Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 17:07 - БЪЛГАРИНЪТ, СЛАВЯНКАТА И ТРАКИЙСКИТЕ ДЕМОНИ.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 10198 Коментари: 30 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Тракийската низина се дели на три: по вид, по род и по аналогия. Освен това се дели и на две, от река Марица.

        Книжовникът Филип вървеше по прашния път. Южният вятър бе влажен, а нощта прекрачваше прага на низината.

        В далечината слънцето уморено се подпираше на възвишенията на град Филипополис.

        Щурците пееха в хор с жабите, а мучурищата гъгниво гълтаха речната вода.

        В това самодивско време Филип зърна старец. Славянски пчелар. Белите му коси бяха загладени назад, а добродушното му лице засия в усмивка. Той направи две крачки към другоземеца и се поклони:

        - Слава тебе, боже Перуне, послуша молбата ми. Рече ми: „ Дъщеря ти ще оздравее от ръката на тъмнокос българин.” Страннико – обърна се той към Филип – бъди ми гост.

 

        И подаде на българина малка глинена стомничка с медовина. Книжовникът Филип утоли жаждата си и благодари:

        - Слава Тебе, Боже Иисусе, че послуша молбата ми. Рече ми: „ Без дом няма да те оставя!”

       

        Тръгнаха към кирпичената къща на славянина, а той занарежда:

        - Тракийските демони посегнаха на дъщеря ми Станислава и тя оручня. Мойто име е Иван. Жена ми почина преди три години, на Възкресение и аз се отказах от християнската вяра. Върнах се към бога на дедите ми драговити, Перун. Оттогава не ми дават мира тракийските демони. Отвлякоха дъщеря ми в загорлийските гори, където всяка пролет по пълнолуние се събира всякаква паплач за Дионисиевите празници на виното. Тук наблизо има капище на Аполон. Не помогнаха молбите ми, жрецът им рече, че Дионисий я искал за весталка. Оручня, горката. Аз набрах в полето цял чувал с перуники, заградих къщата си с тях и запалих огън на Перун. През нощта сънувах, че от планината слиза мъж с тъмни коси. Лечител. С ръцете си отмества тежкият въздух над низината, а тракийските демони треперят от него... 

Из романа на Кирил Милчев „Вълшебният град на дамаскинарите”, изд. „Sharp Stone”, София., 2001, с. 34-35

 

 

В. ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ, бр. 37 (478), 13.11-19.11.2001 г.

 

Евелина Иванова

Спасителната сила

 

Роман, в чието културно пространство се разполагат по особено заинтригуващ начин и игрова комуникативност пластове на познанието. Силно символизиращите герои бродят неспирно измежду силно семантизираните в културно-философско отношение послания на старобългарската литература, фолклор, етнография, история и философия, религия и изкуство. В някакво почти митологизирано и същевременно демитологизиращо се отвътре измерение. Тяхната очудненост има своята логика в легендарния контекст на своето време и в този смисъл фантазната образност е вменена от особената задача, заложена в културно-идентификационния код на повествованието.

        Плочките на доминото се разместват в причудливи комбинации, за да намерят най-накрая своето художествено-философско разрешение в умелото пренаписване на историческите дадености. Непрекъснатото препращане към написаното зад написаното е условният художествен ключ към кодовете на усложнения романов текст. Апокрифното зад официално-библейското, фолклорното зад историчното, философското зад научно-документираното и обратно.

        Над всичко изпъква образът на книгата и нейната спасителна сила, сиреч власт. (Не знам дали е необходимо да пояснявам, че през средните векове книгата е била издигната в култ.)

        Така че следвайки традицията (макар и по свой начин), романовият текст потвърждава тази култовост, достигаща размерите на самостоятелна чудна телесност в стремежа й за спасителна самосъхраненост. А оттук и за спасението на българската културна и етносоциална идентичност. "Житието и страданието" на спасителния текст се разиграват вътре в битието на странстващите между реално и нереално герои на романа.

        Неслучайно текстът на творбата е разделен условно на три части, наречени КНИГИ. Както Свещената книга на битието, от една страна, и като символ на току-що споменатата култовост към креативната мощ на човешкото познание, от друга.

        Моментът на "зашиване" на Катарзиса в бедрото на Станислава е носител на огромна смислова натовареност. С други думи маркер на висока знаковост. Не е ли това едно модерно репродуциране на словото Христово в даряващото го с нов живот женско начало? Или пък съществена част от древен ритуал (зашиването на важното послание, за да пребъде в един следващ живот), която по-късно преминава във фолклорните вярвания. Или една от най-високите цели на исихазма - да запази българската идентичност.

Със сигурност романът "Вълшебният град" на Кирил Милчев провокира читателското въображение с необичайния си подход към личности, явления, културни общности, историко-философски и идейно-художествени внушения. С невероятното пътуване на словото през времето и пространството в необятните възможности на вечно търсещата човешка мисъл.
image

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. bls - Поздрави,
28.11.2011 17:19
някъде бях чел, че някои писатели предсказват в книгите си събития от бъдещето. Ти определено през 2001 г. не си знаел, че "тракийските демони" ще се опитат да обсебят и историята на българите...
цитирай
2. анонимен - Проф.Сиктиридис
28.11.2011 18:06
Проф.Сиктиридис
Куе е произлязло по напред в света?
Яйцето или кокошката?
БАСИ,КОФТИЯ МАТР:ЯЛ!

цитирам боцман,
сапортък,дзвер и подобни изроди
Ха,ха,ха!
...........................................................
Здрасти, Боцмане!
--- Здравей Георге,


Ми то и щрауса , като не иска да чете подавки от Азиристо, Георги, демек аз, и от Гобленчето, то същия този щраус си заравя глават в пясъка и не ще да чете.
--- Е, значи, ДОРИ щрауса не иска да чете и приеме Азиристовите фантасмагории, какво остава за боцмана . . .

Ще оспориш ли , Боцмане, находките от Караново?
--- Защо да ги оспорвам ? Те, както доказах, сочат финикийско писмо. Ти защо не оспорваш прочита на финикийското писмо !? То е десет пъти по-близко до финикийската писменост, отколкото прочита на Гайд – спретнал този прочит спрямо несъществуващи прото-египетски йероглифи. А както казах, мога и според прото-арамейски да го прочета, мога всякак . . . И ще ме ядоса в края на краищата българската тъпотия и ще ги преведа според арабския алфавит. Пък може и в Мека да ме поканят . . .

Та тия същите находки ясно и недвусмислено са датирани от преди 7 000 г. и сочат началото на Криповото Тракийско писмо, станало начало на Египетските иероглифи.
--- За тебе може да сочат, криптово Тракийско писмо, за Ази - криптово Орионско писмо, за Осман Паша – криптово арабско писмо . . . За мен те са СИМВОЛИКА ОСНОВАНА на финикийската писменост. Какво е "символи" и какво "писменост" разбира се не се надявам да вдянеш.

Значи траките = българите
--- „Значи”, АМА не значи „траки= българи”, нито "равно на тикви", нито "= на 556", нито на каквото и да било. „Траки” си е траки и не може да бъде равно на нищо, тъй като е „сборно понятие” за множество етноси. Малко сложно излезе и не се надявам да го схванеш.

са колонизирали Египет и на конкретния въпрос:
--- Ами напишете книга как траките са колонизирали и са дали писменост на Египет. Може да стане и хит по простотия в Европа.

" Кои са по стари? Еги
цитирай
3. анонимен - славянки ли сънуваш бе татарин х...
28.11.2011 19:05
славянки ли сънуваш бе татарин хунски?дееба и палячото си ти ченге
цитирай
4. letopisec - 1. bls
28.11.2011 20:50
да, има нещо верно в това, което казваш, приятелю. Писах тази книга през 1997 г. в гр. Бриджпорт, щата Кънектикът. И през ум не ми е минало, че някога ще трябва да се сблъсквам с "тракийски демони" ....
цитирай
5. letopisec - Няма историческа логика да отъждествявате татари и хуни...Не го ли знаехте?
28.11.2011 20:54
анонимен написа:
славянки ли сънуваш бе татарин хунски?дееба и палячото си ти ченге

цитирай
6. letopisec - 2. анонимен - Проф.Сиктиридис
28.11.2011 20:57
Вие знаете ли колко души се крият под никовете "боцман", "щурман", "спароток", че аз вече им изгубих дирите, професоре...
цитирай
7. анонимен - Проф.Сиктиридис
28.11.2011 23:44
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t106356.html
bozman:
Сега същото правиш и с Древните Траки = българи.
--- Георге, какво значи „=” бе чоджум ? Ти завършил ли си втори клас ? Обясни по-подробно този спатарокизъм, че българските форуми май са само за обучение за хора от ОНЗИ квартал, на който модераторите ми забраняват да назова името.


Най- доброто в случая с нашия спор, демек дискусия, е да се увериш в датировката на фактите- артефакти,
--- Датировките на тези артефакти, нямат нищо общо с дивотиите които йм се приписват, от гении като Гайд, Спатарок и др. надъхани неграмотници, дори 10 000 Георгиевци да ги повторят.
....................................................................................................................
проф.Сиктиридис:
Хммм!




цитирай
8. анонимен - Проф.Сиктиридис
28.11.2011 23:58
"...спатарокизъм, че българските форуми май са само за обучение за хора от ОНЗИ квартал, на който модераторите ми забраняват да назова името. "
.......................................................................................................................

проф.Сиктиридис
Хммм!
Да не би да се касае за квартала 100липиново,
в Филипуполис (Филибето)?
Ахааа!
Така и подозирах,че от там произлиза цялата
сбирщина от "патриоти", под байрака на главатаря.





цитирай
9. d3bep - Вие знаете ли колко души се крият под ...
29.11.2011 09:36
letopisec написа:
Вие знаете ли колко души се крият под никовете "боцман", "щурман", "спароток", че аз вече им изгубих дирите, професоре...

Маркнатан, Сиктиридис....
В интернет има различни заболявания. Много в един, един в много и много в още по - много...
Човек си му трябва ДИПЛОМА за да ги излови всичките...

За боцмана по - скоро смятам че е един човек. Поне, по - рядко пише теории върху всичко. За щурмана нямам впечатления ама според мен не го обръщайте на лична разправия с някой ,с когото някога сте спорили. Поне ти, Кирил Милчев. За Маркнатан знам че е неизбежно и фикс идея :)

Поздрави!
цитирай
10. анонимен - Проф.Сиктиридис -9. d3bep
29.11.2011 09:51

--- "Ами напишете книга как траките са колонизирали и са дали писменост на Египет. Може да стане и хит по простотия в Европа"....
цитирай
11. letopisec - 9. d3bep
29.11.2011 10:13
добре, Стефане...Ще се вслушаме в съвета ти, нали ти ни каза, че под ник Спароток се крият няколко човека...
цитирай
12. d3bep - --- "Ами напишете книга как ...
29.11.2011 10:48
анонимен написа:

--- "Ами напишете книга как траките са колонизирали и са дали писменост на Египет. Може да стане и хит по простотия в Европа"....

Натане.
Земи прочети дискусията, която ми цитираш и много искамда видя моето мнение там. Че тука както си се жлъчнал....

Ей я "дискусията", която по принцип представлява хора на твоят акъл дават глобални заключения и не слушат като им се приказва.
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=106356&st=0
цитирай
13. letopisec - 12. d3bep
29.11.2011 11:13
При търсенето на - http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=106356&st=0 - не бяха открити съответстващи документи.
цитирай
14. d3bep - http://forum. abv. bg/index. p...
29.11.2011 11:15
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=106356
цитирай
15. анонимен - Проф.Сиктиридис-12. d3bep ...Натане. Земи прочети дискусията,...
29.11.2011 11:17

Натан е Натан,Сиктиридис е Сиктиридис.
Баста! Пар,то хабари! Ясно?
...............................................................................
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t106356.html

цитирай
16. анонимен - Спартакос Тракидис
29.11.2011 12:12
Ние траките,мамата сме си тракали!
цитирай
17. zelas - Тук както обикновено си е една кл...
29.11.2011 18:57
Тук както обикновено си е една клюкарница, а иначе се правим на сериозни учьони. :))
цитирай
18. анонимен - Татари и грекомански скилоси, н...
29.11.2011 21:42
Татари и грекомански скилоси, нямате ли си друго занимание, че ядете тракийски гомна нон-стоп!?
цитирай
19. анонимен - Спартакос Тракидис- 17. zelas - Тук както обикновено си е една кл... -18. анонимен - Татари и грекомански скилоси, н...
29.11.2011 23:01
Les Miserables!
цитирай
20. letopisec - Така е, винце (zelas)...Свобода на словото, не сме тракийско тиранство...
30.11.2011 11:08
zelas написа:
Тук както обикновено си е една клюкарница, а иначе се правим на сериозни учьони. :))

цитирай
21. get - - Щом е демоНкрация ... мога ли да питам (не приемайте, че е заяждане - Моля !)
01.12.2011 16:33
letopisec написа:
zelas написа:
Тук както обикновено си е една клюкарница, а иначе се правим на сериозни учьони. :))

Така е, винце (zelas)...Свобода на словото, не сме тракийско тиранство...

- Какъв е смисълът на тиран ... което първоначално, по-скоро е звучало, като тю/уран ? ... също и на близкородственото му(съгласно енциклопедиите) Aesymnetes ... Каква връзка с имат с предгръцкото, като форма и време Basileus - също и "ванакх"- wanax,.
- А ей това всичко, в каква релация се намира към всичко това се намира държавният орган "Boule" , съответно и "Boulai"-те своеобразен нобелитет, които заседават в него ??

- Пак казва - Това не го пиша, като заяждане а търся чуждо мнение и обмен на информация по интригуващият ме въпрос(и) ?!

- С уважение !

цитирай
22. анонимен - Спартакос Тракидис
01.12.2011 18:53
Спартакос Тракидис
Ние траките?
Мамата сме си тракали!
Живеели сме, като султани.
Всеки си е имал харем, с поне 8 до 12 кадъни.
За да ги задоволяваме до върховен полов екстаз едновременно, сме използвали старите тракийски сексуални практики,наречени тантризъм и таоизъм!
цитирай
23. letopisec - 22. анонимен - Спартакос Тракидис
02.12.2011 10:24
можеш ли да отговориш на гет за думата "тиранство", бъди с нещо в полза...
цитирай
24. voulgaros - ТИРАН - --ИДВАЛО СПОРЕД БЛАВАТСКА И ...
02.12.2011 12:03
ТИРАН - --ИДВАЛО СПОРЕД БЛАВАТСКА И ЩАИНЕР ОТ ВЕЛИКИТЕ СТЕПИ - ТЮРАН=ТУРАН..

СПОРЕД ТЯХ ОЩЕ В ДРЕВНОСТТА ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА ЖИВЯЛИ ЗАЕДНО
цитирай
25. voulgaros - ТОАЗИ СПАРАТАКОС Е НАТАНАИЛ МАРК - ...
02.12.2011 12:08
ТОАЗИ СПАРАТАКОС Е НАТАНАИЛ МАРК - ТОИ Е НАИ-ВЕРОЯТНО..НИЩО ЛОШО ИЛИ КАМ НЕГО,НАТАНЕ.ПРИЯТЕЛ

ПИША---ГО ЗА ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ АЗ И НАТАН НЕ СМЕ ЕДНО ЛИЦЕ

А И ПРОФ СИКРИРИДИС - НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЧЕЕ ТЪПА ГЛУПОСТ....СИКТИР Е ТУРСКА ДУМА

НЯКОИ ТЪПАК ПИШЕ
цитирай
26. get - - Прощавай вулгарос - но най-меко казано странното поведение на Натанчик ... ме озадачава ?
02.12.2011 20:46
voulgaros написа:
ТИРАН - --ИДВАЛО СПОРЕД БЛАВАТСКА И ЩАИНЕР ОТ ВЕЛИКИТЕ СТЕПИ - ТЮРАН=ТУРАН..

СПОРЕД ТЯХ ОЩЕ В ДРЕВНОСТТА ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА ЖИВЯЛИ ЗАЕДНО


- Относно Щайнер и Блаватска плюс това което пише Вакипедията - ето какво би означавало твоето изказване ??!
"Туранская раса (тураниды, англ. Turanid race) — одна из малых рас человечества; переходная и промежуточная между европеоидной и монголоидной расами, но ближе к последней. Распространена на западе Южной Сибири и в Центральной Азии."

- Прощавай но аз най-малко споделям, че гърците мязате, на нещо подобно като този ?? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Nursultan_Nazarbayev_27092007.jpg (това е образец, антропологичен за "туранид")

- Тъй като не може да ти се отрече, че се държиш сравнително коректно ... само ще допълня че, на времето вероятно сме били един народ ... па после религия и разни доктринери са ни направили два !! - Ако това ми твърдение те обижда - Прощавай ?!!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
27. анонимен - Проф.Сиктиридис-26. get - - Прощавай
03.12.2011 14:55
... само ще допълня че, на времето вероятно сме били един народ ... па после религия и разни доктринери са ни направили два !!...
....................................................................................................................

Ха,ха,ха!
Я си погледнете квадратната кратуна в огледалото, гусин чекист.
- С уважение !
от Проф.Сиктиридис


цитирай
28. анонимен - Проф.Сиктиридис
03.12.2011 18:31
[quote=voulgaros]ТОАЗИ СПАРАТАКОС Е НАТАНАИЛ МАРК - ТОИ Е НАИ-ВЕРОЯТНО..НИЩО ЛОШО ИЛИ КАМ НЕГО,НАТАНЕ.ПРИЯТЕЛ

ПИША---ГО ЗА ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ АЗ И НАТАН НЕ СМЕ ЕДНО ЛИЦЕ

А И ПРОФ СИКРИРИДИС - НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЧЕЕ ТЪПА ГЛУПОСТ....СИКТИР Е ТУРСКА ДУМА

НЯКОИ ТЪПАК ПИШЕ[/quote
....................................................................................................................
Проф.СИК-ТИ-РИ-ДИС, ЕНТАКСИ? А, БРАВО!
voulgaros:
И ви моля, да избягвате вулгаризмите.
Просто не е присъщо на един елинас!



цитирай
29. get - - Хм, явно сте любител на расовите теории !??
04.12.2011 00:48
анонимен написа:
... само ще допълня че, на времето вероятно сме били един народ ... па после религия и разни доктринери са ни направили два !!...
....................................................................................................................

Ха,ха,ха!
Я си погледнете квадратната кратуна в огледалото, гусин чекист.
- С уважение !
от Проф.Сиктиридис




- Нали знаете злоупотребата с тях, докъде води ? ... не знам защо, но ми е по-привлекателна идеята да сте моше, отколкото расист ?? ... междувпрочем при негрите и циганите съм срещал расизъм в най-груб вид ... колкото и странно да звучи !!

- Хехе, а относно "чекист" явно много сте впечатлени и храните своеобразен респект спрямо тях ... за мен термина не звучи "гордо" ... а аз съм проЗДо криминално ченге !
цитирай
30. анонимен - Android OS: новости, статьи, секреты, обзоры гаджетов
15.01.2012 01:38
<img>http://androidofon.com/assets/android/images/logo.png</img>


Навител выпустил новую версию своего программного продукта - Навител 5.0.0.1069, поддерживающего Федеральные округи, для ОС Android, Symbian и Windows Mobile.Федеральный Округ (Навител ФО) представляет собой новый комплект программы Навител

<a href=http://androidofon.com/stati/i-helicopter.html>стандартные обои android</a>

<a href=http://androidofon.com/stati/chto-zhe-eto-za-android.html>google phone android</a>

<a href=http://androidofon.com/obzoryi/obzoryi-devajsov/obzor-samsung-galaxy-tab-101.html>android 2 2 скачать</a>

<a href=http://androidofon.com/katalog-prilozhenij/svyaz/skype-dlya-android.html>видео для android скачать бесплатно</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11517828
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ