Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2011 13:12 - Всeки греши, признавам си, че си помислих, че Спароток е историк..Още екзотични хипотези. И за македонизма и тракедонизма. ДИСКУСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА..
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 26500 Коментари: 87 Гласове:
6

Последна промяна: 14.07.2011 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Не съм аз Месията, нито пък съм изпратен да подготвя пътя за него. Казвал съм много пъти, че считам себе си за най-обикновен човек..." думи на Спароток
"Земята ни е рай, хората прекрасни, но прекалено доверчиви, оставят се на слепци да ги водят.." - думи на Спароток

 Наскоро пуснах постинг "Про спароток или "умерена спаротокология", надявайки се, че Спароток ще спре с популизма, тъй като в идеята му, че тракийският език може да е повлиял на праславянския, има доза истина. Но, както казва народа - популизма води до оглупяване, и вместо спароток да отсее зърното от плявата, наскоро излезе с езотичната идея, че българите били пеласги. Това ме наведе на голям смях, понеже преди 50 г. пантюркисти пишеха, че пелазгите са тюрки...А Долсинея пък страда, че не сме като македонските историци, които се борели да си присвоят Ал. Македонски. Освен екзотичната хипотеза на Спароток и Дулсинея (не казвам, че са преродилите се Орфей и Евридика) има и други екзотични идеи кои са българите: ОЩЕ ЙОАН МАЛАЛА ПРЕЗ 6 В. ПИШЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА МИРМИДОНЦИТЕ НА АХИЛ. А Йоан Цеца през 13 в. го повтаря.Атонският монах пък Булгарис, който избягал при Фридрих, а последният го изпратил при Екатерина Велика, е явно автор на хипотезата на писателката-императрица, че българите са упоменатите от Херодот - аргипеи.
       
Не знам дали някой си дава сметка как на майтап сърбите създадоха македонизма и как днес има обособена Република Македония, която на базата на сръбския македонизъм отрича българския си произход. Не дай си боже след години да се обособи  АВТОНОМНА Република Тракия, с първи президент Спароток (според блога му има 1 млн. зад него). Все пак да не забравяме, че той не пише в раздел ИСТОРИЯ, а в раздел ПОЛИТИКА.
два от последните коментари тук:
78. get - - Вашето последно емоционално изригване, как да го приема ... ами то ми прозвуча твърде ...
15:06
... близко до това, което вие се опитвате да вкарате като идея с термина "тракедонизъм" ?!
letopisec написа: "Друго, което ме смущава в ситуацията при вас със "Спараток" - формално погледнато има спор вежду вас ... на практика противоречията по скоро са терминологични или технически, но не по същество ?"
НИМА ЗАРАДИ ПРИУМИЦИТЕ НА НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАЧЕРКНЕМ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ И ДА СИ КАЖЕМ, А НИЕ СМЕ СИ СТОЯЛИ В ТРАКИЯ И СМЕ СИ ЖИВУРКАЛИ; НАС НИ НЯМА В ЛЕТОПИСИТЕ, НЕ ПОЗНАВАМЕ АСПАРУХ; НИЕ ПРОСТО КАТО ПАЯК СТОИМ НА БАЛКАНИТЕ И ЧАКАМЕ ГОТИ, ХУНИ , АВАРИ, БЪЛГАРИ ЗА ДА ГИ ХВАНЕМ В ПАЯЖИНАТА...

- Да разбирам ли вашите разсъждения на нещо подобно, като това от Исидор Севилски за произхода и историята на готите ?
"Готите произхождат от Магог, синат на Яфет, и се счита, че са от един род със скитите. Ето защо те не се различават твърде в названията си: само една буква се е променила, а другата изчезва – от „Getae” се получава „Scythae”. Те са били обитатели на заснежените върхове на запада и живеели на планинските склонове заедно с други народи. Пропъдени от земите си, от нашествието на хуните, те пресекли Дунав и се отдали на римляните. Но когато им свършили силите да търпят несправедливости, те в гнева си вдигнали оръжие, нахлули в Тракия, опустошили Италия, обсадили и взели Рим, влезли в Галия, и преминавайки Пиренеите достигнали Испания, където се заселили и установили властта си.".
- Отново натъртвам в/у термина "индо"европейско (!), който е подвеждащ !!
- ОПРЕДЕЛЯЩО ! За мен(а и за енциклопедия Британика) е че има в дълбока древност Европейската култура(!), която започва от един географски център Ареала около Черно море и донякъде Близък изток !! Респективно носителят и е сравнително ЕТНОСНО и ЕЗИКОВО ХОМОГЕНЕН !!
- Последната брънка в тази историческа верига се явяваме ние българите, които логически сме си "туканци".
- Хм, да не изпадна в етноИЗКЛЮЧИТОЛНОСТ(?) ... разбира се бих включил и етносно близките ни македонци, сърби, та дори и късно отродилите се ромЪни !
От този етнокултурен център е имало миграционни вълни и завръщания - факт ... но съпътстващ, не определящ !!
- Индото, което е вкарано иизкуствено от историческата "мисъл" е заблуждаващо - да прикрие една късна миграция на етноси от дравидски произход, към които по-късно са отнесени т.нар. "семити" !
- Това е накратко моята теория !!

- Поради краткостта, с която предадох вижданията си, ако някой се почувства пропуснат - Да ме прощава !!
цитирай
Изтрий 79. letopisec - АХА,
16:05
Я ПАК ПОВТОРЕТЕ, ЧЕ НЕЩО НЕ СХВАНАХ; НИЕ, БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЕЗИКОВО БЛИЗКИ С МАКЕДОНЦИТЕ, НО ПО ЛИНИЯ, ЧЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ТАКА ЛИ? НЯМА НИЩО, ЧЕ МАКЕДОНСКИЯТ СИ Е ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ, А СРЪБСКИЯТ Е ПАК "ЕВРОПЕЙСКИ", НО С ПАДЕЖИ...И ТАКА, АМИ ВИЕ КАТО ИЗХВЪРЛИТЕ НА БУНИЩЕТО ТАКИВА КУЛТУРОЛОГИЧНИ ПОНЯТИЯ КАТО "ЕЛИНИЗЪМ" И "ИНДОЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК", С КАКВО БАРАВИТЕ НАУЧНО? С ТОВА, ЧЕ СМЕ СИ "ТУКАНЦИ" КАТО МАКЕДОНЦИ И СЪРБИ? Нещо не вдявам? Очевидно е, че тая глупотевина за тракийски автохтони = българи, обслужва македонските историчари и тяхната "методология", че все са си там от времето на Ал. Македонски. Вие пък, се опитвате да ми говорите сюрреалистично за ненужни понятия. Ами тогава, нека приемем политически подход, а не научно-исторически и да си кажем, че всички сме европейци в Обединена Европа. Това е факт? Групата тук тракащи, както ги наричат, удивително заразява като вирус недоучените и опиянени от удревления хора, че няма славяни, няма славянски ЕЗИК, няма индоевропейци, няма елинизъм...Малцина четат през редовете какво ни предлага новият тракедонизъм: няма късно-антична българска история, да започнем да вдигаме паметници не на Крум и Аспарух, а на Орфей и Евредика, както правят македонците, които са си чисти българи в ината и спекулациите, така както българи са и волжките българи, които в ината си непременно искат да произхождат от Тюркските каганати. Изобщо "всичко си е наше", открай време черта на българската народопсихология е ВСЕКИ ДА ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕБЕ СИ...И ВСИЧКО НАПРАВЕНО ДОТУК, ДА НЕ СЕ ПРЕОСМИСЛЯ И ДА НЕ СЕ ЗАПАЗВА "ЗЛАТНОТО ЗЪРНО", А НА БУКЛУКА... цитирай



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. joysii - Божеее, какъв милион след него, ...
08.07.2011 17:29
Божеее, какъв милион след него,уважаеми господине!?
Вие нали виждате в коментарите какво има - 90 % похвали от наивните неинформирани псевдопатриоти и диалог с двама трима.
...........................
Най-комични са лозунгите и самонавивките ,че тукашните дрънкала са новаторите и апостолите, които ще пробудят българското национално самосъзнание на заблудения народ/това сме ние/.
............
Спароток и Долсинея дори не са историци по образование.
............
Хайде да не се увличам повече.
Поздрави.
цитирай
2. letopisec - може би пресилих с единият милион,
08.07.2011 17:34
но и Хитлер е започнал арийската си пропаганда с една мижава партийка, която възпитава като секта...
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Е, аз затова и коментирах в поста ти. ...
08.07.2011 17:43
Е, аз затова и коментирах в поста ти. Най-доброто, което мога да кажа за работата на Спараток е, че тя е много. Второто - че е ситуирал своите неща в раздел "политика" - т.е. няма претенция написаното от него да е история или има, което е по-вредното, чрез някакви исторически интерпретации да ползва историята за политически цели - какви са те... от сега не личи.
"Скромността", с която квалифицира себе си "като обикновен човек" е типична за хора, които са си повярвали и носят в себе си "месианското". Проблем е начина, по който филтрира коментарите - много хвалебствени и възклицателни - 1-2 критични, обикновено на глишев или луисцезър, които са привърженици на тюрксата теза за етногенезиса на българите и е много лесно да бъдат отсвирени и осмяни с лафа "какви патриоти сте ние не сме дошли на коне от азия" или "ние не сме татари".
"Историческият метод" на Спараток е да цитира извън контекст група антични и средновековни автори във всеки (или почти всеки пост), след което да добавя към това черепната деформация, погребения и сходства в инвентар, носии и т.н. (без да каже къде още ги има и какви още сходства има), следват цитати от някои модерни автори, също извън контекст или бесни "автохтонисти" и накрая любимите звукови сходства и лингво упражнение върху несъществуващи езици, забравени или несъществуващи диалектни думи и присаждането им към съвремения български език - отново без да се направят аналогии с други езици, корени и т.н. От всичкото това излиза една непрекъсната история от някъде 7 хилядолетие преди христа до наши дни на българите, която странно защо никой не вижда (щот гърците са я окрали разбира се) и тракане на траки с цивилизаторска мисия по целия свят от предегипетско време до късния Рим. Естествено основните писмени извори доказващи това са на антични и средновековни гръцки и римски автори, които ако споменат нещо са ок, ако не или са казали друго са късни фалшификати, лоши преводи и манипулирани от гърците или Златарски.... Това е во кратце!
цитирай
4. joysii - Тези плямпала са тъпи и виреят само в ...
08.07.2011 17:44
Тези плямпала са тъпи и виреят само в този сайт.Нали видях - Спарчо публикува същите глупости и в "Роден край", но там, към него, няма никакъв интерес.
цитирай
5. joysii - С радост установявам, че в този сайт ...
08.07.2011 17:50
С радост установявам,че в този сайт има и нормални хора, не само изперкали на тема история.
Поздравления, господа.
Това ,което пишете Вие 3. anonymousbulgaricus е видно от самолет, но ...за да се забележи, все пак е необходима известна степен на интелигентност, която липсва у привържениците на Прасо..упс..извинете, Спарчо.
цитирай
6. germantiger - ...
08.07.2011 19:14
На мен също ми е направило впечатление, че пише в секция "Политика", когато му търсех определен постинг в "История" и се чудех "аджеба" (да ми простиш турцизма), та аджеба къде е този негов пост?!

Лошо няма в това, което прави Спароток - всички имаме право да пишем, а преценката и истината са извън нашето "авторство".

За популизма принципно, че и на практика си прав!
цитирай
7. germantiger - ...
08.07.2011 19:16
letopisec написа:
но и Хитлер е започнал арийската си пропаганда с една мижава партийка, която възпитава като секта...


Чудя се защо го сравняваш с Хитлер, имаш чудесни и много български примери..., но здраве да е, не мога пък аз да пропусна забележката ;)
цитирай
8. get - - За да стане дискусията ... позволете ми да попитам ?(Изключая Джосито !)
08.07.2011 21:27
- Да разбирам ли, че във ваше лице, срещам подръжници на тезата за триетносният генезис на нас българите ?!

- Конкретно въпрос към Летописец !
letopisec написа:
... тракийският език може да е повлиял на праславянския ...

Това праславянски, как да го разбирам ... дословно ??!!! ... нещо като, добилият популярност през 19 в. термин "индо-германски" етнос ! :)

- С уважение !

от Гет

П.П. Джойси, това че не отправям въпроси към теб, не приемай, като обида ... по-скоро се дължи към внушеното ми почти на несъзнателно равнище, уважение към жените ! :))
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Освен това, твърдите че в българия ...
08.07.2011 22:12
Освен това, твърдите че в българия няма хунолози и хунологията има бели петна.... Не е вярно - имаме си Спараток:
"Мундук е бил могъщ цар на хуните и баща на Атила. Името на Мундук е сродно на тракийския теоним Мундрито, а и на топонима Мундепа, като значението е мътител, този, който разтърсва света.
Много изследователи са се опитали да изкарат името на Атила германско пропускайки това, че ата е трако-пеласгийска дума със значение баща. Тя е прототипът на нашата отецъ. Освен това съществуват документирани тракийски имена като Атис, Атас, Атес ( атец, отец)...Умалитената частица ЛА ( в Атила) е типична за тракийски имена като Котела, Дарзала и др."
За кимерийците се чудиш.... Имаме си Спараток:
"Кимериите принадлежат на тракискийя етнос, най-старите земи на този войствен народ са били на юг от река Дунав. Тук са намерени прототипите на на техните оръжия, а и на техните домове. Поради тази причина прототипите на хунските оръжия, а и жилища са от земите на древна Тракия, а не Китай, или Алтай."
Опитваш се да полемизираш с руските и съветски хунолози за произхода на хуните от Китай... всуе - имаме си Спараток:
"За един източен клон на хуните Съма Цзиян казва – “Макар днес ние да наричаме хуните варвари трябва да бъде признато, че те са потомци на Шун Вей – основателят на династия Ксия! “ Ксия, Шанг и Чжоу са първите китайски династии. Керамиката е неразличима неолитната керамика на Балканите. Погребенията са могилни, жертван е кон, колесница а и съпругата на владетеля...както правят и траките."

Обобщено - хуните са траки, кимерийците са траки, китайците са траки.... и това изказано и доказано в три абзаца.. Пък ти цитирай американски, руски, български, унгарски, английски, френски учени, арабски, римски, арменски, грузински, български, гръцки, готски и т.н. извори и въобще.... като си нямаш работа друга - занимавай се, ама то човека си го е казал ясно и кратичко - що е древна цивилизация и значим народ - все е траки!
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Гет, в мое лице не срещаш привърж...
08.07.2011 22:19
Гет, в мое лице не срещаш привърженик на нито една теория за етногенезиса на българите, защото както и друг път съм писал - докато не се подредят, съпоставят, анализират критично всички налични извори за тези процеси, нещо което не е направено и докато историческата наука и произхода на българите не престане да обслужва някакви тесно националистически цели за мен тези спорове са непродуктивни. Единственото полезно в тях е, че се задават въпроси, вадят се нови извори, чуват се критики по стари и т.н., но хаосът и липсата на систематизация, както и по същество ненаучните спорове и направо кавги между носителите и защитниците на тези теории отново прави нещата нерационални и направо безнадеждни!

Поздрави
цитирай
11. joysii - 8. get
08.07.2011 22:27
"П.П. Джойси, това че не отправям въпроси към теб, не приемай, като обида ... по-скоро се дължи към внушеното ми почти на несъзнателно равнище, уважение към жените ! :))"
.................................................
Мхммм, добре,че уточни ,че иначе жив те одирах, Гети!:)
Я виж в последния му постинг сред блеениците от хвалби, наричат Спарчо фантазията - съвременния Паисий.
Лудница на max, това е блогът на онова куку.:):)
Поздрави, Гети.
цитирай
12. joysii - 9. anonymousbulgaricus
08.07.2011 22:34
Ама , господине ,как така си позволявате да не харесвате и да не величаете Месията, Апостола, Светлината, съвременния Паисий!?
Ах само ако знаете как ще си навлечете антипатията на дами от неговия кръг - Долси, Вишнята, Джула дебилната, Алгара,Паницата куха /Панацея/-все отбор вярващи единствено и само в пророка Спарчо!!
..........................
Този постинг тук трябваше да стане популярен. Много съжалявам,че не се получи.
Пуснете го още веднъж, Летописец.
Поздрави и приятна вечер.
цитирай
13. anonymousbulgaricus - Обаче леко се обърках - в комента...
08.07.2011 22:43
Обаче леко се обърках - в коментарите на същия пост пише:
"Дали ще кажем, че независимостта на Дунавска България е извоювана от славяни и българи, или от гети и мизи е едно и също нещо. Старите славяни са тракийския народ гети, а старите българи са тракийските мизи.

Понеже траките са роднини на скити и илири, то и езиците им са били близки.

Скитите са деди на нашите близки роднини украинците, а илирийските венети са деди на словените, словаците, чехите...

Понеже в древността римляните са си патили нй-вече от славяните гети, то и името славяни бива прилагано след време върху други народи говорещи подобен език.

Та ето, старите, историческите славяни сме ние. Заради нас поляци, украинци и т.н. са били наречени също славяни. Прочее това става доста късно..."

От една страна траките кимерийци, които станали хуни дошли и "освободили" Дунавска България, от друга мизи и гети - което било българи и славяни.

Гет ето ти триетносна теория изведена и доказана от Спараток - значи славяните гети, които мигрирали от свободолюбие на север от Дунав, разплодили се и ремигрирали на юг чак до Пелопонес и Мала Азия, връщайки се в робство и наречени "седем славянски племена", заедно с преселените от Мала Азия мизи-траки-българи, населяващи днешна Северна България и гънещи се под римо-гръцко или гръко-римско робство с помощта на хуните-кимерийци-българи освободили Дунавска България и възстановили изконната и хилядолетна най-древна държава в света България.... Ето ти три етноса - гети, мизи, хуни (славяни-траки-прабългари), а всъшност все българи и което е най-по вярно - все траки.......
А всичко става още по-драматично, щот пак според категоричните доказателства на Спараток почти всички императори от Максимин Тракиеца, през Константин Велики, Юстиниян Велики и т.н. са все траки - т.е. българи, значи Дунавска България гети, мизи и хуни (славяни, траки, прабългари) са я освободили от.... тракийска окупация....
цитирай
14. horos - Малко помощ за дипломираните "историци".
08.07.2011 22:46
)))Но, както казва народа - популизма води до оглупяване, и вместо спароток да отсее зърното от плявата, наскоро излезе с езотичната идея, че българите били пеласги. Това ме наведе на голям смях, понеже преди 50 г. пантюркисти пишеха, че пелазгите са тюрки...(((

Прочетете книгата на Йордан Табов "Падането на Стара България". 17 глава се нарича "Старите пеларги".

)))ОЩЕ ЙОАН МАЛАЛА ПРЕЗ 6 В. ПИШЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА МИРМИДОНЦИТЕ НА АХИЛ. А Йоан Цеца през 13 в. го повтаря.(((

Знаеш ли къде е погребан Ахил и защо неговите българи са наречени "мирмидонци"? Ако не знаеш мога да те науча.

(((Атонският монах пък Булгарис, който избягал при Фридрих, а последният го изпратил при Екатерина Велика, е явно автор на хипотезата на писателката-императрица, че българите са упоменатите от Херодот - аргипеи.)))

"аргипеи" в съгласни е РГБ (защото в този случай гърците са сложили П вместо Б) е обратно на БУГАРИ (БГР).

Тази joysi я поканих да дойде в блога ми да ме критикува, но не дойде. Летописец, ела ти вместо нея и да си ги мерим.
цитирай
15. anonymousbulgaricus - А за месианството виж как "...
08.07.2011 23:00
А за месианството виж как "скромно" го е казал:
"Знам, че си позволявам много критикувайки бивши служители на ДС, знам и, че съм лесен за тях. Ако бях сам вече да съм млъкнал, обаче има доста като мене. Запуши ли се моята уста, ще се отворят други. Докато аз съм склонен да простя на някои учени, доста гневни млади хора изобщо и не мислят да го правят...

Отстранявайки мен определени хора ще си навлечат беля на главата...та не си прави труда да заплашваш..."

Ето ти почти революционна риторика с елементи на сектантски-тероризъм.... От друга страна каква естететска перифраза на:

"Аз паднах друг ще ме смени.... какво тук значи някаква си личност..."

БРЮМ биха имали невероятен академик в негово лице, а вероятно и държавен и партиен ръководител, поне съдейки по съдържанието на постовете и коментарите под тях. Лошото е, че с този неосмислен автохтонизъм, далеч от всяка рационалност, всъшност той и сходните нему, които твърдят, че македонците са потомци на древните македони (които естествено са траки), вкарват допълнителни аргументи в устите на тамошните историчари и войнстващи сърбомани и националисти по посока на дебългаризация и на без това достатъчно осакатените и подлагани на всякакви форми на етно-инженерство наши западни братя.....
цитирай
16. horos - Намерих го.
08.07.2011 23:16
http://www.otizvora.com/files/tabov-sb.pdf Прочетете го и помислете преди да пишете глупости.
цитирай
17. анонимен - Да се намеся и аз. На хипотезата на Спароток гледам и от друг ъгъл-технологичния
08.07.2011 23:25
Предлагам ви следния репер във времето. Варненския некропол и златото в него. Обработеното злато. Хайде, ще се радвам да намерите по-древно от него или поне в един и същи времеви период. Предполагам, не е тайна за вас, че технология и цивилизация си вървят ръка за ръка.
цитирай
18. anonymousbulgaricus - И каква е връзката между варненския ...
08.07.2011 23:48
И каква е връзката между варненския халколитен некропол и днешното гробище до Варна? Ще ползвам почти дословно един аргумент на същия Спараток - това, че в днешна Австралия живеят англичани, шотландци, ирландци и т.н. прави ли ги аборигени. Това, че най-старото злато е намерено в днешните български земи прави ли хората обработили това злато преди няколко хилядолетия българи? (траки). Точно толкова е вярно, че и по-малко, колкото е връзката между днешното население на Египет и строителите на пирамидите и т.н.
цитирай
19. анонимен - Димитрина Латева - Re 18.
09.07.2011 00:45
Искам да Ви отговоря с думите на самия Г. Китов мин 8:30 и 10:00 от видеото http://www.youtube.com/watch?v=H2zJfZNp58c
Предполагам, че не оспорвате авторитета му на археолог и историк
цитирай
20. get - - Уважаеми Анонимус, накратко ще ви опиша една страница от живота ...
09.07.2011 09:10
... през далечните 80-те на миналият век !!
- Така се стекоха обстоятелствата, че се запознах с ръководителя на разкопките на варненският некропол ... ДА ОТБЕЛЕЖА - Халколитен !!!
anonymousbulgaricus написа:
И каква е връзката между варненския халколитен некропол и днешното гробище до Варна? Ще ползвам почти дословно един аргумент на същия Спараток - това, че в днешна Австралия живеят англичани, шотландци, ирландци и т.н. прави ли ги аборигени. Това, че най-старото злато е намерено в днешните български земи прави ли хората обработили това злато преди няколко хилядолетия българи? (траки). Точно толкова е вярно, че и по-малко, колкото е връзката между днешното население на Египет и строителите на пирамидите и т.н.

- Много от нещата са чути от мен, от неговата ууста.
А/ Ако не идентичност, то изключителна близост или родственост(?) м/у култури в Мала азия и тук на балканите.
Б/ Изпреварващо културно и религиозно развитие на този ареал около Черно море и Близък изток.
Б/ Близост в културни и религиозна символика ... от което религиозна общоност при традиции и обичаи.
В/ Във вр. с предходното, сходство в погребални практики и съоръжения ... шахтови грообници и надгробни насипи.
Има и още ред др. неща, на общност, но засега ги пропускам !! Предвид младостта и дръзновенноста си, си позволи това да го популяризира - в резултат бе и фиилмът на японската телевизия.
Последва светкавична реакция от академичната общност, за която можете сам да си направите изводите, какви идеи споделяше към него момент.
Ще пропусна на какво бе подложен самият Иванов от тази "общност" !
В края на живота си той бе един завършен циник, поради премеждията които, преживя когато се опита да говори откровено на глас ... Това което мисли !!
- Той между впрочем не е единственият с подобна съдба български историк - Само припомням един друг акад. Вс. Николаев - Знаете за какво го постига подобна на Иванов участ ?

- За мен голяма част от историческата гилдия не са учени а средновековни схоластици ... за морала или др. субективни неща, в момента се въздържам да коментирам !!
- Пред очите ни е живият пример за клоун-историк Н. Панайотов и неговото поведение - Защото той не се явява обеккт на коментарите Ви ? - А има защо !

- С уважение !
цитирай
21. анонимен - lo
09.07.2011 09:11
Боже,боже , бях се отчаял,че само аз мисля,че този Спараток е кадидат за карлуковско жителство или адресна регистрация на 4 км.
цитирай
22. анонимен - Уважавайте се малко повече, дявол ви взел - Т-в
09.07.2011 09:17
От привържениците на славянизма, направо ми се повръща. Такова животно в древноста не е имало, освен ако се приемат за славяни, населяващите Припетските блата. Но които мога и да бъдат келти или хуни. Докато вие се намъдрувате, Руските млади историци вече признават Хунорите за европеиди. Нещо повече, самите те отхвърлят някакъв си славянски произход, търсейки прародината си покрай северните брегове на Черно море. А още повече, в северните части на Черно море, тоест още отпреди 7500 години. Пък вие си лежете на слявянската кълка. Има едно, с което Спароток ви превъзхожда всичките негови критици, това е учтивоста. Също не сам съгласен със статуквото на тракологията, тоест уточнено, че траките са вечните заселници на Балканите. Защо ли? Защото има движение на народите, съобразно релефните промени на Земната повърхност, налагани от периодичните Геокатастрофи. Но трябва да се уважава опонентът, а не да се апострофира и подиграва. . Ако се интересувате от Руската история, те признават първенството в основата на така наречената Славянска религиозност. Че на Славянските Богове съответствуват Тракийски такива. Въпросът с древната Българска история е дискусионен и ще остане дълго време такъв. Българите са си били винаги Българи, разделяни във времето, но винаги са се стремели да се съберат, за да се разделят отново като различни народи, понякога враждуващи помежду си. И така до следващия геокатаклизъм, след който отново тръгват на път, за да се съберат на друго място, като различни племена, които по-късно се оформят като различни племена.
цитирай
23. анонимен - С риск да си навлека присмеха на тук пишещите ще взема повод от вашия пример
09.07.2011 10:07
anonymousbulgaricus написа:
И каква е връзката между варненския халколитен некропол и днешното гробище до Варна? Ще ползвам почти дословно един аргумент на същия Спараток - това, че в днешна Австралия живеят англичани, шотландци, ирландци и т.н. прави ли ги аборигени. Това, че най-старото злато е намерено в днешните български земи прави ли хората обработили това злато преди няколко хилядолетия българи? (траки). Точно толкова е вярно, че и по-малко, колкото е връзката между днешното население на Египет и строителите на пирамидите и т.н.

за Египет. Моля Ви, намерете статии и разкази на очевидци, какво са правили египтяните, когато мумията на Тутанкамон е биля транспортирана по Нил. В литературата, а мисля и в мрежата има публикувани материали.
Отдавна водя спор и с атеистите. Ето и Вас ще попитам. Как и на какъв език би се подписал Бог? Не е отвлечено от темата. Има нещо, което се нарича "родова памет". Има и религиозни и технологични връзки през времето. Като пример ще дам находките от Караново 10 и Дионис.:-))))) Не ви се подигравам, просто не мисля, че знаете за тези находки.
цитирай
24. anonymousbulgaricus - 19 гледал съм филмчетата, от това, ...
09.07.2011 12:39
19 гледал съм филмчетата, от това, че покойния археолог и много уважаван от мен човек Китов изказва една хипотеза не следва нищо. Другият голям откривател археолог в момента Овчаров скоро обикаляше Монголия и не знам какво още, за да се вижда с разни шамани. Ако ги подредим всички учени български и не само, които са казали едно или друго по етногенеза на българите ще стане една чудна картинка.....
Гет да си ме видял да споря по А, Б, В на казаното от теб за варненския халколитен некропол и за тези сходства. Само дето никъде няма каквото и да е свидетелство или доказателство, че това там са "траки" и че има 7000 години общо непрекъснатост. Това казвам и това е пълна нелепост. За Панайотов не коментирам, защото темата не е Панайотов.
Катана - всякакви връзки има през времето и никой не ги оспорва. Вкл. културни, технологични, религиозни и т.н. Въпросът въобще не е в това. Ти се занимваш с въпроси от най-новата ни история и сам виждаш какви са противоречията в рамките на една само нация в рамките на един исторически период от 50-100 г. и какви драматични промени носят. Ха сега ми обясни как тихо и кротко хиляди години едно население, което дори не е знаело, че му викат "траки", щот и никой преди Омир не му е казвал така, си живее мирно, тихо и неизменчиво и все пази своето "тракийско" самосъзнание.

Между другото, що се отнася до цивилизацията, която е засвидетелствена с варненския халколитен некропол... все пак посоката на нейното дирене е на изток....за съжаление този изток е едно доста кофти за изследване море. Ако някой ден се открият по дъното разни неща свързани с материалния бит, архитектура и т.н. ще е нещо изключително, че само си викам дано!
цитирай
25. horos - Така е!
09.07.2011 17:03
(((Хи, хи, хи! Смешници! Злобата, зависта и безбожието, ще ви унищожи!Обезверени, безбожни параноици, еретици! Изгубихте компаса и се лутате! Затова кабинетите на психолози и психиатри, са пълни с такива като вас!)))

Браво! Хареса ми! Ако застанеш пред някоя селска кочина и започнеш да ругаеш прасетата, че са мръсни, всеядни, миризливи и насрани, те пак ще си останат същите прасета. Така е и тука. Ще си променят никовете и пак ще сеят смрад сред блога. Тези тук ги има, за да бъдат пример за останалите, да не бъдат като тях.
цитирай
26. анонимен - Сега, хайде да уточним нещо. Първо, понятието "траки"
09.07.2011 18:08
Понятието е сравнително съвременно и е придобило популярност. Апропо, ако по времето на Херодот и след него /около 2 века/ наречеш жител на Етипет-египтянин, той просто няма да те разбере. Страната се е казвала Ха ка Пта - земата ,страната, територията на бог Пта. Така се е казвала почти до римско време. Всъщност точно Херодот е "кръстника" на египет. Не е знаел езика и си е превел само Ха, на елински Ой. Та от Ой ка Пта е станало Египет. Тази история ще ви я разкаже всеки етнолингвист. И от тук ще ви метна чак.... в Япония. На японски дух, бог също се обозначава с "ка". Структурата на егепетския език и японския са съвсем различни. Японският език е тонален. Един и същи звук, произнесен с различна височина означава нещо различно. Цялана азиатска езикова група е тонална.Което води, съвсем логично, до междинни езици-посредници- преносители. Няма данни египтяни да са ходили нататъка. Има древни митове за похода на Дионис.
цитирай
27. get - - :))) Какво стана сега ? - карате мен неисторика да правя ретроспекция за 7 000 г. ... ?!
09.07.2011 18:22
... назад и да запълвам хиатусните дупки, които вероятно са в резултат да бъдещи допълнителни проучвания на култури "Маришк"", "Винча", "Варна-Хаманджия" и едни други от северна Гърция, която не знам защо априори ... нашите ""родни" историци са приели, че принадлежи на Гърция и гърците ??!
anonymousbulgaricus написа:
Само дето никъде няма каквото и да е свидетелство или доказателство, че това там са "траки" и че има 7000 години общо непрекъснатост. Това казвам и това е пълна нелепост. За Панайотов не коментирам, защото темата не е Панайотов.

- Панайотов, защо да не го коментираме ?!!
За тези двадесет години същият успя защити и докторска степен и луксозни монографии да издаде за "откритите" от него семитски погребения във варненско !!
- През същото време се нагледахме на фадромната археология на ... айде че е покойник !(сщият не пропусна да ни обяснява, че предците ни са правили оргии напивайки с вино та и човешки жертви са пренасяли и това го свързва с орфизма, моля ви се ??!!)
- Другата археологическа "звезда" ръси глупости за шаманизъм по българските земи - Та той наясно ли е с термина шаманизъм - Питам аз ??! :)))
- Все още продължава да витае духът на Златарски и "тюркизма" му за произхода ни в историческата ни мисъл ! - ами готизма ... иранизма и още колко изми !!!!

- Горко ни !!! - защото и в настоящо време все още вървят процеси на дезинтеграция на обществото и народът ни - гръцката църква и държава продължава, да промива мозъците на население с български корени, което от славофонни елени, прави в гърци !
- Ами незарастващата рана Македония и беломорска Тракия ??!

- Не съм реваншист или националист - но зад маската на космополитизма и либерализма ние унищожаваме и последните остатъци на лично себеуважение у отделният българин, като човек и национална принадлежност !!

- Не искам да бъда ментор ! - Правилно разберете, боли ме !! ... поради това малко или много разпаленията ми тон ! :(((
цитирай
28. horos - Супер!
09.07.2011 22:38
29. анонимен - Психологос До 25. horos - Така е!:
21:35
Благодаря ти приятел! Макар и млад,личи си че си стъпил здраво на земята!

Благодаря ти и аз за епитета "млад". Не съм чак толкова млад. "Само" 35 години се занимавам с история и археология. Тези горните мога прави да ги затрупам с историческите си книги от библиотеката. А някои от тях се хвалят с кирливите си дипломи, които са взели някак си. С тях единствено могат да мият чинии някъде на запад, или да проституират по някой друг начин. Те признават само информацията от Гугъл и нищо извън него. А вярата им... Те просто нямат вяра в нищо.
цитирай
29. анонимен - Свети Радой Ралин
10.07.2011 01:06
Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука всяка мижитурка
чувства се велик поет
...

цитирай
30. ziezi - Спароток е явление в Българската ...
10.07.2011 10:58
Спароток е явление в Българската историография. След последната си тема, в която показва връзката българи=пеласги=филистимляни мишоците зацъркаха. Сравняват го с хитлер - случайно ли след като филистимляните са най-големите библейски врагове на така наречените евреи ? Няма нищо случайно...
цитирай
31. horos - Браво Емо!
10.07.2011 12:42
Филистимци Б(ф)ЛСТМ+ци (суфикс) е в действителност Истамбулци СТМБЛ + ци. Вековната борба между българи (иудеи, или белазги) и западната паплач окупирала и превзела Константинопол (Истамбул).
цитирай
32. horos - Бележка за автора.
10.07.2011 22:17
33. анонимен - татаромраз
17:30
Лелелее, колко татарски боклук се курдисал в тоя "блог". Абе я се качвайте на конете и обратно към манджурия и Уланбаторските сокаци. Хайде , жълтурковци кривокраки, нямате място в Тракия и Европа!

След толкова писаници ще оставиш ли накрая хунската си теория за произхода на Българите? Пътят ти е грешен. Избери си друг. Иначе ставаш смешен.
цитирай
33. анонимен - tuk smardi iako na zastoialo i na ...
10.07.2011 22:35
tuk smardi iako na zastoialo i na marsha.chudia se kakvo izobshto tarsiat tuk hora kato get i si harchat naprazno energiata
цитирай
34. анонимен - taia joisy kato ia vidia i mi se hodi ...
10.07.2011 22:49
taia joisy kato ia vidia i mi se hodi po goliama nujda.tuk iavno vsi4ki kompleksari se sabirat na veselba.gospoda mi6oci,nau4ete se da cenite ogromnia trud i tarpenie na sparotok i posle pluite kato krastavi jabi.kritikata e prisa6ta za marzelivite i neuda4nicite,6toto e po lesno.sera vi na argumentite,zavistliva zgan.i tova mi bilo balgari.sme6nici takiva.
цитирай
35. dolsineq - ...
11.07.2011 07:28
...
цитирай
36. letopisec - Да, човек и добре да живее, може да сгреши.
11.07.2011 08:34
Да направиш историческа хипотеза, е едно; а да създадеш организация - съвсем друго. Много млади хора, които обидно ги наричат "тракащи" са завладяни от разбираемата мечта ние да сме най-древните люде по земята. Лошото е, че мечтите са нещо идеалистично, но зад тях често стоят определени интереси. Тракедонизма, както забеляза един от дискутиращите, е единствената възможност на македонските историчари да намерят съмишленик, поне един, в атаката си към античната древногръцка история. Това показва, че тракедонизма, не е създаден с благородната цел да се изучава миналото на народите живяли на територията на съвременна България, а е създаден с цел да обслужва македониският автохтонизъм. Интересно, като траки има още от 12 в. пр.н.е. в цяла Мала Азия до арменските планини; защо Спароток не излезе със статия, че арменците са българи. Защото не са на Балканите? А ние се занимаваме само с Балканите, подобно братята историчари...
цитирай
37. letopisec - Разселението от Балканите
11.07.2011 08:48
става още след т.нар. потоп, когато, както показаха учените, малкото езеро , което е било на дн. Черно море, се разширява в море, след нахлуване на води през сушата и образуването на босфора при дн. Истанбул. На какво основание може да се каже, че тези автохтони около западното Черноморие са траки ? И защо тракийските полиетнически племена, да са автохтони на територията на дн. България ? Пеоните, според Херодот, са автохтони около Охридското езеро и до Струма, защо македонците днес не се наричат пеони?
цитирай
38. letopisec - dolsineq веднага написа постинг с прегърналите се Орфей и Евредика
11.07.2011 10:45
"А Долсинея пък страда, че не сме като македонските историци, които се борели да си присвоят Ал. Македонски. Освен екзотичната хипотеза на Спароток и Дулсинея (не казвам, че са преродилите се Орфей и Евридика)"
ДИАГНОЗА ЛИ Е ТОВА ИЛИ ИСТОРИЧЕСКА НАУКА ?????????????
цитирай
39. anonymousbulgaricus - От цялата тази работа дето очаквано ...
11.07.2011 12:11
От цялата тази работа дето очаквано се изля тук става ясно:
1. Никой не е чел Раковски, четено е само това, което Спараток или някой друг е премлял в угода на своята теза.
2. Никой не е чел изворите, в които българите са наречени "мизи" или "мирмидони", никой не е чел други подобни извори, освен интерпретацията дадена от Спараток.
3. Никой не чете логически написаното от него и не коментира тези противоречия, защото те не уйдисват на мантросването.
4. Никой не чете и написаното от теб щом веднага полетяха с определенията "татарин" и те пратиха с конете по Памир.
5. Въобще сектантско поведение, подобно на това на феновете на Гайдарите и тяхната "Тракийска църква" или каквото там.

Хорос, те онези книги не са за това да затрупваш хората с тях или да ги мериш на метър или на килограм - за четене са!

Катана - и от къде знаем за древните митове за Дионис и походите му на изток и въобще за неговия произход и т.н.?

А, между другото дулсинея нека не страда - нали в Пловдив се въоръжихме със статуя на Филип Македонски, имаше верно дребен спор с гърците, които в замяна си присвоиха Орфей, ама то така става с присвояването.

Гет колкото и да запълваш дупки, все няма да ти се получи мозайката на 7000 години едно и също. Ми хайде виж София нали има нам колко хиляди години непрекъсната история. Е, сравни пластовете и ми кажи, че за тия хиляди години все е било едно и също. Да земята е една и съща, понякога и селищата са едни и същи, но 7000 години непрекъсната етнически осъзната и самоосъзната общност.... Даже евреите и въпросния Панайотов с неговата серия от глупости не могат да изкарат.

Въобще упражняването върху антична история с хилядолетия назад и извеждане на преки връзки между антични цивилизации, племена, народи и т.н. към съвременни, независимо дали става въпрос за българи, гърци, евреи, македонци, римляни, египтяни, финикийци и каквото там ви хрумне е пълна и неподправена глупост!
цитирай
40. letopisec - Напълно съм съгласен с теб
11.07.2011 12:25
1. Раковски не е издаван въобще на български в автентичен вид, а би било добре да се направи, за да се посочи критично заслугата му за българската възрожденска наука, а от друга страна да се анализират някои негови слабости и обективно да се каже защо е гръкофоб - това в контекста на времето през което е живял; какви извори дава Раковски; доколко плаща данък на едва пръкналата се глотогенеза и т.н.; той е цяла Вселена и си има не само слънца, но и черни дупки...и т.н. Аз цитирам Раковски само във връзка с намереният от хаджи Найден в началото на 19 в. откъс в Атон, в който се твърди, че българите са гимери...Освен това не знам защо тракедонизма се вменява на г. ц., като пръв негов родоначалник в България е Цани Гинчев ??? Не знам ???
цитирай
41. letopisec - по едно спароток си прилича с раковски
11.07.2011 12:42
по примитивните сравнения, но за Раковски е разбираемо когато сравнява "санскрит"(езика на ведите) и "саМскрит" (най-древният български, според него); обаче когато спртк сравнява пеласки и българи, е направо МЪКА за 21 в.; не знам защо не кажат, че и пакистанците са българи; Я ДА ВИДИМ: НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КАК СА СЕ НАРИЧАЛИ ТЕ??? БЕЛУДЖИ...ЗАЩО ПЕЛАЗКИТЕ ДА НЕ СА БЕЛУЖДИ???????
цитирай
42. letopisec - ПО ЕДНО СПАРОТОК СИ ПРИЛИЧА И С НУРУТДИНОВ
11.07.2011 12:59
И ДВАМАТА ПИШАТ ПАН-БЪЛГАРСКА ТЕОРИЯ, ОТ 10 000 ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА...
цитирай
43. анонимен - Здравейте отново
11.07.2011 13:32
Напълно ми е ясно, че няма да /или поне ще мине дълго време докато/се убедим взаимно. Моя лична позната и наша съблогърка публикува преди време това.
http://kleotemida.blog.bg/history/2011/04/15/karta-na-dnk-migraciiata.730195
Вижте, позоваването на авторитети, тяхното отричане или възхваляване е едно. Пропаганда или ползването на историята за пропаганда не е ново явление. Нито научнопопулярните филмчета по разни канали са аргумент в една дискусия.
цитирай
44. get - - Защо ме упреквате в слабости от които стадат и вашите разсъждения и като цяло ...
11.07.2011 13:37
... методологичният ви апарат ??!
anonymousbulgaricus написа:
Гет колкото и да запълваш дупки, все няма да ти се получи мозайката на 7000 години едно и също. Ми хайде виж София нали има нам колко хиляди години непрекъсната история. Е, сравни пластовете и ми кажи, че за тия хиляди години все е било едно и също. Да земята е една и съща, понякога и селищата са едни и същи, но 7000 години непрекъсната етнически осъзната и самоосъзната общност.... Даже евреите и въпросния Панайотов с неговата серия от глупости не могат да изкарат.

Въобще упражняването върху антична история с хилядолетия назад и извеждане на преки връзки между антични цивилизации, племена, народи и т.н. към съвременни, независимо дали става въпрос за българи, гърци, евреи, македонци, римляни, египтяни, финикийци и каквото там ви хрумне е пълна и неподправена глупост!


- Аз донякъде може и да опростявам нещата, като тръгвам от общото към частното !?!
- Приел съм, че има два езикови и етносни масива (съотнесено към тези епохи от VІІ хил. преди, до към І-во след Хр.). От там под същият ъгъл приемам културна и религиозна наследственост !
- Кои са тези обособени ... масиви ? - Този на европейците и на индийците.
- Бързам да направя уговорката - африканското и тюрко-монголското, като елементи, за мен са късно привнесени и почти нямащи отношение поради това, към разглежданата основна картина.
- Расовите, езикови и етносни елементи за мен са изкуствено и съзнателно привнесени с цел объркване на общата картина ... това е от времето на съвременните "модерна" наука и държави, горе долу Европа след религиозните войни !! - какви са причините и кой стои зад това е друга отделна и много сложна тема !! - имаща пряко отношение към ъздаването на т.нар. "национални държави" (?) !!
- Най-странното настъпва, когато вие започнете да оборвате тезите на противника, като използвате доводи(понятия-категории) от същият порядък (?), раса, етнос, нация ... та накрая стигаме до "българи" в 10 хил. пр.Хр. :)) !!
цитирай
45. анонимен - Поздвави, horos!
11.07.2011 14:14
Поздвави, horos!
цитирай
46. letopisec - katana
11.07.2011 14:15
Ник клеопатра публикувала една карта ??? и това ми било днк изследване. ЕТО КАКВО Е ДНК ПРОУЧВАНЕ http://history.rodenkrai.com/new/drugi_izsledvaniq/kakvo_kazva_dnk_za_porizhoda_na_bylgarite.html
цитирай
47. letopisec - ДОБРЕ, ЧЕ КИМЕРИЙЦИТЕ ГИ ОТЪРВАХМЕ
11.07.2011 14:17
ОТ СПАРОТОКОМАНИЯТА, ЧЕ ТОЙ И ТЯХ БЕШЕ НАБЕДИЛ ЗА ТРАКИ....
цитирай
48. dolsineq - ОТ СПАРОТОКОМАНИЯТА, ЧЕ ТОЙ И ТЯХ ...
11.07.2011 15:09
letopisec написа:
ОТ СПАРОТОКОМАНИЯТА, ЧЕ ТОЙ И ТЯХ БЕШЕ НАБЕДИЛ ЗА ТРАКИ....

.....................................................
Защо от 700 прочита, имаш само 7 положителни гласа? И когато решиш друг път да ме цитираш, ще ми искаш разрешението!
цитирай
49. анонимен - Хайде да не спорим. По добре е да говориш директно с нея. Тя е присъствала на ...
11.07.2011 15:11
letopisec написа:
Ник клеопатра публикувала една карта ??? и това ми било днк изследване. ЕТО КАКВО Е ДНК ПРОУЧВАНЕ http://history.rodenkrai.com/new/drugi_izsledvaniq/kakvo_kazva_dnk_za_porizhoda_na_bylgarite.html

както там се нарича. Обърни се към нея от мое име. Дори и на лични съобщения. Ще ти прати целия материал. Някъде в дискусиите при мен има нейни коментари по темата.
цитирай
50. anonymousbulgaricus - Гет. . . и какво става - от двата ез...
11.07.2011 15:19
Гет... и какво става - от двата езикови и етносни масива модерната наука създала един - индо-европейския, с което всъшност даже улеснила задачата щот едно е по-малко от две.
Идеята за племена, народи, езици, етноси не е модерна, още първите писмени извори говорят за това - кой народ от къде, накъде и т.н. Ако съждението ти може да поради липса на достатъчно доказателствен материал да се отнесе за т.н. "предисторическо", "предписмено" време, то появата на първия писмен извор я превръща в неработеща. А това става доста преди края на първото хилядолетие след Христа! Че модерният национализъм вкарва нов смисъл в тези понятия и чрез стремежа да докаже давност и права на дадена общност над друга "корумпира" историческото познание е нещо доста по-различно.

Генетичните проучвания за съжаление също не са особено ценни поради липсата на достатъчен по обем и сигурен по идентификация гробен материал. Все пак на намерените кости не пише "трак", "илир", "египтянин", да не говорим, че много често може поради проста случайност да се получат нелепи смесвания.

Ценното на генетичните изследвания обаче е, че те казват кои съвременни народи са родствени и от направеното се вижда най-важното. Ние с румънците сме почти идентични и тази идентичност не е в резултат от антично или тракийско съжителство, а от факта, че българската късно антична и средновековна държава и съответно диаспора е в пъти по-дълго владяла и усвоявала териториите на север от Дунав. Същото важно нещо се отнася и до БРЮМ. Това са двата важни извода от генетичните изследвания. Третият - че не сме монголоиди и татари не е нужно изследвания за това - вижда се с просто око като всеки от нас се погледне в огледалото!

Катана - няма спор, че на Балканите в предисторическо време е имало народи, някои от тях вероятно са създали култури и цивилизации (за съжаление част от тях са на дъното на морето), от които може да са взаимствали следващи и паралелни на тях и обратно. Това обаче не прави 7000 г. самоосъзнати българи
цитирай
51. letopisec - ДУЛСИНЕЯ СЕ РАЗСЪРДИ
11.07.2011 15:23
"И когато решиш друг път да ме цитираш, ще ми искаш разрешението!"
цитирай
52. letopisec - КЪМ dolsineq
11.07.2011 15:33
ПИТА МЕ ЛИ ПИТА ДУЛСИНЕЯ ТОБОСКА ЗАЩО ОТ 700 ПРОЧИТА СЪМ ИМАЛ САМО 7 ГЛАСА. МАРИ, ДУЛСИНЕЮ, АЗ ДА НЕ СЪМ НА КОНКУРС ЗА МИСТЪР ТРАКИЯ, КАТО ПАВЕЛ, КОЙТО ТЕ БИЛ ВЪВЕЛ В ДРЕВНАТА ИСТОРИЯ, КАКТО ПИШЕШ, ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАМ ГЛАСОВЕ, ТОБОСКЕ?
цитирай
53. anonymousbulgaricus - хахаха, това ме разби направо. Не ...
11.07.2011 15:37
хахаха, това ме разби направо. Не знаех, че за верността на историческите факти се решава с гласуване. Ако пък ли можеше и с остракизация.... За добро или лошо демокрацията е присъща на обществените процеси, а не на научните такива. От това че милион и половина македонци твърдят, че са потомци на македоните и ако има референдум ще го изгласуват на мига, следва ли да приемем, че те са такива?

Ако ни ви харесва примера с македонците приложете го спрямо гърци - елини румъници - даки, българи - траки.
цитирай
54. letopisec - като си помисля, че Кант
11.07.2011 15:50
е имал само един ученик. Кой проми мозъците, че популярността е наука, знаеш ли приятелю.
цитирай
55. dolsineq - ПИТА МЕ ЛИ ПИТА ДУЛСИНЕЯ ТОБОСКА ...
11.07.2011 15:56
letopisec написа:
ПИТА МЕ ЛИ ПИТА ДУЛСИНЕЯ ТОБОСКА ЗАЩО ОТ 700 ПРОЧИТА СЪМ ИМАЛ САМО 7 ГЛАСА. МАРИ, ДУЛСИНЕЮ, АЗ ДА НЕ СЪМ НА КОНКУРС ЗА МИСТЪР ТРАКИЯ, КАТО ПАВЕЛ, КОЙТО ТЕ БИЛ ВЪВЕЛ В ДРЕВНАТА ИСТОРИЯ, КАКТО ПИШЕШ, ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАМ ГЛАСОВЕ, ТОБОСКЕ?

........................................
Гласът е одобрение на това, което пишеш, летописецо, а не конкурс. А като деец на културата, би трябвало да знаеш какви са етичните норми в общуването. Това "мари" ще го адресираш само към жена си!
Зададох ти въпрос, на който все още не си ми отговорил: "Според твоята теория през 8-ми в пр. Христа идват кимерийците на Балканите, а преди тях кои са населявали тези земи? Няма как да прескочиш откритите артефакти отпреди горепосочената дата по тези земи."
цитирай
56. letopisec - не се сърди от фолклорни обръщения, извинявам се ако си го възприела като обида.
11.07.2011 16:03
"Според твоята теория през 8-ми в пр. Христа идват кимерийците на Балканите, а преди тях кои са населявали тези земи? Няма как да прескочиш откритите артефакти отпреди горепосочената дата по тези земи."

Какви кимерийци идвали през 8 в. на Балканите; през 7 в. кимерийците са хегемон в Мала Азия и стигат дори във военната си инвазия до Йония. Кой ти е казал, че кимерийци има през 8 в. пр.н.е. на Балканите?
цитирай
57. letopisec - муши и мизи
11.07.2011 16:08
Пред 12 в. пр.н.е., според Дяконов, мизи, известни от асирийските клинописи като "муши, мушки" идват от Балканите и слагат край на Хетската държава и се разслояват от западна мала азия до ефрат. Дяконов предполага, че езика на арменците, който е индоевропейски, произхожда от тези мушки. Защо не напишеш, че арменците са българи, понеже говорят прото-мизийски?
цитирай
58. letopisec - Фригия е тракийска държава
11.07.2011 16:18
изповядвал се е култа към Кибела, има запазени писмена. Има мит за "гордиевия възел" от цар Гордиас, както го пишат ГАДНИТЕ ГЪРЦИ; а той си е Гордий, българче...Защо не напишете, че Фригия е българска държава, какво ви пречи; нали Ст.Цанев беше написал, че Савската царица е българка, понеже била, според Корана, с име...Билгис. И йеменците са българи.
цитирай
59. vmir - Нямало как българите да са пеласги, тъй като някой ги пишел тюрки???
11.07.2011 16:31
И това било смешно? Че то си е тъжно такова лекомислие. Спароток може да се е поувлякъл, но събира и подрежда огромен брой нови факти, които дори не могат да бъдат окончателно оценени на момента, защото противоречат на настоящите представи, считани от някои за достатъчни. В което някои съзират заявка за безсмъртие и бързат да доказват, че Спароток е смъртен. Добре де, смъртен е! И какво от това???
цитирай
60. letopisec - КЪМ horos
11.07.2011 16:35
Я ДА ВИДИМ, КЪДЕ Е ПОГРЕБАН АХИЛ, СПОРЕД ТЕБ?
цитирай
61. letopisec - КЪМ vmir
11.07.2011 16:49
ЗНАЕТЕ ЛИ, МНОГО СТЕ ПРАВ. ОБАЧЕ ДА СЕ СЪБИРАТ ФАКТИ И ДА СЕ ПОДРЕЖДАТ ДОРИ ПО СИГНАТУРИ, СИ Е АРХИВАРСТВО, А НЕ НАУКА, ПРИЯТЕЛЮ. НЕ СЛУЧАЙНО ОБЪРНАХ ВНИМАНИЕ НА ПЕЛАСГИТЕ; ЗА ТЯХ ВСЕКИ МОЖЕ ДА КАЖЕ, ЧЕ СА НЕГОВИ ПРЕДЦИ; ЗАЩО АРМЕНЦИТЕ НЕ ГИ ПОДХВАНЕ СПАРОТОК, ТЕ НЕ ГОВОРЯТ НА УРАРТСКИ, А НА ИНДОЕВРОПЕЙСКИ, КОЙТО ИДВА ПО ЛИНИЯ НА МАЛОАЗИАТСКИТЕ МИЗИ; ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ АРМЕНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ
цитирай
62. dolsineq - Малко уточнение преди това: Пре...
11.07.2011 17:46
Малко уточнение преди това: Преселението на кимерите започва в началото на II хил. пр. Хр.
"От кимерите се извежда произходът на българите и според историята на волжките българи “Джагфар тарихи” (История на Джагфар). Там те са наречени КАМИРЦИ: “Камирците са клон на синдийското племе. (14) Тук синдийци са наречени народите, обитавали планините на север от Индия, наричани някога с общото име Синд.(15) По нататък се разказва за странствуванията на кимерите из Средна Азия , където от тях са се отделили различни народи, считани за техни потомци – масагети (масгути), арменци (армани), алани, саки (саклани), включително и българи." http://www.facebook.com/topic.php?uid=111863508843226&topic=482
.............................................
Но културното наследство по българските земи не започва от ІІ-то хил. пр. Христа, а много по рано, Летописецо. Много артефакти го доказват. Глинените плочки с непозната азбука в Хотница, които са на 6300 г предхождат дори и Критско-Минойската култура. Какво ще кажеш за това, Летописецо? И ти ли ще твърдиш, че извънземни са идвали на Балканите?
цитирай
63. anonymousbulgaricus - И това било смешно? Че то си е тъжно ...
11.07.2011 17:47
vmir написа:
И това било смешно? Че то си е тъжно такова лекомислие. Спароток може да се е поувлякъл, но събира и подрежда огромен брой нови факти, които дори не могат да бъдат окончателно оценени на момента, защото противоречат на настоящите представи, считани от някои за достатъчни. В което някои съзират заявка за безсмъртие и бързат да доказват, че Спароток е смъртен. Добре де, смъртен е! И какво от това???

Не подрежда нови факти, преподрежда стари такива. В това няма нищо лошо разбира се, стига да не беше това крайно увлечение и стремеж да изкара всичко хубаво, създадено от световните цивилизации тракийско, че дори и Нефертити щот е хубава е нема начин да не е тракийка.
цитирай
64. anonymousbulgaricus - Долсинея, а замисляла ли си се за ...
11.07.2011 18:15
Долсинея, а замисляла ли си се за простичкия факт, защо има плочки с писменост при Градешница, при Хотница и т.н. датирани в 6000 - 7000 преди христа, а няма такива от първото хилядолетие. Къде пишат древните народи на камък и защо - в храмовете, в гробниците и в царските или владетелски надписи, ознаменуващи нещо важно. Т.е. както и великия Омуртаг го е казал в едно от най-красивите житейско-философски обобщения - тези неща се оставят за да напомнят за стореното приживие, да водят мъртвия по пътя му към вечността и да славят боговете. Е, сега ми покажи писменост през първото хилядолетие в "тракийски" гробници, светилища или каменни надписи на царе, която да е на "тракийски" език. Ама не, изведнъж скачаме през плочките, линеар А и Б и хоп на Глаголицата. Скок подскок, скок подскок. Що великия Севт Трети в Севтополис в намерения надпис пише на гръцки, а не на тракийски, нищо че надписа е посветен на великите тракайски богове? Що в Казанлъшката гробница (ако въобще е вярно) творецът трак е изписал името си и името на погребания на гръцки? Що на Перперикон откритите надписи са на латински, а в Татул въобще няма?, Що в Старосел няма надписи - най-богатия "тракийски" култов и погребален открит засега комплекс? Ами в Свещари..., ами на откритите златни и сребърни съкровища и въобще... Що тия "траки", които са одриси, гети и т.н. всъшност са престанали да пишат. И да кажеш, хайде книжнината изгорена или загубена, ама тези гробници и комплекси са открити сега и сега стоят в Голямата косматка я колко злато излезе и пак малко надпис и пак на гръцки... ?

цитирай
65. get - - Не Нефертити по всяка вероятност вече е етиопка !!
11.07.2011 19:13
anonymousbulgaricus написа:
vmir написа:
И това било смешно? Че то си е тъжно такова лекомислие. Спароток може да се е поувлякъл, но събира и подрежда огромен брой нови факти, които дори не могат да бъдат окончателно оценени на момента, защото противоречат на настоящите представи, считани от някои за достатъчни. В което някои съзират заявка за безсмъртие и бързат да доказват, че Спароток е смъртен. Добре де, смъртен е! И какво от това???

Не подрежда нови факти, преподрежда стари такива. В това няма нищо лошо разбира се, стига да не беше това крайно увлечение и стремеж да изкара всичко хубаво, създадено от световните цивилизации тракийско, че дори и Нефертити щот е хубава е нема начин да не е тракийка.

- До тук хранех някакво уважение и посещавах блоговете, защото виждах че сте вложили труд и желаете по един или друг начин да пресъздадете исторически и културно живота около черноморският ареал.
- Но специално след последният пост "Всeки греши, признавам си, че си помислих, че Спароток е историк..Още екзотични хипотези. И за македонизма и тракедонизма. Дискусията продължава!!!" и арогантното просташко поведение, което най-вече демонстрирате ... смятам че по-нататъшният разговор е безпредметен !
anonymousbulgaricus написа:
Що великия Севт Трети в Севтополис в намерения надпис пише на гръцки ...

- Уважаеми ... евреите поселяващи близък изток и говорещи и пишещи на "койне" можем ли да приемем, че са били гърци. А египтяните от долен Египет ? А бившите фригийско, мизийско и т.н. население, което имало "майчин" негръцки език - Тези същите като заговорват и прописват на койне "гърци" ли стават !!??
- Защо ми говорите за гръцки, та след войните на лудият Ацко, целият античен свят заприказва ЛИНГВА ФРАНКАТА К-О-Й-Н-Е !!! - Тези народи гърци ли са станали ? или са се ЕЛИНИЗИРАЛИ ? - над това някога замисляли ли сте се !! - ако не дай си боже, отговора е да(!) значи сте съзнателни дезинформатори !! ... как да приема едно такова ваше поведение ??!!
цитирай
66. анонимен - ot juli
11.07.2011 21:46
pozdravi,Sparatok,badi jiv i zdrav ! A,glupacite se hranqt s vnimanie,da ne im go otdavame!Vqrvam ti ,a sa6to taka vqrvam i Baba Vanga,koqto nad 1000 pati prez jivota i/BOG da q prosti/e kazala,nema takava zemq makedoniq,TOVA sa ZEMI bugarski ! Molq te ne spirai !Pozdravi ot Niderlandiq !
цитирай
67. анонимен - pak sam az
11.07.2011 21:54
osven za fal6ivite makedonci e kazala sa6to,4e BALGARIA bila mnogo GOLEMA,ne slu4aino BOG ME E IZPRATIL V BALGARIA !
цитирай
68. letopisec - към dolsineq
12.07.2011 08:28
Не разбирам защо ми цитираш компилативният труд Джагфар тарихи? Ако познанията ти за кимерийците идват от там, горко на спаротокологията, която изповядваш. Синдите в Джагфара не са индийци, а упоменатите от Херодот синдо-меоти около Азовско море. ДА СИ ЧУВАЛА ЗА СИНДИКА? Не разбирам каква връзка правиш между палеонтологията и произхода на българите, но подозирам, че подкрепяш македониската методология, според която всички артефакти на територията на македония днес, са част от историята на създадената през 1992 г. Република Македония. Ами тогава смело кажи, че Ледниковият период е най-ранната част от българската история?????
цитирай
69. letopisec - КЪМ get
12.07.2011 08:40
ОЛЕ, ОЛЕ....ЕВРЕИТЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ И ПЕТ ЕЗИКА, КОГА СА ЗАБРАВИЛИ ИВРИТ; АКО ИМАШ ПРЕДВИД КОПТИТЕ В ЕГИПЕТ, ТЕ ИМАТ АЗБУКА, НАИСТИНА СЪЗДАДЕНА ПО ОБРАЗЕЦ НА ГРЪЦКАТА, НО СИ Я ИМАТ; НЕЩО НЕ СИ НА "ТИ " С ЕЛИНИЗМА. СИРИЙЦИТЕ СА ЧАСТ ОТ РИМ ОЩЕ С ПАДАНЕТО НА ОСРОЕН, НО СИ ИМАТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ, ЧАК ДО VІІ В., СВОЯ АЗБУКА. И Т.Н.
цитирай
70. letopisec - http://www.facebook.com/topic.php?uid=111863508843226&topic=482
12.07.2011 08:50
АЗ ПРИТЕЖАВАМ КНИГАТА НА РАКОВСКИ ОТ 1865 Г., КЪДЕТО ТОЙ ДАВА СВЕДЕНИЕТО СИ ЗА ГИМЕРИ И СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ГО ПОСТНА ФОТОТИПНО, ЗА ДА НЕ ЛЪЖАТ ХОРАТА, ДУЛСИНЕЮ
цитирай
71. get - - Правилно е забележката Ви "летописец" - не съм на "ти" с елинизма по причина ...
12.07.2011 11:07
... че който е на "ти" с този сложен етно-куртурен въпрос, рискува да изпадне в смислови и логически грешки и изводи !! - За това аз се отнасям в достатъчна степен с предпазливост и внимание към "елинизма" !! - препоръчвам(не налагам !) и на вас същото !!
letopisec написа:
ОЛЕ, ОЛЕ....ЕВРЕИТЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ И ПЕТ ЕЗИКА, КОГА СА ЗАБРАВИЛИ ИВРИТ; АКО ИМАШ ПРЕДВИД КОПТИТЕ В ЕГИПЕТ, ТЕ ИМАТ АЗБУКА, НАИСТИНА СЪЗДАДЕНА ПО ОБРАЗЕЦ НА ГРЪЦКАТА, НО СИ Я ИМАТ; НЕЩО НЕ СИ НА "ТИ " С ЕЛИНИЗМА. СИРИЙЦИТЕ СА ЧАСТ ОТ РИМ ОЩЕ С ПАДАНЕТО НА ОСРОЕН, НО СИ ИМАТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ, ЧАК ДО VІІ В., СВОЯ АЗБУКА. И Т.Н.

- Много моля, също така да не говорим изобщо по отношение на етносност на култура, азбуки и езици ... особено за този котел, какъвто представлява предна Азия към периода VІІІ - ІІІ векове преди Христа ! При същият има такава динамика на процесите - та отново ще се въздържа от едни такива смели подхвърляния за "сирийци" плюс "азбука" или по-точно графика, също и копти-те в Египет и т.н.
- Относно коптската и сирийската писменни системи(графика) има достатъчно смущаващи неща, които са в пряко отношение към нашата кирилица !! - този факт обръщал ли Ви е внимание ?! - Така че, малко по-внимателно, когато говорим така безадресно и без да се съобразяваме с исторически датировки и епохи !!
- Дайте поради личностната си разпаленост или др. причини, да не забъркваме още повече и без това обърканият "тюрлюгювеч" наречен "елинизъм", тоест антична и ранносредновековна история на източно средиземноморие и черноморски ареал ?! ... без да искаме можем да наскърбим някой хурит-арменец, който е станал "индо" европеец - Ха, че удобно и нищо не значещо понятие !?! :)))
цитирай
72. letopisec - ИЗУМЕН СЪМ, ЧЕ ТОЧНО ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ,
12.07.2011 11:20
ЧЕ ХУРИТО-УРАРТСКИЯ ЕЗИК Е НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ИНДОЕВРОПЕЙСКИЯТ, НА КОЙТО ГОВОРЯТ АРМЕНЦИТЕ; що се отнася до елинизма, съгласен съм, въпреки, че той е нещо мътно само за македониските историчари...напълно съм съгласен, че сирийският е значим език и култура до ислямизирането им, дори благодарение на амидската книжовна школа е създаден арменския и грузинския; освен това сирийци към 530 г. създават на Боспор и "хунски алфабет", превеждайки на него части от Св.Писание, както пише Псевдо-Захарий Ритор; очевидно Св. Кирил към 850 г., по време на своята хазарска мисия е видял именно това хунско евангелие, което нарича "роско", понеже произхожда от Дороската митрополия на Крим.Та, това евангелие, според жфитието на Св. Кирил било писано с писмена, н които отсъстват гласните. Житието много ясно казва, че в Херсон Св. Кирил чел юдейски и самарянски книги, но т.нар. "роски писмена" били нещо различно от тях....
цитирай
73. get - - Заящо да не си признавам незнание ? - за мен е по-смущаващо знанието и катагоричността ...
12.07.2011 16:44
... с която се лепят етикети !
letopisec написа:
ЧЕ ХУРИТО-УРАРТСКИЯ ЕЗИК Е НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ИНДОЕВРОПЕЙСКИЯТ, НА КОЙТО ГОВОРЯТ АРМЕНЦИТЕ;

- Относно хурито-урартският и арменският, съм приказвал с двама арменци приятели(също изкушени от историята) там те си имат своя компромисна двукомпонентна теория ! - така, че се въздържам от категорични вердикти, по въпроса ! - ще прощавате !

letopisec написа:
... очевидно Св. Кирил към 850 г., по време на своята хазарска мисия е видял именно това хунско евангелие, което нарича "роско", понеже произхожда от Дороската митрополия на Крим.Та, това евангелие, според жфитието на Св. Кирил било писано с писмена, н които отсъстват гласните. Житието много ясно казва, че в Херсон Св. Кирил чел юдейски и самарянски книги, но т.нар. "роски писмена" били нещо различно от тях....

- Е да де, но на про"славянско" насочените украински и великоруски историчари това не им пречи, да си ги преписват за "старославянски" тези писмена и религиозни текстове ?!
- Апропо, още стои увиснал въпросът ми за вашето становище относно "старославянският" език ?!!
- Завършвам с последното си еретично съждение ! - Индоевропеец(ско) за мен е некоректно, като понятие и в значителна степен объркващо !! ... за човек, който си е поставил за цел да се занимава с обективна и неподправена история !!
цитирай
74. letopisec - какво да ти кажа
12.07.2011 17:16
може би си донякъде прав за индоевропейският език; много отвлечено понятие; аз по принцип отдавна съм решил, независимо, че имам и филогическо образование, да страня от глотогенезата, която е в основата на много беди, включ. в иранската теория на Добрев и в тракийските хипотези на Спароток; глотогенеза не прави история...че има писмен славянски език, създаден от бр. Кирил и Методий, е факт. Не мога да отрека Константин Преславски, който още в Х в. пише за сляванска реч и за българи...Дали може да се докаже, че праславянския е тракийски - по скоро , не. Но очевидно пак ще трябва да ползваме едно мразено от теб понятие като индоевропейски език, защото това работно понятие върши до някъде работа. Иначе беше смешно хора като Топоров и Вяч.Вс.Иванов да правят даже митология на славяните, при условие, че името им става известно през VІ в.; а както знаеш, първото сведение за българи е от 354 г., така че да не си говорим за български отпреди 7000 г.пр.н.е., моля те...
цитирай
75. letopisec - вж. постинга
13.07.2011 10:22
Вл. Георгиев за траките и тракийският език, ЦИТАТ І
цитирай
76. get - - Какво да ви кажа ? - много е трудно да си в ролята на догонващ !
13.07.2011 10:54
letopisec написа:
Вл. Георгиев за траките и тракийският език, ЦИТАТ І


- Близо двеста години преди нас имаме "велики" държави с техните си аспирации !
От тогава се появяват и "индо-германизма" и "славянството" и величието на "елинизма" ... "византизъм" това, като помощна историческа теория извеждаща основателността на политическите и "историчността" на същите претенции за "Москва - трети Рим"(има го във варианти и като "Ерусалим" ?
- Наспроти пък тези чисто националистични теории и "школи" не трябва да изпускаме изпредвид и т.нар. "библеистична" с претенциите на "едни" други !!

- В контекста и пак във връзка с гореказаното, идват и лингвистите, археолози и антрополози, които пък ... отново ... и простете скепсиса ми по повод, объркващото понятие изведено в научна категория според мен (?)!

- Друго, което ме смущава в ситуацията при вас със "Спараток" - формално погледнато има спор вежду вас ... на практика противоречията по скоро са терминологични или технически, но не по същество ?! ... Друго, което пък мен най-малкото ме смущава ... е малко или много пристрастността ви към "славянството", което ... поради политическата и идеологическата си натовареност мен ме кара да бъда предпазлив при разглеждането му (?) а още повече при използването му, от НЕЩО ПОВЕЧЕ от един технологичен термин !!
- Това накратко без претенции, че съм засегнал същественото и че, съм изчерпателен !
- Може би, ще да си отговорим по същество, на вълнуващият ни проблем, ако поставим кардиналния въпроса - Към ІV в. това, траки, славяни и хуни-българи ... езиците, които говорят близко родствени ли са ? - за мен отговора е Да !
цитирай
77. letopisec - а къде отиде българската история????
13.07.2011 12:35
"Друго, което ме смущава в ситуацията при вас със "Спараток" - формално погледнато има спор вежду вас ... на практика противоречията по скоро са терминологични или технически, но не по същество ?"
НИМА ЗАРАДИ ПРИУМИЦИТЕ НА НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАЧЕРКНЕМ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ И ДА СИ КАЖЕМ, А НИЕ СМЕ СИ СТОЯЛИ В ТРАКИЯ И СМЕ СИ ЖИВУРКАЛИ; НАС НИ НЯМА В ЛЕТОПИСИТЕ, НЕ ПОЗНАВАМЕ АСПАРУХ; НИЕ ПРОСТО КАТО ПАЯК СТОИМ НА БАЛКАНИТЕ И ЧАКАМЕ ГОТИ, ХУНИ , АВАРИ, БЪЛГАРИ ЗА ДА ГИ ХВАНЕМ В ПАЯЖИНАТА...
цитирай
78. get - - Вашето последно емоционално изригване, как да го приема ... ами то ми прозвуча твърде ...
13.07.2011 15:06
... близко до това, което вие се опитвате да вкарате като идея с термина "тракедонизъм" ?!
letopisec написа:
"Друго, което ме смущава в ситуацията при вас със "Спараток" - формално погледнато има спор вежду вас ... на практика противоречията по скоро са терминологични или технически, но не по същество ?"
НИМА ЗАРАДИ ПРИУМИЦИТЕ НА НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАЧЕРКНЕМ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ И ДА СИ КАЖЕМ, А НИЕ СМЕ СИ СТОЯЛИ В ТРАКИЯ И СМЕ СИ ЖИВУРКАЛИ; НАС НИ НЯМА В ЛЕТОПИСИТЕ, НЕ ПОЗНАВАМЕ АСПАРУХ; НИЕ ПРОСТО КАТО ПАЯК СТОИМ НА БАЛКАНИТЕ И ЧАКАМЕ ГОТИ, ХУНИ , АВАРИ, БЪЛГАРИ ЗА ДА ГИ ХВАНЕМ В ПАЯЖИНАТА...

- Да разбирам ли вашите разсъждения на нещо подобно, като това от Исидор Севилски за произхода и историята на готите ?
"Готите произхождат от Магог, синат на Яфет, и се счита, че са от един род със скитите. Ето защо те не се различават твърде в названията си: само една буква се е променила, а другата изчезва – от „Getae” се получава „Scythae”. Те са били обитатели на заснежените върхове на запада и живеели на планинските склонове заедно с други народи. Пропъдени от земите си, от нашествието на хуните, те пресекли Дунав и се отдали на римляните. Но когато им свършили силите да търпят несправедливости, те в гнева си вдигнали оръжие, нахлули в Тракия, опустошили Италия, обсадили и взели Рим, влезли в Галия, и преминавайки Пиренеите достигнали Испания, където се заселили и установили властта си.".
- Отново натъртвам в/у термина "индо"европейско (!), който е подвеждащ !!
- ОПРЕДЕЛЯЩО ! За мен(а и за енциклопедия Британика) е че има в дълбока древност Европейската култура(!), която започва от един географски център Ареала около Черно море и донякъде Близък изток !! Респективно носителят и е сравнително ЕТНОСНО и ЕЗИКОВО ХОМОГЕНЕН !!
- Последната брънка в тази историческа верига се явяваме ние българите, които логически сме си "туканци".
- Хм, да не изпадна в етноИЗКЛЮЧИТОЛНОСТ(?) ... разбира се бих включил и етносно близките ни македонци, сърби, та дори и късно отродилите се ромЪни !
От този етнокултурен център е имало миграционни вълни и завръщания - факт ... но съпътстващ, не определящ !!
- Индото, което е вкарано иизкуствено от историческата "мисъл" е заблуждаващо - да прикрие една късна миграция на етноси от дравидски произход, към които по-късно са отнесени т.нар. "семити" !
- Това е накратко моята теория !!

- Поради краткостта, с която предадох вижданията си, ако някой се почувства пропуснат - Да ме прощава !!
цитирай
79. letopisec - АХА,
13.07.2011 16:05
Я ПАК ПОВТОРЕТЕ, ЧЕ НЕЩО НЕ СХВАНАХ; НИЕ, БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЕЗИКОВО БЛИЗКИ С МАКЕДОНЦИТЕ, НО ПО ЛИНИЯ, ЧЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ТАКА ЛИ? НЯМА НИЩО, ЧЕ МАКЕДОНСКИЯТ СИ Е ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ, А СРЪБСКИЯТ Е ПАК "ЕВРОПЕЙСКИ", НО С ПАДЕЖИ...И ТАКА, АМИ ВИЕ КАТО ИЗХВЪРЛИТЕ НА БУНИЩЕТО ТАКИВА КУЛТУРОЛОГИЧНИ ПОНЯТИЯ КАТО "ЕЛИНИЗЪМ" И "ИНДОЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК", С КАКВО БАРАВИТЕ НАУЧНО? С ТОВА, ЧЕ СМЕ СИ "ТУКАНЦИ" КАТО МАКЕДОНЦИ И СЪРБИ? Нещо не вдявам? Очевидно е, че тая глупотевина за тракийски автохтони = българи, обслужва македонските историчари и тяхната "методология", че все са си там от времето на Ал. Македонски. Вие пък, се опитвате да ми говорите сюрреалистично за ненужни понятия. Ами тогава, нека приемем политически подход, а не научно-исторически и да си кажем, че всички сме европейци в Обединена Европа. Това е факт? Групата тук тракащи, както ги наричат, удивително заразява като вирус недоучените и опиянени от удревления хора, че няма славяни, няма славянски ЕЗИК, няма индоевропейци, няма елинизъм...Малцина четат през редовете какво ни предлага новият тракедонизъм: няма късно-антична българска история, да започнем да вдигаме паметници не на Крум и Аспарух, а на Орфей и Евредика, както правят македонците, които са си чисти българи в ината и спекулациите, така както българи са и волжките българи, които в ината си непременно искат да произхождат от Тюркските каганати. Изобщо "всичко си е наше", открай време черта на българската народопсихология е ВСЕКИ ДА ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕБЕ СИ...И ВСИЧКО НАПРАВЕНО ДОТУК, ДА НЕ СЕ ПРЕОСМИСЛЯ И ДА НЕ СЕ ЗАПАЗВА "ЗЛАТНОТО ЗЪРНО", А НА БУКЛУКА...
цитирай
80. get - - Ее-е ! - не се палете чак толкова де ! ... Кой доколкото може ?! :(((
13.07.2011 17:02
- Един с индукция, друг дедукция-та е по на "ти" !
- Един вижда "гората" ... втори "дървото" !!
letopisec написа:
Я ПАК ПОВТОРЕТЕ, ЧЕ НЕЩО НЕ СХВАНАХ; НИЕ, БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЕЗИКОВО БЛИЗКИ С МАКЕДОНЦИТЕ, НО ПО ЛИНИЯ, ЧЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ТАКА ЛИ? НЯМА НИЩО, ЧЕ МАКЕДОНСКИЯТ СИ Е ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ, А СРЪБСКИЯТ Е ПАК "ЕВРОПЕЙСКИ", НО С ПАДЕЖИ...И ТАКА, АМИ ВИЕ КАТО ИЗХВЪРЛИТЕ НА БУНИЩЕТО ТАКИВА КУЛТУРОЛОГИЧНИ ПОНЯТИЯ КАТО "ЕЛИНИЗЪМ" И "ИНДОЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК", С КАКВО БАРАВИТЕ НАУЧНО? С ТОВА, ЧЕ СМЕ СИ "ТУКАНЦИ" КАТО МАКЕДОНЦИ И СЪРБИ? Нещо не вдявам? ... Изобщо "всичко си е наше", открай време черта на българската народопсихология е ВСЕКИ ДА ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕБЕ СИ...И ВСИЧКО НАПРАВЕНО ДОТУК, ДА НЕ СЕ ПРЕОСМИСЛЯ И ДА НЕ СЕ ЗАПАЗВА "ЗЛАТНОТО ЗЪРНО", А НА БУКЛУКА...


- Нямам претенции ... още по-малко се мисля за съвършен ! - просто съм отворен към всичко "ново" и стига да е на "ползу роду".
- Ма с тази южна кръв и пристрастия губим толкова много от КПД-то си, че ако бяхме го впрегнали за градивни цели ... ?! :))

- Вече сериозно ! - за македонския "език" и въпрос просто не ме закачайте ... приемам болезнено нещата !! По тази причина е и негативизма ми към ... "славянството" и големият "брат" !! ... обединител на все що де е славянин по-рано под "скиптъра" ... пък сега вече не знам ?!! :(((
- Мисля, че на вас ви казах - че докато се занимаваме с частно-етносните си извеждания в същото време върви асимилацията на т.нар. "кариоти", също "славофонни" че и "елини".
- Завършвам с това, че не виждам нищо лошо в подходите - Ако вие сте ваятел(лепите/събирате парче по парче), тоест тръгвайки от частното към общото, то аз съм скулптур - хващам каменният блок и отнтемайки парче по парче ... стигам до частното !! - Нищо лошо !!
- Стига това да се прави от човек, както вече ви казах - движен от повика на "ползу роду" и коректив в този процес да му е "Чистата и святата истина !!".
цитирай
81. letopisec - прав си
13.07.2011 17:12
кой колкото може; но "далновидно" си замълча все пак да кажеш мнението си за македонския "език"????Защо така, нещо притеснява ли те?
цитирай
82. get - - Кавички които поставих, не са ли достатъчни ?!
13.07.2011 21:36
letopisec написа:
кой колкото може; но "далновидно" си замълча все пак да кажеш мнението си за македонския "език"????Защо така, нещо притеснява ли те?


- Не уяснявам ли отношението си, относно македонският "език" ?

- Нищо не ме притеснява но както казах ставам твърде емоционален ... така че, мога да засегна някой "македонстващ" или голям брат, който ни е измислил "глото" или каквато щете, антибългарска генеза !! :((

:))) - Този текст в един цвят(който циганките наричат гюл-пембе) специално го постнахте да разобличите "тракедонизма" в мое лице ли ? :))
- Благодаря ви, че така високо оценявате мен дилетанта ... страдащ от едно заболяване наричащо се родолюбие !!
цитирай
83. letopisec - уважавам Вашето мнение,
14.07.2011 08:10
и родолюбието Ви и Ви моля не се произнасяйте за македонския "езиК", ЩОМ ТОВА вИ НАВЛИЧА някаква хипер-емоционалност.
цитирай
84. marknatan - И това било смешно? Че то си е тъжно ...
14.07.2011 10:58
anonymousbulgaricus написа:
vmir написа:
И това било смешно? Че то си е тъжно такова лекомислие. Спароток може да се е поувлякъл, но събира и подрежда огромен брой нови факти, които дори не могат да бъдат окончателно оценени на момента, защото противоречат на настоящите представи, считани от някои за достатъчни. В което някои съзират заявка за безсмъртие и бързат да доказват, че Спароток е смъртен. Добре де, смъртен е! И какво от това???

Не подрежда нови факти, преподрежда стари такива. В това няма нищо лошо разбира се, стига да не беше това крайно увлечение и стремеж да изкара всичко хубаво, създадено от световните цивилизации тракийско, че дори и Нефертити щот е хубава е нема начин да не е тракийка.


Крънжалов :

"Всяка дисциплина по отделно има своите изисквания по отношение на метода,но за всички е общо изискването,което гласи:да не насилваме и да не изопачаваме научния материл,а когато не можеме да го изтълкуваме правилнао,да оставиме това на други хора или на по-сетнешни поколения."

anonymousbulgaricus(маймунякосподприкриетие) ще докаже с критиката на спароток историята На Бъдещето ,Бъдещата история,не тази днешната с измислените фанариотски данни на Лъв Дякон или измислените факсимилетата на Муртагон ,от по един екземпляр,че боцман не бил плагиатор,а инвентор и анонимниябулгарикос подкрепя "тезата МУ" не само,като анонимен в блога на ил да дебил,но и като учен под прикритие.

Пиши anonymousbulgaricus и по конкретно повече цитирай приятеля си плагиатора боцман за "научен" бъдещ доказ в Бъдещата история без сведения от пияни попове и римувани глупости с малки букви

как па първо спараток зе да критикуеш а на боцко задника му целуеш,"научено маймуняче"за доказ

Да не насилваме и да не изопачаваме научния материл,а когато не можеме да го изтълкуваме правилно,да оставиме това на маймуняците МУ психопати,за които анонимния щел да намери бъдещите данни подкрепящи "тезата МУ" тея сегашните огин да ги гори,щото са писани от пияни попове,и в рима,от фанариоти,на латински,на гръцки ,и даже на български,вместо на тракийски по лимеса,с малки букви
цитирай
85. letopisec - от скоро съм в блог.бг
14.07.2011 14:08
не мога да взема становище по стари диспути...ТУК СЪМ НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ДА СЕ ПОСМЕЯ НА РАЗРАБОТКАТА НА МАКЕДОНИСКАТА ИСТОРИЧАРСКА АВТОХТОНОСТ, НАД БЪЛГАРИТЕ - А ИМЕННО БЛОГА НА СПАРОТОК
цитирай
86. анонимен - Албан
17.07.2011 10:25
Скоро четох История на Албания и История на Румъния и в двете разни запъртъци, пардон спаратоци доказват много аргументирано произхода на албанците и респ. на румънците от Пеласгите . Трябва ли ви още коментар?
цитирай
87. letopisec - благодаря за коментара
18.07.2011 09:21
анонимен написа:
Скоро четох История на Албания и История на Румъния и в двете разни запъртъци, пардон спаратоци доказват много аргументирано произхода на албанците и респ. на румънците от Пеласгите . Трябва ли ви още коментар?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472488
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ