Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 11:56 - Основаването на България от Аспарух.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 8267 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 31.08.2011 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За синът на Кубрат, основал през 680 г. държава на Балканите с име България, след като хазарите анексират по-голямата част стара Велика България (без българските земи на запад от Днепър ) има сведения:

1.     в Хрониката от ІХ в. на Теофан

2.     в Бревиария от ІХ в. на Никифор

3.     в Арменската география от VІІ в., приписвана на Анани Ширакаци

4.     в еврейско-хазарската кореспонденция от Х в. на хазарския цар Йосиф с андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут

5.     в Църковните протоколи на VІ Вселенски събор.

6. в Именникът на българските канове - като Исперих

7. в апокрифната старобългарска книжнина - като Испор

 

                  Един от слабо проучените исторически въпроси е додунавската биография на кан Аспарух (VІІ в.)

         Обикновено за този владетел се пише, че довел българите до местността Онгъла, откъдето ги повел на юг към дн. Добруджа на Балканите, като преминали р. Дунав.

          Дълго време в историческата наука тези хора бяха наричани номади, без да се вземат предвид археологическите проучвания на първата им столица в Мизия (дн. северна България) Плиска, която не е табун, а монументално строителство (вж. книгите на Тодор Чобанов).

 

         Що се касае до додунавският период от живота на кан Аспарух, който е именуван „ювиги кан”, обикновено се цитират Теофан и Никифор, византийски летописци от 9 век, които не са единствените извори от  онова време.

         В разширеният вариант на „Арменската география от VІІ в.” (Ашхарацуйц), приписвана на Анани Ширакаци, се съобщава следното сведение: „От Хипийските планини избяга сина на Худбадр (чети: Хубраат, както по-горе в същият текст е изписано името на Кубрат).”

         В географията от VІІ в. на Анани Ширакаци р. Волга ("Ател","Ра") тръгва „от Каспийско море на север с два ръкава, които се съединяват”, а след това се обръща на запад към т. нар. „Хипийски планини” и стигайки до дн. руски град Донецк се влива в р. Дон (Танаис).

         Античната река Танаис извира от планинските възвишения над дн. руски град Донецк, според „Географията” на Птолемей от ІІ в. от н.е.  и се влива в Азовско море.

 

         В еврейско-хазарската кореспонденция от Х в. на хазарския цар Йосиф до андалузкият евреин Хасдай ибн Шапрут, е споменат само един престолонаследник на народа, който хазарите превземат. Той избягал на р. Руна (Дунав), според Йосиф. Става дума очевидно за Аспарух.

         Йосиф не съобщава за първородния син на Кубрат, Бат-Боян, понеже той - както знаем - остава на територията на „Припонтийска  България” (Теофан) и приема васалство.

 

         В. Н. Златарски още навремето обърна внимание, че Теофан (по-пространно) и Никифор (по-сбито) ползват в своите летописи един трети, общ за тях и недостигнал до нас източник, в който се говори за Кубрат и синовете му, и в който името на Аспарух е упоменато.

И двамата по-късни преписвачи от ІХ в. пишат за Бат-Боян като за съвременник, какъвто той отдавна не е, но за техният източник от края на VІІ в., явно е съвременник. Тоест, Теофан и Никифор преписват буквално от неизвестен източник от края на VІІ в., който пише, че Боян още плаща данък на хазарите.

 

         В Църковните протоколи на VІ Вселенски събор (860/861), също четем за нападението на Аспарух и превземането на Мизия:

 

         "Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане разбирателство, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори за мене на събора, та да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което Бог ми е внушил за вярата, по сирийски, и нека да се преведе на гръцки".




Тагове:   България,   Аспарух,   680,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - По онова време хазари не е имало, ...
01.09.2011 02:32
По онова време хазари не е имало,понеже под хазари се е разбирало дори и сега двора им където са си пазили счупените плочици-скрижалите,та едва ли така ще си нарекли каганата,това сигурно е наскоро измислено.Друго Кубрат е живял в Константинопол като заложник където се е изучил и дори на някой си император спасил синовете и жена му като ги приютил сигурно още преди баща му да му предаде власта,едва ли в последния момент избягал с тях и баща му издъхнал,освен това е имал първороден син и последващи и тези двама отгледани като доведени,поел обещание.Това,че бил заложник е стара традиция,дори и Ал.Македонски е бил като заложник,но и той не се е бил с хазари в тоя район,а с азери преди да пристъпи в Согдиана и нататък,освен ако не ги срещнал към Израел там някъде ги е бил.Та синовете на Кубрат не са били заложници,дори и доведените,даже и брат му Шам имал държава,сигурно и наследници,но и той не дал никой за заложник,а по това време много били кой на кого заложник та са получавали власта,а наште не,и даже се намесил за следващ император,изведнъж Кубрат умрял,един васал и то на държава уж основана преди 20 год. другите се разбежали и създали държави,а най-малкия понеже бил млад само област и то къде под Рим,Равена и никой не дал заложници за въспитание,дори доведените и те получили наследство кой къде.По нататък пък Светослав мисля че беше като изгонил хазарите,че писали как са банките имат злато за пренасяне и то през Константинопол взел та се отправил натам и наш Петър не го спрял,от там какво взел незнам но в Плиска останал,взел та отмъкнал книжнината и май тогава се прекръстил.Почти същото и с Осман и той едва създал държава,движейки се и хоп как беше при сина му Баязид,който пък бил бит от Темурлан и той ни набил,сигурно хазарин бил,родата му пък избягала от Светослав,та се заселила чак в Хорезм и там бели правели та чак до Чингиз,той се прекръстил,за тях не пише,егати чак до Косово стигнал,дали сме заложници.Р Петков намекна за Аспарух и Шенген,дали от там е дошъл.
цитирай
2. letopisec - 2. Как да не е имало хазари, друг е въпросът, че Вие изобщо не знаете,
01.09.2011 10:00
че произходът на хазарите е от савирите, както пишат арабоезичните средновековни първоизточници; българи и савири съжителстват заедно от средата на V в., а юдаизмът на хазарите е от 9 в. Хазарите не са тюрки или поне, както пишат арабоезичните автори, хазарския и българския, е непонятен за каганатските тюрки. Очевидно, именно езика на савири-хазари, е онаследен от чувашкия, а езикът на българите до съжителствуването им със савирите след V в., е индоевропейски, онаследен от кимерийците. Разбира се, на Кавказ по онова време са се говорили 40 езика, както пишат арабоезичните автори. Така, че заслуга на династичния род Дуло е общото държавно обединение, а не че всяко племе си е ходило с езика наляво и надясно. За останалото, което пишете, се изисква много труд и ровене, а не общи приказки.
цитирай
3. letopisec - Напълно съм съгласен. Аспарух разширява България и на юг от Дунав и тези земи стават държавно български. Дотогава
01.09.2011 13:25
kansandilh написа:
1. Аспарух не основава България, както пише в заглавието на постинга ти, а разширява България с нови земи населени с българи на юг от Дунав. Така, след победата му над византийците владенията му(разбирай България) се разпростират от Днепър на изток, до Стара планина на юг.

2. Аспарух не е водил никакви българи, като овчар стадо, и до никакъв Онгъл… от който преминали в Добруджа.
Аспарух е предвождал българска войска, която сразява византийците, които нападат българите живеещи на север от Дунав.
„Онгъл”-хипотетична местност измислена от историците.
Теофан никъде не споменава такава местност Онгъл, на чиято територия уж се бил установил Аспарух, според историците. Теофан изрично споменава не веднъж, а точно четири пъти, че става въпрос за РЕКА, а не МЕТНОСТ, и не се нарича Онгъл, а Олгон, пак според Теофан. И още нещо-Теофан казва, че Аспарух се установява между Днепър, Олгон и Дунав, и в тези три реки Теофан вижда естествена защита на владенията на Аспарух, тоест на тази част от България, която не е под васална на хазарите, както става с Боянова България.

3. Аспарух не заселва българите на Балканския полуостров, по простата причина, че най-малко три века преди Аспарух, от Дунав до Охрид живеят българи.
Аспарух разширява България, присъединявайки българите живеещи на юг от Дунав към българите живеещи на север от реката.

4. Аспарух не е бягал на Дунав, както пишат хазарите, а е отстоявал и то във военни действия срещу същите тези хазари българските владения, които се разпростират от Днепър до Дунав и по негово време остават не подвластни на хазарите.

там е имало остатъци от траките, остатъци от готите, остатъци от славяни, авари и българи. Последните още от 493 г. атакуват тези земи на юг от Дунав, а преди 493 г. българи в състава на Хунската империя са се заселвали също на юг. Данни има при Йордан, Прокопий, Теофан, Приск . от Лом до Стума, са се заселвали българи, до образуване на Аварската държава в Панония 568г, когато те превземат още..
цитирай
4. tihatavoda - --Историята повсеместно страда от полова слабост .
01.09.2011 22:49
На никого не може да откаже . На по-силният - съвсем . Колкото политики , толкова истории . И зад всяка история -- " историк " .
цитирай
5. letopisec - history e и разказа на една случка...Но това е менталност, или сюжет...а за политическата намеса при правенето на история, съм съгласен, че е вредна, но трудно
02.09.2011 09:44
tihatavoda написа:
На никого не може да откаже . На по-силният - съвсем . Колкото политики , толкова истории . И зад всяка история -- " историк " .


предотвратима. И все пак, преди всичко науката и научната добросъвестност.
цитирай
6. atil - Нова държава се основава тук. . . ...
02.09.2011 15:43
Нова държава се основава тук...Аспарух отделя своята част и я разширява първо на запад а едва наследниците му на юг.На няколко места споменават ,че бяга! Някой ще си помисли, че от хазарите ,както беше втълпявано,но това не е така! Хазарите първия път още докато Кубрат е бил жив са отблъснати от синовете му. След повече от 8(пет години трае обсадата му в Крим а е управлявал три години след смъртта на Кубрат) години те са потърсени от Бат Боян за съюзници в борбата му със Аспарух и Шамбат(брата на Кубрат) за трона.Те му помогнали да си върне трона а Шамбат се прибрал в Киев, на Аспарух и подкрепилите го бурджани и алани дал да се настанят в Ангъла(Онгъла) - причерноморските степи между Дунава и Днепър. Едва след смъртта на чичо си Аспарух с осиновените си Братя Кубер и Лачин решава да мине Дунава(заради промяната в съотношението на силите,киевляните вече се готвели да предадат града на Бат Бояна,както и станало после.). Императора научил за намерението им и това е причината за похода му на север.Земите на киото е бил улугбек(губернатор) Аспарух по договора за помощ били дадени на хазарите.По тази причина те се озовават в долното Поволжие и на Кавказ. Хазарската орда(съюз на няколко скотовъдни племена), се обособява след разпадането на Тюркския каганат. Хазар буквално означава - водач на стадото, понякога по народному така наричали и шаманския царски жезъл(на рода Дуло) Тризъбеца в който виждали извитите рога на овена. Но той имал и много други названия. Хазарските кагани се избирали от стария булгарски род Афшин(Ашина) - род на вълка. Неговата тамга бил стария герб на Идел - вълчата глава.
цитирай
7. letopisec - atil или Валентин Иванов,
02.09.2011 17:03
ще уважа твоите исторически изводи, едва когато не ни съобщаваш истини от последна инстанция, а разгледаш съпоставително т.нар. волжко-булгарски извори с останалите късно-антични или ако искаш още антични първоизточници.
цитирай
8. atil - Нямам нужда от уважение, аз давам ...
02.09.2011 20:35
Нямам нужда от уважение,аз давам информация а от коя инстанция е няма значение.Нека всеки сам да мисли и преценява.Ако иска и да съпоставя с каквото иска...По-важното е че ние българите вече си знаем доста по-добре и по-подробно историята! Тава е най-важното и дори най-великото събитие! А това че малко са способни да го разберат и оценят говори за какво? Е, тука няма да съм "последна инстанция" нека някой друг да е.
цитирай
9. atil - Точно мирмидонците имат пряка в...
03.09.2011 15:55
Точно мирмидонците имат пряка връзка лично с мене и с Атил Аспарух Маджар - Куртбатов син и Албурев внук! Както виждаш и ние можем да имаме дъъълги имена като испанците например.
И с троянците имаме още повече че те не са наричали града си Троя а АТРЯЧ, което означава дракон.
Траките колкото са оцелели на Балканите като такива щом дошли БУЛГАРИТЕ веднага и моментално се записали като поданици на Улуг Булгар и то като българи а не като траки.Щото тая дума те не са я били чували е хич дори не знаели каква е и какво означава.А какво е булгар са знаели.Още повече че точно знамето им ,стяга им е бил същия - БУЛГАР.
Ебе учи,еби учи - ни поумнявават ни забременяват?! От самоеди държава става ли бе таранкоолу? Хич биля?
цитирай
10. letopisec - atil или Валентин Иванов,
03.09.2011 16:23
що се правиш на спароток и посягаш към свещенните мирмидонци; че вие не позволявате на нито един късно-античен историк да каже някоя грешка, все едно това е патент само на съвременността...И стига, джанъм, с тоя "булгар", така са го изписвали арабите, щото си нямат "ъ"; и ти ли искаш да правиш нова нация; има и нещо друго, ту се причисляваш към някакъв стар род Джура, ту пък имаш лична връзка с мирмидонците
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484208
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ