Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2011 11:02 - КЪДЕ Е БИЛА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9752 Коментари: 15 Гласове:
5

Последна промяна: 27.08.2013 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Късно-античният арменски историк Мовсес Хоренаци:
          Кн.ІІ, гл.6: ”/Валаршак/ се спусна към зелените пасбища на предела Шара, който древните са наричали Безлесен или Горен Баоеан, а впоследствие, заради колонизаторите българи Вндур на Бунд, заселили се там, били наречени по неговото име Вананд. И досега селища там носят названия, получени от имената на неговите братя и потомци.”

           Кн.ІІ, гл.9:В дните на Аршак възникнаха големи смутове в пояса на великата планина Кавказ, в Страната на българите. Много от тях се отделиха, дойдоха в нашата страна и  се заселиха за дълго време под Кола/Kogh/, на плодородна земя, обилна на хляб.”

          Както обърна внимание на времето руският учен Патканов, тази местност Кола е срещу гр. Алтена (Олтия), който се намира на южното Черно море между гр.Трапезунд и гр.Фасиз (Севастополис).

          Kogh (Ког, Кола) е територията около извора на р. Кура (Cyrus). Под Кола, т.е. на юг от Кола, е всъщност Вананд...

image

        Тоест, и двата текста на Хоренаци говорят за местности на почти едно и също географско място.

           И така, от заетото от Мар Абас Катина сведение в арменската история от V в. на Мовсес Хоренаци, ни става пределно ясно, че народа на Бунд се е казвал бундур, а самият той е наречен българин, понеже той и народа му живеят  „в Страната на българите”, която се намира „в пояса на великата планина Кавказ”.

                 През 555 г. сирийският летописец Псевдо-Захарий Ритор изброява 13 народа на север от Кавказ и сред тях е бургар – народ езически и варварски, имат градове и свой особен език”. Летописецът посочва също така кутригурите и ефталит.

image

             В хрониката на Йоан Антиохийски, която обхваща събития до 610 г., е написано, че към втората половина на V в. двамата Теодорихи отново всяли смут в римските дела и принудили Зенон за първи път да склони към съюз с така наречените българи”.

              Зенон управлява една година (474-475) и след това е император на Византия от 476 до 491 г.

                През 475 г. остроготският вожд от рода на Амалите Теодорих е имал щаб-квартира в Нове (до дн. Свищов), а другият готски вожд Теодорих Триария (с прякор Страбон), е причина за опустошения в Тракия. Той умира, а Теодорих Амал е обсипан със служебни почести от Зенон, но в крайна сметка през 488 г. Теодорих от Амалите се изнася с готите в Италия и там започва да изгражда обща държава за остроготи и визиготи.

             През 507 г. епископ Енодий пише панагерик за Теодорих от Амалите, възхвалявайки го, че е победил българи, като изрично пише, че този народ не е бил побеждаван до победата на Теодорих. На него до теб принадлежеше всичко, което той искаше, пише патетично Енодий.

image

                 Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”. И още: „Пълководецът Толвин в младостта си участва в сирмийският поход, изпита триумфът над хуните, в числото на тези народи и обрече на смърт българите, страшни по цялата земя.”

             Мавро Орбини през 1601 г. твърди, че е запознат с готската хроника на Касиодор, която днес липсва. Марк Аврелий Касиодор пише, че българите се сражавали с ромеите още по времето, когато владетел на тази империя бил Теодосий І  (ум. през януари 395 г. - б.м.); след много битки българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини. Царството на славяните 1601. С., 1983, с.51-52).

             Историците не са обърнали внимание на този съхранен текст от Касиодор при Мавро Орбини, но на нас благодарение на него ни става ясно защо Касиодор към 504 г., когато пише за победа на Теодорих над българите, отбелязва „Италия отново овладя Сирмиум”. Това „отново” има смисъл единствено спрямо 390 г., когато хуните завладяват Сирмиум по времето на Теодосий І.

              Нужно ли е да изясняваме защо Касиодор нарича хуните от 390 г., българи...

             Още през 1918 г. българският учен Златарски ясно осъзнава, че история на ранните българи не може да бъде написана, ако се ползват единствено буквалните данни за етнонимът българи в късно-античните летописи и той стига до извода, че етикона българи има събирателно значение.

             Името „българи”, според него, става общо название, както на утигурите, така и на кутригурите.

             Златарски пръв отбелязва, че народа, който Псевдо-Захарий Ритор през 555 г. нарича „бургар”, е познат в гръкоезичните византийски летописи на Прокопий, Агатий и Менандър като „утигури”. Този принос на българският учен е атакуван през 1972 г. от съветският историк В. Т. Сиротенко.

             Теорията на Златарски за общ характер на името „българи” се потвърждава от неизвестният източник от края на VІІ в., от който черпят данни за старата Велика България хрониста от VІІІ в. Теофан и патриарх Никифор в неговият летопис от ІХ в.

            Теофан: Тук е необходимо да кажем за древността на унновундо (уно-бундурите-бел.К.М.), българите и котрагите. По тази страна на северните брегове на Евксинския понт (Черно море – бел.К.М.), зад езерото, наричано Меотийско (Азовско море – бел.К.М.), откъм страната на океана по сарматската земя тече река Ател (Волга – бел. К.М.); към тази река се приближава р. Тапаш, която извира от Иберийските (Грузинските) врата в Кавказ;  от сближението на р.Танаис (р. Дон) и р.Ател, които са над Меотийското езеро и се разклоняват в различни страни, извира р. Куфис и се влива в Понтийско море, близо до мъртвите врата, срещу полуострова Овнешко чело. От горепосоченото езеро морето, подобно река, се съединява с Евксинският понт при Боспор Кимерийски (Керченският провлак – бел.К.М.), където вадят мурзила и друга риба. На източните брегове на Боспор Кимерийски, зад гр. Фанагория, освен евреи, живеят много народи. Зад това езеро нагоре, където е р. Куфис, в която ловят българската риба ксист, се намира древната Велика България и живеят съплеменните на българите котраги. По времето, когато Константин беше на запад (стъпва в Италия през 662 г.-бел.К.М.), Кроват, владетеля на България и котрагите, починал...” (с.138)

         Никифор: Сега е нужно да се каже още и за така наричаните хуни и българи, за произхода и устройството им. Около Майотийското езеро, по река Куфина била разположена отдавна още така наричаната Велика България и така наричаните котраги, които са едноплеменни с тях. По времето на Константин, който умрял на запад, Куврат, който бил господар на тези племена, умрял...” (с.49)




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. bls - когато фактите говорят
03.10.2011 13:34
и тракийските богове мълчат.
цитирай
2. solinvictus - Ного уйдурми. . . какво общо имат тея ...
03.10.2011 22:17
Ного уйдурми...какво общо имат тея бургарии с Велика Бълагария на Волга?
Сирмиум не е в Окрайна летописец?
И къде са поселищата на така наречените "българи" в латинските източници по старите как са изписани?
златарски видял първи бургариите хахаха
цитирай
3. marknatan - letopisec, па тва тва ногу убаво ...
04.10.2011 05:09
letopisec ,
па тва тва ногу убаво било.

Само,че не пише "колонизатори",а колонисти-българи/българи колонисти/

"колонистов булгара Влндура Бунда 28, поселившихся там"

"Он отпускает нх, придав им от себя мудрых мужей и надзирателей. Затем, отправив и западных жителей, он спускается к зеленым лугам близ удела Шара, которые древние именовали Безлесным или Верхним Баоеаном, а впоследстчии из-за колонистов булгара Влндура Бунда (28), поселившихся там, были названы по его имени Ванандом. И поныне села там носят названия, полученные от имен его братьев и потомков."

28 - Булгар Влндур Вунд. Влндур, возможно, титул, подобно монгольскому багатур ( русск. богатырь), или название одного из болгарских племен, упоминаемого в армянской «Географии VII в.» как олконтор.


Добрият стар Теофан пък пише "уногундури-българи и котрагите."

"През същата тази година народът /( дадено с тракийски букви етнос,което не било "nation",а етнос,служебен термин за обозначване на ромска военна структура возле лимеса -индикира стражари на ромите)/на българите нападнала Тракия.Необходимо е да се каже и за миналото на уногундур българите и котрагите."


знаеш кво е сирмиум,тва си е гепидарник, гетско царство(гепидите са вид "гети")

пример за гепид в ед.ч. е гепида мундо " с неговите българи"

втори пример за гепид е гепида Мундо,който "избил българите."

Чисто технологически ти гепидарника го изключваш от "гетските царства по Дунава" да не пречиму на рождения у Вената Хелфену


Е точно в гепидарника регеса на гепидите бил некъв "Busan quoque Vulgarorum regem "

Павел Дякон ,
"Но преди да пристигне в Италия той победил и погубил гепидскип цар Траустила който му устройвал засада ;той унищожил и българският цар Бузан(Busan quoque Vulgarorum regem ),като извършил голяма сеч над отредите му .И тъй като извел от Мизия цялото множество остготи с всичката им покъщнина ,преминал през Сърмиум и Панония и дошъл в Италия."
At tamen prius quam Italiam adventaret ,Trapstiram Gepidarum regem insidias sibi molientem bello superans extincit ,Busan quoque Vulgarorum regem magna simul cum suis agminibus caede prostravit.Egrressus itaque a Misia cum omni Ostrogothorum multitudine universaque supellectili per Sirmium Pannoniasque iter faciens ad Italiam venit."(p.p.211/18-214 /3) (a) uulgorum N1,bulgarotum VT)"

-тва на греческий се изписва вулгарой,щото будалите на латински се пишели вандали,от река волга,не болга. Не се будалка,будалите превзели и РОМА на път на гости на Кадафито.

От тоя гепидарник пък били зети некви българи и засилени у Лазика,на Ампарцупяните под носа.

Живуркали си с аварите ромските граничари,ма га дошъл Приск ,хе хе хе ,ги натирил у родните им земи при ампарцупяните да ни ги опшат от где идат!?

И докато всичкото тва ставало у Италито,другие служебни понятия ограбвали родните си земи,Тракия,де ,кво друго, вместо да ги папасвабаждават.

."XV.19. Докато това ставало в Италия българите жестоко опустошавали цяла Тракия.

Dum haec aput Italiam geruntur ,a Bulgaris(b) universa Tracia crudeliter devastatur.Constantinopolis etiam ipsis diebos maximo conflagravit insendio"(p.215-18,19)(b)

(b)-uulgaris HZ, uurgaris V.

Заб. Тея Вулгари не били Българи,защото психопата боцман е доказал,че вулгарите не били българите. Даже Ганчо Тъпото не се е сетил за това. Не били чели Керамопулос,а Златарски дал мингянска насоченост на служебното название бургарии,за което и испансите професори се сбадили на оня отгоре дебил да му честитят ,че бил.и скочили у жопчето на обекта на нездравото гетско либидо с което се доказвала логиката на психопата боцман.

Ето какво пише Захари Ритор :

"And beyond the Gates are the
Bulgarians with their own language, a heathen and barbarous
people, and they have cities ; and the Alans, and they have
five cities ; and the men of the race of Dadu and they live on the mountains and have strongholds ; the Unnogur, a
people living in tents, the Ogor, the Sabir, the Bulgarian,
the Khorthrigor, the Avar, the Khasar, the Dirmar , the
Sarurgur , the Bagarsik , the Khulas , the Abdel, the Ephthalite, these thirteen peoples dwelling in tents "


И отвъд Портите(на Кавказа б.а.) са Българите с техен собстевн език,езичници и варвари,и те имат Градове; и Аланите и те имат пет Града; и народа от расата(породата) Даду и те живеят в планините и имат укреплениия; Уногундурите,народ живеещ в палатки(тук не са посочени,като у Теофан уногундури-българи б.а.),Огорите,Сабирите,Българите(пак некви Българи),Кутригурите,Аварите,Хазарите,Дирмарите,Сатургурите,Багарсиките,Кхуланите,Абделите,Ефталитите,тези тринадесет народа обитават,(живеят) палатки."
назад тринадест народа живеещи в палатки са до Уногундур.

За едните Българи се казва,че те имат градове.Които са след като не са изброени като пет при Алани, Даду значи са ед/ч/


А после става интересно,защото е записано,че в земята на хуните преди двадесетина години някакви люге превели някакви книги на местния язиком.

А пук за други ени епископи после е записал,че са превели книги на вече Хунски язиком.


Тук като завършек ще използвам любимото съупщену на историк анархизъма лично от солташака на Юстиниана,Кузма Мореплавателя ,че българите имали църкви в 506 год.
т.е.сиреч значи всички знаят това не са гореупоменатите българи от първи вид езичници,нито тези от втори вид,мингяни в палатки, а некъф трети неизвестен вид ,като част на речта
цитирай
4. marknatan - летописец, позволи ми да ти благ...
04.10.2011 06:16
летописец,

позволи ми да ти благодаря за помощта на историк анархизъма да направи голямото научно откритие останало незбелязaно и от хелфенолозите,че

Константин Апамейски е наречен Философ,защото е разбил ТРИЕДИНСТВОТО
(преди него божието слово се пишело само на гречески(тракийски) ромски(латински) и юдейски(еврейски)

Той Константин прописал и на сирийски и разбил триединството,за което е удостоне със служебното звание Апостол .

"И сега ако заповядате,нека напиша онова,което бог ми е внушил за вярата,на сирисйки,и да се преведе на гръцки."


Даже Киро Метофски не се сетил за това.
цитирай
5. letopisec - marknatan
04.10.2011 12:07
те гърците обичат да си присвояват Византия, но това е полиетническа държава, а сирийците във Византия винаги са си говорили и писали на сирийски, даже измаслят особености в алфавита, ако са били яковити или несторияни; не Хелфън, чети тоя път Пигулевская, приятелюююю...Освен сирийци, имаме и копти, дето също пишат на свой алфабет, драгий люге...То това го няма в македонските учебникари...Там що не е грък, упс данаец, то все е македонец...
Константин Апамейски, упоменат в църковните протоколи на 6 Вселенски събор от 680 г., няма нищо общо с Константин-Кирил Философ, последният е живял в друго време, но пък ти нали каза, че си прероденият Атила, за теб времето е без значение, авно..
цитирай
6. marknatan - letopisec, А Константин-Кирил ...
04.10.2011 18:31
letopisec,

А Константин-Кирил Философ няма нищо общо с време,него дъжд не го е валял. ВЕРВАЙ МИ.

Той е създание от друго измерение. (ако гвориме за фиктивната компилативна фигура литераурен герой на зле поставената ватиканска пиеса. Ти знаеш на кво му се вика Константинов Дар. Пази се ут Ватиканците дори га ти носят Дарове за Апостоли-тва е едно от пророчествата на историческия анархизъм отразяващо виден природен закон)

Нищо не казваш за гепида МУНДО. То само на него да му читаеме мемоарите и хистори може да напишеме за появяващите се в живота му т.нар. Българи .


Енодий
"Когато уреждаха там управлението,Гърция прояви враждебносст поради намесата на федерата Мундо,като привличаше за защитата си Своите Българи ( VULGARES),с които заплашва при военни сблъсквания,като с преден укрепен пост"

Приложение речник за дебилите маймуняци,които пак са се паявили да спамят разбрали ИДЕЯТА МУ,ЧЕ ЛЕЖИМ ДА ТЕЖИМ.

- Това са събития към 504 г ,га ампарцупяните забелязали некви внхдър чкндър да живеят у палатки возле у подножия великой горы Кавказа
(горы се превежда балкан на болгарский,подножия и великой са адинаковие)

-ГЪРЦИЯ-на тва служебно понятие,(гърците в продължение на статици години съществъували,като елени б.а.) ако си на три бири,може и да му се вика ИРИ. Нещо, като БИЗАНТИЯ,само че не толкова ристиенизирана,защото ромите всички знаят нямали градове,а строели само застави,в които няма място за баптисерии,а само за длибоко бвкопани подземи митреуми.
Та тая Гърция си имала свои българи,които привличала за защита . Тва ако беше ИРИ те имаха ромски стражари на военна служба ,като част от ромската военна структура по лимеса,плетена редовная армия . Тея обаче и те си имали мингянб,като ампарцупянците(своите българи)

Глей ся каво пък става ,га тези от ИРИ с дуките се намесват. Всички знаят,че който имал дуки бил бургар в мн. ч. от биците воини . Описанието на Първия Римски военначалник с големи дуки гепида Мудно.

Комес Марцелин

"Началникът на илирийската пехота и конница Мундо (militiae Ductor -който имал Дуки бил бургар даказал психоапта боцман,глей ся тоя кви големи дуки имал б.а.) ,пръв от всички римски военначалници нападнал Гетите,които отдавана кръстосвали Илирик,и ги прогонил,като избил твърде много от тях.По-късно обаче,по време на същите консули,споменатият военначалник,подтикван от своята смелост,долетял и в Тракия и,сражавайки се успешно,разбил БЪЛГАРИТЕ,които я опустошавали,като избил в сражение петстотин люге."

Пак Бой по канчето на БЪЛГАРИТЕ,задето апустушавали ТРАКИЯ„раднината на ТРАКИЙЦИТЕ.

Ма на Доктор Мудо -militiae Ductor ,военен доктор,ги излекувал БЪЛГАРИТЕ. Нали си е гепид. Па и доктор.
Принц гепидски даже. По гепидски.С резане на глави до кръста. От военен доктор само хирург във флота на нейното величество на беззъбите е по лековит.

Колко по-нагоре у гепидкста хранителна верига,толкова с по -големи дуки и повече сгеппцваш .
Гледаш ли кво им е напраил на враговете на Родината (на Роднините )


цитирай
7. анонимен - Сандилх > Стара Велика (или Голяма) България е на мястото си от 165 г. от Р.Х. , а не както я представят някои след 600 г.
05.10.2011 11:22
За всички, които ползват руски преводи (като цитираният в един от коментарите) на стари писмени паметници или материали от руски и съветски автори до 1990 г., с много малки изключения, които не може да намерите по сайтовете от мрежата, и те се отнасят до българската история, а след тази дата от руски и украински изследователи, от личен опит знам, че винаги преобладават фантазиите им за техните постижения от най-древни времена, а що се отнася за българите от Волжска, Дунавска и Велика (в смисъл Голяма) България, в техните публикации няма да намерите нищо, което да показва за няколко вековното пребиваване на българите в територията на изток от Волга, Каспийско море, през Кавказ, покрай Азовско море, Крим, Левобрежна и Деснобрежна Украйна, Молдова, Влахия, Панония, Македония, Тесалия, Мала Азия, Италия. Те още не могат да се разберат имало ли е Рюрик или не го е имало. Това което представят за творение на монаха Нестор, от начало като "Несторов летопис", е в голямата си част по българския (на презвитер-мних Григорий) превод на Хрониката на Георги Аматрол, а след 1115 г. като "ПВЛ - Повест за миналите времена" като в нея първо място вече заемат различните варианти от хрониката на Йоан Скилица/Кедрин, допълвана и украсявана с многобройни интерполации чак до ХІV и ХV век, които имат за главна цел да изопачат до неузнаваемост българската история от тези времена. За достоверността на последното е достатъчно да се знае, че в Русия не е известен оригинал на тази хроника на Аматрол, а единственият гръцки препис, който имат, е с различна текстова версия от това, което са ползвали руските кописти. За повече подробности виж изследванията на А. Чилингиров във второто издание на "Цар Симеоновия сборник" от 2011 г.
цитирай
8. letopisec - Благодаря, Сандилх
05.10.2011 11:29
анонимен написа:
За всички, които ползват руски преводи (като цитираният в един от коментарите) на стари писмени паметници или материали от руски и съветски автори до 1990 г., с много малки изключения, които не може да намерите по сайтовете от мрежата, и те се отнасят до българската история, а след тази дата от руски и украински изследователи, от личен опит знам, че винаги преобладават фантазиите им за техните постижения от най-древни времена, а що се отнася за българите от Волжска, Дунавска и Велика (в смисъл Голяма) България, в техните публикации няма да намерите нищо, което да показва за няколко вековното пребиваване на българите в територията на изток от Волга, Каспийско море, през Кавказ, покрай Азовско море, Крим, Левобрежна и Деснобрежна Украйна, Молдова, Влахия, Панония, Македония, Тесалия, Мала Азия, Италия. Те още не могат да се разберат имало ли е Рюрик или не го е имало. Това което представят за творение на монаха Нестор, от начало като "Несторов летопис", е в голямата си част по българския (на презвитер-мних Григорий) превод на Хрониката на Георги Аматрол, а след 1115 г. като "ПВЛ - Повест за миналите времена" като в нея първо място вече заемат различните варианти от хрониката на Йоан Скилица/Кедрин, допълвана и украсявана с многобройни интерполации чак до ХІV и ХV век, които имат за главна цел да изопачат до неузнаваемост българската история от тези времена. За достоверността на последното е достатъчно да се знае, че в Русия не е известен оригинал на тази хроника на Аматрол, а единственият гръцки препис, който имат, е с различна текстова версия от това, което са ползвали руските кописти. За повече подробности виж изследванията на А. Чилингиров във второто издание на "Цар Симеоновия сборник" от 2011 г.

цитирай
9. letopisec - marknatan NB
05.10.2011 11:39
по въпроса за Мундо. Явно не знаеш приятеля, че ако за Енодий Мундо е българин, то Йордан казва, че е роднина на Атила. От друга страна всички останали летописци, особено Малала, най-подробно описват, че Мундо е гепид. С други думи, като се има предвид, че Зенон кани българи във Византия (Йоан Антиохийски), за да се противопостави на готите на Теодорих и като се има предвид, че Малала много добре описва гепида Мундо като съюзник на Теодорих, става ЯСНО че Енодий и Йордан просто са сгрешили - може би ползват общ източник, или Йордан ползва Енодий, което е по-вероятно - името Мундо, ВМЕСТО името Мугел. Иначе няма логика, когато по-късно Малала пише, че Мундо, вече привлечен на служба във Византия, победил хуните. И така, първоначално Мугел, за който сведения дава Малала, е поканен от Зенон и именно той е припознат за федерат. А гепида Мундо, първоначално служи на Теодорих и едва по-късно, е привлечен във византийската армия с чин. С други думи, ако съпоставим сведението за Мугел/Мундо при Енодий и Йордан, ни става ясно, че онзи, когото Йордан нарича "родственик на Атила", Енодий нарича - "българин". Привет.

ЕХ, АКО ЗНАЕШ, ПРИЯТЕЛЮ, КОЛКО ЛИТЕРАТУРА СЪМ ИЗЧЕЛ, ЗА ДА ТИ ГО СДЪВЧА И ДА ТИ ГО ДАМ ТОВА СВЕДЕНИЕ В ЯСЕН ВИД, ЩЕ МИ БЛАГОДАРИШ ПУБЛИЧНО.
цитирай
10. letopisec - Сандилх
05.10.2011 12:00
ЗЛАТАРСКИ ИМА СПЕЦИАЛНА СТАТИЯ, която за щастие имам и която е публикувана в сборник на руските емигранти в България, в която продължава първоначалните данни на акад. Шахматов, че ПВЛ има в основата си български летопис, а не само превода на старобългарски на Аматрол. За теб тази статия, която е на руски, ще бъде много ценна, убеден съм, и аз ще ксерокопирам текста на Златарски и ще ти го пратя; от него става ясно, че българското културно влияние над Русия не започва след 14 в., както пишеше в соц.учебниците, а още с ПВЛ. Приятен ден, приятелю. Прати ми на мейл адреса си, защото едва ли ще мога да ти пратя текста по ел. път.
цитирай
11. letopisec - епископ Енодий, 505
05.10.2011 14:54
„Българите преди можеха да завоюват каквото поискат, не им пречеха нито планините, нито реките, нито лишенията...”
епископ Енодий, 505 година
цитирай
12. marknatan - летописец, Забелязах, че си изтрил ...
06.10.2011 10:14
летописец,
Забелязах,че си изтрил довода на историческия анархизъм за хуните и българите возле северното причерноморие в темата ти НЯМА ОТДЕЛЕН НАРОД "ХУНИ"...
-пачему ?
Показах ти,че изкривяваш сведения и показваш само неверни свои изводи-това на касиодора
тук пак си изтрил комента ми

поведението на уногундурски историк,поставил си за задача да докаже как уногундурите-българи са Българите,не мож да е модел за паведение,еще повече,че психопата боцман даказал,что уногудирите означавали римски стражари по лимеса.

Горе в цитата виждаш и уногундури,които не са българи.

Мундо си е историческа фигура отъ знатен гепидски праизход и доказите на хуьолигията в стил славянска теза (Киро Метофски и сестраим Шехерезада са Славяни даже и Апсотоли на СЛАВЯНИТЕ ЕЩЕ и азбуката им написали и повече книги утколкоз сме чели написали за доказ ,всички знаят това б.а.) са доказа само за играещите си на прескочи кобила с хисторито.

този гепидарник си е налице дето пречи на хунологията и Мундо като знатех гепид е добар доказ сречту попълсзновенията и доказите ,че нямало гетски государтства возле Дуная а само "германски" у рома

хисторито нема толкоз место за такваз засилка. само психопата боцко е написал повече от колкото е прачел. Ти поне книги си написал за ралика от психопатксите профанизации на плагиатора с увреден мозък преразказващ на себеподобните му маймуняци историческа теза ,която не е панимал по човешкому,щото е психиопат и преработил я за себеподните си м маймуни с цел възприемането им на човешко произведено. ха ах ах не стае
Но с таквиз докази сам разбираш,че скачаш в жопчето на РОМската "ТЕЗА".Тя е ОТВОРЕНА за отворените .

Забелязах,че си изтрил довода на историческия анархизъм за хуните и българите возле северното причерноморие в темата ти НЯМА ОТДЕЛЕН НАРОД "ХУНИ"...
-пачему ?
НЕ изкривяваш ЛИ сведения и показваш само неверни свои изводи
цитирай
13. letopisec - marknatan
06.10.2011 11:15
НЕ Е КОРЕКТНО ДА ПИШЕШ ЗА УНОГУНДУРИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СЪМ НАПИСАЛ ЦЯЛ ПОСТ ЗА ТОВА КАК ПОГРЕШНО Е ВЪВЕДЕНО ТОВА НАИМЕНОВАНИЕ, ТЪЙ КАТО В НЯКОИ ОТ 16 ПРЕПИСА НА ТЕОФАН, СЕ ПИШЕ ЗА УНО-ВУНД-БЪЛГАРИ, А НЕ ЗА УНОГУНДУРИ...И ЯСНО ПОКАЗАХ КАК ПРЕПИСВАЧЕСКАТА ТРАДИЦИЯ Е СГРЕШИЛА УНОВУНДБЪЛГАРИ С УНОГУНДУРИ.....ПРОЧЕТИ ПОСТА МИ http://letopisec.blog.bg/history/2011/08/15/unogunduri-kak-se-poiavi-tova-nedorazumenie-v-naukata.801887
цитирай
14. marknatan - ами добре и за уно-вунд българи и ...
06.10.2011 11:43
ами добре и за уно-вунд българи и котраги вместо иногундур българи и котраги да пише това не променя картината

налице са първокласни съобщения на т.нар. българи по целия свят от 5 -6 век на места твърде далече от горъй кавказе гдето ампарцупяните забелязали в пети век по съопщенияп от шести българи които били БЪЛГАРИТЕ

след като съвременна европа живее по законите на юстиниан ,то какво остава за съобщенията от тогава,от неговите юстинианови историци
първокласни съопщения и както се вижда и съобщеното от арменците подчертава установеното

и защо ми изтри поста в който аргументирано ти се доказва,че т.нар. българи описани от йордан не са хуни
(каквито има и десетки други)

не си поставяй фикс идеи и предаварително зададени тези,като тея от тракологията

за теп хуни си в голяма грешка по голяма от тази за преселението великото дето среянах пак пишеш за 4 век,при все че ти посочих че Клавдий Втори разбива 320 000 готи край Ниш . Само след нпколко месеца разбива и Германците по северните граници. за това има издадени монети.Готите не са Германците и тези събития са 100 г преди предполагаемото Преселение

А тези хуни фратер дето били европейци,няма такова нещо.
тези хуни не се появяват случайно веднъж вече ти писах
трпбва сам да се сетиш
цитирай
15. letopisec - marknatan
06.10.2011 13:43
не мога да се сетя какво ти си мислиш, аз изследвам нещата по първоизвори, летописи. За Мундо вече ти обясних, за К.Апамейски също, ти обаче последния искаше първо да го пратиш при Виталиан през 515 г, а после рече, че е Кирил от 9 в.; като се има предвид, че вярваш и в прераждания и сам се обяви за преродения Атила, мога само да се радвам, че те познавам...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11522677
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ