Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 10:29 - Кимерийско-савроматската цивилизация.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 8190 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 13.01.2012 05:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кои са сарматите?

     Според Плиний Старши гърците наричали сарматите с името „савромати”.

         Херодот извежда произходът на савроматите при Меотида, от легендата за амазонките. „Елините победили в битката при Термодонт и отплавали, натоварвайки на три кораба амазонките, които успели да пленят. Но когато били вече в открито море, амазонките се нахвърлили върху тях и ги избили до крак. Амазонките не разбирали нищо от кораби, не можели да си служат нито с кормилото, нито с платна, нито с гребла; след като избили мъжете, те се понесли по вълните, носени от вятъра, и достигнали до езерото Меотида при Кремной. (...) Савроматите говорят на скитски език, но го говорят неправилно още от най-стари времена, понеже амазонките не го били изучили.(Херодот, История, ч.ІІ, С., 1990, с.40, 41).

         Очевидно това сведение ни подсказва, че макар езикът на скитите и сарматите да е близък (явно, индоевропейски), той не е един и същ.

         При внимателното четене на сведенията на Херодот, прави впечатление, че той спомената страна Кимерия, говори за Кимерийски босфор (Боспор Кимерийски, т.е. дн. Керченски провлак), но не познава нито един жив кимериец.

         Херодот-логограф е определено скитофил, но това се дължи на лични срещи с последните, които са му информатори-логографи. Неговите сведения за кимерийците са откъслечни, дадени са определено от човек, който говори за тях в минало време, но въпреки това разкриват една ясна картина за наличието на кимерийски географски ареал между р. Дон, Каспийско море и Кавказ.

 

         Трябва да признаем, че късно-античният топоним Сарматия е много по-функционален от антично-гръцкият Скития, понеже в географското понятие „Сарматия” е влизало и Предкавказието.

         Именно територията на север от Кавказ, между Азовско море и Каспийско море (до устието на Волга), е късно-античното географско понятие Азиатска Сарматия.

 

         Фактически, по времето на Херодот (V в. пр.н.е.) земите на изток от Дон са географски ареал на кимерийците, което ще рече, че не е пресилено самото име Сар-матия (Савр-матия) да е кимерийско и да произхожда от езикова форма на местното божество Куар (Суар, Савар) и формата на Меотида (Азовско море), т.е. „матия” (?).

 

         Терминът „сармати” в съчиненията на късно-античните историци никога не се е отнасял към някакъв отделен народ, а винаги към различни народи, обитаващи азиатската и европейската части на топонима Сарматия (р. Дон, т.е. Танаис, е граница между двете части).

         Европейска Сарматия започва от Карпатите и свършва до устието на Дон в Азовско море, а азиатска Сарматия е територията описана по-горе...

 

         Германия на изток е свършвала до Карпатите, а Сарматия е имала, както стана ЯСНО,  две части.

 

         Европейската част на топонима Сарматия е от извора на р. Висла в Карпатите до извора на р. Танаис (при дн.гр. Донецк)

         С други думи, извора на р. Висла и извора на р. Танаис са на една и съща меридианна линия, според Птоломей.

         Първата меридианна отсечка (от извора на р. Висла в Карпатите до извора при дн.руски град Донецк на р. Танаис), е всъщност територията на европейска Сарматия. А на исток от Дон е азиатска Сарматия, която – според Арменския географ от VІІ в. – не се е простирала на изток от Каспийско море, а е обхващала сомо Предкавказието...

         През ІХ в. родоначалникът на арабоезичната география ал-Хорезми твърди, че птоломеевият топоним Сарматия е онова, което по негово време се е наричало...Бурджан. А Бурджан е другото име на България.

 

         

         За късно-античните географи варварската земя на Европа, е съставена основно от два топонима: Германия и Сарматия. Това са топоними, а не етнически названия.

           

         Амазонките, според Херодот, били майки на савроматите. Последните живеели на източният бряг на р. Дон (Танаис), при Азовско море (Меотида). „Преминеш ли река Танаис, вече не си в Скития. Първата област, на която попадаш, е на савроматите, които, като се започне от най-вътрешната част на езерото Меотида, обитават на север земите.”(Херодот, ч.ІІ, С., 1990, с.15).

 

         

 

          Кимерийският културен пласт е родствен със синдо-меотите (Артамонов). Освен това присъствието на хето-хуритски религиозно-културни артефакти в Предкавказието, предполага основание за търсене на синтез между анатолийският период на камирите и сарматската култура. Както пише Гай Юлий Солин, който в първата половина на ІІІ в. от н.е. съставя „Сборник със сведения”, именно синдо-меотите били наричани савромеотиди.

         Кимерийският ареал, описан от Херодот, се трансформира в сармато-савроматски и явно неслучайно Херодот е убеден, че амазонките са майки на савроматите, а не скитите. Херодот не смесва едните с другите.


Тагове:   Славяни,   сармати,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. letopisec - откъс от книгата "БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЛЕД АТИЛА",
08.08.2011 10:36
която наскоро ще излезе като издание на сайта http://history.rodenkrai.com/new/ и в която основната задача е да бъде изследвана ЕПОХАТА НА ИРНИК ОТ ДИНАСТИЯТА ДУЛО И ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ПЕРСИЯ ПРЕЗ 484 Г., КОГАТО КАКТО ПИШЕ ПРОКОПИЙ КЕСАРИЙСКИ от 6 в. персите са били "две години под власта на тия варвари". Целта НА КНИГАТА Е ДА СЕ ОСВЕТЛИ ТЪМНИЯТ ПЕРИОД В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЛЕД 453 Г. ДО 488 Г., КОГАТО ВИЗАНТИЙСКИЯТ ИМПЕРАТОР ЗЕНОН ПОКАНВА БЪЛГАРИ В МИЗИЯ И ТРАКИЯ ЗА ДА ПРОГОНИ ГОТИТЕ НА ТЕОДОРИХ ОТ БАЛКАНИТЕ, КОИТО ТЕ НАПУСКАТ И СЪЗДАВАТ В ИТАЛИЯ СВОЯ ПРЕХОДНА ДЪРЖАВА...Историческата роля на Ирник е в това, че не допуска готите да създадат своя държава в Мизия и така предопределя възможността през 860 г. Аспарух да създаде държавата БЪЛГАРИЯ, която ние днес наричаме своя родина....
цитирай
2. germantiger - ;)
08.08.2011 13:12
Мотива мерлин да нарича сарматите славяни или да ги припознава като такива, според мен е ясен, а именно: трако-славяно-българската "идея" - отново обединение с мадъ Рашшъ, отново със старата му и единствена любов - панславизма и русофилството при него предположено от комунистическите му убеждения.

Разбира се, важна е истинността, а не моите "гадания" за неговите мотиви. Ако мерлин или друг докажат сарматите като сливяни - тогава ще уважа позицията им. Има една немалка група автохтонисти мисля, че сред тях е и Спароток "разпознава" славяните като траки или траките като съшински славяни и така "всичко си идва на мястото"! Разбира се, славянско за тях има от Ирландия, Галия, Иберийския п-ов несъмнено, Германия разбира се, Балканите като център, степите и Украйна при всяко положение, дори Иран е сроден за тях народ с тракийския, ерго славянски би могло да се "изведе" впоследствие някак витиевато, отскоро и Скандза-Скандинавия също се включва в "славинията".

Кимеро-хунската (летописец), тюркската (атил и мглишев) или иранската теории за тези автохтонисти отпадат като произход, защото те ги усещат като заплаха за тяхната тракийска "елитарност" и всеславянска "проекто" теория...

...

Трако-славянската им не теза, а фундамент е за Спароток, гет, мърлин, щапаров, бгуест, нестинар...

"Чисто" тракийската мисля е "застъпена" от Долсинея, слънчевия, дзвер...

Разбира се, може да съм сгрешил, но открито и ясно показвам кой-какъв ми се струва, без да искам с това да обиждам някой. Напротив - те трябва честно и точно да "декларират" възгледите си в което няма нищо лошо или осъдително!
цитирай
3. letopisec - да,
08.08.2011 13:29
явно си доста прав, имат си отдели и секции....като цяло теорията им е смесица от отхвърлени през 19 в. идеи и опит да прочетат по нов начин някои древно-гръцки автори и късно-антични, като им вменяват доста учудваща семантика....Аз съм чел Страбон и той например пише за гр. Бактр, а не за Балх, но Спароток го преразказва, че бил казал Балх, но не го цитира...Идеята им е научно недобросъвестна и най-вече, както казваш ти, марксиска...Така марксистите в Москва отричаха, че е имало някакви траки по времето на славяните през 6 в.; сека пък Спаратооглу, както би го нарекъл Захари Стоянов, отрича въобще славяните, като им пришива, че те били открай време траки...Само дето никой не разбра защо траките трябва да се самонаричат славяни????
цитирай
4. merlin68 - летописец, това е вторият ти пост за ...
08.08.2011 19:34
летописец, това е вторият ти пост за сарматите, не ти ли се струва, че прекаляваш вече за човек който всъщност не знае и не може да проумее (въпреки десетките подсказки), кои са земите обитавани от сарматите:)

"Тези уточнения са необходими, за да разбере Мерлин, че не може да слага знак на равенство между сармати и славяни, защото никак не може да докаже СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СЛАВЯНИ В ПРЕДКАВКАЗИЕТО, Т.Е. В АЗИАТСКА САРМАТИЯ."
Тези ти уточнения, първо са доста неадекватни (което е нормално за човек нямащ представа от география). Второ, тези ти уточнения нямат абсолютно нищо общо с това което аз твърдя, напротив, те показват, че ти си неадекватен не само да разбереш старите автори, но не можеш да разбереш и това което днес ти се казва!
Никъде не твърдя, че славяните обитават АЗИАТСКА САРМАТИЯ, ТВЪРДЯ ГО САМО ЗА ЕВРОПЕЙСКА САРМАТИЯ!
След като поради абсолютно незнание твърдеше, че според Птоломей, Венедският залив, бил Каспийско море:), сега продължаваш в същия дух - този път си преместил Венедските планини. Вземи прегледай картата на Птоломей и виж кое къде е, преди да продължиш да се излагаш. ВЕНЕТИТЕ ОБИТАВАТ ТЕРИТОРИЯ КОЯТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ КАРПАТИТЕ И БАЛТИЙСКО МОРЕ, ТАМ Е И ВЕНЕДСКИЯТ ЗАЛИВ, ТАМ СА И ВЕНЕДСКИТЕ ПЛАНИНИ. Намери с нещо друго да населиш любимият си Кавказ:)))
цитирай
5. merlin68 - тигър,
08.08.2011 19:46
не знам защо трябва да принизяваш и себе си и мен с повтарящи се твърдения, за които мисля сме се изяснили вече, или не сме? Добре си спомням предишните ти твърдения, че съм комунист, ти спомняш ли си отговорът ми? Очевидно - не.
Аз какво трябва да направя, да отворя плювалника и да почна да те фашизирам ли? Или да вляза при рустам и другия (не помня никовете) и да започна заедно с тях да те плюя?
Постоянно демонстрираш някакво мъжкарство, подплати го със съответното поведение.
Освен това ти препоръчвам, ако искаш да узнаеш какви са идеите и вижданията на Спароток, или моите, да прочетеш това лично от нашите постинги и коментари, а не да вярваш на това което казва, че сме писали летописеца.
До преди седмица, бих го обвинил, че лъже по мой адрес, но сега вече се съмнявам в наличието на зла умисъл в него, по скоро ми се струва, че той въобще не разбира това което чете.
цитирай
6. germantiger - ...
08.08.2011 22:45
Мерлин, нямал съм за цел да те засегна - това че си русофил нито е срамно, нито е тайно. Това, че си с леви или дори комунстически убеждения също е твое право.

Ако не си с такива, значи съм сгрешил аз, вярно не помня какво си ми отговорил на този въпрос след като съм ти го задавал.

В случая обаче ни най-малко не показвам никакво мъжкарство, а се опитвам да уясня поддръжниците на различните теории и да "сложа картите на масата".
цитирай
7. merlin68 - Тигър, аз някога да съм крил, че съм ...
08.08.2011 23:17
Тигър, аз някога да съм крил, че съм русофил? Напротив, и ти би трябвало това да го знаеш, ако бях и комунист бих го потвърдил без притеснение. последният път когато ме обвини, че съм комунист (в поста ти за Александър), ти казах, че не вярвам в идеите на комунизма, разбрал съм, че са неосъществими още в 7 или 8 клас. Що се отнася до социализма - той имаше много недостатъци, на мен не ми харесваше, но това с което ние го заменихме е несравнимо по-лошо за България. Това са възгледите ми по въпроса и моля, запомни ги и не спекулирай повече.
цитирай
8. letopisec - за каква промяна в названието на скитите, дето били станали
09.08.2011 08:22
сармати ИДЕ РЕЧ, мерлин....при условие, че още Херодот ги различава савроматите от скитите....???
цитирай
9. letopisec - що се отнася до Венедския залив при Птоломей, защо
09.08.2011 08:25
се опитваш да защитиш тезата си с карти от 15 в.; всеизвестно е, че още Равенския географ поставя Венедския залив на Балтийско мворе; но този проблем в науката не е решен окончателно и не случайно ти давам координатите на Венедската планина, която граничи с планината на аланите; освен това защо венед ги няма в списъка на народите под властта на Херманарий, който пише Йордан в същата история, която цитираш...???
цитирай
10. germantiger - ...
09.08.2011 18:05
http://kazantip.rork.ru/biblio/viii1584.htm

В тази "карта" от 15 век (казано от летописец) дадена като примерна от мерлин ясно личат германски племена "в славянската ужтеритория, а именно - гутоните и омброните.
Също така до 4 век земите на днешна Полша, Чехия са били обитавани от германски племена, преди мигрирането им на запад - примерно бургунди, лангобарди, маркомани... Част от тях са претопени от славяните.

Траките никога не са се "самонаричали" славяни, нито сармати - поне аз нито в един извор не съм прочел подобно заявление.
цитирай
11. letopisec - прав си тигър,
09.08.2011 18:44
Тацит в "Германия" много ясно описва през І в. кои са били до Балтийско море, не са венед; според него венед са съседи с бастераните...Какво ли казва Птоломей през ІІ в. за бастераните?
цитирай
12. bls - харесва ми дълбочината
14.08.2011 17:26
на изследователския подход, който прилагаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11537175
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ