите гърци, в България те се превръщат в акцент от политическото говорене на влиятелни фигури в управлението, както и в назидателен медиен рефрен, възхваляващ финансовата и икономическа политика на правителството. През юни, когато президентът Първанов най-сетне изплю камъчето, че подготвя оставането си в политиката след края на своя мандат, премиерът Борисов обяви, че ако това се случи, „България ще фалира като Гърция”, макар този фалит все още да не е потвърден. Дори след гласуването преди седмица в родната си Банкя министър-председателят надълго и нашироко разясни пред съгражданите си, че за този „хубав живот” – да работиш малко и да вземаш много пари - трябва да се плаща и обяви категорично, че България няма да покрива сметките на Гърция.
Как се "облекчава" живота на гражданите...
Ловешкият оракул

Много по-директен в изявите си се оказа финансовият министър Дянков. След радостното, трето поред за последните две години обявяване края на кризата в България пред германския „Ханделсбладт” той продължи канонадата си от критично-поучителни вербални залпове към южната българска съседка. От тях стана ясно, че гръцката криза улеснявала прилагането на „финансово дисциплиниращи” мерки в България - причинили на местното население не по-малки лишения, отколкото тепърва предстоят на гръцкото... Че търговията с южната съседка била „колабирала напълно”, както и че новата минимална работна заплата на българите в размер на „фантастичните” 135 евро, е вече по-висока от миналогодишната с цели 15 /!/ евро, което било доказателство за усилията на кабинета да облекчи живота на гражданите в кризата. Пред „Ди Велт” миналата седмица Дянков констатира злорадо, че българите „до известна степен са щастливи от нещастието на гърците”, защото кризата при тях щяла да бъде от полза за България. А тези дни, подобно на една съвременна Касандра, по държавната телевизия той направи своето пророчество: „Гърците дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция"!

"Няма да покриваме сметките на Гърция"
Ще ме гониш, но няма да те стигна

Накрая малко статистика. Само през тазгодишния туристически сезон над 70 хиляди българи са предпочели за лятната си почивка Гърция пред българското Черноморие. В южната съседка продължават да намират препитание близо 300 хиляди български гастарбайтери, които въпреки сегашните трудности предпочитат да останат там. Авторитетни икономисти твърдят, че сред основните причини за гръцката криза са ниската конкурентноспособност, слабата иновативност на икономиката, неефективните обществени услуги, раздутата до спукване администрация и липсата на реформи. Защо ли всичко това поразително напомня за българската практика?

Колкото до последствията от голямото постижение на българското правителство, наричано „финансовата стабилност” или „финансова дисциплина” според случая, те стават все по-видими с оформящите се често опашки край кофите за боклук. Не за изхвърляне, а за търсене на нещо за ядене в тях.



Автор: Г. Папакочев/ Редактор: А. Андреев

цитирай
69. анонимен - Спартакос Тракидис-Към всички пишман ТРАК-Туристи:
07.01.2012 00:36
Не пикайте...срещу вятъра!
цитирай
70. letopisec - 56. anonymousbulgaricus - ЧНГ
08.01.2012 07:35
наистина в поста ми няма доказателства, че кимерите не са траки, но както ти казваш, историята не е обща култура само, основавам се на кимеролози като Паркер, Иванчик, Медведская...
цитирай
71. anonymousbulgaricus - Благодаря за краткия отговор, ЧНГ и ...
09.01.2012 10:44
Благодаря за краткия отговор, ЧНГ и на теб:)
Гети, кат свършиха аргументите ....... с поезия ли ще ни замеряш? Ама и по литература явно не си внимавал. АКо беше щеше да знаеш защо Вазов пише това стихотворение и към кого е насочено.... Но като си почнал да цитираш "патриарсите", след този на българската литература, току виж си прочел и този на българската история:) Между другото, Вазов има не малко стихотворения, но в едно си го е казал направо в очите без метафора - "Българин да се наричам - първа радост е за мене....". Не казал "трак", "мизиец", "тюрк", "гет", "хун", "славянин", "татарин", "илириец", "римлянин", "кимериец" и т.н..... Българин да му се незнае! Тая мъка с тоя "българин" дет все някой се опитва ама от векове да го изкара, че е нещо друго, а той все така упорито си вика, че и се радва да е българин все още.
Големо мъка ти е това и на теб и не само, кво да се прави - изчезваме, ама явно не достатъчно бързо и все се намират мераклии вкл. и ти дето да ни побутват по-бърже надолу!

между другото, като виден специалист по езиците и древногръцки в частност, би следвало да знаеш какво значи "софист" преди да бъде корумпирано като термин, така че благодаря за комплимента!

За "демагогията" - във всичките и аспекти на понятието тя е присъща не теб, войнстващите тракедонци, ганчовисти, тюркотърсачи и т.-н., които на гърба на ограничените познания по история сред българите и по време на криза искат да вадят политически, бизнес и всякакви други дивиденти за тяхна сметка, чрез корумпиране на историческото познание и емоционалното им въвеждане в заблуди с цел печалба!

Подобно на "софизма" и "казуистика" е термин и понятие, което не познаваш в съшността му, само в модерното му и клиширано звучене! Що се отнася до "мракобесието"..... Много пъти съм казвал - като ви чета тука войнстващите "историци" само мога да предположа какъв е "блясъка в очите ви" и какво бихте сторили с всички инако мислещи, ако по някакъв начин се доберете до власт!

цитирай
72. d3bep - За много години и от мен. Поздрав...
09.01.2012 12:56
За много години и от мен.
Поздравления за проявеният интерес, Летописец... Но имам следните бележки:

Е та Страбон ако е "късен автор", то какво да кажем за Стефан Византийски - който ти е основен източник, и дор иза аполонии родоски, който всъщност е обикновен поет, т.е. съчинител, и от "описваните" от него "събития" пак го делят минимум 5 века. Като при това въпросният Аполонии не само че е съчинител, ами и често съчинението му е стигнало до нас само преразказано. От още по - късни автори, т.е. двукратно съчинено.

Изобщо от всичк ицитиранио от теб автори Страбон със сигурност е по - достоверен, реалистичен и автентичен, при това само той е професионалист в история и география...
Иначе ако поразтърсиш цитати от любимият ти Стефан Византийски, има. Например "Скитите са тракийски народ"...
Само че подозирам че към тоя тип цитати ще приложиш така популярният ти двоен аршин.... Там ше кажеш, чвоекът много умен, обаче гаче се е объркал....

Недей бърза заключава какво е, какво не е ,а още по - малко какво не може да бъде...

Поздрави!
цитирай
73. letopisec - 72. d3bep - Честита Новата 2012 г.; за теб и трако-египтологията...
09.01.2012 13:19
Приятелю, аз изобщо не твърдя еднолично, че траките не са кимерийци...Просто становището за трако-кимерийски синтез, е вече преодоляно в науката и не се основава само на писмени източници, но и на данни на археологията...При това, проучването на кимерийците напредна много напоследък. Ако за тях преди 50 г. не се знаеше почти нищо, или ги бъркаха със скити и траки, днес не е така. Да си жив и здрав, и да ни радваш и занапред с едноаршинни постове...
цитирай
74. анонимен - Проф.Сиктиридис
09.01.2012 15:34
Господин Милчев:
Вие направо, гръмнахте зомбирания коч
между веждите!
цитирай
75. d3bep - Приятелю, аз изобщо не твърдя ед...
09.01.2012 18:06
letopisec написа:
Приятелю, аз изобщо не твърдя еднолично, че траките не са кимерийци...Просто становището за трако-кимерийски синтез, е вече преодоляно в науката и не се основава само на писмени източници, но и на данни на археологията...При това, проучването на кимерийците напредна много напоследък. Ако за тях преди 50 г. не се знаеше почти нищо, или ги бъркаха със скити и траки, днес не е така. Да си жив и здрав, и да ни радваш и занапред с едноаршинни постове...

Ами аз не знам всички моди в науката, н ознам че в науката повечето моди не струват....

Най - общо казано, какво значи "преодоляно". Има ли налице няколковековно съжителство и взаимодействие - поне няколковековно, на траки и кимери в района?
Имало е.
Имат ли сходни неща в обичаите - имат...
Следователно очевидно че те формират ЕДИННО КУЛТУРНО ПРОСТРАНСТВО. И ако търсим следи, е твърде вероятно да имаме следи и на двете, а не или - или...
Логиката на "модата" е сега, кой последно бил по - як, кой кого ступал...

Абе ступвали са се. Те и траките са се ступвали помежду си.
Ама най - много са се ступвали гърците, при това за огромното разстояние между Македония и Спарта са им трябвали преводачи...
Въпреки това говорим за "единна древногръцка/елинска култура"...

А виж за единна тракокимерийска не можеме да говориме, щото последните ни данни били ,че кимерите утепали траките от некое си племе... Некога си некъде.
Много хубаво, ама етнообразуващите процеси - които търсим, не се движат между най - великия и по - коравия, а са трайно формирани и обогатявани в съзнаниеот на народите културни ценности и взаимодействие от всякакъв тип.

Казвам ви го, щото аз изобщо не аресвам етносите, ама вие за етноси ше се изтрепете... Принципно нема лошо и да седна и да гледам.. .Изтепете се.. Но не м исе иска, а и по - важният проблем е, че захапвате един начин на мислене, дето....
И кво ти пречат точно траките на кимерийската теория? Е тва не моем да разберем...
цитирай
76. анонимен - Проф.Сиктиридис-75. d3bep(Нубиеца)
09.01.2012 20:42
Проф.Сиктиридис:
........................................................................................................
Нубиец!
Ти и Шапшалов- двама изтъкнати капацитети,
по Гипедология, да си фокусирате историческите познания
в областа на Българските фараони,финансови пирамиди.
Пирамидите в Гипед и в последствие
разни могили и землянки построени в наше време.
Що се касае, за книгата която се интересуваш да издадеш на историческата тематика
по т.н. трако - египетската връзка.
Смятам, че господин Милчев и най вече
господин Натан,ще ти окажат неоценима помощ
в тази насока.Дерзай брато!
Не се съмнявам,че тя (книгата) ще стане
абсолютен бестселер.
Ако има парични проблеми,свиркай.
Хора сме.Не се съмнявам ,че болшинството от нас,
ще подкрепим финансово дейността на такива
талантливи Гипедолози.като вас двамата със Шапшалов!
цитирай
77. letopisec - 75. d3bep
09.01.2012 20:45
Приятелю, траките не ми пречат, просто се интересувам от кимерийската история и установявам, на базата на кимероложки изследвания, че траки и кимерийци никога не са били едно и също, нито са живеели заедно, автохтонността на кимерийците е в Задкавказието...Те имат хегемония през 8-7-6 в. пр.н.е. в цяла Анатолия, побеждавали са асирийци, фригийци, лидийци, йонийци...Защо да не се гордеем с древното минало на нашите предци кимерийците, за което пише Раковски, зографската история...Заради това ли, че днес живеем на стари тракийски земи, ами утре - по тая логика - някой може да ни изкара византийци, нали това е била и византийска земя...А пък, друг може да ни изкара османлий, нали тук е била Османската империя...Така както изкараха българите във Волжка България татари, а пък руснаците - по тая логика - що не са татари...Империята на Чингиз е била и над руснаците...Ами това е някаква болест по българската история, я виж българите на запад от Благоевград, изкараха ги македонци, срамуват се от името българско...Ако траките са най-старата цивилизация, евала...можем да се гордеем с наследството по нашите земи, без да викаме малоумно - ние сме тия древни траки, нали...
цитирай
78. anonymousbulgaricus - Че кимерийците са наши "пр...
10.01.2012 10:51
Че кимерийците са наши "предци" с чието минало трябва да с е гордеем е твърдение, което е толкова далеч от историческата наука, колкото примерно е далеч галактиката от Междузвездни войни от науката физика и това е най-мекото възможно сръвнение.

Това е някакъв популизъм, който по същество с нищо не се различава от така клеймените от теб тракедонство, македонство, тюркизъм и т.н. Чак ти се чудя, ако целта ти е била да стигнеш до това величаво откритие защо ти е било да се занимаваш да четеш Ото с дългото име, Иванчук, Томпсън и т.-н. Да беше взел Добрев, Спаро, Чуки и т.н. или некой брюмски учебник по древна и антична история и дето видиш думите "трак", "тюрк", "македонец" да ги смениш с "кимериец" и всичко щеше да си е на мястото и даже по-добре и красивичко доказано.

И какво изкараха българите "татари" и "македонци", а ти ни изкара "кимерийци", че и да се гордеем с това... С някаква абстрактна и слабодоказана хегемония през 8-7-6 век преди христа.. Че по таз логика що да не се гордеем с персийската хегемония, далеч по-голяма е, с тракийската (вкл. и морска такава), с одриската, атинската, македонската, келтската, римската, османската.... Далеч по-големи, значими и исторически осветени са спрямо "кимерийската".

Ама що ли в паметта на българите такива гордости и възторзи няма и никога не е имало, към нито една от споменатите "хегемонни" вкл. и кимерийската (Раковски, като историк-романтик и националист-революционер, търси де що има светски корени, доказателство за древна българска история и съответно право на българите да имат своя държава).

Ще ти дам простичък пример, ако може да ме разбереш. Не съм чул американец да се гордее с хилядолетната английска история, аржентинец и мексиканец с испанската такава, бразилец с португалската и т.н.

Българите са българи в паметта си се са българи, всичко друго са го изтрили от там, не им вменявай и ти нещо, дори да е съществувало обективно, те са се постарали да изтрият от паметта си! Сигурно са имали причина!
цитирай
79. letopisec - 78. anonymousbulgaricus - Че кимерийците са наши "пр...
10.01.2012 12:10
Че какво лошо му има на романтизма, нима Паисий не е бил романтик? Че защо германците нямат история от времето на Германия, а се гордеят с готското минало?...Или защо след като всички извори свързват българи и хуни, да приемам на доверие памирски, тюркски, тракедонски или скитски произход, след като Прокопий Кесарийски, същият дето каквото е казал е днес в световните учебници по история, пише черно на бяло, че утигурите произхождат от кимерийците. При това разказва и легенда...Утигурите са българи, според патриарха Златарски, нали?
цитирай
80. anonymousbulgaricus - Нямам нищо против романтизма, той е ...
10.01.2012 14:51
Нямам нищо против романтизма, той е част от развитието на историята като наука! Но не случайно е част от нейното минало, поради недостатъци както в своята методология, така и по целите, които си поставя и обслужва, които рядко са научни. Исторически романтизъм през 21 век е пълен анахронизъм и като научен подход и като цели. Нима смяташ, че имаме нужда от национално и духовно възраждане, базирано на състояли се или не исторически събития и величия? Дълбоко погрешен път и посока и ако натам смяташ да вървиш - премести си блога в политика, поне да не се бъркаме и да го четем като исторически такъв, така е по-коректно!

Германците нямат история или имат твърде малко обща история като "германци" преди обеденинието си и затова имат нужда от "готското минало", първо и второ "готското минало" е достатъчно близко и исторически и географски спрямо едно "кимерийско минало", те и затова техните историци романтици си избират "готското", не само щот готите по разбираеми причини са готини!

Българското национално възраждане и историческа памет има достатъчно основания и поводи да се "гордее" с българите като такива, а не да търси абстрактни връзки и несъществуващи корени. До появата на модерната историография в общественото пространство въпроса за "произхода на българите" и за "съставните части на българския етнос" и за "прабългарите" никога не е стоял в общественото съзнание, за което и днес (независимо от цялата пропаганда) като кажеш на някой българин, че е тюрк, трак, славянин, хун и т.н. ще ти се изсмее и ще ти каже добре добре, говори ми, ама аз съм си българин!

Утигурите са българи, но да си видял някъде обратното твърдение? Т.е. за българите е било важно, че са българи, а в процеса на своето движение и развитие кого са асимилирали в себе си е въпрос на други науки, които се занимават с култорология, етнография, езикознание и т.н. интердисциплинаристика изучаваща човешкото минало и процесите в него.

От гледна точка на историята това е исторически факт в него
цитирай
81. anonymousbulgaricus - няма нито емоция, нито възторзи, ...
10.01.2012 15:01
няма нито емоция, нито възторзи, нито особени поводи за подскачане и биене в гърдите.

Казах го и на гета, ще го повторя и на теб. Историята е наука, не литература, не политика, не изкуство и т.н., да служи за такива цели или вдъхновява такива неща, но по своята съшност е наука.

"Произходът на българите" като научна тема ще се дискутира вероятно още стотици години и до едно крайно мнение няма да се стигне. Произхода на българите като социален факт и обществен процес, както и всеки друг произход на етнос, обаче е разделителен процес! Дадена група от хора решава да се отдели от друга, да се разграничи, обособи от тях и да създава свое различно битие и история! В този смисъл всеки етнообразуващ процес е по своята съшност болезнено явление и травматично и по необходимост е свързано с желание бързо да се забрави както процеса, така и причинителите му, така и тези от които се отграничаваш. Дори и днес това е видимо, че даже и на има няма 70 километра от нас в западна посока!

И въпреки това, ти и не само ти, всички тракедонци, тюркоци и тн се опитвате чрез съвременни понятия да извадите въпроса за "произхода" от неговата научност и да го натрапите на обществото като важен и значим въпрос, който едва ли не е по-голям и съществен от собствено българската история и в неговото решаване се крият някакви национални ценности, стойности или поводи за гордост. В най-добронамерения случай това е наивно и смешно. Видно е от абсолютно индеферентната реакция на обществото, което дори като насила го учеха, че сме славяни и прабългари не успя да му се втълпи това в главата и все си вика ние сме българи.

Ако и ти искаш да изкараш некой лев като тракедонците от "кимерийската" тема, лошо няма, но това не е нито повод за национална гордост, нито за някакви първооткривателски възторзи и идеи за приноси - за сравнение - Спаро, Гинчев, Добрев, Цанев, Денев, в тоя клас е упражнението, независимо, че може да има различна литературна стойност.
цитирай
82. anonymousbulgaricus - Освен това "Всички извори да ...
10.01.2012 15:11
Освен това "Всички извори да свързват хуни с българи" е художествена интерпретация, напълно невярна и безсъдържателна. Съвсем друго свързват изворите, а и май забравяш, че изворите за които говориш в огромната си част са чужди такива. Покажи ми български извор дето такава връзка е направена? Един поне! А български извори има - за българите и се пишат все като българи.

Връзките в тези извори за които говориш са в основата на всички "тези" и всички въпросни "тезисисти" ги посочват и парадоксално от едни и същи извори в един и същ оборот и превод успяват да докарат българите като всичко друго, сигурно и марсианци ше могат да ги изкарат, но не и българи.

В крайна сметка да оставим на българите правото им, решението им и желанието им да бъдат българи! Защото дори според съвременните стандарти правото на самоопределение е неотменимо човешко право. То е и историческо такова! Към 2000 години българите отстояват с живота и кръвта си това право, жалко е в заника им като такива някой де са опитва да подмени цялата им тази борба с разни външни на тях докази, че не били българи, а били нещо друго, което те са избрали и решили да не бъдат!

Това с "кимерите" е поредната въздушна кула на гърба на българите и тяхната история и по начина, по който го представяш в последните коментари не води до нищо повече, освен до поредната доза форумни спорове и дебългаризация на българите. Избери си учен ли искаш да бъдеш, занимаващ се с хунология и кимерология, писател на историческа литература или "национал-комерсант" от типа на тези, с които спориш и клеймиш така агресивно. Първото рядко е съвместимо с второто и напълно несъвместимо с третото, а трите едновременно са просто невъзможни като съчетание! Получава се обикновен Ганчо или Божо или доста по-зле.

Освен това, нямаш отговор, научен и доказателствен в изворовия и археологическия материал (не интерпретаторския) за това, което ти казва и пита дзвер!

Поздрави!
цитирай
83. letopisec - anonymousbulgaricus
10.01.2012 15:35
Наистина не разбирам, от една страна си склонен да приемеш, че има българи още към 354 г., според 2 ред. на Анонимният латински хронограф, а от друга твърдиш, че ако не става дума директно за името "българи" в източниците, значи това не е част от историята на етноса българи; от трета страна си склонен да приемеш, че кутригури и утигури са българи, но не приемаш произходът им от кимерийците, за който пише Прокопий...Почвам да си мисля, че теб изобщо не ти харесва въпросът "за прооизхода", все едно той не е исторически проблем, а по принцип е пара-исторически...Ами, нали самият Паисий пише, че гърците са ни наричали хуни. Това означава ли, че историята на хуните в Европа не е съставна част от историята на българския етнос? Защо те дразни темата "за произхода", че до 1989 г. ние де факто нямахме идеологическо право да проучваме тези въпроси около ранните българи. Що се отнася до тракедонизма, то това, както неведнъж съм казвал, е опит за модерен пан-славизъм, внушаващ, че траките са славяноговорящи. За тюркската теория няма какво да кажа, но тя и доднес си е някак "статукво", което не се оборва. Въпросът за произхода не подменя самосъзнанието, че сме българи, защото кимеурийците действително изчезват от историята и никой не твърди, подобно Спароток, че до 680 г. сме си траки...Защо слагаш знак на равенство между историята на едно име/етикон и историята на етноса, при това трансформациите на етноса/етносите...
цитирай
84. letopisec - Що се отнася до проучванията
10.01.2012 15:42
на кимерийците, прав си...въпросът за това, че кимерийците стават българи и че хуни е служебно име на имперският съюз на българите, наистина този въпрос не е поставян в науката, понеже откровенно се пренебрегва свързващото звено - не само Прокопий - но и археологията, която поставяше знак на равенство между доскитската култура в северното Черноморие и кимерийците, но тези въпроси са преразгледани още след 80-те години на 20 в.; Парадоксално, но именно развитието най-накрая на кимерология, дава шанс на проясняване на въпросът за ранните българи, а не априорните тюркска, памирска и тракийска хипотези...
цитирай
85. anonymousbulgaricus - Не ме дразни темата за "про...
10.01.2012 16:05
Не ме дразни темата за "произхода" дразни ме нейното неисторично публично представяне под формата на късен брюмизъм. Т.е. колко сме велики, цивилазионни, значими и колко е значимо това, което е направено от евентаулните предци на българите.... Тъпа тема, тъпо разработвана и още по-тъпо, но за сметка на това комерсиално представяна. Чалгария пълна!

Не съм казал, че не приемам, ако няма директно споменаване на името "българи" българи няма. Споменаванията на българите от началото на хилядолетието са неясни и нетрайни и обяснителни, каквато е характеристиката на споменаванията на всички народи влезли в контакт с "писмените и исторически такива". Тези споменавания са външни и названията, които се слагат върху българите по една или друга причина също са външни. От момента, в който българите стават по-значимо отличими и вече коват видима своя история и те самите се самоспоменават, те винаги го правят като "българи". Това, че гърците са ги наричали "хуни", "мизи", "авари" и т.н. има своето обяснение и логично и историческо и ти много добре това го знаеш. Но те така са били наричани. Очевидното им самоназвание, което с времето налагат на всички останали като собствено име е българи. Забележи, дори като Котарг се отдела с "котаргите" не прави държава Котаргия със столица Котарг, а прави България със столица Болгар. Същото се отнася и до Аспарух и неговите потомци, не правят Оногундурия, а България и източниците са много ясни по въпроса, че ИРИ губи южнодунавските си територии от българите, не от утигури, кутригури или каквото и там. Нещо повече, загубата на тези земи е очевидно по-драматична и болезенена от подобни загуби нанасяни им преди това от готи, хуни, авари. В тяхното познание за българите има нещо, което ги притеснява и то изказано или не, остава като отношение на техните хронисти и в следващите векове, когато причината е забравена, но отношението остава.

Кимерийците не стават българи! Може да са се делили от тях, но такова равенство кимериец - българин няма!
цитирай
86. anonymousbulgaricus - Въобще, ето ти възможната и научна ...
10.01.2012 16:20
Въобще, ето ти възможната и научна реконструкция на въпроса с "произхода", която е коректна към наличните за сега извори в резюме:
1. Българите се появяват в черноморския район и са забелязани в началото на хилядолетието.
2. Българите са конгломерат от племена, които имат собствени названия, но като общност се наричат "българи" и името "българи" е по-важното и определящо дори от собствено племенното име.
3. Няма исторически факти и наличен материал, който да ни каже от къде и по какви причини са се обособили българите като самостоятелна племенна група.
4. Българите самостоятелно, като отделни племена или като част от други съюзи в т.ч. и хунския влизат в контакт с ИРИ и се появяват трайно на Балканите от 4 век насам.
5. Българите като брой и сила са достатъчно значими, че да бъдат отличима част както в рамките на хунския съюз, така и да водят самостоятелна политика към Римската империя и народите в Европа.
6. Българите в рамките на хунския съюз си остават българи.
7. Българите след завладяването им тюрките и аварите и хазарите също си остават българи с достатъчна автономност и сила.
8. Българите през 681 г. отвоюват достатъчно значима част от териториите на ИРИ като българи и като такива формират държава.
9. Българите завладяват тези територии и народите в тях.
10. Българите асимилират в процеса на историческо развитие както тези така и други народи.
11. Формулата за "прабългари", "славяни" и "траки" е грешна и лишена от съдържание по начина, по който продължава да се интерпретира. "Прабългари" няма - има българи, които владеят тези територии, "славяни" няма, има завладяни племена или общности с неясен етногенезис, завладяни и асимилирани от българите. "Траки" няма - има късноантично население на Балканите, което е завладяно и като процес асимилирано от българите.
12. При асимилационните процеси, естествено българите взимат и култура и традиции и обичаи и езикови заемки и правила и генетика естествено от асимилираните народи!
цитирай
87. letopisec - 85. anonymousbulgaricus
10.01.2012 16:29
Добре, то и Прокопий казва, че така са се наричали в миналото, а не че са едно и също, аз не слагам знак на равенство между кимерийската история от 8-6 в. пр.н.е. и българите от 4 в. от н.е.; въпросът за "произхода" не е въпрос за идентичност; нито Аспарух е кимериец...Темата е доколко и в каква степен са взаимосвързани кимерийци-хуни-българи...Ето разплитането на този проблем е важно според мен, защото иначе се оказва, че ни има през 4 в., после се появяваме чак при Зенон към 484 г., и след това чак при Кубрат...Отказът от утигуру-кутригурската история е отказ от ранната българска история, независимо, че има паралели отъждествяващи утигури на Прокопий и бургар на псевдо-Захарий Ритор, при това Теофан вече пише за едноплеменни котраги и българи...а Прокопий преди това за едноплеменни утигури и кутригури...Отказът от причисляването на историята на утигури и кутригури към ранната българска история, е пагубен. Не по-малко пагубно е непроучването кои са били кутригури и утигури преди споменаването им през 6 в....Видно от готските историци Енодий, Касиодор, Йордан е че те не познават името утигури, следователно то е въведено от гръкоезичните Прокопий, Агатий, Менандър, Теофилакт....Ако беше проучен въпросът с пост-атиловите хуни, нямаше да се чудим защо са ни наричали хуни; то етнос хуни няма, това е съюзно име, но как се е появило? Ако беше проучена кимерийско-урартската история, щеше да се знае, че урартите наричат кимерийците към 6 в. пр.н.е. хини (поданици, синове), а името хион е засвидетелствувано през 6 в. пр.н.е. в 9 яшт на Авеста, а като Хунан го има и при вавилонското нападения над Урарту през 6 в. пр.н.е....Цялата конструкция, че произхода на хуните е от Средна Азия и че те са тюрки, рухва...Но тя и доднес е догма, нали...И днес се говори, че българите били повлечени от хсионг-ну от Средна Азия на запад...Говори се априорно...Тоест, и днес си "имаме" някакъв произход, но той е не по-малко чужд, от късно-античните летописни сведения, защото е изфабрикуван скоро
цитирай
88. анонимен - Posted by chergar-Уорлик: „Българите са велик народ!“
10.01.2012 16:32
Уорлик: „Българите са велик народ!“

Posted by chergar in Политика, история, култура, международни отношения, наука, новини, образование, общество
............................................................................

Американският посланик в БЪЛГАРИЯ, негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик, подразнен от разпространяващите се напоследък измислени статии относно положението в БЪЛГАРИЯ, публикува своя статия в днешният брой на вестник „Преса“ под заглавието „Българите са велик народ“, чиято цел е както се разбира, да затвори веднъж завинаги устата на клеветниците и да вдъхне вяра на обикновените българи, че името на БЪЛГАРИЯ ще пребъде во веки веков. Препечатваме статията изцяло и изказваме искрената си благодарност на г-н Уорлик за този урок по родолюбие:

“ Драги българи, не се поддавайте на евтините манипулации на анонимни платени драскачи, служещи единствено на чужди интереси и собствения си търбух. Вие сте велик народ! Аз изпитвам неописуема радост, че професионалният и житейският ми път ме доведоха във вашата ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Колкото повече научавам за вашата история, толкова повече осъзнавам, колко малко знам за света и вашият принос за развитието му. Чета, научавам и не мога да спра да се удивлявам, а интереса ми расте ли расте и става все по неутолим.

Аз се зарових в дебрите на най-новите открития на видни ваши патриоти и въпреки оскъдните доказателства, но благодарение на желязната логика на тяхната мисъл, осъзнах, че вие сте може би най-древната нация населяваща тази благословена планета. Не се съмнявам, че следи от българският гений скоро ще бъдат открити в построяването на Египетските пирамиди и великата китайска стена, която нищо чудно да е била построена за да предпази Китай от мощта на БЪЛГАРИЯ. Убеден съм, че единствения човек получил просветление – Буда, е българин понеже името му започва с Б. Но да оставим засега тези несъмнени бъдещи открития и да се обърнем към доказаната и известна българска история, където поводите за национална гордост и международна завист са неизброими.

Покланям се на великия кан Кубрат и неговия завет към синовете му да се държат заедно, като сноп съчки, за да можете българите да оцелеете и да помагате в развитието на световната демокрация. Ах колко плаках, когато разбрах как този съвет е бил пренебрегнат. Проклинах мига, когато синовете му са решили да се разделят и си представях с тъга и въодушевление какво би представлявала БЪЛГАРИЯ сега, ако го бяха послушали. Но не всичко е изгубено, новите български политици не позволяват словата на Кубрат да заглъхнат и са ги турили на фасадата на народното ви събрание, което въдхва един небивал оптимизъм в мен относно вашето бъдеще на велика демокрация.

Но и разделени българите са велики. Какво да кажем за останалите, когато Аспарух, най-младият от всички успява да постави на колене Византия, да отнеме най-плодородната и провинция, и да основе нова България. Какъв велик триумф сте преживели вие българите преди 1300 години, триумф какъвто малко други народи са успели да постигнат, че и да доживеят до днешни дни за да се похвалят. Но да бе само Аспарух ще кажат завистниците – случайност, но не би. Вашите канове затварят устите и на най-върлите ви противници и плювачи. Кой друг народ е имал предводители като Омуртаг, Тервел и Крум страшни. Колко народи могат да се похвалят, че Източната Римска империя им е плащала данък. Кой щеше да спре арабите да опустошат Европа, ако не бяха Тервел и българите?

А Крум? Когато четях за неговите подвизи се страхувах така, както не се бях страхувал докато четях романите на Стиивън Кинг. Събуждах се нощем облян в пот и докосвах главата си за да се уверя, че си е на мястото, а не превърната в обкована със сребро чаша, каквато участ е споходила византийският император Никифор І Геник. Велик народ сте вие българите, велик и страшен. Учудвах се как така сте приели християнството, а не сте наложили тенгрианството за световна религия, но неведоми са пътищата български, а и кой съм аз, че да поставям под въпрос величието на постъпките на свети княз Борис Покръстител. Кой друг народ може да се похвали, че знае кой и кога му е създал азбуката и че вобще има собствена азбука. Как жадувах да бъда един от учениците на светите братя и сега университета ви да носи името „Свети Джеймс Преславски“

Коя друга държава може да се похвали, че се е простирала на три морета (въпреки, че според мен са поне пет, но вие броите само по-големите и със снизхождение на което са способни само великите народи пропускате незначителните)? Дори и днес моята държава не може да достигне подобно географско величие и бреговете й се мият едва от два океана. Ах как благодарях на бога, че САЩ не са съществували още, когато Симеон Велики е градил българската империя. Представях си и изтръпвах при мисълта,какво би се случило с нас ако ви бяхме съседи в края на 9-и и началото на 10-и век.

Изпаднах в депресия и мислех за самоубийство, когато прочетох за ослепените Самуилови войни. Исках да си извадя едното око, а останалите от персонала на посолството да ослепя, за да споделим величието на тази българска трагедия и да изразим своята съпричасност към мъката на великият български народ. Но въпреки това българският народ оцеля. Какво са двеста години византийско робство – лека тренировка за петстотин години турско. Велик народ сте вие българите, преки потомци на птицата феникс. Ах как целувах историята, когато четях за въстанието на Асен и Петър. Великите Асеневци възродиха отново ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Ах как желаех да съм при Клокотница и да нося копието на което бе набучен пергамента с неспазения от Теодор Комнин договор. Велик момент, велика битка, велика нация. Кой друг владетел би помилвал пленените войни и би ги освободил така както е сторил Иван Асен ІІ, неговото милосърдие и до днес личи в постъпките на вашите политици, достойни наследници на българските владетели.

Само аз си знам и моята секретарка, колко книги по българска история изпокъсах, докато четях за падането ви под турско робство. Колко сълзи пролях и колко гняв събрах. Ходих на Търново и хвърлях камъни от крепостта представяйки си как се съпротивлявам рамо до рамо със свети патриарх Евтимий. Приех православната вяра от ръцете на пловдивският митрополит Николай и дори пожелах да се замонаша в светата Рилска обител под името Евтимий, но Обама не ми разреши.

Но вие пак възкръснахте. Вие които търпяхте 500 години мъки, велики сте вие, какво представляват мъките на Иисус в сравнение с вашите? Вие сте тези , които изкупихте с робството си греховете на света. Ако не бяхте вие да омаломощите азиатския звяр, сега Обединена Европа нямаше да съществува. Аз ходих на Шипка и там хвърлях камъни от Орлово гнездо, исках да се почувствам българин, исках да усетя какво е да възкръснеш след 500 години. Заобичах Русия, без която вие не бихте се освободили и поднесох цветя пред паметника на цар Освободител. Как желаех ние да сме ви освободили и проклинах проклетото ни географско положение.

Българи, вашата история е изпълнена с величави моменти за които другите народи могат само да си мечтаят. Вие сте единствените успели да си запазят името на държавата едно и също през вековете изпълнени с перипетии. Знам, че сега живеете в трудни времена, но опирайте се на историята си, не я забравяйте и когато някой каже нещо срещу вас, набивайте му я в очите. Не съдете премиера си, че бил престъпник, той е дребна риба. Я вижте косовския премиер Хашим Тачи, та той е не само наркотрафикант, но и трафикант на органи, военнопрестъпник и масов убиец, ами Саддам, Кадафи и колко още други сатрапи, та вашия премиер е чист като слънце, обичайте го и го пазете, слушайте го и му се радвайте.

Уверявам ви, че ако се наложи, ако демокрацията във вашата държава бъде застрашена, ние ще дойдем и ще ви освободим, още повече след като вече знаем, че имате залежи на шистов газ. Дори и да изчезнете като нация, поради демографски срив, не трябва да се отчайвате. Колко други велики народи са изчезнали- маите, инките, ацтеките и т.н., но не са забравени и легенди за тях още се носят. И народите са като писателите и художниците, стават classици едва след като се изгубят от белия свят, едва тогава получават признание и заслужена оценка. Затова не се безпокойте, вие няма да бъдете забравени, а ще ви изучават във всички световни университети, а нищо чудно и пак да възкръснете, вие имате опит, пък и я вижте македонците, възкръснаха от нищото.

Но си мисля, че по-скоро други народи ще изчезнат преди вас, като холандците, чиито територии ще потънат поради глобалното затопляне. И още нещо искам да ви кажа, не се безпокойте за края на света, той няма да дойде когато кажат маите, а когато отредите вие по вашият прабългарски календар, който е най-точният на планетата. Защото аз вярвам, че вашият велик народ е отбелязал началото и ще бележи краят на света. Гордейте се, че сте българи! Наздраве!“


цитирай
89. anonymousbulgaricus - 13. -Причините за тази асимилация ...
10.01.2012 16:32
13.-Причините за тази асимилация може да са много и най-различни, но преди всичко вероятно са военни и икономически. Т.е. сила на оръжието, съчетана с относително добра и толерантна за времето си жизнена среда и много либерална данъчна система. Все пак основния приход в хазната на българите идва от външни източници, а не от вътрешно податно население.

14. Приемането на християнството през 9 век и богусложение на собствен книжовен език правят този похлупак, който, подобно и на други народи завършва процесите на миксация между различните етноси владяни от българите в това, което може да обозначим като средновековна българска нация или българска народност, чиито наследници сме ние.
15. Народи, които по един или друг начин са асимилирани от българите и имат историческа диря и демографски потенциал - алани, авари, славяни, печенеги, готи, остатъчни хуни, севери, гърци, романизирано населени, остатъци от "тракийски племена", печенеги, маджари, хазари, узи, кумани, татари, власи (може да съм пропуснал нещо) и това в рамките на средновековната българска държава в двете и издания.

Горе долу това е и в това има все българи със самоназвание българи "многото българи", "родом българи" и т.н. Няма "хуни", няма "кимери", няма "сармати", няма "скити", няма "мизи", няма "мирмидонци", освен като външни названия, с които българите може и да имат генеалогична връзка по някаква причина и под някаква форма, но те за това спомен нямат.

Грубо погледнато и образно казано, ако десетата наложница на Борис е била "мизийка", а петата "славянка", пък 12 тата "кимерийка" или направо "амазаонка" - името не им се нито помни, потомството им не е нито мизийско, нито славянско нито кимерийско. Помни се, че Борис е българин и децата му са българи!
цитирай
90. letopisec - 86. anonymousbulgaricus,89. anonymousbulgaricus
10.01.2012 16:33
Приемам всичко това, но то не е достатъчно, без ясно проучване КОИ СА ХУНИ, ОТКЪДЕ ПРОИЗХОЖДА ТОВА ИМЕ, ЗАЩО НЯМА ЕТНОС ХУНИ, А ГО ИМА ИМЕТО....Препъникамъчето на ранната българска етногенеза е в липсата на обективно изучаване на произхода на европейските хуни....
цитирай
91. letopisec - 88. анонимен - Posted by chergar-Уорлик: „Българите са велик народ!“
10.01.2012 16:43
във всяка смешка има доза истина....
цитирай
92. anonymousbulgaricus - Че кой се отказва от утигурската и ...
10.01.2012 16:46
Че кой се отказва от утигурската и кутригурската история? Това е нелепо! А проблемът, който засягаш е проблем на безсписмновността. Българите не са единствения народ, който страда от такъв проблем. Като не пишеш и нямаш собствена писмен език и историческа памет, оставаш в историята с това, което пишещите са записали за теб. Добро, лошо, кога, къде... няма значение. А що се отнася до древните автори те рядко пишат от любознателност и затова "осветяват" съответните народи, когато контакта с тях има значение и смисъл за битността на пишещите. Че то цялата история на "траките", по която всички въздишат толкова е невъзможно и неосъществима като реконструкция без древногръцките и римски извори. Махни тези извори и "траки" няма, ще има едни гробници и злата, които по необходимост и аналогия щяха да бъдат приписвани на някой друг "осветен" от изворите народ.

Този проблем донякъде, но само донякъде може да се компенсира с археологически данни, но тук отново стигаме до нивото на проучвания и тяхната датировка и интерпретация. Освен това археологията не може да ти даде данни за етносност и самосъзнание, също както и генетиката, етнологията и културологията и езикознанието. По съвсем обясними причини, чрез тях може да се изследват взаимовръзки, прониквания, аналагоии, контакти, но информация кой е преди, каква е посоката на проникване и т.н. са чиста литературна спекулация, дори и да се окаже вярна.

Така че, никой от нищо не се оказва, просто нивото на изворовия наличен материал ни води до този кръг, в който се въртим. Да си забелязал, че като изключим по-късно появилите се в обръщение грузински, арменски и арабски източници за последните 200 г. откакто науката история се интересува от въпроса за "българите" и техния произход практическия няма въведен нов значим извор за периода - римски или гръцки, който да даде повече яснота, а откритите епиграфски и археологически находки създават още по-голямо объркване и спорове, отколкото ред и подреждане на пъзела.
цитирай
93. anonymousbulgaricus - Приемам всичко това, но то не е до...
10.01.2012 16:48
letopisec написа:
Приемам всичко това, но то не е достатъчно, без ясно проучване КОИ СА ХУНИ, ОТКЪДЕ ПРОИЗХОЖДА ТОВА ИМЕ, ЗАЩО НЯМА ЕТНОС ХУНИ, А ГО ИМА ИМЕТО....Препъникамъчето на ранната българска етногенеза е в липсата на обективно изучаване на произхода на европейските хуни....


Това, че няма етнос хуни е една възможна хипотеза, напълно е възможно да е имало етнос, племе, род или племенен съюз хуни - изворите нито потвърждават, нито опровергават това. И двете възможности съществуват при наличния материал и двете възможности се интерпретират от различни групи учени, като всеки се бори да докаже своята. Засега, а и прогнозирам и за в бъдеще до "краен" резултат в спора няма да се стигне!
цитирай
94. анонимен - Историк
10.01.2012 17:52
Историк


Дами и господа.БЪЛГАРИ!
Имайки в предвид, предизвикателствата на 21 век за целоста и единството на нашия малък народ, дължа да отбележа следното:
Взимайки под внимание,че след близо 22 години "демократичен" преход, над 90% от населението ни води скотски живот, напълно логично е, че произлизаме от скотите!
Надявам се,че това е напълно ясно на целия народ.
Въпроса е,какво сме способни да направим,
като единна и неделима нация от сега нататък
за просперитета на България?!

цитирай
95. letopisec - "анонимен историк", такова понятие няма...може да има анонимен летопис...но "историк", явно сте историк в кавички
11.01.2012 08:56
анонимен написа:
Историк


Дами и господа.БЪЛГАРИ!
Имайки в предвид, предизвикателствата на 21 век за целоста и единството на нашия малък народ, дължа да отбележа следното:
Взимайки под внимание,че след близо 22 години "демократичен" преход, над 90% от населението ни води скотски живот, напълно логично е, че произлизаме от скотите!
Надявам се,че това е напълно ясно на целия народ.
Въпроса е,какво сме способни да направим,
като единна и неделима нация от сега нататък
за просперитета на България?!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11523575
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ