Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 09:15 - Бащата на Атила и династичния род Дуло.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 3195 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                http://history.rodenkrai.com/new/vladeteli/dinastiqta_dulo.html   
         В периода 410-420 г., според американският изследовател на хунската история Ото Менхен-Хелфън, летописецът от V в. Олимпиодор участва в посолство на западния римски император Хонорий до хунския рикс Донат.

         Откъс от летописа на Олимпиодор е съхранен от Фотий през Х в.


    Ето преразказаният текст на Фотий: „Той (Олимпиодор - б. ред.) разказва за Донат, за хуните, за невероятното умение, с което кралете им (рикси) стреляли с лък, и за това как той, като историк, бил изпратен с посолство при тях и при Донат; пише за своето трагическо пътуване по морето и за опасностите, и за това как Донат, коварно излъган от клетва, бил престъпно убит. Също за Харатон, първият от риксите (владетелите на хуните - б. ред.), който бил обладан от гняв, заради убийството и как императорските дарове го успокоили. Това е съдържанието на първите десет книги от неговата история
(§ 18)


         В осемнадесет параграфа, всеки от по няколко изречения, Фотий преразказва всички книги на Олимпиодор. Това несъмнено оказва ущърб на дошлите до нас сведения.


      Що се касае до интересуващият ни „фр. 18”, е видно, че Фотий е редуцирал едно пространно изложение на Олимпиодор, в което се разказва за хуните и което предшества с няколко десетилетия летописа за тях на Приск Панийски, който ги посещава през 448 г.


    Основната хунска фигура в текста на Олимпиодор е Донат.

    Римското посолство на Хонорий е отправено към него.


       Името на владетелят на хуните Донат е незаслужено пренебрегнато от историците, в едно обаче те са прави. Липсват сведения за Донат, но понякога отсъствието на данни е също информация.


     Очевидно е, след като посолството, в което участва Олимпиодор, отива при Донат, че това е фигурата, която олицетворява властта на хуните.


    Донат не е известен наистина като участник в хунските подразделения на Стилихон (405 г.), той не е популярен като Улдин, неговата роля е очевидно в Мундияк и той на румънските и унгарските земи обвързва хетерогенните хунски племена с „клетвен договор”, както пише Олимпиодор.


         Кога Донат започва да създава хунска държава от нов тип?


        От 375 г. до 406 г. аланите са под ръководството на хуните, през 406 г. обаче те поемат по свой път и заедно с вандалите пресичат Рейн на запад и навлизат в Галия.


        Защо аланите напускат хуните и Мундияк, е трудно да се каже, ако се няма предвид началото на държавната деятелност на Донат точно в този период, по обвързване на различните племена в клетвен съюз към Хунската държава.


       Очевидно аланите, които по-късно при вандалите винаги отстояват собствет статут и не са асимилирани от победителите на Картаген, още към 405 г., когато Улдин е на „лов” по връщане на хуни от Тракия на север от Дунав, се разграничават от новата държавна политика на Донат, в която племената са бивали обвързани с клетвен договор да признаят един общ династичен суверен.


       През 408 г., по време на новият рейд в Тракия на Улдин, с който е целял подновяване на старите данъчни уговорки и при възкачилият се в 408 г. нов византийски император Теодосий ІІ, от хунската армия дезертират скири и други племенни войници, съблазнени от римския начин на живот. Улдин се спасил на север от Дунав само със „собствените си хора”.


     
 Всичко това показва, че в периода 405 г. – 408 г. при хуните е в ход нова държавна реформа, но в какво точно се е изразявала тя можем да предполагаме от формулата на Олимпиодор, сключвал се е клетвен договор.


       Пред кого са се клели новите васали?


    Определено пред Донат, той е създателя на династичната ангажираност на различни племена към един род. Дотогава хунският съюз е определено хетерогенен, след това племенните водачи са „сътрапезници” на династа.


         Кога се създава нов тип държавно управление сред хуните? 


   
Очевидно, когато топонима на т.нар. Втора Германия, т.е. Мундияк, става прозвище на Донат, явно точно той е Мундзук (Йордан), бащата на Атила.


    Ото Менхен-Хелфън пренебрегва ролята на Донат и вижда в Харатон първият хунски рикс (Олимпиодор), но Харатон въобще не е първият от познатите предводители на хуните, преди него знаем Улдин. Тоест, в случая с Харатон сме свидетели единствено на писмен източник (Олимпиодор), който първи е посочил новият тип хунски рикс,
Харатон не би бил такъв, ако Донат не бе извършил дотогава черната работа по клетвените договори и ако не бе убит, във връзка с тази си държавна дейност.

         Ето защо, когато през VІ в. Йордан пише, че бащата на Атила се е казвал „Мундзук”, трябва да виждаме в това име на Донат прозвище, което му е дадено, във връзка с топонима „Мундияк”, упоменат в началото на V в. от историкът Олимпиодор.

 
Гласувай:
4
0


Вълнообразно


1. letopisec - Олимпиодор
23.08.2011 09:54
Олимпиодор е посочил в своята история (фр. 17) топонима „Мундияк”.


С тази форма, която очевидно е била общоупотребителна от готите, е фиксирана, освен всичко друго, и местността в дн. Румъния над Букурещ, Мунтания.


Между другото, Олимпиодор във фр.17 отбелязва, че топонима Мундиак бил известен и като „Втора Германия”.

Статия в Роден Край
цитирай
2. get - - Така ще е :)) "втора" ... след като първата е ... ?!!
23.08.2011 18:34
letopisec написа:
Олимпиодор е посочил в своята история (фр. 17) топонима „Мундияк”.


С тази форма, която очевидно е била общоупотребителна от готите, е фиксирана, освен всичко друго, и местността в дн. Румъния над Букурещ, Мунтания.


Между другото, Олимпиодор във фр.17 отбелязва, че топонима Мундиак бил известен и като „Втора Германия”.

Статия в Роден Край


... Кюстендилско България !!

- На това какво ще кажеш Германе ? - не се халосвам за да те изкарам от нерви ! ... опитвам се да търсиш смисъла на Германия !!
- От кога и кого е наименована така една "страна" и "народ" ?
- Търси семантика и етимология - Ще откриеш доста интересни неща ?!

- Отново казвам - с това , което пиша ... нямам за цел да дискредитирам или по някакъв начин да засегна достойнството на държавата и теб !! - Но има нещо, което смущава в цялата тази работа !!?

- „Мундзук”, „Мундияк” на едно друго място в България(северна) се среща топоним звучащ Мундраг - малко по-късно времево !! Свързва се с най-голямото и старо светилище на балканите !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
3. shtaparov - Отговор
24.08.2011 17:29
А защо Вандалите /Вундарите,Вундовите Българи/ са се движели заедно с Аланите? Защото са били съседни родствени племена от векове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 8041052
Постинги: 701
Коментари: 12650
Гласове: 3221
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ